Žijem so snúbencom v jednej domácnosti a obavám sa spovede
Dobrý deň, je tu niekto kto chodil na spovede, vyznal sa z hriechov a kvôli ťažkému hriechu- spolužitie s partnerom bez manželského zväzku, nedostal rozhrešenie? Chodili ste aj napriek takému hriechu na spoveď?
K tomu je aj tazko sa nejak vyjadrovat, kedze kazdy ma a to svoj nazor. No mam kamosku, ktora riesila v podstate rovnaky problem a vsetko nastastie dopadlo tak, ako si zelala
@anavi0944 Vidíš na reakciách rodičov, ktorí chcú pre dieťa to naj, no pri detskej hlúposti jeden dohovorí, druhý vysvetľuje, tretí kričí, štvrtý vezme varechu. Aj kňazi sú ľudia, ktorí rôzne môžu zareagovať na tvoje doznania.
Je úžasné, že si stále otvorená Bohu, tvoje svedomie nie je potlačené. Na spoveď ideš, keď plánuješ s hriechom seknut, chces si vyčistiť v sebe. Spovedas sa Bohu, kňaz je len prostredník, ktorý ťa naviguje. Kňaza môžeš oklamať, on pracuje len s informáciami od teba.
Spomínam si na jedného deduska. V spovedelnici veľmi kričal. Kňaz: "tichšie, aby ľudia nepočuli."... "A veď aj tak všetci vedia, čo robím!"... Si v rovnakej situácii, všetci vedia, čo robíš. Tak prečo sa báť, hanbiť sa. Ideš, aby si urobila za tým bodku.
Pravdepodobne sa pýtaš na generálnu spoveď pred svadbou. Dohodni si dostatočne vopred generálnu spoveď u kňaza, ktorý ti je sympatický. Pýtaj sa ľudí na tip na takého, ktorý povzbudí. Je mnoho úžasných spovednikov. (Veď preto sa vraví, že spoveďou usetris na psychológovi 🙂).
@anavi0944 Takze,ak zijete v spolocnej domacnosti este pred svadbou (vediete ci nevediete intimny zivot),rozhresenie zvacsa knaz nedava v pripade,ze sa tohto sposobu zivota nechcete zbavit a zmenit ho. Knaz za zvykne pri vyznani tohto ,,hriechu",ktory je v Cirkvi povazovany za formu hriechu,spytat,ci ste ochotna byvat oddelene. Rozhresenie Vam da,ak mu to slubite a aj tak urobite. Spoved bude neplatna,ak knazovi budete klamat,pripadne ,,hriech" nevyznate. A ak pojdete na sv. prijimanie,bude to svatokradez. Kazdy vsak ma svedomie,ale aj v Cirkvi su dane iste pravidla,prinajmensom Desatoro,ktorym sa riadia. Ak clovek,veriaci clovek,odmieta poznat teologiu viery a prijat ju,je na jeho uvazeni,ci chce naozaj sobas v kostole a trvat na prijati sviatosti,ak odmieta to,na com Cirkev stoji. Skuste knazovi povedat,ze ste snubenci,v maji sa beriete. Mnohi knazi to beru ako zaruku a zabezbeku vasho vztahu,ktory beriete vazne a v kratkom case budete manzelmi. Bolo by vhodne,ak je to mozne,do svadby zit oddelene. Ak patrite do Cirkvi aj aktivne,praktizujuco,a obavate sa,ci dostanete rozhresenie (lebo Vam na tom asi zalezi),tak urcite musite vediet,ze Cirkev odmieta spoluzitie pred sobasom...len tolko k tomu...
Pozri, v prvom rade Boh je láska, to nie je fráza, to je fakt, ktorému asi veríš, keď ťa to trápi. Na margo hriechu o čo tam ide, ide aj pohoršenie, alebo zlý príklad, ktorý týmto vlastne iným dávate. To, že máte termín svadby je úplne super. Myslím, že rozhrešenie dostaneš. Rozhrešenie sa nedáva pre to, keď človek dobrovoľne zostáva v takomto stave a nechce s ním nič robiť, neľutuje hriech. A myslím, že teba sa toto vôbec netýka 🙂+
kazda, ktora tu pisete, ze rozhresenie nedostane (a mate s tym skusenost) a pod... vymente knaza... ako pisala lilke, knazi su rozni, ale ani jeden z nich nema pravo nedat ti rozhresenie ak uprimne olutujes svoje hriechy a pokusis sa ich napravit (aj ked sa ti to nemusi podarit). Na sobasil uzasny knaz s triezvym pohladom na svet. na nauke nam povedal vsetko dolezite, poucil nas, no nesnazil sa nam vstupovat do svedomia. a jeho veta, ktoru si budem nadosmrti pamatat bola, ze on knaz, ktory nema ani ponatia o manzelskom zivote, nam nema co o tom ani rozpravat. mame rodicov, ktori spolu stale ziju stastne, oni maju byt nas priklad. a druha mudra veta bola: ze mame o sebe vediet vsetko. a mysli tym vsetko. nech sa nemusime rozvadzat preto, ze nam to v posteli neklape.
kamatat bol zas na priprave, kde im dokonca rozdali teplomery a vysvetlovali, ako merat bazalnu tepltou, lebo podla nich ani v manzelstve nesmies s muzom spavat ak zrovna neplodite deti... uz nie sme v 15tom storoci. no niektore casti cirkvi v nej ostali, a tie na to doplatia. Vdaka Bohu za papeza, ktoreho mame.
ked som bola mladsia, mali sme ozaj prisneho knaza. taka stara skola. bala som sa aj na spovede chodit. za kazdu malickost clovek dostal prednasku po ktorej siel odtial s placom (a to ozaj myslim malickost). Pre niekoho to bol psychicky teror priam. Mala som aj velmi mudru babicku (nech odpociva v pokoji), videla, ze to je dovod, preco sa spovediam vyhybam (a to som ozaj bola dobrucky clovek do isteho veku :P ), a ona mi povedala, ze najdolezitejsie na celej viere je verit Bohu, lebo Boh je laska a odpusti aj najvacsiemu hriesnikovi, ak sa k nemu bude utiekat. A kazdy, kto ti tu milost odoprie, nech sa za to sam Jemu zodpoveda.
Takze moja rada, kkkknajdi si mileho knaza, a ak ta nejaky vypoklonkuje, zmen. Spoved nie je test IQ, ze ho mozes absolvovat len raz za urcite obdobie.
@marcellka32 preskočila, tzn. nepovedala pri spovedi hriech, tzn. neplatne rozhrešenie a spoveď.
Tiež s tým nesúhlasím dejú sa horšie veci ako spolunazi dvoch ľudí, ale máme takú skúsenosť, bohužiaľ
@bolarazjedna ja som jej ter presne ti napísala
@anavi0944 no baby čo ja viem..... napíšem svoj názor. Podľa mňa treba odlišovať dve veci viera v boha a viera v cirkev. Tiež sa mi nepáči, že je hriech spolu žiť, ale to čo jej tu vy píšete a radíte....
1. Áno sú v cirkvi kňazi, vselijaky aj odsúdení
2. Nabadate ju k tomu aby to nespomenula, tzn. keď to zatají úmyselne a dostanete rozhresenie aký to má zmysel, kde je pointa
3. Hľadaj iného kňaza, znamená čo?! Že ja si niečo prajem a chcem tak budem chodiť od dverí k dverám kým to nedostanem, bez ohľadu na správnosť?
3. Cirkev je aka je mám milión výhrad voči nej, ale z pohľadu autorky keď chce aby mala spoveď čo má zmysel a bola by platna, tak by mala spraviť to čo je ok a vyspovedať sa pravdivo, veď to aj hovorím na začiatku spovede...
4. Prídem na spoveď a na začiatku hovorím že sa chcem úprimne a pravdivo vyspovedať tzn. hneď na začiatku spovede má klamať?!!
@anavi0944 skusenost je taka, ze zatial co jeden knaz ta pozenie s palicou z chramu ako najvacsiu hriesnicu, druhy ti povie, ze sa mas pomodlit jeden otcenas a vybavene. Skusenosti mam s oboma variantami aj za "mensie" hriechy. Pre mnohych silne veriacich je psychicky tlak zo strany knaza velmi velka zataz (kamarat sa kvoli niecomu podobnemu obesil... :( ). preto ti radim, ak tvoje vlastne svedomie potrebuje rozhresenie, chod za knazom, ktory ti ho da. Klamat, zamlcovat hriechy nema vyznam. lebo svojmu svedomiu neulavis.
@anavi0944 ano bola som na spoved takto pred svadbpu a knaz mi riadne nalozil😑🤣🤣🤣 a popravdeje mi to jedno..zijeme si pekne aj po svadbe 🙂 a mne nebude nejaky knaz diktovat ako mam zit..pretoze poznam pary ktore spolu pred svadbou nezili a uz su aj rozvedeni..sne slusni ludia a myslim ze hlavne na tom zalezi..a nie ci spolu zijete pred svadbou alebo nie.
@martul hladat ineho knaza znamena ist za niekym kto ma aj pochopenie a nie len sa tvari ako Boh na zemi - on je len jeho zastupca. mnohi na to zabudaju a ziju v dobach, ked dediny neriadil starosta, ale knaz. U nas na dedine sme mali dlho za farara velebneho pana, ktory ucil novicov, bol sudnym vikarom, kazdu chvilku lietal do vatikanu. Mudry scitany, silno veriaci, ale aj ked sa snazil pri kazdej spovedi vstupit osobe do svedomia, robil to stylom, po ktorom mal clovek pocit, ze odisiel zmiereny s Bohom. Nech sa jednalo o akykolvek hriech. a bol namotyvovany to zmenit. A potom sme dostali knaza, ktory dobre ze nie na omsi vykrikoval, kto mu co v spovedalnici povedal (nemenoval konkretne osoby, ale v malej dedine... ani nemusel). V spovedalnici pravidelne ziapal po veriacich, ako vysinuty. vtedy som prestala nadlho chodit na spovede, pripadne som sla do mesta. lebo nie, ze by som sa s Bohom zmierit nechcela. ale chcela som z tej spovedalnice odchadzat s pocitom, ze boh mi odpustil a ja sa pokusim zmenit. a nie s pocitom najvacsej spiny na planete, ktora nech sa ide hned obesit, lebo keby sa hodila pod vlak este by sposobila problemy inym...
a rada na zaver: ak sa chces zmenit, chod na spoved teraz. ak nechces, chod az pred svadbou, lebo dovtedy to nema pre tvoje vlastne svedomie vyznam - lebo tu nejde o knaza.
@nikolka1986 priznala som a dostala som rozhresenie. Farar sa nad tym ani nepozastavil
@ria_ba to je v poriadku, my sme mali voľakedy knaza pre ktorého to bolo poslaním nie povolaním.
Ja som reagovala len na to čo jej tu baby radia, tiež sa mi to nepáči môj syn má milujúcu priateľku, žijú spolu, ukážkový pár, keď mi o nej rozpráva som dojatá až k slzám a nedal mu farár rozhresenie, lebo spolu spávajú.
Skôr som to myslela tak že by to nemalo fungovať že chcem a budem chodiť kým to nedostanem. To tiež nie je ok
@nwnw fraška to nie je, raz je to hriech, tak je to hriech. Ano cirkev pozera a prihliada aj na človeka, ale tvrdiť, že niečo hriechom nie je, len preto, lebo sa to berie normálne vo svete nie je správne. Raz to je v 10. Božích prikazaniach, ktoré máme priamo od Boha a nie od cirkvi, tak sa tu nehrajme na to, ze to nie je hriech.
Ináč a ako veľmi ti záleží na viere. Lebo skutočne veriaci pred svadbou určite nebývajú. Ak veríš v tieto cirkevné katolícke veci, sama by si to mala vedieť. Darmo ti tu budú vravieť ženy, čo neveria alebo veria tak po svojom. Buď mi natom ako kresťanske katolíčke záleží alebo sa vezmem na úrade a budem bývať aj pred manželstvom. Vec vyriešená. U nás by ti rozhrešenie nedal. Lebo už žiješ v hriechu. Take sú pravidla. Buď ich dodrzujes alebo kašli nato a riaď sa vlastným rozumom.
@anavi0944 moja kamoska zila so snubencom, ale nemali sex a normalne dostala rozhresenie. Ostatne bolo po svadbe. Druha podobne, ale ta zila len 3 mes pred svadbou so snubencom. Zase ona napr mala na priprave knaza, co sa pytal, ci maju vyskusane spolu fungovat, ze ci to klape na tejto dennej baze. Ze jeho prakticka skusenost je taka, ze je radsej ked mladi spolu aj ziju a teda napr do roka maju svadbu, ako ked zrazu vhupnu do stereotypu nakupov, dietata, hypoteky a zrazu riesia anulaciu. Cize aj nazor knaza moze byt odlisny.

@janinah tak máme zrejme na to iny názor