Čo je podľa vás dnešný dobrý plat?
Caute. Co je podla vas v dnesnej dobe dobry plat? Mne pred dvomi rokmi ponukli 1500 v cistom vratane prispevku na stravu a pride mi to zalostne malo vzhladom na dnesnu inflaciu a naklady na zivot a sef o zvyseni platu nechce ani pocut. Rada si precitam vase nazory. Zijem a pracujem v Bratislave.
Za mňa je to v čistom dobrý plat. Žijem tiež v ba. Nie je za čo.
Toto su take tliachanice do prazdna. Nepises v akom obore robis, 2 rocne skusenosti z korporatu nie su nic extra. Tiez nepises, ci sa jedna o tu istu poziciu, uplne idu, manazersku rolu atd. Robim v korporate a osobne si myslim, ze na dvojrocne skusenosti je ponuknutynplat z pred dvoch rokov velmi fajn ( na zaklade toho co si napisala). Nuz a situacia je taka, ze vacsina firiem uz rok kontinualne prepusta, ziadne velke zvysovania mimo vynimocnych promotion sa nekonaju.
No,daj sa "ocenit" na profesii. Absolvuj par pohovorov. Lebo to,ze sa zdvihli naklady nie je dovod na zvysenie platu. Zvysenie platu ma byt o schopnostiach. Sup na inzeraty namiesto modreho konika a uvidis,aka je tvoja realna cena. Vsak nik ta nenuti menit pracu,ak to nebude dobre. A ak to dobre bude,tak budes mat viac 🙂.
@ajusa12 nebývam síce v Blave, ale v Bratislave, prvé dieťa sme prihlásili do škôlky, keď sme ešte nemali prepísaný trvalý pobyt s tým, že v čase nástupu ho už bude mať. Zobrali ju, potom zobrali aj mladšiu. A keď som prvýkrát nastúpila do korporatu v Bratislave, tak môj nástupný plat v hrubom bol 815e (fakt je, že to bolo v 2011).
A čo sa týka výšky platu? Treba mu prispôsobiť výdavky. Alebo naopak, obzerať sa po takej prácu, ktorá tie výdavky pokryje. A tiež je rozdiel, či ten plat je pre jednu osobu, alebo je to príjem do rodiny. Potom predpokladám, že by tam mal byť ešte jeden príjem. 1500e sa mi nezdá byť vzhľadom na relatívne krátku prax málo, ak samozrejme nedošlo k rýchlemu kariérnemu rastu.
@viera27 za tie dva roky som prerotovala na dve dalsie pozicie kde som sa zaucila velmi rychlo takze myslim ze co sa tyka schopnosti tam problem neni rovnako mame v zmluve dolozku ze plat sa ma prehodnocovat kazdy rok takze odhliadnuc od praxe ktora neni vsetko je podla mna dolezite pozerat aj na sikovnost. Ci clovek ktory je tu 10 rokov na rovnakej pozicii si zasluzi vyssi plat len kvoli tomu ze tu robi dlhsie a nic nove sa za ten cas nenaucil?
Po 2r.praxi sa ti malilo 1500 v cistom? Tiez zijem v BA, mam 15r.prax a ani zdaleka taky plat. Trosku vysoko skaces.
@sofiia87 chapem, robim v IT korporate, za ten cas som prerotovala na dalsie dve pozicie kde si myslim som ukazala ze nieco viem a myslim ze s rotaciou by mal prist ak vyssi plat. Este by som sa vratila k tej praxi… za ten “kratky” cas co som tu som sa naucila viac ako kolegovia co su tu 10+ rokov na tej istej pozicii…takze by som prax zase neprecenovala…
A tam robíš čo, upratovačku, či úradníčku ?
IT korporat? To aj ja. A je to malo co pises,o bonusoch ani nevravim. Takze poobzeraj sa urcite inde
Aj ja robím v IT a ten plat čo uvádzaš mi príde nízky, ale nenapísala si stále čo tam robíš. Lebo ak robíš office manažérku prípadne nejaký support tak je to ok plat. Ak robíš nejakú odbornú pozíciu, tak je to samozrejme málo.
Robis v korporate v akom kraji v akom sektore?To su dolezite informacie.1500 v cistom.v Preaove je ine ako 1500 v cistom v BA.
@maminkadeticiek zije a pracuje v bratislave, staci precitat uvodny prispevok
Prepac, ale za mna za dva roky prerotovat na dve dalsie pozicie - cize v preklade aj s povodnou poziciu si za 2 roky bola na 3 roznych poziciach znamena akurat tak to, ze si sa naucila trochu teorie, ale tvoje skusenosti nie su ani zdaleko nejako hlbsie, skor take povrchne.. alebo inak, byt schopna naucit sa za pol roka nejaku poziciu do hlbky znamena akurat tak to, ze je to jednoducha praca, ktoru sa nauci cvicena mys, prepac. Na toto mas naozaj super plat
@erikavesela pri skolkach nemas sice spadove ulice, ale je zriadovatelom je mestska cast/obec, preto aj vyzaduju TP. A vyzadovat ho mozu. Ale nemozu vyzadovat dokladovat dlzku TP. Dokonca by mali akceptovat aj doklad o prechodnom pobyte
Ako by si žila so 700€?
@taga vazim si nazor ale tvrdit ze praca ktoru robim je lahka bez toho aby si vedela co realne obnasa mi pride riadne povrchne. 🙂 podla Tvojej logiky je potom aj programator lahka praca lebo ved len klika. Ak by si v podobnom pracovnom prostredi pracovala vedela by si ze kazdy clovek ma svoj learning curve niekde inde… niekomu to pali hned niekto sa stale hlada aj rok-dva od nastupu na danu poziciu. To ze robis nieco poviem priklad 5 rokov neznamena ze ten co to robi 2-3 to robi horsie a ovlada svoju pracu “povrchne”
@elenatomasova na to nastastie nie je odkazana,takze naco sa tym vobec zaoberat?
Ak ti je malo a sef ti nechce pridat tak skus iny korporat. V BA ich mas mraky. Ak ti niekde ponuknu viac tak mozes prestupit alebo mas aspon paku na sefa. Pokial si dobra, ako pises, tak ti plat isto dorovna 😉
Plat ti ponukli krasny. Inak tato tema tu je kazdy tyzden.🙄
Ale inak suhlasim, ked nam narovinu nepovies, co je tvoja pracovna napln / zaradenie, tak mozme len hadat a kazdy ti odpovieme zo svojho uhla pohladu..
A vsetky odpovede su ti nanic..
Ty si mala ist za sefom a diskutovat o svojo plate s nim... pripadne, ked si taka dobra, tak skus konkurenciu... a mozno potom zistis, aky plat si mala 🤷♀️
@viera27 ja len som chcela pripomenúť,že sú oveľa horšie platy ako ona spomenula a ľudia musia vyžiť.
Fuhaa ja mám tolko v cistom ako neatestovany lekar 😄 musim sa poobzerat teda po inom “korporate “ 🫣
Skús popozerať obdobne pozície v iných korporatoch, zo skúseností ak by ťa prijali inde tak vtedy šéfovia zvyknú reálne uvažovať na udrzani ľudí a zvýšení platu, keďže dobrých ľudí je teraz malo a síce sa hovorí že nikto nie je nenahraditeľný to sa za poslednú dobu veľmi zmenilo 😊
na tvoju otázku sa nedá odpovedať jednoznačne, či je to dosť alebo nie. Nenapísala si, pozíciu. Poznám korporát, kde ponúkali teamleaderovi pred 2 rokmi 1500e hrubého... Rádový pracovník v korporáte vie zarobiť od 1000e čistého do cca 2700e čistého mesačne. Tú vrchnú sumu má ale len pár ľudí, nebrala by som to vôbec ako niečo bežné. Záleží to od skúsenosti, od nadriadeného, od firmy, od toho akú profesiu vykonávajú, či existuje dostatok záujemcov o danú pozíciu a aj od šťastia, či zrovna vtedy boli peniaze na zvyšovanie platov. Ak som správne pochopila, tak máš 4 roky pracovných skúsenosti, 2 v inej firme a 2 v terajšej. Otázka je, že aký by si chcela plat. Ak niekto robí vo firme 10 rokov a ty 2, tak je úplne bežné, že bude mať vyšší plat ako ty a dokonca možno aj menej roboty ako ty. Čo ti šéf povedal na zvýšenie platu? Išla by som za ním s tým, že keď som nastupovala do práce, tak som bola takmer absolvent, mala som pracovné skúsenosti len 2 roky a preto som si pýtala taký plat. A teraz si u nich vo firme odrobila XY rokov, nabrala skúsenosti a vyzdvihla by som čo všetko robím, ako to robím a podobne. Infláciu by som do toho neťahala. Dôležité je aj vedieť aké cca platy majú kolegovia, možno na vašom oddelení sú takéto platy, možno si podhodnotená. To mi nemáme ako posúdiť. Prípadne si pozrie aké platy na profesii tvoja firma ponúka novým ľudom a porovnaj sa. A rovno pozri aj iné firmy, aké platy ponúkajú. A podľa toho sa rozhodnúť, či zostaneš v terajšej firme alebo pôjdeš do inej firmy alebo sa úplne rozhodneš zmeniť zameranie. Z mojej skúsenosti a zo skúsenosti okolia sa najvyšší rast platu dá získať práve pri zmene zamestnávateľa
Či je 1500e na Bratislavu na vyžitie dosť, to je tiež veľmi individuálne. Pre mladého človeka, čo žije s rodičmi je to super, pre človeka, čo ma hypotéku na 3i byt cca 700e a má platiť k tomu aj nájomné a benzín, tak je to málo.

Čo je dobrý plat ? Mne či hocikomu by sa páčilo 1500v čistom, ale niekomu nestačí ani 3 000.
Lebo nepozeráš kto má aké vzdelanie, profesiu, schopnosti a možnosti na pracovnom trhu.
A je to aj o povahe, či ti dopraje alebo závidí.
A tiež keď napíšeš že " robís v korporátne"- to je nejaké heslo a znak platu ? Môže tam byť obyčajná referentka, evidentka, dievča pre všetko alebo aj menezer oddelenia a iné vysoké pozície. Tak i čom vypovedá tvoja suma ?