icon

Samota po strate rodiny a priateľov: Ako ju zvládnuť?

23. apr 2026

Ahojte, za všetko si viac menej môžem sama, čiže len sa asi musím vyrozprávať. Som staršia žena, do 50r. Nikdy som nemala extrémne veľa priateľov, ale nejakých som mala. Preriedilo sa to vekom, starala som sa posledné roky o rodičov, mala som manžela, syna, prácu, jednu kamošku, mne to stačilo. Ale, syn dospel a odišiel z domu. Kamoška odišla do zahraničia, stretávame sa max raz do roka, občas si napíšeme cez msng. Syn je v Prahe, chodí domov tiež raz za kvartál, ak vôbec. Má tam priateľku, prácu, priateľov. Raz do roka chodím za ním ja, na Vianoce príde on. Rodičia mi zomreli, krátko po sebe, veľmi to bolelo, toto ma celkom položilo, ale dala som to napokon. A môj milovaný manžel si našiel mladšiu priateľku a odišiel. Tak som zostala sama. Vždy som bola introvert, ale ešte nikdy som nebola úplne sama. V práci pracujem s mužmi, nevznikajú tam priateľstva, všetci majú partnerky, je to len kolegiálne. 3x do roka ideme na teambuilding alebo vianočný večierok. Ja sa viem zabaviť aj sama, urobím si program, cvičím, čítam, maľujem, mám psa, chodím s ním von, idem do prírody na prechádzku, zabehať si, alebo do kina idem sama,pozriem si seriál, film, chodím na nemčinu. Ale ešte som sa v živote necítila tak sama. So synom si voláme, dva krát do týždňa. S ex nekomunikujeme, kamoška už minimálne, má vlastný život, vlastné problémy. Uvedomujem si, že toto už nie je úplne dobré, ako žijem. Je niekto tiež takto podobne? Mne by možno stačila aj jedna kamoška. Možno partner, ale to už nevidím reálne. Nie som skupinovú typ. Stačia mi dvaja - traja ľudia okolo. Neviem si však predstaviť, že už do smrti budem takto sama.

Strana
z3
anonym_8e83c0
24. apr 2026
@ria_sprout

Moja svokra si našla kamarátky na kurze nemčiny. Kúpili sme jej ho ako darček na Vianoce, dva mesiace chodila každý týždeň, začali sa stretávať aj po skončení kurzu a nakoniec si kúpili aj spoločný vlastný. Chodia na kávu, na turistiku. Podľa mňa najlepšie rozhodnutie a keď dopadnem rovnako, tak si zaplatím nejaký kurz. Aj viac, vyslovene na social. Držím palce. A možno aj tu nájdeš nejakú spoločnosť. Čo si všímam v okolí, hrozne veľa ľudí je samo.

A tiež som introvert, viem že to je ťažke, ale pokiaľ sa sám človek neposnazi, nič nezíska.

@ria_sprout https://www.sme.sk/index/c/10-grafov-o-demograf...
je to tak, vela ludi je samych, lebo privelke oci a privelke naroky a nerozmyslaju, co bude neskor
Kým v silných ročníkoch 70. rokov, známych ako „Husákove deti“, sa ročne narodilo takmer 100-tisíc detí, minulý rok to bolo len približne 42-tisíc. Bol to najhorší výsledok za posledných sto rokov.
Kým v polovici 70. rokov dosahovala úhrnná plodnosť na Slovensku približne 2,6 dieťaťa na ženu, vlani bola na úrovni len 1,36. Na jednoduchú reprodukciu obyvateľstva je pritom potrebná hodnota 2,1.
Jedným z trendov je rastúci podiel takzvaných „single“ ľudí po tridsiatke. Kým v polovici 90.rokov bolo vo veku od 30 do 34 rokov bez záväzkov len 15 percent mladých ľudí, v ostatných rokoch sa tento podiel ustálil na úrovni 55 percent.

V 90.rokoch bola vo veku 30 až 34 rokov len desatina žien mimo manželstva, v súčasnosti je podiel slobodných žien v tomto veku okolo 47 percent.
Počet svadieb má dlhodobo klesajúcu trajektóriu, ale vlani dosiahol nové dno. Uzavretých bolo len 23-tisíc sobášov.
Minulý rok sa rozviedlo 8417 manželstiev, čo je relatívne stabilné číslo a je porovnateľné s počtom rozvodov v 90.rokoch. Výraznejší rast ich počtu bol zaznamenaný v období globálnej finančnej krízy a dlhovej krízy v Európe (v rokoch 2008 až 2013).

Na počet uzavretých manželstiev minulý rok pripadlo 36 percent rozvodov. Je to najvyšší podiel od roku 2014. Je však čiastočne vyvolaný matematickým prepočtom v dôsledku poklesu počtu svadieb.

V priemere manželstvo vydrží 15 rokov. Priemerný vek muža pri rozvode je 45 rokov, v prípade ženy je to o tri roky menej.

V roku 2025 bol priemerný vek prvorodičiek na Slovensku 29,7 roka, teda o sedem rokov vyšší ako pred 30 rokmi. Výrazne rastie podiel detí narodených mimo manželstva.

Kým v roku 1993 sa narodilo každé desiate dieťa nemanželskému páru, minulý rok to bolo takmer každé druhé narodené dieťa.

anonym_982665
24. apr 2026

Ja Ta len chcem povzbudit ze nic nie je stratene.Moja teta si nasla frajera po 60.On o par rokov mladsi.Obaja samostatni, uz sa nebrali ani spolu neziju ale randia cez 10 rokov.Kazdy ma sbok priestor a travia aj spolu vela casu, chodia po dovolenkach.Uzivaju si zivot.
Mas pred sebou kludne 30 a viac rokov.Nemusis byt sama.
Kamosky sa na tych aktivitach kam chodis nedaju najst?

zmrzlinka8
24. apr 2026
@anos18

@anonym_autor určite sa tu nájde veľa príjemných ľudí 😊

@anos18 autorka nemá záujem

anos18
25. apr 2026
@zmrzlinka8

@anos18 autorka nemá záujem

@zmrzlinka8 asi nie. Ja by som s ňou išla určite na kávu

zmrzlinka8
Autor odpoveď zmazal
anos18
25. apr 2026
@zmrzlinka8
Odpoveď bola zmazaná

@zmrzlinka8 jaj, to som nepostrehla.

simca2701
26. apr 2026

Ja mam 34 a tiez nemam rodinu jednu kamarátku a deti moje 2 mala som priatela ale uz ani toho nemam dúfam že nezostanem sama .

priscilla07
27. apr 2026
@jamimo

@zmrzlinka8 môže si nájsť....ale...počúvala som rozhovor s psychologičkou a poznamenala zaujímavý fakt z výskumu, že ženy medzi 40- 50 r. sú najviac prehliadaná skupina žien. Dôvod? Chlapi v tom istom veku si hľadajú a chcú mladšie partnerky. Cítia sa na to, chytajú druhú pubertu a ešte chcú niečo zažiť. A väčšinou úspešne. Ženy 40-50 sa im už zdajú nudné 🤷‍♀️

@jamimo riadna hlúposť. Možno niekedy netreba počúvať psychologičky, ale riešiť reálny život. Keď som sa ako 47-48 ročná ocitla na on-line zoznamke, nestihala som odpovedať ( žiadna kráska, ani upravené fotky). A bolí vo veku od 16-75 rokov. Fakt bolo z čoho vyberať.

priscilla07
27. apr 2026
@anonym_8e83c0

Mas stale syna, mas psika, popracuj na kamaratkach. Partnera po 50tke uz asi nenajdes, uz zostanes asi sama. Lepsi su rozchytani, alebo chcu mladsie, alebo su z minulosti nastvani a vztah uz nechcu.

@anonym_8e83c0 to je ale nepodložená úvaha a zle nastavenie.

jamimo
27. apr 2026
@priscilla07

@jamimo riadna hlúposť. Možno niekedy netreba počúvať psychologičky, ale riešiť reálny život. Keď som sa ako 47-48 ročná ocitla na on-line zoznamke, nestihala som odpovedať ( žiadna kráska, ani upravené fotky). A bolí vo veku od 16-75 rokov. Fakt bolo z čoho vyberať.

@priscilla07 mysli si čo chceš. Ja som napísala parafrázované vyjadrenie. Súhlasím a som toho istého názoru, ako výskum 😉

anonym_fce595
28. apr 2026

@anonym_autor ja mam 46 som sama s relativne malym dietatom, ale som este súca. Som si ista ze partnera si este najdem /ked budem pripravena/ a bude to konecne niekto vhodny, chvala bohu uz nemusim riesit zakladanie rodiny , ci ine zaväzky, nepotrebujem s nikym spolocne byvat alebo byt zavisla na jeho naladach. Nedaboze zavisla financne. Uz mi nikto nebude diktovat ako budem zit. Uz som niekde inde. Ber to ako vyhodu, mne je tych mladych dievcat tu luto ako sa rutia do nestastia s muzi ktory stoja za staru belu a myslia si ze sa to utrasie / ako ja kedysi/ alebo zotvavaju v toxickych vztahoch lebo nemaju kam ist....

anonym_6d4a61
28. apr 2026
@anonym_fce595

@anonym_autor ja mam 46 som sama s relativne malym dietatom, ale som este súca. Som si ista ze partnera si este najdem /ked budem pripravena/ a bude to konecne niekto vhodny, chvala bohu uz nemusim riesit zakladanie rodiny , ci ine zaväzky, nepotrebujem s nikym spolocne byvat alebo byt zavisla na jeho naladach. Nedaboze zavisla financne. Uz mi nikto nebude diktovat ako budem zit. Uz som niekde inde. Ber to ako vyhodu, mne je tych mladych dievcat tu luto ako sa rutia do nestastia s muzi ktory stoja za staru belu a myslia si ze sa to utrasie / ako ja kedysi/ alebo zotvavaju v toxickych vztahoch lebo nemaju kam ist....

@anonym_fce595
Presne poznam také v okoli, dokonca aj tu na koniku su, ale hlavne, že su v manželstve so spolubyvajucim,aj ked osamelé, ziju v otrasných vztahoch bez lasky, pohladenia, bozkov, že vraj kvoli detom😁len teda asi si neuvedomujú, že im tým len škodia aké nevhodne vzory im dávajú do zivota, že tak ma vyzerať funkcny vztah.A potom že je kopec nefunkcnych vztahov.Kto ich tak vychováva, tie matky ktoré sa “obetovali” ale ktoré skôr ostali z pohodlnosti aby nemuseli meniť svoj zivot
Raz si to možno budu vycitat keď svoje vlastne deti uvidia v nefunkcnych vztahoch, a nebudu mat silu ich ukoncit

anonym_fce595
28. apr 2026
@anonym_6d4a61

@anonym_fce595
Presne poznam také v okoli, dokonca aj tu na koniku su, ale hlavne, že su v manželstve so spolubyvajucim,aj ked osamelé, ziju v otrasných vztahoch bez lasky, pohladenia, bozkov, že vraj kvoli detom😁len teda asi si neuvedomujú, že im tým len škodia aké nevhodne vzory im dávajú do zivota, že tak ma vyzerať funkcny vztah.A potom že je kopec nefunkcnych vztahov.Kto ich tak vychováva, tie matky ktoré sa “obetovali” ale ktoré skôr ostali z pohodlnosti aby nemuseli meniť svoj zivot
Raz si to možno budu vycitat keď svoje vlastne deti uvidia v nefunkcnych vztahoch, a nebudu mat silu ich ukoncit

@anonym_6d4a61 urcite, nie je co zavidiet...

37373
28. apr 2026
@zmrzlinka8

@anonym_autor odkial si? som na tom podobne, ak chceš, napis mi sukromnu spravu

@zmrzlinka8 @anonym_autor pridám sa k vám kocky, dajte vedieť odkiaľ ste a môžeme dat stretko🙂

zmrzlinka8
28. apr 2026
@37373

@zmrzlinka8 @anonym_autor pridám sa k vám kocky, dajte vedieť odkiaľ ste a môžeme dat stretko🙂

@37373 pisem ti súkromnú správu

anonym_759ff4
28. apr 2026
@anonym_8e83c0

Mas stale syna, mas psika, popracuj na kamaratkach. Partnera po 50tke uz asi nenajdes, uz zostanes asi sama. Lepsi su rozchytani, alebo chcu mladsie, alebo su z minulosti nastvani a vztah uz nechcu.

@anonym_8e83c0 prrco by nenasla? Moja mamina nasla po 50ke su spolu 20 rokov a je konecne spokojna

anonym_759ff4
28. apr 2026
@jamimo

@zmrzlinka8 môže si nájsť....ale...počúvala som rozhovor s psychologičkou a poznamenala zaujímavý fakt z výskumu, že ženy medzi 40- 50 r. sú najviac prehliadaná skupina žien. Dôvod? Chlapi v tom istom veku si hľadajú a chcú mladšie partnerky. Cítia sa na to, chytajú druhú pubertu a ešte chcú niečo zažiť. A väčšinou úspešne. Ženy 40-50 sa im už zdajú nudné 🤷‍♀️

@jamimo ja mam 39 a balia ma muzi okolo 30 tak neviem neviem 😀

anonym_8e83c0
29. apr 2026
@anonym_759ff4

@jamimo ja mam 39 a balia ma muzi okolo 30 tak neviem neviem 😀

@anonym_759ff4 Ja to poznam, ze zeny po 50tke su prehliadane, nie medzi 40-50. Medzi 45-50r sa to lame, menopauza. Tak do 45ky kludne mozu balit aj 30 rocni. Bolo by praveze smutne, ak by nie.
Lenze zivot nekonci v 45tke. Po nej pride este 50, 55, 60, 65,... a ci ten dnesny 30 rocny bude potom akceptovat aj vzhlad unavenej vraskavej 50+ a to ze uz nemozu mat deti. To nie je o age shamingu, ale o tom ze partner na starobu sa nehlada, ked uz ta staroba klope na dvere, resp. uz vosla a usadila sa v obyvaku. Takze vymyslat s 30 rocnym a potom pred 50tkou rychlo hladat partnera v primeranom (rovnakom) veku sa nemusi vyplatit.

Strana
z3