icon

Ako sa brániť pred prepustením počas skúšobnej doby?

pipimonterova
27. jan 2025

Ahojte...som v skusobnej dobe a som tehotna.Kvoli tehu cukrovke mam o trosku viac kontrol u dr ako keby cukrovku nemam.Moj zamestnavatel vsak z toho ide vyskocit z kože a hrozi mi prepustenim.Vraj som v skusobnej a on ma moze prepustit aj tehotnu.Ze uz ho nebavi vybavovat zastupy za mna.Mam pravo sa neak chranit pred takymto vydieranim?Co robit ak to urobi a vyhodi ma?Uz od zaciatku ako som mu to oznamila si na mna zasadol a chce sa ma velmi rychlo zbavit...

gejb
27. jan 2025

@pipimonterova v skúšobnej dobe ta môže vyhodiť aj bez dôvodu, časté PN sú uz dobrý dôvod. Je jedno ci si tehotná alebo nie. Na to ta skúšobná doba je aby obe strany zistili ci sú spokojné. Ja sa čudujem ze ta neskončil okamžite...

lienka.7
27. jan 2025

@rora26 na PNku ísť síce môže, ale nezachráni ju to pred výpoveďou. A ono vieš, niekto na tu výplatu musí niekto aj zarobiť. Ci si myslíš ze ten zlý zlý podnikateľ nájde peniaze niekde vonku na tráve?
@pipimonterova ono zial charakter zamestnávateľa sa ukáže, keď prídu nejaké problémy. Ale daj si ruku na srdce, byt na jeho mieste, držíš si tam takéhoto zamestnanca? V podstate zo dna na deň môžeš ostat doma a práca co teraz? Jaj, ci to ta už nezaujíma, lebo vsak ty. No vidis, tak zamestnavatel myspi presne tak isto na seba. A ako som už písala v iných diskusiách tu, proste nesulozim naostro keď nemám istú dobu určitú. A to vôbec nemyslím v zlom.

rora26
27. jan 2025

@lienka.7 podla toho co pise, zamestnavatel je uplne mimo, ked by sa zosalel ze vobec ide na pn takze zas ho tu tak neobhajujme zienky. Ano na Pn ju moze vyhodit, ale po 10 dni PN plati socialna poistovna, takze nechapem preco by sa mal z toho pokakať. Rovnako ako ona moze ist na PN po prepustení v ochrannej lehote. Nechapem tieto trapne komentare o nepotrebnosti. Kazdeho moze zajtra prejst autobus a bude pre zamestnávateľa nepotrebný… ;)

zltalienka
27. jan 2025

@lienka.7 "V podstate zo dna na deň môžeš ostat doma a práca co teraz?" Nuž toto sa môže stať komukoľvek. Kolegyňa z večera do rána išla na operáciu, potom na druhú. A jej práca? Nuž, zamestnávateľ to musel nejako vymyslieť.

bosorkabb
27. jan 2025

Urobila si chybu že si tehotenstvo oznámila v skúšobnej dobe. To bežne ľudia nerobia.
Môže ťa prepustiť len dôvod uvedie iný.
Pre zamestnávateľa si zamestnanec bez perspektívy. Odídeš možno aj skôr na PN, potom materská, rodičovská, potom sa budeš chcieť vrátiť a čerpať očr, úpravu pracovného času a tak ďalej.
Pre neho je lacnejšie a výhodnejšie ukončiť to čím skôr. To sú fakty bez emócií.

lienka.7
27. jan 2025

@rora26 ja ho neobhajujem, ja len píšem, ze sa vždy treba na vec pozerať z oboch strán. Nielen z tej co mi aktualne vyhovuje. V mnohom so zamestnávateľmi nesúhlasím, ale ani s tým, či robia niektoré tehotne. V podstate si za to môžeme aj samé, na to tiež netreba zabúdať.
A to tvoje porovnanie je uplne scestné, ale ok 😉

gejb
27. jan 2025

@zltalienka tak je rozdiel keď zrazu ochorie stály zamestnanec ako keď príde nový človek a po pár týždňoch v skúšobnej dobe povie : šéfe, som tehotná. Od budúceho týždňa budem chodiť na kontroly a poradne.
Ktorý zamestnávateľ si necha takého zamestnanca? Také veci sa hlavne neoznamuju v skúšobnej dobe.. pokiaľ tam chcela ostať mala to písomne oznámiť neskôr. Ona spravila chybu.

rora26
27. jan 2025

@lienka.7 pokial na Slovensku neexistuje zákonná povinnost tehotenstvo oznamit tak neviem o com stale točíš, nexh si tehotne robia nanajvýš co chcu, aj tak idu na matersku. Moje porovnanie nie je tak scestne ako naposat tehotnej ze je záťaž pre zamestnanca. Potom asi kazdy PNkar. Lebo kazdeho noveho zamestnanca moze PN postihnúť. Nehnevaj sa ale z nasich slovenských podnikateľoch vyžmýkať maximum, este som čestného podnikateľa v nasom state nevidela. A tento asi tiez normalny nebude. Nech ju prepusti teda hned, ci znova potrebuje si najst zástup a dovtedy mu je dobra vsak? 🤦🏻‍♀️

liv1
27. jan 2025

@pipimonterova este raz. Mas firmu a mozes si vybrat zamestnanca. Je v skusobnej dobe. Jedneho potrncionalne spolahliveho, bez rizika castej pn, ocr a podobne, alebo niekoho opacne. Ty si ta ktora musis riesit a platit zastupy, castokrat zo dna na den. Ano je to v porovnani s muzmi nespravodlive. Ale bez ohladu na mamon, si firmy zakladaju ludia pre zisk a nie pre charitu. Vyberas si zamestnanca so skusenostami, alebo neisteho s problemami? Lebo chudacik? Proste to je realita. Nie kazda firma si moze dovolit zamestnanca casto na pn a ocr. Vo velkych firmach, korporatoch, tam kde je vela mozneho zastupu, sa to “strati”. V mensej firme sa to nestrati.

zltalienka
27. jan 2025

@gejb i ja sa čudujem, že ju hneď nevyhodil. U nás by šéf neváhal....
Za kolegyňou po 2 operáciách samozrejme čaká, drží jej miesto. (A my látame plátame ako sa dá, aby sme vykryli chýbajúcu osobu).

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@gejb nespravila som chybu.Sme sa dohodli,ze ma tam necha do 34 tyzdna a zatial si najde nahradu.Nechcela som byt mrcha aby som mu to tajila,pracu si robim svedomito.Pn nemam,mam iba priepustky a co je zle na priepustkach nechapem.Po mne tam sice moze prijat netehotnu ale ta sa moze "ukazat"v akomkolvek smere a nebude trebarz k nemu tak ferova ako ja.Ta utaji uplne vsetko v skusobnej tak kde je rozdiel.Ludia su vseliaki,nikde nema napisane ze sa vzda pre 4 paragrafy dobreho zamestnanca(lebo je tehu)za,????(za milion krat nachylnejsieho cloveka na pn ci priepustky)Ked som ja ferova preco nie je aj on.Mozem tam aj zlate vajcia znasat aj tak budem zataz lebo som nositelkou zivota?Ved sme skutocne maximalne znevyhodnene a kazdy sa nas zbavuje ako keby mame mor...Ved robime ako kazdy iny a ze mozme zostat na rizikovom??Ides autom a mozes zostat na voziku,staci sekunda a vsetky tieto mudra tu od "milych zienok,ktore nikdy neboli tehotne"skoncia...staci naozaj malo aby clovek stratil v tomto svete hodnotu

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@zltalienka nemaj obavy,by ma vyhodil okamzite no nema za mna nikoho,tak preto...a je po cudovani sa,az taky ludomil zjavne nebude,vsak..

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@liv1 co je vatsi korporat ako stat?

jamidea
27. jan 2025

@pipimonterova spravila si chybu, ze si v skusobnej otehotnela. U nas letela po 3a pol mesiacoch kolegyna, co bola 2x pocas skusobnej chora. Posledny den jej podali ruku, dovi dopo.
Ty si myslis, ze nie si pre zamestnavatela naklad? Dalsie 3 roky ta bude mat v stavoch zam. A ty budes doma. A mozno aj 5rokov. Sa tu rozculujes jak male dieta, no ak mas rozum, vies chapes to.
Dalsiu kolegynu, vyhodili v skusobnej ked potratila.
Teraz mam kolegynu co pockala rok, kym nabehne na TPp a az teraz sa snazia o babo.
A este, nie si nenahraditelna, nikto nie je.

jamidea
27. jan 2025

@pipimonterova nie, clovek nestratil hodnotu, ty si stratila sudnost.

lienka.7
27. jan 2025

@pipimonterova nie si prvá a nie si ani posledná. To je proste život. Sa s tým zmier a bude sa ti ľahšie dýchať.

zmrzlinka2021
27. jan 2025

@rora26
@pipimonterova
Baby, založte si vlastný biznis a vyskúšajte si tu zodpovednosť a drinu.

zltalienka
27. jan 2025

@pipimonterova popravde netuším co riešiš. V úvode píšeš, že sa Ťa od začiatku snaží zbaviť, ale sama vidíš, že si tam už 2 mesiace a stále sa Ťa "nezbavil" a ani nemá nikoho namiesto Teba. Tak čo stresuješ? Beží vôbec inzerát na Tvoju pracovnú pozíciu?

abbey1
27. jan 2025

@pipimonterova Väčší?

liv1
27. jan 2025

@abbey1 snad nepise v praci emaily 🤪. Joj ale som zla 🙈
Autorka, namiesto stazovania sa mu ukaz, ze za to stoji si ta tam nechat. Aj ta obdivujem, mne bolo tak zle prve tri mesiace, ze keby som bola zamestnana, maju ma velmi radi 😁

rora26
27. jan 2025

@zmrzlinka2021 ked mas biznis mala by si poznat aj zákony a prava svojich zamestnancov, ktorych tvoja tvrda drina nemusi vobec zaujimat. Nie su tvoji otroci len za to, ze pre teba robia.

abbey1
27. jan 2025

@rora26 Mala si dejepis škole? Otroctvo ste určite preberali.

gejb
27. jan 2025

@pipimonterova nositelka života. Amen.
Toto je tvoja prvá práca?

rora26
27. jan 2025

@abbey1 Ano preberali a neuteka daleko od nasich slovenských pomerov - za minimalku sa aj zodrať. Este nieco mudre ?

abbey1
27. jan 2025

@rora26 Na múdrosti sú tu iné. 🙂
Len škoda, že v škole neboli také aktívne. Možno by vedeli, čo je otrokárstvo a aké bolo postavenie otrokov.

lucilaines
27. jan 2025

Boze si strasna drama queen. A to ti hovorim ako nositelka zivota, co tiez otehotnela v skusobnej dobe. A to si predstav, ze som ju mala 6 mesacnu a nad sebou dve veduce zeny. Samozrejme, ze som tam po konci skusobnej skoncila a uplne som to chapala. Jedna vec su paragrafy a poradne, druha vec je, ze ty teraz mozes byt na materskej 3 roky, pripadne aj viac, kedy ti bezi “odpracovana” doba u zamestnavatela. A kolko je tu takych spekulantiek, co by uz zachvilu pytali rekreacny poukaz preplatit, potom preplatit nazbieranych 40 dni dovolenky a idealne este nejake pekne odstupne po skonceni materskej. Pre zamestnavatela maximalna strata na cloveka, ktory u neho robil mesiac aj s cestou.

rora26
27. jan 2025

@abbey1 mas potrebu sa slovickarit a este robit mudru ze sme nedavali pozor v skole? Na rozdiel od 90% zien tu som po strednej nesla hned na matersku a nerodila deti rok co rok ale zaistila si vzdelanie aby som nemusela raz otrokarit slovenským podnikateľom, ktori len zdieraju ludi za minimalku a po získanej praxi tu na SK som mohla robit v holandskom korporate ktory je neporovnateľný s nasimi zamestnávateľmi ci uz platovo alebo podmienkami. Mam blízku osobu co so zamestnávateľmi pracuje a kopu príbehov o tom ako odrbavaju zamestnancov a štát. Ale ked uz zamestnanec pozna svoje prava to sa im uz nepaci. Radsej poradim autorke ako sa tu povysovat a robit z nej chuderu ze nemala plodiť deti ked polka zien tu reve ze nema ani odrobene na materske a z coho maju zit. Ona aspon pracovat chce. Nemam co k tomu viac napisat lebo zeny tu komentujúce ani nepoznaju zakony, a pozriet sa dalej ako za špičku svojho nosa ze za ake platy tu ludia na tych podnikateľov robia je zrejme tazke. Pekny vecer.

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@bosorkabb mam na dobu urcitu,potom sa viac so mnou nepocita.Uz mi aj to bolo povedane,ze budem mat dve male deti a to eee

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@jamidea ja som stratila sudnost?Aha,okej...

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@gejb no a co som,som medved???Ako nie som nositelka zivota ked je vo mne male??Sme mrtvi alebo co sme vlastne...to uz aj to ta uraza??Boze ludia su velmi zli,velmi-zvlast zeny