Kedy dávať lepok?

afronikaa
9. apr 2014

Ahojte, chcem sa opytat, lebo tomu fakt nerozumiem, ked treba zaviest lepok. Syn ukoncil 6 m. A zacinam davat poomaly zeleninku, potom masko, nakoniec ovocie. Citam a neviem sa vysomarit z toho, ze lepok sa ma davat okolo 6 m? Syn je plne dojceny. To mu uz mozem dat aj cestoviny vajecne, alebo aj nejaku piskotku do ruky? Mam v tom mierny chaos :( a este sa chcem spytat na zltko, viem, ze je potrebny raz do tyzdna uvarene zltko dat do prikrmu, je to pravda? Dakujem za pomoc

lilysk
9. apr 2014

Ahoj
Ano lepok mozes dat od 6 mesiaca -najprv trosku piskotku ,alebo korku z chlebika som davala smulat .Cestoviny som nedavala este asi az od roka sa mi zda uz si presne nepamatam -asi az ked mala mala zubky ,ze som sa nebala ....ja som kupovala aj take velke chrumky a toto zmulala .A zltok som davala z bio vajicka vareny raz tyzdenne som rozpucila do tej zeleniny 🙂

zara0201
9. apr 2014

Nám vyslovene Dr. kázala medzi 4-7 mesiacom. Vraj najnovšie štúdie. Ktovie čo bude za 5 rokov v "móde".

stefka33
10. apr 2014

Nedávno doktori nakazovali od 7 mesiaca, z dôvodu možného vzniku alergie. To bolo asi 10 rokov dozadu. Teraz vraj úplne z toho istého dôvodu od 4 mesiaca. Vraj vedci zistili, že u detí ktorým začali podávať pokrmy obsahujúce lepok až po 7 mesiaci sa zvýšilo percento detí s alergiou. Takže neskoršie podávanie potravín s obsahom lepku, má vlastne úplne opačný efekt ako tým chceli dosiahnuť. Pokiaľ si dobre pamätám tak najnovšie odporúčania sú, že nekojené deti od 4 mesiaca a kojené od 6 mesiaca. Nepamätám si kde som to čítala tak ti nemôžem dať link. Ja osobne by som mu dala cmúľať piškótku na začiatok, nech sa teda s lepkom zoznámi. O žltku neviem, to voľakedy sa to robievalo a dokonca surové sa zamiešavali do príkrmov. Ja som nedávala. Až po roku normálne varené vajíčko.

qmonyq
10. apr 2014

nám dr. vravela že dojčené deti by mali ochutnať lepok po ukončení 6m... čiže kázala napríklad podrviť piškotku a pridať do jabĺčka alebo dať do ručky

saska.t
10. apr 2014

Dietatu sa ma zavadzat lepok v dobe,ked je dojcene kedze MM zmiernuje agresivitu lepku,najlepsie okolo 6 mes. rozhodne nemozes dat hocijaku piskotu ci vajecne cestoviny kedze obsahuju cele vajcia,co je v dnesnej dobe asi najväcsi alergen,takze cestoviny a ostatne lepkove veci rozhodne bez vajec!!! Najednoduchsi sposob je zaradit do jedalnicka ovsene vlocky 😉 Pozor detsky Dr. nie su odbornici na detsku vyzivu,takze ich treba brat v ramci stravy s rezervou a radsej si vsetko overit.... 😉

edvelyn
10. apr 2014

No a co ak dieta dojcene nie je?

marianna9630
10. apr 2014

Takze ludia, deticky kludne mozu prijimat normalne piskotky,aj ked su v nich pouzite cele vajicka,lebo tie su tam tak upravene,aby to detom neublizilo. citujem primara pediatrie.

lorela
10. apr 2014

Zavádzanie nových vhodných potravín je ideálne medzi ukončeným 4. až 6. mesiacom, resp. do 7. mesiaca. Ak sú deti v tomto čase dojčené, tak riziko vzniku alergie sa znižuje.

Dieťatko môže instantné obilné kaše, krupicové, hladkú múku pridanú do zeleninového príkrmu, chlieb, pečivo a pod.

Komu záleží na zdravom stravovaní dieťatka, potraviny s cukrom, čiže tiež piškóty, v tomto nízkom veku podávať určite nebude.

ichbinich
10. apr 2014

@edvelyn:
Ja si nemyslim, ze tam je az taky velky rozdiel. Pri dojcenych detoch je najlepsie, ked sa vsetko zavedie este popri dojceni, teda nie seknut s dojcenim pri prvom prikrme, ale PRIkrmovat 😉
Ale celkovo, ako pise @stefka33, uz sa odstupujue od oddialovania podavania moznych alergenov az po Svateho Dindi, lebo to vobec nepomaha, prave naopak.
Takze, ak zacnes tvojmu babu na UM davat lepok napriklad okolo 7 mesiaca, tak to bude v pohode 🙂

ikke
10. apr 2014

naozaj si myslite, ze vyrobca cukroviniek dba na to, aby specialne do praobycajnych piskot daval nejake upravene vajcia? 😕 😀 figu borovu (slusne povedane)

@afronikaa 6-mesacnemu plne dojcenemu dietatu uz mozes dat lepok, samozrejme nie hned plnu misku kase, ale postupne. vajecne cestoviny ale odloz az po 1. narodeninach, dovtedy davaj bezvajecne. takisto piskotky - je v nich vajecny bielok nevhodny pre deti do 1 roka. daj radsej baby keksy urcene pre take male deti.

a citat zlozenie vyrobkov sa urcite oplati 😉

luba41
10. apr 2014
anicka246
10. apr 2014

Ahojte a to myslíte tú dlhú piškotu, či okrúhlu ? 🙂 ja som tiež z toho troška mimo, lebo fakt, každý vraví inak :(

kika831
10. apr 2014

Najnovsie studie tvrdia, ze od 4- 7 mesiaca, aj ja som tak zacala malemu davat. Tak nam to hovorila nasa pediatricka a aj viacero lekarov nam to potvrdilo.

gabika0074
10. apr 2014

Ahojte, tak a po desiatich rokoch mam syna, teraz ma 6 a pol mesiaca a je dojceny, zaciname s prikrmami. Pred desiatimi rokmi sa s lepkom cakalo az do roka. Mne pred troma rokmi zistili celiakiu a ked robili vysetrenia synom, lekarka sa ma pytala, kedy som im do stravy zacala davat lepok. Ked som poved#la,ze az od roka, povedala mi, ze to bola chyba. Nastastie synom celiakiu nezistili. Teraz pri tom najmladsom mam obavu, ebo som uz citala rozne nazory a odporucania. Vacsinou odporucaju zacat dojcenym detom od 6. mesiaca. Ale ak ma matka celiakiu odporucaju cakat do roka. Tak neviem. Skuste nekto pradit. Dakujem.

zitaje
10. apr 2014

Odporúčanie našej pani doktorky (mam 6 a pol mesačného synčeka): od 5. mesiaca mu dávať ochutnávať všetko čo jeme my - teda s rozumom, ale v miniatúrnych množstvách. Čiže keď večeriame, dať mu omrvinku chlebika, ožužlať uhorku a pod., jasné že som mu nedávala syr alebo guláš, ale olizoval všelijakú zeleninu (uhorku, mrkvu, dokonca cibulku - tá mu nechutila ale dala som mu ju do ruky, keď chcel) aj ovocie (jablko, hrušku, banán, avokádo) a aj chlieb (lepok).
Od pol roka sa snažím už "normálne" prikrmovať, čiže zeleninka, ja dávam na striedačku aj ovocie (niektorý deň zelenina, iný deň ovocie) a občas do ruky kôrku chleba a uz žužlal aj kukurično-pšenové červíky.
Podľa mňa to s lepkom netreba preháňať, ale raz za čas by sa s ním asi bábo malo stretnúť, n a postupne častejšie. Piškoty by som ale nedávala, okrem vajec je tam aj cukor, čo takto malým deťom rozhodne netreba.
A tiež viem tak, že ide hlavne o to, aby sa zaviedol lepok ešte počas dojčenia.

martina05
10. apr 2014

ESPGHAN uvádza, že z hľadiska zníženia rizika celiakie nie je dôležitý vek dieťaťa, v ktorom zavedieme lepok, ale fakt, či je ešte dieťa v tom čase dojčené a že riziko celiakie je ešte nižšie, ak sa v dojčení pokračuje aj ďalej, po zavedení lepku do stravy dieťaťa.

VIĎ. PRIAMO STRáNKU WWW.MAMILA.SK

grossmann
10. apr 2014

Lepok kludne uz davaj, moja ma 6,5 mes a uz papka marina keksy, sunar keksiky, jedla uz aj bezvajecne cestoviny, rozok a pod.....zltok ano, bielok vsak do 1.roka nie, takze cestoviny bezvajecne....a inak myslim si, ze je dobre si cosi pozriet a precitat, no nebyt toho otrokom...ja si z toho tazku hlavu nerobim a postupne pridavam dalsie a dalsie veci do jedalnicka....a kym mas dieta dojcene je to vyhoda, ze je chranene pod materskym mliekom...malla mi zatial nezareagovala na nic, takze v tomto je to super...ovocie tiez uz smelo - najma tunajsie (jablko, marhula, broskyna...) a banan...