icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

zfidorka
19. jan 2012

@lias ja som sila z nepremokavej pul plachtoviny z detivbavlnke.... je lacnejsia ako pul 🙂

sinala
19. jan 2012

@bobocka taky peru co 3. den a přebaluju po každém počůrání, na doma používám čč a na ven kalhotovky PUL/suede. Ono s věkem plenek ubývá, aspoň u nás, prodlužuje se doba mezi vylučováním.
Teď přes zimu musím používat jednorázovky ( není kde sušit) a leze to do peněz hodně, praním každopádně ušetřím.

bobocka
19. jan 2012

@zfidorka no vsak ja som to ako moznost este nezavrhla,len kedze mam prve dieta na jednorazovkach,tak sa mi pri dalsich bude tazsie prechadzat na latkovky.predsa len jednorazovky su strasne pohodlna zalezitost.vymenis ,zahodis a je.ty mas prve dietatko a kedze si s latkovkami zacala,jednorazovky neriesila,tak jasne,ze su ti latkovky blizsie. 😉

lias
19. jan 2012

@zfidorka Ďakujem!!! Už som si tam medzi našla aj svojho favorita. 😉

kryska5
19. jan 2012

@bobocka ja som začala látkovať až od roka malej a búcham si hlavu že som nezačala skôr ... to sa nedá porovnať 😉
@zfidorka zas som sa niečo naučila 🙂 do budúcna sa hodí vedieť

bobocka
19. jan 2012

@sinala
@zfidorka tak schvalne,co vas stala plienkova vybava?dajme tomu pre dieta do 2 rokov ak si zoberieme,ze 2 rocne uz cika do vecka.potrebujem to vidiet naozaj z tej skutocnej financnej stranky.nech si to preberiem co ma vyjdu latkovky,co jendorazovky.lenze ja potrebujem vediet cenu plienok do 2 rokov dokopy(plienka aj nohavicky),ale tych lepsich(viem ze je kopec modelov a tak).chcem tie s vyyssou savostou.dakujem kocky 🙂

zfidorka
19. jan 2012

@bobocka ja som davala jednorazovky v porodnici a par dni na dovolenke takze viem porovnat 😉 podla mna s latkovkami nie je az tolko prace naviac, vsetko je vec postoja... latkovku tiez vymenis, zahodis do kosa na spinave plienky a ked je kos plny, tak hodis do pracky... perie pracka, potom len vyvesis a ked su suche poskladas... ak naucis dieta kakat mimo plienku, tak ani kaku riesit nemusis 😎

zfidorka
19. jan 2012

@bobocka ja mam vsetky plienky v albume, stali ma 600 eur, pranie na rok cca 50 eur... od 19 mesiacov ma plienku len na spanie... vsetky plienky mam po roku a pol pouzivania v takom stave, ze ich kludne mozem pouzit na dalsie babo...
ked si zoberies najdrahsie plienky (kapsovky typu vsetko v jednom) - 20 eur ks, budes potrebovat max. 30 ks (prebalovat budes tak casto ako si prebalovala jednorazovku, aj pouzitie a savost je porovnatelna), tak to je tiez tych 600 eur...

bobocka
19. jan 2012

@zfidorka ale to je predsa podla velkosti.takze nemozes nakupit 30ks plienok a mat ich na 2 roky.potrebujes rozne vzhladom na vek dietata,na jeho velkost,vahu.ci nie?vsak nemozes dat tu istu plienku co das na novorodeniatko,aj na dvojrocne dieta.ci ano?

zfidorka
19. jan 2012

@bobocka ano mozes, su jednovelkostne plienky 😉

season
19. jan 2012

@bobocka látkujem tretieho a teda jednorázovky len nevyhnutne, ale pre nás tu je to skor zábava a pomaly modny doplnok, doladujem si farebne plienku k oblečku 😀 a presne, tolko času to nezaberie. Môj chlap doteraz okakanú plienku nepreperie, ale to je proste o Tvojom presvedčení, či to chceš. Ak nie, tak sa do toho nesiľ, to je presne to isté s nosením v šatke, nosítku. Ak nie si presvedčená, že je to pre vás oboch to najlepšie, tak to nerob.

bobocka
19. jan 2012

@zfidorka 😕 to som nevedela.a to ako k tomu pride mala novorodenecka ritka a velka dvojrocna 😕 ako je mozne,ze to sadne?

bobocka
19. jan 2012

@season ja som maleho aj nosila.to nie je len o presvedceni.ja len zhanam vsemozne info aby som sa na zaklde toho vedela rozhodnut co ano a co nie. 😉

bobocka
19. jan 2012

http://www.latkoveplienky.sk/obchod/kategoria-l... v7ygooglila som si jednovelkostne latkove polienky a hned mi vyhodilo tolko a rozne ceny.to ako sa mam v tom vyznat? ako mam vediet ktoru a preco? hovorim,toto je jak dalsia matura 😀 😀 😀

zfidorka
19. jan 2012

@bobocka su napr. jednovelkostne kapsove plienky, kde mas 2 rozne vkladacky a davas podla velkosti a potrebnej savosti, takze sadnu od babo po vacsie dieta... takisto ak maju dobry strih, tak sedia...
samozrejme ze latkovky robia vacsi zadocek ako jednorazovky (stoji podla mna na zamyslenie ze co to musi byt za material, ked z nicoho nasaje tolko tekutiny)...mne vacsi zadocek neprekazal, aspon som ju mala za co chytit 😉

bobocka
19. jan 2012

tam inak pisu,ze na tie plienky treba dat este aj nohavicky.fu,vsak to ma dieta ozaj riaden batoztek na sebe. v lete sa musi teda riadne spotit. 😕

zfidorka
19. jan 2012

@bobocka no ved prave ze si mozes vybrat, nie je to nuda ako jednorazovky 😉
vyberies si podla toho aku mas predstavu o prebalovani, ake chces materialy...

zfidorka
19. jan 2012

@bobocka v com by ti bolo lepsie v lete v prsiplasti (jednorazovka), alebo v nejakom funkcnom tricku (latkovka)?
inak, neviem ci tu nie sme mimo temu, mozeme pokracovat tu
https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybava-pre-babatko/skusenosti-s-latkovymi-plienkami-ake-su-vase-nazory/

bobocka
19. jan 2012

@zfidorka takze aj do tychto plienok este vkladacky davat musis? a este mat aj vrchne nohavicky.no to veru nevyjde 20e za plienku teda. ja som myslela,ze toto je rovno plienka uz so samotnou savostou a ked vymenis,tak cele. kolko ks tychto plienok (dajme tomuz,e si vyberiem tieto http://www.latkoveplienky.sk/produkt-detail/pop... ) ,kolko ks vkladaciek a kolko ks vrchnych nohaviciek teda treba? ja viem,ze sa pytam jak dili,no som uplny novacik co sa latkovania tyka a fakt to potrebujem polopate vysvetlit 😀

zfidorka
19. jan 2012

napisem ti do IP

season
19. jan 2012

@bobocka aha, vieš som bola ekomaniačka už na intráku, si zo mna robili srandu - pred 17-18rokmi sa to tu ešte tak nebralo, chcela som separovať odpadky... tak mi chceli spolužiaci chodiť vysýpať koše na izbu, nech si triedim 😀 😀 😀 tak tie látkovky boli pre mňa také samozrejmé. Ked nás naša mama stíhala dvoch(s bratom máme 15mes.rozdiel) plienkovať v štvorcovkách, ktoré chodila plákať na potok a vyvárala v bytíku 1+1, tak ja s automatikou nemám čo riešiť. A hlavne nemusím nosiť balíky plienok pod chvilkou domov a vyhadzovať zapáchajúce plienky. Nikdy som plienky nevyvárala, max sem- tam ich dám prať na 60°C inak všekto periem len 40°C

bobocka
19. jan 2012

@season tak u teba nebolo o com.
a ja chapem,ze nase mamy fungovali ako fungovali,lenze tam je rozdiel,ze nemali inu moznost.by som chcela vidiet kolko z nasich mam by v case nasho detstva nevyuzilo jednorazovky keby tu moznost mali.pochybujem,ze by nasa generacia rastla na stvorcovkach 😅 napriklad nase mamy mali moznost dojcit,alebo mat deti na sunare,lenze kedze bol sunar vtedy hitovkou,tak mnohe hned nan presli. a to len preto,ze mali tu moznost .moja mama mi hovorila ako si odstriekavala mlieko do umyvadla a davala mi sunar do flasky.no skoda reci.to len na margo toho,ze co sa latkovania tyka,tak nemozno porovnavat dobu stred 30rokov s dnesnou,lebo nase mamy moznost jednorazoviek nemali.
a u teba bolo automaticke mat deti na latkovkach.vsetky.lenze ak by si mala napr prve dve na jednorazovkach,tak by si spohodlnela a tazko by sa ti na latkovky prechadzalo u tretieho .nehovorim,ze sa to neda,ale treba k tomu ozaj padne argumenty pre latkovanie. 😉

kryska5
19. jan 2012

@bobocka prepáč ale nesúhlasím s tým sunarom, mnohé mamy bohužiaľ nevedeli že môžu kojiť a práve naopak im bolo tvrdené že nemajú dobré mlieko a majú ho málo a pod. takže oni viacmenej inú možnosť ako dávať ten sunar nemali 😒

season
19. jan 2012

@bobocka pre mňa je najpádnejší argument zdravie. Na začiatku som mala pochybnosti, že chúda dieťa je v mokrom, tak aj ja sa "obetujem" a vyskúšam látkové vložky... ked som potom bola nútená dať si jednorázovú, tak som sa šla zblázniť...odvtedy už ani náhodou. To ma na 100% presvedčilo. 🙂

bobocka
19. jan 2012

@kryska5 a co ta moja mama co mala prsia naliate a napriek tomu mlieko odstriekavala do umyvadla a davala mi sunar? ako dieta uplne zbytocne vychovane na sunare mam pravo nadavat na danu dobu,co hustila matkam do hlavy,ze sunar je ta spravna volba,na dobu,kde dojciace matky podporovane neboli a boli im do hlav vtlkane bludy,ze mlieka dost nemaju,alebo blud najvyzsieho zrna-ze malu mlieko SLABE 😠 aj dnes je to tak isto.dojciaca matka sa musi kadejak dostavat k info o dojceni a ked ma dvojrocne dieta a dojci,tak na nu vsetci pozeraju cez prsty. z tv sa na nas rehocu stastne deticky s flaskou v ustach,no reklama na laktacne poradkyne nebezi nikde. ale to je uplne mimo temy.spat k plienkam 😉

kryska5
19. jan 2012

@bobocka máš pravdu veru, ale už to nie je až také zlé, vďaka laktačným sa to posúva tam kam má 🙂 aj keď dlhodobé dojčenie je stále u nás skôr sci-fi ako bežná záležitosť 🙂

caramilla
19. jan 2012

Tak tolik stranek fakt ani dneska neprochazim, mela jsem v poste 20 mejlu "spamu", tulila jsem se ke svemu stroji, je uzasny!!!
Jasminka silene kasle, ach jo...

@rebelie , na tebe jsem myslela! Jsem rada, ze jsi napsala, ze jsi OK. Uz jsem ti chtela spamovat SMS, zda vse OK 😉

caramilla
19. jan 2012

@rina76 A vida, další dnešní škřítek.

A jinak dneska žádné fotky? Co mám chválit? Že drbete? 😀 😀 😀

kryska5
20. jan 2012

@caramilla sím ťa kto sa to vyzná do olejčekov? animal?

kalman
20. jan 2012

@ucitelka70 Ahoj , budeš sa čudovať ale spala som kludne ako drevo 😀