icon

Samota po strate rodiny a priateľov: Ako ju zvládnuť?

23. apr 2026

Ahojte, za všetko si viac menej môžem sama, čiže len sa asi musím vyrozprávať. Som staršia žena, do 50r. Nikdy som nemala extrémne veľa priateľov, ale nejakých som mala. Preriedilo sa to vekom, starala som sa posledné roky o rodičov, mala som manžela, syna, prácu, jednu kamošku, mne to stačilo. Ale, syn dospel a odišiel z domu. Kamoška odišla do zahraničia, stretávame sa max raz do roka, občas si napíšeme cez msng. Syn je v Prahe, chodí domov tiež raz za kvartál, ak vôbec. Má tam priateľku, prácu, priateľov. Raz do roka chodím za ním ja, na Vianoce príde on. Rodičia mi zomreli, krátko po sebe, veľmi to bolelo, toto ma celkom položilo, ale dala som to napokon. A môj milovaný manžel si našiel mladšiu priateľku a odišiel. Tak som zostala sama. Vždy som bola introvert, ale ešte nikdy som nebola úplne sama. V práci pracujem s mužmi, nevznikajú tam priateľstva, všetci majú partnerky, je to len kolegiálne. 3x do roka ideme na teambuilding alebo vianočný večierok. Ja sa viem zabaviť aj sama, urobím si program, cvičím, čítam, maľujem, mám psa, chodím s ním von, idem do prírody na prechádzku, zabehať si, alebo do kina idem sama,pozriem si seriál, film, chodím na nemčinu. Ale ešte som sa v živote necítila tak sama. So synom si voláme, dva krát do týždňa. S ex nekomunikujeme, kamoška už minimálne, má vlastný život, vlastné problémy. Uvedomujem si, že toto už nie je úplne dobré, ako žijem. Je niekto tiež takto podobne? Mne by možno stačila aj jedna kamoška. Možno partner, ale to už nevidím reálne. Nie som skupinovú typ. Stačia mi dvaja - traja ľudia okolo. Neviem si však predstaviť, že už do smrti budem takto sama.

autor
24. apr 2026
@anonym_8e83c0

@anonym_autor No narodny vybor ti muza nepridelil ... nasla si si ho sama.

@anonym_8e83c0 čítala si moju prvú vetu: Ahojte, za všetko si viac menej môžem sama?

anonym_8e83c0
24. apr 2026

Otazka. Chodis na mk, citas vztahove diskusie, rozumies im? Vacsinou vztahy, ak preziju prvy rok, vydrzia tak 10 rokov. Tie trvalejsie vydrzia 18-20 rokov, potom pride opotrebenie materialu, stereotyp a casto to neprezije velky problem a s nimi suvisiace hadky (postihnute dieta, financne problemy, nevera, alkohol, ochladnutie) a pride rozchod. Tu je dolezity timing. Najcastejsie rozchody prichadzaju po 40tke. Cista statistika, 50% sanca na rozvod. Otazka je, kedy v akom veku ta to hitne. Ked v 35, stale vyzeras dobre a mas dobry vyber a vyborne sance na dalsi vztah. Dokonca este v 40tke to ide celkom dobre. Po 45tke to je uz zle, zacina starnutie (menopauza, priberanie, vrasky... ). Pridlho si cakala. Zaroven hladas muza, ktory vie, ze doteraz, kym bolo dost inych, nemala si zaujem, ale ked si zacala starnut, tak ti je uz zrazu dobry ... Muzi su mozno blbi, ale nie slepi.
Najcastejsi argument je. A co, ze som stara, aj ty si stary. Ano. Ale ked sme boli mladi a mohli byt spolu, tak si bola s niekym inym ... Tak si chod teraz za nim ...

prasiatko30
24. apr 2026

Pokial sa citis osamote zle, tak musis nieco zmenit tak aby si sama nebola - vypada to sice ako vysmech ale je to tak. Ak si chces najst nejaky okruh znamych a priatelov, budes musiet nieco pre to urobit. To, ze budes plakat vo virtualnom svete a pokracovat v zabehnutych kolajach ti moc nepomoze. Musis proste vynalozit vacsiu snahu na to aby si sa s ludmi stretala a rozpravala - najdi si klub turistiky, cikloturistiky, teraz existuju cestovky co organizuju dovolenky pre single ludi - by som sa cudovala kebyze nie je uz nieco aj specialne pre single 40+. Najdi si kurzy na osobny rast a sebaspoznavanie, kurzy jazykov, zacni chodit na dialkove studium. Angazuj sa v neziskovych organizaciach, ktore pomahaju ja neviem, bezdomovcom, detom v nemocniciach, zvieratam. Ale rob nieco ca ta donuti sa stretavat s ludmi. Ty robis vela veci, ale ich robis sama, treba zmenit trochu nadstavenie a priblizit sa k ludom

autor
24. apr 2026
@prasiatko30

Pokial sa citis osamote zle, tak musis nieco zmenit tak aby si sama nebola - vypada to sice ako vysmech ale je to tak. Ak si chces najst nejaky okruh znamych a priatelov, budes musiet nieco pre to urobit. To, ze budes plakat vo virtualnom svete a pokracovat v zabehnutych kolajach ti moc nepomoze. Musis proste vynalozit vacsiu snahu na to aby si sa s ludmi stretala a rozpravala - najdi si klub turistiky, cikloturistiky, teraz existuju cestovky co organizuju dovolenky pre single ludi - by som sa cudovala kebyze nie je uz nieco aj specialne pre single 40+. Najdi si kurzy na osobny rast a sebaspoznavanie, kurzy jazykov, zacni chodit na dialkove studium. Angazuj sa v neziskovych organizaciach, ktore pomahaju ja neviem, bezdomovcom, detom v nemocniciach, zvieratam. Ale rob nieco ca ta donuti sa stretavat s ludmi. Ty robis vela veci, ale ich robis sama, treba zmenit trochu nadstavenie a priblizit sa k ludom

@prasiatko30 cítim sa osamote, ale nie som ten typ, čo bude chodiť do nejakých klubov. Skúšala som na FB skupiny, s tromi ženami som si písala, ale nikdy z toho nič nebolo. Jedna má malé deti a može iba ten a ten deň o tej a o tej, druhá víkendy a voľné dni trávi na chalupe, tretia má úplne iné hobby ako ja. Čiže doteraz sa mi nič reálne nepodarilo. Stretávam sa občas s nejakými mužmi - idem na kávu, oni by mali záujem aj o niečo viac, nikto ma však neoslovil. Priateľstvo obyčajné muži nechcú.

tiezjedna
24. apr 2026

@anonym_autor "staršia" žena?? Moje nervy...

anonym_76ff02
24. apr 2026
@jamimo

@zmrzlinka8 môže si nájsť....ale...počúvala som rozhovor s psychologičkou a poznamenala zaujímavý fakt z výskumu, že ženy medzi 40- 50 r. sú najviac prehliadaná skupina žien. Dôvod? Chlapi v tom istom veku si hľadajú a chcú mladšie partnerky. Cítia sa na to, chytajú druhú pubertu a ešte chcú niečo zažiť. A väčšinou úspešne. Ženy 40-50 sa im už zdajú nudné 🤷‍♀️

@jamimo ja mám 46, pomerne nedávno odkopnutá manželom, ktorému po 20 rokoch presne takto ruplo v bedni. A som si na 100 % istá, že ak sa náhodou raz začnem obzerať po parťákovi, tak určite nebude mať menej ako 55...

autor
24. apr 2026
@tiezjedna

@anonym_autor "staršia" žena?? Moje nervy...

@tiezjedna nemám ani 25, ani 35, mám 45r a áno oproti mladým babám som staršia žena, som v strednom veku. Nemám s tým vôbec problém, nerobím zo seba mladicu, som žena v stredných rokoch., či chcem, či nechcem, je to tak. Aj sa o seba starám, aj mám botox v čele, mezoterapiu, drakuloterapiu, používam denne kórejsku skincare, chodím ku kaderníčke, ku kozmetičke, upravené nechty, pedikúra, vôňa, chodím moderne oblečená, ale zase primerane veku, nemám šedivé vlasy, ani pneumatiku na bruchu, ani prsia po brucho... ale ... na konci dňa, som stále žena v strednom veku. A som s tým absolútne ok.

@anonym_76ff02 ak idem na kávu, alebo len tak posedieť, tak idem aj s rovesníkom kľudne. S mladším nikdy nie, i keď majú záujem, lebo mi netipujú môj vek. Ale naozaj na vzťah by som hľadala staršieho muža nad 50r.

prasiatko30
24. apr 2026
@anonym_autor

@prasiatko30 cítim sa osamote, ale nie som ten typ, čo bude chodiť do nejakých klubov. Skúšala som na FB skupiny, s tromi ženami som si písala, ale nikdy z toho nič nebolo. Jedna má malé deti a može iba ten a ten deň o tej a o tej, druhá víkendy a voľné dni trávi na chalupe, tretia má úplne iné hobby ako ja. Čiže doteraz sa mi nič reálne nepodarilo. Stretávam sa občas s nejakými mužmi - idem na kávu, oni by mali záujem aj o niečo viac, nikto ma však neoslovil. Priateľstvo obyčajné muži nechcú.

@anonym_autor presne to co ti hovorim - nemozes chciet odlisne vysledky ked robis furt to iste. Bud sa premozes a zmenis strategiu, alebo budes sama.

tiezjedna
24. apr 2026
@anonym_autor

@tiezjedna nemám ani 25, ani 35, mám 45r a áno oproti mladým babám som staršia žena, som v strednom veku. Nemám s tým vôbec problém, nerobím zo seba mladicu, som žena v stredných rokoch., či chcem, či nechcem, je to tak. Aj sa o seba starám, aj mám botox v čele, mezoterapiu, drakuloterapiu, používam denne kórejsku skincare, chodím ku kaderníčke, ku kozmetičke, upravené nechty, pedikúra, vôňa, chodím moderne oblečená, ale zase primerane veku, nemám šedivé vlasy, ani pneumatiku na bruchu, ani prsia po brucho... ale ... na konci dňa, som stále žena v strednom veku. A som s tým absolútne ok.

@anonym_76ff02 ak idem na kávu, alebo len tak posedieť, tak idem aj s rovesníkom kľudne. S mladším nikdy nie, i keď majú záujem, lebo mi netipujú môj vek. Ale naozaj na vzťah by som hľadala staršieho muža nad 50r.

@anonym_autor v strednom veku áno, ale "staršia" je 60+, 70+ je stará

autor
24. apr 2026
@tiezjedna

@anonym_autor v strednom veku áno, ale "staršia" je 60+, 70+ je stará

@tiezjedna 60-70r, je seniorka, dôchodkyňa, žena v postproduktívnom veku. V 45 som žena v strednom veku, vekovo staršia. Nejdem sa tu teraz naťahovať za slovíčka, ale ja si oproti 25r ženám staršia prídem. A to nemyslím v zlom, ja som vďačná sa moje skúsenosti, vyspelosť a vyzretosť.

anonym_4e22ec
24. apr 2026
@anonym_b67562

@anonym_4e22ec keby si dokázala čítať medzi riadkami, tak by si MOŽNO pochopila, že dá sa nájsť šťastie v živote, ale niekedy si musíš prejsť najprv peklom. O to viac si to moje šťastie vazim teraz, lebo ma to stálo veľa síl sa životu vzoprieť a prísť až sem. Myslím že autorka pochopila, že sa to dá, ale musí aj ona preto niečo urobiť, napr ukončiť všetko nefunkčne.
Ak tomu stále nechapeš, za to už ja nemôžem 🙂

@anonym_b67562 Až na to, že nie sme postavy z knihy, ktoré si najprv musia prejsť nejakou skúškou a potom dostanú odmenu. To, ak niekomu nevychádza život podla plánu nie je vždy morálne poučenie. Niekto má iba depku a hotovo. Nie každý dostane druhú šancu, nie každý má dosť síl a možností s tým niečo urobiť.
Celé je to o tom že je niekto nešťastný a vždy, ale fakt že vždy sem musí niekto doklepať stým, že to strhne na seba. Ja som si tiež odsrala svoje. Mlátili ma doma rodičia a potom aj chlap. Jediné, kde si pripadám ok a v bezpečí je, keď som sama. Ľudia ma stresujú, mám pocit že ma súdia a kritizujú ešte aj za to, ako dýcham. Tak som sama. Roky. Najprv super, po rokoch to prehuplo do paralizujúcej samoty. Môžem sa stým pokúsiť pracovať ale už navždy to bude boj. Nikdy to nebude ľahké a prirodzené, lebo moja povaha sa celý život formovala v niečom inom. Kde je to poetické nájdenie radosti?
Jednoducho sú tieto "rady" o ničom. Ak je niekto vystresovaný, nešťastný alebo osamelý tak mu rada ako "no, keby ťa niekto fyzicky a psychicky týral, tak by ťa to hneď prešlo! 💃💃" v ničom nepomôže. Neexistuje systém spravodlivosti, trestov a odmien. To, že niekto trpel neznamená že je špeciálny a má teraz kupóny na šťastie. Je to iba zdeptaný človek.

autor
24. apr 2026
@anonym_4e22ec

@anonym_b67562 Až na to, že nie sme postavy z knihy, ktoré si najprv musia prejsť nejakou skúškou a potom dostanú odmenu. To, ak niekomu nevychádza život podla plánu nie je vždy morálne poučenie. Niekto má iba depku a hotovo. Nie každý dostane druhú šancu, nie každý má dosť síl a možností s tým niečo urobiť.
Celé je to o tom že je niekto nešťastný a vždy, ale fakt že vždy sem musí niekto doklepať stým, že to strhne na seba. Ja som si tiež odsrala svoje. Mlátili ma doma rodičia a potom aj chlap. Jediné, kde si pripadám ok a v bezpečí je, keď som sama. Ľudia ma stresujú, mám pocit že ma súdia a kritizujú ešte aj za to, ako dýcham. Tak som sama. Roky. Najprv super, po rokoch to prehuplo do paralizujúcej samoty. Môžem sa stým pokúsiť pracovať ale už navždy to bude boj. Nikdy to nebude ľahké a prirodzené, lebo moja povaha sa celý život formovala v niečom inom. Kde je to poetické nájdenie radosti?
Jednoducho sú tieto "rady" o ničom. Ak je niekto vystresovaný, nešťastný alebo osamelý tak mu rada ako "no, keby ťa niekto fyzicky a psychicky týral, tak by ťa to hneď prešlo! 💃💃" v ničom nepomôže. Neexistuje systém spravodlivosti, trestov a odmien. To, že niekto trpel neznamená že je špeciálny a má teraz kupóny na šťastie. Je to iba zdeptaný človek.

@anonym_4e22ec nemám pocit, že som zdeptaná, ani utrápená, vystresovaná. Nikto ma nebil, netýral, nebola som šikanovaná, nebolo na mne páchané násilie. Áno, v živote sa dejú veci a všetky treba riešiť, postaviť sa k nim, ku odchodu partnera, osamostatneniu sa dieťaťa, k smrti rodičov a blízkych. Mám skvelú prácu, ktorá ma baví, mám svoje hobby. Ale uvedomujem si, že takto asi žiť do smrti nie je ok. Možno teraz je, ale o 10r to budem mať ťažké. Syn sa nebude vracať na Slovensko a ja sa nebudem sťahovať za ním. Čiže bez toho, aby som sa nejako traumatizovala si uvedomujem, že potrebujem rozšíriť svoju sociálnu bublinu. Nebojím sa ľudí, veľmi rada s niekým porozprávam, pri káve, pri obede, pri prechádzke. To je všetko. Nerobme z toho niečo, čo nie je.

zmrzlinka8
24. apr 2026

@anonym_autor odkial si? som na tom podobne, ak chceš, napis mi sukromnu spravu

anos18
24. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_4e22ec nemám pocit, že som zdeptaná, ani utrápená, vystresovaná. Nikto ma nebil, netýral, nebola som šikanovaná, nebolo na mne páchané násilie. Áno, v živote sa dejú veci a všetky treba riešiť, postaviť sa k nim, ku odchodu partnera, osamostatneniu sa dieťaťa, k smrti rodičov a blízkych. Mám skvelú prácu, ktorá ma baví, mám svoje hobby. Ale uvedomujem si, že takto asi žiť do smrti nie je ok. Možno teraz je, ale o 10r to budem mať ťažké. Syn sa nebude vracať na Slovensko a ja sa nebudem sťahovať za ním. Čiže bez toho, aby som sa nejako traumatizovala si uvedomujem, že potrebujem rozšíriť svoju sociálnu bublinu. Nebojím sa ľudí, veľmi rada s niekým porozprávam, pri káve, pri obede, pri prechádzke. To je všetko. Nerobme z toho niečo, čo nie je.

@anonym_autor áno, možno by bolo dobré napísať, odkiaľ si, možno aj tu sa niekto nájde, s kým môžeš ísť na kávu

autor
24. apr 2026
@anos18

@anonym_autor áno, možno by bolo dobré napísať, odkiaľ si, možno aj tu sa niekto nájde, s kým môžeš ísť na kávu

@anos18 tak neviem, či pomôže. Každopádne som nechcela veľmi nikoho z MK, pre istotu. Skôr niekoho neutrálneho. Potom, čo vidím, čo mi tu píšu niektorí ľudia na tomto portáli - neviem, či sú to ženy alebo muži, nemám chuť sa odtiaľto stretnúť...

zmrzlinka8
Autor odpoveď zmazal
autor
24. apr 2026
@zmrzlinka8
Odpoveď bola zmazaná

@zmrzlinka8 lenže ja som z východu... čiže asi opačná strana SVK.

beronsche
24. apr 2026

@anonym_8e83c0 "Vzdy to fungovalo tak, ze sa dvaja dali dokopy, vychovali deti a zostarli spolu"
To, že to tak bolo ešte neznamená, že tí ľudia boli aj šťastní a žili plnohodnotný život. Často spolu zostávali páry z dôvodu, žena nemala inú možnosť, alebo z dôvodu, ze "to sa nepatrí" rozvádzať sa.
To mi je už len príklad šťastného života...

beronsche
24. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor zniesť ako veľmi rozumná žena. Jednoducho si mala smolu. Len musíš vydržať, ak sa budeš medzi ľuďmi pohybovať, trebárs v rámci svojich koníčkov, je veľká šanca, že niekoho stretneš.

anos18
24. apr 2026
@anonym_autor

@anos18 tak neviem, či pomôže. Každopádne som nechcela veľmi nikoho z MK, pre istotu. Skôr niekoho neutrálneho. Potom, čo vidím, čo mi tu píšu niektorí ľudia na tomto portáli - neviem, či sú to ženy alebo muži, nemám chuť sa odtiaľto stretnúť...

@anonym_autor určite sa tu nájde veľa príjemných ľudí 😊

zmrzlinka8
Autor odpoveď zmazal
aurelia2000
24. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_8e83c0 čítala si, čo som napísala? Že si za to môžem sama?

@anonym_autor ❤️Nemôžeš si za to sama. Škoda, že sa nedozvieme, ako skončia tupritomne sebaiste mudrlantky. Nikto nemá budúcnosť istú. Ty si si dobre vybrala a aj tak sa zle stalo 😢

natalka13
24. apr 2026

Turisticku klub, chod na 1dnovy vylet s cestovkou napr DAKA, skupiny vyletne na FB.... zoznamis sa.
Toto by malo byt memento babam co tu vypisuju ze im staci muz a deti. Nepotrebuju sa s nikym stretavat.

autor
24. apr 2026
@natalka13

Turisticku klub, chod na 1dnovy vylet s cestovkou napr DAKA, skupiny vyletne na FB.... zoznamis sa.
Toto by malo byt memento babam co tu vypisuju ze im staci muz a deti. Nepotrebuju sa s nikym stretavat.

@natalka13 ja som sa niekolko rokov venovala rodicom, manzelovi, praci a synovi. Naozaj nebol vobec priestor na nejake vysedavania po kavickach. Ak si mala starsich rodicov (80) oboch chorych, na ktorych si bola sama, tak asi tomu rozumies.

anonym_80521a
24. apr 2026
@anonym_autor

@natalka13 ja som sa niekolko rokov venovala rodicom, manzelovi, praci a synovi. Naozaj nebol vobec priestor na nejake vysedavania po kavickach. Ak si mala starsich rodicov (80) oboch chorych, na ktorych si bola sama, tak asi tomu rozumies.

@anonym_autor my sme stale kamosky zo skoly, z materskeho centra uz viac ako 20rokov. Vsetky sme si presli starostlivostou o rodicov,mnohe vaznymi diagnozami ,to neznamena, ze niektoru "vyhodime" z partie, lebo prave nema cas.

autor
24. apr 2026
@anonym_80521a

@anonym_autor my sme stale kamosky zo skoly, z materskeho centra uz viac ako 20rokov. Vsetky sme si presli starostlivostou o rodicov,mnohe vaznymi diagnozami ,to neznamena, ze niektoru "vyhodime" z partie, lebo prave nema cas.

@anonym_80521a čítala si, že som mala jednu kamošku? A tá sa odsťahovala? Kde som mala priestor pre vytváranie nových vzťahov? Veď ja som bola rada, že mám kedy sa vyspať.

anonym_6131bc
24. apr 2026

Dalsi pripad ako sa nic neda, nemoze, nebude lebo ……
Pokial nechces nic menit na tvojich zvykoch a sposobe zivota preco si sem napisala?na Kazdu radu co ti niekto da je odpoved ako sa to neda robit. Tak len cakaj a mozno ti zazvoni niekto pri dverach domu a pozve ta na stretko/vylet/spolocne travenie casu a samota vyriesena. Aj to sa moze stat

anonym_8e83c0
24. apr 2026

ludia sa rozchadzaju ... najma po xx rokoch
ludia starnu ...
ludia (kamaratky) sa stahuju ... netreba sa fixovat iba na jednu
deti dospievaju, odchadzaju, maju vlastny zivot a nebudu nahradzat rodicom chybajuceho partnera ...
ludia by mali volit tak, aby deti nemuseli utekat do zahranicia a zit tam ...

anonym_6d4a61
24. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_80521a čítala si, že som mala jednu kamošku? A tá sa odsťahovala? Kde som mala priestor pre vytváranie nových vzťahov? Veď ja som bola rada, že mám kedy sa vyspať.

@anonym_autor
Jedna kočka ti napísala, že je tiež z východu.Co tak skusit si najst kamošku cez MK?Kopec priateľstiev vzniklo na MK. Ja mám dojem, že nemáš záujem a prišla si sa len posťažovať.Onedlho založíš novú tému, ako si osamelá.Veď vyjdi zo svojej ulity a pokús sa zoznámiť.Viem, že v tom veku už to nieje také jednoduché, človek je zvyknuty na určite vzorce a stereotypy ale ináč to nejde keď nechceš ostať do konca života sama

ria_sprout
24. apr 2026

Moja svokra si našla kamarátky na kurze nemčiny. Kúpili sme jej ho ako darček na Vianoce, dva mesiace chodila každý týždeň, začali sa stretávať aj po skončení kurzu a nakoniec si kúpili aj spoločný vlastný. Chodia na kávu, na turistiku. Podľa mňa najlepšie rozhodnutie a keď dopadnem rovnako, tak si zaplatím nejaký kurz. Aj viac, vyslovene na social. Držím palce. A možno aj tu nájdeš nejakú spoločnosť. Čo si všímam v okolí, hrozne veľa ľudí je samo.

A tiež som introvert, viem že to je ťažke, ale pokiaľ sa sám človek neposnazi, nič nezíska.