icon

Ako zvládať starnutie po 40-ke a 50-ke?

28. dec 2025

Ženy, teraz som mala 20 rokov, bola som krásna, mladá štíhla žena, s malými pevnými prsiami, pevnou pokožkou, zlatohnedými vlasmi, plochým bruchom a 10timi chlapmi na každom prste.

Ani neviem ako, a mám 45.
Prsia sú aj po pôrodoch stále na tom dobre. Moje brucho je síce relatívne ok, ale vplyvom hormónov sa mi naduje a vyzerám ako žena v 5-tom mesiaci. A to cvičím, pravidelne a športujem. Moja pokožka žiaľ už dávno nie je to, čo predtým, napriek skincare, napriek dobrej kozmetike a starostlivosti, sú tu vrásky, ovisnuté kontúry, kruhy pod očami, ovisnuté kútiky pier, pigmentové škvrny. Chodím na nechty, na botox do čela, na peptidy, na mezoterapiu, na kozmetiku.

Moje zlatohnedé vlasy sú tak o polovicu redšie a ak by som si ich nefarbila každý mesiac, mám celú sivú hlavu. Vlasy mi vypadávajú tak, že za chvíľu si asi kúpim príčesok.

Mám zvýšený cholesterol, myóm na maternici, s tým súvisiacu hormonálnu nerovnováhu, bolesti a perimenopauzu, riedim si krv, som anemická a nízkotlaková, čiže každý deň je pre mňa výzvou.

Pamätám si, že keď som mala 20, tak ženy po 40tke pre mňa boli tety a pripadali mi strašne staré. Dnes som ja teta a som strašne stará 🙂

Ako sa vy vyrovnávate so stárnutím, že už zdravie tak neslúži a celé to ide nejako dole vodou?

Ako to zvláda Dara Simona Krainová alebo Tereza Maxová, Jennifer Lopez, Jennifer Aniston?
Že sú tak fit? A to nemyslím len fyzicky?

Ako to zvládate vy?

Strana
z4
luccija
30. dec 2025

Tento vek je medzi 40-50 r je taký zvláštny.Ja mám kamarátky, ktoré rodili hneď v 20 r ja v 30 tke dve moje najlepšie kamarátky sú už babky majú dcéry a tie chceli dieťa čím skôr.Ja som mala vtedy 15 r dieťa a zdalo sa mi to zvláštne, že už babka?A potom mám ďalšie, ktoré majú doma 5-7 r deti v mojom veku 😂

mooonika1975
30. dec 2025
@anonym_2868fd

@mooonika1975 ja som si užvala aj v 20, aj teraz, veď to nie je obmedzené vekom. Nemyslím naháňať chlapov, na to som nikdy nebola, ani alkohol nemusel a nemusí byť, aby som sa bavila, ale prečo nie koncerty, festivaly, tancovačky, špotové turnaje, výlety....užívať si život predsa neznamená naháňať chlapov, ak si užívaš s tým jedným, ktorého máš, nepotrebuješ skákať z postele do postele.

@anonym_2868fd no lebo si neužili v mladosti, keď je také prirodzenejšie sa zamilovavat , tak to robia teraz, v 50tke. Len poukazujem na to čo vidím v práci . Baby, tam každá ma bokovku. Pre mňa totálne mimo čiaru.

peter244
30. dec 2025

Ja mám 30 a už mi niekedy smutno . Vôbec som si neužil sexualitu. Neprecestoval som štáty ktoré som chcel. Teraz už len robota od nevidím do nevidím. Stále menej peňazí na moje veľké množstvo koníčkov. Deprimujúce je to. Vlastné bývanie je mi nedostupné. Stále žijem v mínuse. Ledva zvládame nájom s partnerkou. Je o 10 rokov staršia, takže už deti asi tiež nič. Takže tak no. Keď som mal 20 mal som nádej že toho veľa zažijem s milujúcou partnerkou aj sexuálne aj precestujem svet. Teraz už viem že niektoré veci bez šance. Partnerka berie AD, libido 0 bodov

dadis
30. dec 2025
@mooonika1975

@anonym_2868fd no lebo si neužili v mladosti, keď je také prirodzenejšie sa zamilovavat , tak to robia teraz, v 50tke. Len poukazujem na to čo vidím v práci . Baby, tam každá ma bokovku. Pre mňa totálne mimo čiaru.

@mooonika1975 Ja si nemyslim, ze 50 je vela na zamilovanie. Ale nemam v okoli vela zien, co by zili dvojaky zivot (je pravda, ze medzi vrstovnickami nemam vela kamosiek).. v praci mame vsak jednu velmi krasnu takmer 50tnicku, o ktorej sa vravi, ze ma aferku s asi o 20r mladsim kolegom, lebo su stale spolu. Ale tak ktovie..neriesim taketo chodbove reci, nie je moja blizka kamoska aby sa mi s tym zdoverila a reci su len reci..

mooonika1975
30. dec 2025
@dadis

@mooonika1975 Ja si nemyslim, ze 50 je vela na zamilovanie. Ale nemam v okoli vela zien, co by zili dvojaky zivot (je pravda, ze medzi vrstovnickami nemam vela kamosiek).. v praci mame vsak jednu velmi krasnu takmer 50tnicku, o ktorej sa vravi, ze ma aferku s asi o 20r mladsim kolegom, lebo su stale spolu. Ale tak ktovie..neriesim taketo chodbove reci, nie je moja blizka kamoska aby sa mi s tym zdoverila a reci su len reci..

@dadis myslela som konštantne zamilovavanie, ako pubetacky, stále

anonym_bfaf50
30. dec 2025
@peter244

Ja mám 30 a už mi niekedy smutno . Vôbec som si neužil sexualitu. Neprecestoval som štáty ktoré som chcel. Teraz už len robota od nevidím do nevidím. Stále menej peňazí na moje veľké množstvo koníčkov. Deprimujúce je to. Vlastné bývanie je mi nedostupné. Stále žijem v mínuse. Ledva zvládame nájom s partnerkou. Je o 10 rokov staršia, takže už deti asi tiež nič. Takže tak no. Keď som mal 20 mal som nádej že toho veľa zažijem s milujúcou partnerkou aj sexuálne aj precestujem svet. Teraz už viem že niektoré veci bez šance. Partnerka berie AD, libido 0 bodov

@peter244 v 30 hádzať flintu do žita je smiešne. Stačilo by ti vymeniť partnerku a život máš pred sebou taký, aký chceš.

peter244
30. dec 2025
@anonym_bfaf50

@peter244 v 30 hádzať flintu do žita je smiešne. Stačilo by ti vymeniť partnerku a život máš pred sebou taký, aký chceš.

@anonym_bfaf50 tak nedokážem opustiť partnerku keď po ostatných stránkach je dobrá priateľka a máme sa radi

ibatanecnica
30. dec 2025
@peter244

@peter244 nuz mozno treba prehodnotit vztah. To chces takto zit cely zivot? Obetovat cele tie roky vztahu v ktorom trpis? Tu nejde len o partnerku ale aj o teba. Mozno mate byt spolu kratko aby ste si uvedomili co a koho hladate.

misinka26
30. dec 2025

@anonym_autor Vek je len a len číslo... ja budem mať v máji 40 a práve som sa vrátila z mesačného solo tripu po Thajsku len s ruksakom. Všetci mi tipovali 26 😀 Ja sa cítim mladá a ešte aj dlho budem...

anonym_819558
30. dec 2025
@matkahelka

@anonym_autor nech to vyznie akokolvek neuveritelne, ja mam teraz po 40 sebavedomie vyssie ako som mala pred 15-20 rokmi. citim sa lepsie, krajsie, ziadanejsie. kombinacia modernej estetickej mediciny, chlapa, ktory ma aj po 18 rokoch zboznuje a tolko pozornosti, flirtov a pozvani na kavu od chlapov ako som zazila za posledny polrok mi nedovoluje byt v depke z veku. ja -klopem na drevo- prezivam teraz najkrajsie obdobie svojho zivota. vyznie to ako klise, ale skutocne to nie je o veku, ale o mentalnom nastaveni! a najdolezitejsie je beztak to zdravie- co z tvare bez vrasok, hustych vlasov a ukazkovej postavy, ked ma clovek nejake chronicke ochorenie alebo ma doma chore deti, ci muza. na mna keby prisiel co i len mini naznak depky, spomeniem si, na kolkych pohreboch mladych ludi sme s muzom boli za posledne 3 roky. starnut je vysada, nie samozrejmost.

@matkahelka ak nevadí, dáš tip, aké zákroky estetickej medicíny sú také super. Ja som bola niekoľkokrát na kys.hyalur., no najprv bol efekt super, ale potom akoby mi to stieklo a vytvorilo vačky pod očami. A to bola renomovaná estetická klinika. A botox do čela bol super, len mi zasa padli viečka, čo sa bežne stáva, žiaľ. Bola som aj na nejakých ihlickach a laseroch, ale efekt nulový. Mala som aj omladenie krku a dekoltu, ale nic moc efekt. Tak som to vzdala a starnem prirodzene. A rada by som investovala do niečoho, čo fakt funguje.

anonym_d538de
30. dec 2025
@anonym_819558

@matkahelka ak nevadí, dáš tip, aké zákroky estetickej medicíny sú také super. Ja som bola niekoľkokrát na kys.hyalur., no najprv bol efekt super, ale potom akoby mi to stieklo a vytvorilo vačky pod očami. A to bola renomovaná estetická klinika. A botox do čela bol super, len mi zasa padli viečka, čo sa bežne stáva, žiaľ. Bola som aj na nejakých ihlickach a laseroch, ale efekt nulový. Mala som aj omladenie krku a dekoltu, ale nic moc efekt. Tak som to vzdala a starnem prirodzene. A rada by som investovala do niečoho, čo fakt funguje.

@anonym_819558 nestáva sa to bežne, ale trafila ti nerv.Za to by som si pýtala peniaze späť.

matkahelka
30. dec 2025
@anonym_819558

@anonym_819558 nic odporucat nebudem, uz som dostatocne poucena inymi diskusiami. tu vo fore sa nevyplati o sebe pisat taketo info. su tu na to zamerane skupiny, docitas sa tam vsetko, co ta zaujima. v prvom rade navstiv dobru klinitu, nech ti KH a botox picha lekar/ka, kt. sa na to specializuje a nic ti padat nebude. nie je to totiz bezny jav.

anonym_819558
30. dec 2025
@matkahelka

@anonym_819558 nic odporucat nebudem, uz som dostatocne poucena inymi diskusiami. tu vo fore sa nevyplati o sebe pisat taketo info. su tu na to zamerane skupiny, docitas sa tam vsetko, co ta zaujima. v prvom rade navstiv dobru klinitu, nech ti KH a botox picha lekar/ka, kt. sa na to specializuje a nic ti padat nebude. nie je to totiz bezny jav.

@matkahelka práveže som navštívila renomovanu kliniku a výsledok bol slabý. Ale tak nevadí, aspoň budem starnut prirodzene

tilly
30. dec 2025

To je ako keby si o mne písala. Síce mi nikto môj vek netipuje, teda kým nepoviem ako staré mam deti, potom mi tipuju viac 🙊😅, mala som deti pomerne skoro. Ale už párkrát si mysleli, že môj syn je môj muž. On vyzerá trošku staršie.
No, ale presne ten pocit, že kedysi pevné telo, dlhé štíhle nohy, ostrý pohľad, rysy tváre a vlasyyy, to je katastrofa. A koleno mi odišlo. Za tým plačem asi najviac.
Neobliekam sa ako tetka ani sa tak nesprávam. Žijem, cestujem, športujem, užívam si, ale necítim sa tak dobre, ako pred pár rokmi. U mňa sa to zlomilo pred cca dvomi tromi rokmi, keď ma gynekologicka privítala v perimenopauze.

zuzanaam
30. dec 2025
@anonym_autor

@kiki68 nie je to normál. Priemerná dĺžka života žien na Slovensku je 80 rokov, u mužov 74.

@anonym_autor u nás v rodine sa tiež 90% ľudí dožíva veku 85 - 95 rokov ( po mnoho generácií). Čiže je to pre nás normál a očakávaná vec. Nejaké priemery nevidím dôvod riešiť. Budem mať 45 a som nastavená ešte aspoň na 45+ rokov pred sebou.

kattrin5
30. dec 2025
@goodidea

@anonym_autor ja mám 37r a som fyzicky v lepšej kondícii ako keď som mal 18

@goodidea prave Ja tiez! Ked idem do gymu na HIIT class, mozem schovat do vacku vsetky 20 a 30tnicky a aj chlapov, ked robime plank challenge, vzdy vydrzim najdlhsie😁. Mam 38 a teda citim sa fit a zdravo. Som stastna ze je mi dopriate ratat roky, v July mi zomrela 44 rocna kamaratka a nechala po sebe dcerku v mojej veku.. vela ludi si neuvedomuje ake stastie vobec ma, ze starnu..

tilly
30. dec 2025

@marca12 presne to, že to strašne rýchlo ušlo. Pomoc.

kattrin5
30. dec 2025
@anonym_819558

@anonym_819558 Ja chodim na micro needling( raz za mesiac) a laser genesis(( kazde 3 mesiace)mam 38 a vrasky zarial nejake nemam. Vacsina ludi mi tipuje o 10 rokov menej. V dnesnej dobe mame tolko vymozenosti…

tilly
30. dec 2025
@kattrin5

@goodidea prave Ja tiez! Ked idem do gymu na HIIT class, mozem schovat do vacku vsetky 20 a 30tnicky a aj chlapov, ked robime plank challenge, vzdy vydrzim najdlhsie😁. Mam 38 a teda citim sa fit a zdravo. Som stastna ze je mi dopriate ratat roky, v July mi zomrela 44 rocna kamaratka a nechala po sebe dcerku v mojej veku.. vela ludi si neuvedomuje ake stastie vobec ma, ze starnu..

@kattrin5 v 38 som bežne behavala 10 - 15km a cvičila hiit bez väčších problémov. Mám 44 a už to nie je taká sranda 🙊

mofa
30. dec 2025

Chapem ta a tiez som z toho az zaskocena co sa mi deje. Ale citala som niekde, ze to telo proste ostarne a potom sa to zase ustali a potom okolo 70tky je zase take nejake obdobie chatrania.Cely zivot som bola fit a zrazu ma vsetko boli.Trapi ma perimenopauza tiez. Horsie vidim a akoby zo dna den.
A stale si hovorim, ze pekna som uz bola. Nechcem to nejako umelo silit. Snazim sa udrzat vo forme ale co uz narobim. Vies ked tu pisu baby co maju 37-38 to je nic ono naozaj ten zlom pride po 43. Starnutie je privilegium, ktore nie je dopriate kazdemu.

anonym_819558
30. dec 2025
@kattrin5

@anonym_819558 Ja chodim na micro needling( raz za mesiac) a laser genesis(( kazde 3 mesiace)mam 38 a vrasky zarial nejake nemam. Vacsina ludi mi tipuje o 10 rokov menej. V dnesnej dobe mame tolko vymozenosti…

@kattrin5 ďakujem, na tie ihlicky som aj ja chodila, ale asi mam horšiu kožu, efekt nebol ktovieaký. Ale uznávam, ze je fajn začať skôr, ako aj ty robíš. Asi máš v USA, či kde žiješ, aj trochu iné možnosti ako my tu. A máš len 38, to som nemala žiadnu vrásky, prvé sa mi objavili v 44 a potom to malo celkom rýchly progres, žiaľ. A ešte chýba mi kamoška, ktorá by zdielala so mnou tieto procedúry, rada by som chodila s niekym, aby sme sa takpovediac ťahali spolu v týchto veciach. Mojim kamoškami stačí, že majú mužov a deti, že sa takpovediac "minuli", akoby to bola jediná náplň ich života.

kattrin5
30. dec 2025
@tilly

@kattrin5 v 38 som bežne behavala 10 - 15km a cvičila hiit bez väčších problémov. Mám 44 a už to nie je taká sranda 🙊

@tilly to si ma nepotesila😬 uvidime ako to pojde po 40tke u mna

tilly
30. dec 2025
@kattrin5

@tilly to si ma nepotesila😬 uvidime ako to pojde po 40tke u mna

@kattrin5 u teba to vôbec nemusí byť tak isto. Ako píšem vyššie, každý organizmus je iný.

tilly
30. dec 2025
@mofa

Chapem ta a tiez som z toho az zaskocena co sa mi deje. Ale citala som niekde, ze to telo proste ostarne a potom sa to zase ustali a potom okolo 70tky je zase take nejake obdobie chatrania.Cely zivot som bola fit a zrazu ma vsetko boli.Trapi ma perimenopauza tiez. Horsie vidim a akoby zo dna den.
A stale si hovorim, ze pekna som uz bola. Nechcem to nejako umelo silit. Snazim sa udrzat vo forme ale co uz narobim. Vies ked tu pisu baby co maju 37-38 to je nic ono naozaj ten zlom pride po 43. Starnutie je privilegium, ktore nie je dopriate kazdemu.

@mofa presne, to príde okolo 42/43. S tým zrakom to mám tiež. Dúfam, že sa to čoskoro ustáli trošku. Tie zmeny, to je strašné. K tomu decká s hormonálnych búrkami. No krása

nika1971
31. dec 2025

Do 47 som bola sthla, vladala som vsetko...potom prisiel zlom a zacala som pomalicky priberat...a po 50 je to este horsie...uz sa ozyva cely clovek...ale treba to brat prirodzene, ze starneme...

ibatanecnica
31. dec 2025
@anonym_819558

@kattrin5 ďakujem, na tie ihlicky som aj ja chodila, ale asi mam horšiu kožu, efekt nebol ktovieaký. Ale uznávam, ze je fajn začať skôr, ako aj ty robíš. Asi máš v USA, či kde žiješ, aj trochu iné možnosti ako my tu. A máš len 38, to som nemala žiadnu vrásky, prvé sa mi objavili v 44 a potom to malo celkom rýchly progres, žiaľ. A ešte chýba mi kamoška, ktorá by zdielala so mnou tieto procedúry, rada by som chodila s niekym, aby sme sa takpovediac ťahali spolu v týchto veciach. Mojim kamoškami stačí, že majú mužov a deti, že sa takpovediac "minuli", akoby to bola jediná náplň ich života.

@anonym_819558 ja by som tiez brala taku kamosku. Chcem spravit reset v zivote. Pravidelne cvicit naberat svalovu hmotu a pod.

ibatanecnica
31. dec 2025
@tilly

@kattrin5 u teba to vôbec nemusí byť tak isto. Ako píšem vyššie, každý organizmus je iný.

@tilly presne u mna sa to nejako zhorsuje po 50tke. Koleno unava stitna. Musim sa dat dokopy. Kvoli praci som sa zanedbala tak to idem menit

anonym_e33c27
31. dec 2025

@anonym_autor všetkých nás to čaká. Jasné že žena po 40tke nikdy nebude vyzerať ako na 20. To sa nedá. Ja som za rôzne úpravy lebo keď sa spravia s mierou tak to človeka omladi. Ale ak ťa môžem povzbudiť tak sú na tom ľudia aj horšie. Ja mám 26 a ľudia mi tipuju 35, dokonca aj 40 som raz počula. Takže sú ľudia ktorí starnu o dosť skôr

anonym_8e42f4
31. dec 2025

Mám 47 a vzhľadovo som spokojná. Schudla som cca 30kg (po 15-tich rokoch), dala som si urobiť zuby, šedín mám minimum, ale i tak si občas zafarbím vlasy. Čo ma štve, je atopický ekzém na viečkach, to fakt na kráse nepridáva a oproti tomu sú vrásky nič (v podstate ich ani až tak moc nemám a tie čo mám mi nevadia). No najťažšie znášam, že veľké deti vylietajú z hniezda, menšie deti budú za pár rokov v puberte.. je mi smutno za časmi, keď boli malé.

Strana
z4