Zamestnávateľ hľadá spôsob ako mi dať výpoveď po rodičovskej
Baby, prosím poraďte, zamestnávateľ ma po RD nechce prijať naspäť. Ide o to, že ja tam plánujem prísť do práce ráno, ale ak ma proste nepustia dnu, ako to mám riešiť? Nebudem predsa celý deň stáť na ulici pred firmou? Ide mi o to, aby mi nedali opakovanú absenciu, na základe čoho by mi snáď chceli dať výpoveď. Momentálne ma tlačili do podpísania dohody, nič som nepodpísala, toto mi však oznámili dnes, 3 dni pred koncom RD, skutočne nemám veľa času pozisťovať, čo robiť. Som v totálnom šoku. Chcela by som to aj nejako riešiť, ale zatiaľ nemám nijaké dôkazy, ktoré by som mohla predložiť či na úrade, alebo prebrať s právnikom.
prva vec - mesiac pred navratom si mala pisomne oznamit, ze sa vracias do prace. ale lepsie bude ak napises na insp.prace ako postupovat
A to si sa nebola vopred dohodnúť resp. oznámiť,že sa chceš vrátiť?Nerozumiem...porad sa s právnikom...dôkazy netreba,treba vedieť zaujať správny postoj....možno však teraz niečo "vybojuješ" a vyhodia ťa o pár týždňov,dôvod sa nájde.....
Na inšpektoráte ti moc nepomôžu, spravila si chybu, že si nenapísala zamestnávateľovi o nástupe do práce. ak bude chcieť - vykopne ťa kedykoľvek - tak to chodí na SK....
@bonaqa2013 ale zo zákona jej kvôli tomuto nevyplývajú žiadne sankcie ci pokuty a penále. Toto skôr slúži na ochranu osoby, ktorá ju zastupuje, aby mala cas sa ohliadnuť po novom prác.mieste, ak jej vo firme neponúknu nic iné
Toto povedal právnik kamoske, ona cosi podobne riešila cca 3mes dozadu
@pribinak a čo vyriešila? Ako dopadla?
@bonaqa2013 dopadla na hovno! Co hovno, celu vlečku hnoja, ja som to tu riešila na koňovi s dvomi veeeelmi šikovnými právnickými a ona mala tiez právnika, ale s jej novým šéfom sa nedalo, je to niekdajší politik a on jedna s ľudmi ako jedna
Smutne, ze ked otvoris noviny tak je za celebritu
@lilitela a ponúkajú ti v ramci tej dohody odstupné? Ak áno, tak by som to podpísala, lebo vsak ako tam chceš pracovať, ked ta nechcú?
Dohoda + odstupne a neriesit... ked ta nechcu, nie je co riesit. Mozu ti dat aj vypoved samozrejme. Neporiesis totiz nic, kazdy (aj zamestnavatel) ma pravo na vyber zamestnanca a ked ta nechce, tak ta nechce (su tu o tom temy kazdu chvilu, proste nie je sa comu cudovat ani rozcarovaniu na strane maminiek a ani zamestnavatelovi, ze nechce niekoho po 3 rokoch spat s otvorenou narucou, kedze ma pravdepodobne adekvatnu nahradu uz)...
Dohodu ta ale nemoze nutit podpisat, taktiez nemas rozviazany PP, takze nemoze sa stat ze ta nechaju na ulici :D ved si tam zamestnana, ALE vnutri nemusis mat pracu, cize by ta mali cakat s vypovedou...
@lilitela ze si neoznamila mesiac vopred neries...vobec to nevadi.
V den nastupu prid do prace tak ako treba.. Ak ta nepustia dalej, musia ta riesit. Dohodu by som nepodpisovala. Nech ti daju vypoved z org. dovodov (mas narok na odstupne a vypovednu dobu, ktoru budes mat zaplatenu - oddialis nastup na urad prace). Ktory den by si realne mala nastupit do prace? 3.8.? ak ano - super.. mas narok na dalsi mesacny plat, kedze vypovedna doba sa pocita od prveho dna nasledujuceho mesiaca. ak ti nieco nie je jasne, tak kludne IP.
Samozrejme som to oznamila pisomne vcas, ale vramci natlakovej taktiky mi ani na opakovane vyzvy nebolo doteraz odpovedane.
@bosoriak Uplne suhlasim, nemam chut sa tam vratit po tomto, ale nechcela som samozrejme podpisat ani hned pod natlakom. Dohodli sme sa, resp. som im na stretnuti povedala, ze toto si musim par dni premysliet, a ze sa ozvam do konca tyzdna. Lenze to sa zamestnavatelovi nepaci, a prave mi volal, ze mozem v pondelok nastupit. Za inych okolnosti by som sa tesila, ale aj na tomto vidno, ze sa neda nijak dohodnut a bojim sa, ze uz sa rozhodol ma teda vystvat inak.
Co by ste robili, skusili by ste sa dodhodnut na tej vypovedi? Ja som uz fakt chcela ist robit, ale nepotrebujem rozne stresy. Tych budem mat kazde rano dost, ked budem vypravovat dieta do skolky...
Ten inspektorat, to je na UPSVAR?
@lilitela Bezna prax na SK. Neporiesis, ked ta nechcu, tak by si velmi rychlo nasli ine dovody preco ta vysupovat.
Dohodni sa, odstupne a hotovo. Zial, takto to chodi. Nebudes prva ani posledna. To ze zene drzia miesto po MD/RD je iba teoreticke, velka cast potom velmi rychlo po navrate pochopi realitu.
@lilitela no tak ked mozes nastupit tak nastup a uvidis ako sa to bude vyvijat, vobec to nemusi byt take cierne... zase "vystvat" ta nemozu za "hocico", zase budu musiet podat vypoved s rovnakymi podmienkami.
Nepozeraj sa na to tak cierno, zamestnavatelia to nemaju vobec jednoduche ako si to predstavujete... a nie je to "realita" len v SR. Skuste si predstavit ako by ste postupovali vy, keby ste boli zamestnavatel, ci je to take jednoduche nahradit na firme cloveka na 3 roky a potom zase riesili vyhodenie dalsieho... a riesit neustale fluktuacie ludi a este milion inych problemov.
@simca06022011 Oni zoberu cloveka na 3 roky, ktory sa zauci, je naslapnuty a toho povodneho po 3 rokoch iba preradia na inu, nevyhodnu poziciu, lebo ta povodna oficialne zanikla, zmenil sa jej nazov ale inak frci dalej. A clovek co ma hrdost radsej odide sam. Takychto scenarov vidavam temer denne...Praveze je to velmi lahke a vyuzivane.
@simca06022011 Na tento ucel sa predsa uzatvara zmluva na dobu urcitu.
@horana to vidis ty... ja to vidim zo strany cloveka co ludi zamestnava tak, ze zamestnavatel si na to najde ineho cloveka, ktory mu aj vyhovuje za 3 roky sa meni vo firmach velmi vela (casto od zakladov vsetko, od IT az po servis zakaznikom, produkty - zalezi od profesie...) a spat by mal zobrat zase cloveka, ktoreho znovu musi zaucit (zase berie spat macku vo vreci.. ktora moze zase do pol roka ostat doma na MD - to je casto realita v SR tiez) alebo dat zamestankynu nespokojnu, prskajucu na inu poziciu (ak vobec taku ma... lebo vacsina zamestnavatelov nema 100vky zamestnancov a nekonecne mnozstvo pozicii). Ja osobne by som to zo strany zamestnavatela isla vypovedou, dohody sa zvyknu podpisovat v niektorych firmach uz pocas prechodu z MD na RD. Uz vtedy zacnu volat z prace zamestnankyni, kedy chce nastupit a ak nie v dohladnej dobe a chce byt doma 3 roky, tak pomer ukoncia.
@horana ked som ja prisla do tejto firmy, tak sa nejake zeny vracali z MD, RD, a v pohode sa zaradili, aj velmi dobre, tak som si myslela ze super, priaznive podmienky. Bohuzial sa za tie roky vymenil personal komplentne a s nim aj filozofia.
Ked ma nechce ani firma v ktorej som zamestnana, ako ma moze chciet niekto iný?
@lilitela jasne, a moze sa stat ze s novym zamestnancom bude zamestnavatel spokojnejsi a tym padom sa nie je comu cudovat. Treba brat aj to do uvahy, ze aj tento faktor je podstatny... clovek co sa objavi po 3 rokoch vo firme je tam uz viac menej cudzinec, ak to mam zvelicit 🙂
Ale uz som asi mimo temy 🙂 toto sa tu riesi v inych diskusiach
Ja na tvojjom mieste normalne nastupim a uvidim, mozno to bude uplne v pohode... to ze ta nechceli mohlo byt len to ze nevedeli sa dohodnut/rozhodnut/nevedeli ako to riesit...
Dost to zavisi aj od toho, ci ide o sukromnu alebo "statnu, verejnu" instistuciu. Z tej druhej nie je take jednoduche niekoho "vyhodit" zo dna na den.
@simca06022011 prosim ta, aku prskajucu? ja som vzdy robila poctivo, za skoro 20 rokov praxe, max. mesiac chora. Ako chapem, ze sem tam su aj exoti, ale tak posudzujem kazdeho indi vindi. Robila som nadcasy, za kolegynu, nad ramec kompetencii, ked trebalo aj bez toho aby ma niekto ziadal, proste sme si pomahali a vcul ma kopnu do zadnice?
ja robim vo velkej firme, fluktuacia je tu znacna, je jedno ci odide zena na dalsiu MD, alebo hociktory iny zamestnanec da po polroku vypoved z neznamych dovodov.
A taktiez som oznamila, ako dlho planujem byt na MD, RD. Cim je clovek serioznejsi, tym viac ta opluju. To vidis len podla toho, aky ludia tam ostavaju robit, co nemaju problem ti naklamat priamo do oci a natahovat ta vyse mesiaca, len aby ta dostali pod tlak - to takych sa zastavas, ci aj ty takto praktikujes?
Pretoze u mna ten pokus o vypoved neprebehol uplne ok - dokonca sa mi snazili naklamat, ze ta vypoved plati a nemusia mi ju ani posielat, ze si to navzajom dosvedcia.
@simca06022011 Ano, som tam ako cudzinec, ani nevedeli ze tam robim. Nie nechcu ma tam, aj tusim preco, mam vyssi plat ako novacik a pod. Ide o to, ako sa zamestnavatel sprava, ved inak by som si nepytala radu, ze co ak ma nepusti dnu, ved to svedci o tom, ze neni vsetko ok.
Baby a inak - mozem tam v pondelok nastupit. Bali by ste sa, po tom, co som vam popisla situaciu, ze vam takyto zamestnavatel bude robit zle, alebo by ste mu doverovali?
@lilitela vies, ak su tam novy zamestnanci a nepoznaju ta ani ta nemozu pustit do nejakych sukromnych priestorov. To je tiez take zvlasne mozno pre teba.. ale je to tak, ty tiez hocikoho cudzeho nepustit, ked pride a povie ze tam pracuje...
Ja by som sa nebala, coho sa mas akoze bat? ved pri najhorsom uzavriete dohodu/vypoved a bude... ako by ti mohol robit zle? Ak neurobis dokazatelne chybu ty, nemoze ti aj tak nic...
@lilitela prskajucu som myslela vo vseobecnocti - z preradenia na inu pracu
Naozaj sa zbytocne nestresuj, ako bude bude.. ale nerob si vopred nervy, v klude nastup, ukaz sa v dobrom svetle a uvidis... vypoved sa da riesit vzdy, netreba sa unahlit
@simca06022011 No vsak som mala namysli tak, ze ti bude pridelovat pracu na poslednu chvilu a dovolenku v najmenej vhodny cas. Vzdy som sa dohodla na dovolenke a pod, cize pre mna by to bolo robenie zla.
Inak ak by niekoho zaujimala odpoved na moju otazku hore - ak vas zamestnavatel nepusti na pracovisko, je vhodne si od neho vypytat nejake potvrdenie, alebo oznamenie o prekazkach na pracovisku, vdaka ktorym vas nechce pustit, a ak by to odmietol, tak este v ten den mu dorucit alebo zaslat oznamenie, ze ste sa pokusali dostat na pracovisko za ucelom prace. Ako dokaz, ak by chcel dat okamzitu vypoved pre absenciu.
A v pondelok ocakavam vypoved. 😀
@lilitela Tu je zoznam inspektoratov, najdi si miestne prislusny: http://www.safework.gov.sk/
No bohuzial, odmietla si prvu dohodu, teraz je pokojne mozne, ze ta vezmu a vytvoria ti taku atmosferu, ze odides aj sama bez odstupneho. Ale mozno je to aj o tom, ze si ich presvedcila a budes tam normalne pracovat. Uvidis.
A ano, su zamestnavatelia, ktori ta budu chciet, to len niektori sa k zenam po RD spravaju akoby mali lepru.
V tomto je lepsie byt zamestnancom velkych korporacii, tie maju osobitne programy a podmienky pre prijimanie a zamestnavanie zien-matiek.
Drzim palce.
@lilitela ahoj, ja čo viem tak síce vyhodiť ženu počas MD/RD zamestnávateľ nemôže, ale nie je jej povinný držať pracovnú pozíciu, na ktorej fungovala predtým...takže predpokladám, že keď ti povedal, že sa môžeš vrátiť zrejme ťa upratal niekde inde, ale pozor aj keď je povinný ti nájsť prácu v tvojom alebo príbuznom odbore môže to byť nevýhodne, napr. som zažila pred MD bola baba účtovníčka, po RD skončila v administratíve a tam sa aj plat upravoval podľa tejto pozície....ale báť sa naozaj nemáš čoho, pokiaľ by to bolo zlé nemusíš tam ostávať a nakoľko máš prax tak dlho ako píšeš nebudeš mať problém s prácou inde ....u mňa očakávali, že sa vrátim po MD a dcéru zahodím do jasiel, potom čo som im vysvetlila, že nie som ochotná tak malé dieťa odtrhnúť od seba mi šéf povedal, že sa zariadia teda inak...pomedzi riadky bolo povedané, že s mojou pracovnou pozíciou už rátať ani nemusím...takže sa pomaly ale isto začínam aj ja zariaďovať inak
@bosoriak Dakujem, uz som si nasla, len som najprv nevedela, ci to spada pod UPSVAR a nespada. Praveze robim vo velkej firme, preto to bola facka. Ale kaslem uz na to, uvidime.
Vies, nevnimala som to ako sancu na dohodu, pretoze to prebiehalo priserne, doslova tak, ze "my vas teraz nechame 5 minut! samu, a rozmyslite si". A to som na nich cakala vo velkej zasadacke asi 15 minut, no normalne rozmyslam, ktora skola vobec uci taketo praktiky - akoze nech sa troska este podusi vo vlastnej stavicke. Tak som povedala, ze si to premyslim doma - ups a to sa im tiez nepaci. Teraz sa boja, ze sa hodim na OCR alebo PN, preto ten pozitivny pristup, ze nech sa paci, cakame vas buduci tyzden.
Pozriem firmy, ktore su mother friendly - aj poznate niektora taku?

@lilitela Pozri, ja viem, ze je to zle. Ale skutocne chces pracovat u zamestnavatela, ktory ta tam vyslovene nechce? Ak bude potrebovat, nasije ti iny paragraf, a ano mozes sa branit, nahravat, dokazovat na sude a podobne. Bude sa to tahat roky, dovtedy tam akoze budes pracovat? Ak zamestnavatel chce, moze ti urobit z profesionalneho zivota dost peklo (neda ti dovolenku ked budes potrebovat, nariadi ti pracu nadcas, bude kontrolovat kazdy tvoj krok a podobne).
Nie je to fer, ale ja na tvojom mieste vezmem dohodu s odstupnym a najdem si zamestnavatela, ktory sa ma nebude chciet zbavit.
Ale aby som bola aj vecna, obrat sa urychlene na inspektorat prace, tam ti povedia viac.