S vysokou školou zarábam ako absolvent strednej školy
Zdravim. Nechcem nikoho urazit, len sa tak zamyslam, kde to speje. Hladam pracu pre moju kamaratku,tak som natrafila na rozne ponuky. Bol tam napr.MCDonald alebo Tesco, plat od 1230e v hrubom. Ja po 8.rokoch prace v skolstve mam v hrubom 1280. Pride mi to smutne,ze som sa isla zodrat na vysokej skole, ucila sa ako pako a co z toho, ked ani poriadne nezarobim...
Skus ist na brigadu do toho McDonaldu a uvidis,ci su to zasluzene peniaze. Akoze fakt im ideme zavidiet plat? Aj ja ked som zacinala vo svojom odbore,zarabala som menej ako ludia vo fabrikach,ale nikdy som na nich nepoukazovala,lebo su to ich vydrete peniaze. Proste su zamestnania,kde sa zaraba menej. Mala si studovat napr. IT smer,ked si chcela dobre zarabat.
ja milujem podcenovanie pedagogiky ako skoly ze to zvladne kazdy a ake je to jednoduche.... akoze pardon, podte si to skusit vystudovat a potom hovorte.
k autorke - nuz, dva jazyky vies a si v skolstve - toto ja proste nepochopim. S tymto potencialom vies zarabat vyrazne viacej v komercnej sfere.
Ano, v skolstve su nizke platy. Relativne nizke, by som povedala - to zvysovanie v minulom roku celkom tie platy dorovnalo - ano, stale je to malo, ale uz sa s tym da zit. A ano, najma kvoli tomu zvysovaniu platov, som sa rozhodla do skolstva ist - dovtedy som si to proste nemohla ako matka samozivitelka dovolit, hypoteku za mna nik iny nezaplati. Ja som teraz v skolstve spokojna - platovo som sla dolu asi o 30%, avsak rozdiel v strese a v sposobe prace je diametralne odlisny - mam neskutocne vela volneho casu, a to koncievam 4x v tyzdni AZ siestou hodinou - cize pridem domov velakrat "neskoro", o 14:00. Ano, mam dovolenky viac - avsak je to stale o 9 dni menej ako su nariadene prazdniny, takze chcem nechcem - musim riesit nahradne volna a zastupovat, naberat si hodiny..... Alebo musim ist cielene cez prazdniny na PN - rovna sa logicky mensie financie...
v kazdom pripade - kazdy mame pravo si vybrat, comu sa budeme v zivote venovat. Smutne je, ze do skolstva si hocikto financne nemoze dovolit ist ako absolvent - ten nastupny plat je naozaj smiesny. Avsak ked uz mas kariery v korporate po krk, hypoteku schvalenu, peniaze na studium deti nasetrene - mozes si dovolit tento luxus nizsieho platu / vyrovnaneho inymi benefitmi / a ist tam pracovat neskor. Lebo teda aj ked som uz stara, stale mam do dochodku odpracovat este cez 20 rokov... A to by som teda v korporate uz fakt nedala, aj ked by som mala o asi 4000 eur v cistom rocne viac.
Ako pako? Koľko voľna máš počas roka ako učiteľ? Koľko voľna ma ten, čo stojí celý deň na nohách v tescu alebo Donalde alebo pri páse? Okrem toho, byt učiteľ bolo v dávnych dobách poslanie, nie povolanie.
@kristiii preto vravím, žena, čo ma stredoškolské vzdelanie, chce sa niekam posunut, mysli si, že ake terno (zabudas, ze este v skolstve nepracuju a vidia to len zvonka, ked oducia 25 rokov, potom budu inak hovorit), zeny, co v skolstve pracuju a citia sa nedocenene chcu zase viac a idu do inej sfery.
@diskuterka22 pozri, ja som mala 18 rokov, ked som sa chystala to studovat a ano, plat bol to posledne, ja som chcela ucit, ucitelka bolo moje vysnivane povolanie, po pade socializmu tie platy boli takmer rovnake, inzinier zarabal podobne ako ucitel, jasne, ten ucitel mal vzdy menej, ale neboli to take markantne rozdiely ako dnes. Takze je jasne, ze dnes su ucitelia nespokojni, lebo oni sa nikam posuvat nemozu, len v ramci tabuliek. Cize ako nalinkuje stat a ten na nich kasle.
A zabuda sa na to, ze povinnosti ucitela pribuda, napr. uz len povinnosti vyplyvajuce z integracie ziaka.
@perlita007 nechapem, preco ucitela posielas do fabriky, moze vystudovat predsa este inu VS, napr. pravo a ist robit nieco ine.
@slovakboy ty si teda riadne mimo ti poviem. Moja mama bola "celý zivot" takou nepotrebnou uradnickou, ako píšeš. A ta by ti vedela porozprávať, akí sú ľudia. Najviac sa hádajú ti, ktorí pravdu nemajú, niečo si vypočujú v TV a prídu sa hádať, ze on kde ma 100€ príspevok. A pod. Žiadne prosím, ďakujem, môžem sa spýtať... blbo si výpisu žiadosť, papiere a potom mudruju, ze to ONA im predsa mala povedať, poradiť. Samozrejme, že keď chcela, povedali jej ze on vie si vyplniť nejakú posr... žiadosť. Cize asi tak. A ty budeš niečo podobné si myslím. Nedaj boh ta niekto (blbý uradnik) na niečo upozorni a koniec. Ideš do úroku.
Mimo to, stačí si tu urobiť obraz, podaktore tu nevedia vyplniť obycajne tlačivá na UPSVaR. Nič v zlom, ale co nevedia čítať? Nevedia napísať meno, priezvisko? Rodné číslo, adresu? A ci teda po 3 rokoch ma decko doma alebo v skolke? Je dementna sa teda pýtam? Ale jasne, blbý je úradník, nie ona, vsak? Omg 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
No ten chudák v Tesku sa musí narobiť ako kôň za ten istý plat ako vy za stolom.
Len si porovnaj tú prácu. Ja robím v nemocnici. Z nočnej 12ky hned rano do roboty a podobne, častoťahámeslužbybez dňa voľna. . Víkendy si málo kedy doma, sviatky nepoznáš a plat nemáme lepší. . Dovolenky máte každé ročné obdobie na oddych a trištvrte leta sedíš doma a plat ide. My si tých 20 dní musíme ťažko rozratávať. Buď rada že máš prácu akú máš.
@diskuterka22 to je nieco uplne ine, s tym suhlasim. My sme mali na gympli ucitelku matiky z matfyzu a bola perfektna, zasluzila by si aj trojnasobny plat. Vdaka nej som mala rada matiku, aj som z nej maturovala aj na vyske sa mi prve 2 roky robili dost lahko skusky z matiky, lebo kto mal zaujem tomu sa venovala aj nad ramec uciva gymnazia.
Ja som pisala o pedagogickej fakulte. Polovica mojej rodiny studavala na matfyze alebo feike, brat studuje v brne fyzikalne inzinierstvo a nanotechnologie, muz je itckar z fiitky, takze ano uvedomujem si narocnost tebou spomenutych odborov.
@zuzana76 pozri, mne je jedno, kto sa na základe akých pohnútok rozhodne vyštudovať práve pedagogiku, faktom zostáva, že títo ľudia vedia, aké majú učitelia platy. Či čakajú, že za tých 5 rokov, ktoré budú študovať sa zázračne zdvojnásobia? Máme medzi známymi i v rodine učiteľov, vzdala to len jedna, nie kvôli peniazom, ale preto, že psychicky nedávala pubertálne decká na druhom stupni (čo chápem), ostatní sú spokojní, mnohí ťahajú ešte aj na dôchodku, aj keď by nemuseli. Tak asi toľko k tomu.
@autorka sebazachovne nejdem ani citat co ti bolo na styroch stranach napisane, len som tam videla nejake tie klasiky, tak ja len tolko - zhrnuto - podciarknuto:
1 - sme v krajine, kde kazda zena pracuje od novembra zadarmo a dako nam je to vsetkym jedno - teda aj kazdej, ktora takto 2 mesiace dobrovolnici a jej manzelovi
2 - sme krajina, kde vztah k zene vybavis jednym karafiatom pro forma 8.3 a cely zvysok roka jej mozes davat najavo, ze ju mas v pazi (ja teraz nechcem, aby mi tu vsetky pisali, ako to maju doma inak, to ma tesi, aj ja - ja len ze sa za svoje prava nevieme viac postavit - viz teraz ten nestastny typek Gluck v parlamente a jemu podobni, co sa na tom dokazali uskrnat; pripadne nadavky na prezidentku a tiez moze byt vasa oblubena, nemusi, ale zastava urad a nema mat komentovane vlasy, zadok, to sa jakziv Kiskovi ani ziadnemu inemu nedialo a nedeje a uprimne vsetci vratane toho Glucka nie su uplne kandidati na telo, ci tvar roka)
3 - aby sme to tu mali gendrovo vyvazene, tak sme krajina kde si nevazime vzdelanie, je uplne jedno, ci ide o lekara, ucitela, nikdy to nijako nebolo podstatne a aj ked su filmy o panovi ucitelovi s trstenicou, tak autoritou bol, ak bol aj knazom, vtedy sa ludia trochu bali, co s nimi bude, ale inak rovnako deti neposielali do skoly a rovnako narocne si budoval na kazdej dedine svoje postavenie, o prvych ucitelkach nehovoriac, to ju vysmial kazdy sedl(i)ak, tak ako si to dovoli aj dnes a este si pride cool
4 - celkovo nie sme krajina, kde sme k sebe ak nie priatelski, tak aspon tolerantni - obvykle aj tu zdravotnu sestru zacne zaujimat spravanie inej zdravotnej sestry az ked je sama na strane pacienta alebo sprevadza dieta, vtedy vie precitnut a vidiet nemocnicu aj inak - ale to iste plati aj pre postu, pre obchod a jednoducho vsade kde sa nam zazracne podari dobabrat akukolvek sluzbu - staci na ukazku nakup v Kitsee, kde gro predavacov su Slovaci a gro zakaznikov su Slovaci, mozete pokojne ostat nakupit v Petrzalke, lebo je to rovnako na figu, len vdaka tomu pomeru, ze je tam prevaha nas
5 - ak by sme sli k profesiam, kde je potreba pracovat rukami, tak ano niektori mozno zarabaju vela, ale aj u nas to, co podavaju za vykon, ako sa spravaju je zufalstvo, viem sama, doteraz neviem niektorych ludi najst, ktori by prisli dokoncit po babrakoch to, co tu mame a nie nestalo nas to malo a ano spravali sme sa slusne a nie nijako si nepomozes, ked narazis na niekoho kto ma pocit, ze zakaznik si len do doby kym nezaplatis a potom uz je to fu*ck
Asi ako to tu pozorujem ozaj potrebujeme zazit to japonske spadnut na dno, vraj az vtedy ked clovek si "lupne" tak, az pod hladinu, precitne a moze zacat inak, nanovo. Uvidime.
A co ty s tym mojim "vylevom" - akoze si to napr. mohla cakat. Teda bezim do prvej ceskej skoly, kde im tiez chybaju ucitelia a ak si kvalitna ucitelka a vies ucit, tak sa nemusis bat, ze si nezarobis a ze sa budes musiet porovnavat s pani s Mc, lebo tu vobec nejde o to, ci si aj ona nezasluzi plat, aby mohla slusne zit a to, aby sme sa k nej spravali ako k cloveku. Ano, zasluzi.
K tomu spravaniu - zacat vieme kazdy sam od seba, prachy jej sice vacsie nenadelime, ale kazdy sa vieme k inym spravat okolo inak. Aspon o kus inak ako je standard u nas, teda ako k luftu.
Mozno aj to by ta pri praci ucitela potesilo, neviem, ze ak by to aj hned nebolo viac korun, tak by si nemusela bojovat s polkou zboru, riaditelkou, ministerstvom a skoro 100%rodicmi a aspon s polkou ziakov. Neviem, mozem sa mylit. No zatial to vidim takto, najtazsia zmena je ta zdola, od seba, to nikto nerobi rad, lebo je s tym spojene zreflektovanie toho, ze ake naroky mam ked cosi vyzadujem - napr. rychlost a kvalita obsluhy v Mc a ako rychlym a kvalitnym zamestnancom viem byt sam - ked sa to obrati. No a potom este to najtazsie, nemat tik zakazdym len hladat vinnika a uspokojit sa s tym, ze ak ho "pointneme", ze je vybavene, ale skutocne zotrvat na zmene od seba - smer rodina - sirsie okolie - moja praca a cakat co tie kruhy na hladine urobia.
Btw. aj v skole mozete zakazdym vyvijat tlak a poukazovat na to ake to je inde, ine zamestnania, ine krajiny. Priala by som nam vsetkym v tomto sebavedomie a solidaritu Francuzov, ktori vedia strajkovat. Na rozdiel od nas.
Kazdopadne ano aj odchod je cesta, alebo nepracovanie v skolstve, odmietnutie to patricne s napisanim riaditelke a na ministerstvo a zacni doucovat, je to tazsie ale je to praca sama na seba, kde ty si urcis svoju hodinovu mzdu, za ktoru si ochotna niekoho ucit a za kolko nie. Aj tu chybaju ludia - ja by som napr. hned brala niekoho kto vie dobre pripravit na gymnazium z matiky a zo slovenciny, ale aj tu najst niekoho, kto nielen chce 20eur za vytlacene pdfka, ktore si dnes viem stiahnut sama a skontrolovat sama je narocne. A pripadne niekoho na konverzaciu z nemciny a anglictiny, zas by som ale chcela niekoho, kto to sam vie.
@kristiii vzdava to ovela viac ludi ako si myslis, v skolstve sa to toci ako na kolotoci. ano zostane tam zena 50-tnicka, pretoze sa jej nechce uz zacinat niekde odznovu, zostanu tam zeny s malymi detmi a to je vsetko, takmer vsetci chlapi a zeny, co maju podmienky na iny typ prace odidu
@zuzana76 Jasné chápem Ťa. Nie sú docenení učitelia. Ja som len chcela poukázať na to, že sú aj miesta, kde s VŠ zarábajú ľudia ešte menej.
Ja ako začínajúci učiteľ by som opäť išla od nuly a už ma to fakt nebaví byť stále na štartovacej čiare. Možno keby som odišla od rodiny na týždňovky do Bratislavy mám šance ísť hore.
Jasné, že dá sa vzdelávať, zaplatiť si z toho minima jazykové kurzy. Len to popri práci a rodine už nestíham akosi. Ale snáď sa mi to ešte podarí.
Jediné čo chcem povedať, že ja v mojim okolí poznám veľmi veľa ľudí s VŠ a zarábajú naozaj veľmi málo, ak majú do 1000 € v hrubom, tak veľa hovorím. Nie každý chce odísť do hlavného mesta aby zarobil lepšie.
Tak si nemusela drieť na VŠ a mohla si za ten istý plat robiť v MC donalds víkendy alebo 12ky. Všetko má svoje pre aj proti. Ja som rada,že vďaka VS mám prácu,kde robím víkendy len 3x ročne,nerobím na zmeny a keď budem viac drieť tak môžem niekam postúpiť.
@autorka "clovek studovany by mal predsa len zarobit viac." Toto myslíš akože vážne? Máš 10 rokov? Je načase si zložiť ružové okuliare a detinské predstavy. Viac zarobia ti šikovní, inteligentní, čo na sebe makaju nielen v škole ale hlavne, hlavne v reálnom a praktickom zivote.. alebo takí,ktori možno boli v správny čas na správnom mieste a nemusia byť žiadne extra triedy...plat nie je priamoumerny vzdelaniu.. 🤦
mňa udivujú komentáre, nech ideme robiť inde. Kto ale potom bude učiť??? Naozaj len takí, ktorých inde nechcú a dôchodcovia? Aj tu na MK je kopec tém o otrasných učiteľoch, tak čo potom vlastne chcete?
A je to poslanie? Super, tak nabudúce, keď mi príde nedoplatok za plyn, odpíšem do plynární, že to splatí moje odhodlanie a radosť v srdci. 😲
Ja sa skutočne nečudujem, že táto krajina je tam kde je. Namiesto vzájomnej podpory, je našim národným športom sa urážať a byť do pŕs kto je lepší alebo kto robí viac a ťažšiu prácu.
@mandmsm tak ale načo sa potom ide autorka porovnávať s predavačkou 🤔, na sprostú otázku,. sprostá odpoveď 🫤. A ako vysokoškolsky vzdelaná osoba, by to teda mohla vedieť, že napr.tie predavačky robia aj víkendy, často 12 hodinové smeny a podobne. Ja mám pred učiteľmi rešpekt a to učím aj moje mladšie dieťa, keď začne tie svoje múdrosti, že učka je taká alebo hentaka. No vždy mu poviem, keď bude mať aspoň také vzdelanie ako ona, potom môže na ňu rozprávať, teraz on nič ešte nedokázal.
nebudem citat celu diskusiu.
a co tak inovacne vzdelavanie? tam dostanes 12% k platu, to za nie je malo.
ten hruby plat k mcdonaldu a tesko, to bolo niekde v bratislave? lebo realne o tom pochybujem.
ja robim vychovavatelku na internate, niekedy ked ma ziaci stvu, tak si pozriem profesiu a ked vidim tie ponuky 1000 v hrubom, tak si poviem, ze tie moje nocne a obcas vikend su celkom fajn.
Ahoj všetci, aj mňa by zaujímalo ako to je s tým Tescom, či tie hrubé platy co dávajú sú s nadčasmi trebárs aj cez sviatky, ci su v tom nocne smeny alebo to je normálny plat s 8hodinovymi denným smenami. Ja mam tiež VS ale nie som spokojná s platom, odpracovala som 20 rokov pre korporát ale z toho 6 r materská. Nie je tu niekto kto robí v Tescu alebo v Mekaci aby sa vyjadril?
@tatisna Jasné, že nie je nič ideálne. Ten plat je určite s nočnými a, víkendami a sviatkami. To len tu sa niektoré tvária, že všetci zarábame 3000€ a ak nie, tak je to naša chyba. Ja som prestala pozerať tie idilické fotky na sociálnych sieťach a čítať tieto MK komenty, lebo človek si potom myslí, že všetci okolo neho majú úžasný, bezproblémový život s nekonečne dobrým platom a popritom úžasne veľa času na rodinu, vzdelávanie, koníčky a wellness.
Je to "umelá realita".
@mandmsm len ja nechápem keď je to tak hrozne platené prečo to ešte niekto študuje.. to mi logicky vychádza že to študuje a chce robiť napriek tomu... Pokiaľ bude mať kto ucit tak sa nikdy nič výrazné v platoch nezmení...rovnako ako platy vo fabrikách za pásom.. tiež sa tam človek nadrie ako somar na 3 zmeny a rovnakú frflú ako milión patsto ligu na iných pozíciách...
@anjelicek26 ale ved teraz sa stále počujem ze,, človek remeselník,, si zarobí viac ako nejaký VŠ,, ja mam takých dosť okolo seba a kamenárstvo to je iný biznis a ako sa im žije no zas druhá stránka nadru sa jak kone,, taky môj bývalý spolužiak zle sa učil nešlo mu to, teraz mu je z nás najlepšie, kamenárstvo z bratom žiadna hypo a roboty majú nad hlavu
A vies koľko zarobia ženy na urade práce? To je ešte len pecka. A tak isto majú VŠ
@egonsk to je divna logika..ucitelstvo aj zdravotnictvo sice je vhodne len pre ludi, co to chcu robit lebo potom ta praca vyzera hrozne ale aj ti ludia potrebuju vyzit a slusne snad..su to tazke prace, hlavne psychicku a my ludia by sme sa mali vzajomne podporovat..potom to tak vypada. Su na oddeleni zamestnani ludia, ktori neodvadzaju dobru pracu a vnimaju to aj pacienti ale su nevyhoditelni pretoze ich nie je kym nahradit. Ist na misiu do Afriky je urcite splnenym snom pre mnohych ale taktiez to nie je praca, ktora dlhodobo uzivi rodinu.
@rebeka25 Inak áno, to som tiež počula veľakrát. Ešte pred pár rokmi keď som hľadala prácu asi 5 rokov dozadu mi povedala Ing. , ktorá tam robí referentku na úrade práce, že zarobí 400€ v čistom a ani o cent viac. Teraz neviem koľko má. Ale asi stále sa to drží na minime. A majú VŠ, milión školení a meniace sa zákony stále sa učiť. Nechať sa drbať zhora, nechať sa urážať od neprispôsobivých klientov... Akože to by som fakt nezvládala.
@zuzana76 napísala som ako je to medzi mojimi známymi. Že ľudia zo školstva odchádzajú je úplne normálne, iní tam zas prichádzajú. A teda napríklad na synovej škole (ZŠ) sa veru netočia, občas ide niekto do dôchodku alebo na materskú, v drvivej väčšine sú tam stálice. A to od mladých, cez stredný vek až po dôchodkyne a dokonca majú aj dosť učiteľov, aj syn má úžasného triedneho učiteľa.

@milanemila Nehovor. A vies ze ucitelia nie su len z pedagogickych fakult? Pod si vyskusat studovat napr. matematiku v kombinacii s fyzikou alebo informatikou na fakultu Matfyz UK, a maj potom plat ako autorka prispevku. Je to hanba.