Je možné zdediť neplodnosť?
Ahojte zienky.
S manzelom sa snazime o babatko skoro rok, bol na spermiogram u urologa a vysledok - oligoastenoteratozoosperma. Cize momentalne je skoro nemozne pocat dieta. Poslal ho na geneticke vysetrenie, tak sme sa popytali rodicov na choroby a ci nahodou v rodine nemal niekto problem s otehotnenim. Zistili sme ze manzelovej babky jeden brat nemohol mat deti, druhy brat nemal deti (nikto nevie z akeho dovodu) a ani manzelova teta nemala nikdy deti ( taktiez nikto nevie z akeho dovodu, zomrela ked mala 42 rokov). Vsetko rodina z mamininej strany. Myslite ze je mozne neplodnost zdedit? Na genetiku ideme az o dva tyzdne a som z toho nervozna. Budem vdacna za kazdy nazor.
@bykaterina dakujem velmi pekne za podporu. Sme este len na zaciatku, ten zly spermiogram nas dost prekvapil, tak nas urcite budu cakat este ine vysetrenia. Manzelovmu bratovi sa podarili 3 deti ani nevedia ako, tak sme nejak dufali ze to pojde lahsie.
@katharines urolog mu predpisal aj selen, zinok, tak zacal doplnat aj vitaminy, upravil stravu, pridal viacej pohybu. Viem ze je uplne ina doba a zivotny styl ludi ako kedysi ale bola som velmi prekvapena ze manzelovi v rodine sa nieco take vyskytlo.
@miranna ano nejaky clanok som nasla ze pokial ma par syna vdaka umelemu oplodneniu pravdepodobne problemy s plodnostou bude mat aj syn 😔
@jeennyv ja som sa len skusila spytat ci nahodou niekto nemal podobnu skusenost. Sme este len na zaciatku, nevieme co nas caka a sme z toho nervozni (ktory tiez vsetko ovplyvnuje) a este 2 tyzdne mame do genetickeho vysetrenia a potom este cakanie na vysledky.
@nini117 ako pises, deti po ivf su vacsinou neplodne.
@katharines to bolo dufam pisane sarkasticky? 😱
@mom311 ivf sa robi uz cca 30 rokov, tak uz su aj vysledky, preto som to myslela tak, ako som napisala.
Pripajam zaujimavy clanok.
https://zpravy.idnes.cz/deti-ze-zkumavky-icsi-d...
A co muzi, ktori maju problem s plodnostou kvoli chorobe ako napr. onkologicky pacienti po agresivnej liecbe, ktora znicila vsetky spermie,ale tvorbaa sa u mozno 2%, ktori to vobec prezili, obnovi, ale samozrejme kvalita je velmi slaba. Oni predtym problem s plodnostou nemali. Dieta sa im podarilo len vdaka icsi. Co zdedia ich deti, ked problem s plodnostou je sekundarny problem zapricineny uplne inou chorobou. Nejak mi tu tie vase clanky a statistiky nesedia.
@nini117 niektore ochorenia, ktorych moze bytlen prenasac su zodpovedne aj za neplodnost (npr. cysticka fibroza atd.), takze z tohoto pohladu by sa mohla zdat neplodnost ako dedicna zalezitost. Na genetike vam zoberu krv, popytaju sa na pribuznych a uvidite. Za neplodnostou u vas vsak moze byt vselico od oxidacneho stresu az naozaj po genetiku. Hlavne nestresuj (viem lahko sa hovori 🙂 ) a pockaj na vysledky z genetiky. A predtym pozistuj ochorenia v rodine.
@nini117 no ono to tak byva ze jeden ma hned a druhy horko tazko.. ale neboj nastastie dnes su metody ze aj take pary co maju nejaky problem prirodzene pocat tak vdaka medicine maju deti. Aj muzi co maju malicko spermosiek vdaka rakovine a oziarom ak len mali cko tak aj operaciou vedia u nich ,,vydolovat,, spermosky... a aj tak sme daleko ze keby nemal ziadne apar je s tym stotoznený je tu moznost darcovske spermosky alebo vajicka podla toho kde je problem 🙂 ..
@katharines prosim ta dnesny mlady maju celkovo problem a preco ? no zivotosprava na prd, mobili pri guliach laptop na kolenach,.. a je jedno ako bol splodeny..
Z "povzbudivých" slov niektorých googledoktoriek si ťažkú hlavu nerob, pretože sa nedá zovšeobecňovať na základe jedinej štúdie, naviac urobenej na veľmi malej vzorke atď.
ja som kdesi v nejakom dokumente pocula, ze ano... ze deti rodicov co ich mali z umeleho oplodnenia, budu mat problem s plodnostou vo vacsej miere, lebo to neni najrychlejsia spermia, ale nahodne vybrana, mozno aj slabsia.... a moze mat v sebe tuto informaciu, ak muz mal zly spermiogram, ze aj to dieta bude mat ako muz nizsiu plodnost.... ale ktovie...
@katrin21 praveze pri ICSI sa vyberia tie naj spermosky.. a teraba podotknut ze dnes geneticky spermiogram nie je az taky problem a je ich naozaj malo takych muzov co to ma zdedene... skor sa spermiogram kazí co uz som spominala zla zivotosprava, fajcenie , sauna, elektrosmog, pesticidy, herbicidy,vek,...a to urcite ovplyvni nikto z nas iba sam dotycny
@bykaterina ja viem, co vplyva na spermiogram, ale tak pisem, co hovorili odbornici v telke. je to uz davnejsie, nie teraz.. mozno aj 4 roky co som to pocula.. tak neviem
ono jasne, ze sa vybera ta naj, ale aj tak to neni prirodzeny prirodny vyber, ako pri sexe, tak to bolo myslene
@katrin21 vsetko ide dopredu a naozaj vela chlapov co ma napr AOT tak to nema genticky... a nastastie vsetko ide dopredu v medicine
@bykaterina vies co som si ja vsimla ked som pisala diplomovku na tuto temu? Ze velke mnozstvo muzov, ktori mali zly spg boli zdravo sa stravujuci sportovci (vacsinou bezci alebo taki co maju sport aj v ramci prace- policajti), nefajciari. Ani jeden nepouzival ntb or tablet na kolenach ani mobil vo vrecku. Z mojej vzorky boli len 2 fajciari a jeden nesportovec. Sedave zamestnanie s nesedavym bolo cca 60:40. Vek 27 - 41. Takze za mna bude problem niekde inde, nie v tom co si popisala.
@xxxkatka no len otázka je aj, či ti povedali tí muži pravdu, lebo teda ja čo sleduje chlapov, tak vačšina ntb alebo tablet na kolenách plus ten mobil vo vrecku, to má snád 90% chlapov, moj to tiež tak nosí a problém s plodnosťou nemá, takže možno sa tento vplyv aj precenuje, kto vie. Ja poznám chlapa, ktorý má aj po prekonaní rakoviny, po ožiaroch 2 deti a to pomaly v 50tke a neplánovane, jeho žena mala pred 40 pri prvom a po 40 pri druhom a to sa vôbec o dieťa nesnažili.
@xxxkatka uprimne nepoznam cloveka co nenosi mobil vo vrecku a niektory dokonca dva lebo maju aj firemny. ako ja chlapov poznam maju problem ist na spermiogram nie to este si priznat ze dane veci nerobia.. ale vsak kazda minca ma dve strany a nikde som nepisala ze to je iba tym, ked si precitas celu diskusiu pochopis ze som pisala o mm a ten nepije nefajci zadravo sa stravuje, takze toto tvoje tvrdenie ze ja idem jednym smerom je scestne 🙂
@janickacrazy uplne suhlasim 🙂
@janickacrazy ja som sa s nimi stretla, väcsina nosila mobil v takej malej taske or v bunde, ale suhlasim, ze vplyvy ako mobil, ntb, zivotosprava, sport atd sa v pripade neplodnosti precenuju a toto som sa snazila vysvetlit aj @bykaterina. Moj muz je sportovec, zdrava strava, ziadny mobil vo vrecku ani nb na kolenach a problem s neplodnostou mal. Kamoskin muz po rakovine semenikov, IT ckar s ntb na kolenach 24hodin 😀 dve deti okolo 40-ky prirodzene na prvy sup. Svojim prispevkom som chcela povedat, ze vsetko je indi vindi a naozaj vela veci z tzv. oxidacneho stresu sa pri muzskej neplodnoti precenuje. Naopak zabuda sa na geneticke faktory, varikokelu, zapaly v urogenitalnom trakte atd.

@katharines nema nic zistene na bike nesedel ani nepamatam 🙂 a vcul bud mudra ako sa u nas hovori 😀 , poznam jedneho cyklistu a aj saunuje a ma super spermiogram ze ani icsi nemuseli davat .. my sme s tym stotoznení lepsie to nebude a riesime to krizovo 🙂 necakame na zazrak ze sa to zmeni