icon

Je kolegyňa nahnevaná právom po chybe v systéme?

3. júl 2024

Ahojte pracujem v jednej spolocnosti na administrativnej pozicii uz 4 roky, mam dobreho sefa aj fajn kolektiv, v poslednom case mam ale konflitky s jednou kolegynou resp. ona somnou..zacalo to tak ze bola na dovolenke a v tom case nam prisla na email aktualizacia dolezitiych usmerneni pri spracovani urcitych veci v systeme..my mame samozrejme povinnosti si vzdy emaily prave koli tomuto pozerat..ked sa ona vratila z dovolenky ( sme dve v kancelarii) ja som mala akurat ten den lekara prisla som az na druhy dne.. o tyzden na to si ju zavolal sef na kobercek lebo spracovala urcite veci v systeme ešte starym sposobom neaktualnym, proste si nepozrela tie nove smernice..tym padom sposobila dost pruser a museli to zehlit neviem ci nie aj pravne oddelenie..ked prisla do kancelarie spustila na mna ze ci som ju nemohla upozornit na tieto nove usmernenia aby si pozrela..ze ona by ma urcite upozornila..ze mi pekne dakuje a podobne..ja sa priznam ze mna to ani nepapadlo ju upozornit lebo proste tie maily to je take ze to mame ako prve ked zapneme pocitac si skontrolovat..mna nenapadlo ze ona si to nepozrela...teraz sa somnou ani nebavi..

nyusika
4. júl 2024

Ja by som ju na ten email určite upozornenila.
Nie je to síce tvoja povinnosť, ale spravila by som to.

banalu
4. júl 2024

Ak prisil email a ona si ho neprecitala, je to jej chyba. Mna kolkokrat cakalo po dovolenke aj 100+ mailov a vsetko som najprv presla. Nehovoriac o tom, ze ja sama som do teamu take upozornenia o zmenach posielala a ocakavala, ze budu precitane a ludia sa tym zacnu riadit. Nie je mojou povinnostiu sledovat kto kedy nebol v praci a co mu asi uslo, lebo si nepozrie email. Je to zodpovednostou toho cloveka. A aj meeting minutes dostali vzdy vsetci po teamovom meetingu aby neboli vyhovorky ako nepocul som, nevedel som, chybal som...

ajdika
4. júl 2024

Ak mate spolocny mail (a nie kazda na svoje meno) a tento bol uz "otvoreny", ozaj to mohla medzi tolkymi prehliadnut, lebo ich mohla povazovat za vybaveny. Je jej chyba, ze ho prehliadla. Ale ako kolegyna by som ju ja osobne urcite upozornila na taku dolezitu zmenu. Pre istotu...kazdopadne aj tak nemoze hadzat vinu na teba, ked je to v jej naplni praci.

luccija
4. júl 2024

Píšeš konflikty...takže ich bolo už viac?Ty si zabudla, ona si neprečítala...ťažko hľadať vinníka.Ved ty si ani nemusela vedieť, že pracuje zrovna na tom prípade, ktorý sa má robiť "po novom".Ja by som sa ohradila, že som si myslela, že si prečítala mail v podstate je jedno či si v ten deň bola v práci, ty si ho čítala a tak isto si si myslela, že ona si prečíta.Tazko povedať kto má pravdu.Tiez sa mohla spýtať stalo sa niečo dôležité, nejaké zmeny potom by si si spomenula

nene05
4. júl 2024

My sme si vzdy odkaz nechavali, ak cosi bolo nove a pod , aj ked to bolo v mailoch. Obzvlast po dovolenke, ked clovek zvacsa nevie, co skor. Bud sme si napisali spravu alebo nechali na monitore, klavesnici a pod.pripadne sme si zavolali, ak to bolo nieco dolezitejsie. Ale tak vy viete, ako fungujete..

jumama
4. júl 2024

A kolegyna sa aj vyjadrila, ze si mysli, ze je to tvoja chyba, albo si to len nahovaras? Ona moze byt rozladena kvoli tomu, ze ju sprdol sef, ze si pokazila meno, ze sa stazoval klient, neviem presne co robite, moze za to nedostat nejake odmeny atd.
Mat tak ludskeho sefa, tak pochopi jej ospravedlnenie, ze po dovolenke si to neuvedomila, ze ma byt po novom... Takto len mate medzi sebou vseci napatie.
Chyby sa robia, mozes ju utesit tym, ze jej povies, ze chyby su niekedy dobre na to, aby sme sa naucili nove veci. Urcite si odteraz da dobry pozor, aby vsetko mala zaktualizovane. Ak s nou sucitis, tak ju podpor nejako, nech si z toho nic nerobi.
Ak s nou nesucitis a vztahy mate zle, tak sa s nou nebav, nech si hlada vinnika inde.

megg1
4. júl 2024

Tak ak je nova, mala si jej to spomenut, ze uz mate nove smernice....

jana_eyre_2
4. júl 2024

Tvoja chyba to určite nebola, maily ma predsa ona a ospravedlňovať to tým že bola na dovolenke? Akože keď je niekto na dovolenke, tak za jeho chyby môžu kolegovia? 😒 Zaujímave..

Nie, je to jednoducho tak - často človek nevie pripustiť to, že urobil chybu a tak hádže vinu na druhých, je to tak ľahšie ako sa nasrať sám na seba.. často maju ľudia tendenciu sa vyvinovat, ale len málo kto si uzná že pochybyl on sám a zodpovedne sa postaví riešeniu.. a žiadna chyba nie je neriešiteľná, hoci jasné že urobiť ju je nepríjemne..
Takych čo si vedia uznať chybu si nesmierne vážim, bohužiaľ ich je ako maku.. veď to aj tu vidno, koľké to hádžu na teba (myslím aj tie lajky takýchto komentov), lebo by hľadali tiež chybu v ostatných, len nie v sebe..

purple_wolf
4. júl 2024

a ona nema obciansky preukaz?? ... ved pridem z dovolenky a prebehnem maily od HR ci je tam nieco dolezite a potom zvysok... to nie je tvoj problem ze je neschopna prevziat za seba zodpovednost

jevma
5. júl 2024

My sa v práci bavíme neodkladne o všetkých nových veciach navzájom...bez ohľadu na mail.

Z Tvojej strany mi to príde ako vypocitavost, ale to je len môj názor

dadka1997
5. júl 2024

Áno, Síce je teda pravda, že si mate pozerat správy, ale ako dobra kolegyňa v dobrom kolektíve by som jej odkaz urcite dala, aspon prilepit na obrazovku počítača.. mala dovolenku, mohla mať zaspamovaný mail aj inými a nevšimla si 🤷‍♀️

Ale nemáš sa z čoho obviňovať, tvoja vina to nie je

barbie2023
5. júl 2024

Samozrejme,že je to jej chyba a ešte ma také ego,že si to ani neprizná 🤦

natalka81
5. júl 2024

Tak: kolegyňa hľadá vinníka namiesto toho aby prijala zodpovednosť za svoju chybu. Naozaj to nieje tvoja chyba.

Keby si bola v práci a nie u lekára, povedala by si jej o nových usmerneniach?

zuzana76
5. júl 2024

@nikaeli ale my si v kabinete napr. hovorime o takych veciach, prave z dovodu, ze niekedy aj boli veci, co si kazdy vysvetlil po svojom, napr vedenie osobnych listov žiaka. Nie je to chyba dotycnej, ale upozornit mohla, hlavne, ak ide o nejaku velku zmenu a nieco, co sa robilo uplne inak a moze z toho vzniknut pruser.

mooonika1975
5. júl 2024

Ja len ku pravopisu, keďže si v kancelárii, koli je neviem čo, ale kvôli už viem

jomarch
5. júl 2024

tak napriklad ked sa ja vratim po dlhsej dovolenke a udeje sa medzicasom nejaka zmena, tak ma na to pride upozornit moja priama nadriadena. tie, co tu pisete, ze autorka mala kolegynu upozornit, tak mi vysvetlite kedy, ked pise, ze bola v den jej navratu u lekara. Mala ju otravovat cez dovolenku? Mala sa vykaslat na svoje zdravie, zrusit lekara a prechadzat si s (ocividne svojpravnou) kolegynou maily jeden po druhom?? Aj vy vase pochybenia v praci zvalujete na inych? Nepovedali, neupozornili...myslim ze kazdy z nas ked sa vrati do prace tak prva alebo jedna z prvych cinnosti je kontrola posty/mailov. co je dolezite, byva tak aj oznacene (v outlooku).

zuzana76
5. júl 2024

@jomarch nie mala, mohla, kedze su spolu v kancli, tak zrejme ten vztah je osobnejsi a jedna sms aj pocas dovolenky by bola ok. Samozrejme aj kolegyna urobila chybu, mala si maily prejst. Kolegyna urobila chybu a autorka naznacila, ze vztah medzi nimi dvoma je len cisto pracovny a posunula ho do chladnejsej roviny.

nene05
5. júl 2024

@jomarch ja nechavam odkazy vecer na rano, napriklad, ak prisiel nejaky mail, ked uz tam nebol ten, co rano zacina. U nas pri vsetkych povinnostiach nie je mozne, aby sa pozreli hned vsetky maily. A nemyslim, ze jej to vyslovene niekto dal za vinu, skor "ze mohla"... Nikto nevie, aka je povaha ich prace, nik netusi, co robia, ale ako clovek, ju upozornit mohla, ked vedela, ze sa vrati z dovolenky, obzvlast, ked tam rano autorka nebola, aby si to mohli, ked tak povedat. Pride mi to ako normalne, ked pracujem v kolektive. Ak si je vedoma, ze to u nich tak proste nefunguje, ze neurobila chybu, tak nech to povie nastvanej kolegyni. ... Nerozumiem, ako hned niekto moze osocovat niekoho, co by urobil inak, trosku kludu 😉

lienka.7
5. júl 2024

@autorka no co, ako teda? Co si zistila?

fauko
5. júl 2024

Svoju chybu, pruser, poste potrebujem zvalit Na teba, aby SA on a citila menej zidpovedna za vlastnu chybu. Pracujete kazdy za seba. Teba upozornuje niekto Na nieco alebo zodpovedne prezeras vsetko sama? Kazdy nech Si za seba zodpovedat Na pracovisku. Neni ste skolkari, ale zamestnanci...

carolynka
5. júl 2024

Ked pridem z dovolenky, prva vec co spravim je, ze sa spytam co nove, stalo sa nieco dolezite? Druha vex, skontrolujem emaily a ked vidim nejaky s vykricnikom, tak ten je prioritny. V zivote by ma nenapadlo hadzat vinu na niekoho ineho. Kolegyna si nevie priznat vinu sama pred sebou tak zvaluje zodpovednost na teba
Som si 100% ista, ze keby boli karty obratene a ty si si nevsimla dolezity email, vsetci co ta tu obvinuju zo zamlcania emailu Pred kolegynou by hovorili, ze tvojej emaily su tvoja zodpovednost a kolegyna nema voci tebe povinnost ta o nicom informovat.

nikaeli
5. júl 2024

@zuzana76 v prvom rade je to vždy povinnosť toho, kto sa vráti do práce po dlhšom čase. Autorka v prvý deň návratu kolegyne nebola v práci. To sa jej mala na druhý deň sama iniciatívne pýtať, či si prečítala maily a všimla zmeny? ona nie je jej nadriadená, aby ju kontrolovala, či upozorňovala. Ja sa aj po jednom dni u doktora zastavím za zástupkyňou, či je niečo nové a netvárim sa, že je na vine niekto iný, keď urobím chybu z vlastnej nevedomosti.
Nerozumiem prečo tu niektoré robíte z autorky mrchu a z osoby, ktorá si nesplnila povinnosť a je zodpovedná za vlastnú chybu obeť.

marca12
5. júl 2024

Povedat si jej to mohla,ale urcite to nie je tvoja chyba. Ona si mala pozorne prestudovat emaily zvlast ten s vykricnikom.

veronicka88
5. júl 2024

Nemá právo byť nahnevaná...ale z ľudského pohľadu ak viem že bol kolega má dovolenke a prišlo niečo dosť dôležité a bavíme sa čo sa oohralo v týždni keď sme boli na dovolenke vždy poviem čo je dôležité a že márknut mail a neprehliadnut ho. Mohla si ju upozorniť. Ale hnevať s amzoe akurát na seba že nečíta maily🙈potrebuje to na niekohnzvalit.klasoka

sandrasstini
5. júl 2024

Neni to tvoja chyba ani povinnost, ale napr my s kolegynou si vzdy poviem videla si ten mail? Alebo urobila si si uz ten povinny test v systeme?
A kolko krat dobre lebo clovek sem tam zabudne. Takto to mame vzdy obe urobene, to iste po dovolenke, dolezite maily mam vzduy v priecinku ulozene a ked pride jej len poviem ze ten a ten mail nech si prebehne ona mne to iste, nvm pride mi to take prirodzene ze ked je nieco dolezite tak sa to nahlas spomenie, ale zalezi aj na ludoch

lauricka
5. júl 2024

normálne sa o tom porozprávajte, povedať si, že v prvom rade je to jej zodpovednosť si to pozrieť a že by si ju upozornila, len tiež si toho mala veľa, aj lekára a, jednoducho, nespomenula si si. V každom prípade je to jej zodpovednosť. Milujem takéto komplikované baby, fakt. Teraz čo? Budete sa akože nebaviť? Celé tie hodiny v robote? Človek sa nediví, že na ženské kolektívy sa toľko nadáva.

zuzkat1
5. júl 2024

neviem aky mate vztah..resp.aky ate mali ale teda ja by som ju iste upozornila ze sa daco menilo nech to pozrie..

jana_eyre_2
5. júl 2024

Inak ja trocha nechápem, tie čo vravíte že by ste upozornili.. z textu to chápem tak, že sú tieto aktualizácie u nich bežné a že sú povinní si maily pozerať, čiže zmeny sú zrejme časté a patria k náplni práce.. navyše nebola ani v praci keď sa kolegyňa vrátila, tak ako mala autorka ovplyvniť to že kolegyňa neriešila to, čo mala riešiť v rámci práce úplne bežne.. už vidím že každý myslí okrem svojej roboty ešte aj na to čo majú robiť kolegovia 😏
(A ešte aj v čase keď sú u lekára majú myslieť na to že kolegyňa sa vracia z dovolenky a či si pozerá maily ktoré si ma pozerať 😒)

zuzana76
5. júl 2024

@jana_eyre_2 ano, my sa v praci navzajom upozornujeme, resp. si vravime, ze napr do takeho a takeho datumu treba odovzdat nieco, zistit, atd...

jana_eyre_2
5. júl 2024

@zuzana76 tak ja mám napríklad v tíme 30kolegov, neviem si predstaviť myslieť na to či si každý z nich robi to čo má ak to nie je moja náplň práce.. ak by bola tak je to dosť iná situácia.. a teda robíte tak aj keď nie ste v robote, že sedis u lekára, čakáš na sono, myslíš na to že musíš poobede urobiť nákup chorej mame a vtom ťa napadne, že jaaaj dnes sa Danka vracia z Chorvátska, napíšem jej či si čítala maily, lebo aktualizácia ktorá chodí každý kvartál prišla pred dvoma dnami?.. ja si teda priznam, že na toto by som určite nemyslela a ani by som nečakala od kolegov aby sledovali moje povinnosti..