Som zlá manželka?
Ahojte. Nemám sa komu vyrozprávať a už nevládzem. S manželom sme spolu 13 rokov, z toho 3 manželia, máme ročné dieťa. Manžel mi stále vyčíta, že som arogantná, mám veľké ego, som lenivá, nič nerobím, iba sa na všetko sťažujem, nemám ho rada, nepomáham mu, všetko robím opačne, že som nezodpovedná, že necvičím, že som tučná a nezdravá, že sa nestravujem zdravo, je toho ešte oveľa viac. Napr. dnes som mala zlý deň, dieťa neustále plače, nič nemôžem urobiť, do toho svokra s jej mamou do mňa hustia, že dávam dieťaťu málo jesť a piť, preto je také ukričané atď. V tom mi manžel zavolá, že mu mám na niečo pozrieť, ja mu vravím, že nemôžem, lebo dieťa plače a dávam mu jesť, že sa to teraz nehodí, manžel na to: ale veď to je sekunda práce! Tak som už zvýšila hlas že nemám na to čas a už bol oheň na streche. Že mu nemôžem v ničom pomôcť, že ho mám za debila…A stále sú takéto výčitky. Doma mi v ničom nepomáha, iba sám sebe navarí (je fitness maniak takže ryža a kuracie prsia…), za celý náš vzťah riady umyl asi iba raz, neuprace za sebou nič, niekedy namňa kričí, že už to s upratovaním preháňam. Pracujem z domu a môžem robiť iba po nociach alebo skoro ráno, lebo dieťa nie je schopný postrážiť a s dieťaťom sa nedá pracovať. Vyčíta mi, že ja pre neho nerobím nič, ale keď ja niečo potrebujem tak on hneď pomáha (napr. pokazilo sa mi auto, nemala som sa ako dostať s dieťaťom domov tak som mu zavolala, aby po nás prišiel), že hneď, čo písknem, on urobí. Priznávam, že som občas hnusná na neho a niekedy si to nezaslúži, ale už je toho veľa ma mňa a nevládzem a ani sa nemám komu vyrozprávať. Vždy sa mu za všetko ospravedlňujem, vždy mám pocit viny. Som fakf taká zlá? Čo mám robiť? Ps. zúfalá žena
@jazzy03 ja mám empatie viac ako treba tomu ver, ale poznám taketo typy žien bohužiaľ čo si sekery doma, nemôže za všetko žena, ale ja ako žena sa chcem hlavne sama sebe páčiť až potom je niekde na konci radu muž 🙈, vždy robím hlavne pre seba všetko nie kvôli ostatnim, autorka nebude tiež bez viny, nevidis do toho vztahu
@zuzubb007 urcite nevieme vsetko, ale tvoje premostenie k vizazi autorky ma prekvapilo. Mna skor zaujalo, ze manzel nic nepomaha v domacnosti. Tak ak je to pravda, nema narok sa stazovat😅 len uz rozmyslam, ci vymyslena tema, ci nie… moze to byt skutocne?
@anonym_autor prečo vlastne pracuješ pri 1 ročnom dieťatku?
To je jasné, že potom nestíhaš a máš zlú náladu. Však ty si prepracovaná z toho celého.
Máte tak málo financií, že musíš robiť? Stojí ti to za zničený vzťah a nervy v ťahu?
@anonym_0f241f Staviame dom a každý peniaz sa zíde. Mala som možnosť si privyrobiť a 1000€ k rozpočtu veľmi pomôže. Viem, na úkor seba :(
@anonym_autor v prvom rade sa bráň pred protichodnými rečami manžela. Povie Ti že si lenivá a potom zase inokedy ,že preháňaš s upratovaním? To sa nejak bije nie? A keď pracuješ popri ročnom dieťati (ráno, večer keď spi) tak aj to si lenivá? Podľa mňa sa musíš naučiť asertivne brániť. Len je dosť blbé že ten nácvik by si mala robiť na mužovi, ktorý by Ti mal byť oporou. A ešte jedna vec: pozeráš sa na seba aj Ty tak negatívne alebo sú to len manželove kruté reči smerom k Tebe? Domnienky vo vzťahu vedia urobiť riadnu neplechu. Mali by ste sa snažiť v kľude, otvorene porozprávať. Bez urážok, osočovania, s otvoreným srdcom povedať čo vás trápi. Keď to nepôjde, tak bud vzťah skončí alebo sa budeš trápiť dokolečka za cenu "rodiny".
@romiada Ja sa snažím vysvetliť mu, čo sa mi na ňom nepáči, že mi vôbec nepomáha, ale on stále na mňa útočí s rečami, že ani ja nič nerobím, že on odomňa nechce, aby som opravovala auto napr…a ja som potom na pochybách a stále si myslím, že som fakt taká hrozná, ako ma opisuje. Viem, som slaboch :(
Tak to si snáď len teraz nezistila aký je, a vážne on vari kuracie prsia s ryžou, veď to by som skala celá od radosti a jedla to, ty si akože osobitne varíš čo ? Rezne či čo, že také neješ? Reálne koľko vážiš a merias? Nechcem sa ťa dotknúť ale udržiavať sa treba či máš či nemáš dieťa, z toho čítania mi príde, že chces vinu hodit len na muža, ale zrejme veľa máš na rováši aj ty, sama píšeš, že si občas hnusná, a dôvod nechápem, však si doma navarím, napeciem, upravené, zacvičiť si, poriešim dieťa a život gombička
@zuzubb007 Áno, varí si len kuracie prsia a ryžu. Prepáč, ale snažím sa variť rozmanito, mám ročné dieťa a nebudem mu každý deň dávať jesť ryžu a kuracinu, len aby som bola spokojná, že muž navaril a nemusím variť ja. Varím bežné jedlá, žiadne rezne ani vyprážané, nie som tučibomba ako si myslíš, mám 52 kg a 164cm, tak si zváž, či som tučná.
@romiada Ja sa snažím vysvetliť mu, čo sa mi na ňom nepáči, že mi vôbec nepomáha, ale on stále na mňa útočí s rečami, že ani ja nič nerobím, že on odomňa nechce, aby som opravovala auto napr…a ja som potom na pochybách a stále si myslím, že som fakt taká hrozná, ako ma opisuje. Viem, som slaboch :(
@anonym_autor ako casto opravuje auto a ako casto ty varis, upratujes, venujes sa dietatu? 😉
Sebalaska, asertivita, casom to pojde lahsie a lahsie❤️
@zuzubb007 Áno, varí si len kuracie prsia a ryžu. Prepáč, ale snažím sa variť rozmanito, mám ročné dieťa a nebudem mu každý deň dávať jesť ryžu a kuracinu, len aby som bola spokojná, že muž navaril a nemusím variť ja. Varím bežné jedlá, žiadne rezne ani vyprážané, nie som tučibomba ako si myslíš, mám 52 kg a 164cm, tak si zváž, či som tučná.
@anonym_autor Mimo temy, ale to mu vazne chuti kazdy den to iste? By ma po 3 dnoch kleplo.
@anonym_autor tak načo je s tebou, keď si taká o ničom?V prvom rade by si nemala pracovať a hlavne nie po nociach ty potrebuješ oddych a spánok.Ked je doma daj mu dieťa a ty pracuj.Rozdel úlohy kto čo spraví bude sa búriť s tým rataj.Ty si prvoradá on, keď niečo chce nech si zisti.Aj u nas doma objednas, vybavis, spravíš?Už nie, každý hadze na mňa svoje starosti a ja, keď niečo chcem milión reči.Aj deti, aj rodičia aj muž všetci čakajú čo poviem, zariadim, vymyslím čo variť a ja som na konci.Pomaly to mením.v pondelok ide muž na rodicovske ja som odmietla.Nie si zlá matka len máš toho dosť.
On je fitnesak, takže chodí cvičiť ty máš kedy svoj čas?Ja si musím stále strážiť hranice a presúvať už veci na teenegerov.Mama objednas ma k holicovi, treba kúpiť knihu do školy, muž chce nech mu pomôžem s niečím ako pijavice bez mamy hotoví😂ja aj na muža nakricim aj som ironická a nie, neospravedlnim sa ani nemám pocit viny.Z čoho máš pocit viny máš frajera, chodís do barov, nestaras sa?Za 13 r musíš vedieť ako ísť na svojho chlapa
@anonym_2e6793 Ďakujem, áno musím zmeniť to, že mu všetko dovolím a nepozerám pri tom na seba. Som na neho hnusná hlavne vtedy, keď mám veľa práce a nestíham robiť všetko čo potrebujem a on nepostráži dieťa lebo ide cvičiť, musí si oddýchnuť atď. Tak vtedy som na neho fakt hnusná a to ho najviac vytáča. Samozrejme, že nemám frajera, o seba sa starám ako bežná žena, žiaden extrém.
@jazzy03 ja mám empatie viac ako treba tomu ver, ale poznám taketo typy žien bohužiaľ čo si sekery doma, nemôže za všetko žena, ale ja ako žena sa chcem hlavne sama sebe páčiť až potom je niekde na konci radu muž 🙈, vždy robím hlavne pre seba všetko nie kvôli ostatnim, autorka nebude tiež bez viny, nevidis do toho vztahu
@zuzubb007 Vedz, že ja nie som žiadna sekera. V živote som mu nezakázala nič, ani som mu neprikázala. Vždy pekne poprosím, málokedy urobí o čo ho poprosím, vždy si aj tak všetko urobím sama. A prepáč nie som ten typ, čo sa sťažuje len tak pre nič za nič. Som už zúfala a hanbím sa s týmto všetkým zdôveriť rodine alebo kamarátkam, preto som zvolila túto diskusiu, aby som našla pár milých slov. Nič viac v tom momente som nepotrebovala, keď som príspevok písala
@anonym_autor ako casto opravuje auto a ako casto ty varis, upratujes, venujes sa dietatu? 😉
Sebalaska, asertivita, casom to pojde lahsie a lahsie❤️
@hederamonstera Presne toto som mu povedala, že on opraví auto dva krát do roka, ale ja mám na hlave všetko každý deň a už nevládzem.
@anonym_autor Mimo temy, ale to mu vazne chuti kazdy den to iste? By ma po 3 dnoch kleplo.
@luccys Áno on je schopný jesť stále to isté 365 dní v roku. On má rád aj iné veci, len je proste taký zaťatý, že chce mať super formu a preto je stále to isté dookola, lebo je to “zdravé”. Ale povedala som mu, že to, čo on robí, už dávno je za zdravou hranicou.
@luccys Áno on je schopný jesť stále to isté 365 dní v roku. On má rád aj iné veci, len je proste taký zaťatý, že chce mať super formu a preto je stále to isté dookola, lebo je to “zdravé”. Ale povedala som mu, že to, čo on robí, už dávno je za zdravou hranicou.
@anonym_autor Ja by som na tvojom mieste v prvom rade prestala pracovať z domu popri ročnom dieťati, ktoré mi nemá kto postrážiť. A ešte pracuješ v noci! .... Viem, že peniaze na dom sa zídu, ale radšej by som ich oželela a nech sa teda dom dokončí za dlhšie časové obdobie, ako takto sa zničiť. Lebo výsledok je len ten, že ty si nervózna nevyspatá, muž je nervózny, obaja ste zo seba navzájom na nervy.
Pokiaľ dieťa nie je v škôlke a z mužovho príjmu vyžijete, prestala by som s tou prácou po nociach.
@anonym_autor prva moznost , tvoj manzel je chlapec a nie muz / druha moznost ma pravdu a ozaj taka si
@zuzubb007 Vedz, že ja nie som žiadna sekera. V živote som mu nezakázala nič, ani som mu neprikázala. Vždy pekne poprosím, málokedy urobí o čo ho poprosím, vždy si aj tak všetko urobím sama. A prepáč nie som ten typ, čo sa sťažuje len tak pre nič za nič. Som už zúfala a hanbím sa s týmto všetkým zdôveriť rodine alebo kamarátkam, preto som zvolila túto diskusiu, aby som našla pár milých slov. Nič viac v tom momente som nepotrebovala, keď som príspevok písala
@anonym_autor v živote som mu nič nezakázala, nie som sekera ...no je čas trocha vypustiť paru.On si ide svoje cvičenie, strava...buď aj ty trocha sebec.Chces ísť cvičiť ok, zajtra ja pôjdem na chvíľku sama dopln si....nenauč ho, že všetko spravíš ty, pomôžeš atď ..a on ma rodinu len na parádu.Rocne dieta nie je tak malé nech si dá s kočíkom rýchlochodzu v rámci kondičného tréningu🤣ešte raz vrátiť čas viac naložím na muza🤪lebo bude treba viac a viac sa venovať deťom potom plus praca
@anonym_0f241f Staviame dom a každý peniaz sa zíde. Mala som možnosť si privyrobiť a 1000€ k rozpočtu veľmi pomôže. Viem, na úkor seba :(
@anonym_autor nie na úkor teba. Ale aj na úkor vašej rodiny. Na to nezabúdaj.
Peniaze nie sú všetko! Keď budete mat dom o 3 roky neskôr nič sa nestane. Keď sa rozvediete, tak ho aj tak predáte.
@anonym_autor prepáč ale máš pocit ze ty si zásobáreň nevycerpatelnej energie? Doma ročne dieťa, domácnosť a ešte zarábaš popri RD ako niektorí chlapi ani nie?.. Tisícka nie je málo na ženu ktorá to robí "len popri". Niektorí ľudia nemajú taky mesačný plat. Uvedomujes si že si v pozícii matky, manželky, upratovačky, služby, ale čiastočne aj v pozícii chlapa ktorý nosí prachy domov? Jasne že si podráždená možno, frustrovana, nevyspata.....veď to je veľa aj na koňa. Stanov si priority a na 1.miesto daj seba. Pretože keď tam nebudeš ty ,tak Ta tak ci tak nahradí iná (ak sa to uz nedeje)
A keď vyhoriš a ochorieš, tak nebudeš ani ako matka pre dieťa fungovať. A ak Ty pomáhaš chlapovi živiť rodinu ,tak nech on pomáha adekvátne Tebe s dieťaťom a domácnosťou.
@anonym_43acd7 no ty brdo,ja mam presne takeho doma. Ale ze presne
@anonym_e24a57 tiez mam pocit, ze ich klonuju a co mam okolo seba chlapov vo veku okolo 45 rokov, tak kvantum je takychto istych
Autorka, na 1.miesto musis dat seba. A ako druhu vec spravit to, ze prestanete hrat divadlo pred rodinou a znamymi (blizkymi). Ak sa nieco stane, tak ty budes budes za tu kravu, ktora odisla od takeho dobreho chlapa. To, co mate medzi sebou nemusi vediet pol slovenska, ale aby mali u vas v rodine obraz, aby ti v pripade nudze vedeli dat pomocnu ruku...
Nie si a je mi na grc z tvojho manzela. Dalsi nepodareny kus do zbierky. Neviem si ani predstavit ake tazke to mas, ked v tom najtazsom obdobi nemas ziadnu podporu a este ti aj tí, ktori ti maju pomahat, len nakladaju viac.
Neviem ako ti poradit, mne pomaha asertivita, sebalaska a to mi dodava silu zastat si samu seba a nedovolit uz nikomu prejst cez moje hranice, aj keby to malo narusit vztah. Ja som si po 4 rokoch povedala dost! A vies co? Zrazu aj ten chlap vidi, ze mam hodnotu a zrazu vie byt aj on aktivnym rodicom a manzelom. Drzim ti palce❤️
Odkial si? Mozem ti nejako pomoct, aspon na vyventilovanie sa bez sudenia
@hederamonstera ahoj, môžem sa prosím opýtať ako si to riešila? Čo si zmenila, že tvoj muž sa začal správať inak? Lebo ja mám niečo podobné ako autorka a tiež sa zakaždým cítim zle a otočí sa vína na mňa. Niekedy už pochybujem sama o sebe a to si uvedomujem, že nie je dobre..
@anonym_autor nie nie si !
Ked sa s nim rozpravas,alebo hadaj nehovor o nom (aky je co robi, nerobi atd) ale o sebe ako sa citis a ako ti je ked sa k tebe sprava tak ako sa sprava. Skus, chlapi casto beru ked hovoris o nich ako utok, proste ego. Drzim palce. Urcite nie som na jeho strane (aby to tak nevyznelo), padlo tu uz dost vela dobrych rad tak ja len toto🙂
@anonym_autor Nikto ma nepresvedčí, že žena za 10 rokov nevie ako funguje muž, jeho reakcie na problémy, jeho jednanie s ňou, chorelik nebude odrazu flegmatik, pesimista optimistom, človek neschopný komunikácie odrazu bude pokojne preberať a riešiť aj ťažké veci. Nato s ním nemusíš bývať. Ako @luccys napísala, nebolo to 10 mesiacov, ale 10 rokov. Hovoril o tom psychológ a terapeut v jednom podcaste a od neho tam zaznelo, že signály máme vždy, len ich ľudia radi prehliadajú. MK je toho dôkazom. A na nás sa hnevať nemusíš, vyjadrili sme len nas názor. Tebe v skutočnosti ubližuje niekto iný.
Veľa šťastia.
@enmery ale ty si nečítala to o tom dieťati? Že majú ročné dieťa? Keď už vravíš o psychológoch.. tak si pozri aj nejaké veci k tomu akou záťažovou skúškou prechádza vzťah s malým dieťaťom. A už tým duplom, ak spolu 10 rokov žili v pohodlí, pohode, času na seba a varenie, staranie sa o seba samého. A teraz sa to točí okolo dieťaťa. To dokáže absolútne celú dynamiku vzťahu - a aj tu to vidieť. Ideme tu hľadať vinníka v žene, že nevidela aký muž je? Veď možno nikto z nich nebol unavený a frustrovaný predtým a vedeli sa v pohode dohodnúť..
@hederamonstera ahoj, môžem sa prosím opýtať ako si to riešila? Čo si zmenila, že tvoj muž sa začal správať inak? Lebo ja mám niečo podobné ako autorka a tiež sa zakaždým cítim zle a otočí sa vína na mňa. Niekedy už pochybujem sama o sebe a to si uvedomujem, že nie je dobre..
@anonym_5445ec aj a tebou rada pokecam, tiez mam doma nieco podobne
Ked sa chlap nedokaze uvedomit, tak si skus najat na 2 hodinky denne vypomoc. Nejaku milu dochodkynu alebo studentku co by Ti postrazila dieta a umyla riad. Budes mat viac casu na seba, budes pokojnejsia a porozmyslas, co a ako chces v zivote.
@anonym_5445ec musis prestat o sebe pochybovat. Nie si ziadny domaci spotrebic, ani sluzka a ani matka tvojho muza. Ako som uz pisala - sebalaska (zacat robit podla svojich pocitov (u mna to bol prvy krok ze som sa nepostavila a nesla nieco upratovat ako som pocula, ze prichadza, ano, takto zle som na tom bola). Ak som citila, ze sa necitim na varenie 3chodoveho menu alebo umytie sprchacu a pod, nerobila som to. Ono to ide tak pomaly postupne, jeden krocik tu a jeden tam a postupne opat ziskavas stratenu doveru samu seba. Ze sme sa hadali? Ako psy!!! Neustupila som, nie. Velakrat som tu napisala pre podporu, ked som si nebola ista tym co robim. A tak nejako postupne to ide (este sme zdaleka neskoncili, stale nechape ze sa ma byt aj otcom svojich deti). Akurat som v obdobi, ked som extremne vyhorela (mam to lekarsky potvrdene) a to teda dalo mne istotu, ze takto to naozaj nejde a ked naberiem silu, mozno bude aj koniec.
Proste som sa zacala mat rada a s tym pride sila, ktora ti nedovoli robit zo seba sluzku. A oni to vidia a citia a budu bojovat, ale ked vidia, ze uz neustupis, pochopia. A bud dospeju a zacnu byt partnermi a otcami alebo pojdete od seba. Musis aj s tymto ale ratat a prijat to. Drzim ti palce. Ked chces, kludne mi napis aj do spravy.
@anonym_autor rocne dieta? Hmmmm podla mna je cas ist niekde na dva dni na vikendik. Aspon sobota nedela. Este by som mu povedala, ze idem na fitnes vikend. 🤔🤔🤔 ked teda necvicim a som lenivá. Nech sa paci, vyskúšas si to. Ked ma budes kritizovať dalej, najdeme dalsie riesenia. Ked pracujes, staras sa o rocne dieta a mas chlapa, co ti hento hovori, chyba je iba jedna….. ze ho malo zapájas. Ale teda ako starsia a skúsenejšia ti kludne mozem povedat, ze sa nezmeni. Musis sa zmenit ty. Akoze na co ti je chlap, co ti nepomaha, kritizuje ta a este musis aj pracovat.
@anonym_autor v prvom rade by som nepracovala, ved si na rodicaku nie, naco sa nicit po nociach este aj s robotou..

no konecne dosiel niekto s modrokonikovskou klasikou🤓 odpoved: za vsetko moze neupravena zena na materskej. Toto je uroven pochopenia citaneho textu 2 z 10. A este sa ta drzana autorka stazuje, ze by mala kazdy den jest kuracinu s ryzou😅 len ci ju ponukol. empaticky level nula. Ale aspon si sa pochvalila, aky mas zivot gombicku @zuzubb007