icon

Koľko stojí základná výbava pre novorodenca?

19. jún 2025

Ahojte žienky, koľko ste platili za vybavicku? Myslím komplet novu , viem ze už pri ďalších detickach nejaké veci doma ostanu. Od základnej výbavy po kozmetiku,hygienu oblečenie ten základ. Pre seba do porodnice pre babatko do porodnice. Trosku som vystresovana a mam strach ci kúpim všetko a ze koľko to bude cca stat , dakujem za info. Peniažky mam odložené ale zároveň aj prerabame tak aby som vedela koľko nechať v rezerve

Strana
z2
lucia13022023
19. jún 2025

Oblečenie kľudne z druhej ruky, ja som po synovi predávala veci a boli ako čisto nove. Dokým nezačal jest prikrmy tie veci nemali byť z čoho špinavé. Na veľa Fb skupín mamičky predávajú balíky za 50e a je tam toho veľa.. Len dávaj pozor na podvodníkov, vždy si over číslo účtu. A teda ak sa rozhodneš pre monitor duchu z druhej ruky, daj ho prekalibrovat. Alebo vaša pôrodnica ich nezapoziciava?

iwesska
19. jún 2025
@nyusika

@iwesska ja by som riesila aj nove - urcite sedacku do auta

@nyusika No ked niekto pouziva vajce rok,tak preco nie pouzite? Ak je sedacka v zaruke, neburana, tak nie je problem aj z druhej ruky.

a_alexandra_a
19. jún 2025

My tiež budeme mať prvé dieťa, teraz v auguste a výbava nás vyjde tak na cca 3000€. Ale teda ja by som kočík, vajíčko a monitor dychu z druhej ruky nekúpila. Ale to som ja... 🤷‍♀️
Inak nechápem, autorka, že píšeš, že máš strach, že vám nikto nič nekúpi, lebo sa nikto nepýtal, čo treba. A prečo by vám mal niekto niečo kupovať? Je to vaše dieťa, vy máte zabezpečiť veci, to nie je nikoho povinnosť riešiť vám výbavu 🙂

iwesska
19. jún 2025

Ten rukavnik na kocik som v ramci jednej akcie,kde sa veci posuvali zadarmo,posunula zadarmo a este som ho aj zobrala domov a znova ho ponukala 2x. Mala som problem sa ho zbavit,pricom som si ho davala sit,bol cierny,takze univerzalny a aj tak bol problem sa ho zbavit. Taketo veci by som uz nove nekupovala. Ani fusak, aj tie sa posuvaju za par eur.

autor
19. jún 2025
@a_alexandra_a

My tiež budeme mať prvé dieťa, teraz v auguste a výbava nás vyjde tak na cca 3000€. Ale teda ja by som kočík, vajíčko a monitor dychu z druhej ruky nekúpila. Ale to som ja... 🤷‍♀️
Inak nechápem, autorka, že píšeš, že máš strach, že vám nikto nič nekúpi, lebo sa nikto nepýtal, čo treba. A prečo by vám mal niekto niečo kupovať? Je to vaše dieťa, vy máte zabezpečiť veci, to nie je nikoho povinnosť riešiť vám výbavu 🙂

@a_alexandra_a viacej žien mi tu písalo ze plno veci nám ľudia kúpia. Ja nevidím nič na tom zle keď moji alebo mužovi rodicia sa rozhodnú nám pomôcť a niečo zakúpiť poprípade prispieť. Budu babky aj dedkovia a ak chcú tak my budeme len radi. Ja som sa vyjadrila iba k tomu ze zatiaľ sa nás na to nikto nepýtal a mne príde cudne sa ich na to pýtať ci niečo chcu kúpiť. Ale určite sa s nimi porozprávame nakoľko nechceme aby kúpili niečo co uz mame a zbytočne vyhodili peniaze. 🙂

autor
19. jún 2025
@iwesska

Ten rukavnik na kocik som v ramci jednej akcie,kde sa veci posuvali zadarmo,posunula zadarmo a este som ho aj zobrala domov a znova ho ponukala 2x. Mala som problem sa ho zbavit,pricom som si ho davala sit,bol cierny,takze univerzalny a aj tak bol problem sa ho zbavit. Taketo veci by som uz nove nekupovala. Ani fusak, aj tie sa posuvaju za par eur.

@iwesska pozriem sa po tom. Uvidím rozdiely v cenách ,ak by sa našiel nejaký balík kde by boli veci vhodné pre nás tak by som ho určite kúpila. Musím si k tomu potom sadnúť a poprezerat🙂

a_alexandra_a
19. jún 2025

Ale to je predsa o ľuďoch. Ja si neviem predstaviť, že by som sa našich alebo svokrovcov opýtala, či chcú teda niečo kúpiť alebo nie. Rodina nerodina, hanba by ma fackovala a to máme výborné vzťahy na jednej aj druhej strane. Je to o ľuďoch, jasné, že na tom nie je nič zlé, ale musí to ísť z ich rozhodnutia a nie ich k tomu dotlačiť. Ak sa sami spýtajú, treba vďačne prijať, ak sa nespýtajú a nič nekúpia, treba to rešpektovať, lebo to nie je ich povinnosť. Ja tu tiež čítam, že výbavičku mi nakúpila rodina a úprimne, neviem si to predstaviť. Nejaký milý darček určite poteší, ale aby sa mi celá rodina vyzbierala na výbavu, to už je na mňa príliš.

vkatush
19. jún 2025

Postieľku nedávať hneď k postelí, nech tam je aspoň 15cm medzera, lebo ti monitor dychu bude fungovať zle (bude snímať teba a nie bábo, ktoré medzitým môže prestať dýchať).

Monitor dychu majú tuším všetky poisťovne, že si vieš požičať. Môže manžel kľudne, keď má VšZP.
A určite! Ani neváhaj, či brať alebo nebrať, do polroka minimálne používať. Poznám príliš veľa detí, ktorým to zachránilo život a neboli to žiadne predčasniatka, ako sa vraví, že len pri nich treba.

Kamera je fajn, prvú sme mali s monitorom, to bolo také nie vždy praktické. Teraz pri druhom idem kúpiť takú, aby som mohla sledovať cez mobil. Mám aj vybranú už, ale teraz si nespomeniem aká. Majú ju viaceré kamošky, viem, že je super. Sníma aj pohyb, aj hluk.

Ja som prebaľovala na gauči/posteli/zemi. Mne to vyhovovalo viac. Keď som nejaké dieťa kamoške alebo v rodine na pulte, vyslovene mi to vadilo.

Vajíčko nové nemusí byť 600 eurové. Len si nechaj dobre poradiť. A ak náhodou dávate aj základňu (tú "nohu" pod vajíčko/sedačku), za mňa najlepšia vec je otočná 🙏 neskôr budeš taká vďačná, keď budeš dieťa vyzliekať/obliekať, vyberať/dávať dookola.
Ak chceš z druhej ruky, ja by som osobne kúpila len od niekoho, koho osobne poznám a dôverujem. Lebo stačí menší ťukes a už môže byť poškodená, aj keď to na nej nevidno. A predávajúci sa nemusí "pochváliť", že je búraná.

Ja som mala decembrového, prechádzky 3x denne, rukavica na rukoväť kočíka bola moja záchrana (a to som mala aj rukavice 😅). Ak si zimomrivá alebo máš suché ruky, určite odporúčam.
A dobrý fusak. Ale to stačí z bazaru, netreba nový.
Aj overaly by som z druhej ruky.
A áno, ja som kúpila väčšie číslo overaliky, lebo pod to ešte išlo body, sveter,... A navyše môj bol dlhý, takže keby som kúpila 56, tak ho neoblečiem do toho 😅 odporúčam zips zhora až po nohy.
To isté pyžamka/body. Zapínanie vpredu a ideálne zips zhora/dole. Niektoré značky majú obojstranný zips, to je super pri prebaľovani, nemusíš vyzliekať celé.
Môj bol mega refluxový, nič cez hlavu sme nemohli obliekať, lebo hneď zvracal. A aj ako prvorodička som sa bála s hlavičkou 😂 takže naozaj odporúčam veci, čo majú zapínanie vpredu, či gombíky alebo zips.
Žiadne mikiny svetre s kapucňou. Vyzerá to kjut, ale dieťaťu, čo leží, to vadí.
A prvé oblečenia (56-62-68) určite z bazárov. To sú čisté, málo nosené, aj tvoje ich bude krátko nosiť pravdepodobne, zbytočne za to dávať veľa prachov.

Odsávačka či ohrievač na vodu pri umelom mlieku by som si vyhliadla dopredu značku, model, aký chcem a kúpila až po pôrode, ak bude treba. V dnešnej dobe kuriérov to máš doma za 2-3 dni.
Ohrievač potom odporúčam Babymoov Milky now, tiež ho všetky nekojace kamošky majú a pochvaľujú si.

My sme dlho hrazdu nevyužili, skôr sme využili penovú podložku na zem. Vlastne ju využívame doteraz (2.5 roka).

Ak máš dom a schody, tak potom neskôr riešiť aj zabránu na ne. Ale to stačí neskôr.

Kefa na vlásky len pozri, či má jemné štetinky. My sme dostali asi dve, ktoré boli ako kefa na koberec 😑 malému by len doškrabali hlavičku.

Plienky jedno balenie, nekupuj veľa. Uvidíš, či sadne značka bábu, či sa nevysype, nebudeme mať z toho zapareniny.
Nezabudnúť potom nejakú mastičku (sudocream, bepanthem, rybia,... To už je na tebe). Inak mu stačí čistá voda (aj keď pri veľkom 💩 sme dávali kus detského mydla 😅).
Podložky, vložky, vložky do podprsenky,... To všetko má čas. Len si spíš potom niekde zoznam a doplňuj, nech na niečo nezabudneš.

Čo sa týka vaničky, je super. Aj keď môj dlháň do nej vošiel len do 1.5 mesiaca a potom musel ísť do veľkej vane 😅 ale niektoré kamošky kúpali aj do roka vo vaničke. Hlavne nech je dlhá, lebo sú aj také kratšie.

Toľko k tvojim komentárom.
Keby hocičo, kľudne mi napíš. Rada poradím alebo poviem moju skúsenosť 🙂

kavenkaa
Odpoveď bola odstránená
ninik2024
19. jún 2025

tak ono ti zacne xhodit tehotenske a tym naklady aj pokryjes...skoro 400 euro kazdy mesiac co je dost...náklady na vybavicku su skor o tebe...mozes mimut minimum alebo aj 8000 eur. Ja som napr dost snob na oblečenie a nemam. nic z Pepca, Tesca ci Lindexu...95% veci len talianske a francúzske značky...a to potom predam ( ale ani ja sama by som si nikdy na aeba nedala. nic z HM ci Zary)...ale poznam. mamičky co maju vsetko cez bazar, ci darovane od kamosiek....aj prebalovaci pult ci postielka...aj to mozes mat pouzite alebo nove a to strednu ci vysoku triedu... fakt je to o tom co preferujes 😇 cize nezabudni budes mat tehotenske a urci si sama budget... hlavne nech si v pohodicke a babatenko tiez 😍

netoppierka
19. jún 2025

Jediné čo som kúpila bolo vajco do auta a matrac do postieľky. Na FB sú rôzne stránky kde sa darujú veci

princezna_bosorka
19. jún 2025

ked chces vsetko nove, tak si priprav 5-9 tisic, podla toho, aka si narocna. ja som kupovala po bazaroch a mala som to za 3 (a nelutujem, vacsinu veci naozaj nepotrebujes nove).

ema22270
19. jún 2025

Tiez odporucam nakupit veci aj z druhej ruky, ked aj oblecenie, pretoze niektoré maminy nevyužili a predavaju aj nove veci ako balik, skus popozerat nejake skupiny na fb, ja som tak kupila pre druheho syna za 120e velky balik po jednom dietati a boli to pekne veci, hlavne next, s tym mam celkovo dobre skusenosti, aj nove kupujem odtial a potom sa to da aspon predat, lebo sa neznicia. Ale pre uplne male babo su krasne veci aj z tesca, hlavne ked rychlo rastie prve mesiace. Babatko zas tolko toho nepotrebuje, ono vela vyjdu tie plienky, popripade mliecko ak nebudes kojit, inak sa to da poriesit aj cez bazar.

michaelam2
19. jún 2025
@princezna_bosorka

ked chces vsetko nove, tak si priprav 5-9 tisic, podla toho, aka si narocna. ja som kupovala po bazaroch a mala som to za 3 (a nelutujem, vacsinu veci naozaj nepotrebujes nove).

@princezna_bosorka to vobec nesuhlasim, kupovali sme vsetko nove a bolo to do 2500€ a nemyslim ze sme na dacom setrili …takze da sa

sunshine_18
19. jún 2025

My sme mali kocik za 120€ z bazaru a vsetci nam ho chvalili 🙂

lenkakravcova
19. jún 2025

Kočík som kupovala z bazára 250€ a naše 4 deti sa v ňom vozili. Menila som iba kolesá. 🙂
Prebaľovaci pult nepoužívam. Prebalujem aj tak vždy na posteli. Pre mňa by to bola zbytočnosť.
Postieľka k posteli 100€ Nová.
Monitor dychu určite by som kúpila. 100€
Odsávačka mlieka 30€
Nejaké oblečenie 100€
Plienky na mesiac 50€
Sudokrem, a tebe ak budeš dojčiť Lansinoh alebo Bepanthen 20€

stephania0987
20. jún 2025

Komplet výbavu som si chystala sama, väčšina veci z druhej ruky a vošla som sa do 1000€, v Tom bol kočík moon, postieľka, komoda, lehátko babybjorn, nosič, obleckk, kozmetika, asi 4 balíky plienok, aj veci pre mňa do pôrodnice, po pôrode som si len odkúpila čo chýbalo v mojom prípade elektronickú odsávačka na mlieko, ohrievač fliaš

martul
20. jún 2025

Prebalovaci pult bola u mňa najzbytocnejsia vec
Úplne v pohode prebalis v postieľke alebo na posteli, len to zaberá miesto. Takisto návlek na ruky na kočík, veď máš rukavice.

lenka398
20. jún 2025

My sme kúpili kočík trojkombinaciu tým pádom sme vajíčko do auta neriešili. Autosedačku sme dokupovali až keď z vajíčka vyrástol. My sme napríklad kameru ani monitor dychu nemali. Predsa len pri Tom bábätku je človek nonstop hlavne pri prvom. Neriešili sme to nejako. Oblečenie sme väčšinou na bazáre kupovali predsa len to bábätko veľa nepotrebuje a rýchlo rastie. Prípadne keď budete mať krstiny môžete povedať keď sa budú pýtať čo potrebujete. Čo sme kúpili nové bola zavinovačka a no trošku neskôr hojdacie kresielko. Aj postieľku sme mali ešte klasickú starú čo sme mali ešte my keď sme boli malý 🤣🙈. Ale je predsa len veľká teraz ako pozerám sú tie postieľky menšie a zaberajú menej miesta. Ja som tiež prebalovaci pult nemala prezliekala som na komoda ktorá bola široká a vyššia. A teraz pri treťom aj na gauči od bábätka 😆🤣

veronikah96
Autor odpoveď zmazal
veronikah96
20. jún 2025

Aj dôvera poziciava na 6 mesiacov monitor, my sme si tak bez problémov požičali, dobre by bolo ísť sa spýtať na pobočku koľko ich majú dostupných. Nam stačilo prísť s rodným listom a vypisanou žiadosťou, hneď sme ho brali, zmluvu o pozicani robí poisťovňa, ty len podpisujes🙂 a co sa týka vybavicky,je to dosť individuálne podľa toho čo chceš a ci hľadáš konkrétne značky. Napr ja som nechcela oblečenie z bazarov, kamošky mi samozrejme veci posunuli,ale to som vedela od koho ide a boli skoro nové (ale ja sama nenakupujem v bazaroch ani pre seba). Prebalovaci pultik sme riešili tiež tak,že sme kúpili len komodu a hore sa položila ta penová prebalovacia pevná podlozka, úplne stačí 🙂 pokiaľ budeš kojiť,možno ani sterilizátor nebudeš potrebovať. My sme prešli na UM a doslova sme tieto veci ako fľaše,sterilizátor kupovali zo dňa na deň z alzy. A co sa týka oblečenia, nepreháňaj zbytočne a ešte netreba kupovať zimné veci,lebo nevieš akú veľkosť bábo bude mať, napr kamoška mi dala 62 veci,ktoré jej mala už na 2 mesiace neobliekla a moja mala ich nosila do 4 mesiacov,keďže bola menšia :D co by som určite kúpila je kamera,ale aj to závisí, kde bábo spi. Mam veľa známych,ktorí spia s deťmi v jednej posteli a tam kamera stráca zmysel, no naša malá spi od narodenia vo svojej postieľke vo svojej izbičke,takže tam bola kamera nevyhnutnosť, ale aj tu mame z alzy za 34e a max spokojnosť 🙂

lienka.7
20. jún 2025

@autorka podľa toho čo všetko chceš nakúpiť a koľko si ochotná dat za rôzne zbytočnosti, ktoré sú pre babo uplne zbytocne ale samozrejme z hľadiska komercie sú "must have". Napr.kocik vieš kúpiť za 600€ ale aj za 2600€.

michaelamedova
20. jún 2025

Monitor dychu prenajímajú aj v lekárni ,treba sa popýtať alebo pohľadať na nete informácie o prenájme ...

pl2y
20. jún 2025

Overal na zimu kup normálnu veľkosť..ja som mala 56 z HMka a dcera sa narodila 4,2kg a aj tak som ju do toho nemohla dať, keď sme išli z nemocnice lebo v tom bola utopená..do 3-4 mes jej to bolo dobre..väčšiu veľkosť som mala kúpenú a ani nepoužila

autor
20. jún 2025

Baby ďakujem všetko som si pozapisovala a budem postupne dokupovat. Ďakujem krásne za Vás čas vidím ze ste si dali záležať a venovali par minút aj napísaniu keď tu sú také dlhé správy co si veľmi cením❤️

Strana
z2