Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    foxylady13
    31. mar 2019    Čítané 717x

    Úsmev lieči dušu a zhadzuje kilá

    Muži sa usmievajú výrazne menej ako ženy. Tento rozdiel je zrejmý už pri dvojmesačných bábätkách. Kým muži sa na vysokých pozíciách usmievajú menej než ich podriadení rovnakého pohlavia, u žien neexistuje z tohto hľadiska žiadny významnejší rozdiel. Jedno je ale isté, smiech má kladný vplyv na myseľ a kto úsmevom nešetrí, lepšie nadväzuje vzťahy a muži dokonca vyzerajú príťažlivejšie. Zmysel pre humor navyše veľmi pomáha proti psychickým problémom a dokáže predchádzať depresiám.
    Existujú dva druhy úsmevov
    Skutočný úsmev pôsobí na dve svalové skupiny okolo úst a očí a nie je možné ho simulovať. Druhý, hraný úsmev, ovplyvňuje len svalovú skupinu okolo úst. Predstieraný úsmev tiež značí určitú podriadenosť. Ukazuje vodcovi, že sa nemusí ničoho obávať. Kým podriadená osoba sa takpovediac smiať musí, dominantná osoba sa môže usmievať, kedykoľvek sa jej zachce. Keď je šéf so svojimi zamestnancami, je teda väčšia pravdepodobnosť, že u neho budeme môcť pozorovať skutočný úsmev so zapojením očí a úst, zatiaľ čo u zamestnancov sa bude častejšie objavovať podriadený úsmev len so zapojením svalov okolo úst.

    Žena je nešťastná, muž dominatný
    Ženy, ktoré sa neusmievajú, bývajú považované za nešťastné, ale o mužoch, ktorí sa nesmejú si ostatní myslia, že patria medzi dominantných jedincov. Zaujímavé je, že úsmev účinkuje vždy, či je naozajstný alebo falošný. Rozhodujúci je totiž úsmev sám o sebe. Pri úsmeve sa uvoľňujú svaly a zvyšuje sa sekrécia endorfínov. Humor tiež napomáha prekonávať najrôznejšie problémy každodenného života.

    Smiech prekonáva aj bolesť
    Mnoho štúdií tiež uvádza, že smiech zvyšuje prah vnímania bolesti. Podľa Willibalda Rucha z Zurišskej univerzity dokázala skupina dobrovoľníkov podržať ruku v ľadovej vode dlhšie, keď bola predtým rozveselená vtipmi.

    Smiechom ku štíhlejšie línii
    Niektoré účinky smiechu sú viditeľné aj na prvý pohľad. Denným patnásťminútovým smiechom môžete schudnúť za rok až o dva kilogramy. Smiech totiž zvyšuje tep a zamestnáva početné svaly, takže účinkuje podobne ako bežná prechádzka. Ľudia, ktorí pozerajú komédie tiež spotrebujú o 20 percent kalórií viac, ako keby sledovali iný televízny program.

    Veselá matka, zdravé dojča
    Ďalšie pozitívne účinky smiechu sa prejavujú aj na kojencoch: ak sa matka smeje, obsahuje jej mlieko viac melatonínu, ktorý priaznivo ovplyvňuje spánok dojčaťa, chráni jeho pokožku pred kožnou vyrážkou a alergiami.

    Ako často sa schuti zasmejete vy?

    ZDROJ: www.fithall.sk

    foxylady13
    25. mar 2019    Čítané 276x

    Letná motivácia ako byť fit do plaviek

    Pokiaľ ešte stále bojujete s nejakými kilami navyše a nepripadáte si v plavkách práve sexi, možno pre vás máme riešenie. Vieme, ako si môžete pomôcť k vysnívanej postavičke. A paradoxne je to celkom jednoduché! A stále máte do leta ešte nejaký ten mesiac.

    Ak chcete mať naozaj krásnu postavu, žiaľ len túžba stačiť nebude. Potrebujete motiváciu. Silnú motiváciu. Takú, ktorá vás po troch dňoch driny a vystúpenia z vlastnej zóny komfortu neprejde. Pozrite sa ako dosiahnuť váš vytúžený cieľ!

    1. Musíte mať plán 

    Bez plánu to jednoducho nepôjde. Takého, ktorý si nastavíte dlhodobo. Ak by ste sa totiž strikne držali len toho, že vám stačí zhodiť 5 - 6 kíl na ”plavkové obdobie”, veľký efekt to veru mať nebude. Aj keď je to prirodzene tá jednoduchšia cesta. Zostavte si v kalendári zoznam aktivít, ktoré budete robiť na dennej báze. Napríklad v pondelok plávanie, v utorok beh, v stredu spinning a tak ďalej. Rovnako to urobte aj s jedálničkom. Na každý deň si naplánujete, čo chcete jesť. A držte sa toho. Vždy funguje lepšie všetko, čo je čierne na bielom. A nezabudnite si to dať niekde na viditeľné miesto. Najlepšie na chladničku. 

    2. Strava, ktorá nepustí

    Strava je pri chudnutí kľúčová, to vieme všetky. Ťažko sa však zhadzujú kilá navyše, ak máte doma sladkosti a všetko, čo viete, že by ste si nemali dopriať. Lebo to uvidíte aj ako bonus na vlastnom zadku. Teda časom určite. Práve preto by ste mali kupovať len potraviny a jedlá, ktoré sú pre vás nutrične vhodné. Ak doma nenájdete to, na čo máte aktuálne chuť, časom na to aj tak zabudnete. Tým pádom si to nedoprajete. Rovnica je celkom jednoduchá. Nuž hor sa do nákupov s rozumom, plných ovocia a zeleniny!
    Môžete si zvoliť aj cestu s proteínovou diétou KetoDiet. Všetky potrebné info nájdete tu:

    https://www.ketodiet.sk/stranky/ako-ketodiet-funguje/

    3. Pripomínajte si váš cieľ

    Toto je nesmierne dôležité. Ak totiž zabudnete, prečo to vlastne robíte, veľmi rýchlo zídete z naplánovanej cesty. Ak máte napríklad fotku niekoho, kto je pre vás inšpiráciou, dajte si ju na viditeľné miesto a každý deň sa na ňu pozrite. Povedzte si: ”Áno, toto chcem a aj to dosiahnem.” Vždy je dobré mať nejakú vlastnú mantru. Skvele však funguje aj opačný princíp. Ak máte svoju fotografiu, kde si nepripadáte najatraktívnejšie a máte na nej kilá navyše, majte ju na očiach rovnako denne. Budete presne vedieť, prečo a pre koho to robíte. Tak čo idete na to? 

    ZDROJ: www.feminity.zoznam.sk

    foxylady13
    21. mar 2019    Čítané 162x

    Nájdite správnu motiváciu! Chudnite, pretože sa máte radi

    Nemôžete zapnúť svoje obľúbené šaty, partner obdivuje krivky inej ženy a výstup na tretie poschodie po svojich vám pripadá ako výstup na osemtisícovku? Vaše sebavedomie najskôr práve utrpelo veľkú ranu a vy si tak môžete pripadať škaredí až menejcenní. Je to však ten správny dôvod, prečo so sebou začať niečo robiť?

    Nenechajte sa strhnúť tzv. negatívnou motiváciou, ktorá je založená na tom, že sa vám na sebe niečo nepáči. Táto motivácia sa totiž môže vytratiť rovnako rýchlo, ako k vám prišla. „Než sa vrhnete do akejkoľvek redukčnej diéty a pravidelného športovania, nájdite pre zmenu pozitívny dôvod. Nechudnite, aby ste sa necítili tuční, jedzte zdravo, pretože máte svoje telo radi a chcete byť sami so sebou spokojní. Uvidíte, že kilá potom pôjdu dole samy,“ hovorí Martina Dvořáková, diétna trénerka KetoDiet, ktorá sa zdravému stravovaniu venuje už viac ako 15 rokov.

    Jeden tanier, dva uhly pohľadu

    Jete zdravo len preto, aby ste nepribrali, alebo preto, že vám to jednoducho chutí? Na tanieri môžete mať vo výsledku to isté, rozdiel je však v prístupe. Spomeňte si na rozhovor so svojou štíhlou kamarátkou, ktorá tvrdí, že je všetko, čo chce. V tej chvíli ste jej zrejme neverili alebo vám napadlo niečo o nespravodlivosti bleskového metabolizmu. Ľudia ako vaša kamarátka neberú vyváženú stravu a pravidelný pohyb ako nutné zlo, ale ako svoj životný štýl, ktorého by sa za nič na svete nevzdali. Vedia totiž načúvať svojmu telu a vedia, že ľahšia pravidelná strava s nižším množstvom sacharidov a potrebnými bielkovinami im prospieva nielen na tele, ale aj na duši. „Pre seba by ste mali vždy chcieť to najlepšie. Jedzte zdravo a kvalitne, nájdite si pohyb, ktorý vás bude baviť, spite doružova a odstráňte zo svojho okolia negatívne aspekty, či už to sú zle naladení ľudia alebo zbytočný stres,“ odporúča Martina Dvořáková. Ani desiatky tvrdo zhodených kilogramov vám nezaručia spokojnosť a sebavedomie, keď sa do chudnutia pustíte z nesprávnych dôvodov.

    Odmeňujte sa pochvalou

    Každý krok správnym smerom, či už ide o premenu stravy alebo prvú lekciu nového cvičenia, si zaslúži pochvalu. Veď ste sa práve odhodlali vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, čo nebýva ľahké, a urobili tak niečo pre seba! Cítite sa šťastnejší? Pochváľte sa. Pokojne opakovane. Často to za vás nikto iný neurobí. 🙂 Ochota a vôľa niečo zmeniť vyžaduje veľkú dávku odvahy, trpezlivosti a sily. Možno sa budete musieť vyrovnať aj s rozpačitými až negatívnymi reakciami svojich blízkych. Nedajte sa a svoje odhodlanie si udržte. Nie ste si istí, ako začať? Na to sú tu špecialisti. Ak pre vás nie je zdravá a vyvážená strava bežnou záležitosťou, nechajte si podať pomocnú ruku. Či už si vyberiete účinnú proteínovú diétu - https://www.ketodiet.sk/stranky/o-proteinovej-diete/  alebo inú cestu k svojmu novému spokojnejšiemu ja, nebuďte na to sami. Je zbytočné sa doma stresovať tým, čo máte kedy jesť.

    Pokĺzli ste sa? Nechajte to plávať

    Aj keď sa poctivo držíte svojho diétneho plánu, môže nastať situácia, keď bude pohár vína s priateľmi alebo kúsok voňavej bábovky od mamičky silnejší ako vy. „To sa jednoducho stane. Dôležité je prešľap príliš neriešiť, hodiť ho za hlavu a cítiť sa v pohode,“ vysvetľujeMartina Dvořáková. Najhoršie, čo sa môže stať, je, že vám potom pôjdu kilá dole o niečo pomalšie. „Chudnutie nie je súťaž. Za občasný prehrešok vám nikto body strhávať nebude. Navyše na zmenu prístupu k sebe samému a jej realizáciu potrebujete silu, energiu a sebavedomie, tak sa pre jedno pošmyknutie zbytočne nenervujte,“ dodáva Martina Dvořáková.

    Doprajte balzam telu aj duši

    Aby ste sebe a svojmu telu dokázali, že si ho vážite, starajte sa oň. Telo máte len jedno a investícia do neho sa vám zaručene vráti. A čo iného dokáže spríjemniť deň tak ako uvoľňujúca masáž, sauna, wellness alebo návšteva kozmetického salóna? Rozmaznávajúcimi procedúrami, odkiaľ odchádzate svieži a oddýchnutí, sa však starostlivosť o telo nekončí. Nemenej dôležitý je aj pravidelný pohyb. „Možno vás prekvapí, že fyzická aktivita je odmenou aj pre mozog. Cvičenie, presnejšie svalová záťaž, vyplavuje do krvi antistresové hormóny, tzv. endorfíny, ktoré navodzujú pocit šťastia a dobrej nálady,“ uzatvára Martina Dvořáková.

    Či už sa venujete posilňovaniu, tancu, behu, joge alebo akémukoľvek pohybu, ktorý vám robí radosť, nechajte sa vďaka nemu nabiť pozitívnou energiou a jarná únava vás nedoženie.

    Rozhodli ste sa pustiť do KetoDiet?

    Skvelé! Skúsené výživové poradkyne vám totiž budú zdarma k dispozícii na telefóne, e-maile, v online čete priamo na webovej stránke KetoDiet -https://www.ketodiet.sk/ , alebo sa staňte členom vernostného klubu Moja KetoDiet a pripojte sa k ostatným spolubojovníkom v uzavretej facebookovej skupine, kde sa okrem cenných rád môžete tiež motivovať navzájom.

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    16. mar 2019    Čítané 3658x

    Roztrasené vnútorné stehná – hlavný problém mnohých žien

    Roztrasené vnútorné svalstvo stehien je hlavnou príčinou toho, čo spôsobuje, že vaše nohy vyzerajú tučné. 

    Ak sa chcete tejto negatívnej črty zbaviť, musíte dostatočne zapracovať na precvičení svalov vnútornej časti stehien.

    Ženy a ich vnútorné stehná

    Táto časť tela je spolu s bruškom u žien najproblematickejšou partiou. Preto je veľmi dôležité naučiť sa ich dokonale precvičiť. Ak sa na nich však nachádza veľa tuku, nepomôže vám ani kvalitné cvičenie. Okrem precvičenia týchto partií sa preto treba zamerať aj na správne stravovanie a na vykonávanie aeróbnej aktivity.

    Cviky na vnútorne stehná

    Výhodou nižšie uvedených cvikov je, že sú veľmi jednoduché, a teda sa dajú vykonávať aj doma. Pred cvičením sa vždy rozohrejte (5 minút akéhokoľvek pohybu). To pomôže vášmu metabolizmu sa nakopnúť. Ďalším dôležitým úkonom pred cvičením je dynamický strečing, vďaka ktorému predídete zraneniam. Samotné cvičenie vykonávajte v dĺžke približne 30 minút. Po tréningu vykonajte statický strečing, ktorý vám pomôže dosiahnuť lepšie uvoľnenie svalov.

    Roznožovanie

    Vzpriamene sa postavte, pričom rukou sa oprite o stenu. Jednu nohu plynulým pohybom roznožujte do strany, približne do uhla 45°. V tejto polohe zotrvajte tri sekundy a následne nohu plynulo vráťte k druhej nohe, ale nepoložte ju. Po vykonaní stanoveného počtu opakovaní, vykonajte aj na druhú nohu.  

    Široké drepy

    Postavte sa do širokého postoja s chodidlami širšie, ako sú vaše ramená. Cvičte drepy, pričom nezabúdajte, že kolená musia stále smerovať do strán.

    Kmitanie nohou

    Ľahnite si na bok, hornú nohu pokrčte a spodnú natiahnite. Začnite zdvíhať spodnú nohu a vo výške približne 40 až 50 cm nad zemou pohyb zastavte a s nohou začnite kmitať v rozmedzí cca 10 centimetrov.

    Strihanie nohami

    Ľahnite si na chrbát, ruky si dajte vedľa tela. Nohy si vystrite do mierneho 45-stupňového uhla. Kolená aj špičky majte vystreté, nohy roznožte a vzápätí urobte zástrih prekrížením oboch nôh.

    Stláčanie vankúša pomocou kolien

    V ľahu na chrbte si položte nohy na podlahu, pričom v kolenách majte uhol 90°. Medzi kolená si vložte vankúš a ten stláčajte a následne uvoľňujte.

    Medzi ďalšie cviky, ktoré vám tiež pomôžu pri precvičení vnútorných stehien, patria, samozrejme, drepy, ďalej výpady dopredu, výpady dozadu, výpady do strán...

    Všetky uvedené cviky vykonávajte formou kruhového tréningu v 3 až 5 cykloch a v počte 15 až 20 opakovaní. 

    Zdroj foto: goodfon.su

    Zdroj článku: www.cvicte.sk

    foxylady13
    14. mar 2019    Čítané 2532x

    Chcete mať čistú pleť? Zmeňte jedálniček.

    Čo s vami urobí zdravá výživa - za hodinu, deň, týždeň, mesiac a rok? Tým, čo vkladáme do úst, neovplyvňujeme len kondíciu nášho tela, ale aj stav pleti. Práve krásna, čistá a žiarivá pleť dokáže pozdvihnúť celkový vzhľad viac, ako čokoľvek iné.

     O pokožku tváre i celého tela sa možno starať dvojakým spôsobom - zvonku a zvnútra. Môžeme na seba denne nanášať vrstvy ošetrujúcich a hydratačných prípravkov, čistiť kožu peelingom, ošetrovať ju sérami a masírovať zázračnými prípravkami proti vráskam, ale keď podceníme rolu vyváženej a zdravej stravy, nikdy nedosiahneme vysnívané výsledky.

    Jedálničkom je možné ovplyvniť ekzémy, kožné alergie, akné, vrásky aj vyrážky rôzneho pôvodu - len je potrebná systematickosť, poctivosť a trpezlivosť.
       
    Výživa pleti rovná sa výživa tela a naopak. Keď budete dobre živiť svoje telo, budete mať istotu, že aj pleť dostáva to najlepšie.
       
    Tu je niekoľko tipov, ako prostredníctvom jedla vyživíte a rozžiarite svoju pleť:

    Mastné kyseliny - omega 3 a 6 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu, nervového systému, metabolizmu, ale aj pre kvalitné vlasy a pleť. Zamerať by ste sa mali predovšetkým na omega 3 viac nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nám v jedálničku často chýbajú. Doprajte si preto tučné morské ryby, orechy, orechové maslo, akékoľvek semienka aj avokádo. Energetickej hodnoty tukov sa nebojte - vyvážia ju svojím pozitívnym vplyvom na zdravie i pleť.

    Proteíny - bielkoviny sú stavebným kameňom všetkých tkanív nášho tela, teda aj pleti. Aby sa mohla koža kvalitne hojiť a regenerovať, je potreba jej stavebný materiál dodávať v jedle. Jedzte chudé mäso, ryby, celé vajcia, mliečne výrobky aj strukoviny. Vyživíte nielen svaly, ale aj pleť.

    Vitamíny - nebojte sa toho, že by ste mali vo svojom jedálničku nedostatok vitamínov - teda za predpokladu, že jete dosť zeleniny a ovocia. Ak sa bojíte, že svojmu telu vitamíny v takom množstve, v akom by ich potrebovalo, nedodávate, nebojte sa zaobstarať si multivitamínové tablety. Pleť potrebuje predovšetkým vitamíny C, B a E!

    Minerály - s minerálmi je to ako s vitamínmi - v našich podmienkach takmer nikto ich nedostatkom netrpí. Pleť minerály miluje, preto jedzte potraviny, ktoré sú bohaté na selén, zinok, vápnik, horčík či železo. Nájdete ich v mäse, zelenine, ovocí, vajciach i mliečnych výrobkoch. Multiminerálové doplnky stravy sa predávajú tiež, ale ako aj u vitamínov platí, že ak máte jedálniček pestrý, nepotrebujete ich. Ak ich chcete vyskúšať, nebojte sa, určite vám neublížia.

    Voda - voda je základ života aj hydratovanej pleti. Pite čistú vodu, minerálky a slabé čaje; naopak zabudnite na nadbytok alkoholu, kofeínových a sladených nápojov. Myslite na to, že nielen vaše telo potrebuje piť, ale aj jeho pokožka. Dehydrovanú pleť spoznáte ľahko tak, že sa vysušuje a tvoria sa na nej zbytočne vrásky - a to predsa nechceme.

    Zdroj: www.fithall.sk

    foxylady13
    13. mar 2019    Čítané 1994x

    7 rituálov pre lepší deň, ktoré zaberú len pár minút

    Rituály sú užitočné. Vo svete, ktorý je plný chaosu, neočakávaného a zmäteného kriku a zhonu, dokážu vytvoriť ostrovček bezpečia, pokoja, poriadku a pohody. Spríjemnite si všedné a uponáhľané dni rituálmi, ktoré zaberú nanajvýš pár minút, ale po ktorých budete oddýchnutí, ako by ste sa vrátili z dovolenky od mora. 

    No, myslím si, že s tým morom je to trošičku prehnané, ale každý si chce predsa ten svoj deň spríjemniť, no nie? 

    1. Ranná kávička - či už vaša obľúbená kávová hodinka pripadá na ráno, dopoludnie, čas po obede alebo popoludňajšie hodiny, užite si rituál pitia kávy (čaju) všetkými zmyslami. Svoj horúci nápoj čuchajte, dotýkajte sa hrnčeka, vnímajte jeho teplotu, farbu, zvuky a samozrejme chute. Počas pitia kávy sa nenechajte ničím a nikým rušiť. Táto chvíľa patrí len vám.

    Ja by som inak nič iné nerobila, len sa dotýkala tých hrnčekov kávy počas dňa? :D

    2. Horúca sprcha - vypnite myšlienky a pustite na seba prúd sprchy. Hladkajte svoju kožu, masírujte sa, nasávajte vôňu sprchového gélu, započúvajte sa do zvuku vody, pozorujte, ako sa uvoľňujú svaly a ako všetok stres a starosti odtekajú spoločne s mydlinkami a vodou preč.

    Toto sa ale s dvoma potvorkami, čo mi väčšinou robia v sprche spoločnosť až tak nedá :D Asi sa musím začať sprchovať o polnoci :D

    3. Hlboké dýchanie - hneď po prebudení sa skúste 5x pomaly nadýchnuť a vydýchnuť. Buďte chvíľu len tu a teraz, so svojím telom, svojím dychom a vašou mysľou. Tento extrémne užitočný rituál opakujte kedykoľvek počas dňa!

    4. Aromaterapia - kúpte si domov aj do práce aróma lampu alebo aróma olej v rozprašovači. Pri výbere dbajte na to, aby boli oleje 100% prírodné - syntetické vône môžu spôsobovať bolesti hlavy. V priebehu dňa si doprajte pár okamihov, kedy na seba necháte vône intenzívne pôsobiť. Sledujte, čo robia s vaším telom i náladou. Ak potrebujete chvíľku súkromia a pokoja, pomažte si olejčekom zápästia a dlane, dlane priložte na tvár, zatvorte oči, nasávajte vôňu a vnímajte vnútorný pokoj a harmóniu.

    5. Dezert dňa - každý deň, aj ten najbežnejší, si zaslúži dezert. To vy si zaslúžite dezert! Aj v prípade, že dodržiavate diétu alebo len chcete jesť zdravo, si toto potešenie neodopierajte. Sladká odmena je niečo, na čo sa môžete celý deň tešiť, niečo, čím sa odmeníte, alebo niečo, čím si spravíte náladu. Je jedno, či siahnete po šiške, proteínovej tyčinke alebo miske ovocia - dajte si niečo, čo máte radi a čo si potom nebudete vyčítať.

    Môžete vyskúšať aj niečo z KetoDiet dezertov:

    https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-dezerty/

    6. Vítanie a lúčenie - venujte čas vítaniu a lúčeniu sa s tými, ktorých máte radi. Vždy pri odchode a príchode domov pobozkajte svojich milovaných, privoňajte si k ich vlasom, objímte ich a pozrite sa im do očí.

    7. Vypínanie telefónu - po príchode domov vypnite telefón (v ideálnom prípade) alebo ho aspoň dajte z dohľadu. Keď vám bude niekto volať, telefón počujete, ale vyvarujete sa nezmyselnému surfovaniu po internete, sociálnych sieťach a mailoch ( toto sa ešte musím ja osobne naučiť ).

    Hovorte si reálnymi ľuďmi a sledujte vlastné myšlienky. Žite vlastný život a nebuďte otrokmi svietiacej obrazovky.

    A ako ste na tom vy? Máte nejaké podobné rituály?

    foxylady13
    12. mar 2019    Čítané 1311x

    Ako na boľavé svaly? Ďalším cvičením?

    Takmer každý, kto cvičí, pozná bolesť svalov, ktorá sa dostavuje po náročnom tréningu. Bolesť býva celkom príjemná - vďaka nej vieme, že sme niečo robili, že sa svaly namáhali, a že bol tréning naozaj poctivý. Nie je ale bolesť ako bolesť. Niektorú stojí za to rozcvičiť ďalším pohybom, iná si žiada pokoj, teplo a dostatok živín.

     Zistite, ako je to s bolesťou svalov naozaj a podľa toho prispôsobte svoje ďalšie tréningy:


    Bolesť pri cvičení alebo tesne po ňom - vykonávate desiaty drep s ťažkou činkou a vaše stehná ako by boli v jednom ohni. Pálenie a štípanie je celkom príjemné - cítime, že sval pracuje tak, ako má. Na druhú stranu nám oheň vo svaloch zabráni urobiť hoci už len jediné opakovanie, a keď áno, patrične sa podľa toho tvárime.

    Vo svaloch vzniká laktát (soľ kyseliny mliečnej), ktorý slúži ako zdroj energie pre menej intenzívne zaťažené svaly. Laktát ale oneskorene nastupujúcu bolesť nespôsobuje - iba nás informuje, ako intenzívne práve cvičíme. Nie je bez zaujímavosti, že sa táto látka viac tvorí ľuďom na vysokosacharidovej strave! Odstránenie laktátu prebehne do 30 - 60 minút po skončení pohybovej aktivity.

    Bolesť svalov druhý až tretí deň - oneskorenú bolesť môžeme cítiť hneď na druhý deň po výkone, však nás môže sprevádzať až niekoľko dní. Oneskorená bolesť svalov sa väčšinou ozve po silovom tréningu, pri ktorom dochádza k mechanickému narušeniu štruktúry svalových vlákien. Tým, ako sa organizmus snaží sval opraviť, získava väčší objem, silu i vytrvalosť. Sama o sebe nie je pozitívnym alebo negatívnym signálom - vždy záleží na kontexte.

    Bolesť môže byť spôsobená dobrým, náročným tréningom, ale tiež pretrénovaním a nedostatočnou regeneráciou. Nemusí byť spôsobená len mikrotrhlinami vo svaloch, ktoré sú pre budovanie svalov žiaduce, ale napríklad opuchom alebo zápalom - a to už tak prínosné rozhodne nie je.

    Ak vás svaly bolia druhý až tretí deň po cvičení, ste schopní vykonávať bez obmedzenia bežné denné činnosti a bolesť je viac či menej príjemná, je to úplne v poriadku. Svalom stačí zvyčajne na regeneráciu 48 hodín, takže keď vás aj potom budú bolieť, to, či ich znova pôjdete potrápiť, záleží len na vás - a na tom či ste aj cez túto bolesť schopní odcvičiť kvalitný tréning.

    Bolesť, pretrvávajúca tri dni a dlhšie - býva známkou nedostatočnej adaptácie a regenerácie a môže naopak viesť k strate svalovej hmoty. Aby ste takémuto stavu zabránili, prispôsobte tréning svojim aktuálnym fyzickým možnostiam. Silový tréning by ste mali vmestiť do 60 minút, pretože dlhšie snaženie nie je účelné.

    Po tréningu vždy bez výnimky doplňte do 30 minút sacharidy (po ceste z posilňovne zjedzte napríklad banán) a po ďalšej polhodine zásobte telo proteínmi. Zabudnite na to, že by ste po cvičení už nič nejedli - to je tá najväčšia chyba, ktorú ľudia, snažiaci sa schudnúť, robia!

    Absencia bolesti - keď vás ani po drsnom tréningu svaly nebolia, neznamená to, že ste sa málo snažili! Pravdepodobne máte dobrú schopnosť regenerácie, kvalitne jete aj spíte a telo si skrátka s poškodenými svalmi vie dobre poradiť.

    Neposudzujte svoj tréning podľa miery bolesti svalov - posudzujte ho podľa výsledkov!

    Zdroj: www.fithall.sk

    foxylady13
    11. mar 2019    Čítané 2483x

    Jeden cvik, ktorým posilníte všetky problémové partie naraz

    Nájsť jeden jediný cvik, ktorým by sme posilnili všetky problémové partie naraz, je ako zabiť niekoľko múch jednou ranou. Možno, že si hovoríte, že taký cvik neexistuje, ale opak je pravdou - tým cvikom je starý dobrý angličák (v poslednej dobe známy tiež pod názvom "Burpee" podľa amerického fyziológa R. H. Burpeeho).

    Otázkou je, čo sú vlastne tie zákerné problémové partie? Pre ženy predstavujú zvyčajne oblasť tricepsov, brucha, zadku a stehien, pre mužov klasicky brucho, či oblasť nad opaskom nohavíc. Pre niekoho môže byť Achillovou pätou nedostatok sily, pre iného výdrž či aeróbna kapacita pľúc a celková fyzická kondícia. Či tak alebo onak - vďaka angličákom získate silu, výbušnosť, vytrvalosť, flexibilitu, kondíciu, zlepšíte výkon srdca, pľúc (kardiovaskulárneho systému), posilníte kosti a spevníte svaly doslova od hlavy až k päte.

    Naučte sa pravidelne vykonávať poctivé angličáky a uvidíte, že veľa ďalších cvikov na dosiahnutie Vašich cieľov nebudete potrebovať:

    1. Predkloňte sa a položte dlane na zem - hlava sa dostane pod úroveň srdca, čím srdce posilníte (je nútené pracovať inak). Zaťažíte spomínané zápästia i medzilopatkové svaly a zároveň si pretiahnete zadnú stranu stehien.

    2. Odskočte oboma nohami dozadu - v tejto fáze intenzívne pracujú predlaktia, ramená, svaly medzi lopatkami, brušné svaly, hlboký stabilizačný systém aj systém prednej strany stehien. Je potrebné zapojiť dynamiku a koordináciu pohybov.

    3. Preveďte klik - klik je skvelý sám o sebe. Zvoliť si môžete striktné varianty, pri ktorých držíte telo pevné a iba krčíte lakte až do okamihu, kedy hrudník leží na zemi, alebo varianty ľahšie - buď urobíte kliky na kolenách (aj tak bude tréning dosť namáhavý). Zaberajú tricepsy, ramená, prsné svaly, brucho a chrbát.

    4. Priskočte chodidlami späť k dlaniam - už ste možno zadýchaní, takže viete, že pracuje kardiovaskulárny systém a čerpáte energiu zo svalového glykogénu (neskôr tiež z tukových zásob). Prískokmi zamestnáte zadnú i prednú stanu stehien, zadok, ale aj svaly brucha, ramená i chrbát.

    5. Narovnajte sa a vyskočte - tu zapojíte bedrá, vzpriamovače chrbtice, zadnú stranu stehien a popoženiete krv v cievach. Opäť sa zmení poloha srdca - práve dokonale krvný obeh, srdce i pľúca stimulujete. Zvykajú si na zmeny tlaku, nútite telo i hlavu prispôsobovať sa nezvyklým podmienkam.

    6. Celý postup opakujte - začnite kontrolovaným nácvikom jednotlivých fáz cviku. Až si budete istí, že cvičíte tak, aby ste si neublížili, zrýchlite a pridajte opakovania. Začnite na 5 prevedeniach a pokračujte do okamihu, keď cítite, že je tréning náročný, ale nezničí Vás na ďalších niekoľko dní. Počet opakovaní postupne pridávajte a užívajte si radosť z lepšej kondície, pevnejších svalov, ale tiež zdravšieho, výkonnejšieho a štíhlejšieho tela.

     ZDROJ: www.fithall.sk

    foxylady13
    8. mar 2019    Čítané 305x

    Prečo sa pri tréningu cítite bez energie? Týchto 6 vecí vás brzdí!

    Pripadáte si ako vyžmýkaný citrón a pritom máte naplánovaný tréning. Cvičenie vás potom nebaví, výkony stoja za starú belu a neefektívne využitý čas vám akurát otrávi náladu. Niekedy sa naopak tešíte na to, že si dáte poriadne do tela, ale v okamihu, keď vybehnete alebo sa chopíte činky, ako by z vás vyprchala všetka energia.

    Sú typy ľudí, ktorým hladina energie v zásade príliš nekolíše, či už sa napchávajú jednoduchými cukrami, pijú litre kávy, behajú desiatky kilometrov alebo sa celý deň nudia pred televíziou. Pokiaľ k nim ale nepatríte a počas dňa zažívate okamihy naprostej bdelosti aj sily a naopak tiež momenty, kedy by ste najradšej zaspali aj pri chôdzi, spozornite!


    Zistite, čo z vás vysáva energiu ako upír a bráňte sa - vaše tréningové úsilie sa razom posunie o level vyššie:

    1. Jednoduchý cukor - keď si dáte pred cvičením jedlo s vysokým podielom jednoduchých sacharidov (nadmiera ovocia, sladkostí, pufované výrobky, sladké pečivo, sladené nápoje), možno, že sa pár minút potom budete cítiť skvele, ale s rovnakou rýchlosťou, s akou sa cukor do krvi dostane, s takou zase klesne. Než obujete tenisky, budete zrelí na spánok. Pred cvičením si preto dajte sacharidy komplexné, v rozumnom množstve (celozrnné výrobky, ražný chlieb).

    2. Málo kalórií - ak držíte diétu a ste v kalorickom deficite, nebudete mať na tréning silu. Aby ste odviedli dobrú prácu, nechajte si väčšinu sacharidov na dobu okolo tréningu. V netréningové dni naopak môžete sacharidov trošku ubrať.

    3. Priveľa tukov a bielkovín - napchať si pred pohybovou aktivitou pupok tukom a proteínmi nie je práve dobrý nápad. Tieto makroživiny sa dlho trávia, organizmus investuje všetky sily do ich spracovania a na poriadne cvičenie ich potom veľa nezostane. Ideálna je predtréningová kombinácia komplexných sacharidov (nie príliš vláknitých) a chudých proteínov.

    4.Nedostatok tekutín - keď počas dňa málo pijete, môžete sa pri pohybovej aktivite (a nielen pri nej) cítiť vyčerpaní. Bez vody v tele nefunguje poriadne nič, nieto ešte náročné tréningové plány. Popíjajte vodu priebežne - keď do seba nalejete naraz pol litra, zaťažíte obličky, budete behať na záchod a na energii vám to aj tak nepridá.

    5. Celodenné sedenie - po ôsmich hodinách za kancelárskym stolom sa cítite unavení, ako by ste nakladali uhlie. Vaše telo to jednoducho vzdalo - dlhým sedením sa preplo do lenivého módu a od vás nechce nič iné, než ďalšie sedenie na pohovke pri televízii a misu smažených lupienkov. Chyba! Vzdali ste to vy a telo naopak prahne po čomkoľvek, čo sa aspoň vzdialene podobá pohybu! Tak prehovorte predovšetkým svoju hlavu, telo už sa pridá.

    6. Motivácia - keď chýba motivácia, chýba motor, ktorý vás ženie ďalej. Nájdite motiváciu pre cvičenie a uvidíte, že žiadny tréning už nebude pretrpený! A pozor - motiváciou nemusí byť len štíhlejší pás alebo väčší podiel svalovej hmoty, ale aj psychická úľava, stretávanie sa s ľuďmi, zdravie, radosť z pohybu a nových zručností. Hýbte sa, skrátka preto, lebo môžete!

    ZDROJ: www.fithall.sk

    foxylady13
    17. feb 2019    Čítané 211x

    Všetko, čo ste chceli vedieť o mäse, ale báli ste sa opýtať

    „Zjedz aspoň to mäso,“ prehovárala ma vždy mama, keď som bola malá a nechcelo sa mi jesť. Síce dodnes neviem, či bola hlavným dôvodom jeho cena alebo mamino pevné presvedčenie, že mäso je zdraviu prospešné, jedno je jasné. Nevedomky túto potravinu už vtedy postavila na veľmi vysoký piedestál. Myslím, že takto podobne to vyzeralo vo väčšine domácností kedysi.

    V čom je pre nás mäso výhrou? Ktoré živiny nám poskytuje a koľko ich v ňom nájdeme?

    Bohaté na bielkoviny. Tie komplexné

    Áno, mäso je naozaj bohaté na bielkoviny. A bielkoviny sú dôležité nielen na budovanie svalov, ako by si niektorí z vás mohli myslieť, ale tiež na obnovu vlasov, šliach alebo kože, na produkciu enzýmov, hormónov alebo protilátok. Jednoducho povedané sa podieľa veľkou mierou na tom, aby naše telo fungovalo tak, ako má. To už je poriadna zásluha.

    Možno už viete, že bielkoviny sa skladajú zo stavebných kameňov, ktoré sa nazývajú AMINOKYSELINY. Existuje ich celkom 21 a hneď 9 z nich (hovorí sa im esenciálne aminokyseliny) si naše telo nevie vyrobiť samo. Jednoducho to nedokáže. Musí ich preto získať z jedla.

    A teraz hádajte, kde komplexnú bielkovinu so všetkými 9 esenciálnymi aminokyselinami v správnom pomere a množstve nájdete?

    Presne tak. V mäse. Teda úplne presne v živočíšnych zdrojoch, medzi ktoré mäso patrí. Ďalšími sú ryby, morské plody, vnútornosti, vajcia alebo mliečne výrobky.

    Existuje, samozrejme, aj veľa zaujímavých rastlinných zdrojov (sója, tempeh, quinoa, strukoviny alebo určité druhy zeleniny, ako je brokolica alebo špargľa atď.), Ktoré sú síce vo všetkých chytrých knižkách opisované ako „neplnohodnotné“, ale ak si človek dá tú prácu, dokáže vďaka správne postavenému vegetariánskej či vegánskej strave dosiahnuť podobný efekt, ako by to bolo zo zdrojov živočíšnych.

    Koľko je v mäse bielkovín?

    Ak vám niekedy niekto tvrdil, že v 100 g steaku je 100 g bielkovín, potom sa naozaj nepekne pomýlil. Je ich výrazne menej a celkový obsah sa navyše mení podľa druhu mäsa. To však nič nemení na fakte, že sú zo všetkých makroživín najsýtivejšie a úspešne brzdia prejedanie aj návaly vlčieho hladu. Stavím sa, že zjesť vrecúško čipsov, sušienku a ešte kus čokolády by pre niekoho z vás nebol problém, ale dajte si po sebe dva 150 g kusiská mäsa. To už je iná káva.

    Späť ku gramom. V tejto prehľadnej tabuľke si môžete nájsť, koľko bielkovín vo vašom obľúbenom mäse (100 g) zhruba je:

    Hovädzie     21 g

    Jahňacie     17 g

    Srnčie     22 g

    Jelenie     20 g

    Kozie     20 g

    Kuracie     23 g

    Morčacie     23 g

    Bravčové     20 g

    Kančie     22 g

    Králičie     21 g

    Kačacie     19 g

    Bravčová pečeň     21 g

    Kuracia pečeň     18 g

    Bravčové/hovädzie obličky     16 g

    Vitamíny a minerály v mäse

    Keby som mäso zredukovala len na bielkoviny, bol by to smutný príbeh. Je totiž zároveň kvalitným zdrojom vitamínov D alebo B12 a tiež dobre využiteľného železa alebo zinku, minerálov dôležitých pre zdravý vývoj a krvotvorbu. Hojne sa spomínané minerály vyskytujú napríklad v hovädzom a bravčovom mäse.

    Je pre nás mäso naozaj prospešné?

    Teraz sa môže zdať, že mäso má výhradne pozitívny vplyv na náš organizmus, a tak vás ľahko vystraším. Rizikovým sa v mäse môže stať tuk, ktorý obsahuje veľké množstvo nasýtených mastných kyselín, ale aj toxínov, ktoré sa v tukovom tkanive usadzujú. Tieto tuky potom negatívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi, podieľajú sa na vzniku kardiovaskulárnych chorôb a môžu pôsobiť karcinogénne. Dokonca aj Svetová zdravotnícka organizácia niekoľkokrát zdôraznila negatívny vplyv predovšetkým tučného červeného mäsa na naše zdravie.

    Jesť alebo nejesť mäso?

    Predpokladám, že teraz budete trochu zmätení a možno budete tápať v tom, či teda mäso jesť alebo nie. Ak nemáte voči mäsu osobné či inak podmienené antipatie, doprajte si ho. Kombinujte jednotlivé druhy a keď budete mäso vo svojej strave využívať, siahnite po takom, ktoré neobsahuje príliš veľké množstvo tuku.

    Dajte si tiež záležať na výbere. Kupujte len také mäso, pri ktorom poznáte pôvod a zaujímajte sa o podmienky chovu, z ktorého pochádza. A teraz nenarážam na prepieranú kauzu problémového poľského mäsa.

    Pre vašu predstavu, mäso zvierat chovaných na pastve obsahuje spravidla viac zdravých omega-3 mastných kyselín a ak sú to navyše zvieratá chované podľa ekologických zásad (inak BIO chov), nedostávajú rastové hormóny, preventívne antibiotiká a sú výrazne menej vystavené pôsobeniu pesticídov, hnojív a ďalších toxínov z prostredia.

    Na etiketách informáciu o pôvode môžete vyčítať z položky chov, ktorá hovorí, kde prebiehala podstatná časť chovu daného zvieraťa a tiež jeho porážka. Ak sa zviera narodilo, chovalo a bolo porazené v jednej krajine, je táto informácia označená ako pôvod.

    Posledná vec, ktorá priamo ovplyvňuje prospešnosť mäsa, je jeho príprava, a tak by ste ju nemali podceniť. Varte, pečte v rúre, duste, využite pomalý hrniec. Oblúkom sa však vyhnite prudkému vyprážaniu na oleji, pretože oleje pri vysokej teplote oxidujú a tvoria sa z nich látky, ktoré by ste nechceli dať na tanier ani svojmu najväčšiemu nepriateľovi.

    www.ketodiet.sk

    Autor: Janina Dvořáková

    Foto: Depositphotos, KetoDiet

    Zdroje:

    Štátna veterinárna správa, ministerstvo poľnohospodárstva

    IARC WHO

    Výučbové materiály odboru Nutričná terapia, LFUK

    William Davis: Život bez pšenice

    foxylady13
    29. jan 2019    Čítané 845x

    6 tipov, ako športovať aj za chladného počasia

    Zima toľko nepraje outdoorovým aktivitám ako ostatné ročné obdobia, ale určite nemusí byť prekážkou. Jedinou prekážkou v pohybovej aktivite, nech je stupňov, koľko chce, je vždy jedine naša hlava. Ako sa hovorí v bežeckých kruhoch: "Neexistuje zlé počasie na behanie, len zlé oblečenie."

    Športovanie v zimnom období má veľa výhod - ľahko udržíte svoju hmotnosť na uzde a v lete nebudete váhať skočiť do plaviek; zlepšíte si náladu, ktorú krátke a pochmúrne dni niekedy kazia; nevypadnete z tempa, ale tiež sa prirodzene zahrejete a popoženiete imunitu aj metabolizmus.

    Ak stále zbytočne váhate, či sa hýbať aj v zime, načerpajte inšpiráciu tu. Prečítajte si 6 tipov, ako zostať aktívny aj počas chladného počasia a keď sa leto opýta, čo ste v zime robili, môžete sa hrdo pochváliť:

    1. Vrstva - základom pre obliekanie sa na zimné športy je vrstvenie. Vybavte sa funkčným oblečením, ktoré bude možné vrstviť tak, aby telo mohlo odvádzať pot, ale zároveň bolo v teple. Funkčné oblečenie do chladného počasia spravidla udržuje teplo, ktoré si vytvoríte pohybom, takže pri výbehu môžete cítiť chlad, ale chvíľku po vybehnutí nie. Na behanie, jazdu na bicykli, či na korčuliach si zaobstarajte tiež čiapku, rukavice a nákrčník.

    2. Krytie tváre - kúpte si športovú šatku, opäť z funkčného materiálu, a cez ňu dýchajte. Zabudnite na to, že by ste išli športovať von a vdychovali mrazivý vzduch priamo do pľúc. Ak nie ste na nízke teploty zvyknutí, akurát by ste to potom odležali. Šatka cez nos a ústa môže byť trochu nepohodlná, ale verte tomu, že je veľmi užitočná.

    3. Kompresia - možno, že nie ste profesionálny alebo vrcholový športovec, avšak kompresné podkolienky by určite ocenili aj vaše lýtka. Kompresia pomáha v regenerácií, ale tiež zabraňuje kŕčom. V zime sa tieto ich vlastnosti môžu hodiť naozaj každému, a to pri akejkoľvek pohybovej aktivite.

    4. Dynamický strečing - pripraviť svaly na aktivitu v chlade je extrémne dôležité. Pred začatím pohybu je nutné dopriať im zahriatie formou aktívneho strečingu a miernych aeróbnych aktivít (poskakovanie, drepy, pretrepávanie, dynamizovanie).

    5. Teplé nápoje - pri vonkajšom športovaní do seba nelejte ľadové nápoje. Ak ste zvyknutí pri športe piť, dajte si niečo izbovej teploty. Iontové nápoje či rozpustné BCAA nebudú na škodu, pretože v chlade sú na organizmus kladené zvýšené nároky.

    6. Indoor - ak zimu zle znášate, schovajte sa do posilňovne, na skupinovú aeróbnu lekciu alebo na jogu. Nikdy ale nepodceňujte oblečenie na návrat domov - keď pôjdete z fitness štúdia rozohriatí a ľahko oblečení, koledujete si o prechladnutie.

    ZDROJ: www.hithall.sk

    foxylady13
    23. jan 2019    Čítané 1047x

    Ako si poradiť s chudnutím po menopauze?

    Mávate pocit, že stačí prejsť okolo tácky plnej buchiet alebo chlebíčkov a hneď máte dve kilá navyše? Postupné priberanie s pribúdajúcim vekom postretne takmer každú ženu (páni nám odpustia), aj keď sa nedopúšťa žiadnych zásadných diétnych omylov. Ako je možné, že zvlášť v období menopauzy začne ručička na váhe nekontrolovane stúpať?

    Tukové zásoby rastú, aj keď jete menej

    Aj ženy, ktoré sa doteraz pýšili štíhlou postavou, cítia zmenu. Začínajú pomaly priberať prevažne v oblasti pásu. „Spomaľuje sa metabolizmus a okrem ďalších nepríjemností ubúda aj svalová hmota. Preto hoci jeme viac-menej rovnako, priberáme. S pribúdajúcim vekom sa nám totiž mení podiel svalovej hmoty v prospech tukov,“ vysvetľuje prirodzený proces výživová poradkyňa KetoDiet Martina Dvořáková.

    Vyhnite sa extrémnym riešeniam

    Máloktorej žene sa priberanie páči. Nejde už totiž len o estetický dojem, ale aj o vnútornú spokojnosť a hlavne aj o zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení. Lenže riešenia, ktoré nešťastné ženy často volia, nebývajú práve šťastné. Siahnuť po na prvý pohľad účinnej diéte býva totiž krátkozraké. „Pri nevyvážených spôsoboch stravovania v podobe zázračných diét sa telo zbavuje vody a energiu na bežné fungovanie berie zo svalov. Pomer tukov sa tak v tele výrazne nemení a často potom dochádza k jojo efektu,“ varuje Martina Dvořáková. Navyše veľké a časté výkyvy hmotnosti nie sú pre telo vôbec zdravé a dlhodobo spomaľujú metabolizmus, ktorý sa vekom už aj tak sám odseba spomaľuje.

    Zmena stravy nutná

    Čím naštartovať metabolizmus a odbúrať tukové zásoby aj okolo toho začarovaného brucha? Zmeňte stravovanie. Znížte sacharidy a zľahka zvýšte bielkoviny. „Zatiaľ čo tuk na stehnách, zadku a pažiach vieme redukovať aj pravidelným cvičením, viscerálneho tuku v bruchu sa zbavíme iba vhodným zložením stravy. Aj preto je pre ženy, ktoré trápi vyššia nadváha, vhodná proteínová diéta. Vďaka tomuto spôsobu stravovania sa zbavíte tukových zásob aj okolo pása bez toho, aby dochádzalo k úbytku svalovej hmoty, ktorá už v tele tak či tak prirodzene ubúda,“ hovorí diétna trénerka Martina Dvořáková. Stále tiež dbajte na dostatočný pitný režim, t. j. 2 až 3 litre tekutín za deň. Pocit smädu s pribúdajúcim vekom klesá, čo však neznamená, že by ste mali piť menej. Ak vás trápi len pár kilogramov navyše, vyriešite ich doplnením jedného až dvoma ketojedlami do stravy. Máte ich raz-dva hotové a môžete ich mať neustále poruke. Okrem toho podporujú stabilnú hladinu krvného cukru.

    Hlava príčinou neúspechu

    Kilogramy stále nejdú dole? Možno za to môže vaša hlava. Jednou z častých príčin neúspechu v boji s nadbytočnými kilogramami je totiž naša vlastná psychika. Nepáčime sa samy sebe. Necítime sa vo svojom tele dobre. Už si nepripadáme tak vo forme ani atraktívne ako pred rokmi. Začne nám klesať sebavedomie a strácame nádej, že sa to môže zmeniť. Náš vlastný mozog nás skrátka zabrzdí a nepustí ďalej.

    Nevidíte sa aj vy príliš kriticky? Psychická pohoda jenielen na úspešné chudnutie nevyhnutná. Robte všetko, čo vás robí šťastnou a spokojnou. A nezabúdajte na pravidelný pohyb, aj keby to mali byť len dlhé prechádzky alebo napríklad nordic walking. Pri športe sa totiž vyplavujú endorfíny a telo si tvorí potrebné antistresové hormóny. A čo ešte? Pravidelne vypustíte paru, prídete na iné myšlienky a urobíte prospešnú vec pre svoje telo, zdravie aj myseľ.

    ZDROJ: Klubový e-magazín Moja KetoDiet

    foxylady13
    22. jan 2019    Čítané 256x

    Je vám zima? Skúste Low Carb potraviny, ktoré vás krásne zahrejú

    V chladných zimných mesiacoch náš organizmus prirodzene stagnuje. Spomaľuje sa metabolizmus, máme menej energie, cítime sa unavení a nechce sa nám moc hýbať. Telo sa menej prekrvuje, preto je nám väčšia zima a túžime tak po zahriatí. Najradšej by sme si zaliezli do perín a nevyliezli skôr ako na jar. Na to, aby sa telo zohrialo, potrebujeme veľa energie. A my ho môžeme podporiť správne zostaveným jedálnym lístkom, v ktorom nebudú chýbať „zahrievacie“ potraviny. Tie telu v boji s chladom hravo pomôžu, dodajú mu energiu, podporia obranyschopnosť a navyše dokážu až o 15 % zrýchliť metabolizmus. Zrýchli sa tým aj spaľovanie a tuky budú krásne miznúť.

    Prepnite svoj vnútorný termostat na zahrievanie

    Určite ste už o potravinách, ktoré nás zahrievajú, alebo, naopak, ochladzujú, niekedy počuli. So schopnosťou potravín vyvolávať po ich zjedení pocity tepla alebo chladu v tele už niekoľko tisíc rokov pracujú staré východné civilizácie, dopodrobna sa nimi zaoberá tradičná čínska medicína a ajurvéda. Po informácie však nemusíme chodiť zase tak ďaleko, aj naši predkovia vnímali vplyv potravín na telo a jeho zdravie počas rôznych ročných období a svojimi poznatkami sa aj riadili.

    Jedlo samotné má pre organizmus zahrievací efekt. Pri trávení potravy totiž vyvíjame energiu, ktorá produkuje v tele teplo. Preto je v chladných mesiacoch potrebné pravidelne jesť a hlavne nehladovať. Niektoré potraviny vyžadujú na svoje spracovanie viac energie, majú takzvaný termogénny efekt. A práve zahrievacie čiže termogénne potraviny majú vplyv nielen na zvýšenie tepla v organizme, ale aj na množstvo spálených kalórií. Čo by teda nemalo v našej zimnej strave chýbať?

    Zahrejte sa proteínmi

    Najúčinnejší termogénny efekt majú potraviny s vysokým obsahom bielkovín ( https://www.ketodiet.sk/eshop/ )  . Telo má s ich spaľovaním najviac práce a pri ich trávení nám vnútri pekne zakúri. Podľa výskumov majú potraviny bohaté na bielkoviny oveľa väčší zahrievací efekt než jedlo s vysokým obsahom sacharidov alebo s vysokým obsahom tuku. A tak siahnite radšej po tých nízkosacharidových.

    Cez zimu si doprajte mäso, najlepšie hydinové, jahňacie a divinu a nevynechávajte ani ryby, ktoré sú na bielkoviny naozaj bohaté. Ak nie ste práve mäsoví, dajte šancu tofu alebo tempehu. Dostatok bielkovín síce obsahujú aj mliečne výrobky, tie však telo skôr ochladzujú, preto ak si ich chcete dopriať, kombinujte ich s korením, ktoré v tele docielia pocitov tepla. Do mlieka pridajte napríklad škoricu, kurkumu či zázvor. Do tvarohu potom zamiešajte chren alebo cesnak a môžete sa tešiť na výbornú nátierku.

    Zelenina ako vitamíny a sveter v jednom

    Aj zelenina dokáže navodiť pocit tepla, len je potrebné vybrať tú správnu. Zabudnite na studené šaláty, zeleninu je v zime vhodné konzumovať tepelne upravenú. Skúste najrôznejšie zapekanie - https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/sezonny-jedalny-listok-iv-zimne-zapekanie/, dusenie aj grilovanie. Zahrievací efekt ešte navyše podporíte správnym výberom korenia. K zelenine pridajte tymian, kurkumu alebo zázvor a naozaj si pochutnáte.

    Do svojej stravy zaraďte kvasenú zeleninu, samozrejme tú bez pridaného cukru. Nielenže dokonale zahreje, ale vďaka baktériám mliečneho kvasenia podporí aj vašu imunitu. A to sa v zime určite hodí. Do kvasenej zeleniny sa často pridáva chren, svojou pikantnou chuťou nás dokáže poriadne rozpáliť, podporí krvný obeh a pre svoj vysoký obsah vitamínu C ( https://www.ketodiet.sk/p/ketodiet-vitamin-c-90-tabliet-1/ )  je skvelým pomocníkom aj v boji proti nachladnutiu. 

    A aká zelenina je v zime najvhodnejšia?

    Stavte hlavne na tú sezónnu:

    • kel
    • tekvica
    • fenikel
    • paštrnák
    • špenát
    • pór
    • cesnak
    • cibuľa

    Polievka je základ

    Už naše babičky a určite aj ich babičky sa tohto pravidla držali. Obzvlášť v chladnom počasí im na stole nikdy nechýbala pekne výdatná teplá polievka (https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/sezonny-jedalny-listok-iii-jesenne-polievky-ktore-zahreju/) , často aj ako hlavné jedlo dňa.

    Na zahriatie sú ideálne pomaly varené vývary, a to mäsové aj zeleninové. Poriadnu porciu bielkovín a vitamínov do seba dostanete aj s proteínovou polievkou -https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-polievky/ , skúste napríklad paradajkovú minetrone - https://www.ketodiet.sk/recepty/detail/proteinova-polievka-minestrone/ . Teplú polievku si môžete pokojne dopriať hneď ráno a v brušku budete mať pekne teplučko.

    Nezabudnite na korenie

    Ku skvelým zahrievačom patria aj niektoré korenia, preto by v strave určite nemali chýbať. A čo vám najviac rozprúdi krv?

    • kurkuma
    • čili
    • horčica
    • čierne korenie
    • rasca
    • ženšen
    • oregano
    • rozmarín
    • aníz
    • škorica
    • klinček

    Náš tip: Do kokosového mlieka pridajte štipku kurkumy, škorice a trochu nastrúhaného zázvoru alebo štipku kajenského korenia (čili), priveďte do varu a chvíľu zohrievajte. Za chvíľu budete mať nápoj, čo rýchlo zahreje a postaví na nohy.

    Pite teplé bylinkové čaje

    Uvarte si čaj z byliniek, sú skvelou voľbou nielen na zahriatie, ale pomôžu aj proti niektorým zdravotným neduhom. Vhodný je tymian, materina dúška i harmanček, tieto tri bylinky majú aj veľa spoločného, pôsobia veľmi dobre na trávenie a pomôžu udržať na uzde aj baktérie a vírusy.

    Zahrievací efekt má takisto aj kvet podbeľa, lipy a čiernej bazy, siahnite po nich, keď sa necítite úplne vo svojej koži. Skúste aj ginko biloba, ktoré pekne rozprúdi váš krvný obeh.

    Nezabudnite ani na zázvor, ktorý výborne pôsobí aj proti baktériám. Po vypití zázvorového čaju pocítite o chvíľu príjemné teplo po celom tele. Použite ho aj ako korenie do mäsových a zeleninových jedál.

    Zdravé tuky

    Telesnú teplotu pomáhajú regulovať aj zdravé tuky, ak ich máte v strave dostatok, nebudete chlad pociťovať. Do jedálneho lístka tak nezabudnite zaradiť semienka a orechy. Mandle, kokos, lieskové alebo vlašské oriešky si pridajte napríklad do proteínovej kaše (https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-kase/) alebo vášho obľúbeného smoothie (https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-smoothie/) a hneď budete mať zdravé a výdatné raňajky. Konopné, ľanové, slnečnicové a tekvicové semienka zase skvele doplnia teplý zeleninový šalát.

    Pretože si na prvé jarné lúče ešte chvíľu počkáme, zahrejte sa dobrým jedlom. Ponuka potravín, ktoré vám proti pocitu chladu pomôžu, je naozaj pestrá, a tak sa nebojte byť v kuchyni kreatívni.

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    Autor: Iva Karlovská

    Foto: Iva Karlovská, KetoDiet

    foxylady13
    20. dec 2018    Čítané 272x

    Ako na pohodový Štedrý deň bez zbytočných kalórií

    Ešte než zasadnete k štedrovečernej večeri, čaká vás deň plný rozprávok, radostí, ale tiež množstvo nezdravých lákadiel. Ako sa diétnym prechmatom vyhnúť a užiť si pohodové Vianoce bez pocitu „ťažkého brucha“? Skúste to napríklad s vianočným harmonogramom, ktorý pre vás pripravila Nikola z KetoDiet, a naozaj ľahučkým sviatočným menu.

    Štedrý deň krok za krokom

    Aby ste si užili Vianoce bez stresu, berte všetko s nadhľadom. Nezáleží predsa na tom, že ste nestihli utrieť prach zo všetkých poličiek, umyť okná a napiecť 20 druhov koláčov. Najdôležitejšie je, aby ste sa vy sami dobre naladili. Pri tom vám môže dosť dobre pomôcť aj trochu plánovania. Ak máte plány v obľube, zasadnite deň vopred s rodinou k spoločnej večeri a dajte hlavy dokopy. Ako by mali tohtoročné Vianoce prebiehať a kto si čo zoberie na starosť?

    Môžete si skúsiť vytvoriť svoj vlastný vianočný časový harmonogram. Môžete sa napríklad inšpirovať tým naším. Ku každému riadku sa navyše hodí dopísať meno člena rodiny, ktorý bude „kapitánom“ danej aktivity. Aj svoj rozvrh však berte len ako návod, aby ste sa nedostali pod tlak v prípade nezdaru, alebo si do neho pre istotu presné časy nepíšte vôbec a bavte sa.

    Vianočný harmonogram

    Dopoludnia

    08.30 – raňajky – vianočný čokoládový puding proste musíte ochutnať

    09.30 – zdobenie stromčeka

    10.30 – sledovanie obľúbených rozprávok a desiata – vytipujte si v televíznom programe napríklad 2 až 3 obľúbené rozprávky a zaraďte ich podľa vysielacieho času do svojho rozvrhu

    11.30 – príprava sviatočnej polievky – bude hrášková alebo zeleninová?

    12.00 – spoločný rodinný obed (alebo na Štedrý deň držíte pôst, aby ste videli zlaté prasiatko?)

    Popoludní

    13.00 – prechádzka v prírode alebo po meste, prípadne bežkovanie, ak nás tento rok čakajú biele Vianoce

    15.00 – krájanie červených jabĺčok, ktoré rovno využijete ako olovrant

    Komu nebude na desiatu jablko stačiť, dá si proteínové čipsy (https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-cipsy/) s cesnakovo-syrovou nátierkou alebo ochutná niektoré zo zdravých kúskov cukroviniek (https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/ako-si-pochutnat-na-vianocnych-cukrovinkach-a-nepribrat/)

    15.30 – púšťanie lodičiek zo škrupín

    16.30 – príprava večere

    Večer

    18.00 – štedrovečerná večera

    19.30 – rozbaľovanie darčekov

    20.30 – rozprávková pohoda alebo prechádzka na čerstvom vzduchu na „polnočnú“

    Rada nad zlato

    Doprajte si voľno na 1. sviatok vianočný. „Toto pravidlo u nás platí už niekoľko rokov
    a hodlám sa ho dodržať aj tento rok,“ hovorí Nikola. Urobte si jednoducho domácu pohodu.
    A nemusíte ani variť, ak vám zostane niečo zo včerajška. Alebo do svojho jedálneho lístka zaraďte niektoré z ketojedál (https://www.ketodiet.sk/eshop/), ktoré budete mať hotové raz-dva. Rodinné návštev a stretnutia s priateľmi si naplánujte až od „Štefana“.

    Vianočné menu ľahko

    S Vianocami, ktoré vám nenarobia kilá navyše, ste určite začali už na začiatku decembra, keď ste si upiekli zdravšie sladké pečivo. Vezmite tento rok za iný koniec aj svoje vianočné menu. Naše výživové poradkyne pripravili pre tých z vás, ktorí už nie sú v diétnom režime, celodenné menu, na ktorom si pochutíte a zároveň sa budete cítiť skvele. Navyše môžete mať celý deň poruke nakrájanú zeleninu, prípadne ovocie, aby ste ľahšie odolali ochutnávaniu – napríklad pri natieraní chlebíčkov nátierkou.

    Raňajky

    Vianočný čokoládový puding

    Potrebujeme:

    -2 vrecúška proteínového pudingu s príchuťou čokolády (https://www.ketodiet.sk/p/proteinovy-puding-s-cokoladovou-prichutou-7-porcii/)
    -400 ml polotučného mlieka
    -2 lyžice sušených brusníc bez pridaného cukru
    -3 lyžice nasekaných vlašských orechov
    -4 kocky 80 % čokolády

    Postup:

    Vlašské orechy, brusnice aj tmavú čokoládu si najprv nasekajte nahrubo, pripravte do mištičky a pustite sa do pudingu – zmes na proteínový puding zmiešajte s vlažným mliekom a habarkou dôkladne rozmiešajte. Puding nechajte asi 20 minút zľahka stuhnúť (občas zamiešajte) a až potom do neho pridajte nasekané ingrediencie. Výnimočne môžete do pudingu pridať pár kvapiek brandy, aby bol výnimočný. Vzniknutú zmes opatrne vlejte do silikónových formičiek (napr. na muffiny), ktoré ste si predtým dôkladne vytreli kokosovým tukom, a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc. Pred vyklápaním najprv nožom opatrne oddeľte puding od formičky, prípadne si pomôžte teplou vodou. Aby puding lahodil oku, môžete ho ozdobiť orechmi.

    Nie ste na puding? Vyskúšajte druhý sladký recept. Alebo si môžete dopriať oba, keď si dáte jeden na raňajky a druhý na dopoludňajšiu desiatu.


    Pečené hrušky s domácim müsli a gréckym jogurtom

    Potrebujeme:

    -2 veľké hrušky
    -2 lyžice čakankového sirupu
    -50 g pekanových orechov
    -6 tenkých plátkov masla
    -mletú škoricu

    Na chrumkavé domáce müsli:

    -100 g orechov podľa chuti (vlašské, pekanové, kešu...)
    -80 g nasekaných mandlí
    -120 g ovsených vločiek
    -1 lyžicu nasekaných tekvicových semienok
    -1 lyžicu medu
    -2 lyžice strúhaného kokosu
    -60 g masla

    A ako vrchol dokonalých raňajok pridajte 2 tégliky gréckeho jogurtu.

    Postup:

    Koláčovú formu si vymažte maslom. Hrušky nakrájajte na plátky a tie poukladajte do vymastenej formy. Hrušky polejte čakankovým sirupom, posypte pekanovými orechmi
    a škoricou.

    Rúru si predhrejte na 160 °C a začnite s prípravou domáceho müsli. Vo väčšej miske zmiešajte najprv všetky suché ingrediencie, potom zalejte medom a rozpusteným maslom a premiešajte. Zmes nasypte na plech na papier na pečenie alebo do zapekacích misiek.

    Formu s hruškami aj zapekacie mištičky pečte v rúre na 160 °C pokojne naraz, a to asi 20 až 30 minút. Chuť pečených hrušiek s domácim müsli podčiarkne studený grécky jogurt. Servírovať môžete napríklad tak, že do misky dáte jogurt, naň pečené hrušky zaliate šťavou, ktorá sa z nich vypiekla, a navrch nasypete müsli.

    Obed

    Vianočná hrášková polievka

    Potrebujeme:

    -400 g mrazeného hrášku
    -1 stredne veľká cibuľa
    -1 lyžica masla
    -3/4 l čistého kuracieho vývaru
    -1 téglik smotany na varenie
    -soľ
    -biele korenie
    -petržlenová vňať
    -4 plátky celozrnného toastového chleba

    Postup:

    Nadrobno nakrájanú cibuľu nechajte v hrnci na masle zosklovatieť, pridajte prepláchnutý hrášok, prilejte vývar a varte približne 15 minút. Potom polievku dôkladne rozmixujte. Prilejte smotanu a za stáleho miešania varte ešte 5 minút. Podľa svojej chuti osoľte a okoreňte.

    Z toastového chleba si povykrajujte vianočné motívy (alebo ho nakrájajte klasicky na kocky) a opekajte asi na 15 minút v rúre. Ak máte radi krutóny viac chrumkavé, opečte ich ešte na panvici na kúsku masla. Polievku môžete ozdobiť zelenou petržlenovou vňaťou alebo smotanou a podávať s vianočným toastom.

    Ak neholdujete strukovinám, vyskúšajte inú polievku. Čo tak napríklad zeleninovú?

    Zeleninová polievka s „celestínskymi“ ketorezancami

    Potrebujeme:

    -¾ l zeleninového vývaru
    -5 zemiakov
    -4 stredne veľké mrkvy
    -1 pór
    -1 cibuľu
    -1 polievkovú lyžicu ligurčeka
    -1 lyžicu zelerovej alebo petržlenovej vňate
    -soľ
    -štipku rasce

    Postup:

    Všetku zeleninu nakrájajte na väčšie kusy a vložte do hrnca so zeleninovým vývarom. Pridajte rascu, ligurček, zelerovú alebo petržlenovú vňať a varte domäkka. Potom všetko rozmixujte ponorným mixérom a dosoľte.

    Namiesto klasických celestínskych rezancov si pripravte ketorezance. Poslúži vám na to proteínová omeleta sa slaninovou príchuťou (https://www.ketodiet.sk/p/proteinova-omeleta-so-slaninovou-prichutou-7-porcii/), ktorú pripravíte podľa návodu a pokrájate do tvaru širokých rezancov. Tie potom servírujte s polievkou.

    Popoludňajšie „maškrtenie“
    Ak vám nebude na olovrant stačiť tradičné rozkrojené jablko, skúste si urobiť našu obľúbenú nátierku a dať si ju ako dip k našim proteínovým čipsom (https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-cipsy/).
    Cesnakovo-syrový dip k proteínovým čipsom KetoDiet
    Potrebujeme:
    -200 g syra Gervais
    -150 g nastrúhanej goudy
    -2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
    -1 ks väčšej mrkvy
    -¼ lyžičky čili korenia
    -mleté čierne korenie
    -soľ
    -2 až 3 strúčiky cesnaku

    Postup:
    Umytú a oškrabanú mrkvu nastrúhajte najemno. Cesnak olúpte a roztlačte. Mrkvu a cesnak zmiešajte so syrom Gervais, nastrúhanou goudou a jogurtom. Podľa chuti osoľte a okoreňte.

    Štedrovečerná večera

    Kapor v cesnakovo-zázvorovej marináde

    Potrebujeme:

    -4 ks kaprích filiet s kožou (môžu byť aj podkovy)
    -4 strúčiky cesnaku
    -1 lyžičku sušeného zázvoru
    -1 lyžičku soli
    -2 lyžice citrónovej šťavy
    -0,5 dl repkového oleja
    -olej alebo masť na plech

    Postup:

    Na marinádu zmiešajte prelisovaný cesnak, zázvor, soľ, citrónovú šťavu a olej. Vidličkou vyšľahajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Touto marinádou potrite kaprie filety
    a nechajte odležať aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc v chladničke.

    Na plechu v rúre rozohrejte masť alebo olej. Do rozohriateho tuku vložte porcie kapra
    a pečte na 200 °C cca 30 minút. V polovici pečenia porcie obráťte.

    Podávať môžete so zemiakovo-batatovým šalátom.

    Batatovo-zemiakový šalát

    Potrebujeme:

    -4 menšie sladké zemiaky
    -3 zemiaky
    -1 červenú cibuľu
    -2 jarné cibuľky
    -3 stredne veľké nakladané uhorky
    -1 balenie kyslej smotany (250 g)
    -150 g šunky od kosti
    -3 vajcia z voľného chovu (uvarené natvrdo)
    -soľ
    -korenie
    -1 lyžičku dijonskej horčice  

    Na domácu majonézu:

    -2 žĺtky
    -½ až ¾ hrnčeka olivového oleja
    -1 lyžička citrónovej šťavy
    -1 lyžičku vínneho octu
    -1/2 lyžičky dijonskej horčice
    -soľ

    Postup:

    Sladké zemiaky i zemiaky uvarte v šupke.

    Medzitým si pripravte domácu majonézu: do vyššej nádoby vložíte všetky ingrediencie
    a pomocou ručného šľahača zmes pomaly vyšľahajte (pohybujte pozvoľna mixérom hore
    a dole), kým sa nevytvorí majonéza. Hotovú majonézu nechajte vychladnúť v chladničke.

    Uvarené bataty a zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky a vložte do väčšej misy.

    Pridajte najemno nakrájanú cibuľu aj jarnú cibuľku, šunku, na kocky nakrájané vajcia, najemno nakrájané nakladané uhorky, kyslú smotanu, domácu majonézu, soľ a korenie
    a všetko dôkladne a opatrne premiešajte.

    Nechajte cez noc odležať v chladničke a podávajte napríklad s naším kaprom v cesnakovo-zázvorovej marináde.

    Všetky recepty nájdete aj v našom receptári (https://www.ketodiet.sk/recepty/?sort=od_nejnovejsich&q=&searchrecipes=hledat).

    Šťastné a veselé Vianoce so štíhlou líniou!

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    3. dec 2018    Čítané 275x

    Čo je to ketóza?

    Ketóza je stav, pri ktorom sa bude vaše telo „živiť“ takmer výhradne svojím vlastným uloženým tukom.

    Dochádza k nej vtedy, keď vo svojej strave obmedzíte príjem všetkých sacharidov (aj všetkých cukrov, pretože tie medzi sacharidy patria) na minimum. Obvykle sa uvádza hodnota pod 50 g sacharidov za deň, ale každé telo funguje trochu inak, preto toto číslo berte len ako orientačné. U niekoho bude vyššia, u iného nižšia. A aby sa u vás ketóza správne naštartovala, v 1. kroku KetoDiet budete jesť max. 30 g sacharidov denne.

    Ako spoznáte, že ste v ketóze?

    Ketóza v tele nastáva spravidla 2 – 4 dni od začatia diéty, keď začnete ako zdroj energie miesto sacharidov využívať tuky. To, že ste v ketóze, spoznáte väčšinou tak, že vám ubúdajú kilogramy aj centimetre, cítite sa dobre, máte plno energie a necítite hlad.

    Ak nemáte istotu, že u vás ketóza prebieha (ručička na váhe stále neklesá), môžete sa skúsiť otestovať pomocou diagnostických prúžkov na analýzu moču (napr. KetoPhan), pretože práve v moči (a v krvi) môžete prítomnosť ketolátok zistiť.

    Keďže však hladina ketolátok v tele v priebehu dňa kolíše a prúžky nerozoznajú všetky ketolátky, ale len acetoacetát, diagnostika nemusí byť presná. Navyše sfarbenie prúžka a dokonca ani množstvo ketónov v krvi rýchlosť vášho chudnutia neovplyvnia. Dajte radšej na svoje pocity.

    „Vďaka ketóze nájde vaše telo náhradné palivo.“

    Je pre vás proteínová diéta vhodná?

    Je iba na vás, či sa do proteínovej diéty pustíte. Existuje však jedna zásadná podmienka a tou je reálna nadváha či obezita. Ketóza nie je pre naše telo žiadnym neprirodzeným stavom, je na ňu pripravené, ak sa však stretávate s určitým zdravotným problémom zo zoznamu kontraindikácií, kam patrí napríklad cukrovka, problémy s vnútornými orgánmi, alebo ak ste budúca mamička či ešte dojčíte, odporúčame sa poobzerať po inom spôsobe chudnutia.

    Zoznam kontraindikacii:

    https://www.ketodiet.sk/stranky/kontraindikacie-ketodiet/

    Teraz máte o proteínovej diéte veľa informácií.

    Pustíte sa s KetoDiet do chudnutia?

    Ak ste sa rohodli ísť do toho, tak tu nájdete diétne plány:

    https://www.ketodiet.sk/stranky/dietne-plany/

    foxylady13
    1. dec 2018    Čítané 212x

    O proteínovej diéte

    Je dobrý nápad začať pred sviatkami s chudnutím, ale si myslíte, že je to lepšie nechať až po? Môj názor je ten, že ak má človek motiváciu a odhodlanie, tak môže začať kedykoľvek si zaumieni.

    Takže, či sa rozhodnete do toho vhupnúť teraz, alebo neskôr, v tomto článku si prečítate info, čo to vlastne tá KetoDiet je 🙂

    "Proteínová diéta, KetoDiet, ketónová diéta, ketogénna diéta alebo bielkovinová diéta.“

    Pod všetkými uvedenými názvami sa skrýva to isté. Nenechajte sa preto zmiasť, ak uvidíte raz KetoDiet ako proteínovú diétu a druhýkrát ako bielkovinovú, oboje je správne.

    S týmto veľmi známym spôsobom redukcie nadváhy a obezity prišiel v 70. rokoch 20. storočia americký profesor George. L. Blackburn. Dlhé roky pôsobil na Harvardovej univerzite a skúmal nielen spôsob, akým naše telo spaľuje tuky, ale detailne sa zaujímal o zásadné problémy týkajúce sa výživy, zdravého životného štýlu, prevencie zhubných ochorení a vplyvov na vhodné stravovacie návyky a chuti na cvičenie.

    Princíp proteínovej diéty

    Úbytok kilogramov pri proteínovej diéte zabezpečuje stav zvaný ketóza, ktorý vo vašom tele nastane vtedy, keď znížite príjem sacharidov na minimum. Ketóza totiž vášmu telu umožní cielene spaľovať uložené tuky. Preto je chudnutie s proteínovou diétou efektívne a bezpečné a na rozdiel od iných spôsobov chudnutia vám nehrozí, že prídete o svalovú hmotu. Za ochranu svalov vďačíte pravidelnému prísunu dostatočného množstva bielkovín obsiahnutých napríklad v proteínových jedlách a nápojoch KetoDiet - https://www.ketodiet.sk/eshop/

    Kvalitné bielkoviny, vitamíny, minerály

    A práve z proteínových jedál, ktoré vám okrem vyváženého pomeru živočíšnych a rastlinných bielkovín dodajú tiež potrebné vitamíny a minerály, ktorých množstvo presne zodpovedá náročným kritériám, zeleniny a zdravých tukov sa bude skladať váš nový diétny jedálny lístok.

    Proteínové jedlá a nápoje KetoDiet sú takmer všetky bez lepku, a pretože obsahujú znížené množstvo sacharidov, môžete si ich dopriať aj vtedy, ak sa stravujete v tzv. „Low Carb“ stravovacom režime.

    KetoDiet proteínové jedlá sú vyrábané podľa vlastných receptúr priamo v Českej republike, a to v modernom závode, ktorý spĺňa legislatívne požiadavky prísnych noriem STN EN ISO 22000:2006, ČSN EN ISO 9001:2009 a HACCP.

    3 kroky proteínovej diéty

    Proteínová diéta je rozdelená do 3 krokov, ktoré sú všetky rovnako dlhé.

    Vďaka prvému kroku najprv naštartujete metabolizmus a začnete viditeľne chudnúť, v druhom sa aj naďalej odbúravajú tukové zásoby a v poslednomkroku sa pripravujete na návrat k bežnej vyváženej strave.

    Aby ste si novú hmotnosť udržali aj po skončení diétneho plánu a predišli obávanému jojo efektu, je veľmi dôležité prejsť všetkými troma krokmi. Vaše telo bude vďaka nim pripravené na pozvoľný návrat k zdravej racionálnej strave. V nej budete postupne zvyšovať obsah sacharidov tak, aby si na ne vaše telo opäť zvyklo a vedelo s nimi pracovať.

    1. krok

    Rýchle chudnutie

    -5 jedál KetoDiet/nápojov na deň
    + až 500 g povolenej zeleniny
    + zdravé tuky

    2. krok

    Stabilizácia hmotnosti

    4 jedlá KetoDiet/nápoje
    + 1 bežné bielkovinové jedlo na deň
    + až 500 g povolenej zeleniny a vybrané druhy ovocia
    + zdravé tuky

    3. krok

    Návrat k racionálnej strave

    2 jedlá KetoDiet/nápoje
    + 3 bežné bielkovinové jedlá na deň
    + až 500 g povolenej zeleniny a vybrané druhy ovocia
    + zdravé tuky

    Viac o 3 krokoch nájdete tu:

    https://www.ketodiet.sk/stranky/ako-ketodiet-funguje/

    Diétne plány proteínovej diéty

    Než sa do chudnutia a proteínovej diéty pustíte, vyberiete si jeden z troch diétnych plánov KetoDiet podľa toho, akú vysokú máte nadváhu.

    • Diétny plán BASIC trvá 3 x 2 týždne a je určený pre tých z vás, ktorých trápi len pár kilogramov navyše.
    • Diétny plán MEDIUM trvá 3 x 3 týždne a poradí si so strednou nadváhou.
    • Diétny plán INTENSE trvá 3 x 4 týždne a vie zatočiť aj s výraznejšou nadváhou.

    Ak budete chudnúť z naozaj vysokej nadváhy či obezity, pred začiatkom diéty sa obráťte na KetoDiet výživové poradkyne, ktoré sa nastaveniu vášho diétneho plánu budú venovať individuálne a ochotne vám poradia.

    A ak stále nemáte istotu, ktorý z diétnych plánov zvoliť, je tu pre vás kalkulačka diétneho plánu - https://www.ketodiet.sk/bmi/

    Ako to v tele z hľadiska výživy funguje?

    Poďte sa teraz trochu bližšie pozrieť na to, ktoré živiny naše telo na správne fungovanie potrebuje a ako ich využíva. Existujú 3 druhy živín – bielkoviny (čiže proteíny), tuky a sacharidy.

    Viete, koľko sacharidov obsahuje vaša každodenná strava a ako sa bežné stravovanie líši od menu pri proteínovej diéte?

    Bežné stravovanie

    Správny pomer živín vo vašej bežnej strave podľa všeobecných odporúčaní zodpovedá pomeru 50 – 60 % sacharidov, 20 – 30 % tukov a 20 % bielkovín.

    Sacharidy

    Sacharidy sú primárnym a súčasne najjednoduchším zdrojom energie. Naše telo má totiž s ich spracovaním najmenej práce. Existujú komplexné sacharidy, čiže zložené, obsiahnuté napríklad v strukovinách či v celozrnnom pečive, ktoré by sme mali uprednostniť, pretože nemajú taký veľký vplyv na hladinu cukru v krvi ako jednoduché sacharidy, ktoré, naopak, hladinu cukru v krvi výrazne zvyšujú. Tie nájdete v bielom pečive alebo sladkostiach.

    Tuky

    Tuky sú veľmi dôležité pre správnu hormonálnu činnosť. Ak ich máte v strave nedostatok, možno cítite, že sa vám zhoršuje pleť alebo lámu vlasy. Tuky totiž ovplyvňujú práve kvalitu nechtov, vlasov i pokožky. Nemáme však na mysli to, že máte začať jesť viac vyprážaných jedál. Svojmu telu doprajte kvalitné tuky z mäsa, syrov, masla, olejov, avokáda, semienok a orieškov.

    Tuky zaraďte do stravy vo vyváženom pomere 1 : 1 : 1. Rovnomerne by mali byť zastúpené:

    • nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú v mäse, masti, masle, kokosovom tuku alebo syroch,
    • nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nájdete v rastlinných olejoch, semienkach a orieškoch,
    • a omega 3 a 6 mastné kyseliny, na ktoré najčastejšie narazíme v rybách alebo aj v ľanovom semienku.

    Bielkoviny

    Hlavnou úlohou bielkovín je ochrana svalovej hmoty, ale vedia vás aj zasýtiť. Bielkoviny pomáhajú tvoriť každú bunku v tele (aminokyseliny, ktoré obsahujú, sú považované za základné stavebné jednotky), takže bez nich telo nedokáže správne fungovať.

    Bielkoviny však často v bežnej strave chýbajú. Možno sa domnievate, že keď zjete 100 g kuracieho mäsa, svojmu telu dodáte tiež 100 g bielkovín, ale nie je to tak. V 100 g kuracieho mäsa je 22 g bielkovín, ale optimálny denný príjem bielkovín je aj niekoľkonásobne vyšší. Nedostatok bielkovín sa môže prejaviť únavou, ale aj ďalšími zdravotnými problémami.

    „Vedeli ste, že mnohí z vás za deň nezjedia ani polovicu množstva bielkovín, ktoré potrebujú?“

    Keď sa pozriete na pomer živín v bežnom jedálnom lístku, sacharidy v ňom prevažujú. Prax posledných rokov však ukazuje, že v dôsledku zmeny životného štýlu, keď všetci permanentne nestíhajú a nemajú dostatok času na to, aby do svojho každodenného režimu zaradili aj pohybovú aktivitu, nie je možné všetku energiu zo zjedených sacharidov využiť. Preto si potom vaše telo tvorí čoraz viac tukových zásob a vy priberáte. Väčšina výživových poradcov preto odporúča množstvo sacharidov v strave znížiť.

    Proteínová diéta

    Keď sa pustíte do proteínovej diéty, pomer bielkovín, tukov a sacharidov sa mení. V proteínovej diéte bude vaša strava obsahovať znížené množstvo sacharidov – v 1. kroku max. 30 g denne, v 2. kroku max. 50 g sacharidov denne a v 3. kroku max. 80 g za deň. Tým sa vám ľahko upraví metabolizmus a vaše telo sa čoskoro dostane do ketózy.

    Odporúčaná denná dávka bielkovín sa pohybuje v rozmedzí od 0,8 do 1,3 g bielkovín na 1 kilogram vašej ideálnej hmotnosti. Preto sa nemusíte báť, že by ste sa bielkovinami, ktoré sú v proteínových jedlách, „predávkovali“. S piatimi proteínovými jedlami KetoDiet denne prijme vaše telo asi 90 g bielkovín.

    V jednotlivých krokoch diétneho plánu si okrem zníženého obsahu sacharidov a poctivej dávky bielkovín doprajete aj zdravé tuky. A to v podobe kvalitných olejov, orechov a semienok. V 1. kroku budete jesť cca 105 g tukov za deň, pretože v úvode diéty znížite sacharidy skutočne na minimum, a tak je potrebné doplniť o niečo viac energie. V ďalších krokoch sa potom pohybujete okolo 95 g tukov denne a tejto hranice sa môžete držať dlhodobo.

    Pri návrate k bežnému vyváženému stravovaniu si potom dávajte veľký pozor na to, aby ste sacharidy vo svojej strave zvyšovali postupne a aby ste sa úspešne vyhýbali skrytým cukrom. Tie sa totiž objavujú aj v potravinách, v ktorých by ste ich možno vôbec nečakali.

    Prečítajte si v našom článku, ktoré to sú >> https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/skryte-cukry-vol-1-ako-ich-odhalit/

    Prečo priberáte?

    Viete, čo sa stane, keď zo svojho každodenného jedla získate oveľa viac energie, než ste schopní využiť alebo uskladniť ako glykogén (= energetická rezerva vo svaloch a pečeni)? Teda keď jete oveľa viac, ako potrebujete? Je to jednoduché. Vaše telo si túto prebytočnú energiu ukladá vo forme tuku na tzv. horšie časy. Preto tie nevzhľadné pneumatiky okolo pása, pomarančová koža na stehnách, vysoké hodnoty viscerálneho tuku, a tým aj vyššie riziko najrôznejších ochorení.

    Schudnite jednoducho a bezpečne

    Proteínová diéta pomôže vášmu telu vytvoriť správne podmienky na to, aby uložené nadbytočné tuky mohlo samo prirodzene zredukovať a vy ste sa tak konečne zbavili svojej nadváhy. A to sa vám podarí hlavne vďaka ketóze.

    foxylady13
    3. nov 2018    Čítané 1335x

    7 tipov ako dokonale ochutiť obyčajnú vodu

    Ako na čistú vodu s vyváženým množstvom minerálov, ktorá bude aj dobre chutiť, už vďaka predchádzajúcemu článku o filtrácii vody viete  https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/ako-na-to-aby-vam-aj-cista-voda-chutila/ . A to, aký je pitný režim dôležitý nielen v rámci zdravého životného štýlu, určite nemusíme opakovať. Ak práve držíte proteínovú diétu https://www.ketodiet.sk/stranky/o-proteinovej-diete/ , mali by ste sa zamerať na pitný režim o to viac.

    Dopriať si dva, tri, niekedy aj viac litrov vody za deň, vyzerá ako jednoduchá úloha. Z praxe je však bohužiaľ známe, aká je zanedbávaná oblasť pitného režimu a že nie je vždy ľahké dodať organizmu toľko vody, koľko skutočne potrebuje. Jedným z častých dôvodov je, že sa obyčajnej vody „prepijete“ a prestane vám chutiť. Čím teda vodu oživiť? Tu je pre vás 7 tipov, ako z nudnej vody urobiť lahodný nápoj, s ktorým bude dodržiavanie pitného režimu hračka. A čo je najlepšie? Opäť hrdinsky zachránite aj nejaké tie kalórie.

    TIP! Zabúdate cez deň piť? Kúpte si aplikáciu do svojho mobilného telefónu, ktorá vám pitný režim pripomenie, alebo jednoducho zadajte pripomienky priamo do kalendára.

    1. Na ovocnej vitamínovej vlne

    O väčšine ochutených ovocných limonád a minerálnych vôd v obchodoch sa hovorí, že okolo ovocia ani neprešli, nieto aby ho obsahovali. O nápojoch dosladených cukrom ani netreba nehovoriť. Kvízová otázka. Keď v zložení nie je ovocie, po čom inom by voda mohla sladko chutiť? Zdravším aj chutnejším variantom bude do pohára vody pridať akúkoľvek kombináciu čerstvého alebo mrazeného ovocia, ktoré vodu ľahko ochutí.

    Voda s pridaným ovocím skvele vyzerá a navyše krásne vonia.

    Výborné sú citrusy a ich kombinácie. Taký citrón je už dlhoročný evergreen, voda s nakrájaným červeným grepom je však príjemnou zmenou. Ďalšou možnosťou sú bobuľoviny ako čučoriedky, maliny, ríbezle alebo josta (kríženec egrešov a čiernych ríbezlí). Pri ovocí a jeho kombináciách sa medze nekladú. Stačí trochu zapojiť fantáziu, prípadne sa riadiť sezónnym ovocím.

    Ak cestujete alebo si vodu pripravujete v práci, zožeňte si v obchode fľašu s vnútorným sitkom na ovocie. Fľašu naplníte ovocím ráno a celý deň už len dolievate vodu. Pokiaľ ovocie zo svojich nápojov budete aj jesť, nezabudnite ho pripočítať do svojho celkového denného kalorického príjmu. Nemalo by sa stať, že vďaka ochucovaniu vody nevedomky skonzumujete pol kila ovocia. Okrem vitamínov obsahuje aj veľké množstvo cukrov, s ktorým musíme v diéte počítať. Ak chcete dodať vode ešte viac chuti, môžete ovocie nechať vylúhovať aj niekoľko hodín alebo dokonca cez noc. Diéta vám už skončila? Pokojne ovocie do vody roztlačte.

    2. Nielen modrá je dobrá! Prejdite na zelenú

    Rovnako dobre ako ovocie vám poslúži tiež zelenina. Myslite na to, že zelenina potrebuje dlhší čas na to, aby vodu dobre ochutila, preto by ste ju mali dlhšie lúhovať. Skúste kombináciu s klasickou šalátovou uhorkou a citrónom, alebo vodný melón, uhorku a citrón. Ak nemáte citrón, dajte tam limetku. Zeleninové kombinácie sú osviežujúce hlavne v kombinácii s citrusmi a určite ich oceníte nielen počas teplých letných dní.

    A keď už sme pri tej zelenej, čo takto dať si matcha tea  https://www.ketodiet.sk/p/proteinovy-napoj-matcha-tea-7-porcii/https://www.ketodiet.cz/p/proteinovy-napoj-matcha-tea-7-porci/ ?

    3. Korenené? Nielen o jedle

    Príjemne vás prekvapí, keď svoj nápoj obohatíte o bylinky, koreniny a ich rozmanité kombinácie. Pridať ich môžete do nápojov, ktoré ste vylepšili trochou ovocia alebo zeleniny. Vyberajte medzi čerstvou bazalkou, mätou, medovkou, šalviou, materinou dúškou, levanduľou, harmančekom, nezabúdajte však ani na koreň zázvoru. Odvážnejší môžu siahnuť aj po žihľave. Už ste niekedy vyskúšali nápoj s hruškou, limetkou a čerstvým zázvorom alebo uhorku, plátky citrónov a lístky bazalky? Že nie? Tak smelo do toho! Vyskúšajte, čo vám bude chutiť, a nájdite svoju obľúbenú kombináciu.   

    TIP! Pre ešte výraznejšiu chuť bylinky rozmixujte alebo rozdrvte v mažiari.

    4. Doba ľadová a majstri servírovania

    Každý z nás niekedy premýšľa, ako sa stať majstrom v servírovaní, keď chceme potešiť návštevu niečím extra. Rozhodne ju nesklamete žiadnou z vyššie uvedených kombinácií. Tu je pre vás však jeden jednoduchý, ale o to okázalejší tip navyše.

    Ako ušetriť čas, efektívne využiť čerstvé ingrediencie v období, keď ich zbierate zo záhradky, a k tomu všetkému ohromíte svojich hostí? Budú vám stačiť klasické nádobky na ľad a všetko, čo máte radi – ovocie, bylinky alebo jedlé kvety, ako je sedmokráska. Väčšie ovocie nakrájajte na menšie kúsky, do každej priehradky rozdeľte ovocie, bylinky a napríklad kúsok citróna alebo limetky. Zalejte vodou a nechajte zmraziť. Ingrediencie zamrazené v kockách ľadu výborne vyzerajú a dlho vám vydržia. Kúsky obohateného ľadu potom môžete pridať rovno do podávanej vody, alebo ich servírujte v nádobe, z ktorej si hostia kocky do svojho pohára pridajú. 

    5. Párty alebo radšej PárTEA?

    Je tu tekvicové obdobie a s ním aj prvé sychravé počasie. V takýchto dňoch je pre mnohých z nás ešte ťažšie dopĺňať tekutiny, pretože nemáme klasický smäd z tepla. Naopak, organizmus potrebujeme trošku pocitovo zahriať. Preto je ten pravý čas dopriať si šálku kvalitného čaju. Čaje majú mnoho benefitov a jedným z nich je práve aj chuť. Ak máte problém s pitím čistej vody, siahnite po rozmanitej ponuke čajov – vyberajte z bylinkových, ovocných, typu rooibos, zelených i čiernych.

    Ďalším benefitom môžu byť účinky rôznych druhov, ako je zlepšenie nálady, podpora trávenia, spánku alebo nabudenie vďaka teínu. Teín má na organizmus podobné účinky ako kofeín, kofeín v káve má však rýchly nástup účinku, ktorý tiež rýchlejšie odznie. Teín sa oproti tomu rozkladá v organizme postupne a rovnako tak postupne odznieva. Možno ste niekedy počuli, že čaje majú mierne odvodňujúce účinky. Nemusíte sa však báť, že by vás priamo dehydrovali. Čaje pozitívne podporujú funkciu obličiek, takže môžu byť močopudné. Preto si dajte pozor na ich konzumáciu vo večerných hodinách.  

    6. Nie je šťava ako šťava 

    Vôňa detstva by sa dala prirovnať k vôni sirupu a len máloktoré dieťa nepozná, aké je lahodné dať si vodu so sirupom. V obchodoch tak môžete nájsť nespočetné druhy sirupov a mnohí by povedali, že sa od seba líšia iba príchuťou. Medzi sirupmi však nájdeme veľké rozdiely, a to predovšetkým v kvalite zloženia. Pozor si treba dať najmä na veľké množstvo cukru, ktorý sa zbytočne prijíma len vďaka pitnému režimu. Viete, že aj extra kvalitný koncentrát na prípravu sirupu obsahuje 9,3 g cukru na 100 ml nápoja? V jednom menšom pohári si tak pochutnáte na takmer 6 kockách cukru.

    O to horšia je situácia u detí, ktoré si zvyknúť len na sladkú chuť vody so sirupom a limonád a bežné čaje a vodu už nechcú piť. Ak ste aj napriek tomu občasní milovníci sirupových nápojov, nevešajte hlavu. Máme pre vás alternatívy v podobe sirupov bez cukru https://www.ketodiet.sk/c/sirupy-ketodiet/ , vďaka ktorým si môžete dopriať grepový nealkoholický nápoj alebo nápoj s príchuťou mojita, a to bez výčitiek.     

    7. BCAA, čo je to za podivnú skratku? K športu sa však hodí

    Ako posledný tip, o ktorom by ste mali vedieť, sú aminokyseliny. Možno poznáte ich kratšie označenie BCAA. Hoci znie názov všelijako, aminokyseliny sú obsiahnuté prirodzene v našich svaloch a rovnako prirodzene ich v obmedzenom množstve prijímame aj v strave. Ich dodávaním v suplementoch, teda nad rámec bežných jedál, predovšetkým športovci podporujú regeneráciu svalov, odďaľujú únavu svalstva pri záťaži a zároveň zabraňujú rozpadu prácne vytvoreného svalstva. Koľko ľudí, toľko názorov. To platí aj v diskusiách o aminokyselinách. Niekto zastáva názor, že majú len malý vplyv na organizmus, iní zasa pochvaľujú ich priaznivé účinky.

    Na trhu možno nájsť mnoho ochutených BCAA výrobkov, ktoré možno zaradiť do pitného režimu počas fyzickej aktivity. Najčastejšie ide o sypký ochutený prášok, ktorý sa rozmieša vo vode. Aminokyseliny vám rozhodne neuškodia a sami časom uvidíte, či vám ich konzumácia vyhovuje alebo nie. Autorka tohoto článku, Martina Šípková, môže zo svojej vlastnej skúsenosti povedať, že jej pomáha pocit, že pri väčšej športovej záťaži nepije čistú vodu, ale ochutený sladkastý nápoj, ktorý výborne chutí a dodá pocit prílivu extra energie.

    Strava a pitný režim by mali byť predovšetkým radosť. Buďte kreatívni a vymýšľajte veci, ktoré vás pri jedle aj pití budú baviť. A ako sa hovorí, hrnček čaju je ten najlepší liek, tak nezabudnite na svoju rodinu a priateľov. Pozvite ich na hrnček teplého čaju a spoločne si užívajte radosti tohtoročnej jesene.

    foxylady13
    21. okt 2018    Čítané 306x

    5 tipov, s ktorými jojo efekt porazíte

    Nemusíte patriť medzi večných diétarov, ktorým napadá otázka, čo príde, keď skončia s  diétou. Máte strach z jojo efektu? Bojíte sa, že tukové vankúše, ktoré sa vám úspešne podarilo zhodiť, sa vrátia späť, a to aj s nechceným bonusom niekoľkých kilogramov navyše? Držte sa týchto osvedčených tipov a nezvaný jojo efekt si vás nenájde. Už nikdy.

    1) Zbavte sa „bieleho zla“
    Snažte sa zo svojej novej zdravej stravy vyradiť bielu pšeničnú múku a biely repný cukor, čiže sacharózu. Obyčajná múka vám dodáva až príliš veľa prázdnych kalórií, pretože neobsahuje vôbec žiadnu vlákninu, vitamíny ani minerály. A to preto, že sa melie len z vnútorného zrna klasu, nie z celého zrna vrátane vonkajších častí, ktoré, naopak, prospešné látky do tela doplnia. Čo však biela múka obsahuje v hojnej miere, je lepok, ktorý môže negatívne ovplyvňovať črevnú sliznicu. V prípade bežného cukru si potom doprajete premrštené množstvo energie, ktorú vaše telo vlastne nepotrebuje a vám tak rastú tukové zásoby jedna báseň.

    Čím teda sladiť?

    Najlepšie ničím, ale ak už bez sladenia nemôžete byť, siahnite po čakankovom sirupe alebo stévii či lípii. Pri proteínovej diéte spoznáte, ako ľahko sa bez bielej múky aj cukru zaobídete. Po skončení diétneho plánu sa k nim teda už nevracajte.

    2) Hľadajte zdravé alternatívy
    Skončite raz a navždy so svojimi závislosťami. Namietate, že vyhnúť sa obľúbeným pochúťkam bude šialene ťažké a vlastne si deň bez nich ani neviete predstaviť? Ak radi
    maškrtíte sladké, nahraďte ho ovocím, pokojne aj sušeným. Pri ňom si však dajte pozor, aby nebolo dosladené a aby ho nebolo veľa. Istotu budete mať, keď si ho pripravíte
    sami doma. Ovocie vaše chute neutíši? Potom majte poruke proteínovú tyčinku s minimom sacharidov. A ak máte, naopak, slabosť na slané tyčinky či zemiačiky, nahraďte ich pečenou zeleninou (skvelá je mrkva, zeler, cuketa, červená repa a ďalšie)
    alebo napríklad cícerom, nesolenými orieškami a kvalitnými syrmi. Milovníci pizze tiež nemusia smútiť. Vyskúšajte svoje vlastné zdravšie celozrnné alebo zeleninové cesto a
    pochutnáte si ako v obľúbenej talianskej pizzerii.

    3) Poctivo všetko zaznamenávajte
    Píšte si, čo jete, a to najlepšie ešte pred prvým hltom, alebo si naplánujte jedlá vopred. Skúste si jednoduché praktické cvičenia.

    Vezmite pero a píšte:
    -obed – vyprážaný bravčový
    rezeň so zemiakovým šalátom.
    Na nový riadok potom:
    obed – grilovaný kurací steak s cuketou,
    paradajkami, baklažánom a celozrnnou
    bagetou.

    Cítite rozdiel?

    Keď nestratíte prehľad o svojom jedálnom lístku, jednoducho si postrážite, ako často, koľko a čoho zjete. Užitočným pomocníkom vám budú potrebné kalorické tabuľky, vďaka ktorým sa naučíte orientovať v kalorických hodnotách a budete vedieť, aký obsah živín sa objavuje v jednotlivých potravinách.

    4) Skoncujte s výkyvmi
    Nehľadajte rýchle, ale trvalé riešenie. Začnite na svoje stravovacie návyky nazerať inak. Ak držíte extrémne nezmyselnú diétu, pri ktorej hladujete, niet divu, že sa po návrate k bežnej nediétnej strave bojíte stúpnuť na váhu. Telo sa podobným výkyvom bráni, a keď má nedostatok, hromadí si energiu vo forme tuku do zásoby. Pretože, čo keby ste zase začali hladovať? Schudnite raz a navždy – s proteínovou diétou ste na dobrej ceste – a potom si svoju hmotnosť stabilne udržujte. Nájdite si zdravý spôsob stravovania, ktorý vám bude vyhovovať a pri ktorom nebudete mať pocit, že vám niečo chýba. Jedzte pravidelne, je jedno či 3x alebo 5x denne, a vyvážene. Keď vám nebude nič chýbať, máte polovicu vyhratú. Stačí sa potom nového menu držať a často sa hýbať.

    5) Nestrácajte motiváciu
    Aby ste zdravý jedálny lístok dokázali udržať, nesmiete prísť o hnací motor – o svoju vnútornú motiváciu. Sami najlepšie viete, čo na vás platí. Spomeňte si napríklad, čo vás prinútilo s diétou začať. Poučte sa zo svojich predošlých chýb. Pamätáte, ako ste nemohli zapnúť obľúbené nohavice? Že by ste na to radšej zabudli? Nie, nie, tento neblahý pocit si v pamäti uchovajte a predstave si ho zakaždým, hneď ako sa budete mať tendenciu pošmyknúť. Verte si a uvidíte, že proteínová diéta bude tou poslednou, ktorú držíte. Pretože ak si vezmete vyššie uvedené tipy za svoje, kolísanie hmotnosti sa vám oblúkom vyhne a vy si svoju štíhlejšiu postavu jednoducho necháte.

    Dnes článok bez obrázkov, technická chyba a nejdú mi nahrať.

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    17. okt 2018    Čítané 408x

    Zuzana Vačková: Čím som staršia, tým som spokojnejšia

    Už ste asi zaregistrovali spoluprácu medzi KetoDiet a herečkou Zuzanou Vačkovou a ja vám dnes prinášam rozhovor s touto veľmi sympatickou, charizmatickou a vždy dobre naladenou ženou.

    Hviezda seriálu Panelák a Horná Dolná vám odtají svoj osvedčený recept na štíhlu líniu, prezradí, ktorému jedlu nikdy neodolá, a načrtne svoje najbližšie pracovné plány.

    Vyzeráte jednoducho skvele! Aké ste mali leto?

    Aké som mala leto? Veľmi aktívne. Počas celého leta som totiž pracovala na príprave nového predstavenia komédie s názvom Klimaktérium, ktorá je plná piesní a úžasného nadhľadu a vtipu štyroch zrelých žien, ktoré sa dokážu s humorom pozerať za odchádzajúcou mladosťou. Samozrejme som sa venovala aj dcérke, cestovali sme trochu po Európe, takže sme prešli okrem Bratislavy aj Paríž a Rím, bolo to veľmi krásne a podnetné. Obe tieto mestá sú nádherné, pritom však každé iné.

    Navštívili ste teda Taliansko aj Francúzsko. Ktorá z týchto krajín je vám náturou bližšia?

    Ktorá z týchto krajín je mi bližšia náturou? Francúzi majú v sebe trošku nostalgie, Taliani zasa temperament, neviem si vybrať. Myslím, že všade dobre, ale doma najlepšie.

    Zlákala vás tamojšia kuchyňa?Napríklad povestné francúzske chrumkavé bagetky alebo talianska zmrzlina?

    Samozrejme, že okrem toho, že sme obdivovali historické pamiatky, v týchto mestách sme si nenechali ujsť ani večerné posedenia v príjemných reštauráciách s typickými francúzskymi alebo talianskym jedlami. Skôr to však bolo niekoľko malých jedál počas dňa, nezvykli sme si večer zasadnúť za stôl a jesť piate cez deviate.

    Čo jete úplne najradšej?

    Priznám sa, že kedysi by mi grilovaná zelenina na večeru nestačila. Dnes si na nej pochutím ako na ničom inom. Mám veľmi rada šaláty, grilovanú zeleninu, obľubujem rôzne nátierky, ale aj ovocno-smotanové dezerty. Ja jednoducho jem naozaj veľmi rada, dávam si však veľký pozor na to, čo zjem. Som už známa tým, že si so sebou nosím škatuľky, v ktorých mám pripravené jedlo. Nerada bývam odkázaná na to, čo si musím kúpiť niekde na pumpe alebo v nejakom fastfoode. To radšej nič. Vždy mám so sebou zabalené oriešky alebo nejaké ovocie. A odkedy som spoznala KetoDiet, tak je pre mňa balenie jedla na deň oveľa jednoduchšie. Proteínové jedlá mi veľmi chutia a sú to, čo potrebujem.

    Nad vašou aktuálnou formou žasne celé Slovensko. Ako si svoju štíhlejšiu figúru užívate?

    Mnohé ženy poznajú ten pocit, že si aj dávajú pozor nato, čo zjedia, aj sa snažia športovať, ale ručička na váhe ide z mesiaca na mesiac vyššie a vyššie. Je to veľmi frustrujúci pocit. A keďže s prichádzajúcou päťdesiatkou kilogramy naozaj idú dolu veľmi ťažko, tak som sa skrátka rozhodla urobiť všetko preto, aby som vyzerala tak,ako chcem ja. A cesta, ktorú ponúka KetoDiet, je premňa pohodlná, príjemná a funguje. Preto som veľmi rada, že sa mi podarilo dať dole tých povestných pár kilogramov, ktoré takmer každú ženu delia od toho, aby mohla byť so sebou spokojná. Mne sa to podarilo a je príjemné ráno nemusieť premýšľať pred skriňou, v čom zamaskujem svoje kilá navyše, v čom nebude vidno, že som trochu pribrala. Že si môžem vybrať oblečenie slobodne a cítiť sa pritom skvele.

    Museli ste výrazne meniť svoje stravovacie návyky?

    Je paradoxné, že svoje stravovacie návyky som takmer nemusela meniť. Pretože raňajkujem vždy zeleninu a syr, ak mi chýba chlieb, tak si môžem dať ketochlieb, obedujem v meste nejaké šaláty, ak mám chuť na sladké,tak som si zvykla ku kávičke dať nejaký dobrý koláčik. Dnes si vyberiem z kabelky proteínovú tyčinku alebo croissant a dám si ho ku kávičke s kamarátkami.

    Ako teraz vyzerá vaša bežná strava?

    Môj denný jedálny lístok vyzerá nasledovne: na raňajky si spravím cottage syr so zeleninou a ľanovými semiačkami, na desiatu si dám ketochlebík s maslom, syrom a paprikou, na obed niekde v reštaurácii rybu s grilovanou zeleninou, na olovrant väčšinou sladkú tyčinku a kávičku a na večeru šalát alebo ak mám chuť na sladké,tak si dám chia puding či ketopuding s troškou ovocia a orechmi. A keď ma prepadne chuť na sladké, tak si spravím ketopalacinku a dám si k nej čučoriedky a orechy. Orechy skrátka musím mať stále.

    Stále každé ráno beháte? A aký šport ešte obľubujete?

    Šport odjakživa patril k môjmu bežnému dňu a či už je to beh alebo len intenzívna prechádzka, bicykel alebo fitko, je to úplne jedno. V lete však najviac vyhľadávam aktivity vonku na čerstvom vzduchu. Keď však príde chladné počasie, tak sa opäť utiahnem do fitka a budem dvíhať činky. Už sa teším aj na to.

    Ste takisto pomerne dosť aktívna na sociálnych sieťach? Čo pre vás znamenajú?

    Sociálne siete sú mojím obľúbeným priestorom, pretože len ja rozhodujem o tom, čo tam dám a čo napíšem. Mala som niekoľko negatívnych skúseností s bulvárom,keď písali nepravdy a hnevala som sa pre to. Keďže sa mi podarilo získať celkom slušnú fanúšikovskú základňu, tak mám slobodnú ruku a môžem o svojich názoroch a o svojom živote informovať svojich fanúšikov prostredníctvom sociálnych sietí ja sama. A mám z toho veľkú radosť, pretože mám množstvo pozitívnych reakcií. A mnoho ľudí mi tiež píše, že ich motivujem, že vďaka mne začali behať, že vďaka mne si dávajú väčší pozor na to, čo zjedia. A z toho mám naozaj úprimne obrovskú radosť. Zuzanu Vačkovú môžete sledovať aj vy. Čo nového zdieľala na Instagrame?

    https://www.instagram.com/zuzanavackova/

    Diváci vás môžu vidieť v obľúbenom muzikáli Mamma Mia! Aká je vaša postava Rosie? Je vám v niečom podobná?

    Muzikál Mamma Mia na Slovensku žne obrovský úspech a som nesmierne šťastná, že môžem byť súčasťou tohto nádherného projektu. Musím sa priznať, že cítim obrovskú zodpovednosť, pretože nie som úplne muzikálová herečka, ale o to s väčšou radosťou sa teším, keď diváci na konci stoja, tlieskajú, tancujú, zabávajú sa a odchádzajú z divadla šťastní. Moja Rosie je nesmierne veselá, ale citlivá žena, ktorá túži po láske, aj keď už nemá 20 rokov. Myslím, že toto máme obe spoločné.

    Zahrali ste si aj v rade populárnych seriálov. Ktorý ste si obľúbili najviac a prečo?

    Čo sa týka mojej televíznej práce, najväčšiu popularitu si asi získal seriál Panelák a moja bláznivá Alica, pretože do dnešného dňa ho televízia JOJ reprízuje a ľudia na ulici  ma ešte stále zastavujú a hovoria, aký úžasný je to seriál,ako sa im veľmi páči moja postava, ako im robí deň krajším. A to sú naozaj nezaplatiteľné momenty. Rovnako sa teším, že aj postava poštárky v úspešnom seriáli televízie Markíza Horná Dolná je ľuďom veľmi sympatická a dokáže vyčariť úsmev. O to viac sa teším na novú výzvu, ktorá prichádza teraz na jeseň. Pripravujeme totiž rodinný seriál plný zvieratiek, hlavne psíkov a napínavých aj veselých situácií.

    Tým ste mi rovno odpovedali na ďalšiu otázku, čo vás teraz čaká? Máte v pláne aj ďalšie nové projekty?

    V týchto dňoch zároveň skúšame novú komédiu s názvom Klimaktérium. Je to bláznivá komédiao štyroch ženách ktoré už majú svoj vek, boria sa s problémom ženského klimaktéria a s obrovským nadhľadom a humorom riešia odchádzajúcu mladosť nielenu seba, ale aj u svojich partnerov. Je to komédia plná piesní a smiechu.

    Nechce sa mi veriť, že nasledujúci rok oslávite päťdesiatku. Čo pre vás znamená vek?

    S humorom, ktorý je v tomto predstavení, sami oveľa ľahšie prijíma fakt, že vo februári oslávim 50 rokov aj ja. Ak mám byť úprimná, tak príroda to podľa mňa zariadila veľmi dobre. Čím sme starší, tým viac obraciame svoju pozornosť dovnútra a nie navonok.A aj ja musím skonštatovať, že čím som staršia, tým som spokojnejšia. A šťastnejšia. Mám vrásky a svoj vek neskrývam, ale žijem aktívne a starám sa o seba. Pretože sa mám rada. A svoj život si riadim sama. Pre moju spokojnosť. Preto chodím športovať, jem zdravé veci, venujem sa rodine a práci, ktorá ma baví. A doprajem si čas na dobrú knihu, kávičku s kamoškami aj masáže 🙂

    foxylady13
    19. sep 2018    Čítané 262x

    Ako na to, aby vám aj čistá voda chutila?

    Uhádnete, bez ktorej zložky stravy sa naše telo nezaobíde? Aj keď nepatrí medzi základné živiny, je pre nás a naše bežné fungovanie absolútne nevyhnutná. A navyše nám preukázateľne pomáha s chudnutím. Áno, presne tak, reč je o čistej vode.

    Koľko vody mám denne vypiť?

    Aby dospelé telo správne fungovalo, je dobré dopriať si približne 40 ml vody na každý kilogram telesnej hmotnosti za deň. U 70 kg vážiaceho človeka je to teda zhruba 2,8 litra vody denne. Nezabúdajte, že ak do svojho programu zaraďujete šport, vodu, ktorú vypijete počas cvičenia, do pitného režimu nepočítajte. Počas zvýšenej telesnej aktivity potreba príjmu tekutín stúpa. Aj milovníci dobrej kávy a čajov s vysokým obsahom kofeínu by mali siahnuť po extra pohári čistej vody približne v rovnakom objeme. Kofeín v nápojoch totiž dehydruje.

    Balená voda je predsa „lepšia“

    Cukor na nás čaká naozaj za každým rohom a ak ste zmätení z lúštenia etikiet balených nápojov a ochutených minerálnych vôd, ktoré sú často nečakane obsiahle, zamerajte sa na to, aby vám aj obyčajná voda z kohútika chutila. Ušetríte potom nielen peniaze, ale aj veľa prijatých kalórií denne. Neplytvanie plastom vás navyše zahreje pri srdci a dodržiavanie pitného režimu pre vás bude oveľa jednoduchšie.

    Je voda, ktorú pijem, kvalitná?

    Bojíte sa, či je voda z bežného vodovodu dostatočne kvalitná? Verte, že na Slovensku nie sú obavy na mieste a môžete ich pokojne pustiť k vode. 🙂 Voda u nás je vyhovujúca, dôkladne prečistená v čističkách, kontrolovaná legislatívou a obsahuje dobrý pomer všetkých chemických látok, ktoré pre nás kontrolujú príslušné ústavy.

    Na čo mi je teda filter?

    Určite mi dáte za pravdu, že voda chutí v rôznych častiach Slovenska inak, možno aj v rôznych štvrtiach vášho mesta. Chuť vody je ovplyvnená jej zložením, ktoré sa môže nepatrne líšiť. Okrem látok, ktoré sú pre nás prospešné – minerálov, v nej nájdeme aj také, ktoré sa prirodzene nachádzajú v zemskej pôde a odtiaľ sa dostávajú do vody, ktorú pijete.

    To, že voda obsahuje stopové množstvo nežiaducich látok, rovno neznamená, že je pre nás nevyhovujúca. V rozboroch môžete nájsť napríklad zvyšky ťažkých kovov, látky z dezinfekcie a vedľajšie produkty dezinfekcie alebo látky z rôznych materiálov rozvodnej siete, ktorá k vám vodu dopravila. Hovoríme tu často o úplne zanedbateľnom množstve, takže žiadny strach.

    Samostatnou kapitolou by sa mohli stať spomínané minerály. Práve ich obsah v zložení vody priamo ovplyvňuje jej tvrdosť. Ak voda obsahuje veľké množstvo minerálov, označujeme ju za tvrdú (nad 300 mg/1 l vody). Naopak, vodu s malým množstvom označujeme skôr za mäkkú (do 100 mg/1 l vody). A teraz to najdôležitejšie. Príliš vysoký obsah minerálov negatívne ovplyvňuje kvalitu vody na pravidelný pitný režim, nie je teda vhodné ju piť dlhodobo.

    Ako sa v tom vyznať?

    Stačí si pamätať, že ideálny pomer minerálnych látok v kvalitnej vode sa pohybuje v rozmedzí 100 – 200 mg/1 l vody.

    Pokiaľ už teraz viete, že máte doma vodu tvrdšiu, určite vyskúšajte niektorú z verzií filtrácie. Filtráciou vody môžete vášmu pitnému režimu dodať extra kvalitu, lepšiu chuť a zbaviť ho nežiaducich látok i vodného kameňa. Dokonca aj s neobľúbeným čistením rýchlovarnej kanvice bude koniec!

    Nie je filter ako filter

    Zatiaľ neexistuje žiadny univerzálny filter, preto je potrebné najprv zistiť, aké látky vo vode nechcete. Pomocníkom bude rozbor vody, ktorý vám poskytne jej dodávateľ. Informácie nájdete voľne na internete alebo hľadajte odkaz na faktúre za jej dodávku. Teraz, keď zloženie svoje vody poznáte, už stačí len zacieliť na správne riešenie.

    Aké máte teda možnosti? Náročnejšie sú filtrácie, ktoré sa inštalujú na kuchynské kohútiky alebo pod drez, poďme si však predstaviť rýchlejší a jednoduchší variant.

    1) Filtračné kanvice

    V obchodoch a v e-shopoch zoženiete mnoho domácich kanvíc, dokonca aj tých rýchlovarných s čistiacim filtrom. Rýchlovarné kanvice môžem z osobnej skúsenosti jedine odporučiť. Ako to funguje? Filtre v kanviciach nenápadne zatočia najprv s hrubou nečistotou vody, následne vďaka živici redukujú vodný kameň a absorbujú do seba všetky ťažké kovy, ako je olovo alebo meď. Odkvapy predsa piť nechceme! Aktívne uhlie upraví chuť a vôňu pochytaním zvyškov chlóru alebo pesticídov. Bonusom je, že tiež zabraňujú vzniku a množeniu baktérií. Jedným filtrom hravo zvládnete prefiltrovať 100 litrov vody a to je množstvo, ktoré môže pokryť váš pitný režim až na 5 týždňov. Je to vcelku účinné, čo poviete?

    2) Šikovné fľaše

    Dnešná doba je skvelá aj preto, že sa neustále vytvárajú produkty, ktoré uľahčujú život. Čo tak urobiť krok vpred a okrem filtrovania vody doma skúsiť fľašu, ktorá prefiltruje vodu, kdekoľvek ju doplníte? Krásne farebné fľaše s filtrami, ktoré vodu čistia vo chvíli, keď ju práve pijete, nájdete v mnohých obchodoch i e-shopoch. Fľaše si poradia s chlórom, inými vedľajšími organickými zložkami vody a ešte vám budú skvelým módnym doplnkom. Vďaka týmto farebným pomocníkom nezabudnete na kvalitný pitný režim v práci, škole ani na cestách.

    Nechcete sa vzdať svojej obľúbenej fľaše na vodu (https://www.ketodiet.cz/c/doplnkove-produkty/ ) ? Skúste sa pozrieť po cestovných filtroch alebo si dopĺňajte čerstvo prefiltrovanú vodou v pohodlí domova.

    Vždy je dôležité zamýšľať sa nad tým, čo pre seba a svoje telo môžeme v podstate jednoducho urobiť, aby bolo zdravé a skvele fungovalo. Zamerať sa v tomto ohľade na pitný režim je trefou do čierneho a verte, že budete prekvapení, čo všetko dokáže správny pitný režim ovplyvniť k lepšiemu. Či už filter používate alebo nie, čo takto dať si práve teraz pohárik dobrej čistej vody?

    Úspešný a pozitívne vstup do jesenného obdobia!

    Zdroj: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    9. aug 2018    Čítané 694x

    5 mobilných aplikácií, s ktorými schudnete ľahšie

    V dnešnej uponáhľanej dobe si už asi ťažko predstavíme niekoho bez mobilného telefónu alebo iného inteligentného zariadenia.

    Všetci ich máme neustále poruke a trávime s nimi niekedy až príliš veľa času, ktorý by sme mohli radšej venovať nejakej prínosnejšej aktivite. Ruku na srdce, kto z nás to nepozná? Každá minca má našťastie dve strany, a tak aj mobilné telefóny, tablety a smart hodinky dokážu zastať pozíciu dobrého sluhu a pomôcť nám v snahe zhodiť nejaké to kilo, nabrať svalovú hmotu, sledovať výsledky a, predovšetkým, hľadať neustále potrebnú inšpiráciu. A ktoré aplikácie vám pomôžu na ceste za lepšou postavou a aktívnejším životným štýlom?

    Volume doprava, ide sa športovať!

    Nikto z nás nemusí byť práve raketový vedec, aby sa dovtípil, že pohyb neodmysliteľne patrí k zdravému životnému štýlu. Chcete vyzerať lepšie, byť štíhlejší a cítiť sa skvele? Bez športu a úpravy jedálneho lístka úspech zrejme nedosiahnete. Veľkým benefitom pravidelného pohybu je vyplavovanie hormónu šťastia a s ním aj skvelá nálada, ktorá vás potom bude sprevádzať každý deň. Vydesilo vás spojenie šport a každý deň? Niet sa čoho báť! Pohyb je našťastie návykový a postupne, niekedy aj cez ťažké začiatky, si ho zamiluje naozaj každý.

    Populárne appky, ktoré KetoDiet otestovalo za vás☝🏻💪🏻

    NTC – Nike + Training Club

    Chceli by ste vydareného osobného trénera do vrecka s viac ako 175 tréningmi od profesionálov a športových celebrít úplne zadarmo? Ak áno, NTC Club je presne to, čo potrebujete. Pripravené tréningy sa hodia hlavne na domáce cvičenie. Sami si vyberiete, či sa chcete zlepšovať v silovom tréningu, vytrvalosti a kondícii, mobilite alebo dokonca po novom tiež v joge. Veľkou výhodou je aj voľba lekcií podľa zdatnosti a intenzity. Navyše si môžete vybrať cvičenie s vybavením alebo bez.

    Či už začínate, alebo už skúsenosti s cvičením máte, každý si v tejto aplikácii nájde to svoje a cvičenie hravo zvládne. Čerešničkou na torte je hudba, ktorá každý tréning oživí. Slovenčinu táto aplikácia nepodporuje, všetky informácie sú v angličtine, ale nebojte sa, v NTC Clube sú cviky tak skvele znázornené, že cvičenie zvládnete aj bez komentára predcvičujúceho. Aj malý pohyb je vždy lepší ako žiadny, preto je aplikácia šikovná pre všetkých, ktorí chcú cvičenie voliť podľa svojej aktuálnej nálady, kondície alebo únavy. Funguje spoľahlivo, ľahko sa ovláda, je zábavná, núti vás zlepšovať sa takým tempom, aké sami zvládate a zároveň poskytuje takmer neobmedzené možnosti pre váš tréning.   

    Je dostupná zadarmo pre ios aj android.

    7 Minute Workout App

    Seven Minute Workout je záchranou pre všetkých, ktorí majú pocit, že denne nenájdu viac než pár minút na cvičenie, a to bez potreby dochádzať do fitka. V aplikácii nájdete niekoľko 7-minutových tréningov na dôkladné precvičenie celého tela vrátane kardio tréningu. Zdá sa vám 7 minút málo? Cvičenie si môžete v rámci aplikácie aj niekoľkokrát po sebe zopakovať. Tieto základné malé výzvy s komplexnými cviky sú zadarmo. Ak chcete v rámci aplikácie odomknúť cvičenia jednotlivých partií tela, prípadne náročnejšie cvičenie, môžete to urobiť po zaplatení a upgrade aplikácie na 7 Club. Základná verzia zostáva po celý čas zadarmo.

    Základná aplikácia je dostupná pre ios aj android.

    Vyskúšajte tiež...

    JEFIT Workout Planner / Tracker

    Aplikácií z okruhu fitnes tréningov a domáceho cvičenia je nespočetné množstvo. Na doplnenie môžeme uviesť JEFIT Workout Planner, pre Android Tracker, ktorý je okrem domáceho cvičenia vhodný aj ako inšpirácia do posilňovne.

    Je dostupná zadarmo pre ios aj android.

    Sweat: Kayla Itsines Fitness

    Veľmi moderná, komplexná a populárna aplikácia je Kayla Itsines Fitness. Zvlášť na sociálnych sieťach na ňu nájdete doslova oslavné ódy. Pravdou však je, že je to jedna z drahších športových aplikácií. Vyskúšať si ju však môžete aj v trial verzii zadarmo. Štíhla vyšportovaná Austrálčanka Kayla je modlou mnohých žien a len na Instagrame má takmer 10 miliónov followerov.

    Je dostupná pre ios aj android.

    Praktický TIP

    Používate smart hodinky alebo športtester na sledovanie športovej aktivity? Alebo chcete cez telefón zadávať svoje pokroky, spálené kalórie, nachodené kilometre a motivujete sa zdieľaním svojich úspechov s priateľmi? Nezabúdajte ani na aplikácie vytvorené práve pre nich. Príkladom sú Endomondo Šport Tracker, ktorý môžete používať bez inteligentných hodiniek, TomTom Sports, ak máte športtestery od spoločnosti TomTom, Fitbit pre rovnomenné športtestery, Garmin Connect pre športtestery Garmin a mnoho ďalších, ktoré vám pomôžu mať aktivitu pod dohľadom.

    Naštartujte chuťové poháriky, ide sa jesť!        

    Ako sme už spomenuli vyššie, šport a správna výživa idú ruka v ruke a jeden bez druhého nemôžu existovať. Pokiaľ o zmene stravovania len začínate premýšľať, stačí zmeniť pár základných vecí, maličkostí, napríklad vynechať zo stravy skryté cukry v nápojoch a začať piť dostatočné množstvo obyčajnej vody. Aj to sa počíta! Postupom času sa dopracujete do fázy, keď budete chcieť sledovať detailnejšie zloženie svojho jedálneho lístka tak, aby vaša snaha dosiahnuť cieľ a schudnúť bola efektívna, zdravá a pokiaľ možno rýchla. Na využívanie nižšie popísaných aplikácií potrebujete poznať svoj približný kalorický výdaj a odporúčaný príjem, ktorý upravíte v aplikácii podľa toho, či chcete schudnúť alebo napríklad naberať svaly. Niektoré z aplikácií ho dokonca pomôžu vypočítať. Jednoduché, však?

    Ak sa nebojíte detailov a chcete vedieť viac, teóriu príjmu -  https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/rovnovaha-medzi-prijmom-a-vydajom-energie/ a výdaja energie - https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/energeticky-vydaj-odvratena-strana-rovnice/ si môžete naštudovať v článkoch odbornej konzultantky z KetoDiet Pavly Staňkovej.

    Kalorické tabuľky

    Sú priateľom pre všetkých, ktorí chcú mať skutočne dobrý prehľad o tom, koľko kalóriía predovšetkým makroživín (t. j. bielkovín, tukov a sacharidov) v rámci celého dňa v strave prijmú. Aby diéta fungovala a tešili vás reálne výsledky, je dobré tieto informácie poznať. S čím je potrebné počítať? Používanie kalorických tabuliek je časovo náročnejšie a vyžaduje si od vás pravidelné zadávanie informácií do aplikácie. Venovaný čas sa však skutočne oplatí.

    Aplikácia funguje na základe nastavenia celkového denného príjmu kalórií korešpondujúceho s nastavením vášho vlastného cieľa. Príjem je následne rozdelený aj do jednotlivých makroživín. S každým jedlom do aplikácie zadávate gramáž a druh potraviny, na ktorej ste si práve pochutnali. Aplikácia všetko zapíše do denného prehľadu a odpočíta hodnoty od nastaveného cieľa. Jednoducho potom uvidíte, koľko kalórií a makroživín máte ešte zjesť, aby ste sa nedostali pod hodnotu svojho bazálneho metabolizmu a základné funkcie tela mohli správne fungovať. Aplikácia zároveň postráži, aby bol kalorický výdaj o niečo vyšší než príjem a dochádzalo tak k žiaducemu úbytku neobľúbené tukového tkaniva.

    Skvelé je, že aplikácia je v slovenčine zadarmoa väčšinu potravín z našich obchodov možno ľahko naskenovať pomocou čiarového kódu. Ak v zozname konzumovanú potravinu alebo výrobok nenájdete, jednoducho zadajte hodnoty z obalu ručne. Aplikácia vás týmto krokom prevedie. Uvítate aj sledovanie pitného režimu, čo je predovšetkým v lete nadmieru dôležité. Aj v prípade, že nebudete chcieť používať Kalorické tabuľky dlhodobo, stojí za to ich vyskúšať aspoň na pár dní alebo týždňov.

    A prečo? Aplikácia sa pre vás stane napríklad práve po skončení diétneho plánu KetoDiet ďalšou pomocnou barličkou na ceste k štíhlej línii. Naučíte sa odhadnúť množstvo jedla, ktoré by ste mali pri snahe schudnúť zjesť. Výsledok vás potom môžete skutočne prekvapiť. Dozviete sa totiž, ako málo alebo moc jete, tým sa vám razom objasní, prečo možno práve vy trpíte problémami s nadváhou.

    Je dostupná zadarmo pre ios, android, windows.

    S chuťou do toho!

    Či už sa rozhodnete stiahnuť športové appky, alebo sa pustíte do stráženia makroživín, v kombinácii s rozumným prístupom a pevnou vôľou vám uľahčia cestu k vášmu cieľu. Verte tomu, a hlavne verte sami sebe, pretože potom dokážete veci, o ktorých ste si mysleli, že sú nemožné.

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    21. júl 2018    Čítané 158x

    Sezónny jedálny lístok II: Diétne letné grilovanie

    K teplým letným večerom neodmysliteľne patrí grilovanie. Jedni sa ho nemôžu dočkať, iných zožiera obava z kilogramov navyše. Ako si grilovačku užiť, aj keď práve teraz diétujete alebo len holdujete zdravému životnému štýlu? Vyskúšajte naše skvelé diétne recepty, s ktorými vašej štíhlej línii žiadna ujma nehrozí.

    Jednoduché recepty sme postavili na dostupných a hlavne sezónnych potravinách. Dôvody, prečo si v obchodoch a na trhoch vyberať potraviny podľa aktuálnej sezóny, sme si vymenovali už v minulom článku, podľa ktorého ste si mohli pripraviť hneď tri druhy jarných nátierok - https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/sezonny-jedalnicek-i-jarne-natierky/ . Ako sa však hovorí, opakovanie je „matkou múdrosti“. Sezónne potraviny sú teda kvalitnejšie, zaručene čerstvé, plné chuti, vitamínov a minerálnych látok. Navyše ich nákupom podporíte miestnych farmárov a ešte ušetríte.

    Podľa sezóny si vyberajte hlavne základ svojho zdravého jedálneho lístka, a to zeleninu. Práve dostatok zeleniny vám pomôže ľahšie stráviť porcie mäsa, ktoré si nielen na grilovačkách doprajete. Najmä hovädzí steak vaše trávenie dosť potrápi, takže ak grilujete večer, siahnite radšej po inom mäse, ľahším hydinovým alebo jemnejšej rybe.

    3 diétne recepty na letné grilovanie

    Všetky recepty si môžete dopriať už od 2. kroku diétneho plánu KetoDiet.

    Grilovaný pstruh s cesnakom a listami zeleru

    Namiesto klasického steaku si z čas na čas ugrilujte rybu. Nie je nič jednoduchšie, ako svoj obľúbený druh zabaliť do alobalu a pridať dostatok čerstvej zeleniny alebo byliniek. Vyskúšajte ľahkého pstruha, ktorého stačí „naplniť“ cesnakom a listami zeleru.

    Ako na to?

    Pripravte si alobal a položte si naň umytú, osušenú a vypitvanú rybu. Celú ju potrite kvalitným olivovým olejom a citrónovou šťavou. Okolo ryby i dovnútra pridajte nakrájaný cesnak, odvážni pokojne celé strúčiky, a pár zelených listov zeleru. Dochuťte soľou, korením a obľúbenými bylinkami. Skvele sem pasujú napríklad tymia

    n alebo rozmarín. Rybu potom do alobalu zabaľte a položte na rozpálený gril. V polovici grilovania, t. j. po 10 minútach, ju obráťte a za približne ďalších 10 minút ju máte hotovú.

    K rybe podávajte akékoľvek druhy grilovanej zeleniny, prípadne si dajte celozrnné pečivo, ktorému sa nemusíte vyhnúť ani počas diéty. Ak si strážite obsah sacharidov v strave, siahnite po tmavom proteínovom chlebe.

    Prečo cesnak?

    Cesnak sa odjakživa používa ako dezinfekcia. Obsahuje však aj veľa vitamínu C a skupiny B, z minerálov potom jód a selén. Poznáte ho ako silný a účinný prírodný antioxidant aj antibiotikum, ktorý súčasne posilňuje imunitu, pomáha vyrovnať hladinu cholesterolu a pozitívne pôsobí na trávenie. Svoje až liečivé účinky, hlavne vysoký obsah sírnej zlúčeniny alicín, si však zachováva hlavne pri konzumácii za surova. Tepelnou úpravou ich mnoho stratí. Takže komu nevadí nepekná vôňa, vyhráva.

    Prečo zeler?

    Vedeli ste, že zelerové listy obsahujú veľkú dávku vitamínu A? A keď si okrem listov dáte aj buľvu zeleru, dostanete do svojho tela vitamín C aj vitamíny zo skupiny B, z minerálnych látok potom horčík, draslík, vápnik, železo, sodík aj kyselinu listovú. Zeler na rozdiel od cesnaku pri tepelnej úprave obsah dôležitých živín nestráca. Navyše pomôže vaše telo zbaviť škodlivín a znížiť hladinu cholesterolu i krvného tlaku, podporí chudnutie a môže byť nápomocný pri prevencii rakoviny žalúdka.

    Grilovaný syr HALLOUMI s baklažánom, cuketou a paradajkami

    Ako ste si možno už všimli, KetoDiet výživová poradkyňa Martina Dvořáková na svojom Instagrame @ketomartinahttps://www.instagram.com/ketomartina/ odporúčala na grilovanie Halloumi Cheese. Syr pôvodom z Cypru má pre keto a low carb stravovanie úplne skvelé nutričné hodnoty. V 100 g je totiž 25 g bielkovín a iba 0,5 g sacharidov.

    Ako na to?

    Jednoduchšie to už byť nemôže. Halloumi totiž najlepšie chutí len tak na sucho ugrilovaný a na rozdiel od väčšiny syrov si aj pri tepelnej úprave zachová svoj tvar, preto nie je nutné ho do ničoho baliť. Porciovaný ho teda položte rovno na gril a nechajte z každej strany pár minút dozlatista opiecť.

    Ako príloha k nemu výborne ladí práve sezónna zelenina, a to cuketa, baklažán alebo paradajky. Zeleninu stačí pred samotným grilovaním pokvapkať kvalitným olivovým olejom a pridať obľúbené korenie a bylinky. Vyskúšajte tymian, rozmarín, oregano alebo lisovaný cesnak.

    Prečo cuketu?

    Cuketa obsahuje minimum kalórií, zato však veľkú dávku minerálov, napríklad horčíka aj sodíka, a vitamíny skupiny B. Preto sa skvele hodí do redukčnej diéty. Z cukety alebo cukiny pripravíte skvelé polievky, nátierky, „cestoviny“ - https://www.ketodiet.sk/recepty/detail/cuketove-spagety-s-restovanou-hlivou-a-proteinovymi-medailonikmi/, placky, len tak ju ugrilujete alebo upečiete vláčny múčnik. Pozitívne pôsobí na trávenie, imunitu a vďaka vysokému obsahu vody prečisťuje obličky.

    Prečo baklažán?

    Baklažán sa právom radí medzi superpotraviny. Je totiž nabitý vitamínmi a minerálmi. Obsahuje betakarotén a vitamíny skupiny B na posilnenie imunity a zníženie hladiny cholesterolu. Z minerálov nám dodá dôležitý draslík, horčík, zinok aj železo. Baklažán má rovnako ako cuketa nízku kalorickú hodnotu, v tele pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu a navyše pomáha mozgu odolávať starnutiu.

    Prečo paradajka?

    Paradajka sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov a zároveň je jedným z najsilnejších antioxidantov. Vďaka červenému farbivu, tzv. lykopénu pochytá veľké množstvo tzv. voľných radikálov v tele. Pozitívne pôsobí na trávenie, imunitu, znižuje hladinu cholesterolu a krvného cukru. Okrem toho má pozitívne účinky na pokožku, ktorú pomáha vyhladzovať. Vyskúšajte raz miesto uhorky na unavené oči položiť plátky paradajok.

    Osviežujúca bomba! Letný šalát s melónom, uhorkou a fetou

    Nemáte radi mäso? Nevadí. Pre vás mám výborný recept na svieži sezónny šalát, po ktorom sa na každej grilovacej párty len zapráši. Jeho príprava navyše nezaberie viac ako 15 minút.

    Ako na to:

    Vodný melón, šalátovú uhorku a syr feta si nakrájajte na kocky. Vo veľkej mise premiešajte a prihoďte natrhané lístky čerstvej mäty a bazalky. Šalát na záver premiešajte s domácou zálievkou vinaigrette a je hotový.

    Na zálievku vinaigrette použite:

    • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
    • 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy,
    • 1 polievkovú lyžica medu (tú v diétnom pláne vynechajte),
    • soľ a korenie podľa chuti.

    TIP! Pre výraznejšiu chuť zálievky si ju pripravte, než začnete krájať zeleninu, aby si chute stihli „sadnúť“.

    Prečo vodný melón a uhorku?

    Okrem dôležitých vitamínov a minerálov, vlákniny v melóne a bielkovín v prípade uhorky tvorí oba druhy zeleniny z veľkej časti voda – pri melóne je to 93 % a uhorky dokonca 96 %. Vedeli ste, že práve jedlá s vysokým obsahom vody vás rýchlejšie zasýtia, takže ich dokážete zjesť menšie množstvo na posedenie? Preto sa skvele hodia do diéty. Z osviežujúceho šalátu sa teda nielen najete, ale podporíte aj svoj pitný režim a pomôžete tak predísť dehydratácii organizmu.

    Letné menu vôbec nie je nuda, čo poviete? A variácií zdravých šalátov existuje neúrekom. Vykúzlite si zakaždým iný a dochuťte ho jednoduchými domácimi diétnymi zálievkami - https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/dietne-zalievky-na-salat-do-5-minut/

    Dobrú chuť!

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    19. júl 2018    Čítané 238x

    Ktoré proteínové jedlá patria do akého kroku?

    Ak ste pri výbere skladby proteínových jedál nesiahli rovno po vopred pripravených výhodných balíčkoch alebo po praktickom nápojovom variante, keď si v 1. kroku proteínovej diéty doprajete 5 proteínových nápojov v ľubovoľných príchutiach denne a dopĺňate ich len povolenou zeleninou a zdravými tukmi, určite sa držte odporúčaní do svojho jedálneho lístka zaradiť minimálne 2 proteínové nápoje za deň. Tieto nápoje potom doplňte ďalšími proteínovými jedlami zo širokej ponuky KetoDiet. Aby bol výber pre vás ľahší a vy ste mali jasný prehľad, ktoré jedlá do akého kroku patria, tu máte jednoduchý prehľad.

    Čo sa oplatí si postrážiť?

    1. Ktoré proteínové jedlá v jednom dni nekombinovať?

    Proteínová paradajková polievka, všetky KetoDiet proteínové kaše aj proteínové tyčinky obsahujú o niečo viac sacharidov, a preto by ste ich v rámci diétneho plánu nemali medzi sebou v jednom dni kombinovať. Každý deň si teda môžete dopriať buď paradajkovú polievku, alebo proteínovú kašu, alebo 2 ks proteínových tyčiniek.

    2. Matcha Tea 1x za deň

    Proteínový nápoj Matcha Tea si dávajte len raz za deň, ideálne ako dopoludňajšiu desiatu. Obsah 100 % bio zeleného čaju vás síce „nakopne“, nie je však vhodné piť ho nalačno, pretože ľahko znižuje krvný cukor a mohla by vás potom chytiť slabosť.

    3. V čom je lepok?

    Napriek tomu, že vo väčšine proteínových jedál KetoDiet lepok nenájdete, existuje pár výnimiek. Ak zo zdravotných dôvodov lepok nesmiete, vyhnite sa proteínovým cestovinám FUSILLI, proteínovým tyčinkám s príchuťou jahody, cereálnym s figami aj limitovaným edíciám s arašidmi a red berries. Stopy lepku sa vyskytujú tiež v proteínovom croissante, proteínovom chlebe a v proteínových čipsoch oboch príchutí.

    4. Sušené mäso a proteínové čipsy poctivoso zeleninou

    Pokiaľ si počas diéty namiesto jedného proteínového jedla alebo nápoja dáte sušené mäso alebo čipsy, postrážte si, aby ste v ten deň zjedli naozaj celých 500 g povolenej zeleniny. Prečo? Pre obsah vlákniny, ktorá vám pomôže mäso alebo čipsy lepšie stráviť a navyše vám doplní potrebné vitamíny.

    5. 1 proteínové jedlo = 2 proteínové croissanty

    Určite ste už ochutnali našu novinku, proteínový croissant. Pečivo so zníženým obsahom sacharidov, zvýšeným obsahom vlákniny a bielkovín si môžete dopriať hneď od 1. kroku diétneho plánu. Myslite však na to, že jedno proteínové jedlo nahradí až 2 ks croissantov. Jeden proteínový croissant totiž obsahuje približne polovičné množstvo bielkovín než ostatné proteínové jedlá. V rámci poradne ich však doporúčame skôr v pokročilejšom štádiu diétneho plánu, pretože aj správny psychologický návyk je na udržanie stabilnej hmotnosti dôležitý a v tom vám sladké pečivo práve nepomôže. Od 2. kroku môžete bielkoviny doplniť aj tak, že si ku croissantu dáte niektorý z povolených mliečnych výrobkov a plnohodnotná, na bielkoviny bohatá porcia je na svete.

    6. Spaľovač tukov HEAT a vitamín C až po redukcii

    Keďže proteínové jedlá obsahujú potrebné množstvo vitamínov a minerálov, odporúča sa začať dopĺňať vitamín C až po skončení diétneho plánu. Spaľovač tukov HEAT zaraďte tiež až po skončení diéty, je však pri ňom možné urobiť výnimku. Pokiaľ si budete v úvodných dňoch diéty pripadať veľmi unavene, dajte si v priebehu 1. týždňa diétneho plánu jednu tabletu spaľovača denne.

    Zdá sa vám to zložité? Nie je nič jednoduchšie, než sa držať vzorových jedálnych lístkov, ktoré vás celým diétnym plánom prevedú – tie majú členovia klubu Moja KetoDiet zadarmo k dispozícii v zákazníckej sekcii - https://www.ketodiet.sk/stranky/moja-ketodiet/

    Alebo sa obráťte na KetoDiet skúsené výživové poradkyne, ktoré sa vám budú ochotne (a zadarmo) venovať.

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    16. júl 2018    Čítané 161x

    UŽ žiadne zhrešila som! Ako schudnúť v pohode a bez výčitiek?

    „Jedlo by pre nás nemalo predstavovať stres alebov nás vyvolávať negatívne pocity. Naopak. Jedlo bynám malo prinášať radosť,“ hovorí hlavná výživová poradkyňa KetoDiet Martina Dvořáková. Aj preto by ste sa mali pri svojej snahe schudnúť zamerať na celý proces, nielen na výsledok. Začnite si chudnutie a nový zdravý životný štýl užívať."

    Pozitívny prístup môže ovplyvniť celý výsledok.

    Ručička na váhe stojí, centimetre neubúdajú. Kontrolujete to poctivo každý deň, ale už niekoľko dní nič. Ako je to možné? Veď predsa jete vyvážene a pravidelne po asi 3 hodinách, pijete 2 až 3 litre vody denne a dokonca ste sa začali aj hýbať... Prečo sa výsledky nedostavujú? Ako to, že aj keď pri proteínovej diéte dodržiavate vzorový jedálny lístok, indikačný prúžok ukazuje len bledoružovú? Nemal by byť tmavší? Alebo dokonca fialový? Stále myslíte na tortu vo výklade obľúbenej kaviarne a vopred sa za svoje „hriešne“ myšlienky trestáte?

    DOSŤ! Skoncujte s čiernymi myšlienkami a negatívnym postojom.

    Pokiaľ nebudete psychicky v pohode, vaše telo to spozná. „Psychické rozpoloženie má na úspešné chudnutie zásadný vplyv a pozitívny prístup môže ovplyvniť celý výsledok. Každý z nás prechádza v živote rôznymi obdobiami. Asi sa zhodneme, že niekedy sa nám darí chudnúť hladko, inokedy sa trápime a výsledok sa nie a nie dostaviť. Áno, je to o našom psychickom rozpoložení. Už len to, že sa rozhodnem začať, by mi malo prinášať radosť. Tešiť sa na každý ďalší deň a radovať sa z každého malého úspechu. Užívajme si už celý proces zmeny. Výsledky na seba nenechajú dlho čakať a určite si aj naše okolie všimne našu dobrú náladu,“ dodávaMartina Dvořáková.

    5 TIPOV na pohodové CHUDNUTIE

    1. Dajte sebe a svojmu telu čas

    Osloboďte sa od predstavy, že sa svojej nadváhy musíte zbaviť ihneď. Netlačte na pílu. Kilogramy navyšeste iste tiež nezískali cez noc, nie je to tak? Buďte realista a počítajte s tým, že žiadny čarovný prútik, ktorý vás nadváhy zbaví, neexistuje.

    2. Neporovnávajte svoje výsledky s ostatnými

    Každé telo je iné. Váš metabolizmus a s ním spojené spaľovanie tukov, priebeh ketózy či trávenia. Všetky tieto premenné sú veľmi individuálne a záleží aj na množstve ďalších faktorov, napríklad od veľkosti vašej nadváhy, predchádzajúcom spôsobe stravovaniaa diétnej minulosti, fyzickej aktivity/neaktivity, od vášho veku i pohlavia. Zabudnite na to, že Maruš od vedľa schudla za mesiac už 7 kilogramov, zatiaľ čo vy máte dole „obyčajné“ 3 kilogramy.

    3. Merajte sa/vážte sa pravidelne, nie však denne

    Nevážte sa ani nemerajte každý deň. Vaše telo chudne vo vlnách. Je úplne bežné, že aj niekoľko dní posebe nemusíte prísť ani o jediný gram alebo centimeter. Vyberte si jeden deň v týždni, napr. pondelok ,a každý pondelok sa potom obyčajným krajčírskym metrom premerajte na obvodoch a zvážte. Svoje miery si starostlivo zapisujte, nech máte o výsledkoch prehľad.

    4. Zamerajte sa na celý proces chudnutia,nielen na výsledok

    Ako sa spieva v jednej pesničke z roku 1995 „aj cesta môže byť cieľ“, tak si svoju zmenu životného štýlu užívajte. Uvidíte, že len čo zhodíte prvých pár kilogramov, začnete sa na svoje doterajšie stravovacie návyky pozerať inak. Sami si teraz budete s nadšením hľadať či vymýšľať nové a nové diétne receptya na pravidelný pohyb sa budete dokonca tešiť.

    5. Keď sa pošmyknete, hoďte to za hlavu a pokračujte ďalej

    Nedovoľte svojmu čiernemu svedomiu, aby vás psychicky rozhodilo a zbytočne sa pre výnimočný prešľap nestresujte. Snažte sa vyvarovať vety "Keď som to už porušil/-a raz, je všetko stratené a nič sa nestane,keď si dám ešte kúsok torty." Chybičku môže urobiť každý, ak sa však z nej nestane zvyk, nič sa nedeje. Jednoducho v pokoji pokračujte vo svojom snažení ďalej a nič si nevyčítaj.

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    15. júl 2018    Čítané 507x

    Čo jesť pred a po cvičení pri chudnutí podľa fitnes trénerky

    Sezóna plaviek je v plnom prúde, mnohí z nás sa však začali poctivo hýbať až teraz. Ako je to možné? Všetky doteraz skryté nedostatky totiž práve „vyšli na obdiv“. Ak začínate s úplne novou fyzickou aktivitou, viete, čo by vo vašej strave nemalo chýbať? A čo by ste mali zjesť asi 20 minút po skončení tréningu či lekcie? Aby ste sa dozvedeli všetko, čo potrebujete, KetoDiet pre vás vyspovedalo profesionálnu fitnes trénerku Lenku Berouskovú.

    Lenka je zástancom zvýšeného obsahu bielkovín a zdravých tukov v strave. Aj svojim klientom odporúča množstvo sacharidov vrátane cukrov v strave znížiť. Sama je zvyknutá fungovať v ketóze, v ktorej sa cíti oveľa lepšie, než keď svojmu telu dodáva príliš veľa sacharidov. „Je skvelé, keď sa telo naučí brať energiu z tukov – orechov, avokáda, olív alebo kokosového oleja. Nejaké obdobie síce trvá, než sa telo so zmenou vyrovná (asi 3 týždne), počkať si sa však oplatí. Potom už totiž ani pred cvičením sacharidy nepotrebujeme. Po vytvorení tohto návyku stačí pred fyzickou aktivitou zjesť napr. hrsť orechov alebo semienok, alebo malý listový šalát zaliaty olivovým olejom. Ak sa chceme povzbudiť ešte viac, môžeme si ako prírodný „nakopávač“ dopriať vyššiu dávku vitamínu C alebo napríklad šálku kávy.“

    Tipy a odporúčania Lenky sa týkajú prevažne bežného zdravého životného štýlu. Ak ste práve teraz v diétnom pláne KetoDiet - https://www.ketodiet.sk/stranky/dietne-plany/, môžete sa nimi inšpirovať tiež, praktizovať ich však začnite až v pokročilejšom štádiu diéty, teda nie hneď v 1. kroku, keď si vaše telo na nový spôsob stravovania ešte len zvyká.

    Čo jesť pred a po cvičení pri chudnutí

    So začiatkom leta sa veľa ľudí začalo aj viac hýbať. Je nutné stravu po zaradení pohybovej aktivity upravovať?

    Veľa záleží na aktivite a druhu športu a aj na tom, či si svoju hmotnosť chcete udržať, alebo chcete schudnúť. Vytrvalostné cvičenia, čiže kardio (t. j. napríklad beh či plávanie) je pre telo náročnejšie než napríklad silový tréning, kde sa robia pauzy. Preto by som sa pridania malého množstva sacharidov nebála. Zabudnite však na jednoduché cukry, voľte napríklad ryžové sucháre, celozrnné pečivo alebo ovsené vločky. Ak sa nezvyknete pravidelne hýbať, odrazil by sa nedostatok sacharidov na vašom výkone, a to únavou, nedostatkom energie a v krajnom prípade až hypoglykémiou (nízkou hladinou cukru v krvi).U človeka, ktorý je napríklad v proteínovej diéte dlhšiu dobu, je to, samozrejme, iné. Telo sa novému spôsobu stravovania už prispôsobilo (pozn. autora: aj preto je vhodné s pohybovou aktivitou začínať až v 2. kroku diétneho plánu KetoDiet, keď si vaše telo na nový spôsob stravovania zvykne). Aj preto by som sa však snažila voliť čas aktivity napríklad hodinu po desiatovej prestávke. Potom nie je potrebné pred tréningom nič dopĺňať. Ak navyše jete pravidelne každé tri hodiny, vždy vám to krásne vyjde.

    Čo si mám dať pred cvičením, aby som mala dostatok energie, nie však „ťažké brucho“?

    Pred tréningom je dobré dať si pozor na malé jedlá, ktoré sú síce diétne, zle sa však trávia, ako napríklad tvaroh alebo cottage. Voľte radšej ryžové sucháre, hrsť orieškov, malé množstvo nízkosacharidového ovocia ako čučoriedky, jahody, mrazená lesná zmes alebo proteínový nápoj. 

    A ako je to s jedlom po cvičení?

    Po tréningu odporúčam sacharidy zaradiť vždy. Či už má človek nadváhu alebo nie. Ak ste v ketóze alebo sa stravujete v štýle  „Low Carb“, malé množstvo sacharidov denne by som volila práve po pohybe na doplnenie glykogénu a celkovo na vyživenie svalov i mozgu, aby sa nám lepšie premýšľalo (smiech). Takže odporúčam vypiť proteínový nápoj - https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-napoje/ - asi do 20 minút po tréningu a následne si dať do jednej hodiny jedlo, ktoré máte v poradí podľa jedálneho lístka. To by však najlepšie malo obsahovať aj malé množstvo sacharidov.

    Platí to, aj keď s cvičením skončím až neskoro večer?

    Keď cvičíte večer, veľa záleží na tom, o koľkej pôjdete spať. Hodinku pred spaním by mala prísť druhá večera, a to proteínový nápoj, tvaroh alebo cottage. Cottage je rovnako ako proteínový nápoj na noc vhodnejší ako tvaroh, pretože obsahuje viac kazeínu. To znamená, že telo dlhšie zásobuje pomaly sa uvoľňujúcim proteínom. Ak teda so športom skončíte napríklad o 20.00 a o 22.00 idete spať, bude vám stačiť proteínový nápoj po tréningu a potom už len tvaroh alebo cottage. Pokiaľ však chodíte spať až okolo polnoci, pridajte ešte jedno na bielkoviny bohaté jedlo. Ja si večer dávam rada vajcia, mozzarellu, čistého šmakouna, tresku a malý listový šalátik. Mäso nie je na noc úplne vhodné, pretože sa horšie trávi.

    Inokedy, naopak, stíham cvičiť len ráno pred raňajkami. Je vôbec vhodné cvičiť „nalačno“?

    Opäť záleží na tom, ako dlho po prebudení začnete. Ak pôjdete cvičiť hneď, ako vstanete, som pre to ísť nalačno. Tréning nalačno je ideálny na spaľovanie tukových zásob. „Nepália“ sa len raňajky. Celkovo som zástancom ranných tréningov, pretože telo ešte nie je zaťažené celodenné stravou a môže si tak naozaj siahnuť do uložených tukových vankúšov. Hneď po cvičení sa však naraňajkujte. Skvelá bude kaša z ovsených vločiek s proteínom. Ak sa chystáte cvičiť až zhruba hodinu po prebudení, dajte si pred tréningom ešte ľahšie raňajky. Siahla by som po hydinovej šunke, vajciach alebo suchári. Zo suchárov si vyberte ryžový. Existujú aj ďalšie druhy, napríklad pšeničné a kukuričné, tie však viac dráždia trávenie.

    NEZABÚDAJTE PIŤ!

    Pravidelné dopĺňanie tekutín je v horúcom počasí ešte dôležitejšie. V priebehu celého dňa pite čistú vodu po menších dávkach. V závislosti od fyzickej aktivity vypite 2 – 3 litre, výnimočne aj o trochu viac. Pre sviežu chuť prihoďte do džbánika s vodou plátok citróna, uhorky alebo vetvičku mäty.

    Ako je to s cvičením a kávou? Je vhodná pred alebo po aktivite?

    Káva je prírodný stimulátor a spaľovač, takže by som ju v priebehu diéty určite nevynechávala. Ideálne je dopriať si ju pred tréningom. A čo sa týka množstva, odporúčala by som minimálne jednu šálku denne.

    (Pozn. autora: O káve v spojení s chudnutím sa viac dočítate v jednom z našich predchádzajúcich článkov -https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/kava-vam-chudnutie-neprekazi/ .)

    Predovšetkým ženám počas diéty často chýba víno. Vieme, že alkohol do diéty nepatrí, pokazí sa však niečo, keď si dám po tréningu pohárik?

    Alkohol? Človek, ktorý si stanovuje cieľ, že schudne a zmení svoj životný štýl, alkohol úplne vyradí. Minimálne aspoň na začiatku redukcie. Pokiaľ už bez toho nemôžete byť, voľte suché biele víno a zrieďte ho vodou. Alkohol obsahuje veľa skrytých cukrov, ktoré narúšajú celý proces chudnutia, ale aj osobnú disciplínu. Keď si výnimočne doprajete pohár vína, napr. pri príležitosti oslavy s rodinou, nič hrozné sa nestane. Potom však ďalej pokračujte vo svojom novom režime.

    O fitnes trénerke Lenke

    So zveličením sa dá povedať, že Lenka Berousková v posilňovni vyrástla. K cvičeniu ju už odmalička viedla rodina. Svoj koníček však pred 5 rokmi premenila na hlavnú pracovnú náplň. Okrem osobných tréningov sa venovala aj skupinovým lekciám piloxing knockoutu a tabaty alebo kruhovému tréningu. Ako však sama hovorí, radšej má stroje. Okrem fyzickej aktivity svojich klientov im dohliada aj na stravu. O zdravé stravovanie, športovú výživu a zostavovanie redukčných jedálnych lístkov sa zaujíma v posledných rokoch čoraz viac. Hlavne nízkosacharidová strava i čiastočné hladovky jej nie sú cudzie.

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    10. júl 2018    Čítané 224x

    Osvedčené diétne tipy! Ako si užiť leto bez výčitiek?

    Letné prázdniny, na ktoré ste sa dlho tešili, sú tu. Čo je však dobré postrážiť si v priebehu uvoľneného leta, aby vaše štíhle krivky alebo skvele naštartované chudnutie neutrpeli? S KetoDiet pre vás máme hneď 3 overené tipy.

    1. Neupúšťajte od pravidelnosti

    Čo si budeme hovoriť, horúce leto zvádza k poľaveniu. Pre vás, vaše odhodlanie aj štíhlu líniu však bude rozhodujúce vyvarovať sa prípadným pošmyknutiam. A to nielen počas diétneho plánu, ale aj po jeho skončení. Nezabúdajte na to, ako ste sa cítili s nadváhou a nenechajte si svoj nový zdravší režim rozhodiť.

    „Dôležité je sa aj mimo domova stravovať pravidelne, jesť 5x denne po cca 3 hodinách. Je nutné strážiť si aj kvalitný pitný režim. Mali by sme sa zaujímať o to, čo jeme, a hlavne o to, ako si rozložiť jedlo v priebehu dňa. Sacharidy zaraďujeme skôr dopoludnia a k večeru ich, naopak, uberáme alebo vynecháme úplne. No a tiež stále nezabúdajme na pravidelnú pohybovú aktivitu. Sama dobre viem, ako je na cestách hocikedy ťažké pravidelne a zdravo sa stravovať. Mám preto vždy v kabelke poruke proteínovú tyčinku, ale aj vrecúško KetoDiet proteínového smoothie, ktoré si za pár minút v šejkeri pripravím,“ hovorí nutričná poradkyňa KetoDiet Martina Dvořáková.

    Pokiaľ máte sem-tam o niečo dlhší deň alebo len chodíte spať v lete neskôr, zaraďte jedno na bielkoviny bohaté jedlo navyše. „Nemali by sme chodiť spať prejedení, ale ani hladní. Ideálne by sme mali posledné jedlo zjesť 2 hodiny pred spaním, dokonalý univerzálny návod však neexistuje. Čo vyhovuje jednému, druhému nemusí. Niekto bude spokojný, keď bude jesť 3x denne a iný si dopraje pokojne 6 menších porcií za deň. Vždy je dôležité, aby sme sa cítili dobre. Len tak môžeme nastavený stravovací režim dlhodobo dodržiavať,“ dopĺňa Martina Dvořáková.

    Leto je ideálnym obdobím na chudnutie aj preto, že vás v teplom počasí prejde chuť na výdatné jedlá. Základom letnej stravy sú ľahké zeleninové šaláty napríklad s prírodným plátkom hydinového alebo hovädzieho mäsa či s grilovaným syrom. Šaláty si navyše môžete dochutiť domácimi diétnymi zálievkami.

    2. Osviežujte sa ľahko a diétne

    Vaša pevná vôľa teraz podstúpi „skúšku ohňom“. Na kúpaliskách, záhradných grilovacích párty, hudobných festivaloch aj na dovolenke vás bude čakať veľa lákadiel. Ako odolať kopčekom smotanových zmrzlín, nanukom s chrumkavou čokoládovou polevou alebo jarmočným cukrovinkám? Sladké vás nedobehne, ak budete mať poruke iné dobroty. Pripravte si svoje diétne pochúťky, ktoré si môžete dopriať aj počas diéty a pochutí si na nich celá rodina.

    Pripravte si skvelú diétnu domácu zmrzlinu

    Vyskúšajte svoje nové formičky na nanuky, ktorá od KetoDiet pri nákupe nad 115 € dostanete ako DARČEK.

    >>> https://www.ketodiet.cz/eshop/

    3. Pite dostatočné množstvo vody

    V horúcom letnom počasí je dodržiavanie pitného režimu ešte dôležitejšie ako v zime. Je logické, že sa v lete pri totožných činnostiach spotíme o niečo viac ako v zime, takže je nutné stratené tekutiny znovu doplniť. V opačnom prípade sa zahrávate s dehydratáciou organizmu. Vypite 2,5 až 3 litre vody za deň a podľa potreby pokojne pohárik alebo dva pridajte. Stále pamätajte, že do pitného režimu sa počítajú len nesladené tekutiny – čistú vodu môžete prestriedať vychladeným čajom alebo prírodnými minerálkami, vďaka ktorým doplníte dôležitý horčík či sodík. Nepočítajte do neho však kávu ani slané polievky alebo sladené limonády. A alkohol už vôbec nie.

    Dôležité je tekutiny dopĺňať postupne. V priebehu dňa by ste vôbec nemali pocítiť smäd ani sucho v ústach. Nepite teda tým spôsobom, že si dáte pohárik vody ráno a zvyšok dobehnete večer. Svoj pitný režim podporte čerstvou zeleninou a ovocím alebo si z nich rozmixujte osviežujúce smoothie. Zelenina a ovocie totiž priemerne obsahujú okolo 90 % vody – uhorka 96 % a vodný melón 93 %.

    Potrebujete v dusnom letnom dni povzbudenie? Nabite sa energizujúcou zázvorovou limonádou ( https://www.ketodiet.cz/recepty/detail/energy-zazvorova-limonada/ ) alebo si namiešajte nealkoholické mojito ( https://www.ketodiet.cz/p/sirup-bez-cukru-s-prichuti-mojito-500-ml/ ) s vetvičkou mäty, limetkou alebo uhorkou. Než si však do svojho nápoja pridáte veľa ľadu, zbystrite. Vedeli ste, že čím chladnejší nápoj vypijete, tým viac vám bude horúco? Vaše telo ho totiž musí ohriať a pri tom vydá energiu, vďaka ktorej sa môžete dokonca aj zapotiť.

    Užite si krásne slnečné leto!

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    19. jún 2018    Čítané 193x

    Káva vám chudnutie neprekazí

    Tiež ste sa už stretli s tvrdením, že káva s chudnutím nejde dokopy? Že sa pre pár šálok obľúbeného espressa denne nadbytočných kilogramov nezbavíte? Neverte všetkému, čo počujete. Nemusí to byť vždy pravda.

    Nie je káva ako káva. Poznáte 2 základné druhy?

    Ak si svoj deň nedokážete bez kávy ani predstaviť, iste vám záleží na jej kvalite a čerstvosti. Preto by ste ju mali vždy starostlivo vyberať. Predtým sa na obaloch káv uvádzali akostné stupne, teraz sa na nich dočítate, či ide o druh arabika alebo robusta, prípadne o ich kombináciu. Najkvalitnejšia káva je iba z arabiky, ktorá je takisto najrozšírenejším druhom. Káva robusta je o niečo menej kvalitná, takže aj lacnejšia. Oproti arabike však obsahuje výrazne vyššie množstvo kofeínu, a preto ju niektorí ľudia uprednostňujú.

    Zabudnite na cukor

    Mnohí z vás si kávu určite radi sladia, a to bielym alebo trstinovým cukrom. Alebo dokonca aj medom? Nerobte to. Z obľúbeného nízkokalorického nápoja sa totiž razom stane kalorická bomba. Chcete teda siahnuť po umelých sladidlách? Tie sú v rozumnej miere v proteínovej diéte ( https://www.ketodiet.sk/stranky/o-proteinovej-diete/ ) povolené, pretože vaše chudnutie neovplyvnia, zato však potlačia prirodzenú chuť kávy, a preto je lepšie sa im vyhnúť. Keď nemôžete cukor, pôjde to aspoň s mliekom? Určite je vhodnejšie piť kávu nielen bez cukru, ale aj bez ďalších dochucovadiel, medzi ktoré patrí práve mlieko a smotana. Vynikne tak viac jej chuť. Ak si však chcete raz za deň vychutnať svoje cappuccino alebo espresso s trochou mlieka, neexistuje žiadny dôvod, prečo by ste nemali. Vaše chudnutie by to nemalo vôbec ohroziť.

    Koľko kJ obsahuje 1 šálka kávy?

    Ristretto  7 ml  0,38 kcal/1,6 kJ

    Espresso  30 ml  0,57 kcal/2,4 kJ

    Káva s mliekom  220 ml z toho 70 ml mlieka  34 kcal/143 kJ

    Cappuccino  200 ml  67 kcal/283 kJ

    Caffé latte  200 ml  120 kcal/508 kJ

    Káva ako spaľovač tukov

    Káva – respektíve kofeín v nej obsiahnutý – vám dodá energiu, zrýchli metabolizmus, podporí sústredenie, zníži pocit únavy a ľahko zvýši krvný tlak. Preto dokáže šálka kávy pred pohybovou aktivitou zefektívniť spaľovanie uložených tukov až o niekoľko percent.

    „Káva funguje ako prírodný stimulant a spaľovač v jednom, takže by som ju ani počas redukčnej diéty alebo pri pravidelnom cvičení nevyradila. Ideálne je vypiť jednu šálku kávy asi pol hodiny pred fyzickou aktivitou,“ odporúča fitnes trénerka Lenka Berousková, ktorá sa okrem fitnes tréningov venuje už niekoľko rokov aj zdravej výžive. Trénerka Lenka však súčasne upozorňuje, že ak pred športom užívate doplnky stravy v podobe bežne dostupných spaľovačov a ďalších „nakopávačov“, ktoré už kofeín obsahujú, mali by ste si dôkladne prečítať etikety a zistiť, či je ďalší prísun kofeínu v podobe kávy vôbec nutný a tiež vhodný.

    Šálku kávy kompenzujte pohárom vody

    Pretože káva má na naše telo i diuretické účinky (odvodňuje vás), vždy by ste po jej vypití mali doplniť tekutiny. Počítajte aspoň s jedným pohárom vody alebo nesladenej minerálky po jednej šálke kávy. A pozor, kávu ani vodu, ktorou ju kompenzujete, do svojho pitného režimu nepočítajte. Aj okrem týchto tekutín by ste stále – nielen v diétnom pláne – mali vypiť 2 až 3 litre vody.

    Koľko kávy denne vypiť?

    Aké je primerané množstvo kávy, ktoré môžete za deň vypiť bez toho, aby ste sa vystavili zvýšenému riziku niektorých ochorení? Obvykle sa uvádza, že 300 mg kofeínu za deň, ak netrpíte nespavosťou alebo zažívacími ťažkosťami, je v úplnom poriadku. Takéto množstvo zodpovedá 4 až 6 šálkam kvalitnej kávy denne. A kedy si ju dopriať? Ako sme si už uviedli vyššie, najvhodnejšie je piť kávu pred fyzickou aktivitou. Nemali by ste si svoju obľúbenú šálku dávať nalačno, ale ani ihneď po jedle. Káva totiž dráždi žalúdok a môže tiež spomaliť proces trávenia. Tradičná káva rovno po obede teda nie je tou najlepšou voľbou.

    VEDELI STE, ŽE …

    … z nedávneho prieskumu vyšlo najavo, že priemerný Slovák vypije za rok 4,28 kg kávy. Vo svetovom rebríčku sa Slovensko dokonca umiestnilo na 23. mieste, predbehlo aj Českú republiku. Káva je jednoducho na Slovensku veľmi populárnym nápojom.

    A ako ste na tom s pitím tohoto obľúbeného nápoja vy?

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    11. jún 2018    Čítané 350x

    Rovnováha medzi príjmom a výdajom 1 – Ako telo spozná, že jem veľa?

    Za nárast hmotnosti môže nerovnováha medzi príjmom a výdajom energie. Vzťah medzi príjmom a výdajom energie vyjadruje tzv. bilančná rovnica. Poďme si teda teraz spolu trochu zabilancovať.

    BILANČNÁ ROVNICA:           PRÍJEM ENERGIE (to, čo zjeme) = VÝDAJ ENERGIE +/- zásoby energie

    Z toho logicky vyplýva, že keď jeme viac, než vydáme, narastá nám tuk (zásoby energie), a ak jeme menej, mali by sme chudnúť. Vzťahy medzi príjmom a výdajom energie sú však zložitejšie a odporúčania menej jesť a viac sa hýbať nemusia nutne viesť k želanému výsledku.

    Rovnica je totiž dynamická. Zmenou jedného faktora sa nám telo snaží vykompenzovať inou zmenou a snaží si tak udržať stabilnú hmotnosť. Tá pre nás však nemusí byť vždy ideálna. Ako sme si povedali minule v článku o obezite, z evolučného hľadiska sme o niečo viac adaptovaní na nedostatok potravy než na jej sústavný nadbytok.

    Koľko, čo a kedy jesť?

    Začneme najskôr ľavou stranou rovnice/nerovnice. Ako vlastne vieme/nevieme koľko, čoho a kedy zjesť? Časť mozgu zvaná hypotalamus (to nie je žiadne zaklínadlo 🙂) dostáva prostredníctvom nervových zakončení a pomocou látok uvoľnených do krviinformácie z tráviaceho ústrojenstva, pankreasu, pečene, svalov, tukového tkaniva a iných častí mozgu. Bunky v hypotalamických jadrách všetky informácie spracovávajú, uvoľňujú určité látky, aktivujú ďalšie mozgové bunky a navodzujú tak pocity hladu alebo sýtosti a zvyšujú alebo znižujú energetický výdaj.

    Regulačné mechanizmy príjmu potravy môžeme rozdeliť na krátkodobé a dlhodobé. Krátkodobá regulácia nám umožňuje spoznať, kedy máme prestať jesť a určuje veľkosť porcií. Mozog na základe získaných informácií o množstve a zložení jedla vysiela signál: „brzda, brucho je napchaté na prasknutie a telo bude potrebovať nejaký čas na spracovanie toho, čo si mu dodal/-a, si sýty/-a.

    Čo sa stane, keď jem viac než dosť?

    Ak to občas preženieme a začnú nám rásť zásoby (tuk), nastupuje dlhodobejšia regulácia. Tu sa uplatňujú hlavne signály z tukového tkaniva a tiež zo svalov, pankreasu a pečene, ktoré informujú mozog o množstve energetických zásob. Ovplyvňujú tak obdobie, počas ktorého pocit sýtosti pretrváva, frekvenciu jedál a citlivosť mozgu ku krátkodobým signálom. „Ešte jesť nemusíš, zásob je dosť, môžeš sa ísť pokojne prebehnúť....“ Asi najznámejšou látkou, podieľajúcou sa na dlhodobej regulácii, je hormón tukového tkaniva leptín, nazývaný hormónom štíhlosti. Čím viac tukového tkaniva máme, tým viac leptínu sa uvoľňuje do krvi a tým sýtejší by sme mali byť. Lenže čo je veľa, to je veľa – od určitého množstva začne mozog leptín ignorovať. Podobne ako pri inzulíne (ktorý tiež v mozgu navodzuje pocit sýtosti) dochádza k vzniku leptínovej rezistencie. Ak by však všetky doteraz spomínané regulačné mechanizmy (= homeostatické) fungovali tak, ako majú, k leptínovej rezistencii by sme sa prejesť nemali.

    Sex, drogy a rock'n'roll

    Lenže my máme ešte ďalšiu reguláciu príjmu potravy – tzv. hedonickú, spojenú s motiváciou a emóciami. Jedlo v nás totiž vyvoláva príjemné pocity navodené aktiváciou okruhov odmien v rôznych častiach mozgu (v kortiko-limbickom systéme). Ja im hovorím sex, drogy a rock'n'roll okruhy. Človek je totiž tvor od prírody lenivý a keby v ňom príjem potravy alebo sex nevyvolávali príjemné pocity, umrel by od hladu a rozhodne by sa nerozmnožoval. Sú to tie isté okruhy, ktoré možno umelo aktivovať pomocou rôznych drog. Fyziologicky nám tieto mechanizmy pomáhajú v motivácii, učení, vytváraní preferencií. Z hľadiska potravy rozhodujú o tom, aké jedlo máme radi, pre aké by sme „vraždili“ a akému sa radšej vyhneme. 

    Ak chutné jedlo vidíme alebo cítime, na základe predchádzajúcej skúsenosti príjemné pocity očakávame a jednoducho ho chceme. To je tá chuť na sladké, s ktorou sa občas hráme na slepú babu. Problém je v tom, že u väčšiny ľudí vyvoláva najpríjemnejšie pocity jedlo kalorické a/alebo sladké, napchaté energiou. Ak takéto jedlo jeme príliš často, dochádza v mozgu k zmenám a na dosiahnutie rovnako príjemného pocitu potrebujeme jedla čoraz viac. Dá sa povedať, že pri citlivých ľuďoch existuje istá podobnosť so závislosťou od drog, rozdiel by však mal byť v intenzite závislosti. Ak sa však nemôžete zbaviť závislosti od čokolády, s kokaínom určite nezačínajte – samozrejme, nezačínajte s ním, ani keď závislosťou od čokolády netrpíte 🙂.

    Spolupráca 2 typov regulácie príjmu potravy

    Homeostatická a hedonická regulácia sa vzájomne ovplyvňujú a do istej miery spolupracujú. Skúste si porovnať rozdiel v chutiach, keď idete nakupovať hladný alebo sýty. Občas sa sýta nestačím diviť, čo som si schopná hladná strčiť do košíka 🙂. Ak v nás jedlo vyvoláva veľmi príjemné pocity, môže hedonická regulácia prebiť tú homeostatickú a my jeme, aj keď to naozaj, ale naozaj nepotrebujeme. Poznáte to, oči by jedli, brucho už nemôže, možno sa tam však ešte kúsok tohto úžasného voňavého jedla vojde. Hedonická regulácia je homeostatickej do istej miery nadradená a neposlúchne nadriadeného...

    Dôsledkom je nárast hmotnosti, prekročenie kapacity tukového tkaniva a rozvoj inzulínovej a leptínovej rezistencie. Je čoraz ťažšie dosiahnuť pocit sýtosti, telo zvýšenú hmotnosť pojme za vlastnú a začne bojovať proti chudnutiu. Ak sa vám už schudnúť podarí, mozog si zrazu spomenie na starého kamaráta – hormón leptín, začne mu veľmi chýbať a vy budete mať väčší hlad. To je aj jeden z dôvodov, prečo je pre niektorých ľudí také ťažké schudnúť a ešte ťažšie si hmotnosť udržať.

    Ako to, že niektorí v strese priberajú a iní chudnú?

    Reguláciu príjmu potravy ovplyvňuje množstvo ďalších faktorov. Poďme si len v krátkosti povedať niečo o strese. Pri nešpecifickej reakcii na stres dochádza k metabolickým zmenám, ktoré majú zabezpečiť optimálne podmienky pre prácu svalov a pripraviť nás na boj alebo útek. Pokiaľ nedôjde k predpokladanej reakcii (skúste šéfovi utiecť alebo ho tresnúť 🙂), môže nastať nerovnováha medzi syntézou a spotrebou mnohých látok. Chronický stres je spojený so zvýšeným rizikom civilizačných chorôb. Okrem zmien v metabolizme ovplyvňuje stres aj príjem potravy.

    Stresová kaskáda v závislosti od intenzity, typu podnetu, vonkajších podmienok a genetických dispozícií podporuje alebo znižuje chuť do jedla. Ľudia citlivejší na účinok stresového hormónu kortizolu sú náchylnejší na stresové prejedanie. K prejedaniu však dochádza len v prípade, ak máme prístup k sladkému/kalorickému, inými slovami k veľmi chutnému jedlu. Takéto jedlo v nás navodzuje príjemné pocity, aktivuje okruhy odmien a tlmí účinky stresu.

    Už viem, že priberám, pretože som maškrtná. Jedlom sa odmeňujem a upokojujem. Dobrá správa je, že priberám prevažne z jedla, ktoré mi veľmi chutí. Ak by som priberala z nechutného, to by ma fakt naštvalo. Čo však robiť, ak potrebujeme navyše chudnúť? Chudnutie ma totiž stresuje a to sa potom musím upokojiť ...

    Chuť na sladké vás už nedobehne

    Telo si našťastie nereguluje len príjem energie, ale aj príjem jednotlivých živín. Možno ste si všimli, že v súvislosti s prejedaním zmieňujem hlavne kalorické a sladké jedlá. Voľakedy toľko nevadilo, keď sa človek príležitostne prepchal kalorickým a sladkým, pretože potom s veľkou pravdepodobnosťou nasledovalo obdobie nedostatku. Sacharidy a tuky si môžeme ľahko uložiť do zásoby, zatiaľ čo proteíny si do zásoby neukladáme a ich spracovanie je pre dusík zložitejšie. To je aj jeden z dôvodov, prečo je príjem bielkovín regulovaný o niečo prísnejšie. Z biologického hľadiska teda nie je kJ ako kJ. Ak budete jesť jedlo bohaté na proteíny, pocit sýtosti sa vzhľadom k skonzumovaným kJ dostaví oveľa skôr než v prípade sacharidov a tukov. 

    Proteíny majú zo všetkých makronutrientov najväčšiu nasycujúcu schopnosť a najúčinnejšie aktivujú homeostatické mechanizmy príjmu potravy. Zdá sa, že ovplyvňujú aj hedonickú reguláciu a po proteínovom jedle nás bude menej prenasledovať chuť na sladké. Ak, naopak, telu dodáte proteínov málo (čo sa deje v prípade klasických redukčných diét), pocit hladu bude o to intenzívnejší. Toto sa začalo s úspechom využívať pri redukčných diétach so zvýšeným obsahom proteínov. Najlepšie výsledky sa totiž dosahujú pri takých diétach, ktoré je človek schopný dodržať bez väčšieho stresu.

    Možno vám napadne, čo sa teda stane, ak telu dodáme veľa proteínov. Tá prísnejšia regulácia musí mať dôvod, nie je to v tom prípade nebezpečné? Ak budete jesť dlhodobo naozaj veľa proteínov (horný limit tolerovaný u zdravých adaptovaných jedincov sa udáva 3,5 g/kg hmotnosti denne), môžu nastať problémy s trávením, obličkami, pečeňou a cievami.

    Pri proteínovej diéte KetoDiet je absolútne množstvo proteínov zvýšené len mierne (cca 90 g proteínov/deň) a rozhodne by nemalo prekročiť 2 g/kg za deň, čo je bezpečné množstvo dlhodobej konzumácie pre zdravého jedinca. Diéty s mierne zvýšeným obsahom proteínov môžu byť veľmi prospešné pre ľudí, ktorí bojujú s hmotnosťou a majú sklony k prejedaniu. Zvýšený obsah proteínov v strave navyše významne ovply-vňuj aj druhú stranu bilančnej rovnice a o tom si viac povieme nabudúce :o). 

    ZDROJ: www.ketodiet.sk

    foxylady13
    10. jún 2018    Čítané 188x

    Malý veľký zázrak menom Linola 🙂

    Testovačka je za nami, už mal tento článok a recenzia uzrieť svetlo sveta pred týždňom, ale ako sa mi poslednú dobu v tomto darí, tak som na to zasa zabudla :D Resp. aj som už mala všetko pripravené, ale opäť ma niečo vyrušilo, alebo niekto a Veronika to už vypustila z hlavy :D Ale iné som chcela...

    Zapojila som sa do testovačky Linola produktov, keďže som chcela vyskúšať, či už konečne najaký krém na suchú, citlivú a atopickú pokožku naozaj pomôže. Lebo doteraz som sa nepresvedčila a to-čo sme poskúšali, tak 0 bodov. Človek už nedúfa a tak isto som veľa neočakávala ani tentokrát.

    Začali sme teda testovať a krémovať s Linola Lotion, je to telové mlieko na starostlivosť o pokožku celého tela, určené pre bábätká, deti i dospelých. Krémovala som Amiu, ktorá má atopický ekzám, vždy večer po kúpaní. Konzistencia telového mlieka je veľmi príjemná, ľahko rozotierateľná a rýchlo vstrebateľná. Aj keď sa slečna nerada krémuje, dali sme to síce s protestami každý deň, ale dali. Pokožka bola následne po nakrémovaní vláčna a hydratovaná, vôbec nie mastná.

    Linola Lotion obsahuje hodnotný olej z požltu farbiarskeho ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Btlice_barv%C3%AD%C5%99sk%C3%A1 ), ktorý je bohatý na kyselinu linolovú - prirodzenú stavebnú súčasť zdravej pokožky.

    Linola Lotion normalizuje obsah tuku a vlhkosti v pokožke a zabraňuje vysychaniu, zanecháva pokožku vláčnu a hydratovanú, zmierňuje pocity napätia a svrbenia.

    Fotky Aminkinho bruška, rúk, zadnej strany nôh, najmä v záhyboch nemám, nakoľko som mala mobil v oprave a fotky sa nepodarilo zachrániť, ALE!

    Samozrejme, že pri atopickom ekzéme sa musí dodržiavať aj strava, aby sa to držalo ako tak na uzde. Krémujeme cca 2 či 3 týždne a ona už nemá ANI JEDEN suchý fľak na tele!!! A to myslím seriózne vážne teraz!

    Som naozaj šťastná a určite všetkým s podobnou problematickou pokožkou odporúčam Linolu vyskúšať, aby sa sami presvedčili. Za skúšku nedá nikto nič a keď to má takto pomôcť, tak parááááda.

    My sa určite chystáme vyskúšať aj ostatné Linola produkty, napríklad Linola Shower and Wash - sprchový a umývací gél na ruky, telo i tvár, Linola Lotion light - ľahké telové mlieko na starostlivosť o suchú a citlivú pokožku celého tela - ideálne najmä v prípade teplého počasia a vysokej vlhkosti vzduchu, Linola Face - krém an každodennú starostlivosť o suchú a citlivú pokožku tváre, Linola Hand - krém na veľmi suchú, hrubú a popraskanú pokožku rúk, Linola šampón - jemný a nedráždivý šampón a Linola Sun Lotion SPF50 - slnečná ochrana pre veľmi citlivú pokožku.

    Viac info o jednotlivých produktoch nájdete na:

    www.linolapredeti.sk

    www.linola.sk

    Foxylady13 ODPORÚČA značku LINOLA :D

    foxylady13
    22. máj 2018    Čítané 381x

    Diétne zálievky na šalát. Skvelé a do 5 minút hotové

    Dať si ako olovrant alebo ľahkú večeru čerstvý zeleninový šalát? Super nápad. Vedeli ste však, že keď si do neho pridáte bežný dresing z obchodu, ktorý obsahuje skryté cukry, alebo zálievku s nivou či iným tučným syrom a ešte prihodíte vyprážané krutóny z bieleho pečiva, o diétnom jedle môžete iba snívať?

    Nielen v rámci diétneho plánu proteínovej diéty si každý deň doprajete veľkú porciu zeleniny. A ak nie, teraz sa to určite zmení. Spestrite si svoj zdravý jedálny lístok tak, že si pripravíte šalát, na ktorom si naozaj pochutnáte. Tu je pre vás hneď 6 tipov na jednoduché diétne zálievky, vďaka ktorým sa vaše zdravé zeleninové šaláty stanú gurmánskym zážitkom.

    Šalátové zálievky od 1. kroku diétneho plánu 

    Balzamová

    • 1 čajová lyžička červeného alebo bieleho balzamového octu alebo ďalšej príchuti (na etikete si však postrážte, aby neobsahoval žiadny pridaný cukor)
    • 1 polievková lyžica olivového alebo tekvicového oleja (nemusíte pridávať)
    • soľ a korenie podľa chuti

    Zázvorová

    • 1 polievková lyžica čerstvého nastrúhaného zázvoru
    • 1 čajová lyžička vínneho octu
    • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
    • 1 polievková lyžica repkového oleja
    • soľ a korenie podľa chuti

    Šalátové zálievky od 2. kroku diétneho plánu

    Francúzska „light“

    • 1 polievková lyžica olivového oleja
    • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
    • 1 polievková lyžice vínneho octu
    • soľ a korenie podľa chuti

    S príchuťou Ázie

    • 1 polievková lyžica sezamového oleja
    • ½ čajovej lyžičky vínneho octu
    • ½ čajovej lyžičky sójovej omáčky
    • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
    • štipka čili
    • soľ a korenie podľa chuti

    Jogurtové šalátové dresingy od 3. kroku diétneho plánu

    Cesnaková

    • 1 polievková lyžica bieleho jogurtu
    • 1 polievková lyžica olivového oleja
    • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
    • 1 čajová lyžička vínneho octu
    • soľ a korenie podľa chuti

    Bylinková

    • pažítka
    • kôpor
    • pamajorán (čerstvé oregano)
    • alebo iné čerstvé bylinky podľa vlastnej chuti
    • 1 polievková lyžica olivového oleja
    • 1 polievková lyžica bieleho jogurtu
    • 1 čajová lyžička balzamového oleja alebo vínneho octu či citrónovej šťavy
    • ½ prelisovaného strúčika cesnaku
    • soľ a korenie podľa chuti

    Uvedené množstvo zálievky je počítané vždy na 1 porciu.

    Teraz už na zeleninu nalákate celú rodinu! Je to tak? 

    Zdroj: www.ketodiet.sk