Mama, mňam (časť 4.: Zmrzliny pre deti od 1. roku)
S Jankou Malagou sme sa naposledy stretli pred Vianocami v roku 2018. Mám pocit, akoby to bolo buď iba pred týždňom alebo pred desiatimi rokmi. Čas sa valí bezhlavo ďalej a aj tieto stretnutia sú míľniky, ku ktorým sa rád vraciam.
Janka bola medzitým plodná. Jedno dieťa si ku mne doniesla "pod pazuchou", druhé, päťmesačné, pod srdcom. Jedno sa volá Mama, mňam 2, druhé zatiaľ meno nemá.
Mama, mňam 2 je pokračovaním knihy Mama, mňam (prekvapivo) a možno v ňom nájsť 63 receptov pre deti zhruba od 3. roku života. Jankin syn Riško od prvej knihy vyrástol a s ním aj mamine recepty. Tie vyzerajú fakt dobre a zdravo (na knihe spolupracovala aj Silvia Horecká).
V nasledujúcom videu sa Janka pustí do zmrzlín a nanukov. Všetky sme urobili na mieste, zamrazili, ochutnali. Všetky boli vynikajúce... Od 1. alebo 3. roku života, moja 12 ročná dcéra sa ich nevedela dojesť (potvora, mal som čo robiť, aby mi dala ochutnať!). A pritom sú tak jednoduché!
Poďme na to! Oplatí sa.
Dievčatá, ak chcete získať knihu Mama, mňam alebo jej pokračovanie Mama, mňam 2, dajte prosím vedieť do komentárov, Janka sa rada s každou z kníh s vami podelí.

Pretiahni si kríže na samozbere!
Ahojte dievčatá!
Vynikajúci spôsob, ako dnes podporiť slovenských pestovateľov, je ísť si nazbierať priamo k nim. Vieme, že čerstvé ovocie práve odtrhnuté zo stromu alebo kríčka chutí akosi inak ako to zo supermarketu.
Tak vyjdime zo svojich domov a bytov, naplňme si bruchá čerstvými jahodami, špajze lekvármi a zaváraninami a pomôžme pritom priamo našim pestovateľom.
Všetci nižšie uvedení pestovatelia jahôd nám prisľúbili niekoľko kilogramov jahôd samozberom zdarma. Vždy pre jednu žienku z Modrého koníka. Ak si chcete ísť pre seba nazbierať nejaké jahody, napíšte do komentárov niečo zo svojho jahodového života. Využitie jahôd, nejaký tip, fotografiu, výšivku, recept, čokoľvek jahodové.
NEZABUDNITE uviesť, na ktorú farmu chcete ísť zbierať!
Jednu z vás náhodným spôsobom vyberieme už druhý júnový týždeň.
Nezabudnite dodržiavať sprísnené hygienické podmienky a pred návštevou skontrolovať dostupnosť jahôd na internetovej stránke pestovateľa.

Raňajky na každý deň. Sebaisto, rýchlo, jednoducho.
Ahoj žienka!
Niekedy sa ma pýtajú:
"Ľuboš, aké raňajky u vás doma najviac frčia?"
"Ako spraviť raňajky doma rýchlo a chutne?"
"Robím tie naše raňajky dobre? Čo ešte môžem spraviť navyše? Alebo lepšie?"
"Ako to robíš, že to chutí lepšie ako moje?"
Alebo:
"Cez víkend chcem pripraviť niečo extra, čo zjeme spolu všetci za jedným stolom. Bez zhonu. Čo mám urobiť?"
Priznám sa, aj mňa niekedy pohltia pochybnosti. O sebe ako o manželovi, otcovi, synovi, bratovi, kuchárovi,... jednoducho, ako každého. Časom to prejde. Snáď.
Odkiaľ pochádzajú slovenské vajcia?
Na Slovensku ročne zjeme asi 1 miliardu (= tisíc miliónov) vajec. To zhruba znamená, že každý Slovák zje jedno vajce každý pracovný deň. Štvorčlenná rodina teda do týždňa 20. Dosť, nie?
Odkiaľ sa však tie vajcia berú?
Vyše 70% slovenských vajec pochádza z obohateného klietkového chovu (rovnako ako v iných krajinách EÚ). Podľa týchto chovateľov ide o najhygienickejší a najčistejší spôsob chovu.
Ak aj Ty chceš spoznať cestu vajec do našich obchodov, pozri si nasledujúce video (3:30 min).
Upozornenie
Účelom tohto videa nie je situáciu hodnotiť, ale čo najobjektívnejšie popísať.
Zázrak z Oravy?
Ahojte dievčatá!
Priamo od mojej mamy tu máme odporúčanie na výživnú a životabudiacu polievku zo severu Slovenska. Dlho varené kosti a mäkké mäso sa v nej spájajú so zeleninou, tradičnými zemiakmi a zemiakovými rezancami. Nakopne nás aj čerstvým strúhaným chrenom a šťavou z kyslej kapusty. Úžasné!
V spolupráci s redakciou Modrého koníka.
Dobrú chuť!
S pozdravom,
Jennys a Ľuboš.

Mám dieťa v karanténe. Ako sa nezblázniť z varenia?
OK. Deťom zavreli školu a zostávajú na týždeň, dva alebo viac doma. So mnou, otcom alebo kýmkoľvek iným. Doteraz ich ako-tak zasýtili školské jedálne, ale čo im teraz budem celý deň variť ja?
________________________
Mnoho ďalších inšpirácii, až 600, nájdeš v mojom albume tu:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/.
________________________
Článok Ti dá odpoveď na tieto otázky:
- ako zabezpečiť jedlo a varenie pre deti na celý deň?
- ako nakúpiť na celý týždeň jedným alebo dvoma nákupmi (aj na internete)?
- ako pridať vitamíny do ich jedla tak, aby si to ani veľmi nevšimli?
- ako sa z toho nezblázniť alebo ako variť rýchlo a lacno?
Pozri si krátke video:
Jednoduchá živánska pre celú rodinu
Ahojte dievčatá!
V spolupráci s Modrým koníkom nám prišlo na svet ďalšie video. Tentokrát sme s Jankou "Jennys" Madleňákovou pripravili superjednoduchú a superchutnú živánsku z rúry.
Rýchly a sýty (a keď chcete, aj vegetariánsky) obed pre celú rodinu! Dobrú chuť!
S pozdravom,
Jennys a Ľuboš.
... pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky (+ kniha)
Lenka Mančíková sa vrátila do mojej pracovnej kuchyne, aby sa s nami podelila o svoju radosť z pečenia jej obľúbených sladkých, silne ochutených, kardamómiek z pre nás exotického korenia kardamóm, ale aj z dobre známej škorice.
Lenke nedávno vyšla druhá kniha s názvom Kvások, ktorá je zameraná na pečenie s "lievito madre", hustejším typom kvásku. Ak chceš mať knihu doma, daj mi v komentároch vedieť, možno práve Tebe ju Lenka pošle (platí do konca apríla 2020).
Tento recept pochádza z jej prvej knihy Kvások (rozkvas v tomto videu nahradila Lenka lievito madre):
Kardamómky
(recept je na 12 - 14 kusov)
Cesto:
150g lievito madre (alebo 150g tradičného rozkvasu)
300g špaldovej múky
100g špaldovej celozrnnej múky
160ml mlieka (ak používate tradičný rozkvas, tak 120ml mlieka)
60g trstinového cukru
60g masla
8g mletého kardamómu
1 vajce
2g soli
Plnka:
(kardamóm môžete nahradiť škoricou alebo spraviť dva druhy plniek z polovičných receptov)
150g masla
70g trstinového cukru
24g mletého kardamómu (2 balíčky)
5 superrýchlych a zábavných chuťoviek pre seba a deti
Ahojte žienky!
Spolu s Jennys (Jankou) z českej verzie Modrého koníka sme pre vás pripravili tipy na jednoduché, zábavné a rýchle desiaty ("svačinky") pre seba, svojich chlapov a deti.
Pozrite si toto video a nechajte sa inšpirovať:
S vďakou za vašu prizeň,
Jennys a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Tieto cestoviny zvládne každá z nás!
Katarína Krnáčová, autorka projektu Úlomky ženy, je žena s citlivým vnímaním života a darom pera. Otvorene však priznáva, že v kuchyni svojimi výtvormi veľmi neoslní. Nevadí... Katka miluje cestoviny, tak sme si päť jednoduchých receptov spolu uvarili.
A úspešne! Vraj by si trúfla nabudúce aj sama... Presvedčte sa sami:
S pozdravom,
Katka a Ľuboš.
...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Veľkonočná výzva pre chlapov
Tento rok budeme na Veľkú noc doma. Neznamená to však, že si nemôžeme dopriať niečo iné, výnimočné. Napríklad nechať si navariť a napiecť od chlapa. Ak máte doma takého, ktorý to robí pravidelne, gratulujem. Ak nie, aj tak ho posaďte pred toto video a nechajte, nech si to skúsi!
Prekvapí vás skvelým zemiakovým šalátom s jablkami a luxusnou zelenou roládou s pistáciami a bielou čokoládou. Kuk sem:
Koláč nekonečných možností
Ak mám poznať iba jeden recept na základný koláč, je to tento. Všetky recepty na podobné múčniky na internete alebo v knihách sú mu až veľmi podobné. Niektoré majú trochu viac múky alebo menej vajec, iné pridávajú cmar a sódu bikarbónu. No týmto receptom naozaj nemôžete nič pokaziť. Starý dobrý hrnčekový koláč.
Pozri sa vo videu, ako jednoducho to ide (úplný recept nižšie v článku):
_________________________
Čo všetko môžete upiecť zo základného receptu?
- Bublaninu ako z videa hore.
- Klasický hrnčekový koláč z plechu potretý lekvárom a roztopenou čokoládou.
- Mafiny. Stačí cesto vyliať do formy vyloženej mafinovým papierom a piecť trochu kratšie.
- Ľahkú a nadýchanú bábovku. Sterilizované višne s tekutinou môžete zahustiť varením na hustejšiu a chuťovo výraznú omáčku. Ak treba, nezabudnite omáčku dosladiť.
5. Pohárový dezert. Upečte cesto na plechu, nechajte vychladnúť, potrhajte a naukladajte do pekných sklenených pohárov spolu napr. s ovocím, ochuteným tvarohom, omáčkou, likérom alebo šľahačkou.
6. Tortu. Upečte cesto v tortovej forme, nechajte úplne vychladnúť, opatrne rozkrojte pozdĺžne a naplňte obľúbenou plnkou, napr. mascarpone, šľahačkou alebo tvarohom.
Pečieme z kvásku, časť 9.: Cibuľový chlieb z remosky
Vedeli ste, že perfektný domáci chlieb môžete upiecť aj v remoske? Lenka Mančíková už dlhšiu dobu pečie nádherný okrúhly kváskový chlieb vo svojej starej remoske. Nedávno sa u mňa zastavila, aby sme sa mohli presvedčiť na vlastné oči.
_________________
Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku: Čo je lievito madre a ako ho prikrmovať?
Lievito madre je chutná náhrada ražného kvásku, vhodná hlavne na sladké pečenie, ale aj nadýchaný chlieb alebo biele pečivo. Lenka Mančíková nám v tejto časti seriálu vysvetlí rozdiel medzi lievito madre a iným kváskom a vysvetlí ako ho prikrmovať a pracovať s ním.
Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

Špargľa, kráľovná jari
Špargľa je v nemecky hovoriacich krajinách považovaná za kráľovskú zeleninu. Jej pestovanie a predaj viedli zakladateľov spoločnosti Asparagus až do Veľkých Levár a Kútov, kde už niekoľko rokov pestujú bielu aj zelenú špargľu a jahody, celú úrodu v bio kvalite. V rovnakej kvalite ponúka špargľu z Dunajského Klátova i spoločnosť Búšlak oil.
Veľká časť úrody končí na stoloch v zahraničí.
Dominantou obce Veľké Leváre je kostol Mena Panny Márie z roku 1723.
Dunajský Klátov je zase známy svojim vodným mlynom na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja.
Biela špargľa sa pestuje v riadkoch pokrytých tmavou a svetlou fóliou.
Zberom špargle nás previedol brigádnik Andrej.
Ahojte dievčatá! Takto vyzerá presne 500 receptových inšpirácií pre vaše varenie. Aj vďaka vášmu záujmu a odozve neustále pribúdajú. Ďakujem, že vďaka vám mám dobrý pocit zo svojho prínosu pre bohatú komunitu, ktorú tvoríme.
Inšpirácie nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
Mama, mňam (časť 3.: Sviatočná ryba)
Po tretíkrát sme sa stretli s Jankou Malagou, dušou knihy Mama, mňam, tentokrát však v jej domácej kuchyni. Dozvedel som sa, ako sa zo sviatočnej večere s malými deťmi nezblázniť.
Janka vám v nasledujúcom videu porozpráva o príprave rýb pre najmenšie deti a poradí, ako pre ne pripraviť skvelé a jednoduché sviatočné jedlo, ktoré v pohode zvládnu aj dospelí.
_________________
Napíš do komentárov pod tento článok aké jedlo pripravuješ na sviatočnú večeru pre svoje dieťa (bude super, ak priložíš fotku) a môžeš pre seba získať jednu z kníh Mama, mňam. Držíme palce!
_________________
Jana Malaga
Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty)
Janka Malaga, aktívna a energická mamička, iniciátorka projektu Mama, mňam a spoluautorka receptov rovnomennej knihy, sa s nami tentokrát podelila o recept na univerzálne cesto pre všetkých nás, lenivcov a zábudlivcov, ktorí viac receptov v hlave neudržia.
Sleduj Janku Malagu a ďalšie blogerky v seriáli Mama, mňam na stránkach Modrého koníka a získaj lepší prehľad o tom, čím nakŕmiť hladné krky Tvojich drobcov. A nielen to. Janka má možno aj pre Teba odloženú knihu Mama, mňam, ktorá obsahuje až 101 fajnových receptov pre mamičky a oteckov najmenších detí.
Recept z videa na univerzálne a rýchle cesto:
(vhodný pre každého staršieho ako 10 mesiacov)
230g múky (napr. kombinácia špaldovej bielej a celozrnnej)
1 bal. prášku do pečiva
Nová kniha Prvé príkrmy u Teba doma už do Vianoc (video, 2 min.)
Vo štvrtok (29.11.2018) poobede bola v kaviarni Lab pri bratislavskej Starej tržnici pokrstená nová kniha Prvé príkrmy. Bol som tam, aby som si ku nej "pričuchol" a prehodil pár slov s jej spoluautorkou Anettou Vaculíkovou. A spravil som dobre.
Nielenže sme s Anetkou natočili krátke video, no podarilo sa mi pre vás získať až päť novučičkých kníh. Ak chceš mať jednu z nich do Vianoc doma, napíš do komentárov pod tento článok prečo (ako býva u mňa zvykom). Najlepšie, ak tak urobíš do nedele, 16.12.12018. Päť z vás náhodne vyberieme.
(Knihu Prvé príkrmy už prosím nepýtaj, rozdali sme ju šťastným žienkam!)
Príjemné prikrmovanie!
Anettka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka)
Vďaka Lenke Mančíkovej zo stránky Zdravé pečenie už teraz vieme, ako sa časom môžeme doma dopracovať z múky a vody k nádhernému chrumkavému kváskovému chlebu ako od skutočného pekára (pozri sem).
Lenka Ti teraz v úplne novej časti seriálu Pečieme z kvásku na príklade receptu na makovú babku vysvetlí, ako funguje pečenie sladkého kváskového koláča.
Okrem iného sa dozvieš:
- v čom sa líši príprava chleba od prípravy sladkého koláča,
- ako prebieha kysnutie a prečo cesto prekladať,
- kedy je cesto pripravené na pečenie,
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu
Ak si sa ešte stále nerozhodla pre domáci kváskový chlieb, alebo hľadáš, ako ten svoj zlepšiť, je tu pre Teba ďalšia časť seriálu Pečieme z kvásku. Pozeráš sa v ňom priamo na ruky odborníčky!
Doteraz Ťa Lenka Mančíková naučila, ako kvások založiť a zabezpečiť, aby nezahynul. Teraz Ti ukáže, čo treba urobiť pred tým, než si zamiesiš cesto na chlieb.
Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu (práve čítaš)
Dievčatá, môj videorecept na mäsovú roládu pre víkendovú návštevu nájdete na Facebook-u Dobrého jedla tu: https://www.facebook.com/naozajdobrejedlo/video...
Dobrú chuť!
Mama, mňam (časť 1.: Polievka)
Jana Malaga je okrem iného iniciátorkou projektu Mama, mňam, ktorému sa podarilo v knižnej podobe vydať rovnomennú knihu 101 receptov určenú rodičom strateným v spleti protichodných odporúčaní ohľadom výživy a prvých príkrmov ich ratolestí.
Recepty na prvé príkrmy a neskôr aj skutočné jedlá zostavili slovenské blogerky pod odborným "dohľadom" a mentoringom výživovej poradkyne Silvie Horeckej.
Dnes si dovolíme začať prvým zo série videí, v ktorých budeme postupne prinášať recepty a techniky prípravy jedál pre naše najmenšie deti. Sleduj Janku Malagu a ďalšie blogerky a získaj lepší prehľad o tom, čím nakŕmiť hladné krky Tvojich drobcov.
_________________
Ak si chceš pre seba ukoristiť jednu z kníh Mama, mňam, napíš do komentárov pod tento článok svoje skúsenosti alebo obavy spojené s príkrmami a prvými jedlami svojich detí. Môže ísť aj o tip, nápad alebo námet pre mamičky z Modrého koníka alebo Janku Malagu.
(Kniha si už našla novú šťastnú majiteľku, gratulujeme!)
Dievčatá, ak chcete zažiariť netradičným vrstveným syrovým koláčom (cheesecake-om), v mojom albume naň nájdete recept tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
Okrem toho samozrejme nájdete v albume aj "more" ďalších inšpirácii.
Ahoj kočky 🐱! Ak hľadáte nápady na víkendové pečenie 🎂, skúste nakuknúť do môjho albumu Inšpirácie. Už teraz tam je vyše 100 dezertov a stále pribúdajú nové. Ak budem vedieť, rád a rýchlo poradím, upozornenia čítam často. Album nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
Dievčatá! Stovky inšpirácií na víkend a týždeň aj s receptami nájdete v mojom albume Inšpirácie tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
Kočky, milovníčky maku a marcipánu! Skvelý koláčik od Maťky z blogu Dulce de Leche: http://www.dulce-de-leche.eu/2017/11/marcipanov...
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb
Zrodenie chleba je rovnako vzrušujúce ako otváranie vianočných darčekov. Až do poslednej chvíle nie je úplne jasné, ako to dopadne. No keď vydarený chlebík vyklopíš a rozkrojíš, zaleje Ťa pocit radosti a zadosťučinenia.
V seriáli Pečieme z kvásku sme sa práve dostali k jeho záveru. Lenka Mančíková zo Zdravého pečenia Ti "ručne stručne" vysvetlila všetko, čo potrebuješ vedieť o pečení domáceho kváskového chlebíka. Nie je to až také náročné, však?
Lenka, ďakujeme!
V závere sa ešte dozvieš o:
- tom, ako rozoznať dobre upečený chlieb,
- krájaní a skladovaní chlebíka,
- možnosti ďalšieho vzdelávania v "kváskovaní".
Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba
Je uspokojujúce žiť v domácnosti s vedomím, že nie ste odkázaní na kúpu "supermarketového" chlebíka. Áno, aj nám chutí chrumkavý zemiakový chlieb z obchodu, no tomu domácemu kváskovému sa chuťou a výživovou hodnotou iba ťažko vyrovná.
Ak sleduješ seriál Pečieme z kvásku, tak vieš, že Lenke Mančíkovej zostáva už iba vyklopiť nakvasený chlebík na plech a upiecť ho. Tak do toho!
V piatej časti sa dozvieš o:
- tom, ako preniesť nakvasený chlebík z ošatky na plech,
- dôležitosti horúceho plechu s vodou v rúre,
- teplote a dĺžke pečenia chleba.
Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku:







