icon

Ako zvládate panickú poruchu?

patqa27
13. mar 2018

Ahoj ľudia mal alebo máte niektorá PANICKU PORUCHU? Ako to zvládate ? Ja prvé dva roky ok dalo sa ale potom fuuu katastrofa ja už pomaličky ani nežijem len prežívam zo dňa na deň ráno čakám na večer a večer čakám na ráno . V novembri sa mi stala taká nepríjemná vec naobedovala som sa umyla riad sadla som dala som či cigu a potom to prišlo V HLAVE SOM CITILA AKO KEBY MI NIECO STISKLO A UVOĽNILO ZACAKO SO MNOU TRIASŤ od tej doby mi je stále deň čo deň nevoľno chrbát ma začal strašné bolieť .... Ja už ani neviem čo je čerstvý vzduch nikam nechodím ani len na dvor nepôjdem lebo sa bojím ísť že mi príde nevoľno. A čo je najhoršie mám SEBAVRAZEBNE MYŠLIENKY. beriem lexaurin 1,5g jednu na deň ale nejako mi nepomáha .... ĽUDIA CI MAM ROBIT ? JA IZ CHCEN ZACAT OPÄŤ ZIT ALE AKOOOOOO 🤔😢

Strana
z2
zemislava
13. mar 2018

Ja tiež ešte môžem odporúčiť knihu : Deset tváří úzkosti

veriine
13. mar 2018

@katharines :D http://zivakultura.cz/zakladni-informace/ = Syndrom travenia a psychologie.
Ja som momentalne v stadiu nejakych vysetreni, ale uz par dni dozadu som nasla tuto stranku, a prave je to o liecbe jedneho z ochoreni traviacho traktu (na ktore budem za par dni vysetrena)

katussska24
13. mar 2018

Ahoj, podla mnaby nebolo na skodu zvazit pravidelne terapie. URcite v tomto pripade aspon na zaciatku aj liecbu liekmi - neviem ci zrovna lexaurin dlhodobo (je navykovy....) - to uz Ti urci lekar.
Co sa tyka volne dpostupnych vyzivovych doplnkov a praktik:
- omega 3-6-9
- magnerot
- zensen (je dostat take ampulky v lekarni, alebo cez net obj aj koncentrovanejsie, ale drahsie prosdukty)
- pit medovky, caje na ukludnenie
- dbat na pitny rezim, min 3l vody denne
- dostatok spanku (ak mas tu moznost spat tych 8hod)

Neviem potom ake veci / sporty /aktivity su pre Teba prijemne, velmi pomaha jazda na koni (samozejme nesmies sa bat 🙂, celkovo pohyb je prospesny, no idealne nieco kde ti ta aktivita plne zamestna aj mysel ... pomaha ked mas niekoho, kto ta ako keby "strazi", je na telefone, vies, zemu mozes zavolat, poziadat o sprievod .... kazdopadne treba na tom pracovat dlhodobo cielene, nezmeni sa to zo dna na den, ale trpi tym mnoho mnoho ludi v tejto dobe...

eliska13
13. mar 2018

@zemislava tiež som ho asi 5 x zažila áno strach zo strachu a následne strach kedy sa to vráti.Ono sa to ľahko číta, keď už vieme s tým bojovať, ale tiež mi veľmi pomohli zhlboka dýchať, nasmerovať pamäť inam napr.zacat si hovoriť násobilku mi poradila psychologička, ja som cítila ako má obmiva teplý pot, ale už do paniky to neprešlo rozdychala som to.Velmi pomáha šport, magnézium veľké dávky, ak sa nedá ináč ukludnovaky, AD a pochopiť, že je to len pocit a ten odíde.

olivka84
13. apr 2018

Ahojte ja mám okrem pp aj tetaniu. Ataky som začala mať asi pred rokom nie často raz mesačne . Ale zle som sa cítila stále buď mi bolo zle od žalúdka alebo hlava alebo chrbát .stále niečo . V októbri som nevládala vstát s gaucaa posledný záchvat bol niečo príšerné .povedala som si že stačí . Hanba nehanba našla som si psychologickú .a musím povedať že to bolo najlepšie rozhodnutie aké som spravila. Od januára chodím na terapie a síce som len na začiatku musím povedať že sa cítim lepšie viď svetlo na konci tunela.aj keď nie vždy je to také ružové .zle pocity má prenasledujú sem tam ataky ale viem ich spracovať bojovať s tým. A najlepšie je že hoci som tomu nedokázala uveriť nachádzam pomaličky časti toho čo ma ťažilo hoci som to nevedela . Koľko si toho človek v sebe nesie koľko si toho dokáže v sebe uzavrieť. Lenže nás to dobehne . Žiadne lieky si s tým neporadia len to zakryjú. Hoci s daleka niesom na konci a nemám vyhraté verím že to zvládnem že jedného dňa budem zasa šťastná zdravá a silná . Zasa to budem ja. Za seba určite odporúčam nielen psychiatra ale hlavne dobrého psychológa .

thekacicaa
13. apr 2019

@patqa27
Odporucam kazdemu, kto zaziva uzkostne stavy a panicke ataky, aby v prvom rade utekal do lekarne, kupil magnezium, calcium a vitamin D a uzival tieto po dobu aspon 1 mesiaca denne. (Calcium + vit D rano, 1x magnezium na obed + vecer). Po mesiaci sa moze calcium a vit D vysadit a 1x denne uzivat len magnezium dlhodobo.
Ak po mesiaci stavy neustupia, az potom sa da potvrdit, ze naozaj ide o psychicku poruchu. Ale mozem zarucit, ze 90% psychiatrickych diagnoz je sposobenych zlou stravou, ktora neobsahuje dostatok mineralov.
Tiez som trpela tetanoiu. Bezni lekari to nezistia, pretoze biochemicke vysetrenie vam na poziadanie nikto neurobi, poistovne ho nepreplacaju. Len v specializovanych klinikach to robia a nie je lacne. Bezna reakcia lekarov je, ze ide o PANICKY ATAK a poslu vas k psychiatrovi!!!

lucinka2016
10. dec 2019

@patqa27 ahoj prosím napíš mi možno ti pomôžem

patqa27
autor
7. jan 2020

@lucinka2016 ahoj píšem ti správu ;)

kissme112
27. jan 2021

Ahojte 🙂 Tak ako pozerám niesom sama čo mám panickú poruchu ....ach ťažké to je strašne 😕aspoň pre mňa ...mne sa to vrátilo ....ja som to mala už pred rokmi a naspäť sa to zhoršilo ,pritom beriem AD ..neviem čím to môže byť a ako to mám už zvládať ....poradíte ako to zvladate ?

teleskop
27. jan 2021

@patqa27 potrebujes antidepresiva a nie vysoko navykovy lexaurin z ktoreho po viacerych mesiacoch zmagories...

kissme112
27. jan 2021

@teleskop prečo zmagotiet

teleskop
27. jan 2021

@kissme112 kazdy dobry lekar ti povie, ze lexautrin mas brat maximalne mesiace, je silno navykovy, je to droga, nesmie sa zneuzivat, zmagories preto, lebo posobi silno ma mozog

kissme112
27. jan 2021

@teleskop jaj no dobre potom ...ja sa len pýtam 🤣

teleskop
27. jan 2021

@kissme112 ok 😀

maja132015
27. aug 2021

@selenka7 antidepresíva zaberajú na panickú poruchu? Ja ju mám tiež, proste stačí keď niekto zomrie v dedine počujem to a už to ide, búšenie, trasenie. Spúšťač bol môj ocino, zomrel náhle, nečakane a panika sa mi spustila teraz asi 2 mesiace, čo z ničoho nič začalo mi búšiť srdce a z toho som dostala paniku, mám aj úzkosť aj depresiu. Ďakujem ♥️

selenka7
27. aug 2021

@maja132015 antidepresíva sú základná voľba pri liečbe panickej poruchy. Ani pri dlhodobom užívaní nevzniká závislosť, len trvá min. 2-3 týždne, kým sa dostaví účinok. Na tú dobu sa predpisujú aj anxiolytiká (neurol/frontin/xanax, prípadne pri ťažších stavoch diazepam a pod.), len tie sa nemajú brať dlhšie ako 6-8 týždňov. A ideálne je čím skôr začať aj s psychoterapiou.

kristinalaukova
31. okt 2021

@zemislava ahoj môžem sa spýtať aká to bola literatúra, ďakujem za odpoveď.

juliagazikova
11. júl 2022

@zemislava môžem sa stebou poraďit

beataxxx
11. júl 2022

Možno by si mohla skúsiť po malých dávkach robiť to, čoho sa bojíš.Píšeš, že sa bojíš vyjsť pred dom, tak chod dnes aspoň za dvere, zajtra o kúsok ďalej, musíš prekonať tu bariéru a potom to pôjde samé.Mne začal pred pár rokmi po veľmi stresovom zážitku lietať tlak do závratných výšok, po dvojtýždňovej hospitalizácii som sa dozvedela, že som úplne zdravá, ale tlak mi lietal nečakane-to také že 190/135 a pri tom sa nedá nič robiť, lebo sa Ti všetko krúti. Tak som si povedala, že to je možno panicka porucha, rešpekt. tetania.musela som chodiť do firmy a za vnuckami a za mamou a more iných povinnosti, začala som mať hrôzu, že čo ak sa mi to stane za volantom….ja čo mám milión km bez nehody, som sa bála odšoférovat 5 km do roboty… tak som vstávala o 5 ráno a robila malé kolecka po okoli a potom väčšie až som to dala…tak isto venčenie psa- najprv do záhrady, preventívne som sa držala zábradlia, potom pred domom, neskôr ďalej a som ani nie že odstránila strach, ale tlakomer a lieky v kabelke a proste som si povedala, že musím….a stres odbúrava aj pravidelne cvičenie, plávanie…..antidepresíva som nikdy nebrala, skôr som tu paniku zlikvidovala postupným zvyšovaním aktivít, ktorých som sa bála, vyskúšaj to, držím palce🙂

Strana
z2