icon

Ako riešiť emočné záchvatové prejedanie?

22. apr 2026

Ahojte, už veľmi dlho trpím emočným záchvatovým prejedaním a neviem si dať rady. Koncom predošlého roka som vyhľadala pomoc psychológa, ale teda nepomohol. Máte niekto skúsenosti ako to riešiť? Ísť za psychiatrom? Existujú nejaké lieky na záchvatové prejedanie? Trápim sa s tým už od puberty. O chvíľu mám pomaly 30 rokov a stále sa neviem z toho dostať. Sú lepšie a horšie obdobia... Myslíte, že psychiater je cesta? Prípadne ak ste mali/máte tento problém aj vy ako to riešite?

Strana
z2
anonym_ecc916
26. apr 2026
@anonym_8bb7e8

@anonym_ecc916 toto je moc prísne, prilis velky skok. Medzi jedlami moze kludne aj ovocie alebo mrkvovy salat, za hrsť orieškov. Pit nemusi len vodu a caj, moze aj kavu, latte bez cukru, nízkokaloricke nealko nesladene nápoje s citrónom….. Keby som mala chudnúť a skoro nic nejesť a pit len vodu a caj, tak by som asi dlho nevydržala…. Je dolezite, aby neprešla hned do fázy, ze menej jedla a nic pomedzi to, lebo sa jej to vráti, nevydrží to. Ja som toto mala tiez, a najviac mi pomohlo postupne odriekanie, nie naraz.

@anonym_8bb7e8 tri krát denne (raňajky, obed, večera) nie je nič, je to bežne stravovanie mnohých ľudí a hlavne dobre odkontrolovatelne. Pretože ak si dáš niečo medzi tým, dáš si 2-3 aj viac krát, potom je väčšia šanca, že si dáš niečo pomedzi aj čo zdravé nemusi byt, lebo nie vždy si so sebou vezmeš desiatu, olovrant, zostane ti len brat to, čo je dostupné. Jasne, že môže piť aj kávu, čaj, ibaže voda je dostupná, rýchla, lacná a naozaj pomôže prekonať miernu fázu hladu. Ja k tomu pristupujem najmä tak, že si je na občasný a mierny hlad potrebné aj trochu zvyknúť, človek nemusi byt vždy 24hod denne sýty, nie je to strašiak, skôr psycho efekt.

Strana
z2