Ako vyriešiť obavy manželky o budúcnosť?
Chcel by som váš pohľad na vec. S manželkou sme spolu 10 rokov (poznáme sa ale omnoho dlhšie), 8 manželia. 2 malé deti. Po svadbe sme dosť cestovali, potom deti a manželka bola s nimi na moju žiadosť doma počas celej MD a RD. Nastúpila pred letom do práce. Výplata nič moc, ale časovo jej to vychádza postarať sa o deti, vyberať ich zo škôlky, má možnosť postarať sa o ne počas chorôb. Ja mám náročnejšiu prácu, lepší zárobok, takže je logické, že jej práca a kariérny rast momentálne nie sú prioritou. Ja prácu meniť nechcem. Teraz k veci: bývame v byte, ktorý som kúpil pred manželstvom a žil v ňom ešte s ex. Žena tu nikdy šťastná nebola, vymenili sme niekde nábytok, ale aj tak sa tu necíti doma. Mne prišlo zbytočné vyhadzovať prachy za iné bývanie, keď máme pekné a dostatočné tu. Chcem stavať dom, pozemok je, ale sú s ním nejaké problémy, ťahá sa to už takmer 10 rokov. Žijeme si normálne, peniaze odkladáme na dom. Lenže žena prišla s tým, že by chcela aj niečo vlastné, mať nejaké svoje zadné vrátka. Že urobila chybu a nevzala si hypo na seba ešte pred svadbou a teraz sa bojí, že sa niečo stane a za 10 rokov ju vyhodím a skončí na dlažbe (v poslednej dobe sa v našom okolí rozpadávajú dlhoročné manželstvá). Podľa jej slov, na ten sľubovaný dom čaká už dlho a už po ňom ani netúži, bez problémov by žila aj v inom byte, ktorý by sme kúpili spolu. Alebo by za usporené chcela kúpiť investičný byt, ktorý by v prípade rozchodu ostal jej (polku by vyplatila). Vo vzťahu nemáme nejaké veľké problémy, bežné hádky z únavy ako inde, ľúbime sa, sexujeme, výletujeme. Nechápem, čo teraz rieši, ja ju opustiť nechcem. Len ona má stále strach, čo ak a či jej neujdú roky. A ako jej známa v 50ke ostane odkázaná na podnájom, lebo žila celé manž. u muža. Žena si teraz "bije hlavu o múr", že sa nevykašľala na cestovanie so mnou, neutiahla si viac opasok a nevzala hypo, keď mala možnosť. Je o 10 rokov mladšia, čiže v čase chodenia sme ani neboli na tom rovnako finančne či pracovne. Ja zabehnutý, s bytom, úsporami, ona čerstvo po škole s mizerným platom, takže ani vyplatiť polku by mi nemala vtedy z čoho. Neviem co robiť, táto otázka priviedla naše manželstvo do krízy. Žena je nervózna, že začne zdražovanie, politická situácia všelijaká, v spoločný dom už neverí.
Ked pocuvate co on poskytuje zene / dava do manzelstva tak sa docitate ze peniaze. Casto ma dlho pracu a aha odvezie deti do skolky ci skoly. Cize ked zena povedala ze chce zadne vratka a jeho mlada zena nebude na nom zavisla na tej jednej veci co on jej poskytuje najviac tak dostal strach a boji sa to priznat. Osobne si myslim ze zena to uz ma premyslene a je mozne ze je to posledna sanca.
Ja, osobne vlastnim, RD ktorý mi darovacou zmluvou prepisala moja mamina, ktorý zdedila po svojich rodičoch. Je to defacto 50 ročny dom, ako by k nemu prišiel mój muž.V žiadnom prípade neprepisovať nič, čo sa nenadobudlo počas manželstva. Ona, má kde bývať a ked chce nehnutelnosť, ktorú nenadobudla, nech požiada svojich rodičov nech na ňu niečo prepíšu. Neviem, čo to má spoločne so spoločnymi deťmi. On, deti moze mať aj s troma ženami a čo bude každej prepisovať majetok?
@enmery
Ale prečo to treba až tak hrotiť?
Veď každá žena má možnosti. Môže ísť na materskú až s rozbehnutou kariérou, aby sa mala kam vrátiť, môže sa s manželom prestriedať na materskej a vrátiť sa do práce. Keď zostane na materskej rok, snáď jej to neurobí až tak veľa na výške dôchodku.
Keď bude chcieť opatrovateľku, dá sa zohnať aj za 7e na hodinu. Dostala by rodičovský príspevok plus by mala svoj a partnerov plat, takže by to nebol taký problém.
Veď nerobme z nás žien také chuderky, nie sme o nič menej schopné ako muži, je to všetko len na nás.
Je celkom možné, že s tebou nie je šťastná a na tej terapii rieši aj to, či má s tebou ostať. Ty si možno introvert a nerád rozprávaš o svojich problémoch. Ona to ale môže mať úplne opačne. Ideálne by bolo, ak by ste chodili na terapiu spolu, skús jej to navrhnúť. Potrebujete sa naučiť spolu komunikovať. A chápať sa navzájom. Byt je len zastupny problém. Ale bolo by to pre ňu významné gesto, ak by ste kúpili nový, spoločný. V partnerstve sa občas môže 1 cítiť zle a druhý by mu mal vtedy pomôcť. Mal by si jej teraz podať pomocnú ruku. Zaujímať sa, čo ju trápi, prečo chodí na terapiu, ako jej pomôcť..
No potom cim som si aj ja presla by som uz nesla nikdy byvat do muzovho bytu/domu... Len vo svojom. Uplne vasu zenu chapem. S byvalym sme od seba uz niekolko rokov a stale svojim znamym rozprava ako za mna platil poistenie, ked som bola na materskej. A to vtedy sa dostaval rodicak 200 eur. Moja mama mi davala celu svoju vyplatu, aby som mala na svoje vydavky, detom a domacnost. A to som mu este zariadila cely dom. A skoncila som ako krava len ja... Moj najvacsi zivotny omyl, z ktoreho som uz poucena. Ani vy na jej mieste by ste s tym neboli v pohode. Akokolvek sa dusujete, ze ju neopustite
@sleepy_joe nie je povinnosťou muža mať ženu a deti , kľudne môžeš žiť sám a navštevovať bordely alebo priváty. S takýmto zmýšľaním ako máš si radšej partnerku ani nehľadaj , ušetríš si tým rozvod alebo rozchod a kopec naťahovačiek okolo detí .
Autor , ja tento vzťah vnímam skôr ako otec - dcéra a nie ako partnerský . Všetko sa v podstate vyvíja ako ty chceš a ako tebe vyhovuje . V podstate aj teraz čakáš , kedy to ženu prejde, kedy sa " odfučí " a všetko zas pôjde ako si ty predstavuješ. Ty sa podvedome obávaš , keďže si o dosť starší aby v určitom veku od teba neodišla a takto ju držíš podvedome v šachu . Vekový rozdiel ktorý tam je hrá prioritne proti tebe. Ja sa len čudujem ako sa môžeš dívať na to ako chlap ako je tvoja žena nešťastná . Ja keby som bola tvoja manželka , tak trvám na tom aby sa kúpila spoločná nehnuteľnosť. A ak nie , tak jednoducho zvážim zotrvanie v manželstve. Pretože okrem lásky k manželovi pociťujem aj lásku k sebe , obavu o seba a chce si tento život na zemi užiť v pokoji a pohode a nie byť neustále vystresovaná čo bude keď sa niečo doserie.
V čom je háčik či hák, že nie si schopný dovybavovat pozemok?? 10 rokov riešiť pozemok je dlho. Ruku na srdce, ak by si bol chcel, poriešil by si ten pozemok aj skôr. Rozhyb sa konečne. Domček typu bungalov sa dá postaviť pomerne rýchlo. Povedz žene, že teda stavbu domu urýchlis, presťahujte sa, tento terajší byt napíšeš na ňu, kým deti vyrastú, bude v prenájme, aby vám zarábal a potom ostane deťom. A? Rozprávka môže pokračovať, žili spolu šťastne, kým nepomreli 🥰.
@margotka17 akurát že ten pozemok je tiež len jeho, takže s tým domom by to tiež asi nebolo úplne ideálne.
@akvi ako jeho? Veď ho ešte nemá na sebe napísaný, keď sa to 1 rokov ťahá. Pozemok nech dá napísať na polovicu, dom pôjde tiež na polovicu. Môj muž mal už svoj pozemok aj svoju chalupu postavenú predtým, než sme sa my dvaja stretli a časom ani neviem kedy, len mi oznámil, že polka pozemku a chalupy je už napísaná na mne. Sám sa tak rozhodol, sám šiel prepísať.
@subartic a čo ak nemajú prostriedky, aby kupovali ďalšiu nehnuteľnosť? To ťa nenapadlo? Ľudia sú radi, že majú strechu nad hlavou a nie ešte vlastniť viacero nehnuteľností, len aby panička bola spokojná. Však dajme tomu trocha reálneho pohľadu na vec.
@margotka17 a prečo by mal svoj majetok prepisovať na ňu, len aby bola na čas spokojná a potom si vymyslí ďalší problém a muž to bude musieť zasa riešiť. Chcem vidieť teba ako prepisuješ svoj dom/byt na manžela, aby bol šťastný! Hahaha!
🚩…. Potom deti a manželka bola s nimi na *moju* žiadosť doma počas celej MD a RD.
🚩 Ja mám náročnejšiu prácu, lepší zárobok, takže je logické, že jej práca a kariérny rast momentálne nie sú prioritou.
🚩Mne prišlo zbytočné vyhadzovať prachy za iné bývanie, keď máme pekné a dostatočné tu.
@stanulienkat prepac ja skor rozmyslam ake schopnosti mas ty ked pises co ja chcem alebo nechcem alebo si myslim pretoze si nemyslim nic z toho co si pisala takze prepac ale uplne zbytocna reakcia
@sleepy_joe pise ze sporia na stavbu domu, ktory mimochodom planuje pan manzel 10 rokov na pozemku, ktory nevie vybavit, a nakoniec z neho vyliezlo, ze to vybavuje jeho otec, a mal by ho dostat darom, takze nieco nasetrene maju, pracuju obaja, nech kupia byt spolu ako manzelia. A je po probleme, ale kedze panko nechce kupovat iny byt, tak je evidentne, ze ma zenu a vsetky jej problemy u prdele.
@sleepy_joe prostriedky majú . A vychádzajme z reálnej situácie ktorá je tu predostrená a nie a čo keď a čo keď tamto a hento .
@bluka2 uz vidim manzelku ako ide ona do prace a on doma s detmi.
Ad byvanie-myslis, ze kupa bytu, alebo domu je ako kupovat lizatko? Mnoho rodin NEMA kde byvat a pani si bude vyberat... nie aby bola rada, ze MANZEL ZABEZPECIL pre rodinu byvanie.
Ci pan manzel urobi abraka-dabra, vytiahne 200 tisic z vacku a pistavi dom? Pani by zrejme chcela aj dom, aj nech ho cely zaplati muz.
@sleepy_joe a vyjadrovanie, lebo panička si zmyslela , ako prepáč to je ako čo ? Panička myslí konečne aj na seba a tak je to správne .
@subartic tak nech si to panička aj zafinancuje sama, keď myslí konečne na seba a neotravuje s tým manžela, ktorý svojej rodine bývanie zabezpečil!
@som_realistka on ich ani nemá možno u prdele , len jednoducho nechce, ani nevie v podstate prečo , len na určitej úrovni podvedome má jednoducho strach aby nezbalila saky paky po odrastení detí a neodišla preč, lebo máloktorej ešte mladej žene sa nechce starať o starnúceho muža . Ja mám 50 rokov a osobne ja si neviem vedľa seba predstaviť muža v dôchodkovom veku , s prepáčením by ma drblo .
@margotka17 pozemok vlastní jeho otec, myslíš si, že ho prepíše na nich oboch? Pochybujem.
@sleepy_joe a zas tá panička. Prosím ta , ty si ženu nehľadaj . Veď si to aj zafinacovať sama chce. Čítal si to vôbec ? Zobrať si sama hypotéku a všetko vyňať z BSM je jedna z možností ktorú navrhla.
@sleepy_joe pane Boze, teba musel niekto veľmi sklamať, keď takto reaguješ. Zeby nejaká panička?
@sleepy_joe tak nech jej panko nerobí problémy a nechá vyňať nehnuteľnosť, ktorú si chce zafinancovať z bsm. Ale to už tiež nie. Ty si ženu nikdy nehľadaj. Už dosť žien a deti trpí, kvôli zakomplexovaným blbom
autor jednoducho zvolil taktiku mŕtveho chrobáka , čaká kedy to zas tú ženu prejde, kedy sa odhnevá a bude čakať do obdobia kedy tej žene už tú hypo nedajú . A tak sa bude cítiť isto a v pohode ,lebo nad všetkým bude mať kontrolu , hlavne nad ženou .
@zmrzlinka2021 veď nemusela súhlasiť s tým, že bude doma s deťmi x rokov.Zena, ktorá chce kariéru si po nej ide bez ohľadu na to, čo chce muž.
dobre jej bolo doma na MD a RD tých pár rokov. Ak by nie, tak by deti dala do jasličiek a išla robiť kariéru, aby mala na hypotéku a vlastnú nehnuteľnosť. Poznám také, čo sa im moc do roboty nehce, lebo si za tie roky odvyknú od zamestnania.

@sleepy_joe skús si predstaviť, že stretneš tu “pravú”, ona už bude mat svoj vlastný byt, nastahujes sa k nej, vezmete sa, budete spolu byvat 10-20 rokov, starať sa spolu o domacnost, o deti, platiť účty, potom si ona niekoho nájde, rozvediete sa, ty prakticky nedostaneš nič. Kam pôjdeš, kde budeš byvat? Asi sa celkom dajú pochopiť takéto obavy? Ty by si to ako riešil? Lebo ja netuším, ako sa tato situácia da riešiť ideálne, je to zložité, malo by to obidvom vyhovovat. Avšak ten problém a neistota tam pre tu ženu zostane pokial nič neurobia.