Mamka má asi rakovinu - kardiologička zlyhala
Ahojte...
Prepáčte, velmi ťažký príbeh... Neviem ho rozpísať úplne do podrobna, lebo od rodičov žijem 500 km ďaleko,...
Môj ocko sa stará o mamku, ktorá už má 78 rokov. Je to fajčiarka od nepamäti. Už asi 10 rokov má problemy s krčnou chrbticou, je kardio pacientka skrze arytmiu.
Ale stalo sa, že spadla - pred rokom si trošku nalomila predlaktie. Spadla na koberčeku druhýkrát.. bojí sa chodiť, takže sa obmedzila v pohybe. Bála sa niečo robiť v záhrade, lebo čo ak niekde spadne. Postupom času prestala tak chodiť a pohybovať sa. Na cigaretku si z poschodia v dome rada zbehla.. Veď kardiologička povedala, tri cigaretky denne môžu byť (inak bola tuhá fajčiarka). A otec jej pomáhal v obliekaní, aj jej cigarety kúpil....
Kardiologička ju stále kontroluje, áno, máte vela soli v krvi... Arytmia stabilizovaná, ale máte nejakú vodu pri srdci, treba brať lieky, pohybovať sa, piť...
Starý človek veľa nepije, no čo... Otec sa o ňu stará (75), ale ani o to sám nezvláda dokonale. Kúpila som im tú nádrzku na čistenie vody, že si to bude sledovať, nepoužívali to. A hľa, mama odpadáva... Volá záchranku.
Mamka ide na hospitalizáciu - krv: zle, zvýšené biele krvinky a rozhodený obraz...
Urobili jej RTG: má nález na pľúcach...
...
Ja som strašná, ja som si o tom študovala, no čo, fajčiarka, čo fajčí asi 50 rokov, aj keď menej ako kedysi.. .nevie ani chodiť, dohováram jej, nerob to, choď na preventívky - ona nejde. JEdz, ona neje.. nepije... Ako ja na to môžem sakra dozerať? Mamka stále slabšia, do toho odpadáva, nevládze dýchať, ako prejde tri kroky? Otecko to neriešil už skôr? Nevyhodnotil, neviem.. ale hlavne tá Kardiologička... čo povedala: máte vela soli, berte tieto lieky, pite... máte vodu pri srdiečku - A TERAZ TAM MÁ PO MESIACI NÁLEZ? HALO???
.. Mamka slabá, leží v nemocnice, nechodí, ledva vstane, neje, slabo rozpráva, po bronchoskopii, obávame sa najhoršieho.. nález bude rakovina... :(
Je tu niekto, kto má podobný príbeh?
Ženy, ja sa bojím hlavne, že kardiologička zlyhala - nie že mama nechcela ísť dobrovolne po iných všeobecných vyšetreniach, ale že ju kardiologička sama od seba niekde NEPOSLALA! Mohli sme tomu predísť - mám osobnú skúsenosť s iným lekárom a internistom, ktorý zle odhadol stav a už som bola skoro onko pacient, pritom som mala mononukleozu... poradte, čo robiť...
Povzbuďte ma... ďakujem vám........
Tvoja mama nedodržiavala ani základné odporúčania lekára - viac piť, viac sa hýbať. Ako by jej pomohla kardio? Na vyšetrenia mimo srdca sa chodí inde.
Kardiologička nič nezanedbala. Problémy, ktoré maminka mala, riešila. Upozorňovala, čo má a nemá robiť. Predpísala lieky. Kontrolovala ju. Žiaľ, viem aké to je v tomto veku rodičov k niečomu presvedčiť.
Ako prepáč, ale ma nález na pľúcach a nie na srdci. Po 50 rokoch fajčenia, že ma nález???? A to sa čuduješ??? Co urobila mamka vlastne pre svoje zdravie okrem toho, že ničila vlastne telo??? Fajčenie, malo pohybu, nezdravý štýl života.... Lekári môžu za jej momentálny stav???? Určite nie... Predpokladám, že nedodržala ani stanovenú liečbu... Budem asi z tvojho pohľadu zlá, no jednoznačne za svoj stav si môže jedine sama a zvlášť ľutujem tvojho otca....normálne si ma vytočila
Tuha fajčiarka…..a ty hodíš vinu na lekárku.
@sissy27 Nehovorím, že je problém v kardiologičke, ale rozmýšľam.... Jediná lekárka , kam chodila. Ja viem, že mamina si je strojcom vlastného šťastia, je to jej život, mohla som jej dohovárať... :( Viem...
@mogaa Neobviňujem všetkých okolo, iba som sa nad tým spätne zamýšľala a viem, že je to zbytočné - teraz je už na mnohé veci neskoro. Pred rokmi ,keď mala prvé problémy, mala ich riešiť... Na všetko sa mamka vykašlala... :( A ja 500 km ďaleko, čo jej mám klepať po prstoch, keď siahne po cigarete a ledva chodí? :/ Je za seba zodpovedná sama...
@salome123 Nehnevám...
@mamina7070 Porovnávala som iba prístup lekára, internistu, ktorý nezistil, že mám mononukleozu a posielal ma aj na hematologiu a opakovane premýšlal, že mám tak zlé vysledky, že mal vážne podozrenie, že mám asi leukémiu... Preto.
@iwesska Prepáč, píšeš, že si to treba priznať a mame to tak povedať... Je dospelá, môže si za to sama... ale ledva rozpráva, ledva dýcha, leží, neje, sotva pije... také čosi jej teraz vyčítať nebudem, že si za to môže sama! Ak si to ani teraz sama neuvedomila, kde sa dostala, ja jej to v tomto štádiu necitlivo vyčítať nebudem!
@stanulienkat Máš v podstate pravdu, ale tak necitlivo napísané, že díky, naozaj.... Rodina: jedine otec by jej mohol ešte dohovoriť, ale aj on sa mohol aj na hlavu postaviť, ke´d nechcela ísť na preventívky... len aby bola v klídku a nedozvedela sa nejakú zlú správu... a tak to dopadlo, napriek nášmu naliehaniu, hádkam....
@oslo1 Áno, mama si je zodpovedná za svoje zdravie sama. Ja sa nehnevám, sú to prirodzené otázky, ktoré viem... ničomu nepomôžu ... Chcela som len povzbudenie, dostávam tu len facky od cool mamičiek.........
@aurora33 Napriek všetkému jej nezodpovednému prístupu, je to milujúca mama... nie MATKA, ako si ju pohrdavo a necitlivo nazvala... čo mi fakt príde fantasticky "vhod" v tieto dni! ...
@0silvia0 Hrozné s tými našimi rodičmi niekedy... držím palce, nech ste ok...
@felycity ja lekárov neobviňujem... Ale je prirodzené , že špekulujem... lebo aj to dnešné zdravotníctvo... :/
@yoxinka Len som si dovolila uvažovať...
@beatinka Áno, je to sakra ťažké, majú svoj vlastný rozum. A potom sa s nimi hádam.. a už ich znepokojujem, robím zle... načo sa starám, že? :/
@irusa Aj ja ľutujem môjho otca, lebo on s ňou bol vkuse, mal byť ráznejší, nie jej ešte cigarety kúpiť! Tiež ma to štve a neskutočne, ale čo narobím? :( Nemôžem sa s nimi hádať, lebo im robím zle... opakovane som im dohovárala, kúpila som brit kanvicu na vodu, aby si sledovali ako starí ľudia pitný režim, nepoužívali ju... atd... Realita je teraz taká, aká je... a trápenie z toho má práve otec... lebo je sám.. a asi aj ostane sám.. vďaka bohu, že je taký silný a aktívny. Len nech to zvládne... :( Bohvie, čo ešte príde...
@hedviga2 Nehádžem, len som premýšľala, čo je prirodzené, či sa niečo nezanedbalo zo strany lekárov, ale jasné, že to bola jediná lekárka, ku ktorej mama chodila pravidelne... mamka si to sama vybrala, že sa zanedbá... :(((
VĎAKA ZA KOMENTÁRE, NEBOLI POVZBUDIVÉ, ALE REALITA TAKÁ, AKO PRSTY MEDZI DVERE. zabolelo, ale viem, všetko si uvedomujem, že mamina si za seba môže sama.. plus otec, ktorý s ňou bol denne a ako manžel ju v niektorých veciach nemal podporovať.. Ale čo narobíte, keď niekoho nedonútite ísť k lekárovi?? :( Je mi smutno z niektorých necitlivých komentárov. Všetko sa dá vysvetliť a povedať, ale nie spôsobom, ako ste niektoré zvolili. Prajem aj vašim rodičom veľa zdravia, aj toho mentálneho a keby bolo zle, vám správne rozhodnutia a trpezlivosti... ďakujem... henrieta.
@bellugia moja mama si našla hrčku v prsníku. Vedela o nej 2 roky. A aj my. Ale k dr sme ju jednoducho nedostali. Išla až s obrovskými bolesťami chrbta. A to jej už metastázy spôsobili zlomeninu chrbtice. Potom bojovala ešte dva roky, no bolo príliš neskoro. Keby išla hneď, mohla byť ešte s nami. No bola dospelá, svojprávna.. mohli sme ju prosiť, vyhrážať sa, plakať. Proste nešla. Pochovali sme ju na jej 64. narodeniny. Ale vedeli sme, že hlavným vinníkom bola v prvom rade ona sama a jej tvrdohlavosť.
@beatinka ach, to je velmi smutné :( Ja som mala hrčku na prsníku pred 15 rokmi, určite som to riešila, našťastie nezhubné, vybrali mi ju.... Môžu metastázy urobiť taký problém? Fúha, rozmýšľala som, či nemá problém s krčnou chrbticou už roky kvôli práve tomuto .... Asi to nebude tým, že sedela za počítačom a tam si čítala noviny.. niekedy aj hodiny... a menej sa tým pádom hýbala. Jednoducho sa prilepila k počítaču, ale to je už viac ako 10 rokov... :( A ešte sa opýtam... Vedeli ste, že si to spôsobila sama, ale aj tak je to človeku ľúto! :( Určite vás to aj tak trápilo...
@bellugia metastázy v stavcoch jej spôsobili, že sa jej rozsypali. samozrejme, že nám to bolo ľúto. V deň, keď zomrela, som ja osobne cítila až “hnev” na ňu. “Prečo si nedala povedať? Prečo nás neposlúchla? Prečo nás tu nechala samých? Prečo? Prečo? Prečo?” Ale nedalo sa nič robit. Bolo to jej rozhodnutie, je voľba. Prajem vám veľa síl.
@bellugia je mi to ľúto. No zvyčajne človek nad tým uvažuje, keď to už nedokáže zmeniť. Viem, že ste určite s ockom spravili všetko, co bolo vo vašich silách, no niekto si povedať nedá. Viem o čom píšem ( už som to vzdala, nakoľko som ja sama vďaka tomu prišla k zdravotným problémom). A k lekárom? Poznám lekárov, co zomreli presne na to čomu sa celý život venovali ako odborní lekári. Čiže človek to nie vždy vie ovplyvniť, no tie preventívne prehliadky by človek mal absolvovať a aj myslieť na zdravie svojho tela a v neposlednom rade aj na psychické zdravie svojich príbuzných... Veľa síl......
@bellugia a tam mas odpoved - “jedina lekarka, ku ktorej mama chodila” 🤷♀️ nie, kardiologicka nic nezanedbala, starala sa o srdce. Ona nezastupuje vseobecneho, internistu, ortopeda, plucneho, gynekologa… nikoho. Zbytocne sa na nu hnevas a obvinujes ju zo zanedbania starostlivosti o tvoju mamu.
nemyslim si, ze by kardiologicka bola nieco zanedballa. prepac, ja ako chapem, ze clovek nejak vnutorne potrebujve vsetko na niekoho zvalit, no vo vasom pripade si za to moze bohuzial len mamka
@bellugia
Ty mi pripadáš ako by si nebola schopná vnímať realitu alebo ja neviem čo … Mama sedí 10 rokov hodiny za compom a pýtaš sa, či ju z toho môže bolieť chrbtica??? Vy ste obe nejaké pomýlené. Mama si totálne zničila svojím správaním zdravie a ty hľadaš vinníka kade tade, len nie v nej 🤷♀️. Píšeš, že chceš povzbudenie. Tak neviem, či ťa to povzbudí, ale moja mama fajčí asi 50 rokov, strašne kašle, má brutálnu nadváhu, zadýcha sa aj pri jedení, je samé sprostosti, poradiť si nedá nič, ona vie všetko najlepšie … Kedysi som sa nad tým rozčuľovala, ale už na to nemám energiu. Mama si vybrala svoju cestu a sama som zvedavá, ako to skončí. Zatiaľ je v pohode, funguje, pracuje … ale je to časovana bomba.
@bellugia vravis ze "nie som pomýlená, len som chvílku uvažovala" a do nazvu temy das obvinenie vo forme "kardiologicka zlyhala". Aj preto su reakcie ake su; a povzbudenie nie je z coho cerpat.
Aj moja mama bola fajciarka a trapilo ma to. Tak som si priala zdravu stastnu mamu ktora by dlho zila ale nebolo to mozne; nakoniec zomrela predcasne na demenciu.
@bellugia moja mama zomrela na zriedkavy typ demencie, nazvany frontotemporalna. Mala 60 ked dostala diagnozu. Demenciu nezavinilo fajcenie, ale tym ze bola fajciarka jej organizmus bol oslabeny a choroba postupovala este rychlejsia.
Drzim palce aby v tomto narocnom obdobi🙏 Tebe aj Tvojim
Kardiologicka nie je povinna, robit vysetrenia nad ramec svojho zamerania, toboz ked si to nevie vykazat ako ukon v poistovni. Mohla jej maximalne v dobrom dohovorit aby nezanedbavala preventivne prehliadky. A dokonca ani vseobecny lekar nemusi nic odhalit, to by sa mu mamka musela postazovat a priznat co vsetko ju trapi, vacsina starych ludi mavne rukou ze to staroba, ze to nic🤷♀️

@misinka0611 Kardiologička kontrolovala srdce a s ostatnými problémami mala mama chodiť ku všeobecnému lekárovi a on by ju vypísal.