icon

Ako vyriešiť obavy manželky o budúcnosť?

22. dec 2024

Chcel by som váš pohľad na vec. S manželkou sme spolu 10 rokov (poznáme sa ale omnoho dlhšie), 8 manželia. 2 malé deti. Po svadbe sme dosť cestovali, potom deti a manželka bola s nimi na moju žiadosť doma počas celej MD a RD. Nastúpila pred letom do práce. Výplata nič moc, ale časovo jej to vychádza postarať sa o deti, vyberať ich zo škôlky, má možnosť postarať sa o ne počas chorôb. Ja mám náročnejšiu prácu, lepší zárobok, takže je logické, že jej práca a kariérny rast momentálne nie sú prioritou. Ja prácu meniť nechcem. Teraz k veci: bývame v byte, ktorý som kúpil pred manželstvom a žil v ňom ešte s ex. Žena tu nikdy šťastná nebola, vymenili sme niekde nábytok, ale aj tak sa tu necíti doma. Mne prišlo zbytočné vyhadzovať prachy za iné bývanie, keď máme pekné a dostatočné tu. Chcem stavať dom, pozemok je, ale sú s ním nejaké problémy, ťahá sa to už takmer 10 rokov. Žijeme si normálne, peniaze odkladáme na dom. Lenže žena prišla s tým, že by chcela aj niečo vlastné, mať nejaké svoje zadné vrátka. Že urobila chybu a nevzala si hypo na seba ešte pred svadbou a teraz sa bojí, že sa niečo stane a za 10 rokov ju vyhodím a skončí na dlažbe (v poslednej dobe sa v našom okolí rozpadávajú dlhoročné manželstvá). Podľa jej slov, na ten sľubovaný dom čaká už dlho a už po ňom ani netúži, bez problémov by žila aj v inom byte, ktorý by sme kúpili spolu. Alebo by za usporené chcela kúpiť investičný byt, ktorý by v prípade rozchodu ostal jej (polku by vyplatila). Vo vzťahu nemáme nejaké veľké problémy, bežné hádky z únavy ako inde, ľúbime sa, sexujeme, výletujeme. Nechápem, čo teraz rieši, ja ju opustiť nechcem. Len ona má stále strach, čo ak a či jej neujdú roky. A ako jej známa v 50ke ostane odkázaná na podnájom, lebo žila celé manž. u muža. Žena si teraz "bije hlavu o múr", že sa nevykašľala na cestovanie so mnou, neutiahla si viac opasok a nevzala hypo, keď mala možnosť. Je o 10 rokov mladšia, čiže v čase chodenia sme ani neboli na tom rovnako finančne či pracovne. Ja zabehnutý, s bytom, úsporami, ona čerstvo po škole s mizerným platom, takže ani vyplatiť polku by mi nemala vtedy z čoho. Neviem co robiť, táto otázka priviedla naše manželstvo do krízy. Žena je nervózna, že začne zdražovanie, politická situácia všelijaká, v spoločný dom už neverí.

sense
23. dec 2024

@lenkakravcova veru tak hlavne že pre týždňom bola ešte snubenica

sisska96
23. dec 2024

Žena má pravdu. Keď sme kupovali dom, tak sme boli dohodnutí že bude pol na pol, hoci som mala nižší príjem

mantilka
23. dec 2024

Píšeš aký máte dobrý vzťah, dobre je nervózna...lebo je vyčerpaná a k tomu tlak z vonku, obavy....vzťah je jedna husenkova dráha raz ste hore a raz dole....ale to neznamená, že celé zle a pôjdete od seba.
Ja ti hovorím prepis časť bytu na ňu. Hovorím ti to z osobnej skusenosti. Ja som doniesla do vzťahu podstatne viac ako manzel a dom máme na polovicu.
Nemáme dokonalý vzťah ale máme sa radi, sme radi spolu a dúfame, že to tak aj ostane.
Urob gesto lásky veď keď nakoniec budete stavať dom bude to na polovicu....aspoň predpokladám, že tie zadné vrátka si ty nevytvaras.
Máš ženu čo sa stará, chce s tebou randiť...nepokaz svoj vzťah len pre polovicu bytu, ktorá pri stavbe domu sa aj tak predá.

mantilka
23. dec 2024

@portret7 a kto sa bude zatiaľ starať o malé často choré deti ?
Áno, kariéra sa dá budovať, ale musí mať žena veľkú podporu tzn. keď deti ochorejú je niekto okamžite na starostlivosť (väčšinou to býva mamka čiže babka, svokra, manžel...)
Rozvazanie na krúžky....zasa niekto.
Lebo väčšinou ti robí žena sama....a muž pracuje a keďže dobre zarába musí byť v práci väčšinou dlhšie, všetko sa prispôsobuje v takom pripade mužovi.

margotka17
23. dec 2024

@sleepy_joe dom je náš spoločný, ale nemala by som problém.

margotka17
23. dec 2024

@akvi ved on si ho do hrobu nevezme, zdedia to vnúčatá. Ľudia, teraz už chápem tie rozhádané rodiny kvôli majetkom, to ako za dávnych čias, pole, role, domy.

akvi
23. dec 2024

@margotka17 manzelke autora ale njede o situaciu, ak bude vsetko ok, ale ma obavy z toho, ze ak sa nahodou rozidu, ze ona nebude mat zhola nic. Chcela to riesit bud kupou spolocneho bytu, alebo kupou bytu pre seba, ale pan ma problem s tym. To sa ti zda ok?

margotka17
23. dec 2024

@sleepy_joe ty asi tiež nebudeš z tých, čo by niečo svoje darovali manželke však??? A vôbec dáš to potom aspoň deťom do závetu??? Asi tiež nie však??? 🤔

dadushka007
23. dec 2024

Prepísali by ste váš zdedený majetok aj na vášho manžela?
Precitaj si diskusiu pod touto temou, je tiez momentalne aktualna na tejto stranke. Tam radia zene uplne inak ako v tejto teme muzovi...
moji rodicia to vyriesili tak, ze v byte v ktorom zije sestra s muzom a detmi je stale pisany na nich. Aspon nie je problem v tom, zeby sestra mala nejake tendencie prepisovat rodinny byt na manzela a v pripade rozvodu by musela vyplacat manzela z vlastneho bytu...

margotka17
23. dec 2024

@akvi no pán bude asi z tých, čo všetko je len moje a moje a moje 🫣.

damian85
23. dec 2024

@mamina7070 Ty si už rodič , alebo nie ? Pretože neverím že rodič pri zdravom rozume sa opýta čo má z toho .......

akvi
23. dec 2024

@dadushka007 lenže v tejto diskusii žena nechce prepísať mužov byt, chce buď spoločný, alebo svoj. Panko ale nesúhlasí ani s jednou možnosťou, preto tu padli návrhy, nech teda prepíše ten jeho aj na ňu. Lebo aké ďalšie riešenie existuje? Podľa mňa ani väčšina žien tu by to po mužovi nechcela, lenže tie lepšie možnosti panko nechce, tak ostáva ešte tá horšia, tú ale nebude chcieť tiež. Pretože je zahladeny len do seba a nerozumie pocitom svojej ženy a ani rozumieť nechce. On nenavrhol žiadne riešenie, lebo on problém nemá, on by bol ten "zahojeny" pri prípadnom rozvode.

mamina7070
23. dec 2024

@damian85 z coho? nerozumiem? ano som rodic a uz velmi dlho 😉

damian85
23. dec 2024

@akvi Pri rozvode podobné tvrdia , no deti patria mne , ale majetok si podelíme na polovicu 😅
Zvačša tie čo nikdy nič nemali. Pretože nevedia ako niečo " mať " je ťažké.....

damian85
23. dec 2024

@mamina7070 Potom je poľutovaniahodná otázka " ona sa stara o deti aby on mohol pracovat a co ma z toho ona ? ".

mamina7070
23. dec 2024

@damian85 a co ma z toho ona okrem tych deti co su spolocne? sak daj ? stastna neni zjavne

damian85
23. dec 2024

@mamina7070 Pre mňa je naše dieťa všetko....Očividne nie pre každého. Nevadí v živote som sa neopýtal na to čo mám z toho že sedím s ňou doma keď je chorá , kto mi to preplatí a čo z toho mám. Asi iný pohľad na rodičovstvo máme. Nevadí....

mamina7070
23. dec 2024

@damian85 ale no to naschval takto odpovedas alebo si naozaj taky nechapavy?
skoda diskusie, dieta potrebuje aj ostotu bezpecie a strechu nad hlavou a ta matka ju proste chce zabezpecit a ma na to plne pravo

dadushka007
23. dec 2024

@mamina7070 no to si mala asi manzelka rozmysliet skor, ze ona chce chodit do prace a manzel mal byt doma cely cas s detmi a ona by vsetko financovala. Mozno by ho vtedy aj zlomila na tu spolocnu nehnutelnost a popri tom este aj splacala hypoteku...mozno by sa dal ukecat, vela muzov zavidi zenam, ze nemusia chodit do prace a staraju sa o deti. Aj ja som zostala doma s detmi a veru by som si to s manzelom nechcela menit, som bola rada, ze mozem travit cas s detmi...

damian85
23. dec 2024

@mamina7070 Počkať ona žije na ulici ? Aha tak prepáč , to som nevedel. 😝

bejp
23. dec 2024

Aké odpovede si "TU" aj čakal? :D

akvi
23. dec 2024

@damian85 to potom môžem tvrdiť aj to, že pri rozvode podobní muži zrazu prejavujú nesmierny záujem o deti, o ktoré sa dovtedy starala výlučne žena. 😉
No skús teda navrhnúť, aké riešenie by bolo podľa teba "fér". keďže s riešeniami, ktoré navrhla autorova žena a tiež ženy tu v diskusii, s tými evidentne nesúhlasíš. Tak som vážne zvedavá, čo by podľa teba bolo ok..

portret7
23. dec 2024

@lucia147852 moze vynat z bms. Ona sa nestara iba o jeho ale aj svoje deti. Predpokladam, ze deti chcela, tak mala mysliet na zadne vratka skor, ako si dala urobit deti, ale v tej situacii jej to nevyhovovalo, kedze si dala urbit deti lepsie situovanemu muzovi ako bola ona.

portret7
23. dec 2024

@subartic pracovna doba na plny uvazok je rovnaka (ak hovorim o 40h tyzdennom prac.case) ci robi za 1000 alebo 3000€. Zeny s karierou maju tiez narok na OCR. To su iba vyhovorky, ako sa to neda. Manzelka nech predlozi plan, co a ako chce disiahnut a aku ocakava podporu. To z diskusie zatial nevyplynulo. Vsetko sa da, ked sa chce. Pracujem na vysokej pozicii a predstav si, aj OCR mam, ked treba. Na to je zakon. A ked si dobry, mikto ta kvoli OCR neposle z prace prec. Ale na to, samozrejme, treba nieco najskor vediet a dokazat.

margotka17
23. dec 2024

@portret7 no už len to je teda nápad. To aj ty si išla robiť deti s dobré situovaným chlapom 😲? Fuuuu, až mi tlak dvíha toto tu. Nakoniec napíšte, že je zlatokopka. No načo mu bola mladá krásna kocka, ak nebola finančné zabezpečená????!!! Veď u nich všetko funguje, len ona chce tiež z toho čo majú niečo vlastniť. Nech teda predaju byť, kúpia si nový väčší 50/50. Alebo nech začnú stavať ten dom. Byt nech napíše na ňu, veď aj tak to zdedia ich deti.

portret7
23. dec 2024

@mantilka aj zeny s lepsim pracovnym zaradenim maju narok na OCR, pisala som vyssie…. Na kruzky sa da dostat iba autom? Neviem o tom, ze by vsetky deti chodili na kruzky iba s rodicmi, ak byvaju v meste, existuje MHD…

damian85
23. dec 2024

@akvi úplne jednoduché. Tiež som si nemyslel , že niekedy k tomu dôjde. Delenie majetku u nás bolo otázkou presne 3 sekúnd. Každý sme odchádzali z manželstva s tým s čím sme do neho vošli + počas manželstva : 2. V našom prípade 2 sekundy návrh čiastky 1 sekunda internet banking. Akceptovala to moja ex , akceptoval som to ja , navrhuje to zákon , podporí sudca. Osobne by som sa nezamýšľal nad tým čo by bolo keby bolo , ani u autora , ani u jeho polovičky. Ak by situácia vyžadovala novú nehnuteľnosť , kúpil by som ju , ak nie - nie. Nekalkuloval by som........Ak štartujeme na rovnakej čiare , na rovnakej čiare končíme ( v mojom prípade to tak bolo , podobné zárobky obaja nehnuteľnosti atď). Nevyčísloval som ex o koľko som viac zarobil ja počas MD , nedožadovala sa ona " nereálnosti ". Len prirodzene , obaja sme pre svoju životnú úroveň niečo robili.......Obaja sme vedeli aké je to ťažké , ani jeden z nás nebol závislí finančne na druhom , a nie je závislí ani teraz.

portret7
23. dec 2024

@margotka17 nie, ja som si na svoje byvanie zarobila sama. Pani manzelka ale pred manzelstvom radsej cestovala, na buducnost nemyslela a teraz chce od neho byt, ktory nadobudol sam - pred manzelstvom. Ak by isli do manzelstva obidvaja s holou ritou a budovali zazemie spolocne, potom ano, 50/50 by bola samozrejmost.

zltalienka
23. dec 2024

@damian85 to Tvoja ex na vaše spoločné dieťa nemá čas a dieťa je viac u Teba ako u nej?

portret7
23. dec 2024

@mamina7070 pravo samozrejme ma, nikto jej ho neberie. Nech si kupi vlastny byt a da vynat z bms. Ale nie napisat 50/50 nieco, co on nadobudol pred manzelstvom sam bez jej pricinenia.