Používame cookies. Viac informácií tu. OK

Dobrý deň,

určite strava zohráva pri atopii taktiež svoju úlohu. To, že atopický ekzém bol časom zlepšený, je fajn, ale treba si uvedomiť, že to je ochorenie, ktoré je podnecované mnohými aspektami.

Tu Vám napíšem najčastejšie "zhoršujúce faktory" pre atopický ekzém (čo Vám určite Vaša pani doktorka povedala) - je to celková suchosť pokožky:

  • nedostatočná ochranná bariéra kože,
  • rôzne dráždivé podnety: častý kontakt s vodou, mydlá, saponáty, pracie a čistiace prostriedky, dezinfekčné látky, chlór, kontakt s vlnou, pieskom, hlinou môžu spôsobiť svrbenie tela,
  • iné kontaktné a vzdušné alergény: domáci prach, roztoče, pele, zvieracie alergény, srsť, plesne.


Ďalšie aspekty sú rôzne ochorenia - bakteriálne infekcie (predovšetkým zlatý stafylokok), vírusové ochorenia horných dýchacích ciest, plesňové infekcie (predovšetkým kvasinky) a ostatné vplyvy: rast zúbkov, očkovanie, stres, psychické zmeny, horúčava a potenie, klimatické zmeny, hormonálne zmeny (dospievanie)

Diéta je tiež dôležitá. Tieto potravinové alergény môžu zhoršovať (je to individuálne, treba odsledovať): mlieko, vajcia, ryby, morské plody, citrusové plody, kivi, ananás, mango, jahody, ríbezle, paradajky, paprika, zeler, petržlen, chren, čokoláda, kakao, mak, med, orechy, strukoviny, sója, horčica, bielkoviny v obilninách, kyslá kapusta, konzervované potraviny, exotické koreniny, údeniny.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová