Mám právo na pekný a kľudný život?
Ahojte, keď sa pozerám na životy ľudí vedľa seba, pýtam sa, mám aj ja právo na pekný a kľudný život? Alebo si má vesmír náhodne vybral, že ja si to odnesiem za troch?
Vydala som sa v poslednom ročníku VŠ a krátko po svadbe som ovdovela. V nemocnici som bola 3 mesiace, dávala so sa dokopy najprv fyzicky. Neskôr psychicky. Spamätávala som sa z toho niekoľko rokov a skladala som si svoj život odznova, keďže sa môj život behom jednej sekundy zrútil ako domček z karát. Mala som starších rodičov (mali ma po 40tke) a tak som postupne žiaľ začala riešiť ich zdravotné problémy prichádzajúce s vekom - srdce, prostata, tlak, cukrovka, onko ochorenie, CMP, infarkt, neskôr demencia ... dochovala som oboch rodičov, starala som sa o všetko, posledné roky som si siahla na dno svojich síl a naprik tomu, že som rodiča umiestnila do DSS, bola som pri ňom každý deň alebo každý druhý deň. Sama mám mnoho zdravotných problémov, no napriek nim existujem, pracujem, stojí ma to síce 3x toľko námahy ako zdravého človeka, ale fungujem, musím, nič iné mi neostáva. Pred 4r som si našla priateľa. Mám ho veľmi rada. Posledné dva roky ma mnoho zdravotných problémov a je mu veľmi zle, čakajú ho tri operácie. Ľúbim ho, veľmi ho ľúbim, stojím pri ňom starám sa, riešim. Len sa pýtam sama seba, prečo ja? Prečo som v pomerne mladom veku prišla už o troch svojich najbližších? Prečo ja neviem mať krásny kľudný život a žiť si pekne, usporiadane, v zdraví? Kde ešte nájsť na všetko toto silu? Ku psychológovi chodím. Len ma to už naozaj nebaví. Nemám toľko síl. Aj ja mám právo na pekný život? Či nie?
@anonym_autor nie si sama s takym osudom
pozri pribeh Buca Martina Kavalirova s manzelom..a mnohi ini
@anonym_autor nie si sama s takym osudom
pozri pribeh Buca Martina Kavalirova s manzelom..a mnohi ini
@anonym_2be7d0 ale ona je zdrava, aj dieta ma zdrave. Ale ze aj ty si chora, aj rodicia, aj o muza prides, aj priatel ti ochorie... sorry, to je vela uz.
@anonym_autor Nie, pravo nema nikto na nic. Vesmir nikomu nic nedlhuje. Skratka, niekto ma lepsi osud niekto horsi, s tym aboslutne nic nesparvis. Jedine co mozes robit je rozhodovat sa "spravne".
Starý čínsky farmár prišiel o koňa, ktorý mu ušiel. Dedinčania vraveli: "To je ale nešťastie!" Farmár odvetil: "Možno áno, možno nie."Na druhý deň sa kôň vrátil a priviedol so sebou ďalšie divé kone. Dedinčania sa radovali: "To je ale šťastie!" Farmár opäť povedal: "Možno áno, možno nie."Jeho syn sa na druhý deň pokúsil skrotiť jedného z divých koní, spadol a zlomil si nohu. Dedinčania smútili: "To je hrozné nešťastie!" Farmár pokojne odvetil: "Možno áno, možno nie."O týždeň neskôr prišla do dediny armáda a odviedla všetkých mladých mužov do vojny. Farmárovho syna so zlomenou nohou však museli nechať doma. Zatiaľ čo iné rodiny plakali nad stratou synov, dedinčania si uvedomili, že to, čo vyzeralo ako nešťastie, mu nakoniec zachránilo život.Tento príbeh nás učí, že v živote neexistujú len čisto "dobré" alebo "zlé" situácie. Všetko, čo sa nám deje, je len sled udalostí.
Tu asi nenajdes utechu autorka. Resp. v niektorych komentaroch isto nie, lebo tu su same premudrele zeny, velmi “laskave, privetive a povzbudzujuce”.
Mas to narocne, je uctyhodne ako si sa postarala o rodicov, mnohi sa na rodicov vykaslu a ty napriek zdravotnym problemom si im dala zo seba co sa dalo. Je velmi tazke niest si so sebou cely zivot smrt manzela v takom nizkom veku. Alebo akomkolvek veku. Hovorit ti, ze ludia to maju aj horsie, to nema ziadny zmysel. Ak si niekto mysli, ze toto mu ma pomoct, je to velky omyl. Nikto nechodi v tvojich topankach.
A ja ti chcem povedat, ze na to pravo mas. Kazdy clovek ma pravo mat sa dobre, lepsie. Len okolnosti su u kazdeho ine. A ze to co prezijeme nas ma posunut zase niekam dalej. Posielam ti objatie. A drzim palce, nech je ti lepsie a aj tvojmu priatelovi.
Tu asi nenajdes utechu autorka. Resp. v niektorych komentaroch isto nie, lebo tu su same premudrele zeny, velmi “laskave, privetive a povzbudzujuce”.
Mas to narocne, je uctyhodne ako si sa postarala o rodicov, mnohi sa na rodicov vykaslu a ty napriek zdravotnym problemom si im dala zo seba co sa dalo. Je velmi tazke niest si so sebou cely zivot smrt manzela v takom nizkom veku. Alebo akomkolvek veku. Hovorit ti, ze ludia to maju aj horsie, to nema ziadny zmysel. Ak si niekto mysli, ze toto mu ma pomoct, je to velky omyl. Nikto nechodi v tvojich topankach.
A ja ti chcem povedat, ze na to pravo mas. Kazdy clovek ma pravo mat sa dobre, lepsie. Len okolnosti su u kazdeho ine. A ze to co prezijeme nas ma posunut zase niekam dalej. Posielam ti objatie. A drzim palce, nech je ti lepsie a aj tvojmu priatelovi.
@liv1 áno, väčšina si myslí, že keď mi napíše, veď pozri sused Fero nemá dve nohy a je bez práce a na ulici, tak ma to má upokojiť. Viem, že som silná a viem, že som toho zvládla veľa. Viem, že do 35r života som zvládla ako niekedy dvaja , traja ľudia dokopy za svoj život. Ale každý deň musím v sebe zbierať silu ísť ďalej a byť morálnou oporou ľuďom naokolo mňa. Niekedy už jednoducho nevládzem, už je toho na mňa veľa. Keď vidím svojho priateľa, tak sa sama seba pýtam, či dokážem zvládnuť, že prídem ešte o ďalšieho milovaného človeka? Nebolo toho už dosť... popravde nezvládnem to, to už dnes viem. Som tu, lebo potrebujem byť silná, silná pre neho. Nezvyknem opúšťať ľudí, ktorí ťažko ochorejú, nie som ten typ človeka.
Nenarodila si sa pod stastnou hviezdou,ktora by vasej rodine priala zdravie. Vsetko je to uhol pohladu,da sa povedat,ze este nie si na tom az tak zle ako mnohi ini,no na druhej strane si horsie ako vela inych ludi. Clovek je silny,ale raz to nanho spadne. Neda sa byt donekonecna oporou a silou. Ty si asi taka povaha,ze dries aj za inych,nenechas nikoho napospas osudu,mas vysoku empatiu a preto ti je takto. Tvoja situacia momentalne nema riesenie. Nema ta kto utesit, potlapkat po pleci,aka si silna a statocna. Mozno ti chyba aj uznanie od okolia. Ak by si ho mala mozno by si sa citila lepsie. Nezabudaj na seba. Musis si cas pomoci vyvazit niecim,co tesi teba. Psychologicka ta na aku cestu navadza?
@liv1 áno, väčšina si myslí, že keď mi napíše, veď pozri sused Fero nemá dve nohy a je bez práce a na ulici, tak ma to má upokojiť. Viem, že som silná a viem, že som toho zvládla veľa. Viem, že do 35r života som zvládla ako niekedy dvaja , traja ľudia dokopy za svoj život. Ale každý deň musím v sebe zbierať silu ísť ďalej a byť morálnou oporou ľuďom naokolo mňa. Niekedy už jednoducho nevládzem, už je toho na mňa veľa. Keď vidím svojho priateľa, tak sa sama seba pýtam, či dokážem zvládnuť, že prídem ešte o ďalšieho milovaného človeka? Nebolo toho už dosť... popravde nezvládnem to, to už dnes viem. Som tu, lebo potrebujem byť silná, silná pre neho. Nezvyknem opúšťať ľudí, ktorí ťažko ochorejú, nie som ten typ človeka.
@anonym_autor Kým bol frajer zdravý a chodili ste spolu, aký ste mali vzťah? Čo ti dával? Stávala si sa vďaka nemu lepšou osobou? Alebo si ho vlastne stále zachraňovala a bola mu opatrovateľkou? Vieš, to, že ochorel, je smutné. Ale nezmamená to, že sa oňho teraz musíš starať až na veky vekov. Štyri roky ste spolu a už aj máte svoj vek a on ťa ani nepožiadal o ruku? Čo on dáva do toho vzťahu? Len problémy?
Nepozeraj sa na to tak, že si mu zaviazaná naveky pomáhať. Nie si. On si ťa nezaviazal prsteňom, ani ty jeho. Neprisahali ste si "v zdraví aj v chorobe". Môžeš sa mu pekne poďakovať, dať mu zahrať v rádiu pesničku, niečo mu darovať alebo hocijak ináč sa mu pekne poďakovať a rozlúčiť sa s ním. A začať riešiť seba, keď si sama v koncoch. Vôbec pre to nebudeš zlý človek, ak sa s ním rozídeš. Ak teda cítiš, že ťa to len ťahá dole a sama si na pokraji síl.
@anonym_autor nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie ...
@anonym_6e489d Toto si si fakt mohla odpustit.
Buď rada že si normálna, to ja nie som. Mám autizmus a ďalšie psychiatrické diagnózy.
@anonym_autor Kým bol frajer zdravý a chodili ste spolu, aký ste mali vzťah? Čo ti dával? Stávala si sa vďaka nemu lepšou osobou? Alebo si ho vlastne stále zachraňovala a bola mu opatrovateľkou? Vieš, to, že ochorel, je smutné. Ale nezmamená to, že sa oňho teraz musíš starať až na veky vekov. Štyri roky ste spolu a už aj máte svoj vek a on ťa ani nepožiadal o ruku? Čo on dáva do toho vzťahu? Len problémy?
Nepozeraj sa na to tak, že si mu zaviazaná naveky pomáhať. Nie si. On si ťa nezaviazal prsteňom, ani ty jeho. Neprisahali ste si "v zdraví aj v chorobe". Môžeš sa mu pekne poďakovať, dať mu zahrať v rádiu pesničku, niečo mu darovať alebo hocijak ináč sa mu pekne poďakovať a rozlúčiť sa s ním. A začať riešiť seba, keď si sama v koncoch. Vôbec pre to nebudeš zlý človek, ak sa s ním rozídeš. Ak teda cítiš, že ťa to len ťahá dole a sama si na pokraji síl.
@elviku11priateľ bol pre mňa záchranou, v čase keď som ležala na zemi a nevedela vstať, keď som chcela zomrieť, keď som nevládala žiť, krok po kroku.. bol pri mne. Dával mi istotu, bezpečie, domov, lásku, nehu, starostlivosť, oporu. Bol niekto, koho som si myslela, že už nenájdem. Niekto, kto išiel do vzťahu so ženou na ID, s kopcom diagnóz, s ťažkým osudom. Nebál sa, bol silný, bol tu pre mňa. Pri ňom som sa postupne postavila na nohy. Dnes potrebuje on mňa, aby som tu bola pre neho.
@elviku11 Preboha, ved ty na ich vztah pozeras len cez uctovnu optiku "ma dat dal"...ved sa zrejme lubia...zeby tam bola v tom vztahu obycajna laska a nie obycajna vypocitavost ?
@zorienka28 Ale ono to je mozno tak hnusne napisane ale pointa je v tom BYT VDACNÝ. Naozaj, cesta je byt vdacný za to co teraz mam a co mozem, kym som. Lebo velmi lahko ani nevies ako mozes o to prist.
Žiadne "prečo" nie je. Niekto sa narodí a má relatívne ok život, niekto sa narodí do bohatstva, niekto sa narodí do mizernej, krajiny s aktívnou válkou, niekto sa narodí do prekliateho, chorého tela s ktorým je každý deň trápenie, niekoho odsúdili za nič a utýrali alebo upálili za živa a niekto sa narodí a hneď zomrie.
Žiadny dôvod neexistuje, všetko je len náhoda. Stačí aby sa nejaké 2 bunky zle rozdelili a narodíš sa v nefunkčnom tele. Stačí že máš trocha smolu na ľudí čo stretneš alebo na genetickú lotériu. Moja babka sa vydala za chlapa, čo ju znásilnil a urobil jej decko. A robili si zo života peklo navzájom až do konca. Moji rodičia tiež nikdy nenašli lásku, rodinu, zázemie. Iba stres a samotu. Prečo? Lebo.
Dnes ráno som obchádzala 2 mŕtve vypadnuté vtáčatá. Prečo? Prečo im nebolo dopriate žiť dlhšie ako týždeň? Vidieť niečo zo sveta, preletieť sa? Načo vôbec vznikla tak zbytočná existencia? No lebo. Lebo veci nemajú význam. Veci sa iba dejú. Svet nehľadí na to či je to "fér" alebo dobré. Veci sa stanú a život ide ďalej. Nie každý má dobrý život, ako tak ok prácu, partnera, rodinu, zdravie.... Niekto nemusí mať absolútne nič. A nie je to o zásluhe.
Buď rada že si normálna, to ja nie som. Mám autizmus a ďalšie psychiatrické diagnózy.
@anonym_834e3e Bože môj. Ešte sa predviehajte kto ma ako viac ťažký život. Ja tiež mám od narodenia milión diagnóz, život sa so mnou nemaznal. Ale človek si musí občas vybrať ako sa na veci bude pozerať. Aj keď to je ťažšie.
Ale toto predbiehanie sa v komentároch je strašné..
ak veríš na karmu tak si proste musíš niečo odžiť, aby si pochopila, možno niečo odčiniť, ktovie aký človek si bola v minulých životoch
Áno. znova máš takého priateľa, lebo take typy sa priťahujú. Nemáš aktívneho športovca. Kde by ste sa zoznámili. Od mladého veku si ty sama prijala rolu opatrovateľky. Neviem, či sa to dá zmeniť.
@anonym_e52e81 wft, to si kde vyčítala že jej priatelia (či už ten zosnulý, alebo terajší) neboli aktívni športovci? To je taký hlúpy hejt že ma to až rozčúlilo. Môj muž, aktívny športovec ma teraz veľké zdravotné problémy, ktoré sa nedali jeho aktívnym životom nijako zvrátiť. Hrozne sa ma tvoje vyjadrenie dotklo. Akoby sa choroby týkali len ľudí ktorí nešportuju
Okrem toho keby aj neboli aktívni športovci, to neznamená, že môžu za to aké problémy majú
@anonym_autor nemusis byt silna, mozes pred priatelom priznat, ze uz nevladzes a si na pokraji svojich sil. Ak ta miluje, pochopi to a nieco spolu vymyslite.
@zorienka28 ale prečo? Veď je to pravda, aj ďalší komentár o tom svedčí. A ty neviem aký máš problém či len nemáš svoj deň? 🤣
@anonym_e52e81 wft, to si kde vyčítala že jej priatelia (či už ten zosnulý, alebo terajší) neboli aktívni športovci? To je taký hlúpy hejt že ma to až rozčúlilo. Môj muž, aktívny športovec ma teraz veľké zdravotné problémy, ktoré sa nedali jeho aktívnym životom nijako zvrátiť. Hrozne sa ma tvoje vyjadrenie dotklo. Akoby sa choroby týkali len ľudí ktorí nešportuju
Okrem toho keby aj neboli aktívni športovci, to neznamená, že môžu za to aké problémy majú
@ria_sprout To je tvoj uhol pohľadu. Nie môj. Ja som nič také nenapisala. To sú tvoje myšlienky. Tvoje postoje. A že ona nie je športovec je istá vec.
@ria_sprout inak btw, môj priateľ je športovec, hral aktívne hokej. Ja som tancovala 13 rokov spoločenské tance, súťažne.
@ria_sprout inak btw, môj priateľ je športovec, hral aktívne hokej. Ja som tancovala 13 rokov spoločenské tance, súťažne.
@anonym_autor Možno na strednej. Preto ten minulý čas. Naozaj som nestretla športovca, čo nebojuje. Ak si športovec, tak dvihni hlavu.
pýtali sa ťa baby koľko máš rokov? písala si? nenašla som… lebo aj od toho záleží… proste si unavená zo života no 🤷♀️
@anonym_autor Možno na strednej. Preto ten minulý čas. Naozaj som nestretla športovca, čo nebojuje. Ak si športovec, tak dvihni hlavu.
@anonym_e52e81 ja som tanečnica, ja tancujem životom. Hlavu mám stále hore, ak by som nemala, tak tu nie som.
@ria_sprout To je tvoj uhol pohľadu. Nie môj. Ja som nič také nenapisala. To sú tvoje myšlienky. Tvoje postoje. A že ona nie je športovec je istá vec.
@anonym_e52e81 akoze nenapísala? Doslova si napísala "Nemáš aktívneho športovca" čo si tým akoze iné myslela ak nie to, že ak by bol aktívny tak je zdravý a ona nebude opatrovateľka? Veď to vysvetli 😒 ešte ani u autorky si sa netrafila a budeš to tu tvrdiť akoby si vedela o koho sa jedná.
Áno. znova máš takého priateľa, lebo take typy sa priťahujú. Nemáš aktívneho športovca. Kde by ste sa zoznámili. Od mladého veku si ty sama prijala rolu opatrovateľky. Neviem, či sa to dá zmeniť.
@anonym_e52e81 napísala si presne toto. Máš takého priateľa, lebo také typy sa priťahujú. Ja zo začiatku gymnastika, potom ľudovky, napokon 13r spoločenské tance. Môj priateľ futbal - aktívne, amatérsky hokej, volejbal a fitko.
@anonym_e52e81 napísala si presne toto. Máš takého priateľa, lebo také typy sa priťahujú. Ja zo začiatku gymnastika, potom ľudovky, napokon 13r spoločenské tance. Môj priateľ futbal - aktívne, amatérsky hokej, volejbal a fitko.
@anonym_autor Dobre. Tie diagnozy si mala od detstva. Niekolkokrat si sa znova narodila. A cvicila si gymnastiku. A 13 rokov si sutazne tancovala. Bola si aktivna. A priatel sportovec hral najprv aktívne hokej. Potom futbal. Alebo si sa iba pomylila. Teraz mas ID. Diagnozu si netrufnem hadat.

@elviku11 aj ja som to takto pochopila 🤭. A čudovala som sa ze starší? V 40ke?
@bielasovicka mali ma po 40tke je tam napísané