Do ktorého mesiaca bývajú dojčatá citlivé na stravu matky?

Zodpovedané
6. jan 2022

Dobrý deň,

synček má 3,5 mesiaca a ja už ani neviem ako vyzerá zelenina. Prvý mesiac mal časté bolesti bruška, tak som vyradila všetko, z čoho ma nadúvalo. Som alergička a zdúva ma aj z vecí, ktoré sú pre iných normálne (špenát, červená šošovica) a množstvo jedál nesmiem (pšenica, orechy, sója).

Ostala som len pri mäse s ryžou alebo zemiakmi, vajíčkach, mliečnom, bezlepkovom chlebe, kaši a niektorom ovocí. Vtedy sa má syncek lepšie. Zo zeleniny jem momentálne len papriku a hokkaido.

Je to však veľmi obmedzujúce, a preto dopĺňam multivitamíny pre dojčiace ženy.

Kedy môžem opäť začať experimentovať s rozšírením jedálnička?

Pred pár dňami sme mali špenát a syn celú noc nespal pre bolesti bruška. Objavil sa mu ekzém. Preto sa obávam, že obmedzenia sa mi budu len rozširovať po poradni.

Ďakujem

Dobrý deň,

začať môžete kedykoľvek, ale musíte sledovať stav synčeka - jednak kožu a jednak gastrointestinalne prejavy.

Odporúčam Vám založiť si denník, kde si budete písať novú potravinu, ktorú ste zaradili a prípadnú reakciu synčeka (vždy aspoň 2 dni odsledujte - čiže naraz vždy pridajte iba 1 novú potravinu každé 2 dni). Je to síce pracné, ale inak sa to bohužiaľ nedá.


Prajem vám krásny deň,
MUDr. Denisa Jaššová
Pediatrička