icon

Nezamestnateľní ľudia

xlucia
29. sep 2012

za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖

zuzkaanicka
5. okt 2014

@rainee ano, kazdy musel mat pracu ... to slovicko musel 😝 ... len aku ... ludi, ktori systemu nevyhovovali, tak boli odveleni do uranovych bani, mali pracu 😝 ... a takychto prikladov by sa dalo spomenut neurekom.

zuzkat1
5. okt 2014

@zuzanockamt my mame hypo este na 7 rokov a potom mozno budeme riesit iny byt, tiez chcem dat detom vsetko. Len september nas na starsiu vysiel cca 300e...skolka +kruzky... Hrozne drahe je vsetko

zuzkaanicka
5. okt 2014

@zuzkat1 ano, ako tu vcera @zita19 pisala, mnohi podpisali pracu na 10-15 rokov, aby dostali byt-pracu, ktora bola uplne ina, na aku mali kvalifikaciu, ale mali byt ... hmmm, tak neviem, teraz by to asi ludia ani neboli ochotni urobit ... ale mozno sa mylim ... ja by som kazdemu dopriala vyskusat si zit v socializme-ale riadne natvrdo ... potom by ste mozno inak pisali ... mne teda naozaj bohate stacilo to, co som zazila, nemenila by som. Ani za cenu, ze by som mala o vyse 20 rokov menej.

zuzanockamt
5. okt 2014

@zuzkat1 my mame hypo este na 14 rokov - no malu splatku - cca 85 eur ... predtym muz splacal nas terajsi jednoizbak tiez okolo 10 rokov, splatil predcasne o 2 roky, takze nepreplatil tolko

misskisa
5. okt 2014

moja mama ma 66 rokov, uz je dlhsie na dochodku a tiez je jedna z tych co volia fica a spominaju s nostalgiou na socializmus ako vtedy bolo lepsie, akurat keby ze dovolili cestovat a chodit do kostola tak by to brala hned naspat... ;) Ja sa pousmejem, viem ze jej zmyslanie uz nezmenim, ale zase chapem ked dostane 350eur dochodok a chce normalne zit, nie zivorit a nepoziciavat si, tak sa musi obracat /aj ked niektori dochodcovia maju aj menej a to uz je sila/ Esteze sa niekedy daju najst brigady pre dochodcov.

zuzanockamt
5. okt 2014

@misskisa ano, je to tazke pre zamestnanu matku sklbit si pracu aj dieta a nedajboze, ak je dieta casto chore - a hlavne vtedy, ked je na väcsinu veci sama, lebo partner si volno v praci moze vybavit len vynimocne ... vsak ak budes mat niekedy dieta, tak to pochopis aj z inej strany ... ako bezdetna som vela veci chapala inak a presadzovala ine veci 🙂 ... ja mam chvalabohu ustretoveho zamestnavatela, i ked vymeskavam pomerne malo, chore dieta vlacim k svokre

rainee
5. okt 2014

@misskisa ja to chapem z pohladu zamestnavatela, ale to tiez nie je riesenie aby zeny po md boli nezelatelne, ved aj tie potebuju z niecoho zit a casto maju lepsiu kvalifikaciu ako slobodne absolventky....ono je to vsetko vec dohody a vela administrativnych veci by sa dalo robit aj z domu, ved clovek ma mobil notebook, ale bohuzial nas trh prace nie je flexibilny. Na "zapade" je bezne ze zeny robia na polovicny uvazok alebo z domu.

zuzkat1
5. okt 2014

@zuzanockamt no my platime 350☹ na 2izbak
To mas fajn ze svokra pomoze...ta moja nie,je pravda ze ani to od nej nechcem...raz jej muz zo srandy povedal ze jej dame malu kym budem rodit...mala si to vidiet,len habkala chuda zlakla sa...

zuzkat1
5. okt 2014

@zuzkaanicka verim ze take existovalo,aj ked v nasom okoli nie...preto vravim ze nie vsetko bolo ok,Mozno to bolo zle aplikovane do praxe ale myslienka bola dobra...a koncim tuto temu

zuzanockamt
5. okt 2014

@zuzkat1 keby som nemala svokru, tak mozem rovno dat vypoved a ostat doma, opatrovatelku by sa mi neolatilo platit z toho platu ... prve dva roky v skolke bol dost chory, teraz treti rok je to uz lepsie ... od zac skol roka este nebol chory, co je uspech

zuzkaanicka
5. okt 2014

@zuzkat1 ja tipujem, ze aj v Tvojom okoli to existovalo, akurat o tom nevies ... pozri, ja som tiez raz ako skolkarka prisla domov a vysvetlila som rodicom, ze sudruh Lenin nam zabezpecil blahobyt 😝 😀 ... ako skolkarka som mala narok verit aj takym rozpravkam ... vekom clovek kadeco pochopi a uz bachorkam neveri ... aj ked asi nie kazdy 😉

zita19
5. okt 2014

@rainee ano je problem pracovna doba do s malym dietatom. Lenze vsade na svete sa to riesi opatrovatelkou. Poznam mamicky na RD, ktore chodia poobede do skolky pre dieta zamestnanej kamoske, postrazia ho do tej siestej, kym sa mama vrati z roboty. Obidve strany su spokojne. Mama je zamestnana a aj da zarobit par drobných tej co zije len z rodicaku. Ano je problem najst spolahlivu osobu, ktorej zverim svoje dieta a ktora je ochotna za to dieta zodpovedat ale da sa problem riesit aj tak.

zita19
5. okt 2014

Ja sa vratim k podpore zamestnavania zien s malymi detmi z pohladu zamestnavatela. Napríklad taky homeoffice. Aj mne by viac vyhovoval homeoffice. Jednak vzhladom na napln prace aj kvôli mojim osobnym dôvodom (pohodlei domova, praca v pyzame, naklady na cestovani, pracovala by som vtedy, ked mam svojich uzivatelov za oceánom v kontakte...) a predsa je s tym problem. Problem zo zákonníkom prace a ostatnými zákonmi tykajucimi sa ochrany zdravia pri praci. Je velmi tazko pravne osetrit napríklad taky pracovny uraz. Zdrundolim sa zo stolicky v kancelarii, je to jasny pracovny uraz. Zdrundolim sa zo stolicky doma, ked mam homeoffice ako si zo zamestnavatelom (ne)dokazeme, ze som akurát pracovala alebo som santila na MK?
Skratene pracovne uvazky? Dalsi problem zamestnavatela. Nie na vsetkych poziciach sa to da uplatnit. Je dost problematicke prijat pani na pracu na pase na skrateny uvazok. Ona sa hodiny pred koncom smeny zdvihne a kto bude robit miesto nej? Pruzna pracovna doba? Tak su pozicie, na ktore je toto uplna fantazmagoria. Pani na postu si pride uradovat kedy chce a odide kedy jej to vyhovuje, lebo ma povinnost odpracovat hodin tyzdenne.

irenkask
5. okt 2014

@jana_eyre
Všetko je také jednoznačné, vyhoď počítač, aká si len vasilisa premúdra tiež.
A ešte si zabudla dodať že drž hubu a neodvrávaj mladým , podriaď sa čomukoľvek.
Táto doba mladých veľmi zle vychováva , badať to na každom kroku.
No pekne to vyzeráme.
ja si nedokážem vážiť ľudí bez chrbtovej kosti moja pekná a ak nevieš ako to bolo tak sa nevyjadruj prečo mám taký názor na ítečkárov a nie si v obraze.
Nevieš ani z akých pohnútok som sa sem prihlásila tak vidíš.
A Marián Kuffa a homosexuáli, som rada, že zaujal takýto postoj aby uchránil túto zvrhlú spoločnosť kde duševne chorých ľudí označili ako menšinu len preto, lebo Amerika takto rozhodla , pretože kedysi boli tieto úchylky zaradené medzi choroby.
A vieš prečo, lebo toto robia vysoko postavení ľudia a kresťanskí hodnostári , tak aby to bolo úradne v súlade so zákonom a manipulácia más.

zuzkat1
5. okt 2014

@zuzanockamt tak to moja bola chora len 3x naposledy na zaciatku leta 2013.

zuzkaanicka
5. okt 2014

@zuzkat1 a ja uz len dodam-ze napr. moji rodicia sa v case socializmu az tak zle nemali, mali byt, neskor dom, auto mali takmer od zaciatku manzelstva ... ale tymto by som ja nemerala ... nechcela by som za ziadnu cenu navrat k tej dobe.

stanulienkat
5. okt 2014

Prepac, ale v BA a nevedia si najst pracu? Ja keby som bez prace, tak idem robit hocico!! Raz som pozerala v TV, ze nejaka pravnicka bola 2 roky bez prace a hanba-nehanba, robila ten cas CASNICKU!! Potom si nasla pracu vo svojom obore. Takze za nijaku pracu sa netreba hanbit. A nesedet doma na riti, ale isla by som aj tovar vykladat aj hocico, kym si najdem vo svojom odbore. Teraz ma kazdy debil vysoku skolu a kazdy si mysli, ze bude riaditel zemegule.

irenkask
5. okt 2014

@stanulienkat Tá posledná veta mi znie veľmi lahodne a pravdivo.
Je staré známe porekadlo že každé hovno čo dáš na policu si potom myslí že je torta .
Len by ma zaujímalo až budú mať vysokú všetci že potom akože čo ďalej...... 😖 Ktorí z nich budú akože na ostatných pracovať.

zuzkaanicka
5. okt 2014

@irenkask tiez sa mi nepaci, ze na Slovensku je uz VS pomaly v kazdej dedine, mnohe s pochybnou urovnou. Ale, mnohi absolventi uz prisli na to, ze urobili blbost a ze si radsej mali vybrat nejaku ucnovku, lebo nenachadzaju uplatnenie ... zalezi len od nich, ako sa k tomu postavia, niektori budu vyplakavat a stazovat sa, ze sa stat o nich nevie postarat a niektori sa kludne chopia aj tej lopaty ... ked sa budu ich deti rozhodovat o svojom povolani, tak neverim, ze ich podporia v tom, aby isli na nejaku pofidernu VS ... takze tento stav nebude naveky ... ludia sa na vlastnej hluposti naucia.

misskisa
5. okt 2014

@zuzkaanicka mas pravdu, ja mam sesternicu ktora studovala len preto aby mama na nu dostavala peniaze kym je studujuca a ani sama nevedela co to vlastne studuje, sociologia, soc.praca? 😉 Nejak to dokopala a co z toho ma, robi opatrovatelku starym ludom... tak aspon to nieco ma s tou socialnou pracou. Ale tieto odbory by som vsetky porusila.... Ja sama mam VS, pracujem sice kvazi v odbore, ale vedomosti a zrucnosti ktore pri praci vyuzivam som sa nenaucila na vyske, iba praxou. Vyske vdacim akurat za stipendijny zahranicny pobyt - brigadu, aspon som sa naucila lepsie jazyk. Ale zo skript si uz nepamatam vobec nic.
Ja uz som si povedala ze az raz budem mat dieta, dam ho na nejake remeslo radsej, elektrikar, obkladac, stavebna skola..... Nech si na seba zaraba vlastnymi rukami.

jana_eyre
5. okt 2014

@irenkask vies ja len tolko - ked niekto nedokaze normalne a bez urazok diskutovat, nemam preco sa s nim bavit.. takze toto je moj posledny prispevok pre teba..

/keby si chcela oponovat, tak vysvetlim do predu - ja som ta svojim konstatovanim neurazala, ty mas silne reci o tom, aka som premudra a drze vyjadrenie "moja pekna" ani nebudem komentovat/

je mi uplne suma fuk, preco na net chodis, to ze bez ITckarov by vobec nefungoval je jednoducho fakt, nech uz su tvoje "pohnutky" akekolvek..

a este jedna poznamka - ked uz si taka vekom oslahana a mudra, tak by si si mala uvedomit, ze ludia /nech su akykolvek, nech maju akukolvek pracu/ sa nehadzu do jedneho vreca, negeneralizuju sa - takze mat vseobecny zly nazor na itckarov preto, lebo ty mas s nejakymi konkretnymi problem je naozaj zarazajuce.. je to akoby som teraz vyhlasovala, ze vsetky predavacky su drze, lebo vcera som sa s jednou v obchode pohadala..

pre mna su ludia bez chrbtovej kosti prave ti, ktori ludi zovseobecnuju.. no a plus aj ti, co trpia homofobiou, takze podla mojho meritka tam spadas uplne dokonale..

este raz prajem pekny den a uzivaj si svoju jedovatu slinu..

zita19
5. okt 2014

@irenkask nechapam ako clovek, ktory sa na fore prezentuje ako ty, sa opovazi iznacit @jana_eyre źa Vasilisu Premudru. Tento tytul prinelezi skor tebe.
A ano, ma uplnu pravdu, ked ti Itckari tak strasne vadia zrus svoj blizky kontakt s PC a s internetom. Len aby som ta uviedla do obrazu: ITckari maju svoj podiel na mnohých modernych diagnostických prístrojoch. Bez ITckarov by bol napríklad pocitacovy tomograf len cista nerealizovatelna fantazmagoria. Bez ITckarov by si nemohla pouzivat ani najjednoduchsiu verziu mobilu a bola by si odkazana akurát tak na dymove signaly. Bez ITckarov by si si nemohla pozriet ani TV. Bez ITckarov by sa nedal vyvalcovat plech. Bez ITckarov by sa nedal vyrobit ani ten obycajna kysellina acetylsalicilova do Aspirinu, nie to niektore naozaj zlozite molekuly v liekoch. Bez ITckarov by sa nedala riadit letecka doprava. Dokonca ani tvoja automaticka pracka riadena mikroprocesorom by neprala. Ci sa to to paci alebo nie, dnesny svet by sa bez ITckarov zaobisiel dost tazko. ITckari nie su len ti dvaja admini MK, co ti docasne zablokovali pristup do niektorých tem. Takze nechaj laskavo ITckarov zit, lebo aj vdaka nim je tvoj zivot lahsi.

zuzkaanicka
5. okt 2014

@zita19 ja myslim, ze to kydanie na IT-ckarov netreba brat vazne ... len mudry clovek dokaze ocenit mudro inych 😉

irenkask
5. okt 2014

@jana_eyre Užívaj si nápodobne svoju jedovatú slinu a ak čakáš že keď ty zaútočíš tak ten druhý bude šúchať pred tebou nohami tak si sa prerátala a znovu opakujem ak nevieš o čo ide, nerob za druhého drzé uzávery a hodnotenia ale radšej sa zdrž aby si nevyznela nie drzo ale smiešne.
Práve toto je ten trend ktorý tu panuje všeobecne.
Môj názor nezmenia ani tvoje invektívy a múdrosti.
Mne ak nie je niekto sympatický tak s ním debatu nevediem. Ale ak ma napadne tak sa brániť viem.

irenkask
5. okt 2014

@zita19 Však vy ste tu všetky najmúdrejšie tak to neberte vážne predsa , no nie a môžete si myslieť svoje ale nemôžete nikoho nútiť že musí s vami zdieľať vaše názory.
Poprosím ťa opakovane aby si ma neprenasledovala v každej téme , a nebuzerovala, asi si zvyknutá že ťa každý počúvne a bude držať hubu keď ty zreveš.
Zle si pochopila , ja som sa nevyjadrila ku prístrojom ktoré sú užitočné ale k určitým ľuďom a praktikám a už sa o mňa toľko neboj, nejako prežijem bez tvojich výchovných lekcií.

zita19
5. okt 2014

@irenkask tak ako mozes ty vstupovat do kazdej verejnej temy, mozem do nej vstupovat aj ja. Pokial neporusujem pravidla mozem tu slobodne vyjadrovat svoje nazory. Nemuis s nimi suhlasit, rovnako ako ja nie som povinna suhlasit s tvojimi. Dokonca je tu dovolena aj si navzájom oponovat.
A este dovetok: Nemam potrebu ta prenasledovat.
Mozem ja za to, ze ta zaujmu rovnake temy ako mna? Mozes mi zakazat diskutovat v rovnakej teme, v ktorej diskutujes ty? Mozem ja ovplyvnit, ktora do temy vstúpime prva?
A uz vôbec mi nie je jasne preco sa ti zda, ze protirecim len tebe. Ja protirecim kazdemu, s kym nesuhlasim. S kazdym diskutujem. Len ostatni to neberu ako utok na vlastnu osobu... Ty nie si pre mna nicim vynimocna co sa tyka diskusii.Takze mi vôbec nestojis o to aby som ta specialne vyhladavala. Na take kraviny ja cas nemam, aj ked teda prostriedky by sa nasli.... Si pre mna vynimocna len spôsobom vyjadrovania a svojou nekonecnou sebevstrednostou.

irenkask
5. okt 2014

@zita19
Potom sa teda nečuduj že príde aj ku tomu, že si nedám niečo vnucovať a nebudem slepo súhlasiť so všetkým a darmo sa potom z toho vysmievaš a tvojich oponentov nahlasujú tvoje súkmeňovkyne za príspevky, to tiež nie je férová diskusia.

zuzkaanicka
5. okt 2014

@irenkask nehnevaj sa, ale zosmiesnujes tu hlavne Ty.

ukulela
5. okt 2014

jaaaj zeny, tak som sem nakukla, ze co sa to tu tak zurivo diskutuje uz par hodin/dni - a dost som sa pobavila 🙂 ze vasilisy premudre, sukmenovkyne. zli zli ITckari, skvely mudry Kuffa a uchilni homosexuali ... to zavana uz lysohlavkami v nedelnej polievke ... no, zasmiala som sa.

a ked uz tu som, tak moj nazorna zamestnanost / studium. ja VS mam, technicku, no v odbore nerobim, ale mam pracu, kde VS vzdelanie pozaduju - mo jvystudovany odbor mi pomaha v mojej praci mat rozsirene obzory. lebo to, co robim, som sa vedela naucit za pochodu, doslova za 3 mesiace ...nemam teoreticky zaklad, no prakticke zrucnostimi uplne stacia. ale v mojej praci sa stretavame s kvantom informacii - od zakonov, cez fungovanie samospravy po lesne poziare, ci stavanie ciest. a tam mam ako studovana technicka casto vyhodu. kolegovia, co studovali nas odbor, takym temam nerozumeju, ja ano ...
ja si myslim, ze VS ma vyznam. pokial to nie je ozaj socialna praca, alebo podobnekraviny, ktore studenti vychodia len pre tri pismena predmenom a radsejsaani nepriznaju, aka skola to bola. sikovny sa zamestna aj bez VS ... a ked sa praca neda najst, treba premyslat nad inym odborom/sferou a treba si vzdelanie doplnat. nie cakat, ze niekto mi ponukne vysnivanupracuna mieru

zuzkaanicka
5. okt 2014

@ukulela konecne mi to doslo, lysohlavky to budu 😀 ... to mnohe vysvetluje 😀