Hrozné PMS
Ahojte dievčatá,
posledný rok ma trápi veľmi silné PMS, hlavne na nálade sa to prejaví (telesne tiež, ale to by som vedela prežiť). Ovuláciu mám relatívne skoro, okolo 12 dňa cyklu a hneď ako prebehne, už cítim zmeny - som nenormálne nervózna. A to trvá do začiatku menštruácie, čiže cca dva týždne mi je hrozne. Depky ani nie, skôr som nenormálne nervózna - pociťujem agresívny hnev na veci, ktoré neviem nájsť, alebo mi spadnú z ruky, hnevám sa na všetko, čo ma čo i len troška otravuje. Nenormálne ma serie aj manžel (úplnými kravinami, napr že kúpil 3 balenia chleba, ktorý nemám rada, totálne sa za to hanbím jak to píšem :D), pričom hneď v tú istú dobu mám výčitky, pretože on je fakt super a vôbec si to nezaslúži. V tých dvoch týždňoch sa mi cyklicky vracajú frustrácie, nad ktorými bežne mávnem rukou. Som hrozne netrpezlivá, irituje ma, ako ľudia okolo mňa jedia, dýchajú :D ale samozrjeme, že si to nechávam pre seba. Pripadám si neschopná a tučná.
Len na margo životného štýlu - nepijem alkohol, iba príležitostne, športujem pravidelne, stravujem sa normálne zdravo. Vzťah aj intímny život máme skvelý. Akurát deti ešte nemáme a nemôžeme mať (teda len pomocou darcu), tak neviem, či to môže súvisieť s tým, že mám 29 a žiadne deti. Každopádne, niekedy prepadám zúfalstvu, že som takmer 2 týždne z mesiaca hrozná. Keď však príde ms, je mi úplne super zas, ako mávnutím prútika.
Popravde, robím si starosti, že ak teda v budúcnosti budem tehotná, či nebudem počas 9 mesiacov z manžela nervózna tak, ako teraz, lebo bojím sa, že by nám to mohlo ozaj poškodiť vzťah... fakt je to mega rozdiel, pred ms a po.
Budem vďačná za skúsenosti, či ženy, ktoré mali pms, mali podobné stavy aj v tehotenstve a podruhé, čo vám pomohlo na pms čo sa týka nervozity. Len ma prosím nesprdnite, viem, že to znie hrozne, aj sa kontrolujem, čiže nie som nejaká xantipa, ale vnútorne ma to zožiera a nechcem chovať negatívne emócie voči ľuďom, ktorých mám rada.
Vďaka veľmi pekne!
@ada309 no ja by som potrebovala tie dva tyzdne odist na nejaky opusteny ostrov 😂😂😂
@malinka158 je aj v tobolkach dostupny.. resp v takych zelatinovych kapsuliach....
@malinka158 najskor som normalne olej jednu lyzicku rano na lacno a jednu vecer, a zabralo mi to hned, hned prva ms bola uplne ina a to som zacala prat len par dni pred prichodom ms. Najskor som ani tomu neverila ze to je tym olejom, ze to asi nahoda, ze ma tato nebolela. Ale prisla dalsia a opat iba s mienymi bolestami. Pupalkovy olej som potom uzivala 2 roky v kuse kazdy den. Najskor olej cisty a ked ho nemali tak v tabletach. Treba pozerat aby si denne v tabletach prijala
aspon 2000 jednotiek. Niektore tablety su slabe a treba ich vziat aj 6-12 podla toho ake si kupis. Kupovala som take aby som ich jedla max 2-3 denne a dosiahla pottebnu davku. Na sk v lekarni treba pozerat forte ak ti olej nechuti alebo robi problem zjest tablety su fajn ;) Mne nechutil ale dost vela veci je o nastaveni mysle ;)
ja som uprednostnovala ten olej lebo predsalen je to cisty olej bez chemie naviac ;) tablety uz maju nejaky obal -umely spracovany... ale ked sa inak neda je to tiez ok
Ahojte mavate aj ine priznaky? Ja som teraz 5 den pred menzesom - akurat odisla odo mna zachranka 😞 - uz dva dni mam strasne vypatie, cele telo v krci, stupnuta krcna chrbtica, pulzovanie v hlave, trasie ma, nervozna som, dnes sa pridala uz aj migrena so zvracanim, tym padom vysoky tlak - namerali mi 150/115 ( minule az 180/120 to ma brali uz na hospitalizaciu ) a tep 100 - no strasny stav ... pravdaze lekari stale nevedia z coho presne mi takto byva, pretoze migrena sa dostavi niekedy aj mimo cyklu :/ ... teraz som bola na MR mozgu, zajtra neurolog - ake vysledky vyzeraju OK, na migrenu mi predpisali zatial panadol migrena a moj gynekolog mi skurat nasadil hormonalnu liecbu na 3 mesiace ... este vravia, ze to moze byt z krcnej chrbtice :/ alebo stitna zlaza som aj pocula
@nelie neviem povedať, čo by to mohlo byť, ale raz sa mi stala podobná vec - v ten mesiac som dostala namiesto menštruácie špinenie a potom asi týždeň na to som začala mať tieto stavy - triaška, strašná zima, teplota, vysoký tlak (pričom vždycky mávam nízky) a strašná úzkosť v dôsledku toho všetkého. Myslela som, že štítna žľaza, termín som dostala až o mesiac, zobrali mi krv ale všetko bolo okej.
Zaujímavé však bolo, o dva týždne po špinení som dostala normálny menzes. A ako postupne slabol, postupne odšli aj tie nepríjemné stavy. Odvtedy sa mi to nezopakovalo. Myslím, že to mohlo byť spôsobené hormónmi, kvôli tým dvom menštruáciám tipujem. Je aj pravda, že som mala za sebou náročné tri týždne (neobvykle telesne namáhavé - takže to mohlo byť aj vyčerpaním, alebo jedno s druhým.... )
Krčná chrbtica vie potrápiť - mne pomohla zmena prostredia a teda menej stresu plus pravidelný pohyb - cvičenie na telesné jadro (brucho a chrbát) a naťahovacie cviky na krk.
Uvidíš, čo MRko, držím palce.
A na migrénu mi pomáhal sumatriptan, panadol vôbec.
Drím palce, nech sa to zlepší.
@nelie mne v čase pred MS a počas nej veľmi busi srdce.. Chodila som na kardio, on povedal ze sa také stavy môžu vytvárať u žien, čiže hormonálne to je asi..
@nelie ja mam pred MS vlastne presne také pocity ako mala moja mama v čase klimaktéria.. Potenie, návaly tepla, búšenie srdca, nervozita, úzkosť..
Len na margo PMS - dnes som si sama pre seba navarila segedin a teraz sa ladujem zmrzlinou :D zastavte ma niekto!
@srnec ak pomôže daj vedieť... Navarím aj ja.
Ja sa snažím papať zdraví, bez pečiva, zelenina atď.. Ale keď to na mňa príde, nemôžem si pomôcť ale moje PMS stav viem zvládnuť iba so slaninkou na také maličké kusocky pokrájanú a štipľavé zavárané papriky k tomu....ach jaj..
@janinamojka veru pomohlo, aspon som vedela, z coho som taka nafúknutá :D Slaninka a zavarane papriky, mi robis chutky :D
Pridávam sa k vašej diskusii. Mne dnes Dr predpísal na pms duphaston. Ja som mala také stavy, že mám sa nornslnej chuť odstrelit. A to mam dve malé deti. Len by ma zaujímalo. Ci aj niekomu ho predpísal gyn. Ja dúfam. Ze zaberie.
@flakulka ahoj, môžem to skúsiť ešte postnúť, dúfam, že ma nevypnú... Modrykonik.sk, ospravedlňujem sa, ak som porušila nejaké pravidlá, ale na sharovaní dobrých a užitočných vecí nevidím nič zlé. Kopec báb tu odporúča konkrétne produkty, zdieľame si veci, ktorým veríme... https://rodicom.sk/liecime/prevencia/2511-pms-n...
No baby, ja som začala brať antiku na pms. Brala som aj gynex, ale antiku beriem mesiac. Ale nič. Zatiaľ bezo zmeny.. Mam deň pred ms. A tento týždeň som mala také stavy, že by som sa dokázala odbaxhnut. Sama seba nenávidím za to. Všetci ostatní doma si to zliznu. Deti. Muž. Neskutočne
A vytacajjú.
Skúšala som aj pupalkovy olej. Ale to sa neda
Ten je riadny humus 🙄🙄🙄. Som z toho na nervy. Celá pms. Och
Baby trpíte aj tocenim hlavy a celkovov únavou?
@janula2511 ano
Velkou unavou. A malatnstou
Bsz chuti. Akurát idem. Tu nakuknit. Objednala som si vitex jahnaci. Tak snad zaberie

@ivec16 a ako si brala ten pupalkovy olej??? Ja ho mam doma ale ta chut je strasna