icon

Sú tu ženy, ktoré nechodia každý rok k ženskému lekárovi na preventívky?

11. okt 2022

ahojte chcem sa opytat ci su tu na MK aj ženy/mamičky ktore nechodia kazdy rok ku zenskemu na preventivky?. prosim aby reagovali len take ktoré to nerobia..teda chodia raz za čas. dakujem vopred

juliasb
11. okt 2022

No a poďme sa tu navzájom podporovať v tom, že nechodíme na preventívky! Príspevok by bolo treba akurát tak nahlásiť.
Logika úroveň 1000 : poznám veľa ľudí v poslednom čase, čo šli autom pomaly a naburali. Pritom Jožko odvedľa chodí 130 cez dedinu a žije. Čiže pomala jazda spôsobuje smrť.
Ešte tu postni nejaký hoax o tom, že počas preventívky nám pichnú nanočip s rakovinou, nech ma vytocis ešte viac

stanulienkat
11. okt 2022

@juliasb vysoka skola zivota😁

jaroe
11. okt 2022

@nikha2809 takto to mala aj kamoskina sestra. Až na to , že na preventívnu chodila poctivo...

spageta85
11. okt 2022

@boldo87 aké sú mala príznaky n

ina7
11. okt 2022

Autorka, ku tomu tvojnu prieskumu. Moja svokra tiez vravi, ze je zdrava, tak k doktorovi nechodi. Svokor isiel neskoro, prisli nu na rakpvinu, 4. Faza, metastazy. Neprezil rakovinu, ktora je na 98%liecitelna, ked sa zisti vcas. Podla svokry zomrel nie preto, ze kaslal na preventivky a zatajoval xdravotne problemy, ale preto, ze isiel k doktorovi. Je to podobna logika ako tvoja. Tie zeny co nechodia a xatial su zdrave, no super, maju stastie. Ked vsak rakovina zaklope, moze byt uz prilis neskoro ked to zistia.

mandzula
11. okt 2022

@autor tvoje okolie, z ktoreho cerpas informacie, je prilis mala vzorka na to, aby sa z toho dala urobit statistika, nedajboze nejaky relevantny zaver. Nevynecham ani jednu preventivku. Otcovi zachytila rakovinu prostaty uplne na zaciatku, stale je medzi nami.
Tym, co na preventivky nechodia, by clovek aj povedal, ze ok, je to ich vec, no ich liecba potom vzhladom na system fungovania ZP ide aj z penazi tych, ktori o svoje zdravie zbaju.

mandzula
11. okt 2022

@mandzula *dbaju

autor
11. okt 2022

@juliasb ja nikoho nevyzyvam aby nechodil na preventivky.len sa zamyslam nad tym ze ako je mozne ze ludom co chodia pravidelne zistia vaznu chorobu, aj ked je vsade info ze da sa zachytit vcas len treba pravidelne chodit, a aj ked chodili tak to nezachytili a teraz musia podstupovat narocne liecby a taki co idu raz za cas su vzdy OK..ja timto nevyzyvam aby sa nechodilo alebo aby zacali ludia zanedbavat.len za zamyslam ze preco je to tak a ci aj vy poznate take pripady to je vsetko

autor
11. okt 2022

@juliasb tak budte taka laskava a prestante sa do mna obuvat a mimochodom napisala som aby sa ozvali len tie mamicky co nechodia pravidelne..tak ak vy chodite neviem naco tu pisete komentare

matabb73
11. okt 2022

Ja som sa vďaka prehliadke vyhla rakovine krčka maternice. Mala som cyto 3 a riešilo sa to konizáciou. Keby som to zanedbala, už som tu nemusela byť. Kamarátkinej mame zistili na prehliadke rakovinu prsníka, už je pár rokov po liečbe a všetko OK. Jasné, môže sa stať, že nechodíte roky a všetko je v poriadku, ale načo riskovať. Každé ochorenie sa ľahšie rieši v počiatočnom štádiu a pre onkologické to platí dvojnásobne. Ja sa snažím chodiť každý rok, len počas covidu som nebola tri roky a to som už mala výčitky svedomia. Aj na mamografiu pravidelne chodím. Mám 49 rokov.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
nikha2809
11. okt 2022

@jaroe ja som bola na konizacii, čo som čítala že je malé percento žien u ktorého prepukne rakovina do roka, inak to je záležitosť niekoľkých rokov...takže áno, sú aj také prípady bohuzial

rebekamarcusko
11. okt 2022

Pravidelne chodím a aj budem a ďakujem za ne,že sú každý rok. V 2017 mi na preventívne zistili hpv,následne ma poslali na biopsiu a potom na konizaciu. Akože nič vážne,ale mala som tam nieco take napísané ako SIN2 co znamenalo,že zakych 10-15 rokov by z toho mohla byt rakovina co by bolo vlastne v mojich 34-39 rokov. Mám 3 deti a neviem si predstaviť,že by boli bezomna alebo by som musela riešiť to ci umriem alebo nie. Treba sa starať o svoje zdravie a hlavne,keď za to nedoplacame. Konečne som už išla aj na sono prsníkov tento rok a mam na jednom cystu,síce malú a netreba s nou nič robiť,ale treba sledovať každý rok. Každý by mal chodiť na preventivky,nie sú len tak zo srandy

betulinka1
11. okt 2022

Kazdy rok nie, ak je vsetko v poriadku, cyklus pravidelný, bezbolestný, ziadne výtoky, tak raz za dva roky idem. Ale u nas v rodine nie su ženské problemy ani rakoviny, takze sa aj tak trochu spolieham na genetickú predispozíciu, ze je to ok.

aliziana
11. okt 2022

Tak mamografia nezachytí všetko, iba to, kde ti to "pricvikne", najlepšie asi kombinácia so sonom, ale ani vtedy to nemáš 100%...
Je to aj o šťastí...

autor
11. okt 2022

viete ja sa len zamyslam nad tym..ani mojej tete nevedel dat nik odpoved ze preco ked pravidelen chodila na tie sona a mamografy tak to neodhalili vcas a teraz musi chodit na chemo lebo ma aj metastazy ..ked sa pytala lekara z preco sa to neodhalilo ked ju neustale zenie do sona prsnikov a mamografie odkedy k nemu chodi tak len pokrcil plecami.vraj..

matkahelka
11. okt 2022

ja sa mam tak rada a tak sa o seba bojim, ze chodim 2x rocne. 1x mi to plati poistovna a 1x si to platim sama. mam 2 zeny vo svojom okoli, kt.vdaka neabsolvovanym preventivkam uz nie su medzi zivymi.

mooonika1975
11. okt 2022

@lenkakravcova no nie, vravím že bola u gynekologicky stále sledovaná

jaroe
11. okt 2022

@aknamorka22 Mne lekárka síce nepovedala, čo presne si o mamografe myslí (a vôbec sa jej nečudujem), ale povedala mi, že by ho posunula aspoň o 5 rokov neskôr a aj predlzila intervaly - prestriedať s USG.

janage
11. okt 2022

Tak moja známa po 6 rokoch, či 7 a bum onko pacient. A teraz z toho čo vyvodíme? Keď chceš seriózne info kukni výsledky výskumov, štúdií.

zuzanaam
11. okt 2022

@oliolijanka mojej mame sám doktor povedal, že jej mamografiu robiť nebude, vyšetruje manuálne, eventuálne ultrazvukom. Je to presne tak, mamografia je žiarenie a zvyšuje riziko rakoviny. a normálny doktor to aj povie. Takisto je to aj so stermi z krčka maternice, mechanické zraňovanie citlivého tkaniva rok čo rok nemusí ostať bez následkov.

simca06022011
11. okt 2022

@iwesska a to iste sa stava aj tym, kt. tam chodia....

fiffinkaa
11. okt 2022

@zuzanaam toto povedala gynekologická mojej mamine, čiže na mamograf nechodí, veľa zdravia všetkým.

mondolina
11. okt 2022

@oliolijanka
mamografia sa neodporúča u mladých žien, z toho dôvodu, že táto diagnostická technika nie je vhodná kvôli vyššej hustote tkaniva, a zobrazenie nie je dostačujúce.
Vekom hustota tkaniva v prsníkoch klesá.
Takže určite nie kvôli vyššiemu riziku nádorov 🤦‍♀️🙏

kamagma
Autor odpoveď zmazal
mondolina
11. okt 2022

v prípade neabsolvovania preventívnych prehliadok by som nariadila spoluúčasť pri následnej liečbe, sú to pre spoločnosť oveľa vyššie náklady.

aurora33
11. okt 2022

Autora, ja chodím pravidelne, všetko mám ok. Moja bývala spolužiačka chodí pravidelne a vďaka pravidelnej preventívne jej zistili rakovinu prsníka v skorom štádiu. To ti asi nabúra to tvoje choré zmýšľanie.

katarina4141
11. okt 2022

1 krat som bola u zenskeho ked som mala cca 22 rokov.
2 x ked som otehotnela 32 r. ( to som chodila pravidelne pocas tehotenstva )
a 3 x som bola po 600-nedeli.
Nie som na to prave extra hrda ale tak lenivost je moje druhe meno.... 😂

nevenka
11. okt 2022

@zuzubb007 tiez nechapem, k zubarke chodim aj 2x rocne, kedze som tehotna, tak tento rok som bola 2x. Aj k obvodnej idem - spravi aj EKG, odbery...
Ale je pravda, ze moj gynekolog mi ani raz nevysetril prsniky a na sono ma poslal "az" raz, ked som si nasla hrcku, ale bola to len zdurena uzlina nastastir. To som mala bobky nielen ja, ale aj on.
No a mam znamu, co aj chodila na preventivky a nador jej naslo dieta. Vzdy sa chodila aj po odstaveni k makinke pritulit a na jeden prsnik nechcela ist, ze ho ma maminka "tvrdy", nie taky makky. A jej to nedalo, tak s tym sla k doktorke a zacalo to, sono, mamo, smer onkologia. Ten najagresivnejsi typ rakoviny prsnika, ale odhaleny v skorom stadiu, absolvovala operaciu, odstranili jej cely prsnik, chemoterapie, ozarovanie, hormonalnu liecbu. Uz nikdy nebude mat dalsie dieta, ostali pri tomto jednom, aj vzhladom na tu agresivnu liecbu, aj vek. Ale zije a s velkou pokorou.
Takze ja aj moju mamu a dokonca svokru, zdravotacku, stale zeniem na vysetrenia. Najnovsie to bolo gastro u mamy a svokra si neda povedat. Ale na gyndu uz sla tiez po rokoch.

nevenka
11. okt 2022

@autorka ti, co nechodia na preventivky, NIE SU VZDY OK, to sa len Tebe tak javi, ci si si statistiku urobila na par ludoch a z toho vyvodzujes nejake zavery?
To nie je spravny pristup.