Používa sa ešte perinka pre novorodencov?
ahojte...chcem sa opytat ci sa novorodenci este stale zavazuju do perinky ako to bolo kedysi alebo uz nie??? 🙂 viem ze je to mozno divna otazka, ale toto bude moje prve babo a v okoli nikto novorodenca nemal... 🙂 a este sa chcem opytat na vas nazor, ze ktore plienky - jednorazovky alebo latkove su lepsie pre babo a ekonomickejsie ? 🙂 dakujem 🙂 drzte sa 🙂
@livocka21 - no plienky su dva tabory a nikto neda na to druhe dopustit... uspora financna to nie je, casova uz vobec a vzhladom na ekologickost si tiez dovolim pochybovat, kedze plienka skonci v spalovni - ale latkovka sa perie v pracke s pracim praskom a znecistuje vodu, takze prast jak uhod... a ked si predstavim novorodenca kakajuceho 7x denne a ten pocet plienok co tym padom musis cistit, prat a vesat, no nie dakujem.. cas viem investovat aj inde 😀
A k teme perinka, nasi neboli jediny den, a ani teraz nebudeme kupovat ;) Prezili aj bez..
@anjelicek26 dakujem...tolko nazorov...uz som mino 😵
@livocka21 - xixi kazdemu vyhovuje nieco ineho, kazda vecicka ma svoje vyhody a nevyhody... treba pocitat, poskusat a rozhodnut 🙂 Mne moje letne deticky do perinky dat nenapadlo, bolo priiiilis teplo, spali rozcapeny v bodynku 😀
Ja som pouzivala zavinovacky/perinku hlavne ked bola najmensia, a pre navstevy.. lepsie si ju dedkovci vedeli chytit... + dobre sa mi v zavinovacke polohovala na bok... snurovacie perinky som videla aj stvorcove aj obdlznikove s roznymim vyplnami, teplymi aj letnymi, zavinovacku som nemala s tvrdou podlozkou, ale iba makku... treba ratat s tym ze ten suchy zips dlho nevydrzi.. ale zase tak vela sa nepouziva 🙂 u nas po tych 2-3 mesicoch som malu s tym sem tam prikrivala, aby jej nebola zima 🙂)) Urcite sa po 1 kuse zidu.. ja som ich dostala ako darcek ;)
@anjelicek26 a vidim ze aj teraz to bude leto 🙂 drzim palceky 🙂 tak uvidim ako to bude v oktobri 🙂
@simca06022011 vdaka ...tak aj ja si to vypytam ako darcek a budem sa rozhodovat :D
@livocka21 Látkovky jsou zdravější...obzvláště pro chlapečky, kterým se v jednorázových plenkách z umělých materiálů přehřívají varlata-což se může projevit až v dospělosti-poruchami plodnosti, nádorovými onemocněními...
Je však třeba je často přebalovat, protože tak nesajou vlhkost a děti se více zapařují...
Sama jsem při Johance používala jednorázovky, ale s druhým se chystám látkovat-vždyť pračka pere bez pomoci, žehlit se nemusí...a když tím ulehčíme Zemi, tak to stojí za to 🙂
@livocka21 perinka urcite ano !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂)))))))
ja som si dala doviezt z domu 3 🙂))) a veru vsetky som pouzila a som aj odlozila keby nahodou este raz hihii ;););)
co sa tyka plienky...su tu veru tabory.... :(
veru jednorazovky u mna vyhrali... urcite by som si nevedela cele dni pravat plienky... radsej sa budem venovat babu 🙂) sorry
@livocka21 Perinku ( zavinovačku ) jednoznačne potrebovať budeš. V októbri už bude chladnejšie počasie a také malinké dieťatko si ešte samo nevie udržať teplotu, preto potrebuje primeranú perinku .A čo sa plienok týka ja by som sa jednoznačne prikláňala k plienkam latkovým, sú omnoho zdravšie ,tak pre dievčatká ako aj pre chlapčekov. Nezaparujú sa im v nich semenníky. Teraz sú na pranie plienok autom.práčky.
ja som mala moje všetky 3 deti v perinke, kedže boli zimné. Bolo to jednoduchšie pri dojčení, aj pri prenášaní. Pre nich hlavne lepšie, čo sa týka držania. Moje tam boli inak tak do 3 mesiacov, a to neboli malé (3,25, 3,75 a 3,35 kg). A plienky - mali sme jednorázovky, jednoduchšie a pohodlnejšie.
dakujem 🙂
@livocka21 tak ja za seba mozem povedat, ze zavinovacka by bola totalna zbytocnost. Babatka som uz aj v porodnici vybalovala z tych erarnych zavinovaciek, hlavne kvoli manipulacii pri kojeni, lebo prave spravne prilozenie robi kojenie nebolestivym a babatko sa moze dostatocne nakrmit. Stranky o dojceni a polohach pri tom su vzdy s obrazkami ako sa dieta ma prisat a nikde neuvidis dietatko v "perinke" (skodi to spravnej technike dojcenia). Obe deti mam zimne - december a januar, nikdy som nelutovala ze ju nemam (zavinovacku). Plienky latkove aj jednorazove, podla toho kam sme sli - latkovky na domace nosenie, jednorazovky na noc, k lekarke, navon, ale to vzdy len ako poistku, lebo od 4. tyzdna dietatka praktizujeme bezplienkovu komunikacnu metodu, babo nam kadi do nocnika 🙂
klasicka perinka sa nam velmi osvedcila pre zimne babo, bola som istejsia ked som v nej krpca prenasala...tie moderne u nas moc nesli kedze maly ich rozkopal pokial nespal...zaroven som vedela ze aj na spanie to ma fajn - perinka a tenka decka
nam to dobre fungovalo aj na kojenie - mala som ho v perinke, ale rozviazanej, polozeny na posteli alebo vankusi a nebol problem...
a plienky - pouzivame od cca 4.mesiaca latkove plienky - skoda ze sem nezacali skor, mne to vyhovuje - mame klasicke biele stvorce ako za sociku plus 3 nohaviciek do ktorych sa davaju...na noc a na navstevy pouzivame papierove....takto je to fajn, periem ich po 3 dnoch, susim napoly zlozene, tak to sa potom aj rychlo sklada
staršia dcéra vôbec nechcela byť v perinke, mala rada voľnosť, potrebovala sa roztiahnuť a kopať nôžkami. Mladšia bola zasa najradšej čo najviac zabalená, stiahnutá, dokonca aj ručičky. Cítila sa asi bezpečnejšie, možno jej to pripomínalo maternicu. Takže záleží od bábätka. Ale to spoznáš, keď bude vonku. V každom prípade to hneď nezavrhuj 🙂 uvidíš, aké budeš mať mimi.
Nasej sa v perinke nepacilo, takze sme ju nevyuzili.
Pouzivame latkove plienky, lebo si myslim, ze je to urcite pre babo prijemnejsie a zdravsie ako jednorazovky. Ostatne hladiska (ekologicke, financne) su pre mna podruzne, aj ked si myslim, ze latkovky su na tom v oboch pripadoch lepsie (s mojou vybavou, aj ked zaratam vodu a prasok, tak to stale vyjde lepsie ako jednorazovky a plno z toho co mam teraz, vyuzijem aj na druhe babo; co sa tyka ekologie - ano, pouzivam vodu a daco na pranie, ale stale sa tej vody spotrebuje menej ako pri vyrobe jednorazoviek). Casovo mi to zozerie menej ako hodinu tyzdenne a od nejakeho veku (u nas cca od 9 mesiacov) sa vesanie stava spolocnou hrou, takze toho "zozrateho" casu je este menej.
@livocka21 čo sa perinky/zavinovačky týka, tak perinku sme mali na krst, ale mali sme zavinovačky... malý bol rád v zavinovačke, hlavne večer po kúpeli v teplúčku a zvykol si aj tak spinkať.... cez deň a v noci ( v kočíku ale nie). Až tak si na to zvykol.... že v 6 mesiacoch kedy mu trčali nohy von ešte musel spávať v zavinovačke, lebo nevedel zaspať s voľnými ručičkami (ale odnaučili sme sa). Zavinovačku som používala len na spanie, mala som 3 ks, ale v kľude by stačili aj 2ks. A čo sa plienok týka, tak ja som za jednorazovky - vždy kupujem len keď sú v akcii.
@livocka21 Ja určite odporúčam klasickú perinku s troma šnúrkami. Dieťatko je kľudné a spokojné. My sme malú viazali do 4 mesiacov, hlavne v noci sme sa super vyspali...kým mala tie svoje neposlušné ruky dole.Viazanie mi odporúčila aj pediatrička. Novodobé zavinovačky neodporúčam, máme jednu so suchým zipsom, ale strašne som sa bála, že mi odtiaľ malá vypadne. mám ju doma úplne zbytočne. Okrem toho, dieťatku uniká odtiaľ teplučko.
A plienky? Fandím maminkám, ktoré dávajú latkovky. Určite je to super. Ja som po pôrode nevedela čia som.... takže malá spinkávala po pol hodinkách. 😀
@livocka21 perinku ani zavinovacku som nepouzivala. na vyske nam jam jedna profesorka vysvetlovala, ze ked su deti zviazane, stlacene, brani sa im v podstate v pohybe a tym sa nahromadena energia sustreduje do mozgu a moze vzniknut ADHD. vraj robili vyskum. tak mi to utkvelo v pamäti 😉 a deti mi prezili a vyrastli aj bez perinky 😀
jednoznačne perinku odporúčam, najlepšie sú tie klasické, ako vankúš, na zviazanie.. sú dôležité pre dieťatko, aby dobre zvládlo popôrodnú adaptáciu a okrem toho v perinke mu tak nenamáhaš chrbticu ako keby si ho nosila bez nej.. my sme dávali malému perinku do 3,5mesiaca a urobila by som to zas a znova.
@livocka21 ja poznam perinku alebo zavinovacku iba z porodnice, tam to je bezna rutina. okrem tych 4 dni stravenych v porodnici mala v zavinovacke alebo perinke vobec nebola. mala som aj jedno aj druhe, ale ani jedno sa mi nezdalo nezbytne nutne, a bez perinky som sa skor naucila spravne drzat moju dcerku, pretoze je to moje prve babo, a prve dni, som sa triasla ked som si ju mala vziat na ruky 🙂 nevravim ze je to na skodu, ale mne to pride strasne zastarale a dieta sa v perinke nevie poriadni ani pohnut

@domak2 ... hmm aj to je pravda ... a dakujem za dalsiu moznost 🙂 vies mi o tom povedat nieco blizsie?