Mamičky a skorý návrat do práce: Názory a skúsenosti
Co si myslite o mamickach, ktore idu pracovat skor ako o 3 roky? Nam sa narodilo teraz babatko, stahujeme sa do zahranicia a planujem ist do prace mozno tak o rok alebo o rok a pol. Proste nechcem byt doma cele 3 roky. V zahranici to tak funguje normalne, bezne aj skorej sa vracaju do prace, iba u nas je rodicovska dovolenka 3 roky. Mama sa so mnou zacala do krvi hadat, ze som zla matka uz teraz, krkavcia matka, ze chudak moj syn, bude mat zle detstvo, ze nemam city a som sebecka atd. Ze niekde v jasliach to funguje tak, ze sa o neho nebudu starat, nechaju ho plakat a trapit a bude mat psychicku ujmu z toho. Tak ja uz neviem, naozaj som bezcitna hnusna krkavcia matka?? Pritom svoje dieta naozaj milujem, dala by som za neho vsetko ale takto to vidim.
Este je jeden minus deti, ktore v zahranici idu do jasli, ze maju potom problem sa naucit jazyk rodicov
@cecilia29 Tak ako ten pan psycholog ma taky postoj, iny psycholog ma zas iny postoj. Co sa vie naisto je to, ze dieta potrebuje intenzivnejsi vztah s 1-2 osobami do 1 roku zivota. A z praxe - nemám pocit, zeby deti, ktoré boli roky doma s rodicom boli v niecom iné, výnimocnejsie ako tie jasličkové. Reálne je úplne jedno, ci sa cez den aktívne venuje dvojročnému dieťatu mama alebo opatrovatelka alebo ucitelka v jasličkách. Podstatne je, ze niekto sa tomu dietatu venuje.
Realita na slovensku je skor taka, ze vacsina zien sa nevracia do práce skôr z iných dovodov, apr:
- zivot s nevhodným partnerom, ktorý dlabe na dieta, domacnost, vsetko nechava na zene, tak moze kaslat ist este aj do práce - nech to robí muz
- práca ma nebavila, nenasla som sa tam, zarabala som smiesne peniaze, zlý kolektív v práci
- zlé podmienky v práci celkovo
- chýbajúce jasle za prijatelnejsiu cenu
- vyhovuje mi mať pohodový zivot bez práce (nie je vobec ojedinele, ze matka sa dietatu venuje minimalne, zze mu supne tablet... )
@zuzanockamt ani sa nečudujem, že to na školách vyzerá ako to vyzerá, keď učiteľka s 20- ročnou praxou nepozná definíciu šikany.
Neviem, ale do jaslí by som ročné dieťa ani ja nedala, radšej by som to riešila opatrovateľkou, ak už musíš, to je skôr bežné aj v zahraničí, preto tam chodia aj naše dievčatá na zárobky, robiť pestúnky
Do cca 1980 bola materska presne pol roka. Deti isli po polroku do jasiel. 3 rocna materska/rodicovska bola zavedena az potom. A stale je to len pravo, nie povinnost! Ja som isla tiez do prace skor a nelutujem. Moje dieta je uplne v pohode, a ja som uz fakt potrebovala ist medzi ludi…
Co si myslim o takych? Aj ich ovdivujem, ze zvladaju pracu, male dieta a vsetko okolo toho. Hlavne, ak maju taku robotu, ze pridu dom9v o 17.00
@mane01 a bolo to tak dobre. Ja som bola tiez v jasliach. Mamy mali robotu,,zarobili si....deti boli tiez ok.
@stvura ano, mas pravdu. No bohuzial, tvrdenie, ze pracovat este budes, nie je vzdy pravda. Zohnat pracu,,je dost o drzku...
nemyslím si nič. v dnešnej dobe hypoték si to nie každý môže dovoliť byt 3 roky na jednom plate cela rodina a platit všetky náklady z jedného…..no a vôbec by ma nezaujímal názor ženy ktorá ma odložila k babke do 18tich a zobrala si ma tak nanajvýš na víkend…. kto je potom tá krkavčia mater??
@mane01 moja sestra nar. 1976 isla do jasli ako 9mesacna. Druha sestra nar. 1985 isla do zariadenia ako 2 rocna, mama hovorila, ze sa velmi tesila, ze matersku/rodicovsku vtedy konecne predlzili a mohla si najmladsie dieta konecne uzit. Mna ako prvorodenu strazili babky, ja som isla az do skolky.
O dlhsiu matersku/rodicovsku dovolenku sa zasluzil psycholog Zdenek Matejcek v byvalom Ceskoslovensku, ak to niekoho zaujima, tu je clanok
https://www.postoj.sk/109917/muz-ktory-presvedc...
Pisem ti,ako mama,ktora nebola 3 roky doma s dietatom…ja si o takych mamickach nemyslim nic,ani o tych,ktore su doma 3 roky. Uz proti srsti su mi tie,ktore hladaju dovody,ako predlzit RD aj potom,napriek tomu,ze dieta maju zdrave,ale to su len moje myslienkove pochody,neviem ci som ich niekedy vyslovila vobec nahlas,lebo ich zivot. My mame skvele jasle,maly utulny dom,ciste prostredie,priestory,riaditelka neskutocne dba na hygienu a cistotu,ucitelky super,dieta ich miluje,kruzky od vymyslu sveta,od plavania cez gymnastiku,cez rozne vystupenia a neviem co,vela vela mojkania sa,len ich ucitelky vitaju a deti sa im hadzu okolo krku a mojkaju na privitanie…moje dieta nema ziadnu psychicku ujmu,nic-ziadne pokroky nam neusli,vsetky sa konali doma a za nasej asistencie,krasne rozprava,vsetko sa na nu lepi,je socializovana,ma rezim,nie je egoisticka a deli sa,aj ked je jedinacik (aj my ju k tomu vedieme). Ma svoj rezim a zaroven sme dostatok casu spolu,hocikedy vyberiem dovcu a vyletujeme a nemam problem ist s nou nikdy,od roka a 5 mesiacov je odpliekovana,vie pekne povedat co chce,vie sa sama najest a pohra sa s hocicim a s hociakymi detickami…par mesiacov som bola viac na OCR,teraz klop klop tu a tam len…neviem,ako fungovali jasle za cias nasich mam,dnes je to o inom a ty pocuvaj seba a chlapa a nie inych. Aj tu najdes protichodne nazory,kolko ludi,tolko chuti…
Ja som prve roky pracovala na polovičný úväzok 2 a neskôr 3 dni v tyzdni.
Dcéra chodila do súkromných jaslí/skolky so zameraním na angličtinu a vzdy sa tam tešila. V skupinke ich bolo máličko, tuším okolo 8 deti a 2 učiteľky. Deťom sa tam mega venovali, stále mali nejaký program, aktivity, edukačné hračky, mala mi v 2 rokoch blabotala farby, čísla, zvieratká po anglicky, v kolektíve deti sa vedela správať nikoho nemlatila, nekradla hračky, jedla pekne za stolom.
Z môjho pohľadu bolo peklo klasická štátna škôlka kam sla ked mala skoro 4, tam začal kolotoč ranného plaču a chorôb.
Podľa mňa nieje škôlka ako škôlka, sú v tom fakt veľké rozdiely.
Rovnako ako aj ked je dieta doma, sú mamky ktoré sa deťom moc nevenujú - síce ich miluju ale nevedia to s nimy, nemajú tu trpezlivosť, radšej sa venujú domácnosti a s drobcom max na to iste ihrisko a potom doma rozprávky v TV a rob si co chces. A z dietata je taký samorast potom
Nic nieje iba čierno biele. Netreba odsudzovať ani tie mamy jaslickarov co pracujú ani tie ktoré sú 3 rodicaky za sebou doma
Úprimne??to ako si pisala s tvojou mamou nech si ona rieši svoje komplexy a ze ona bola ta krkavčia matka a bezcitna..nenechaj sa takto vydierat a je jedno ze je to tvoja mama.Urob to ako to cítiš.ty!!! Ak je treba obmedz tvoj čas ktory straviš z rodinou al sa takto sprava
@lujza123 pekne si to vystihla
Ber do úvahy len dobro svojho dieťaťa a seba. Nie ľudí naokolo.
Ak si myslíš, že je vhodné aby 1,5r dieťa bolo väčšinu dňa s cudzími ľuďmi, tak choď do práce. Ak si to nemyslíš, ostan s dieťaťom. Pozeraj na dobro svojho dieťaťa. Ty sama dokážeš posúdiť, čo je v tomto ohľade pre tvoje dieťa najlepšie. My nepoznáme podmienky, v ktorých žiješ a problémy s ktorými bojuješ.
@zmrzlinka2021 zase sa Tu vyjadruje niekto kto Nema deti ze?
Že tvoju mamu pozdravuje rusalinka, zlá, krkavčia, sebecká a bezcitná matka, ktorá svojmu synovi od dvoch rokov vytvorila zlé detstvo 😀
Že majú finančnu gramotnosť dobre nastavenu.
Dostanú rodicak plus výplatu .
Ja mám 4 deti a vždy som takto fungovala využila materskú a pol roku šup do práce
Veľmi dobre som si nasetrila
Tak jej to povedz, že teraz sa do teba zrazu stará, aká si matka...Vykrič jej, že aká matka bola ona, keď ťa odložila k starkým ako plyšáka...
@cecilia29 Chceš povedať, že keď pôjde do jaslí, tak nebude mať "vybudovanú osobnosť" ??? Záse dávaš tie svoje "niekde som čítala" do každej diskusie...
Normálne som išla po 2 rokoch. Chlapček samostatný, bezproblémový nástup do nového kolektívu. Segra išla už po polroku. Obe pracujeme na Slovensku. Švagriné išli po 10 rokoch pravovať🤦🏻♀️ Byť doma 1 deň dlhšie pre mňa… amen tma. Najlepšie riešenie dodnes bolo skĺbiť prácu s rodičovskými povinnosťami. Dá sa to úplne v pohode🙏🏻
@mandarinka555 Mareka Hermana si daj do Google a vyhodí ti milión článkov - veľa píše o probléme slabého otca ale aj o jasličkach. Dala som tam aj citáciu- hneď druhý koment.
Ja jiesom psycholog, ja nič netvrdím. Ale keďže sa tu pýta na názor, tak ja si myslím ze je to dobre a pre deti vhodné byť s matkou aspoň do 3r ak to rodinná situácia umoznuje.
@zmrzlinka2021 Marek Herman ma.skuticne dobre články, vyjadruje sa k problémom týkajúcimi sa tejto doby a dobre ich pomenúva. Nedá sa to paušalizovat, každé dieťa je iné. Ale myslím ze je to úplne super pokiaľ ma mama možnosť byť s detmi aspoň do tých 3r.
@cecilia29 Marek Herman je "matka", že vie, čo je pre jeho dieťa najlepšie?
@cecilia29 on má niektoré fajn názory ale v tomto smere sa s ním nestotožňujem. 2 ročné dieťa nie je dvojmesačné bábätko. Aj napriek vymožiteľnosti 3 roky doma máme jednu z najnižších pôrodnosti v Európe.
@mandarinka555 myslím , že pedagóg učiaci psychológiu ma trosku prehľad v tematike. Nemyslím ze my matky robíme to najlepšie pre svoje deti. S istotou viem povedať , že sa to snažíme.
Táto téma je o našich názoroch. Ja som svoj povedala, myslím ze je zbytočné aby si sa mi môj názor snažila zmeniť. Pre autorku som dala tip na odborníka, možno ju to zaujme
@zmrzlinka2021 vidíš, moje deti v tom veku absolútne neboli vhodné na jasle ci škôlku
@zmrzlinka2021 mimochodom 2 mesacne nepotrebuje matku - potrebuje uspokojenie základných potrieb - teda papať, spať a kakat. Medzi 1-3 rokom je ta závislosť omnoho väčšia. Jasne znášajú lepšie deti malé, napr do okolo pol roka

Autorka ale zalezi kdE chcete ist, Lebo niekde sa oplati radsej Dona sediet s DETMI ako ist pracovat, kedze na zaciatku velke peniaze nezarobis a skolka zobere pomaly celu tvoju vyplatu. Skor operka co Bude Zit s vami, ale s jednym dietatom sa da, s dvomi Bez pomoci to nebude ruzove