Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
12.8.2010 som začala nastúpila na MD a ak si dobre pamatám tak vo februári mi to skončilo, a prešla som na RD. iste viem nástup na MD ten je 100perc.nejde mi stáel do hlavy ako z minim.mzdy čo je nejakých 337,e možem mať podporu až 800e to je strašný nepomer 🙂
@papulka2 hm... bez presného dátumu to vyrátať neviem ... ale ak je to tak tak odhauujem že za rok 2011 ti vznikla dovolenka o výmere 1/12tiny ročného nároku ... takže pri 20 dnoch dovolenky ... máš nárok za rok 2011 na 1,5 dňa dovolenky, čo je ozaj málo ak by ti nedali odstupné.
A nebola by si ani prvá ani posledná čo by z minimálnej mzdy mala po RD maximálnu podporu ...
fakt odpadnem ak tie dátumy zajta zistím, budeš mi ochotná ešte pomôcť? strašne ti ďakujem ver, že dnes budem konečne spať 🙂 a to doslovne. s tým odstupným to nevidím ružovo,ale........................... snáď.ďakujem za pokojný večer a prajem pekný aj tebe
@zalka ahoj mozem sa spytat aj ja? cisto zo zvedavosti, ked je zena na materskej pol roka a potom nenastúpi na RD ale do zamestania..a potom v pripade vypovede sa da ist normalne na podporu alebo sa musi ist na rodicak? a ak na podporu je pocitana normis zo zamestania kde som pracovala pred nastupom na MD alebo predtym ako budem chciet ist na podporu musim odrobit nejaké dni? ja mam teraz uplne super matersku totiz a ked nastupim na rodicak klesne mi to o cca 400 euro :( cize keby sa dalo ist na podporu ale s tym ze dam vypoved... neviem co by bolo lepsie.. dakujem za odpoved
@myska_lili hm... no hej nezabúdaj že podpora je 6 mesiacov ... a potom čo? aj tak klesneš na tých 200 e čo sa týka RP ... a mimochodom , nemusí ísť žena na RD môže sa vrátiť do zamestnania a dostávať plat a rodičovský príspevok ... do 3 rokov dieťaťa.
ja viem ze moze no... ved rozmyslame uz kadiako lebo tych 200 euro.... ach jaj,,,,, ja som sa len pytala ze pre pripad vypovede...lebo v nasej firme clovek nikdy nevie takze len pre info..a oni to teda nezrusili? ze praca aj pridavok? lebo niekto vravi tak niekto onak..tak uz fakt neviem :(
@myska_lili nie zatial to nezrušili , môžeš pracovať aj poberať RP. A počas MD a RD ti zamestnávateľ dať výpoved nemôže, no ak nastúpiš po MD do zamestnania tak výpoved dať môže.
@zalka no ale ak by aj dal vypoved tak pocas rd moze ist zena na podporu? ta by vysla viac ako rd ze?
@myska_lili nemôžeš poberať RP a podporu, môže RP poberať partner a ty môžeš byť na podpore . A ako píšem čo bude po 6 mesiacoch? Čo bude ak náhodou zase otehotnieš, to nebudeš mať už nárok na MD .... no ja by som nedávala výpoved počas MD a RD:
dobry den kto mi poradi ked mi zamestnavateľ dal ciastku do vypovede 904€ kolko s toho pojdu odvody do socialky aby som si vypočitala VZ na podporu dakujem
@zalka Veľmi pekne ďakujem za odpovede, dúfam, že sa bude dať nejako so zamestnávateľom dohodnúť aby som mohla čerpať po RD dovolenku. Vyjde ho to na odvodoch viac ak ju čerpám v porovnaní ak by mi ju preplatil? Je nejaký dôvod aby mal problém s čerpaním dovolenky?
Ďakujem!
@zalka Prosím mohla by si mi poslať nejaký vzorec podľa ktorého sa počíta potrebný počet dní čerpania dovolenky pre výpočet max. podpory. Kamoška má rovnaký problém ako ja, tiež bola prihlásená na DNP spolu s poist. v nezam. z minima a zaplatila tušim 10 dní, pričom jej zárobok bol nízky. Ako sa to počíta? Ďakujem!!!
@bubulka722 to ani nie je vzorec .. to by trebalo presné čísla napísať ... no a samozrejme, že zamestnávateľa stojí čerpanie dovolenky viac ako keby ju len preplatil
čerpanie dovolenky = platenie odvodov do SP vystupuje do VZ pre výpočet podpory
preplatenie dovolenky = neplatenie odvodov do SP nestupuje to do VZ pre výpočet podpory
@zalka ahoj chcela som sa ta opytat..ak budem brat len rodicak tych 200 e tak moze sa ist v tedy na pnku?
@milagrosss20 no prečo by sa nemohlo ale SP sa to nepáči ...
@zalka to nic chiiii a chcem sa.este opytat dasa navysit dnp ak som teraz oslobodena od platenia koli materskej?
@milagrosss20 áno dá sa zvýšiť samozrejme
@zalka Takže mi môže odmietnuť čerpanie dovolenky a trvať len na preplatení? Počítala som to a potrebujem čerpať 14 dní zo 16-tich na nárok na max. podporu. Zamestnávateľ bude musieť odviesť za každý deň čerpania dovolenky odvody z max. VZ? Ďakujem!
@zalka Ešte ma napadlo. V prípade, že by mi zamestnávateľ nechcel vyhovieť, môžem si ja na základe DNP nejako navýšiť max. VZ a ako?
@bubulka722 a dá ti zamestnávateľ aj odstupné? lebo ak nie tak potom sa ťažko dopracuješ k maximálnej podpore ...
ak vyčerpeš 14 dní dovolenky zo 16tich .. a nezabudaj VZ sa delí počtom kalendárnych dní a nie pracovných ... a čo sa týka DNP tak s tým nemám skúsenosť neviem poradiť.
@zalka Bola som na inšpektoráte práce a mám trvať na ukončení PP výpoveďou zo strany zamestnávateľa podľa §63 ods.1 pís.b dohodou k určitému dňu. Ak mi toto neumožní, tak potom mi musí on dať výpoveď s 3 mesačnou VL a 2 mesačným odstupným čo ho v konečnom dôsledku vyjde na odvodoch podstatne viac. Takže predpokladám, že bude možné dohodnúť sa a odstupné 3 mesačné keďže mám vrátane MD a RD odpracovaného 6,5 roka. Vtedy by mi pri 14 dňoch mala vyjsť max. podpra? Ak sa mýlim, prosím oprav ma.
Odporúčala by si mi vyčerpať celú časť dovolenky?
Ďakujem!!! Už mi normálne z toho hrabe.
@bubulka722 no ak ti dá odstupné tak pri čerpaní 14 dní dovolenky ti potom výjde max. podpora. Len to musíš čerpať v jednom mesiaci ... nie v dvoch ...

@papulka2 no za rok 2011 ti vznikol nárok na dovolenku, nenapísala si koniec MD .. tak ti neviem vypočítať koľko dní dovolenky ti vzniklo za ten rok 2011 ...