icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

jarakr
9. jún 2011

Ahoj, pokud se můžu přidat k objednání softshellu z baleríny chtěla bych 2m oranžového a 2 m hnědého nebo modrého Děkuji.

aerin
9. jún 2011

@monikajan obdivuju te ze do tak velke objednavky jdes, fakt ze jo 😵
pokud se teda budu moct pridat, mohla bych pak nekomu kdo muze platit v eurech poslat penize v czk?😅 mam ucet jen na placeni v czk a nevim jak to predelat 😝

animal
9. jún 2011

tak koukám, že těch češek se chce spojit na softshell už dost, nechcete objednat zvlášť češky a zvlášť slovenky?
taky bych nějaký ráda vzala, ale musím se zeptat manžela jakou barvu chce - vím že chce něco tmavšího. Třeba se mu ta hnědá bude líbit. Mě by se taky líbila kombinace hnědá oranžová, či kombinace tmavě šedá se světlejší modrou

mooncaa
9. jún 2011

No s placením do zahraničí bych možná měla taky problém, zeptám se manžela, jak to máme.

Jako laik hodím dotaz, kolik je spotřeba látky na kalhoty lacláče pro cca 100 cm dítě a na bundu. A na kalhoty pro naopak hodně dlouhého chlapa (2 m). Je nějaký jednoduchý návod jak to spočítat?
A softshellu je rozdíl v délce a šířce, nebo je to jedno a dá se to na střihu prohodit/otočit?
Uvažuji, že bych toho pošila nakonec víc a tudíž objednala nakonec i víc.
Ale nejvíc asi budu chtít černé a pak k tomu nějakou barvu.

quaxi
9. jún 2011

@malamargaretka bohuzial neporadim, ja tieto znackove plienky moc nepoznam, pouzivala som len home-made, takze neviem aky typ myslis. No na AIO vseobecne potrebujes vonkajsiu vrstvu PUL (asi 50x50cm kusok), dnu sa najviac osvedcil suedecloth, ale moze byt aj fleece (oba su vhodne na pocit sucha), savu cast z 2-3 vrstiev nejakej dobre savej latky, napr. bambusove frote. Strihy sa daju kdekade postahovat, ale ak uz mas plienku ktora vam sedi, tak je najlepsie si ju obkreslit, lebo neodskusany strih vam nemusi sadnut a takto mas istotu ze sadne.

malamargaretka
9. jún 2011

@quaxi ...Ďakujem ti za rady🙂 aj toto mi pomohlo🙂 a ako sa tam všiju a ake gumičky mam použiť na gaťky?? je to jedno, obyčajne z galanterky🙂?

quaxi
9. jún 2011

@denisocka tazko povedat ci oplati. za dolar to nebude nic svetoborne, teda skor by som povedala, ze tam naisto bude nejaky problem. Bud detska praca, alebo materialy co museli byt z nejakeho dovodu vyradene, alebo su to kusy ktore nepresli kontrolou... Je to do 13kg a mnohym detom plienky do 15kg nevydrzia cele plienkove obdobie, takze toto bude skor tak do roka, mozno 1,5r, ale budes musiet este riesit nieco na vacsie dieta. Ak som spravne pochopila opis, ta plienka nema save jadro, takze to si musis dokupit extra. No a zivotnost tiez tipujem kratku, asi to nebudu dedit dalsi surodenci. Plus postovne na zasielku rataj minimalne 10-15 dolarov, a ak s celou zasielkou presiahnes 22eur (vratane postovneho), platis este aj dph 20% (tomu sa mozno vyhnes, ak ti napisu mensiu hodnotu zasielky).
Mna moje plienky vychadzali komplet asi 3 eura, ale to uz aj so savym jadrom, pouzivam ich uz pre druhe dieta a stale su ako nove, viem ze som nepodporila ziadnu pracu v neferovych podmienkach, ze dieta nema na zadku chemikalie... Ale zase ja nesijem preto aby som usetrila, keby ma sitie vyslo 2x viac, stale mi to stoji za to, pre mna je to konicek, navyse rada si robim veci presne take ake chcem a kupovane take proste nikdy nie su lebo som strasne narocna.

quaxi
9. jún 2011

@malamargaretka gumicky mozu byt aj z galanterky, ale na caste pranie je odolnejsi lastin (silikonova gumka, kupis napr. na detivbavlnke.sk - do plienok ber radsej sirsiu verziu), ja to prisivam obycajnym cikcakom na sev, ako je plienka zosita dokopy - pozri fotku, to priesvitne je gumka.

malamargaretka
9. jún 2011

@quaxi -- ďakujem ti🙂chapem...ja som doteraz tak "zodpovednú" vec nešila, tak dúfam, že sa mi to podarí. A teda nepoužívaš na to špeciálnu elastickú niť, či?

quaxi
9. jún 2011

@malamargaretka nie, pouzivam obycajnu nit, s elastickou som este nerobila 😉

malamargaretka
9. jún 2011

@quaxi Vďaka🙂...no tak ja sa do toho pustím🙂obchodík- detivbavlnke.sk je jediný na Sk, kde sa dajú nakúpiť tie materiály?ci máte skúsenosti aj s inými zdojmi?

quaxi
9. jún 2011

@malamargaretka myslim ze jediny, da sa este zo zahranicia, ale je s tym vela roboty a vdaka postovnemu sa to vacsinou neoplati.

terezita
9. jún 2011

@animal asi by bylo lepsi to zkusit spocitat, kolik toho za cesko da metru, pokud by to nad limit bylo, tak bysme to mohly vzit rovnou a ne to komplikovat zbytecne pres @monikajan

malamargaretka
9. jún 2011

@quaxi ok🙂 vdaka ti, za ochotu pri mojich otazkach odpovedat🙂...prajem vela tvorivych napadov...onedlho sa do plienociek pustim aj ja🙂

maly_prcek
9. jún 2011

@mooncaa Pruží víc do šířky, takže je rozdíl šířka-délka bude...

@monikajan Z toho softshlellu (kupovala jsem na mmb, nevim, co to je za výrobce) má bundu syn, ten v tom v dešti zatím nešel. Já mám kupovanou značkovou za 2tis. (tak zas takový šunt by to být nemusel 🙂 ) a ta je 8000 voděodpudivost a když poprchá, tak je tak na hodinu a ve fakt dešti cca na těch max. 15min.pak začne na ramenou provlhat... Tak jsem to tak odhadovala podle té mojí, zas takový rozdíl by v tom být nemusel...

Tak jsem udělala test se synovýma gaťama 3/10 000 - když ponořím do vody, tak v pohodě, neprovlhnou a když jsou zvenku mokré a působí na to zevitř tlak (ale teda malá váha, dala jsem na to kulatý krém a na to košíček s krémama), tak i po 20min. dobré, je to jen velmi lehce navlhlé (2 vrstvy softshellu musí držet festovně). Ale kotel to teda vzlíná přes švy... Tam to jde skrz prakticky hned... Takže to stejně je u těch švů hned durch... 😒

Jinak taky nevim, jak to mám z placením do zahraničí... 😝

animal
9. jún 2011

@terezita tak minimální odběr v baleríně je myslím 10metrů od barvy NÉ???? Kdo to ví přesně ? @monikajan ???
co si pamatuju, tak návrhy byly zelená, tyrkysová, hnědá, oranžová, - ještě nějaká barva??
zelená a tyrkysová jsou z čiperky - to jsou ty barvy, co jsem tady stranu či 2 strany zpět dala obrázek těch barev
jinak v baleríně budou nově od léta https://picasaweb.google.com/106234688243776680...

terezita
9. jún 2011

@animal jaaaj, tam je ta zelena moc tmava.. 😅 ja bych urco brala tu hnedou a pak jeste jednu (svetle zelenou, tyrkysovou nebo oranzovou..)

animal
9. jún 2011

@terezita čiperka má údajně ty ceny trochu vyšší a řekli mi, že odběr 15metrů. A platili bychom 2x poštovné, jednou balerína a jednou čiperka. Ale čiperka má ty barvy co jsem tady dala + černou a tm.modrou a asi 3odstíny šedé

maly_prcek
9. jún 2011

@animal Nepsala monikajan, že Čiperka jen 5m minimum?

Já bych teda chtěla každopádě nějakou veselou, hlavně... Oranžová, tyrkysová, sv. zelená, sv. modrá...

maly_prcek
9. jún 2011

@sussanah Fakt jsou ty vv opruz? Mám je taky v plánu... No uf...
Ty vkládačky máš krátké? Mně ty vrstvy přijdou v pohodě, šila jsem podobné (akorát obyč bmb flís a ne český a místo blmb froté bavlněné, byly dlouhé) a některé musím při praní trochu natáhnout, velmi lehce se kroutí kraje, některé ale zas vůbec...

season
9. jún 2011

Žienky, pokial viem, tak jedine cez CSOB je to platenie takéto lacné, ale to asi musí byť aj druhá strana CSOB.
Na stránke českej pošty som našla takýto výpočet http://kzas.ceskaposta.cz/eep_zkal/SluzbaAdd.ac... ked tam podoplnate udaje, vsetko pekne spočíta, za dobierku sa pripočítava nejakých 25kč. Ked sa to rozrata medzi viac ludí, tak to celkom pôjde. Ale asi vracať späť do Česka a kompikovať to dalšími prevodmi mi príde trochu zbytočne drahé, nie?
A ak z čiperky pojdeme do tyrkysoveho ssh len dve, tak si to asi tiež dohodneme len medzi sebou, Monika toho bude mať isto dosť.
Snáď som nikoho neurazila, to je len môj názor.

season
9. jún 2011

@animal no tie farby sú UZASNE!!!!
Na Balerine min odber 10m z čiperky len 5m.

animal
10. jún 2011

tak můžeme vzít z čiperky. Ale nebude tam ta hnědá ☹ takže kombinovat tak leda černou nebo šedou s nějakou barvičkou. Tady bychom se do limitu sešly i ve vícero barvách než na balerině

sussanah
10. jún 2011

@maly_prcek no je to spis nuda, nez se ty vrstvy na sebe napasujou a 2x objede cikcakem a pak jeste stred. Ne ze by to bylo tezke, jen zdlouhave nudne :-/ Jo a vkladacky budu delam 30cm. Udelala jsem si ty vv 2 vrstvy po cele sirce a uprostred nechala na jedne strane kapsu. Takze jako 2vrstve budou akorat na novose a pak tam dohodim tu 30cm vkladacku az bude starsi a aspon to bude rychle schnout 🙂

jonki
10. jún 2011

chcela by som si skusit usit gatky na sposob flipiek...neviete mi poradit kolko potrebujem lastinu na jeden kus? ako velmi sa to ma natahovat?

mooncaa
10. jún 2011

@jonki Neznám ty plínky, ale ty co jsem šila já tak 40-50 cm na jedny plínky. Počítej s tím, že možná na začátku budeš párat a tudíž spotřeba bude větší.
Natahuji na téměř dvojnásobek. Chytím lastin cca 3-5 cm od jehly na stroji a natáhnu na dvojnásobek na látku, držím a šiji. A dopouručuji šít 3 kroký cik cak a nastavit, co největší délku stehu (teda na mém stroji 😉 ). A látku tahat i za strojem.

mooncaa
10. jún 2011

@maly_prcek Díky.

diocka
10. jún 2011

ahojte. raz tu niekto daval navod na usitie bezpecnostneho pasu pre tehulky. nemate niekto odlozeny ten odkaz? dakujem

diocka
10. jún 2011

uz som to nasla:
https://www.modrykonik.cz/fotoblog/collette/alb...
ak by to niekto este potreboval 😅

terezita
10. jún 2011

@diocka ja zrovna vcera videla navod na netu, jen uz nevim kde to bylo.. bylo to site z tohohle podsedaku http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/1015... to poutko bylo akorat rozstrihle a prisite k tomu podsedaku, aby tam vzniklo siroke poutko a byl tim protahly ten suchac..