Ako prekonať hanbu a strach z preventívnej prehliadky?
Túto otázku sme položili za používateľa, ktorý chce poznať váš názor anonymne a bez priamej účasti v diskusii. Zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám poskytol. Ďalšie podrobnosti k dispozícii nemáme, preto prosím vychádzajte z informácií uvedených v príspevku. 💙
Dobrý deň.
Hanbím sa to napísať, ale možno sa tu nájde niekto, kto bol v podobnej situácii. Už niekoľko rokov som nebola u gynekológa na preventívnej prehliadke. Najskôr to bolo kvôli tehotenstvu, deťom, potom som to stále odkladala a časom sa z toho stal taký vnútorný blok.
Viem, že je to nezodpovedné. Práve preto sa za to hanbím ešte viac. Čím dlhšie som tam nebola, tým viac sa bojím objednať. Mám strach, že ma lekárka odsúdi, že bude mať poznámky, prečo som neprišla skôr, alebo že sa niečo nájde a ja si budem vyčítať, že som to zanedbala.
Rozumovo viem, že by som sa mala jednoducho objednať a ísť. Lenže vždy, keď mám zdvihnúť telefón, premôže ma panika a zase to odložím.
Boli ste niektorá takto dlho bez preventívnej prehliadky? Ako ste sa nakoniec odhodlali? A stretli ste sa u lekára skôr s pochopením, alebo s výčitkami?
Pochybujem ze to bude gynekolog riesit, preboha ma asi stovky zien, tyzdenne vysetri aspon desiatky. Neboj sa, nebudes nicim specialna, cim si ta zapamata na dlhsi cas. Po par dnoch ani nebude vediet, ze si bola unho po niekolkych rokoch. Nie je to ziadna hanba urcite ta nebude sudit urobi to co ma a pojdes domov.
prosim ta aka hanba takych je plno len sa objednaj, nemyslim si ze to bude lekarka nejako riesit, takych tam ma plno.
Ja som nebola pat rokov a tiez sa planujem objednat aj tak sa caka par mesiacov na vysetrenie (preventivku)
je to smutné ale vela žien nestiha, nemôže, odklada gyn prehliadky
nebudeš ani prva ani posledná
ked bude chciet byt sprosty mudr tak si nájde nejaky dôvod , jedno čo to bude
objenaj sa
Možno poznamená, že ťa dlho nevidela, ale nebude to rozoberať. Hlavne choď, aby si si nevyčítala, že už je neskoro.
Nebola som asi 10 rokov u gynekologa, kym som neotehotnela a musela ist. Vobec to neriesil. Nemal ani poznamky ani blbe reci. Po porode uz chodim pravidelne😂
tiež som na tom podobne. Nebola som tam o čosi kratšie ako ty, ale zas sa ani nechystám.
Mňa odrádza gyn., ktorého som tam objavila pri poslednej prehliadke. Sedel za stolom v špinavom tričku - predch. lekárka mala vždy biely plášť. Vyzeral ako predavač z tržnice - tá je neďaleko.
Doktor ma kazdy den 10-20 pacientiek, myslis. ze mu bude trhat zily, ze jedna tam 14 rokov tam nebola? Je to tvoje zdravie, nie jeho.
Ja som vystriedala asi piatich doktorov- kvôli častejšiemu sťahovaniu. Nechodila som pravidelne. Skôr tak, že keď bol nejaký problém, raz , dva krát som šla a a potom aj 5 rokov nie. Túto poslednú doktorku mám veľmi príjemnú, to vyšetrenie vaginálne a ster trvá do 2 minút maximálne, úplná pohodička a naučila som sa už pravidelnosti. Neboj sa nič, vôbec nie si sama , čo chodí nepravidelne. Netráp sa prípadnemu pokarhaniu. Aj oni sú len ľudia a chcú ti dobre .Mám v poslednej dobe príliš veľa rakoviny v okolí, tak už na to nekašlem.
Urcite chod. Po prvej prehliadke bude dalsia uz potom jednoduchsia. Zdravie je dolezite. Dr to mozno poriesi jednou otazkou, na ktoru mozes mat pripravenu jednoduchu odpoved...ale kontrolu urcite ries.

@pytame_sa_za_teba ja som bola min. rok po 14-tich rokoch 🙈 tiez som sa nevedela dokopat k tomu, aby som sla na gyndu, nakoniec som bola v ramci celeho balicka zdrav.prehliadky, ktory mi zaplatil zamestnavatel a tento balicek obsahoval aj gynekologiu. Nelutujem, pan doktor bol uzasny, venoval sa kazdej pacientke asi 20 min (na co zeny v cakarni hundrali, ale ked uz ked si dnu a venuje ten cas tebe, vnimas to inak). Pocit hanby som mala, ale opakovala som si, ze je to lekar, vidi to denne... 😅 a po pol hodinke bolo po vsetkom a mam kludne svedomie. Drzim pacle! 🍀