Ako prekonať strach z učenia po tragédii?
Po tragédii v Spišskej Starej Vsi na sebe pozorujem, že sa bojím robiť učiteľku. Som učiteľka na 2.stupni - predmetu, ktorý vyžaduje domácu prípravu.
V každej triede sa nachádza "pacient", ktorý je psychiatrický a má psychiatrom predpísané lieky. Samozrejme, že o týchto žiakoch v učiteľskom zbore vieme.
Niekedy si hovorím v hlave, tak tento si ma raz počká, tak tento by bol schopný ma podrezať,ma zabiť,ma zastreliť.
Vidím neprítomné pohľady psychiatrických žiakov o ktorých viem, že sú pod na vyučovacích hodinách pod liekmi.
Nedávna tragédia sa ma hlboko dotkla, poplakala som si.
Kolegyne/kolegovia, ako potlačiť tieto pocity?
Aj Vám v hlave víria podobné myšlienky?
som tiež uctielka na 2.st., ale teda taketo strachy nemam, odporúčam vám psychologa, lebo sa zblaznite.... ak by som mala taketo stavy, vyhladam pomoc......ano, tragedia to je,a le to nie je len o psychiatrickych pacientoch, môže take niečo urobit hocikto, hocikedy......tak to beriem.....som tu pre deti, tak aj moju pracu beriem.......ja si ale myslim,že mate hlbsi problem vy, že toto neviete spracovať (aj ekd sa vas to osobne netyka - pracujte s tym), ak by mna mali valcovat taketo myslienky az tak, že o tom musism pisať, urcite hladam pomoc
Chapem ze mas strach ale tak sa neda źit . Kazdy den zomrie xx ludi v autonehodach a na to nemyslis ked sadas do auta. Statisticky najcastejsie zeny zabije ich vlastny partner a nemyslis ze to by bol aj tvoj pripad ak mas muza . Nie kazdy psychiatricky pacient je potencionalny vrah .mozes sa bat cely cas tych deti co su na liekoch a ublizit ti moze to co na liekoch nie je . Porozpravaj sa o svojich pocitoch v praci s kolegynami s vedenim skoly ake bezpecnostne opatrenia su a co by sa dalo vylepsit.
Určite sa obráťte na odborníka. Sama sa z toho nedostanete. Z týchto pocitov sa nedá "vyspať. Možno sa z toho u psychológa vyrozprávate, oddýchnete si, možno to prejde. Ak sa tak nestane, táto práca už nie je pre Vás vhodná.
To je smutne,ked sa na deti,ktore uzivaju AD pozeras ako na potencialnych vrahov. Vies aj o tom,ze dnes je mnozstvo deti na AD aj pre obycajne uzkosti,stresu z rozvodu rodicov, pre auti, adhd poruchy atd? Fakt by si mala navstivit psychologa.
Svojim spôsobom ta chapem, vzdy ked sa stane nejaká tragédia ktorá sa týka skupiny ľudí kam patríš tak sa to človeka viac dotkne.
Ale treba s tým pracovať, tento útok si odnieslo aj mladé dievča, nielen učiteľka, takže študenti môžu pociťovať strach
Niekedy si hovorím v hlave, tak tento si ma raz počká, tak tento by bol schopný ma podrezať,ma zabiť,ma zastreliť
Prečo? Mas dôvod si to mysliet pretože si napríklad prísnejšia co sa týka známkovania, skúšania a podobne? Mas pocit ze ta žiaci nemajú radi?
Ak áno, skús to zmeniť, aj učiteľ ťažkých predmetov môže byt u žiakov obľúbený
Ked mas vylozene zly intuitívny pocit z konkrétneho žiaka rieš to s vedením. Aj u toho psycho útočníka boli problémy, keby to niektorý nezametaju pod koberec nemuselo sa to stať. V tomto prípade to polícia podcenila
Máš dobre nasliapnute, že aj ty budeš psychiatrickým pacientom a možno aj s liekmi …nebuď pohŕdavá voci všetkým takým deťom…
Tiež by ma zaujímalo, ako sa vnímaš ako učiteľka, keď máš také obávy?
Mozno sa k nim spravat tak, aby nemali chut nic spravit, spokojny clovek aj ked ma diagnozu nemusi mat chut nikdy nic spravit. Tiez by som zvazit na 2-4 roky zmenu zamestnania, ist robit niekde, kde sa citis lepsie a nie je to tak narocne. Clovek Musi vediet kedy si dat pauzu. Mne pride ze mas naslapnute na problem.
Viac by som sa bala človeka, ktorý nemá liečbu na psychiatrickú poruchu a potrebuje ju ako toho, čo ma , účinkuje správne a psychiatra navštevuje .. je mi ľúto, že ako učiteľka máte takéto predsudky voči duševnému zdraviu
napisala si to tak, ako keby platilo ppsychiatricky pacient = vrah.
ked sa niekto lieci a je na tom tak, ze do skoly musi chodit pod vplyvom liekov, neznamena to, ze na teba pozera preto, ze ta chce zabit.
mozno mas i ty nejaky problem, zle spravy, zle vztahy, mnozstvo protichodnych informacii... necudo, ze ludia maju zdravotne problemy. ale vacsina z nich nebude vrazdit.
svokru ked prestalo naplnat ucenie resp. vyhorela, sla robit uplne nieco ine do firmy. k uceniu sa vratila az po mnohych rokoch a ucili uz len dospelych. tak aj zmenu prace mozes zvazit
Každý deň chodím do roboty kľudná ale som uzrozumena s tým ze sa môže hocičo stať. Išla som do toho aj so všetkým rizikom. Nemôžeš to tak brat
Zmeň zamestnanie. Pre seba, aj pre tie deti ktoré učíš.
Ale vies co je sranda. Ze tento AD nebral a ani ten v CZ, co strieľal na VS. Obaja šikovní chalani s brutálnymi vysledkami ale velkym tlakom domáceho prostredia na to byt najlepsi. Cize taky, co beru AD, ta v tej skole nenapadnu, lebo rodicia su radi, ze su tam a nevyvíjajú na deti tlak úspechu a realne detom pomohli k liečbe. A realne dokazes odhadnut, ktore dieta by to v triede mohlo byt, nie nebude to ten co najviac hundre nahlas. Ale skoc vazne za nejakou psychologickou a pokecaj si s nou o tom. Na druhu stranu ja ako rodic mam niekedy chut nabehnúť do tej skoly a vykričať sa na ucitelov ci su ok 😉. Priklad dnes piataci mali päť hodin a na kazdej hodine pisali pisomku z ukončených celkov. Akoze podla mna to nie je normalne, cize ten tlak na deti robia aj v skole, ja sa vobec necudujem, ze tym detom zacne prepínať. Moje dieta islo tak vystresované do skoly, ze ma prosil aby nemusel ist. Povedala som mu, ze to su iba písomky a co zvladne to zvladne a co nie si opravi inokedy. Neposerieme sa z toho, ze niektori ucitelia nie su podla mna v poriadku. Ale toto nepovie kazdy rodic dietatu.
Problém je skôr s deťmi/ľudmi, ktorí maju nevyriešené problémy, potláčajú ich, nevedia si nijako poradiť až sa to napokon u nich nejako zlomí, vybuchnú a riešia takto radikálne.
Môže sa to teda týkať hocikoho. Psychiatr.pacientov, no i neliecenych, agresívnych, energickým, no i realativne pokojných a tichých.
Ty ako ucitelka môžeš deťom pomôcť najviac tak, že ich nebudes odsudzovať, ale si ich vypočuješ a budeš sa snažiť porozumieť tomu, čo je v nich živé a čo ich trapi. Inak na to nemáš vplyv.
Myslím si, že každý učiteľ toto v sebe riešil. A bude horšie. Psychiatrických pacientov v detskom veku rapídne pribúda. Ja určite plánujem zmeniť profesiu. Ale ešte 5-6 rokov je to u mňa nemožné. No pripravujem sa na to.
@betulinka1 odkial vies, ze boli dotycni pod velkym tlakom domaceho prostredia byt najlepsimi?
@lujza123 akože sa ma báť svojich žiakov a dávať samé jednotky a samé chvály len aby jej nehrozilo že ju podreže žiak? No určite....
Autorku úplne chápem. Ja mam po tejto tragédii veľmi zmiešané pocity keď vojdem do ZŠ.
Černák si v base našiel manželku.
Mäsovým vrahom chodia do väzenie listy od fanúšikov.
Aj týmto psychopatom zo Spišskej sa inšpirujú mnohí podobní pacienti.
Vôbec by som toto nezlahcovala a určite treba prijať nejaké opatrenia.
Ja by som si zaobstarala minimálne kaser.
A nechcela by som byť učiteľkou v dnešnej dobe a už vôbec nie pubertakov. Aj keď dnes už môže svihnut aj 6r....
Otrasná doba.
@simona20201309 Ďakujem. Mňa zarazilo, že sa ma tu pýtajú,ako sa vnímam ako učiteľku.
Mám čisté svedomie, učím a aj viem naučiť. Kto sa učí, vníma, počúva, váži si ma. Samozrejme, nie každému sa zavďačím, lebo vyžadujem na hodine určitý výkon od žiakov. Myslím si, že neexistuje učiteľka, ktorú maju radi všetci žiaci. Ja seba hodnotím pedantnosťou a odbornosťou dobre, len toto by mali povedať iní. Mnohí rodičia mi ďakujú za môj prístup, asociáli ma zas kritizujú a sú agresívni. Veď toto sa vôbec nedá zovšeobecniť, aká som ja učiteľka. Vnímam sa ako pedanta a len inteligentní žiaci - inteligentných rodičov, ma vedia oceniť na 100%.
Chapem ta autorka, ale keby maju ucitelky rozmyslat tak ako ty tak to by si potom ani na ulicu nemala vyjst,
lebo ziaci co su na AD su podla teba potencionalny vrahovia, ale co taki tvoji ziaci ktori este len mozu mat v buducnosti AD? Teraz su v 6. rocniku nemaju a to sa nebojis ze vo 8. rocniku uz budu mat AD🤦♀️ co tvoji byvali ziaci, ktori mozu byt uz dospeli ktorych stretnes na ulici 🤦♀️ co maju vraviet ucitelky na specialnych skolach? A teraz v case kedy sa budu skoly stale viac priklanat k inkluzii na skolach? Uz podla tejto logiky uvazuj nad AD ty sama, lebo nechapem preco si si vybrala taketo povolanie potom
@kika845 Samozrejme, máš pravdu. Ja som len chcela počuť, či aj Vy máte niekedy takéto myšlienky. Nemám na túto tému úzkostné stavy, dokonca ma to nenapadá každý deň. Len keď vidím, ako sú tie deti agresívne k sebe, čo všetko sa rieši (nie na moju osobu), čo riešia triedne učiteľky, vyhrážky (1 žiak zabije druhého), je mi z toho zle. Kam sme to dospeli a všetci sme v ohrození. A samozrejme, že sa to nedá ovplyvniť.
Podstatne je veci netutlat, ale o nich otvorene rozpravat. Niekto niekoho neznasa? Ok, podme to riesit a nech ti ludia medzi sebou diskutuju preco a co s tym. Vsetko sa da komunikovat
Uff, milá autorka, alebo máš veľmi nesympatický písomný prejav alebo si skutočne zakotvila v nevhodnom povolaní. Ak sú skutočne tvoje učiteľské atribúty v tom, že si pedant a dokážeš naučiť tých, ktorí sa učia a važia si ťa, tak si prototyp veľmi zlého učiteľa. Možno je to len nešťastne naformulovane, ale takú učiteľku, ako sa popisujes ty, by som veru pre svoje dieťa nechcela (nie, nie je psychiatrický pacient). Keď k tomu pripocitam tvoje prehnane obavy a strachy zo žiakov, asi by bolo pre všetkých zúčastnených lepšie, keby si skúsila menej stresujúce povolanie (učiteľstvo je nesmierne stresové povolanie. Vždy bolo)
@vroni Ja sa pýtam učiteľov, aké majú pocity - myšlienky. Ty si ma zas nesympaticky nepochopila a ani tému tejto diskusie. Nebudem sa v 10 vetách hodnotiť, aká som ja. To musia posúdiť iní. Ďakujem ale za názor, veľa som si z neho zobrala. Ale to, že mám čisté svedomie si si neprečítala. Čítala si len, čo si chcela. Ale tu na MK som očakávala kritiku aj v takejto téme.
@betulinka1 Plne s Tebou súhlasím. Netreba preťažovať žiakov, lebo školu znenávidia. Chudák maličký piatačik. Aj mne sa nepáčia niektoré praktiky, mám dcérku šiestačku a niekedy preťažujú. Dcéra chodí na inú školu. A ešte musím povedať na základe mojej dcéry, nie každý učiteĺ vie učiť. Ale to sme už pri celkom inej téme.
@betulinka1 Ďakujem za príspevok. Aj ja som matka a vnímame to rovnako.
Autorka podla mna je skvele, ze sa vies so svojim strachom podelit. A k tej psychologicke zajdi, lebo ona ti aj aj typy ako sa v triede spravat pri nejakych agresoroch s ktorych mozes mat potencionálne strach, ako sa k nim spravat ako ich profilovať. Skoda, ze to automaticky nezabezpečuje ministerstvo skolstva taketo psychologicke cvicenia a skolenia. Su velmi zaujimave, hlavne ak pridu priamo psychiatri a znalci, nie len psychológovia. Podla mna by ste to ako ucitelia mali mat pravidelne, kedze naozaj to duševne zdravie deti je pošramotené.
odporucam inovacne vzdelavanie cez uniskolu na temu psychologicka prva pomoc v skolskom prostredi. je to presne zamerane na taketo situacie a myslim, ze by si mohla oslovit aj lektorky osobne, resp. rozobrat tuto situaciu priamo na vzdelavani. ja som to absolvovala som toto vzdelavanie v decembri a rozoberali sme presne taku modelovu situaciu, akurat, ze utocnik mal strelnu zbran. veru ma zamrazilo, ked sa to chvilu po tom stalo, stale som si myslela, ze az k takymto situaciam nedochadza.
Mozno ti uplne nevyhovuje tato profesia . ( nevinim ta je to tazke na psychiku) a tento konkretny pripad len zvyraznil nechut ktoru v sebe Mozno mas . Mozno v kutiku duse tuzis mat ine zamestnanie ktore by ta viac naplnalo bavilo ( na co mas narok ) len sa k tomu nevies odhodlat lebo mas skolu vystudovanu zameranu na tuto profesiu. A zvyk je zelezna košela. No nikdy nie je neskoro na zmenu ak by si bola inde stastnejsia. To teraz neanalizujem z toho co si napisala toto je ciste jedna z moznosti nad ktorou by som ti radila sa zamysliet . Niekedy to co je na povrchu je len spicka ladovca. A ako to naozaj je zistis len ty sama . Ci su tvoje pocity v ramci normy alebo su prehnane uzkostlibeve ci treba odbornu pomoc alebo sa stym vies sama vysporiadat alebo je to len tvoje podvedomie snaziace sa ti naznacit ze mozes zit inak ze mozes skusit inu profesiu .. clovek sa nehlada len v 15 ci 20 ci 25 ale aj v 40 ci 50 ..

Mna napadol pcient na praxi v poslednom rocniku zdrav.školy.Nevzdala som to.Co sa ma stat to sa aj stane,ja to tak beriem.A modlim sa,aby sa nic podobne nestalo nikomu z mojich blizkych.A nebojim sa,mam vieru.