Výbavička pre novorodenca v minimalistickom duchu
Ahojte, chcela by som sa spýtať, či medzi vami nie je nejaká minimalisticky naladená mamička, ktorá sa pri príprave na príchod bábätka riadila tým, že treba len to najnutnejšie, poprípade aj "prírodné" potreby pre bábo, ako oblečenie (koľko kusov, aký typ, materiál, veľkosť atď.), kozmetika a podobne. A či by mi vedela poskytnúť svoj zoznam, resp. nejaké rady, tipy, čo kúpiť/nekúpiť. Pozerala som si nejaké zoznamy na nete ale prídu mi preplnené a nie všetko je využiteľné...ĎAKUJEM ☺
@kaitlin3 snuza me super Mali sme no AJ my pripevni SA na plienku a teda s nim mozes AJ v kociku na prechadzku Len ak sa zosmykne t.ak spusti alarm ale vsetko ma AJ vyhody AJ nevyhovuje ☺
Nevyhody sorry
@kaitlin3 monitor sa dá z porodnice aj požičať, tam verím že sú kalibrované a testované a všetko, lepšie jak bazarový, lacnejšie jak nový.. keby si uvítala túto možnosť (ja si radšej pospím vedľa dítka/uspím v šátku) 🙂
Ad prebalovák.. na prvé som nemala, dalo sa prebaľovať na každom kroku, ale teraz mám obmedzený priestor, na gauč sa lezie cez stolík a na posteľ po schodoch, takže myslím že ho využijem. A dole budú boxy s hračkami pre staršie, nech z neho tiež niečo majú :D
Ja som pult využila na 100% inde som v zásade neprebalovala, mám ho v kúpeľni, vlhčené obrúsky som používala minimálne, vždy som ritulu umyla čistou vodou. V putle mal vždy aj oblečenie čo aktuálne nosil, takže všetko poruke. Po kúpaní večer zas len na pult. Ale teda je väčší pod ním je veľká polícia a skrinka s dvoma policami. Všetko pre neho bolo tam. Nad pultom policajt s kozmetikou. Krém na riťku, modrá indulona na zvyšok tela. Mala som aj telové mlieko HiPP, lebo sa mi páči tá vôňa, rada som mala také voňavé ňu-ňu vedľa seba 😋 a detský šampón malému raz sa týždeň stačí teraz umyť vlasy ale kým bol malinký veľmi sa potil na hlavičke to som umývala častejšie.
Čo sa týkalo oblečenia fakt stačí pár kusov, pohodlné. Ak rifle tak jeden kus ak sme niekam išli ale zásadne mäkká riflovina, žiadne tie moderné nepohodlné úzke slimky. Našťastie dnes je už veľa takýchto. Najviac využívané boli body a tepláky.
Ja pomaly tiež riešim minimalistickú výbavu do mini bytu... čiže záleží aj od tvojej pohodlnosti a množstva miesta v dome/byte 😁 ja určite nebudem mať prebalovací pult ad1 nemám ho kde dať, ad2 prebaliť na posteli je pre mňa najmenší problém. Monitor dychu by som si chcela požičať - nemocnica/poisťovňa... no uvidíme čo sa podarí keď to bude aktuálne. Postieľku, kvalitný tvrdší matrac, mantinel, ktorý sa dá ľahko oprať alebo inak vyčistiť od prachu, určite nebudem mať vankúš ani paplónik. Keďže máme len sprchový kút tak budeme kupovať ešte vaničku. Z kozmetiky rybilku na zadoček a HiPP gél na kúpanie, ale určite ho použijem len na plienkovú oblasť a v zime možno nejaký ochranný krémik proti mrazu... niekto si ho vychvaluje, pre niekoho zbytočnosť takže uvidíme podľa malého či bude treba. Na cestovanie jedny vlhčené utierky pre prípad núdze. No a samozrejme plienky, jednorazové aj látkové. Z oblečenia len veľkosť 56 a väčšiu, 50ku väčšie dieťa neoblečie alebo oblečie na pár dní... radšej vyhnem rukávik na 56 😊 budeme mať hlavne viac kusov body krátky aj dlhý rukáv, dupačky a overaly, na zimu menej kusov ale predsa len nejaký ten svetrík, čiapočku a rukavičky treba. Väčšinu podedíme 😃 U malého brata sme veľmi rýchlo prešli na overaly a bolo to super, pohodlné, rýchle a za mňa určite lepšie ako tepláky a ponožky ktoré stále padali 😊 na zimu na vonku tak isto len hrubý overal, deka a žiadny fusak a pod. Nič viac mi netreba. No, ešte kočík 😊 Ostatné veci sú podľa mňa len taká “doplnková výbava”. Ja určite budem ešte kupovať video pestúnku, pretože budem v byte sama a keď malý bude spať, budem musieť ísť so psom aspoň cikať na 5 minút. Pre niekoho je to ale úplná zbytočnosť... 😉
@nikiki29 rozmýšľame veľmi podobne, tiež nemáme príliš veľa priestoru pre seba a verím tomu, že všetky bábätkovské vecičky ho ešte viac zaberú, tak preto by som to chcela zobrať tak, že nakúpim len to najpotrebnejšie a radšej kvalitnejšie ako všelijaké oblečká, rifle, ktoré síce stoja pár eur, ale vôbec to nevynosí a je to nepohodlné 🙂 Postieľku tiež len matrac dokúpime nejaký tvrdší a biely mantinel 🙂 nad tou videopestúnkou som rozmýšľala aj ja 🙂 a prebaľovací pult, neexistuje, nemáme ho kde dať 🙂
@kaitlin3 pultik existuje aj polozitelny na postielku za mna nevyhnutnost kvoli chrbtici
@kaitlin3 taketo nieco https://www.modrykonik.sk/market/detska-kozmeti...
@kaitlin3 presne ako píšeš 😊 rifle a podobné veci sú krásne ale väčšinou je to len “imidžovka” a také kupovať určite nebudeme... ak dostaneme niečo také darom tak poteší, ale podstatné sú pre mňa funkčné praktické vecičky. Aj vaničku budem kupovať skladaciu, lebo klasickú bohužiaľ medzi kúpaniami nebudeme mať kde uskladniť 😞
@liv1 ako možno po pár týždňoch zistím že je to na prd a kúpim aspoň tú podložku a prebalím v kuchyni, ale pult určite nie. Hlavne ho nemám kde položiť a okolo postieľky ledva prejdem takže tam prebalovať bude dosť nepraktické. Myslím si že keď pri prebaľovaní sedíš je to celkom fajn. Je pravda že svoje bábo som ešte neprebalovala, ale pri ostatných krpcoch z rodiny sme to pekne zvládli. Sesternica dokonca prebaluje svoju 6m dcéru na koberci, lebo jej aj tak stále lezie preč 😂
ja som synovca napríklad prebaľovala na posteli tak, že som si sadla na zem na vankúš a bolo to super pohodlné, prebaľovala som ho tak síce len pár dní a to ma ešte predtým seklo v krížoch :D ale áno, keby bolo zle, tak nie je problém dokúpiť tú podložku 🙂
@nikiki29 zvladnes. My sme nikdy nemali prebalovaci pult. Mali sme v kupelni kupelnovu komodu, tam som dokupila len tu mäkku podlozku. Ale to som pouzivala len po kupani. Cez den som prebalila a prezliekla tam, kde sme sa prave nachadzali. Najcastejsie na fauci. Akurat by sa mi s kazdym cvrkom chcelo behat hore na poschodie do kupelni alebo detskej izby.
@beuss tak my mame 2-generacny dlhy dom,my sme vpredu,mama vzadu,okrem babatka mame este dve starsie deti,ktore sa dost casu z dna hraju vzadu u mamy,kde je aj telka s ich oblubenymi rozpravkami,ktora v nasej casti domu nie je,nepozerame ju. U mamy aj varievam,takze aj babo tam prebalujem. V jej spalni.
@kaitlin3 Ahoj. Môj zoznam je takýto, možno pomôže (v prípade textílii sa ráta so sušičkou a praním každé 2-3 dni, takže ak nemáš, treba si to vynásobiť podľa toho, ako často perieš, ako rýchlo schne - či je leto/zima atď.) (doplnky k príkrmom neriešim a pod., vnímam to tak, že to chceš pre novorodenca):
Spanie - my bez postieľky, spí s rodičmi v posteli. Na to sa využili 2 zaväzovacie zavinovačky s vyberateľnou zimnou výplňou, niekto používa spacie vaky, niekto nič. Nám vyhovovali zavinovačky, lebo dieťa v nich bolo pokojnejšie a my sme zas cítili trochu bariéru a to nám pomohlo, kým sme si na spoločné spanie zvykli.
Dojčenie - využila som ručnú odsávačku a príslušné nádoby, malá fľaška s cumľom, to bolo núdzové riešenie, nemusí byť potrebné. Sterilizovať sa dá aj svojpomocne, za mňa na to nutne sterilizátor netreba. Podľa zdavotného stavu po pôrode vankúš na podopretie.
Prebaľovanie - u nás BKM, veľmi sa osvedčila + látkové plienky, so sušičku 15 štvorcov, 3 vrchné nohavičky, 2-3 AIO a neviem, ako sa to presne volá, ale také tie tenké obrúsky do plienky, aby sa tak nešpinila, papierové utierky a voda v spreji na von, uterák doma, pult - ak budeš rodiť sekciou, nie je taká sranda sa zohýbať pri balení, ale ak nie si veľmi vysoká, deka na stole postačí.
Hygiena - olivový olej, prírodná kefa na vlasy, ak má, kýblik/vanička, 3 x osuška
Presuny - vajíčko + podvozok, šatka/nosič, prípadne špeciálna bunda na nosenie, často si ženy vystačia s partnerovou, hlboký kočík podľa preferencii a spôsobu fungovania + fusak, deka
Oblečenie - overal (to, čo sa zvykne používať na spanie) je pre mňa úplný a minimalistický základ oblečeného bábätka (https://www.nextdirect.com/sk/sk/g67656s14), keď nepočítam s horúcim letom a je mi jedno, že sa to používa ako pyžamo. Podľa počasia sa dá na dnu/von pridať body bez rukávov ako tielko, pančuchy, ponožky, body s dlhým rukávom, svetrík, teplý overal na navrch (HM, next, lidl, FF). Alebo to isté s tým, že nedáš tenký overal, ale nejaké tepláky a zvyšok podľa teploty. Na noc overal/body + ponožky, podľa teploty. + 3 x tenká čiapočka, rukavičky, + 2 x čiapka na von (rukavice by mal nahradiť overal. Minimalistka kúpi všetko v bielom, aby sa to dalo pohodlne spolu prať 🙂
Tak a už mi nič nenapadá.
@kaitlin3 pokiaľ nie je pult kam dať tak nebude aj keby si ho chcela. Pre mňa je super, lebo všetko čo malý potrebuje je tam a to má 2,5 roka. Čiže žiadne blbosti, len čo sa tam vojde. Pri najstaršej dom pult nemala prebaľovala som na mužovom písacom stole na ktorom bola deka a plienka. Bývali sme totiž u jeho rodičov v dvoch malých izbičkách. Ale to dom bola mladá a svižnã a ohybná, teraz po 40- tie mi na môj pult nesiahajte 😂 hlavne po tom ako som si chrbát zničila nosenim prostrednej dcéry. Ale nič by som nemenila aj tak 😎
@kaitlin3 my sme mali len základ .. vaničku , set s teplomerom a nožnice na nechty , kefa na vlasky , kočiar ,postielka , prebalovací pult len taký čo sa položí na vrch postieľky , cumlík 2ks ( aj naša bola len 2tyzdne s cumlíkom a potom nechcela ) odsávačka mlieka , a oblečenie ako látkové plienky , pár body (to som potom ešte dokúpila lebo mala bola dosť drobná tak som musela kúpiť tiny baby velkost ), legíny , uterák 2ks , set čiapka a rukavice ( ale všetky tie body pre novorodenca majú rukavičky už v body ) a zavinovačku čo mi dosť pomohlo keďže mala bola drobnejšia takze sa mi s ňou lepšie manipulovalo..a nič nám nechýbalo ...ja celkovo si myslím že veľa veci je zbytočných v dnešnej dobe a je to len veľký biznis ... mna aj mojich 3 súrodencov mama vychovala bez všelijakých monitorov a príslušenstva a nič nikomu nechýbalo a sme v poriadku ...
@kaitlin3 Ahoj, skús pozrieť tu: https://mamapark.sk/co-kupit-pre-novorodenca-de...
@kaitlin3 co sa týka prebalovacieho pultu, pri prvom synovi sme využili...naozaj...kym sme sa naučili vsetko...atd...prebaľovali sme ho tam x mesiacov...aaale pozor, este sme byvali v 1izb byte, bola to nová 3 suplikova MALM komoda z Ikea...len sme hore kupil matrac na prebaľovanie a v komode mal vsetky vecicky...inak krasne obdobie a pri druhom sme mali väčší byt, tak som samozrejme kupila aj prebalovací pult,ved ako by to bolo a okrem toho,ze sme tam mali nejake veci, sudokrem a podobne blbinky som tam maleho prebalila asi 2x...prisla som na čaro prebalovania na posteli, pripadne hocikde 🙂 a ritku sme pri druhom zasadne umývali v umývadle, aj sam to mal velmi rad...nemíňali sme uz tóny vlhčenými utierok...tie sme skor využívali neskor na vylety a tak..ked vonku deti jedli...atd....
@tominko2612 Baby spominaju len detske mydlo/detsku penu na zadocek (Bupi alebo Weleda). Cistou vodou staci zvysok. Pediatricka nam radila umyvat ritku doma v umyvadle tecucou vodou, nie jednorazovymi utierkami, tie zbytocne drazdia pokozku. Plus ak ma suchu pokozku, tak na premastenie olivovy olej kupeny v lekarni, nestoji vela.
@tominko2612 na telo stačí čistú vodu, na plienkovú oblasť sa mi najviac pozdáva HiPP (najmenej chémie) 😊 okrem toho pri každom prebalovaní stačí umyť zadoček čistou vodou, tiež sa nechystám doma používať vlhčené utierky 😊
@tominko2612 oni sú na cesty super, prípadne niekde na návštevu... ale doma veru zbytočná chémia 😊
@kaitlin3 ja som veľmi spokojná s babysense , predtým sme mali nanny ale tento mi príde kvalitnejší.
ja som bola prekvapena vlhcenymi utierkami, ked som nimi zotrela zivicu, ktorou som zalievala nausnice. ta zivica bola velmi silna a nevedela som ju nicim dat dole,lepilo sa to strasne.tak,ked tie utierky to zmyli, tak kolko tam musi byt silnej chemie...

@yanni lepsie falosny poplach ako najst rano more dieta..... Ale som tiez minimalista dokonca ani zvlhcene utierky plne chemie som nikdy nekupovala stacila obycajna flasa s vodou a papierove vreckovky = zvlhcene utierky ziadna Chemia.... Kozmetika kremy ziadne takmer do roka som dceru kupala v cistej vode, vlasy sme do 2.5r umyvali iba cistou vodou, na zapareniny ci potnicky najlepsie pomaha silny salviovy caj (sypany hlavne kvalitny) zmiesat s vodou a vykupat dieta bez mydla, peny ci akejkolvek inej prisady do par hodin bolo po zapareninach ci potnickach.... ☺