Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@marianas čau! pokud je to 100 % vlna, tak by se to vyplatilo, ovšem musíš počítat s tím, že budou asi hodně tenké a tudíž toho nepoberou tolik. Záleží ještě jestli je to merino s superwash, tak na to se špatně chytá lanolin a vydrží krátkou dobu, samozřejmě záleží jakou plínku do toho dáš a jak moc máš učůraný mimi. Udělala bych dvě vrstvy plus ještě jednu vrstvu do mokré zony, nebo možná i tři vrstvy
Dnes "jen" výměna podšívky. Originál šité cca v roce 2001 pro staršího syna (střih z haberli), po letech kdy ho užili další synovci a neteře se kabátek ke mě vrátil (kaťata vzali za své), byl podšitý plyšovým kožíškem, který byl praním zničený, teď jsem podšívala jen fleesem takže příprava na jaro 😉
@nika tys mi dala! jsem ted nechala na dawande zase litr.. 😅 😀 😀
@mima2011
@animal joo v sekaci jsem posledni dobou na nic poradneho taky nenatrefila.. a sit doma hadriky me bavi, bo nemusim chodit po obchodech a rozcilovat se, ze tam maji vsechno ruzove.. 😀 😀 😀
@barcav rodicak? co to je? mi prijde, jako by mi ani na ucet nechodil.. kdyz dorazi, tak ho hnedka rozfofruju.. 😅 😀 😀
mám prosbu dotaz, nenašel by se někdo kdo by mi ušil kostým Dina pro malého z fotek? Kamarádka ho prodala a já bych ho moc chtěla..a aby se to stihlo do karnevalů 🙂)) fotku bych poslala do IP..díky moc..
@ucitelka70 no to už bude asi fuč, kým som sa sem dostala...
holky, kolik lemovaci gumicky je potreba, kdyz ji chci mit po celem obvodu kalhotek s kridelky?
@sussanah tuto píšu cca 2m https://sites.google.com/site/latkovky/na/vrchn...
@zfidorka 😲 prebalovat kazde ciknutie? 😲 fuha,tak to je pre na nerealna vec.inak dost nechapem ako prebalis kazde ciknutie a peries kazdy treti den? vsak to je nenormalne mnozstvo plienok ak ozaj furt prebalujes.to musis mat doma poriadnu zasobu a to je fakt neskutocny majland. a prat kazde tri dni zacikame a zakakane plienky podla mna nie je najhygienickejsie.vsak to sa do tej plienky zazere.a o zapachu nehovoriac.
ja neviem,stale mam veliky otaznik nad latkovkami skrz prakticnosti a financii.to,ze to moze byt pre decky zadocek asi najlepsia moznost nepopieram,lenze z praktickeho hladiska si neviem dost dobre predstavit napr matku,co ma tri male deti aby latkovala.pri prvom dietaku ok,to su rodicia celi mimo z dietatka a vsetok svoj cas mu venuju,ale ked je v rodine deti viac a teda aj viac casu im treba venovat(casu ktory mozno inak matka stravi pranim) a toho prania pri tolkych detoch je viac a este k tomu pridavat pracku s plienkami...neviem,aj tak stale v mojich ociach vyhravaju eko jednorazovky.to mi pride byt ako zdravy stred medzi jednym a druhym.
latkovky vyzeraju krasne na detskej ritulke,no je okolo toho vela starosti.najrpv sa vobec naucit ake plienky su,kolko kedy na aky vek treba,vybrat vobec nejaky druh a potom sa okolo toho starat,.menit to,skladovat,prat...no neviem ci by som sa na to dala.teda ja mozno aj ano,lenze ked som to spomenula mojmu muzovi ako moznu alternativu do buducnosti,tak na mna velavravne pozrel. 😅
Ahojte, šili ste si niektorá vak na látkové plienky? Ak áno, tak z akého materiálu a kde ste ho kúpili?
@bobocka nemusis prebalovat kazde ciknutie, mozes davat plienky ktore budu savostou ako jednorazovky... nieco som odchytavala aj do nocnika a zo zaciatku som prala kazdy druhy den... zostavu plienok mam v albume, mozes mrknut...
ked peries na 60stupnov, tak sa moc vyperie, mozes pridavat aj dezinfekcny prasok ak chces...
zakakanu plienku musis ocistit, bud das separacku a tu vyhodis aj s kakou, alebo kaku osprchujes, resp. neskor ked je tuha stolica tak len vyklepnes do zachoda...
poznam mamicky ktore latkovali aj 3.,dokonca aj 4.dieta 😉
s tym pranim je podla mna najvacsia zataz susenie, hlavne v zime, ak nemas susicku... inak hodit plienky do pracky a potom vyvesat, to je par minut...
ja by som latkovky nevymenila za nic, kazdy si musi zvolit co je jemu blizke 😉

Ahojte. Neskúšali ste niektorá šiť vlniačiky z merino trička z LIDLu? Mávajú ho tam za dobrú cenu, oplatilo by sa rozstrihať, len neviem, či budú vlniačiky funkčné. Vďaka za skúsenosti.