Ako riešiť neznesiteľný zdravotný stav?
Dobrý deň, ocitla som sa v situacii kedy mam 5 mesiacov zdravotné problémy, začalo to žalúdkom len palenim zahy, grganim a podobne. Lekarka to odmietala riesit vraj je to stresom, alebo nejake podrazdenie, celych 5 mesiacov bolo vyslovene postupne utrpenim, postupne sa to zhorsilo natolko ze som v stave kedy som nonstop vycerpana, ale takym sposobom že mi je na skolabovanie. Nic nevládzem, vladzem len sem tam prejst po dome, inak musim stale ležať, lebo jednoducho mam tak vycerpane telo ze to nedavam aj ked som skušala, po kazdom jedle na omdlenie, zimnica, pália ma ruky aj nohy, neskutocna tazoba, pocas celeho dna neviem dobre dychat mam bolest a tazobu aj na hrudi, vyslovene niekedy az problem dychat. Dala som si na vlastnu ziadost vysetrit krv a moč vo vysledkoch boli zmenšene červene krvinky, mierne zvyšene TSH ale ft4 v norme, Ferritin 13,10 cize minimalne zasoby železa, železo este 17,43 aj HGB 154, plus mierne zvysene crp 6,70 a zvyšeny fibrinogen 3,94, mierne zvyseny albumin a bilirubin. Lekarka to vsak zhodnotila ako vysledky ktore nevysvetluju moje neznesitelne problemy. Som objednana 16.3. Na endoskopiu žaludka musela som si zohnat platene pracovicko nakolko by som musela cakat 2 mesiace na termin. Nie je myslitelne aby som v tomto stave vydrzala este 6 dni. Preto by som vas chcela poprosit o radu ako sa dostat k pomoci a ulave, mam 27 rokov a nie je normalne aby som bola v takomto stave. Zvažovala som Urgentny prijem, aktualne patrime pod Nemocnicu Bory, ale pred 3 dnami skusenost ako rodinneho prislusnika odviezla RZP, bol tam od 10:35 do 22 s podozrenim na infarkt, lieci sa na srdcove zlyhavanie plus dalsie diagnozy a nechali ho bez vody a jedla, nikoho nezaujimalo ze je zaplienkovany a nechali ho celeho premočiť, nepustili za nim rodinu, horko tazko mu podali vodu ktoru mu rodina priniesla, a potom ho nechali cakat na vysledky RTg sameho na chodbe 4 hodiny. Absolutne nehumanny pristup a neludsky! Neviem si predstavit ze v tomto stave ake mam problemy by som tam mala byt v takych podmienkach. Ked mi je naozaj neustale na omdlenie a nevladzem. Vcera sa pridalo okrem nevolnosti uz aj to ze mam po jedle hroznu krcovitu bolest zaludka a z toho mi je hnusne na zvracanie. Vobec mi netravi a uz som vyskusala naozaj akekolvek jedlo a potraviny. Ak by nahodou niekto mal nejaku radu ako si pomôcť bola by som velmi vďačná. Lebo nechať človeka takto trpieť je v dnešnej dobe naozaj na zamyslenie, este k tomu mladeho cloveka ktory predtym nemal ziadne podobne problemy. Ďakujem.
Zajtra mi ma kurier doviezt test na helicobactera zo stolice domaci tak si ho skusim urobit vraj by mal byt presny ak je infekcia
Ja mam este dost problem s tym ze mam suchu kožu vsade na tele a po bruchu sa mi hrozne robia hnisave vyrazky normalne bolave akne, ale nemala som to kym mi nezacali take problemy
@anonym_autor muž mi teraz hovorí, že jeho kolegyňa keď mala Helicobactera tak tiež mala hnisavé vyrážky hlavne na tvári a dekolte, čiže pravdepodobne to máš aj ty
Ja som mala podobne príznaky ako ty, naozaj som uz ani nejedla zo všetkého mi bolo zle, skoro stale na odpadnutie, nevedela som fungovať..a bolo to z vyčerpania a z chronického stresu..telo si proste povedalo dosť a vzalo si voľno..
@anonym_autor muž mi teraz hovorí, že jeho kolegyňa keď mala Helicobactera tak tiež mala hnisavé vyrážky hlavne na tvári a dekolte, čiže pravdepodobne to máš aj ty
@anonym_3c0488 to mam aj ja aj som mala príznaky ako autorka a predsa HB nemam (potvrdené u Dr) vyrážky môžu šnúr aj zo zvýšeného kortizolu, nesprávneho trávenia, zlých črevných baktérií..
@anonym_autor no toto je ozaj bud gastritida alebo mozno podrazdeny pankreas. urcite by ti mali vysetrit krv na pankreaticke enzymy. drzim palce
Zmeň lekárku a navštív psychiatra, ale osobne. Nie, online. Tie výsledky máš fakt len minimalne nad hranicou. Máš už v hlave fixivané, že ti je zle po všetkom.
@anjelicek26 ano to viem ze ta je momentalne najviac klučova, nerobili mi žiaden test, rozmyslala som nad tym z lekarne, len pocula som ze testy taketo z lekarne nie su spolahlive, či da sa na to spolahnut ze ak vyjde pozitivny je tam HB pritomny ? 🫤
@anonym_autor no, 6 dni nieje vela
Zase sa neopustaj , nechuderkuj
Precitaj si co patri na urgentny prijem
Spustia ti infuzku a doriesit gastro v spade, nic s tym neporiesis
@anonym_b39008 moze byt nieco akutne.
@anonym_b39008 prepac ale zda sa ti vporiadku pisat človeku v takomto stave aby nechuderkoval? Ja tu nehovorim o nadche alebo o prechodnej viroze ktora je 4-5 dní. Hovorim tu o 5 mesiacoch neznesitelne sa zhorušujucich problemoch ktore človeka obmedzuju vo fungovaní. Čize urcite nemam potrebu sa lutovať, ale aj ja som len človek a vydrzim len urcitu hranicu. Mozno ak by sa dal ten stav vyskúšať hodnotila by si svoje slová inak.. mrzí ma že su ludia ktori sa nedokazu vcitit do druhych
Zmeň lekárku a navštív psychiatra, ale osobne. Nie, online. Tie výsledky máš fakt len minimalne nad hranicou. Máš už v hlave fixivané, že ti je zle po všetkom.
@anonym_9c9baf dnes mi ma prist test na toho helicobactera uvidim co ukaze, samozrejme ak budem fyzicky vysetrena a nic sa nepotvrdi nemam najmensi problem ist psychiatrovi ak by to bolo treba, neodsudzujem to vôbec. Len aj psychika ma nejake hranice, nemyslim si ze mam zafixovane nejake nechutenstvo alebo ze by som si to jedno hnusila. Ja ho praveze zjem vzdy s chuťou, kto ma pozna vie ze jedlo milujem a tym ze som študovala tento obor tak naozaj nemam dobod pestovať si nejaku nenavist. Ja skor robim opak vzdy sa snazim najest a nesustredit sa co bude, len vzdy pridu problemy, plus ked su tie stavy a nevolnosti po dlhsom case aj mimo jedla ze je to celodenne svedci to naozaj o tom ze je telo z toho uz unavene..
@januska131 ale mala si aj silne bolesti pankreasu? ci zaludok bolel? pankreas je za nim asi sa to tazko rozlisuje
@anonym_df54fd zaludku, uz mi bolo zle aj z vody, vtedy som isla do nemocnice
Nerozumiem ze Dr.nic neriesi ale na PN ta vypise?
Toto je sice uz stav, ked naozaj je treba urgentne riesit u lekara (necakala by som ani do toho gastro)
Ale co sa bylin a cajov tyka, tak na travenie a zaludok su horke caje - pupava, palina, zemezlc.
ked mam taku dlhsie trvajucu bolest zaludka - tak stipka paliny, stipka zemezlce a vyluhovat staci aj 5 min. - ten caj je ozaj horky, ale vyborne zabera.
No v tvojom stave, uz by som neexperimentovala asi s nicim a isla na pohotovost
Ja mam este dost problem s tym ze mam suchu kožu vsade na tele a po bruchu sa mi hrozne robia hnisave vyrazky normalne bolave akne, ale nemala som to kym mi nezacali take problemy
@anonym_autor toto neviem posudit, tiez mam suchu kozu, ale v bb je velmi tvrda voda a v tom obdobi som si prechadzala perimenopauzou, co tiez znaci aj suchu kozu zo straty kolagenu kvoli hormonom, ale ano, trapim sa s vyrazkami na zadku uz par rokov a vraj je to znamka aj metabolickych problemov, kedze ostatne dodrziavam (bavlnene spodne pradlo atd). Uz teda len vydrz tie testy a vysetrenia, nech si blizsie k diagnoze a vylieceniu (potom este patraj pripadne po intoleranciach, ak toto nevyjde).
Toto je sice uz stav, ked naozaj je treba urgentne riesit u lekara (necakala by som ani do toho gastro)
Ale co sa bylin a cajov tyka, tak na travenie a zaludok su horke caje - pupava, palina, zemezlc.
ked mam taku dlhsie trvajucu bolest zaludka - tak stipka paliny, stipka zemezlce a vyluhovat staci aj 5 min. - ten caj je ozaj horky, ale vyborne zabera.
No v tvojom stave, uz by som neexperimentovala asi s nicim a isla na pohotovost
@elfi1 ano, to je pravda, horke byliny su vhodne na travenie - podporuju tvorbu zlce, ktorej zasadite prostredie neutralizuje kyselinu chlorovodikovu zo zaludka a aktivuje pankreaticke enzymy. tiez som rozne experimentovala. a co sa tyka rad, ze treba ist na urgent, tak moja vlastna opakovana skusenost - bola som niekolkokrat a nielen v bb, ale ked ma chytil brutalny zachvat bolesti aj u nasich, spravili mi rtg zaludka + sono pecene a zlcnika, vsetko vyzeralo v poriadku a poslali ma domov. proste som si tak ci tak musela pockat 2 mesiace na vysetrenie na gastre. tym samozrejme nechcem nikoho odradit od toho, aby skusil riesenie aj cez urgent, lebo ked je zle, treba skusit vsetko a mozno clovek bude mat stastie na lekara, ktory sa toho zodpovedne ujme a dotiahne to do konca (pokial tam nejaky bude, kedze urgent clovek vacsinou riesi cez vikend). mimochodom, nolpazu vie predpisat aj obvodak a tusim sa da na nejake kratke obdobie kupit aj bez predpisu, ale aj tam treba nastavit davkovanie a silu (na zaciatku som mala 2x denne 20 mg, neskor mi dal lekar pri liecbe az 40 mg, potom po prelieceni udrziavacka aj menej).
@elfi1 ano, to je pravda, horke byliny su vhodne na travenie - podporuju tvorbu zlce, ktorej zasadite prostredie neutralizuje kyselinu chlorovodikovu zo zaludka a aktivuje pankreaticke enzymy. tiez som rozne experimentovala. a co sa tyka rad, ze treba ist na urgent, tak moja vlastna opakovana skusenost - bola som niekolkokrat a nielen v bb, ale ked ma chytil brutalny zachvat bolesti aj u nasich, spravili mi rtg zaludka + sono pecene a zlcnika, vsetko vyzeralo v poriadku a poslali ma domov. proste som si tak ci tak musela pockat 2 mesiace na vysetrenie na gastre. tym samozrejme nechcem nikoho odradit od toho, aby skusil riesenie aj cez urgent, lebo ked je zle, treba skusit vsetko a mozno clovek bude mat stastie na lekara, ktory sa toho zodpovedne ujme a dotiahne to do konca (pokial tam nejaky bude, kedze urgent clovek vacsinou riesi cez vikend). mimochodom, nolpazu vie predpisat aj obvodak a tusim sa da na nejake kratke obdobie kupit aj bez predpisu, ale aj tam treba nastavit davkovanie a silu (na zaciatku som mala 2x denne 20 mg, neskor mi dal lekar pri liecbe az 40 mg, potom po prelieceni udrziavacka aj menej).
@srnka79 ja uzivam Emaneru, co je podobne ako Nolpaza. ale niekedy mam pocit, ze akokolvek pilulka je zataz na zaludok - hoci by nan prave mala pomoct. (na mne skusa plucna kadeco, kedze na dlhorocny kasel nezaberaju kortikoidy, ani ine veci nevysli, co by mohli byt pricinou - tak skusa na reflux - hoci mi na gastre vobec nebol potvrdeny)
ten urgent - v autorkinom pripade, ze uz takmer neje a zo vsetkeho vracia - by bol vhodny kvoli tomu, aby nebolo neskoro. Ak sa nejaky akutny stav vyluci, v pondelok ide na gastro...
tu je problem trosku aj to co ty robis, lebo to co opisujes ako to zacalo atd nie je stav na lezanie v posteli a cakanie, ak mas palenie zahy, boelsit zaludka prve riesi clovek stravu, na palenie zahy su aj volnopredajne pripravky, na ukludnenie zaludka detto... ty si uz podla mna robis sama stresy. Pri paleni zahy je lezanie uplne zle, pre spravne prekrvenie tela, aby si nebola unavena a vsetko sa treba hybat... cim viac lezis, tym ti viac bude zle...
lieky a doplnky si s bolavym bruchom nemozes dat nalacno... nalacno sa davo max ten IPP.
Robis si prilis nervy zo vsetkeho... aj z cesty na urgent. Tak ked potrebujes a je ti zle, tak vydzris aj pol dna cakat hadam, nie?? vysetrenia ti urgentne urobia na urgente, hospitalizuju ta a vysetria. Pochop nervy a stres a tvoje revanie, zaroven urcite nejes = vsetko toto robi traviacim problemom este horsie. Kym sa naucis teraz normalne jest, sledujes sa, cakas co bude = si travenie nervujes este viac. Ak ta odpinka lekarka ze to mas vyliecit doma = ok, spytas sa ako, co si mas dat, vyskusas par dni = nezlepsi sa a ides spat k lekarke. A takto dookola... kym ta neposle vsade na vysetrenia. Ale aj ty musis spravit nieco preto.
zabudni na drazdeny zaludos s cajikmi a kravinami, nic samostatne ti po mesiacoch nepomoze... ja odporucam zaludocne kvapky, ale to tiez nie len tak, ty po hladovani, vracani aj vody pomaly, mozes mat aj zaludocne vredy atd = cize ja by som na tvojom mieste isla na urgent. Vredy a vyrazky a kadeco okolo = vsak unava, zapal nejaky mas v tele, malo pijes, malo jes (predpokladam)... sup k lekarovi. necakala by som na gastro. Povedala by som, ze mi je strasne zle, mam straaasne bolesti brucha, zvraciam, neviem pit/jest atd.. schudla som x kil, nevladzem chodit a isla by som. Vysetrenia nic by som nevytahovala. Proste riesila by som to cez urgent ako akutnu vec, max by som oznacila prakticku lekarku, ze ma odipnkala, ze to nic nie je.
@srnka79 ja uzivam Emaneru, co je podobne ako Nolpaza. ale niekedy mam pocit, ze akokolvek pilulka je zataz na zaludok - hoci by nan prave mala pomoct. (na mne skusa plucna kadeco, kedze na dlhorocny kasel nezaberaju kortikoidy, ani ine veci nevysli, co by mohli byt pricinou - tak skusa na reflux - hoci mi na gastre vobec nebol potvrdeny)
ten urgent - v autorkinom pripade, ze uz takmer neje a zo vsetkeho vracia - by bol vhodny kvoli tomu, aby nebolo neskoro. Ak sa nejaky akutny stav vyluci, v pondelok ide na gastro...
@elfi1 ano, aj emaneru som mala. ja si uz nespominam, je to par rokov, ale jedno z tohto mi robilo zle, potom dr. spomenul, ze moze byt, lebo obsahuje laktozu, aj taketo drobnosti robia potom sarapatu. mas pravdu, ja som po kontrolnom teste na hp, kedy mi uz konecne vysiel negativny, mala este velmi dlho problemy so zaludkom atd., ono tie lieky naucia telo neprodukovat tolko kyseliny a ta nerovnovaha zas zle, potom som to korigovala bylinkami, nedrazdit "refluxnymi" potravinami, atd. ale zaludocne kvapky a pankreolan a podobne som neskusala, ale fakt som skusila vsetko, aj stavu zo suroveho zemiaka, pupavovy koren atd. a fakt tie stresy su na tom najhorsie, to uplne nici zaludok. ale je divne, ze ak ti na gastre nepotvrdili reflux, tak skusate s dr. aj ten. u mojho synceka si tiez mysli alergo, ze ma stale problem s dutinami a hlienom kvoli refluxu, tak ma aj zvysenu postel, lenze on mi uz aj povie, ze mam kyslo v ustach, tak je to viacmenej iste. ja detto. ak sa zobudim v noci, ze hrozne kyslo v ustach, tak hned si dam sulinku na stiahnutie, riadne sa mi grgne, dam sa vyvysene a je to lepsie. inak sa mi upchaju dutiny a tlaci mi to na oci (mam vysoky ocny tlak). inac, vraj mnohi maju hrozny nocny kasel prave kvoli refluxu. rozmyslam, co s tym, citala som, ze by sa mala dat aj operovat pazerakovy zvierac, ale nemam to nastudovane, ci sa to u nas robi a ci to pomoze s refluxom. dakujem za pokec, pekny den🙂