icon

Vyhadzujete jedlo a potraviny?

5. jan 2026
Strana
z3
anos18
9. jan 2026
@nyusika

ja pochybujem, ze niekto kupuje naschval vela potravin - ved ked sa nezje, vzhodim.

ale neverim, ze sa niekomu niekedy nestalo, ze mu proste nieco ostalo.
a ja teda nie som kontajner, aby som nasilu do seba hadzala nieco stare....a ani psovi take nedavame.
a uz vobec nie veci po zaruke - ako to tu vyssie niektore deklarujete.
nepisem o minimalnej doby trvanlivosti, ale o "spotrebujte najneskor do"

@nyusika a myslíš, že kyslá smotana so zárukou do 31.1. sa pokazí presne o polnoci 31.1.? Napríklad kyslú smotanu kľudne používam po dátume spotreby, nič jej nie je. Keď mám smotanu alebo jogurt po záruke, pozriem kelimok, či nie je buď nafúknutý alebo vcucnutý, otvorím, ovoniam a ochutnám.

weleda123
9. jan 2026

Občas sa stane, aj keď sa snažím čo najmenej plytvať. Pokazené potraviny idú väčšinou vonkajším mačkám alebo psovi.

nyusika
9. jan 2026
@anos18

@nyusika a myslíš, že kyslá smotana so zárukou do 31.1. sa pokazí presne o polnoci 31.1.? Napríklad kyslú smotanu kľudne používam po dátume spotreby, nič jej nie je. Keď mám smotanu alebo jogurt po záruke, pozriem kelimok, či nie je buď nafúknutý alebo vcucnutý, otvorím, ovoniam a ochutnám.

@anos18 mne je jedno, čo robia ini

anonym_742189
9. jan 2026

ano stane sa, aj teraz po sviatkoch, neodhadla som šunku, lebo som planovala na Silvestra robit chlebicky ale nikto nechcel, tak to nejako ostalo v chladnicke a po 3 dnoch bola nejaka lepkava, tak som to neriskovala a radsej vyhodila. balenu šunku už nekupujem, ma taku čudnu vôňu, vzdy mam pocit ze to je uz pokazene. kysla smotana po zaruke 2-3 dni je v pohode ale stalo sa mi, ze som otvorila jogurt co mal do spotreby este vyse tyzdna a bol vnutri plesnivy a viečko nikde nebolo derave. detto krajany chlieb, za 2 dni plesnivy. a stalo sa aj z vareneho ze sa vyhodilo, proste bolo toho bud nejak vela a na 3.den to uz nechceli jest alebo nemali na to zrovna chut 😀 a jedli nieco ine 🙈 a niekedy ked ma prist navsteva tak zbytocne vela nakupim lebo aby malo nebolo...🙉 a potom nie vsetko sa zje.

anonym_5e15d5
9. jan 2026

Ja sa celkom divím koľko ľudí tu vie presne na gram vyrátať koľko majú navariť/nakúpiť, aby všetko spotrebovali a nikdy nič nevyhodili. Ale tak budiš. Nám sa stane musíme občas niečo vyhodiť, ale našťastie nie veľké množstvá. Nerobíme veľké nákupy.

ria_sprout
9. jan 2026

Veľmi sa snažím aby sa mi to nestávalo a tak vymýšľam aj recepty kde zakomponujem všetko čo mi už doma konci. Chatgpt je v tomto výborný pomocník. Ale samozrejme stane sa že presvihnem a niečo som nútená vyhodiť. Ale nakupujem a jedlo pripravujem s rozumom, tak toho vyhodeneho je menej.

anonym_4c4464
10. jan 2026

Obchody plytvaju vo veľkom, domacnosti maju podiel určite menšie percento ako obchody alebo reštaurácie, videla som na instagrame ako sa slovenka hrabala v koši obchodu a našla tam balene vody, veci 2 dni pred expiraciou atd smutné

evansova
10. jan 2026
@sara07

nie , nakupujeme podla planu čo ideme variť, pripadne kombinujeme "čo dom dal" aby sa nemuselo nič vyhadzovať , chleba ked viem že nedojeme dám do mrazničky
jedine čo sa stane ovocie, citrony na obed v pohode , ráno už plesen , nekupujeme vela max kilo ale stane sa, myslim že zase kupovat ovocie presne kolko sa zje je už extrém
lebo aj keby som kupila len 3 tak sa môže zrovna stat, len to už nie je chyba u nás
častokrat ani nekupim ovocie alebo zeleninu lebo je fakt hnusna ...

@sara07 Citróny po nákupe zabalim do papierovej kuchynskej utierky zabalim do potravinovej fólie.
V oddelení chladničky na zeleninu vydržia v pohode aj dva týždne. Varím pre dvoch ľudí. Dosť ťažko sa odhadujú mnozstva, čo nežijeme na obed a večeru končí v mrazničke označené názvom a dátumom.
Občas sa stane, že niečo nepotrebujeme včas, dojedia to dcerine sliepky, ktoré sa mi odvďačiť čerstvými domácimi vajcami. Vyrástla som v rodine, kde sa pestovali zelenina a ovocie, chovali domáce zvieratá, samozrejme sme okolo nich pracovali aj my, deti.
Viem teda koľko námahy a vedomosti treba pri takej práci, preto robím všetko, aby sa nič nemuselo vyhodiť.

ankare
10. jan 2026

@anonym_autor ano

anonym_971699
10. jan 2026

Ja s tym teda nemam problem vyhodit, ale zas nevyhadzujem toho na kila.Ale teda svokor včera spomínal, ze dojedaju este rezne zo Silvestra, predsa to nevyhodia...toto je uz mega extrém za mna.

sara07
10. jan 2026
@evansova

@sara07 Citróny po nákupe zabalim do papierovej kuchynskej utierky zabalim do potravinovej fólie.
V oddelení chladničky na zeleninu vydržia v pohode aj dva týždne. Varím pre dvoch ľudí. Dosť ťažko sa odhadujú mnozstva, čo nežijeme na obed a večeru končí v mrazničke označené názvom a dátumom.
Občas sa stane, že niečo nepotrebujeme včas, dojedia to dcerine sliepky, ktoré sa mi odvďačiť čerstvými domácimi vajcami. Vyrástla som v rodine, kde sa pestovali zelenina a ovocie, chovali domáce zvieratá, samozrejme sme okolo nich pracovali aj my, deti.
Viem teda koľko námahy a vedomosti treba pri takej práci, preto robím všetko, aby sa nič nemuselo vyhodiť.

@evansova baleniu do folie sa vyhybam, radšej kupim 2 citrony a kupim nove, však pri samoobslužných je to chvilka

sara07
10. jan 2026
@anonym_5e15d5

Ja sa celkom divím koľko ľudí tu vie presne na gram vyrátať koľko majú navariť/nakúpiť, aby všetko spotrebovali a nikdy nič nevyhodili. Ale tak budiš. Nám sa stane musíme občas niečo vyhodiť, ale našťastie nie veľké množstvá. Nerobíme veľké nákupy.

@anonym_5e15d5 nie je to na gram , ale stale aj ked niečo neodhaneš vieš to nejak vymysliet urobit dalšie nove jedlo na druhy den ,nie nevyhadzujeme , no ano niekedy má rodina dva rozdielne obedy a čo ..

evansova
10. jan 2026
@sara07

@evansova baleniu do folie sa vyhybam, radšej kupim 2 citrony a kupim nove, však pri samoobslužných je to chvilka

@sara07 Preto je tam najprv papierová utierka, aby sa fólia citróna nedotýkala..

ibatanecnica
10. jan 2026

@anonym_autor nie. Snasim sa kontrolovat to co mam doma a varit podla toho co treba najskor zjest. Nekupujem vela. Radsej idem castejsie do.obchodu. ked aj kazdy druhy den.

sara07
Včera o 08:35
@evansova

@sara07 Preto je tam najprv papierová utierka, aby sa fólia citróna nedotýkala..

@evansova to je jedno, ja aj do chladničky odkladam jedlo do sklenených doz, potraviny všetky v sklenených dozach, nemám rada jedlo v plaste , nesedí mi to

evansova
Včera o 10:14

Plastové nádoby ani nemám. Mám tri sady sklených, rôznych veľkostí, aby vždy stačili. Ale niektoré veci, napr tie citróny,, alebo načatým zeler balím tak ako som napísala.

kikazoe
Včera o 10:32

odkedy mám novú chladničku, bohužiaľ áno.... vždy sa mi tam do cca. 2-4 týždňov pokazí lekvár/ olivy alebo horčica :( . ale inak nie... varím denne, čo sa nezje- zmraziť. zásoby len optimálne kupujem a veľa mrazím- zeleninu, ovocie, vývar.

Strana
z3