S vysokou školou zarábam ako absolvent strednej školy
Zdravim. Nechcem nikoho urazit, len sa tak zamyslam, kde to speje. Hladam pracu pre moju kamaratku,tak som natrafila na rozne ponuky. Bol tam napr.MCDonald alebo Tesco, plat od 1230e v hrubom. Ja po 8.rokoch prace v skolstve mam v hrubom 1280. Pride mi to smutne,ze som sa isla zodrat na vysokej skole, ucila sa ako pako a co z toho, ked ani poriadne nezarobim...
Autorka, len si zabudla dodať, že v mekáči makajú 12 hodinové smeny a dva kompletné víkendy z mesiaca sú v práci. Keby nebolo tých príplatkov za nedeľu a nadčas, tak majú výplatu smiešnu.
Chod do zahranicia, mozes tam ucit a zarobis. Hovorim zo skusenosti, tiez tak fungujem.
ano plat je slabý, ale nám je vzdelanie väčšou hodnotou ako materiálne veci
@marryen ja netusim, kolko h.zmeny tam maju. A tie vikendy, ked robia,tak snad im platia priplatky. Mne vobec nevadi,ze im ponukaju tolko. Nech maju, ved sa narobia. Len mi pride nefer, ze ta ucitelska praca je tak smiesne ohodnotena.
@barborachors a kto im zavidi? Nezavidim vobec. Nech maju,zasluzia si. Len clovek studovany by mal predsa len zarobit viac.
@letfenixa videla som,ze 600e v cistom! Smutne. A v tejto dobe, ked je vsetko drahe.
Tak toto je dobry plat na to, ze same prazdniny, stale doma, predavacka v Tescu robi vikendy, dlho do vecera, ved ked sa ti to paci mozes ist.
@skeblicka777 tak remeselnici su samostatna kapitola. Je ich malo. Kto je sikovny a zrucny, nech ma. Zasluzi si.
@domkakvet no jasne, to moze povedat len ten, ktory to v zivote nerobil.😅
@bobrina1 keby mozem, hned by som sla, ale zial uz nwmozem. Urobila som zle rozhodnutie, ked som mala na vyber.
@simsalabim krasne si to napisala. Dakujem.
@autor
Pozri si koľko zarába napr taký záchranár(robil som to viac ako 10rokov),čo denne keď je v práci riskuje aj svoj život. Trúfam si povedať,že do mesiaca zachráni niekoľko životov a za taký plat?to má koľko potom hodnotu taký život?
Áno a aj preto som zo zdravotníctva odišiel a nahováram na to aj manželku aby to konečne urobila. Za také peniaze a podmienky a hlavne prístup ľudí to naozaj nemá zmysel. 👍
@gabrm ja viem kolko zarobi, kamoska tam robi. Je to bieda. A ako sa spravaju pacienti, to je fakt otrasne. Necidujen sa,ze si siel prec.
@lienka.7 no vidíš a práve si ukázala pravú tvár slovenského úradníka. Ja nikdy nechodím k úradníkom nasraný. Naopak som milý a poslušný. Občas nepoznám všetky pravidlá a zákony čo ich privádza do vývrtky a nezabudnú mi to dať patrične najavo a gúľat pri tom očami. A správajú sa presne ako si to ty teraz popisala. Namiesto aby si jeho nasratosť utlmila, ešte ju rozdúchavaš. To je typické. Keď ty mne, tak ja tebe.
Aj ja si veľakrát myslím, že som urobila chybu. Mohla som študovať učiteľstvo 😅. Vážne to myslím. Ja mám VŠ ekonómia a manažment, nerobím v korporáte, ale v súkromnej firme. A viac ako 900€ v hrubom som ešte nezarobila.
Hoci vedomosti mám, ale neovládam cudzie jazyky, čo je zrejme viac, tým pádom si neviem vyberať.
A môj plat nejde hore. V novej práci idem vždy úplne od základu...
Ber to pozitívne, že Ty aj keď pôjdeš učiť do inej školy, stále pôjdeš hore. Ja keď idem na pohovor, kde ponúkajú 1200 €, príde im 30-40 žiadostí. Ty sa nemusíš aspoň byť o miesto za takýto plat.
@lienka.7 ešte raz som si prečítal čo som napísal. To urážlivé slovo že každý uradnik je blbec ma mrzí to je prisilné a nepravdivé. A určite sú aj dobrí úradníci. Len som nemal šťastie. A podľa tvojej reakcie ani u teba by som nemal. Oproti iným profesiám je veľa úradníkov nepotrebných a umelo držaných. Každá vláda tvrdí ako zníži počet štátnych zamestnancov a naopak ich zvyšuje. Keby to aspoň malo pozitívny vplyv na fungovanie štátu.
@anetka34 akú VŠ ekonómia a manažment máš? Ak vieš, že všade potrebuješ jazyk ak chceš v tomto odbore dobre zarábať, tak sa ho učíš? Lebo angličtina je naozaj nevyhnutná, pokiaľ chceš lepšiu pozíciu s aspoň dvojnásobným platom. Dnes sa dá angličtina naučiť z domu, toľko zdrojov máme že za 1-2 roky sa ju vieš naučiť tak že ju vieš v práci v pohode používať, len treba chcieť a vytrvať. A potom prídu ponuky, ktoré stoja za to.
Prepáč autorka, ja obdivujem väčšinu učiteľov, ja by som to nerobila, ale presne takí ako ty ma rozčuľujú. Veď keď si išla študovať, vedela si, aké sú v tejto sfére platy. A v poslednej dobe si všímam, že tu mnoho žien píše, že sa po rokoch rozhodli zmeniť zameranie a 90% z nich napíše, že študuje učiteľstvo. Tak asi v tom bude aj dosť výhod, keď sa pre to toľko žien rozhoduje. Čo sa týka Mekáču, robila som tam mesiac kedysi v Anglicku a teda tie peniaze sú zaslúžené. Však si choď vyskúšať, či by si menila. Chaos, rýchlosť, víkendy, v kuchyni teplo, nervózni zákazníci...a mnohí z tých, ktorí tam lietajú, este možno popri tom aj študujú, čím sa ty toľko oháňaš. A tí, čo neštudovali, tých tvojich 5 rokov predsa pracovali. Myslíš, že to mali ľahšie?
A k tým úradníkom, keď sa tu už spomenuli, je úradník a úradník. Natrafila som v živote na také pani, ktoré mi pomohli (napríklad na daňovom), milé ústretové, ale aj na také, ktoré boli síce milé, ale neznalé a musela som sa svojich práv a peňazí domôcť až cez dohovor právnika (na UP), ale aj riadne protivné a nepríjemné-pravidelne, nie také, že zrovna sa zle vyspala (tiež UP-ine oddelenie). Takže toto veľmi závisí od človeka, nehadzala by som ich do jedného vreca.
Tak zas pedagogicka fakulta nie je zrovna vyska, kde by si sa isla zodrat 🙈 ale ano v skolstve sa nezaraba adekvatne ak je ucitel kvalitny.
No ja mam zase skusenosti, ze vsetky kamosky co robia v skolstve maju vyssi plat ako vacsina z nas co robime s VS v korporatoch a potrebujeme tiez anglictinu alebo nemcinu .Takze je to asi individualne .... zalezi od mesta ,riaditela, priplatkov...firmy,skoly
Jemine ženy, tu nejde o natahovanie si pipikov, kto aku skolu vystudoval ci vysku, ci strednu.... Ci lahku, ci tazku.... Ci jeho zamestanie ma viac vyhod aleni menej... Tu ide o princip.... Clovek ocakava, ze za nejake obdobie sa ten plat pomalicky posúva na nejaku uroven, ze si ho tento stat/zamestnavatel bude trosku vazit.. .. Naklady na zivot stupaju, inflacia atd... Ale tie platy na svk su na zaplakanie... Ved minimalna mzda je vysmech cloveku, ktory cely mesiac drie, aaaaach
@kristiii učiteľstvo si externe dorábajú ženy, ktoré robili predavačky, niekde vo fabrike atd… pre tie to bude posun, ženy, čo majú malé deti, Aby využili prázdniny spolu s detmi. Pre také ženy je to terno. Nemyslím, že všetky po objavení nedostatkov školstva a najmä po zistení o akú prácu ide, tak v školstve zostanú. Mňa zase hnevá, keď niekto napíše, že veď si isla studovat učiteľstvo, tak si vedela aké su tam platy. Pred 30 rokmi a odvtedy nenastal žiaden posun, čo sa platov týka, ucitelia na konci chvosta vysokoškolský zarábajúcich ľudí a podmienky pre prácu horšie. Ja sa vzdelávam, aby som po 30 rokoch zo školstva mohla odísť. Študujem iné.
nečítala som komentáre, ale ak Ti nevyhovuje plat v Tvojom zamestnaní prečo nejdes robiť také zamestnanie kde by Ti plat vyhovoval? Prečo čakáš, že keď máš výšku budeš automaticky finančne zavodou oproti ľuďom bez výšky? Ja mám 2 vysoké školy, technické ale nerobím ani v jednom obore pretože v tom korporáte zarobím viac ✌🏼a vieš čo? tak isto by som tam zarobila aj bez tých 2 vysokých škôl, pretože všetko som sa musela naučiť tam.
@slovakboy musím povedať, že tvoje vyjadrenie "Úradník je blbec od podstaty" ma v tvojom prípade veľmi nemilo prekvapilo a dokonca sa ma aj osobne dotklo. Ja sama som dlhé roky bola štátnym úradníkom a zažila som od klientov aj x poďakovaní za svoj nielen odborný, ale aj ľudský prístup.
@zuzana76 veď môžeš mať iný názor ako ja, to je úplne v poriadku. Ale sama si to presne napísala, dorábajú si tu školu predavačky, ženy vo fabrikách (aj ja som, aj mám kolegyňu, ktorá si dorába) a možno práve aj tie v Mekáči, lebo práve vidia tie výhody. A sú si vedomé budúcich platov (kolegyni je napríklad jasné, že s platom pôjde dole, ale aj tak jej to za to stojí, pritom syn bude už veľký, keď dostuduje). Všetko má svoje pre aj proti.
Autorka nehnevaj sa ale tvoj príspevok znie rovnako ako keď niekto napíše že učitel sa má, kopec prázdnin, krátka pracovná doba.
McDonald's práca je slabo platená drina, čo myslíš prečo tam brigadne robia mladí ľudia?
V jednom príspevku si napísala že robíš aj v jazykovke a si veľmi unavená. Čo myslíš že ľudia čo robia 9 hodín denne v korporáte unavení nie sú?
Snáď sa všetci zhodneme že slovenské platy sú malé a neadekvátne životným nákladom. Bolo by krásne keby sme všetci robili 6 hodín denne za dobrý plat, mali čas na seba, rodinu, koníčky. Svet sa žiaľ uberá iným smerom.
Ja teda neviem koľko sa v školstve zarába,nikdy som to neskúmala,ale mám niekoľko známych učiteliek a ani jedna si nesťažuje. 😁
Nehovoriac o Tom,že ja ešte len v práci mám pauzu na obed a pred sebou pol dňa a ona už ide domov.🙈
Ja uplne rozumiem, ako si myslela svoj prispevok a uplne s nim suhlasim. Vzdy mi bolo luto ucitelov, najma znamych/kamaratov/rodinnych prislusnikov, co sa na to dali, lebo naozaj mate podpriemerne platy, navyse mozes byt akokolvek sikovna, nepomozes si. Ja byt ty, zo skolstva odidem, uz davno. Az ked nebude mat kto ucit, tak sa platy zmenia.
Jedine, comu trosku nerozumiem (asi ako ostatni) je, ze ci si nevedela aky plat budes mat, uz predtym?
Ja som si vš vyberala hlavne na zaklade mozneho buduceho platu.

tak chod robiť do mekacu a nechaj sa okrikovat taxikarmi alebo prevadavacmi, servírovať deckám hnusne zemle a smrdiet olejom nonstop. Zijeme v kapitalizme, tak ak chces kludne switchni, ale nemyslím ze budes spokojna. Ten clovek ma tie prachy oddrete, cely den na nohach a v smrade a v sialenom strese a smrade, hluku, bordelu. Neviem ako môžeš závidieť vyssi plat pracujucej triede, ktorá drie ako kon.