Ako riešiť problém skorších odchodov kolegýň?
Som vekovo aj sluzobne najstarsia medzi kolegynami. Nikdy som si nedovolila odist skor, iba vynimocne, po dohode so sefom. V poslednom case som si vsak vsimla, ze kolegyne odchadzaju z prace skor. Ja samozrejme neviem, ake maju dohody so sefom, ale som toho napocitala za mesiac za niekolko hodin, prepocitane na peniaze radovo niekolko desiatok eur. Nepride mi to fer. Sice mam o malo vyssi plat, ale to z dovodu, ze som tam uz dlhsie, zvysenie som mala iba pred 3 mesiacmi. A zas tolko mi nepridali, aby ma to nestvalo. Mozno im to takto vychadza aj lepsie na hodinu. Mame inak dobre vztahy, takze neviem ako to odkomunikovat so sefom, pride mi to bonzacke, hoci to vsetci vidime. Mne to je proti srsti, odchadzat skor, ak ma sef sam od seba neposle skor domov (co sa nedeje), mame urcenu pracovnu dobu. Rozhodne nerobia kolegyne ani rychlejsie ani kvalitnejsie, to tiez vsetci vieme, ako to je. Mam za nim ist a normalne mu povedat, ze mi to vadi? Co by ste robili? A ako to riesit, ake riesenie navrhnut? Technicky je mi aj jedno, ze idu skor, kebyze vnimam rozdiel v plate adekvatny situacii. Ja sa za nim aj chystam, lebo ma to stve, lebo to nie je voci mne fer, ale nejak sa aj tak blbo citim. Snad ma chapete, je to taka blba situacia, vlastne ma do toho nic, mam sa starat o seba, ale stve ma to.
Získavam dojem že väčšina Slovákov netuší že pracovný vzťah je právny vzťah, nebodaj ešte na čo by to mohlo byť dobré.
Akoze si neplnia dochadzku? kazda firma ma mat vedenu dochadzku na prevadzke. Ja ak mam dobre vztahy s kolegami, tak sa opytam.. pocuj Gita, kamze, ved este neskoncila pracovna doba? :DDD Fero, na dnes padla? nekoncime o 16:30? A povedia ti, ze dohodnuta som, idem tam a onam a bla bla.. a budes vediet. My sme u nas zaviedli hromadny odchod a je klud, vsetci sa spakuju a idu, posledny zamkyna... v kancelarii sme tao mali vseliak, ale tam islo o urobenu pracu. Nebudem sediet 8h za pc, ked mam pracu urobenu :D a netrapi ma ci kolegyni trva nahodenie faktur o hodinu dlhsie kao mne... rovnako ked som mala vela prace, ostala som aj do noci, ked som nemala dieta stalo sa mi ze som cez uzavierku v praci aj spala :D Ale to je ten flexibilny pracovny cas.
Ak to nemaju dohodnute, zatazuje to teba (mas kovli tomu viac prace), tak by som sa spytala nadriadeneho ako to je, ze tebe by sa tiez sem tam siklo, len tak skor si odist, preco chodia hocijako, ci nemaju uz na firme fixnu pracovnu dobu vsetci...
@dada13288 trapna pre neho, velmi podobne veci sa nam par krat stali :DDD ja som napr. jednemu chlapciatku otvorila sopftware a mam tam logovanie a co som robila a o kolkej v programe.. lebo "lezim si doma"... a cusal ako vos pod chrastou. Keby si radsej svoju pracu riesili... detto moja mama toto raz mla od jednej zamestnankyne... a pritom ona chodi najma v lete aj o 5tej rano do kancelarie.. v klude si porobi, kym nie je zhon a ruch.. :D
Všímam si v diskusiách, niekto zadá anonymnú otázku, a keď ľudia neodpovedajú to, čo chce počuť, ihneď uráža. Viď autorka. Načo sa pýtaš, keď hneď ženy nazývaš zakomplexované? Práve ich odpovede Ti môžu pomôcť uvidieť to, čo nevidíš. Je taký jed. Volá sa závisť. A ničí viac než všetko ostatné. Mne v takýchto situciách pomáha, že nevidím druhému do hrncov. Netuším, čím si prechádza. A vlastne, aký neexistujúci problém riešim?
@ckocka Slovaci celkovo nemaju radi pravidla. Ked sa niekde nieco deje, dame hlavy prec a tvarime sa ze sa nas to netyka. A potom na MK zalozime diskusiu, kedy bude na Slovensku dobre. NIKDY. Lebo to je o ludoch, o nicom inom. A toto nie je bonzactvo. V krajinach, kde komunizmus nikdy nemali, sa dba na striktnom dodrziavani pravidiel. Nemci, svajciari... a ak ich niekto nedodrziava, tak sa to riesi, pretoze kazi "disciplinu" - t.z. ze robi napr. neporiadok, ohrozuje neprimeranou jazdou druhych, robi hluk v zahrade, atd. A tu kazdy cusi, lebo co ked aj ja raz budem potrebovat robit na zahrade curbes, alebo ist 80-kou kde je 50, atd.
Nie že by ti u nás bolo úplne ružové, ale až takéto postoje už nevidím. Keď je niečo zle tak si ludia prinajmenšom sú vedomí že je to zle, nech už s tým potom niečo robia alebo aj nerobia.
autorka hovor o sebe... :D ja zboznujem toto zovseobecnovanie... :D
Podla mna pravidla su tu na dodrziavanie, a su dane, problem je ze ti co si vsimnu pochybenie stihanu chvost a nikto na nic neupozorni. Presne si vlastne seba opisala... lebo tiez si zalozila diskusiu, ale v praci si asi nic nepovedala este, ze sa ti nepaci pristup? :D ze?
Autorka také slovenské je aj závidieť čo sedí na teba. Namiesto toho aby si riešila veci v práci s kolegami zakladáš anonymný príspevok. A osocujes všetkých ktorý majú iný názor tiež také slovenské by som mohla napísať.
Veď sa opýtaj kolegýň a vybavené. Maju svoju prácu urobenú? Pravdepodobne áno.
@jozko_z_lesa súhlasím a napísal to presne.
@bosorkabb Neosocujem nikoho, naopak, branim sa voci nevhodnym prispevkom. Neosocujem ludi s inym nazorom, ten si precitam, ale reci typu, ty musis byt super kolegyna, alebo sudit ma, ci to co robim, je dobre, alebo zle, to ozaj nie je nazor, to je presne to osocovanie, ktore sa snazis prisit mne. Takze preco na to reagujes, ak mas pocit, ze mas relevantny nazor? Ak si bola slusna a k veci, vobec nemusis citit potrebu reagovat. Svedomie mas ciste.
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/ako-riesit-situaciu-s-nepracujucou-kolegynou/
Toto mi vycarilo usmev na tvari. Nabuduce si dam pozor na formulaciu svojich slovicok v uvodnom prispevku. Pripadne je to mozno o tom, v akom datume clovek zaklada diskusie.
Ahoj. Rozumiem ti, aj mna by stvalo ze chodi skor, pokial teda mate dodrziavat fond pracovneho casu. Ale je strasne kolko diskutujucich to povazuje za zavist alebo bonzovanie a vobec im neprekaza nerespektovanie pravidiel, darmo poctivost sa z vacsiny vytratila, pokial teda niekedy v tych slovakoch aj naozaj bola a nebol to len strach.
Ja mam svedomie čisté. Pracujem tak ako mám a v časoch ktoré mám určené šéfom. Kolegyne neriešim, nemám dôvod riešiť kto, kedy, kam ide. Nie som ich nadriadený. Od toho mám nadriadeného. A mimochodom mňa nemusíš stretnúť vo firme aj 2 týždne a predsa pracujem a plat beží. Môj nadriadený vie, iný nemusia.
Ak to nejde z tvojich penazi a nemusis za nich robit ich robotu, neplet sa do toho pre svoje dobro
omg,,toto ti oci kole??,,ved otvor usta,pytaj sa aj ty skor ,,len nebonzuj ako v skolke ,,oni zrejme usta otvorili a idu skor
Radosť mať v práci takúto starú bonzáčku.
O akú prácu ide? Nevies či si to dotyčná nedorobi doma.. nikdy ma nenapadlo stopovať kolegyne/kolegov či náhodou nerobia menej ako ja..to nie je moja náplň práce.. ak sa ti stále nepozdáva a necítis sa v pracovnom tíme dobre povedz to šéfovi, že ti to vadí a máš pocit, že robia menej..
Sama píšeš že šéf o tom vie , nič s tým nerobí a asi vie prečo . Predpokladám , že to nebude praca snov, platená zlatom , tak možno je aj šéf rad , že tam vôbec niekoho ma a to , že ide o par minút niekto skôr domov , ho asi najmenej trápi . Síce su kolegyne kratšie , ale vzdelanie môžu mat oveľa lepšie ako ty a tým pádom aj ambície do ďalšieho života . Ja v tom problém nevidím , prácu si urobia , nikto za nich nič nedoraba a keď teba urobí šťastnou , že tam budú sedieť a kvákať so založenými rukami do fajrontu s tebou , tak to je smutne . Podľa mna ta najviac štve , že si zakrpatela v nejakej firme na stále rovnakej pozícii a nevieš sa pohnúť ďalej .
a si si ista ze sef o tom nevie? ze sa nedohodli aby stihli napr bus deti zo skoly a podobne? ze im to strhne z platu ? stale nepises o kolko skor odchadzaju -moze to byt 5min alebo hodina -to je kua rozdiel ... hold ak ta to tak trapi tak zajdi za sefom,ze mas taky a taky problem, ci vie ze odchadzaju pravidelne skor a nieje to fer voci ostatnym ...
Ja neviem,ale ja asi žijem v nejakej inej krajine....pokiaľ viem, Zákonník práce ustanovuje 37.5 hod.alebo 40 hod.prac.uvazok a ešte som nevidela,aby zamestnanec povedal,že on má hotovo a ide domov.Samozrejme, pokiaľ má flexibilný pracovný čas a inokedy zostane dlhšie alebo príde skôr,tak ok....ale aby mu chýbali hodiny do fondu???to akože aj predavačka môže zatvoriť obchod o hodinu skôr,lebo neboli zákazníci? A ak to zamestnávateľ toleruje,že odchádzajú skôr , tak si myslím ,že je fér,aby to platilo pre všetkých,nielen pre pár vyvolených..
ako by som to riesila? nijako .. nie si veduca ..rob si svoje a hotovo..mate dobre vztahy pises ale bonzovat by ti nevadilo..
inak dobre sa tam musis nudit ked ich takto sledujes a este aj ratas kolko to da na mesiac
Nerieš.zbytocne ta odtial vyštvu
Radost mat taku kolegynu ako si ty.
Ja som zozačiatku dosť striktne dodržovala pracovný čas…potom som zistila že cca po 15:00, 15:30 mi už nechodia žiadne maily a sedím tam zbytočne. Kolegyne odchádzali skôr tak som začala aj ja keďže som mala prácu hotovú.
V lete nás nadriadený aj často púšťaval skôr domov.
Aj keď vidí že prídeme neskôr do práce a odídeme skôr nikdy nič nepovie pretože sú na nás dobré ohlasy a vždy je všetko spravené čiže asi záleží od situácie no(a sám chodí do práce halabala 😃)…chápem že ťa to štve ale nešla by som za šéfom určite.
Mám aj kolegyne, ktoré dodržujú pracovný čas pomaly na minútu a teda vyjadrujú sa tak že by si nedovolili prísť neskoro a pod. Ale treba spomenúť to že majú oveľa viac práce a aj o 50% vyšší plat…keby viem, že mám veľa práce tiež by som si nikdy nedovolila odísť skôr.
Samozrejme záleží od typu práce…pracujem aj v bare a tam si nedovolím prísť neskoro alebo odchádzať keď sú tam ľudia. Alebo aj predavačky a pod…ale niektoré práce sú iné. Ak by som odišla z práce skôr a súrne je potrebné niečo vybaviť zapnem PC doma a vybavím..
Co neodides aj ty snimi? A nemusis riesit druhych… niekto sinide niekto je bojkona ide radsej robit zle
Autorka no nakoľko som sa v Tebou uvedenej diskusií vyjadrovala aj ja, tak sa Ťa priamo opýtam - kolegyne nejako “šachujú” s dochádzkou, sú viac obľúbené alebo kde vidíš problém? Lebo k ničomu sa konkrétne nevyjadruješ.
Chapem obe strany. Tie mladsie baby maju “aktivnejsi” zivot, mozno maju aj male deti a povinnosti s tym spojene. Ja na Tvojom mieste sa opytam sefa ci tiez mozes koncit skor. V dnesnej dobe je tazke najst ludi na pracu, ktori ju urobia dobre. Takze sef je asi rad, ze omladil kolektiv a ze tam ma kto pracovat. Aj za cenu toho, ze to nie je 100% kvalita a odidu skor. A chapem aj Teba, ze Ti to vadi, preco by niekto mal cerpat benefit a niekto nie - pretoze skorsi odchod z prace benefit je. Preto ho skus vyuzit tiez, ved isto Ti dobre padne ist do mest alebo vybavit cosi alebo upratat atd atd
Hovoris ze lahsia manualna praca,ze si sluzobne starsia a ze sa jedna o mlade baby.no ja len tolko k tomu, ze neries,lebo mlade odidu a tazko budete zhanat novych ludi..mala som podobnu situaciu v praci kedysi davno, s tym ze mna sa to osobne velmi tykalo,lebo som musela po kolegyni dorabat.preto som to aj riesila so sefom.vysledok?vyhodil ju a ostala som na vsetko sama kym sa nenasiel niekto iny.a to bol kolotoc..presunula som sa na inu pracovnu poziciu a tym som to vyriesila.ty taku moznost mat nemusis, a sama to robit urcite nechces.to sa vyriesi aj samo,pretoze je to trvalo neudrzatelne.