S vysokou školou zarábam ako absolvent strednej školy
Zdravim. Nechcem nikoho urazit, len sa tak zamyslam, kde to speje. Hladam pracu pre moju kamaratku,tak som natrafila na rozne ponuky. Bol tam napr.MCDonald alebo Tesco, plat od 1230e v hrubom. Ja po 8.rokoch prace v skolstve mam v hrubom 1280. Pride mi to smutne,ze som sa isla zodrat na vysokej skole, ucila sa ako pako a co z toho, ked ani poriadne nezarobim...
@andrea_82 ved tak to aj presne takto myslím... náročná a dobre platená práca. Nie každý,kto odsedel pár rokov na VS je hviezda storočia,ktorá za kancelársku prácu s kávičku v ruke zaslúži neviem aké peniaze... len táto zmena myslenia v ľuďoch ešte potrvá.. syn chce byť elektrikár starší a plnne ho podporujem🥰Tých manuálne zrucnych ľudí je stále menej a menej.. nikomu sa nechce spiniť ruky...
@andrea_82 VS je 5 rokov, ked si robis Mgr. alebo Ing. a nie styri...
@andrea_82 a ja som nikde nepovedala,ze robotnik, resp.clovek,co robi na stavbe by nemal zarobit viac ako clovek studovany. Ved robi v mraze, v zime, vo vetre. Nemaju bohvieake podmienky... A to,ze su zniceni okolo 40tky, to ma tiez neudivuje, je to tazka praca a klobuk dole pred nimi. Bez nich by sme teraz lezali dakde na chodnikoch pod holym nebom. 🙂
@egonsk to co je za blbost. Ucitelstvo nie je len povolanie a poslanie, ale aj zamestnanie. A ak chceme, aby ucitrlia boli kvalitni, treba ich zaplatit, aby nemuseli mat dalsiu pracu, aby tam ostavi ti sikovni, tvorivi a motivovani. Ak v Mekaci zarobi nirkto viac ako ucitel, je to hanba a tragedia zaroven. Krasna vizitka nasej spolocnosti.
To mas jednoduche. S cudzim jazykom chod robit do korporatky alebo jazykovky, rob na zivnost preklady, uc sukromne pripravy na skusky. Cokolvek ine. A to si nevedela, ze ucitelske platy nie su nadstandardne?
Lenže ber to tak ze ten plat je aj s priplatkami. Každé povolanie ma svoje výhody aj nevýhody. Tak ako je pre učiteľa ten plat malo, tak ani ten obchode ho nemá zadarmo a ešte aj zodpovednosť za škodu a manko. Čiže ak niečo chýba tak to ešte aj zacvaka z toho platu. Máš jazyky angličtinu a nemčinu, určite by si zarobila aj viac ale zrejme to učiteľstvo ma pre teba aj iné výhody. A ist na vs a sedieť 5 rokov viac nad knihami bola tvoja slobodná volba. A kým si ty sedela nad knihami ten iný už drel v práci. A ak sa ti to zdá úplne nefer kľudne môžeš zmeniť školu za MC donald
Škola ani titul ti zárobok, úspech ani kariéru nezaručí. Človek, ktorý sa dokáže presadiť, musí mať iné kvality ako vyštudovanu školu...
@egonsk ach bože, tieto stupídny reči o poslaní milujem. To môže napísať len človek totálne mimo realitu. Každý kto robí v školstve/zdravotníctve to robí z určitej miery kvôli presvedčeniu, lebo žiadna iná pridaná hodnota tam nie je, ale to neznamená, že ten, kto nerobi dobrovoľnícku činnosť je horší od toho čo ju robí. Si predstav takú matku. Čo sa ma odpratať do Afriky, lebo tam ju potrebujú viac? Keď niekto potrebuje uživiť rodinu a platiť hypotéku, tak potrebuje peniaze, lebo z dobrého pocitu sa žiť nedá, ak si si doteraz nevšimol
Autorka, s angličtinou a nemčinou by si si mohla slušne zarobiť na doučovani. V krajskom meste si môžeš vypýtať kľudne 20€ na hodinu, asi mozno aj viac, take boli ceny pred kovidom ked som chodila na angličtinu ja, takže si myslím, že sa to už podvihalo.
Aj podľa mňa je učiteľský plat nízky. A nielen učiteľský. Ale keby učiteľka brala to, čo opatrovateľky, čo i len 3€ / hodinu a dieťa, koľko by zarobila na hodinu v triede s 20 žiakmi? 😁
@evkamotka robim aj v jazykovke, ale je to dost unavne po robote. Som vyflusnuta ako rezanka. Jasne,ze to nie je fyzicky narocna praca, ale za to psychicky.
Nie je to len na Sk, ale vsade, v statnej sprave sa zaraba malo. Ostatne je na sikovnosti jednotlivca. Je ine pracovat v statnej ambulancii ako vseobecny lekar a ine mat sukromnu. Je ine robit na obecnom urade v kancli a ine uctovnicku v prestiznej firme, alebo mat vlastny kseft. Je ine robit ucitelku v statnej skole a ine niekde na sukromnej jazykovke.
Ja poznam ludi so zakladnym vzdelanim, co zarabaju viac ako lekari, aj ako ti sukromni lekari, len vdaka svojej sikovnosti a pracovitosti. A viem aj o takych, ktori si odkrutia 8-hodinovu sichtu pre statnu spravu a su spokojni s 1300 eurami a nemusia nic riesit, teple miesto, dovolenky, sviatky volno, narok na ocr....
Lebo vš Ti dobrý plat nezaručí, dobrý plat majú sikovni dravi ľudia čo sa vedia presadiť a aj veľa obetovať.
@slovakboy tak musim povedat ze prvy krat ma tvoj prispevok naozaj sklamal.
nie je fer sa takto stereotypne vyjadrovat o uradnikoch.
ja som natrafila uz na vela ludskych uradnikov. jedna uradnicka na socialnej poistovni mi zachranila matersku, pretoze som urobila chybu o ktorej som nevedela (nevedomost neospravedlnuje ja viem) nemusela. v zivote som tu zenu nevidela komunikovali sme len cez telefon a ona bola skratka skvela. keby som vedela ako sa vola poslem jej dakovny list ale neviem. pre mna toto jej gesto - snaha znamenalo strasne vela. poznam uradnikov ktori z vlastnej iniciativy pomahaju zdokladovat potrebne doklady k ziadosti aby nemuseli klienti behat po uradoch, poznam uradnikov ktori obvolavaju svojich klientov aby nepresvihli termin a nedostali sa do problemu. mozno si mal smolu ale nemozes sa takto vyjadrovat vseobecne o ludoch ktori robia na uradoch. myslim ze aj toto sa uz dost zmenilo. ja si uz roky nepamatam nejaku zlu skusenost na nejakom urade. vzdy boli ku mne mili a bez problemu som vybavila co som potrebovala a pomohli ked som nevedela co s tym. tento prispevok sa k tebe doslova az nehodi.
no a podla mna je ucitelstvo velmi dolezite a vlastne klucove. ked dieta natrafi na dobreho ucitela ma vyhrate. bez nich by tu totiz neboi ani ti lekari, uctovnici, elektrikari, predavacky, dlazdici ani neurochirurgovia a vlastne ziadne povolanie. ucitelstvo je sice poslanie ale aj ucitel musi jest ze ano a demotivovany znechuteny a vyhorety ucitel nikomu nepomoze.
@zuzana76 ale no tak. ucitel ma zit z lasky a keby bol dobrym ucitelom nauci to aj svoje deti. 😀 - VTIP ale nedalo mi. ludom nevysvetlis. kto nechce nepochopi co to obnasa (nie som ucitelka ale ako som uz pisala bez nich by bol cely vyspely svet na urovni afriky ze ano.)
A tak to potom vyzerá tí učitelia..napríklad u mojej dcéry matikárka : tak keď tomu nerozumiete to nieje môj problém doberte si to doma piataci..
Sú učitelia kt. si zaslúžia zmeniť povolanie a potom 1 z milióna co naozaj ma rád prácu s deťmi a zaslúžia si ten plat co majú..
@pralinka25 mrzí ma že som ťa sklamal, ale na druhej strane ty si ma potešila. Že predsa máš pozitívnu skúsenosť s úradníkmi. Ja žiaľ nie. Ale mám napríklad dobré skúsenosti s policajtmi. Vždy slušní a ústretoví. Ešte aj keď mi dávajú pokutu a ešte aj keď ma vyberajú z priekopy.
@slovakboy takto, nesklamal si ma ty, ale len tvoj prispevok 😀 ale je mi jasne ze ked mas zlu skusenost nebudes ich chvalit do neba. ja mam asi velke stastie na ludi a nepamatam si, ze by som natrafila vyslovene na nejakeho kretena kdekolvek. alebo mam len zlu pamat a tychto ludi zabudam? 😀
Každá práca má svoje plusy a mínusy a je na každom z nás, akú prácu si vyberie a čo je ochotný pre ňu obetovať, aj vo vzťahu k platu, výkonu, či voľného času. Ja som pracovala v súkromnej sfére a teraz pracujem v školstve. Učila som na SŠ a teraz na ZŠ. A moje skúsenosti ma naučili, že nemá absolútne význam práce navzájom porovnávať, pretože každá z nich má svoje výhody a aj úskalia.
@pralinka25 presne tak, uplne s tebou súhlasím.... tiež si nepamätám, žeby som dakedy na úrade niečo nevybavila, pripadne mi nepomohli, neporadil... Možno je to aj o tom, ze sa k nim nechovam ako k "nepriatelom", vždy slusne pozdravím, poďakujem a pod. Sú to predsa tiež ľudia ako my vsetci ostatní.
@slovakboy tiež som sa na zaklade
@pralinka25 vrátila k tvojmu príspevku. Ono keď už na niekoho nadavas, by bolo aj dobre napísať to B a pripadne aj C, nielen to A. A nie, nemáš pravdu, nie sú všetci úradníci zlí a zbytočni, to sa veľmi mýliš. Ale úprimne, už keď ku mne dôjdeš nasraný, nevieš sa chovať a pod.vies, co uprimne prečo by som ti vlastne ešte mala aj poradiť? uprimne? Kaslala by som na teba. Keď si múdry, vybav si sám, pomôž si sám, urob si sam. Nie som tvoja handra. Sorry.
Autorka a keď ti poviem, že moj syn zarobí 2x toľko ako ty a má výučný list 😉. vš nie je všetko, u neho platí, že remeslo má zlaté dno
@skeblicka777 no len ci by bez tych ucitelov ten vyucny mal 😉 ale ja prajem kazdemu sikovnemu cloveku nech ma tolko kolko si zasluzi. kto sa snazi ma byt ohodnoteny

@anjelicek26 tak neviem, ci by si chcela tu dlazbu pokladat, ci si to uz skusala, aby to bolo rychlo aj pekne. Moj muz robi cely zivot v stavebnictve a v 45-tich rokoch ma zdravie take znicene, ze to ucitelia ani lekari nemaju ani na dochodku. Niekto si mysli, ze za to, ze 4 roky "drel" na vysokej, tak si uz do konca zivota zasluzi nieco lepsie, ako obycajni stredoskolaci.