Ako zvládate panickú poruchu?

patqa27
13. mar 2018

Ahoj ľudia mal alebo máte niektorá PANICKU PORUCHU? Ako to zvládate ? Ja prvé dva roky ok dalo sa ale potom fuuu katastrofa ja už pomaličky ani nežijem len prežívam zo dňa na deň ráno čakám na večer a večer čakám na ráno . V novembri sa mi stala taká nepríjemná vec naobedovala som sa umyla riad sadla som dala som či cigu a potom to prišlo V HLAVE SOM CITILA AKO KEBY MI NIECO STISKLO A UVOĽNILO ZACAKO SO MNOU TRIASŤ od tej doby mi je stále deň čo deň nevoľno chrbát ma začal strašné bolieť .... Ja už ani neviem čo je čerstvý vzduch nikam nechodím ani len na dvor nepôjdem lebo sa bojím ísť že mi príde nevoľno. A čo je najhoršie mám SEBAVRAZEBNE MYŠLIENKY. beriem lexaurin 1,5g jednu na deň ale nejako mi nepomáha .... ĽUDIA CI MAM ROBIT ? JA IZ CHCEN ZACAT OPÄŤ ZIT ALE AKOOOOOO 🤔😢

eliska13
13. mar 2018

@patqa27 k psychiatrovi a brat AD Lexaurin je iný typ lieky nezaberá Ti a k psychológovi, aby Ta odnaucil strachu

basska_b
13. mar 2018

Niečo podobně má moja kamarátka, krásna mladá šikovna baba, už 2 roky je v ambulantnej liečbe, keď bolo párkrát úplne zle, bola hospitalizovana, berie také silné lieky, proti ktorým je Lexaurin nič. Mám strach, že ani v tvojom prípade to bez odbornej pomoci nepôjde. Ani kamoške nepomohli rady typu "chod von, nájdi si hobby, kamoša na porozprávanie". Sama hovorí, že ľudia by si mali uvedomiť, že psychická choroba je taká istá, ako fyzická. Keď niekto povie, že má niečo so žalúdkom, tak ho všetci poľutujú a keď povie, že má depresie, tak na neho pozerajú, že nie je normálny, že je psychopat.
Je mi veľmi ľúto, že musia mnohé mladé ženy aj muži dnes trpieť takýmito zlými chorobami, kde je každá pomoc krátka :( je to chémia v mozgu, ktorá sa ťažko napráva, resp. za cenu silných vedľajších účinkov

andulik
13. mar 2018

Ahoj pridaj sa do skupiny panická porucha, tetánia

veronnica080
13. mar 2018

Treba povedať doktorovi, že lieky nezaberajú a možno hľadať ľudí s podobným problémom

selenka7
13. mar 2018

Lexaurin sa hlavne nema brat dlhodobo. Antidepresiva za 2 tyzdne zaberu a budes ok 😉 Len sa nehanbit ist k psychiatrovi.

blunka
13. mar 2018

Paťa zase choď k doktorovi !!! povedz mu to isté, čo si sem napísala.
Dá ti antidepresíva.
Mne tiež najprv NEUROL, potom LEXAURIN a potom ešte čosi na N ....
Lieky z tejto skupiny majú super zaberať - mne nefungovali vôbec, ako keby som jedla lentilky.
Môžeš to mať tak isto.
Antidepresíva mi zabrali normálne asi do mesiaca. a Užívala som ich asi 2 roky (od 2009) a potom už nič. Raz pri veľkom strese v práci sa mi to chcelo zase vrátiť, ale nakoniec stačil psycholog.
Už roky som bez liekov.
Vtedy som tiež len PREŽÍVALA. Samovražedné myšlienky som teda fakt nemala, ale len som čakala na ďalší deň ako ty píšeš a nevedela som si užívať život.

zemislava
13. mar 2018

Lieky sú len náplasť ale skutočný problém nevyriešia ak k tomu neni aj psychologická terapia, ja som mávala záchvaty panickej úzkosti od 12 rokov a najprv som roky nevedela čo to je a čo s tým a potom som časom zistila že čo mi je a z čoho to je, bol to dôsledok jednej traumy, ktorú som prežila a odvtedy som si zohnala k tomu literatúru a naučila sa to zvládať sama ale bol to dlhodobý proces, ak nie si typ človeka čo by si sám vyhladával informácie a čítal psychologické knihy tak zájdi za psychológom, on má všetky potrebné info zoštudované a poradí ti ako zmeniť nastavenia mysle, aby si tieto stavy dokázala zvládať a časom odstrániť
Lieky ťa len utlmia ale tvoje zmýšlanie nezmenia, to môže len skúsený psychológ
Ak by si potrebovala viac info o tom ako som ja riešila svoj problém s panikou tak napíš a pokecáme cez súkromné správy

dorottka
13. mar 2018

Poviem ti z vlastnej skusenosti - panicku poruchu som mala hadam 15 rokov, brala som na to AD aj vselijake Xanaxy a podobne, ze vraj je to na stalo. Pravda je ale taka, ze JE za tym VZDY nieco, ktore ked si poriesis, upraces v zivote, prejde to aj same bez liekov. Ja som dost taky povedzme vedecky zalozeny clovek, cize som tomu nikdy neverila, ale fakt... treba si sadnut a premysliet, co v zivote ti vadi, co ta stresuje, co ta limituje, mas pocit, ze nieco sa neda vyriesit? Lebo ludia si casto nahovaraju, ze aaaa nemam to az take zle, ini maju horsie, ale tieto rozumove povedacky ostavaju len na tejto urovni, nizsie do podvedomia proste nesklznu, pokial sa s tym plne ozajstne nestotoznujes a tym padom problem pretrvava, podvedomie neoklames, aj ked chces. Bud maximalne uprimna a kludne ta sebaanalyza moze trvat aj tyzdne, dolezite je neklamat samu seba. Priklad: mna strasne stresoval byvaly partner, ale bol to skutocne velmi dobry clovek a mal ma uprimne rad, bohuzial mal caste vykyvy nalad. Potlacala som tu myslienku, ze mi to ozaj prekaza, pretoze som citila vycitku, ze napriek tomu, ze je skvely, stale som nespokojna, ved kazdy ma dake svoje muchy a vacsina zien to v pohode zvlada. Ale ked sme sa rozisli, bola to neskutocna ulava, az taka, ze fakt som sa za to hanbila 😃 A takychto uprav, ktore som musela poriesit, bolo viacero. Co ti poviem, 7 rokov som uplne ok, ani jeden panick attack. Vdaka tomu sa poznam lepsie a davam na seba pozor. Bohuzial, neda sa to odrbat a ja tabletky odmietam dlhodobo jest, poriadna sebaanalyza bolo to najlepsie, co som mohla urobit.

dorottka
13. mar 2018

@zemislava PRESNE, suhlasim, vidim, ze mame rovnaku skusenost. Vela ludi sa do toho ale nepusti, pretoze je to narocnejsie, casovo zdlhavejsie a vyzaduje si to prakticky boj so samou sebou, tabletky su easy fix (su, ale nie je to permanentne riesnie) a ked povie psychiatricka, ze sa jedna o anatomicku disbalanciu v mozgu, tak je vymalovane. Je to problem, ktory sa da riesit aj vo vlastnej rezii, na nete je tiez vela podobnych pripadov a vlastne, co si budeme nahovarat, chodila som k dvom psychologickam, ktore mi na rovinu povedali, ze to je diagnoza, kde najlepsie zabera presne toto prekopanie zivota a naucenie sa sebarespektu, ale malokto ma na to odvahu a "gule".

lucylka25
13. mar 2018

Da sa to liecit aj alternativne, homeopaticky, treba hladat pricinu. Skuste si precitat tento clanok: https://www.slovenskypacient.sk/ako-prekonat-uz...

andula09
13. mar 2018

K psychiatrovi a poprípade nech ti zmenia lieky, nech môžeš aspoň von chodiť..

patqa27
autor
13. mar 2018

@andulik kde ju nájdem? Prosím dajte mi link? Ďakujem

patqa27
autor
13. mar 2018

Fuuu ženy ja vás obdivujem 😉 veľmi rada by som za psychiatrom zašla ale bojím sa cestovať a sama to nedám 😢 rodičia mi nerozumejú keď mám silný atak miesto pomoci kričia preklinaju má vyhadzujú má z domu atď... Priateľ? Tiež mi nerozumie vidí že mám atak a on nič proste sedí hraje hry pije kávu fajčí .... Ženy verte alebo nie ale mám 3r syna a on jediný príde opýta sa MOJO (nevolá má mama ale mojo 😘✌️) CO TI JE A POSTISKA MA TULI SA KU MNE A MNE SA VTEDY POMALIČKY UĽAVÍ

dorottka
13. mar 2018

@patqa27 Vlastne v poslednom prispevku si si definovala svoje zakladne problemy, ktore ti k tvojmu stavu maximalne prispievaju a bez ich vyriesenia budes jest tabletky do konca zivota 😞 . Drzim ti palce, lahke to nemas ❤
Inak, ak sa chces vyzalovat alebo proste s niecim pomoct, napis mi kludne spravu.

eliska13
13. mar 2018

@patqa27 pre toho syna to sprav snáď sa nechceš takto trápiť?Snáď sa nájde niekto... kamarátka, niekto z rodiny kto Ťa tam odvedie, odvezie

veriine
13. mar 2018

@patqa27 za PP sa skryva vela - nie vzdy su to nevyriesene traumy. Napriklad aj chrbtica alebo potravinove intolerancie/alergie. Psychologovia a psychiatri paniku smeruju vyhradne len do traum a pod. Ale ruku na srdce - ktory clovek niekedy v zivote nezazil "nic zle"?? Ani jeden!
Takze sa budu špárat v niecom, co mozno ani nesuvisi s PP.
Prave v dnesnej dobe sa ukazuje, ze panicka porucha nie je vacisnou vzdy odpovedou tela na traumy a stres. Ale samozrejme, ze stresove obdobie moze byt spustacom panickej poruchy prave preto, ze v tele (fyzicky) je nieco nespravne uz dlhsie, a teda uz takto chorlave telo nevzladne toto stresove obdobie a vyjde na povrch niekomu vo forme panickeho ataku/kov akoze "halo! stale nechapes, ze tu vo vnutri mas chorobu?!"
A samozrejme, ze vas v tom stave PP poslu uz len k psychologom a psychiatrom (ktori ako liecbu naordinuju len dalsie tabletky na hlavu, a nie na primarne ochorenie - teda len na potlacenie tych vonkajsich symptomov). Tento postup ale primarnu pricinu v ziadnom pripade nelieci a ani nevylieci.

dorottka
13. mar 2018

@veriine samozrejme, a teda aky postup odporucas autorke? Uplne chapem, ze clovek musi byt pre svoje zdravie sebe najlepsim detektivom, pretoze lekari na toto nemaju cas a casto zial ani zaujem. Psychiatri to nesmeruju do ziadnych traum, ti povedia, ze je to proste cisto biologicka zalezitost a sup tabletky, psychologovia tiez velmi nepitvaju ako sa kto doma ma, ale skor ohladom zocelenia samotneho cloveka, co je casto pravda, pretoze vacsinou jedine, co moze clovek realne zmenit, su jeho reakcie a pristup k vonkajsim podnetom.
Podla toho, co ale napisala, ze ako rodina a priatel reaguju, tak to je podla mna velmi velky faktor, ktory minimalne k jej stavu znacne prispieva, ak takto reaguju pri zdravotnom probleme, nechcem vidiet aki "uzasni" su v inych situaciach, clovek casto prepada do PP, ak ma pocit, ze je na svete uplne sam a citi sa totalne uvazneny vo svojej situacii, co mi tu pripada dost realne.
A ano, kazdemu sa deje v zivote zle, ale nie kazdy ma pocit, ze jeho problem nema dlhodobo ziadne riesenie, ziaden unikovy plan, ziadnu pomocnu ruku a podobne a nie kazdemu su blizke/prirodzene mechanizmy, ako tieto situacie zvladat, cize toto, ze kazdy zaziva nieco zle, je prazdny argument.
Inak to s chrbticou a alergiami, to je velka pravda - ale ako to ma zakladatelka poriesit, skus prosim ta napisat dake tipy, bodnu mnohym z nas, popravde ja neviem, kde by som zacala, cize ak vies, urcite sa podel. Lebo na vela veci treba zial vymenny listok a dovod a vztah s PP nie je dako rozsireny, cize vyslanie za specialistom s tymto dovodom, je velmi casto nerealne.

gaaaa
13. mar 2018

Ja mám panicku poruchu 6r.3 mesiace som nechodila von ani doma pri okno.Išla som k psychiatričke dala mi AD a povedala,že ked nezačnem chodiť von dá ma na psychiatriu na 3 mesiace.Pokiaľ AD zabrali to trošku trvalo ae potom už bolo lepšie.Mala som k nim ešte Neurol,podľa potreby ale zo začiatku ked som išla von.Pred 2r.mi tabletky vysadila,vydržala som 8 mesiacov a minulý rok február-marec to prišlo doma na mna znovu z ničoho nič.Tak som išla za nou a zasa mi dala AD.ale snažila som sa už chodiť von.Odvtedy ich beriem,ale už mi ich začala vysadzovať,že do leta aby som ich už nebrala,len ja sa ešte bojím,lebo mi povedala,že na jar sa panická vždy zhorší.Pred dvomi týždnami som už mala točáky,klepanie,závraty ale snažila som sa to rozchodiť a už je dobre.Držím palce❤

veriine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gaaaa
13. mar 2018

@veriine Už k nej nechodím odišla do dôchodku.Ona mi vtedy sama povedala,že mi chce len dobre,že ona mi dá AD ale aj tak je všetko v hlave.Uvidíme čo to povie po vysadení.

veriine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janhe
13. mar 2018

Ahoj ja mam panicke ataky uz dlho 😕 dlho som nemala nic ale min rok sa mi to opat spustilo z chrbtice. Ked som chodila na rehabky na chrbat bolo to ok teraz sa ale tiez bojim. Ked ma to chyti tak mam pocit akoby som infarkt dostala a potom to mam v hlave a zijem v strachu co ked prave toto nebude panicky atak? A tak saproste nedokazem upokojit v tom momente aj ked musim. Nedokazem uz inych pocut rozpravat sa o chorobach, urazoch, smrti lebo to mi este umocni tie myslienky a zas som v tom. Zatial lieky neberiem max persen. Ani nechcem ale ked sa nebude dat inak budem musiet.
Berem magnesko ale ani to mi uz nepomaha ba v poslednej dobe sa mi zdalo ze je to po nom horsie tak som prestala. A tak sa ja mam. Viem ako sa citis nie si v tom sama. Drzme si palce

veriine
13. mar 2018

A nechcem v ziadnom pripade tvrdit, ze to v inych pripadoch nie je vylucne len psychicka uzkostna porucha. Ano, v urcitych pripadoch je, ale nie vo vsetkych (to tym chcem povedat).

veriine
13. mar 2018

@janhe tak to chapem, presne o tom je panicka porucha. Prvy atak, druhy, treti a uz si to clovek zacne uvedomovat, zacne mat obavy, a ta obava sa zacne stupnovat, zvysuje sa strach, co ked mam nejaku chorobu, a atak dostanem v buse, a tym sa panika zacne prehlbovat... V tomto je ta panika zakerna, ze sa vam dostane do hlavy a tym sa zosiluju a nabaluju ataky castejsie.
Mg nepomoze, pretoze panika nie je z nedostatku magnezia.
Neviem, kym nemate kompletne zdiagnostikovane vsetko tazko budem radit. Skuste ale medovkovy caj a prirodne antidepresivum St. John`s Worth (lubovnik bodkovany) - je tiez dostupny ako caj, ale tam su tie ucinky a sila byliny diskutabilne /nemeratelne/.
Mne odporucila psychologicka toho casu aj Saframyl - ale mne nepomohol. Bol za prve dost drahy, a ucinky sa mali dostavit po dlhsom pravidelnom uzivani (uzivala som pol roka v kuse a PP sa zhorsovala). Ale ako vravim, ja som to nemala z psychiky, takze preto mi tieto veci nezaberali.

zemislava
13. mar 2018

Vyrozpravam môj príbeh, možno niekomu pomôže aj keď sa cítim maximalne trápne, za príčinu spúšťania mojich PP

Keď som mala cca 5 rokov prejedla som sa mandlami z čoho som potom veľa vracala a odvtedy som sa bála vracania. Keď som mala 12 tak som sa priotravila pokazenou kofolou a dva tyždne som hnačkovala až som sa dostala do nemocnice kvôli dehydratacii. Tam mi robili aj psycho rozbor a diagnostikovali citlivú a úzkostlivú povahu.
Odvtedy vždy keď mi trávilo (bežné črevné pohyby) tak to u mňa spúšťalo attak a to bolo po najmä po jedle. Takže mi prestalo chutiť jesť a chudla som. V noci okolo jednej keď mi pracovali čreva som sa budila na to ako sa trasiem, je mi na vracanie, toči sa mi hlava, buší srdce a prepadal ma pocit že umriem. Chodievala som budiť rodičov aby sa somnou rozpravali že to ma ukludní. Nemali veľmi pre mňa pochopenie a nadavali mi že som šibnutá a nech sa ukludnim. Tak som sa snažila vždy nejak ukludňovať a potom v puberte to prešlo na par rokov.
Znova sa mi to objavilo keď som mala 18 a dostala som črevnu chripku a zas celé mesiace potom som mávala ataky. A až vtedy som si to spojila dokopy že spušťačom sú v mojom prípade črevá alebo žalúdok a možnosť že sa znova povraciam alebo dostanem hnačku. Ja viem, banalna pričina a iný by nad tým mávol rukou ale chcem tým poukázať že za PP môže stáť nejaký nepríjemný zážitok a ten spôsobuje neprimerané reakcie ak sa znova dostanete do podobnej situácie.
Časom sa začnete báť aj samotných atakov, že čo ak ho zas niekde dostanem a preto radšej ostávate doma.

Ako som si pomohla? V prvom rade mi pomohlo pochopiť celý mechanizmus strachu a to z knihy Tajomstvo siedmich závojov. Celá kapitola a teda jeden zo závojov sa venuje strachu, prečo a ako vzniká, že je to obranný mechanizmus podvedomia ktoré je naschval také jednoduché aby vedelo na podnety reagovať buď útek alebo útok. Vtedy sa v tele začnú vylučovať hormóny ktoré spôsobujú tie neprijemné pocity ktoré pri ataku máme. Všetko je to tam velmi dobre vysvetlené a hlavne sú tam metódy ako tieto ataky zvládať.
Ja som urobila to, že vždy keď atak prišiel som si začala túto kapitolu čitať a hlavne tú časť kde sú návody ako strach zvladnuť a čuduj sa svete ono to vždy zabralo a hneď som sa ukludnila až tie ataky postupne zmizli alebo ak aj pridu tak hneď pomyslim na to ako som to vždy zvladla a že to je len reakcia buniek na signaly z mozgu a som v momentke ok.

Tá kniha sa dá aj stiahnuť v pdf a mám ju pre istotu v mobile. Mne veľmi pomohla ale možno to nie je pre každého.

Ak niekto chce tu je link: https://anitram.files.wordpress.com/2012/12/taj...

veriine
13. mar 2018

@zemislava hlavne - tvoj pribeh NIE JE TRAPNY ! Podobne som pred PP skoncila 2x v nemocnici sanitkou na crevny kolaps (virozu), takze ak sa na to pozrieme z medicinskeho pohladu, nastala v celom traviacom systeme explozia, ktora vylucila vsetko, aj tie dobre bakterie, dehydratacia, toxiny, ktore sa cez poskodenu sliznicu creva dostali do krvi a tak dalej. Takze brusna viroza spravi kompletny rozvrat celeho traviaceho systemu, ktory je velmi uzko spaty aj s nervovou sustavou.
Kedze su to extremne stavy a dehydratacia je aj zivotu ohrozujuci stav, je logicke, ze telo a mozog vyhodnoti takyto zazitok za nieco zle. A ak sa nieco podobne zopakuje, staci uz aj v miernom priebehu ako len hnacky alebo zle travenie, telo zacne vyhodnocovat situaciu ako jemu nepriatelsku a spusti program "boj alebo utek" = panicky atak. Lenze vedome vy viete, ze ziadny zivotu ohrozujuci stav nemate, ale v tele tento proces zacne nabiehat, tak sa z takeho stavu spusti uzkost. A co je uzkost? Je to neprijemny stav podmieneny strachom. Ak sa k tomu este prida aj to, ze normalne nechcete skoncit v nemocnici - vsak kto by dobrovolne chcel, tak aj to sa k tomu prida...a uz to ide.
Cely proces pochopenia je jednoduchy 🙂
Je ale nemozne, v danom momente ovladat spustanie ataku, pretoze ono ten proces spustenia prebieha najskor na nevedomej urovni - vo vasom tele. Creva vyslu signaly do nerv. sustavy a a ta da pokyn na vyplavenie hormonov, hormony nastartuju "boj alebo utok", teda panicky atak, ktory si vy uz v tej chvili "uvedomujete".

zemislava
13. mar 2018

@veriine to áno ale keď už aj ten atak príde, v mojom prípade občas v noci ak som sa predtým prejedla, tak sa na to zobudim lebo podvedomie už atak spustilo, keďže som hore tak už pracuje aj vedomie a viem že to je atak ale že nie je nebezpečný a že nič hrozne sa vlastne nedeje a veľmi rychlo priznaky odoznejú a nemusím sa trápiť tak ako predtým že ja pol hodinu až hodinu som sa triasla a myslela že asi skolabujem
Proste hneď ako si vedome uvedomím čo moje podvedomie spustilo tak ja vyšlem signal že nič sa nedeje a nenastala život ohrozujuca situacia a som v klude a idem ďalej normalne spať

Horšie je ak človek nevie že to čo sa mu deje je atak (ako ja keď som mala 12-13 rokov) nerozumie mechanizmu a nevie to ani zastaviť
My sme tu už všetko dospelé osoby, ktoré v dnešnej dobe majú ľahký prístup k informáciam ale kedysi som ako dieťa na to bola fakt sama a lekára som nechcela vyhľadať lebo som ani nevedela čo sa mi to vlastne deje a kam by ma s tým poslali

zemislava
13. mar 2018

Dôležité je si hlavne uvedomiť, že je to len reakcia buniek na nejaký podnet a aj keď sú tie pocity pri ataku silné tak realne nám nemôžu ublížiť, neumrieme z toho ani nič, jedine len že človek sa môže báť že necie odhadnúť kedy atak dostane a preto sa obmedzuje, nikam nechodí, nič neje a len tŕpne kedy to zas príde a ono to potom príde už len z toho že sa bojíme že to príde, niečo ako strach zo strachu

veriine
13. mar 2018

Ano, panicka "porucha" uz je to vtedy, ked to je strach zo strachu.
@zemislava no tie informacie mame vsetci az teraz, zial. Preto sa tato choroba v minulosti zaskatulkovala ako psychicka porucha, s cim ja nesuhlasim, pretoze som si nou presla osobne.

Aby ste si nemysleli, ze sa tu chcem nejako chvalit, to nie. Ja mam aktualne horsiu vec ako panicku poruchu, a verte, ze ano, su aj horsie veci od paniky a tiez na urovni nervoveho systemu 😕 Takze keby som vedela toto vsetko v tej dobe, ked som mala panicke zachvaty 😔
Ja chcem len poradit inym, lebo viem, ze zit s pp je otras a nie kazdy vas pochopi ❤

katharines
13. mar 2018

Ja este odporucam knihu: Syndrom travenia a psychologie. Mikrobiom ma na psych. Velky vplyv.