icon

Šéf mi odmietol podpísať výpoveď

martul
19. jún 2023

Baby, prosím poraďte, bola som dnes za šéfom podať výpoveď /zamestnaná som menej ako rok/ výpovedná doba je jeden mesiac. Šéf mi ju nepodpísal, odmietol. Vraj až od 1.9. ma pustí. Že on ju nepodpíše a môžem to poslať poštou kde to prevezme aj v júli. Čo teraz? K nemu sa vyjadrovať nechcem, sľuboval to, čo vôbec nesplnil, roboty 100krát viac, som tu v podstate nonstop, zaučenie žiadne, to je proste nadlho...Poradíte?
@draik ty si právnik, prosím ťa, ďakujem.

maris5
21. jún 2023

@martul len tu nepocuvaj rady, ze tam nemusis chodit. Bud si v praci alebo PN. Ak neprides len tak, da ti absenciu a pod. Ak v zmluve nemas urcene, ze pracu vykonavas na vlastnom NB, tak ho nemusis do prace nosit.

mell27
21. jún 2023

@martul šetri si nervy a daj sa na PN 😊

viera27
21. jún 2023

Posli dopprucene rovno trebars 4ks den po dni. S viacnasobnym nebudu ratat 😀

karinka223
Odpoveď bola odstránená
nyusika
21. jún 2023

@karinka223 presne tak.
Ja by som určite nebola PN, veď z čoho by som žila.
Pekné do práce, oddýchnuť si.
A keďže bude mať pokazený vlastný notebook, asi sa od roboty nepretrhne.
Šéfa treba slušne ignorovať.

viertom
21. jún 2023

...písomnosti sa doručuju prednostne na pracovisku. Ak to nie je možné poštou. Choďte mu to doručiť so svedkom. Ak odmietne, vy aj svedok sa podpíšete, že odmietol prevziať a v ten deň sa to považuje za doručené. Ak pošlete poštou tak len s "dorucenkou do vlastných ruk" ( ktorú Ak neprevezme sa vám vrati). Túto vratenu obálku neotvarat, v žiadnom prípade!!! Ale tu je fakt riziko, že sa to nestihne"doruciť" v júni. Neviem co konkrétne by Vám v tomto vedel pomôcť Inšpektorát práce...asi nič. Ide o úkon doručovania, a ten musí urobiť sám účastník. Len ak by ste boli ukratená vo svojich právach atď. môžete požiadať Inšpektorát. (mam s týmto skúsenosti...). Veľa trpezlivosti prajem.

matullienka
21. jún 2023

@viertom už ju dnes kolegyňa prebrala v pošte, písala to v komentároch

bamblbi
21. jún 2023

Ak sa vedenie správa takýmto stylom a pracovať tam viac nechcem, tak sa zachovam podobne.... Na Vasom mieste si s sefom kludne sadnem a pekne mu vysvetlím, ze bud prijme moju vypoved a nejako slusne sa dohodneme, alebo ak neprijme moju vypoved hodím sa na PNku, myslim ze v dnesnej dobe to nieje problem sa s lekarom dohodnúť... Do práce tak ci tak chodit nebudem zo zakona mam pravo na PNku s tym nic nezmoze, tak ci tak s nim mozes vybabrať rovnako ako on s tebou. Velas šťastia

bamblbi
21. jún 2023

@nyusika PNka sice nieje 100 %náhradou prijmu, ale prezit sa da... A pochybujem ze sef je taky debil, ze na to pristupi, ved v konecnom dôsledku vydrbe iba sam so sebou.. Ano samozrejme pridem o cast príjmu, ale on ostane bez zamestnanca o ktoreho ako čítam fakt stoji cize bude jeho 3mesacnou stratou v strate, co sa mu asi neoplatí... A nakoniec zamestnanca prepusti a najde si novú prac.silu... Cize sa nakoniec rad nejako dohodne.... Hovorím z osobnej skúsenosti

xnatalkax
21. jún 2023

@martul fuha to kde je taky debil? A za co ta akoze chce dat na sud? 😅

martul
autor
21. jún 2023

@bamblbi múdro, ďakujem ti.

nyusika
21. jún 2023

@bamblbi je úplne jedno, na čo šéf plánuje pristúpiť - ona nevyjeenava zvýšenie platu.
Písomné mu oznámi, že má súkromný notebook pokazený, žiada o pridelenie iného.
V opačnom prípade to bude považovať za prekážku v práci na strane zamestnávateľa.

Ona má regulérne je v tele Zákonníka práce podaný výpoveď, on ju nemusí prepúšťať.

Už sa spamätajte a uvedomte si, že máte svoje práva.
Stačí sa len správať múdro.

nyusika
21. jún 2023

@martul NIE!!
Práveže @bamblbi ti vôbec neradi múdro.
Čítala si diskusiu ??

klsmat
22. jún 2023

Ak si zamestnaná iba mesiac, mala by si byť v skúšobnej dobe ( tú máš uvedenú v pracovnej zmluve). Skúšobná doba je štandardne 3 mesiace, ak nie je v zmluve uvedené inak. V tomto prípade môžeš ukončiť pracovný pomer zo dňa na deň.

Ak by si v zmluve mala uvedené, že nemáš skúšobnú dobu, môžeš dať výpoveď standardne s výpovednou lehotou 1 mesiac.
Ak ju pošleš dnes doporučene, tak mu najneskôr do 2 dní príde oznámenie o uložení zásielky, teda deň kedy ju mohol prevziať je ešte v júni. Takže výpovedná lehota je v júli. Dovtedy môžeš byť PN / OČR / návšteva lekára.

Ak by sa s ním vôbec nedalo, môžeš odísť zo dňa na deň - tzv. absencia 3 dní. Ak 3 dni po sebe neprídeš do práce bez udania dôvodu (teda nie si PN, OČR, na dovolenke, nemáš priepustku, nečerpáš náhradné voľno za nadčasy, ani zamestnávateľom schválené neplatené voľno), zamestnávateľ ťa zo zákona môže prepustiť, ale aj nemusí. Viac o tom: https://www.daneauctovnictvo.sk/sk/casopis/dane... .
V podstate sa mu neoplatí zamestnávať zamestnanca, ktorý nechodí do práce. Takto odišli z bývalej práce niektoré kolegyne. Ale nie som si istá, či porušenie pracovnej disciplíny (absencia) neovplyvňuje aj možnosť poberať napr. podporu v nezamestnanosti (treba zistiť na úrade práce). Kolegyne takto odišli do novej práce, tak to neriešili. Taktiež pri tomto ukončení pracovného pomeru ti môže zamestnávateľ dať k náhrade straty spôsobené tvojou neprítomnosťou v práci a krátiť dovolenku 2 dni za každý deň neospravedlnenej neprítomnosti. Takže ak pozná zákon, nemusí to byť pre Teba výhodné. Jedine, ak by si mala novú lepšiu prácu.

Samozrejme, najideálnejší spôsob je ukončenie pracovného pomeru dohodou k dátumu, ktorý ti vyhovuje, ale ako píšeš, to sa nedá v tvojom prípade.

Viac o možnostiach ukončenia pracovného pomeru: https://jaspis.sk/aktuality/skoncenie-pracovneh... .

klsmat
22. jún 2023

@klsmat prepáč, ešte raz čítam, že si zamestnaná do roka a výpovednú lehotu máš 1 mesiac, tak výpoveď v skúšobnej dobe neplatí. Nejako som to predtým zle prečítala.

natalka13
22. jún 2023

@panelacikova mailom vypoved sa neda poslat.
Osobne s 2 svedkami ze ju odmietol prevziat alebo postou.
Alebo to prevezme osoba vo firme ktora je opravnena prebetat postu, nie hocikto.

natalka13
22. jún 2023

@bamblbi akonahle nastupi na vymyslenu PN, zamestnavstel ju da preverit,a lekar aj ona ma pruser.

klsmat
22. jún 2023

@natalka13 alebo si môže trochu pomôcť napríklad chladenými nápojmi a mrazenymi, doma bude keby prišla kontrola. Tiež, ak má nejaké dlhodobé/ neriešené zdravotné problémy, aj to sa dá a tiež choré deti.

natalka13
22. jún 2023

@klsmat na mesiac a viac ako jej tu radia?
Mozno tak Psych.diagnoza,ktora sa s nou uz poveze v karte. Mame ezdravie, takze ju uvidi kazdy lekar.
Angina na max 10dni.
A ako pisem, dnes uz to nieje take jednoduche s lekarom sa dohodnut, kedze zamestnavatel ma pravo dat lekara skontrolovat.
Ved existuje posta. Naco si toto bude komplikovat?

zuzux27
Autor odpoveď zmazal
ckocka
22. jún 2023

Šéf len využíva toho že ľudia si nedokážu zistiť základné informácie. Zákonník práce nie je žiadna utajená agenda.

natalka13
22. jún 2023

@zuzux27 a nahradu skody, ktoru od nej on bude vymahat za nu zaplatis ty. Super rady davas zadara.

mircalla
22. jún 2023

@ckocka Pravda
Kaslala by som na PNku. Nemam rada fingovane PN. Proste zostra, pokazil sa mi sukromny PC, ide do opravy. A jemu pohrozit sudom a inpektoriatom prace, ze odmieta uznat vypoved, nie on tebe.
Na druhej strane, predpokladam, ze nic nezaplati ani za jun ak budete na noze....Takze s tym rataj u takychto hajzlov.
Pripadne idealne ak dostane rozum a normalne fungovat do konca prac. pomeru. Vsak nech si spocita dva a dva, ci mu je lepsie nemat cloveka uz teraz

mircalla
22. jún 2023

@zuzux27 A takto zapoctovy list ti daco hovori? Pytaju to v kazdej praci

zuzux27
22. jún 2023

@mircalla zápočtový list ma povinnosť zamestnávateľ doručiť, ak nepride do prace absenciu a vyhadzov... novému zamestnávatelovi už nie je povinnosť zápočtový list dávať.

veronikastrickova
22. jún 2023

@mircalla zapoctove listy sa uz davno nedavaju

zuzux27
22. jún 2023

@natalka13 podľa všetkého je problém vyriešený, lebo výpoveď bola doručená, ale ak pracuje na svojom notebooku, nemyslím si, že by takýto zamestnavateľ otváral súdny spor o náhradu škody, navyše som nižšie písala, ak riskne to, že jej nemusí vyplatiť mzdu

martul
autor
22. jún 2023

Na PN nepôjdem určite, ja proste takéto zneužívanie neuznavam, výpoveď som doručila, je prevzatá, výpovedná doba začína plynúť 1.7. a platí jeden mesiac. 31.7. skončím. Budem sa snažiť dokončiť si svoju robotu a jeho ignorovať. Uvidím, čo bude keď sa vráti z dovolenky na ktorú odchádza, hádam sa skludní a vydržím to tu.

maranco
22. jún 2023

@martul keď ťa bude šikanovať zbieraj si dôkazy

mircalla
22. jún 2023

@zuzux27 Ja som menila pracu za posledny rok dva krat a vzdy novy zamestnavatel zapoctovy list pytal