Hypertenzia a tehotenstvo
Ahojte, chcem sa spýtať či je tu niekto kto mal problémy s vysokým TK ešte pred pôrodom? ja mám trojročného synčeka a s manželom sme uvažovali nad ďalším bábätkom, ale nedávno mi lekár zistil že mám zvýšený TK a nasadil mi lieky. V priebehu prvého tehotenstva som žiadne komplikácie nemala. Preto mám teraz strach otehotnieť. Máte niekto s tým skúsenosť?
@nunusimi
ahoj prosím ta, aké lieky sú na vysoký tlak v tehotenstve?mne pri prvom dávali len dopegyt, poslali ma na interné, kde ..pán doktor,,gúglil na nete aké lieky pri hypertenzii v tehotenstve a nic nevygúglil, tak ostal pri dopegyte, ktorý mi uz pri dávke 10 tabliet za den nepomohol, tak som mala akútnu sekciu v 27 tt
@branko285 ahoj, ja som mala len dopegyt, ine ani neviem ci sa smie. Ale k dopegytu si mozes dodat magnezko, ono ho potencuje, cize je ucinok silnejsi. Dopegyt ake max 4x2tbl denne.
Este som tu citala, ze niekto aj vasocardin bral v tehu, ale mne dr nedal ani nastastie netrebalo.
Aky mas tlak? A kedy mas termin ak sa smiem opytat?
@nunusimi termín mám až v júni, teraz som este len v piatom týzdni. Magnézium mi popri dopegytu tiekol v infúzke celé dva týzdne vkuse..tlak mám zatial dobrý, ale som iba na zaciatku a doktori si ma pohadzujú, nikto si ma nechce zobrat na zodpovednosť...uz nemám slov, ked je vsetko dobré, každý sa usmieva, ale ked treba pomoct a prebrat zodpovednost, kazdý si ta iba pohadzuje..
cesnak v normalnych davkach denne. vytazky z medvedieho cesnaku taktiez .na mojej stranke je caj z morusovych listov na znizenie tlaku krvy. Vsetko konzultujte so svojim lekarom.
info link na clanok
http://www.zdravie.sk/clanok/50759/4-zazracne-u...
ahoj, ja som zatial v 6 týzdni, tlak mám dobrý 120/80, takze dopegyt este neberiem, ale mne pri prvom tehot. dopegyt vobec nezabral, a mne nevedeli na internom okrem ,,dopegytu,,nic ine nasadit!preto som porodila v 25 tt.aké sú to prosím ta betablokátory, lebo ja sa na tých s prepáčením ,,tupých,,odborníkov-niektorí podotýkam, nemozem spoľahnút, kedže pri prvom ťukal do google, čo mi má predpísat a vobec nevedel, tak povedal, stačí zostat pri dopegyte pán internista.
Ďakujem za odpoveď
Ahojte ja som tiesš mala pred tehotenstvom problemi s tlako (Hypertenziu).Mali bude mat 11.Januara 5 rokov.Narodil sa v 32 tyžni cisarskim rezom.Strasne by chcel mat surodenca.Ale ked som sa pitala svojho gynekologa tak povedal ze uz neodporuca a moj internista ze mozem mat ze len zmeni liecbu podla potreby.Poradte mi prosim niekdo.
@5111982 ja som sa tiez liecila pred tehotenstvom na vysoky tlak a nasadili mi lomir 2,5 mg jedu tb rano ze sa to moze ked planujeme. Potom som sa prestahovala a zostala tehotna. Sla k inemu kardiologovi a povedal ze ho mozem brat aj ked niektori lekari su proti tomuto lieku. Teraz tesne pred porodom som musela ist na interne v nemocnici kde budem rodit a tam mi to teraz 3 tyzdne pred terminom zmenili na dopegyt. Ale na internom mi povedala doktorka ze keby som chcela dalsie ze v pohode len treba nastavit liecbu. Dufam ze maly bude v poriadku lebo tiez nemam z toho dobry pocit ked beriwm cel pe tehu lieky ;(....v tvojom pripade by som asi dala na radu internistu vsak ked ti dobre nastavia liecbu nemal by byt problem.
@adri27
Ahoj, my máme tento prípad doma. 3 ročný synček a chceme poriešiť bračeka alebo sestričku, ale ja trpím vysokou hypertenziou a preto neviem, ako to budeme riešiť, ja bez liekov nemôžem byť ani jeden deň. A nie sú vhodné na užívanie počas tehotenstva.
Ahojte holky. Som tu nova Chcem sa poinformovat...v lete mi zistili ze mam vysoky krvny tlak a samozrejme odvtedy beham po lekaroch..predpisali mi lieky na tlak ale hladam nejake alternativne cesty na znizenie tlaku. pred mesiacom som zistila ze som tehotna tak mi predpisali Dopegyt, tlak som mala super...ale bohuzial som v 9. tyzdni potratila. Prestala som teraz brat aj dopegyt tak skusam bylinky, caje , ovocne a zeleninove stavy...viem ze to chce este cas...ale chceme sa dalej pokusat o babatko...Budem vam vdacna za kazdu cennu radu
Ahojte babenky. Ja mam tiez vysoky tlak a behala som kade tade a konecna diagnoza -hypertenzia 2 stupna. ☹
Mala som problemy uz skor este pred 1. otehortnenim ale pripisovali to stresu z prace. . Potom prislo kludne obdobie a ja som otehotnela mala som ukazkove tehotenstvo tlak stale 120/80 len 1x 110/70. sak ved o maleho sme sa snazili presne 4roky a 4 mes. Vsetko super a 3 mes po porode kolaps a vtedy sa to somnou taha som na tabletkach a myslim ze aj vtedy som mala problemy s tlakom preto som nevedela otehotniet aj kedy vsetky vysledky boli super aj manzelove. Chceli by sme druheho babo len neviem ci vobec otehotniem a tiez sa bojim ked sa to podari tak si nepotratim alebo aby sa babo dajako zle nevyvijalo. Teraz si davam dokopy chrup trosku sa mi znicil pocas tehotenstva. A potom uvidime co a ako bude. Drzte sa babenky myslim na VAS!! 🤐
@1evelin
Dobrý deň, liečim sa na hypertenziu už od 19 rokov a teraz planujeme babo. Dnes som bola u svojej kardiologicky, zmenila mi liecbu na Lomir 5mg - lenže v letáčiku slm čítala, že počas tehu by sa nemal užívať. Chcela by som sa len spýtať, že ake mate skusenosti s tým liekom a či všetko dobre dopadlo 🙂
Ďakujem
@kingus8 ahoj ja som brala pred tehotenstvom lomir 2,5mg a brala som ho cele tehotenstvo. Vela doktorov mi vysvetlovalo ze v sice to je v letaciku ze nie ale ze sa to uziva len nebol este robeny vyakum na tehotnych tak to v letaciku nepisu ze sa moze-ochrana. Nemala som ziadne problemy,tlak bol v poriadku praveze se mi aj znizil akurat u poaledne tyzdne tehotenstva uz som mala vyssi. Tam mi potom asi dva tyzdne pred porodom vysadili lomir a dali dopegyt 1-4 denne podla potreby a brala som ho aj po porode pri kojeni. Po porode som mala ale strasne vysoky tlak. A par mesiacov mi zase strasne klesol a momentalne som na skusku bez liekov. Nebojte sa lomir je v poriadku. Babo aj vy budetw oki ked sa podari. Drzim palce
Ahojte baby,mam otazku, s mm sme sa nejak pozabudli pri milovani a vsetko bolo vo mne. Bolo to akurat 2 dni pred ovu. Vysledok budem vediet az 8.5. Ci z toho noeco bude abo nie, ale podstatne je ze sa liecim na vysoky TK a beriem rano jednu tbl amlodipinu 5mg, tebokan 120mg a rupafin 10mg a neviem ci ich mam vysadit abo nie. Poradite? K dr. sa teraz nedostanem bo som pracovne vytazena.
Ahojte. ja som teraz v 33 týzdni a tlak mám vysoký posledné tri dni. doteraz pohoda 120/80-130/85 a zrazu na poradni mi vybehol na 145/95 a vtedy mi lekarka povedala aby som si kupila tlakomer, doporucila mi magnerot 2x denne. Lenze nie velmi to zaberalo takze som sla na interne kde mi predpisali dopegyt raz denne.
Tlak sa mi dvihol na 170/110, 165/109 a takéto hodnoty. Volala som s gynekologom ktorý ma aj odrodí, takze si idem lahnut do nemocnice. 33 týzden je este skoro, aby sa dieta narodilo, preto dufam, ze to v nemocnici vyriesia.
Ahojte aj ja sa 2roky už liečim na vysoký tlak.a teraz som otehotnela.a veľmi sa bojim celého tehotenstva ako ho zvladnem.napiste mi niektora co si tím už prešla ako ste to zvladli.neni to risk?
@janula2511 ahoj ako to zatiaľ zvladas ? Ja mám hraničné hodnoty merané doma od 110/60 do 140/80 ..... tehotenstvo mám potvrdené no tlak mi zatiaľ nemerali len som lekára informovala,ze pri predošlom tehotenstve bol s tlakom problém 😞 teraz u lekára kebyže mi merajú tlak tak isto by bol 190 tak mi busilo srdce od strachu
@brisilda ahoj a v kolkatom si týždni?ja som v 11tt.a ten tlak to niekedy dobré nie stale.tiež si nad tym lamem hlavu.ale čím viac o to je to horšie.najlepšie je na to vôbec nemyslieť.a aké lieky uzivas?
@janula2511 som v 7tt začínam 8 tt , užívam raz denne magnézium no asi by ho trebalo zvýšiť no nechcem v prvom trimestri užívať veľa liekov aj keď magnézium neuškodí ale aj tak 😉 musím si ešte nasadiť 2krat denne cesnak
@brisilda a na tlak neberies nic?
@janula2511 nie ,zatiaľ nie ale normálne sa toho tlaku bojím 😞
@brisilda skus na to nemyslieť.lebo si ho len privodis.

@nunusimi
ahoj prosím ta, aké lieky sú na vysoký tlak v tehotenstve?mne pri prvom dávali len dopegyt, poslali ma na interné, kde ..pán doktor,,gúglil na nete aké lieky pri hypertenzii v tehotenstve a nic nevygúglil, tak ostal pri dopegyte, ktorý mi uz pri dávke 10 tabliet za den nepomohol, tak som mala akútnu sekciu v 27 tt. Ďakujem