Mám dieťa v karanténe. Ako sa nezblázniť z varenia?
OK. Deťom zavreli školu a zostávajú na týždeň, dva alebo viac doma. So mnou, otcom alebo kýmkoľvek iným. Doteraz ich ako-tak zasýtili školské jedálne, ale čo im teraz budem celý deň variť ja?

________________________
Mnoho ďalších inšpirácii, až 600, nájdeš v mojom albume tu:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/.
________________________
Článok Ti dá odpoveď na tieto otázky:
- ako zabezpečiť jedlo a varenie pre deti na celý deň?
- ako nakúpiť na celý týždeň jedným alebo dvoma nákupmi (aj na internete)?
- ako pridať vitamíny do ich jedla tak, aby si to ani veľmi nevšimli?
- ako sa z toho nezblázniť alebo ako variť rýchlo a lacno?
Pozri si krátke video:
Vzorové jednoduché vzorové obedové menu na celý týždeň (ďalšie nápady na raňajky a večere nájdeš nižšie):
________________________
Toto menu, samozrejme, dokážeš pokojne "roztiahnuť" aj na dva týždne, ak bežne varíš na dva dni dopredu.
________________________
NAKÚP, ak už nemáš
- celé kura alebo dve, rôzna koreňová zelenina, cesnak, zemiaky, ryža, cestoviny niťovky,
- obľúbené cestoviny, paradajkový pretlak alebo lúpané paradajky v konzerve, pesto, syr na strúhanie,
- hovädzie rebrá a kosti na vývar (aj do mrazničky), ďalšie mäso na víkend, slanina,
- čerstvá obľúbená zelenina, kvasená kapusta, sterilizovaná zelenina (uhorky),
- mrazená alebo čerstvá zelenina do polievky (brokolica, karfiol, hrášok, kukurica),
- mleté hovädzie alebo bravčové alebo mix (alebo to z mrazničky necháš deň - dva rozmraziť v chladničke), šošovica alebo iné strukoviny,
- obľúbené (málo sladené) muesli, jogurty (tvarohy), citróny, banány, med,
- vajcia, maslo, dobrá šunka a plátkový syr,
- kuracie krídla a pečeň na neskorší vývar (aj do mrazničky),
- údené mäso a chren.
________________________

PONDELOK (kura alebo hovädzie varíme prvé podľa dátumu spotreby, aby nestálo v chladničke)
- raňajky: Krupicová kaša s mrazeným lesným ovocím a medom.
- polievka: Kurací vývar. Naporciuj kura na prsia, stehná a chrbát s krídlami. Chrbát, krídla a odrezky zalej studenou vodou, priveď k varu, nečistoty zozbieraj z povrchu lyžicou, pridaj koreňovú zeleninu, soľ, celé korenie a bobkový list a pomaly var 90 minút. Sceď, zeleninu nakrájaj a podávaj polievku s uvarenými niťovkami.
- hlavné jedlo: Kuracie prsia so zemiakovou omáčkou nakyslo. Osmaž v hrnci na rozpálenom oleji posolené kuracie prsia (aj s kožou) zo všetkých strán, z hrnca vyber. Pridaj tuk, vhoď nasekanú cibuľu, cesnak, bobkový list, celé korenie, nakrájané ošúpané zemiaky, vráť kura naspäť, prilej trochu vody (prsia môžu vytŕčať), priveď k varu, hrniec prikry a zemiaky uvar (mäso už bude). Vyber mäso, bobkový list, korenie a časť zemiakov, zvyšok pomixuj do omáčky a dochuť soľou a octom. Mäso nakrájaj a podávaj s omáčkou.
Časť zemiakov môžeš nahradiť tekvicou alebo špenátom (ten pridávaj na konci varenia).
- večera: ak nezvýšilo z obeda, tak ľahké jedlo (inšpirácie dolu).
________________________
UTOROK (pečieme zvyšné stehná)
- raňajky: Jogurt a poctivé muesli alebo jemne osladený tvaroh.
- polievka: Strúhaná zeleninová (s vajíčkom). Do vriacej osolenej vody (alebo zriedeného vývaru zo včera, ak ešte máš) vhoď nastrúhanú koreňovú zeleninu, kúsky brokolice, karfiolu, hrášok, kukuricu (aj mrazenú), povar tri minúty, stíš plameň a ak chceš, vlej do mierne bublajúcej polievky rozmiešané vajíčka. Dochuť soľou, dobrým olejom alebo výpekom z kuracích stehien. To pomôže.
- hlavné jedlo: Pečené kuracie stehná so zeleninou, ryžou a šalátom. Stehná a nahrubo nakrájanú koreňovú zeleninu spolu premiešaj s olejom a soľou, vlož do malého plechu alebo zapekacej misy (stehnami navrch), podlej pohárom vody a upeč pri teplote 180 - 200°C asi 45 - 60 minút. Uvar prepláchnutú ryžu s celým cesnakom, soľou a bokovým listom (na 500g bielej ryže bude treba 900g vody). Podávaj s obľúbenou čerstvou zeleninou.
Namoč šošovicu na zajtra do studenej osolenej vody.
________________________
STREDA (treba ešte minúť mleté mäso alebo kura)
- raňajky: Sardinková nátierka s chlebom alebo pečivom, čerstvá zelenina. Vymiešaj trochu zmäknutého masla, pridaj popučené sardinky, horčicu, soľ, korenie (ak chceš). Ešte si nezačala "kváskovať"? Možno treba začať. Pozri na tento seriál:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/article/pecieme-z-kvasku-cast-1-zalozenie-kva-oo9odf/
alebo pozri na toto video:
- polievka: Šošovicová polievka. Namočenú šošovicu prepláchni, zalej studenou vodou, pridaj malé nakrájané zemiaky, bobkový list, cesnak, soľ. Var do zmäknutia. Dochuť octom, kyslou smotanou (najprv ju zrieď teplou polievkou = temperuj, nech sa nezrazí, a potom vlož do polievky), mliekom, podľa zvyku a chuti.
- hlavné jedlo: Mäsové karbonátky. Trochu staršieho chleba bez kôrky nakrájaj a zalej mliekom (vývarom, šťavou z polievky - aj šošovicovej, ...). Mleté mäso premiešaj s opraženou cibuľou a cesnakom, chlebom, soľou, korením, bylinkami, vajíčkom. Vytvaruj karbonátky (ak chceš, obal v strúhanke, zachytí šťavy) a opeč na oleji (ak máš mäsový teplomer, vnútorná teplota karbonátky by mala byť 71°C, to stačí). Podávaj napr. s chlebom, čerstvou zeleninou, ryžou zo včera, sterilizovanou zeleninou, horčicou, kvasenou kapustou.
________________________

ŠTVRTOK (konečne špagety)
- raňajky: Ham and eggs (hemendex) alebo praženica, zelenina, chlieb.
- polievka: Hráškový krém s chlebom a vajíčkom. Na masle osmažíš kuracie krídla, pridáš cibuľu, cesnak, soľ, bobkový list, zaleješ vodou a varíš asi 30 minút. Krídla vyberieš, mäso oberieš. Tekutinu privedieš k varu, vhodíš mrazený hrášok. Privedieš k varu, odstavíš, rýchle schladíš v studenom vodnom kúpeli. Väčšinu polievky pomixuješ, dochutíš. Podávaš s obratým mäsom, vajíčkom natvrdo alebo aj chlebom (krutónmi).
- hlavné jedlo: Cestoviny s červenou omáčkou (alebo pestom). Pretlak povaríš so sladidlom (med, cukor), soľou, korením, sušenou bazalkou, oreganom a bobkovým listom (lúpané paradajky predtým trochu pomixuj). Špagety alebo iné cestoviny uvar podľa návodu, sceď, podávaj s omáčkou, pestom alebo syrom.
Pozrite si cestovinové video s Katarínou Krnáčovou (Úlomky ženy):
________________________
PIATOK (ďalší vývar)
- raňajky: Vajíčková nátierka s maslom alebo krémovým syrom, zelenina.
- polievka: Ďalší vývar z odložených kuracích krídel a pečeňové halušky. Vývar ako predtým. Pečeň zhruba očisti a pomixuj dokrémova (bude vyzerať ako jahodové pyré). Vyšľahaj trochu zmäknutého masla do peny, postupne pridaj 2 vajcia pri izbovej teplote (ináč sa zrazí maslo, no teraz to nevadí). Pridaj pečeňové pyré, soľ, korenie a toľko krupice alebo hrubej múky, aby sa vytvorila polotuhá zmes (ešte nasiakne vodu). Pretlač cez haluškovač do osolenej vriacej vody (ja vždy najprv otestujem jednu halušku).
- hlavné jedlo: Segedínsky guláš. Veľa. Úplný recept v komentároch tu:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/32736370/
________________________

SOBOTA (cesnak a chren)
- raňajky: Skús zapekačky. Je to zábava. Sprav obložený chlieb (kváskový?) so šunkou, syrom, maslom, môžeš pridať horčicu, kečup, pesto, paradajky, čili pre seba, korenie, kyslé uhorky, ... podľa chuti. Priklop ďalším plátkom chleba, polož na rozohriatu panvicu bez oleja a pritlač zhora inou panvicou, hrncom, rajnicou (vždy sa dá niečo vymyslieť). Otoč a opeč aj z druhej strany na miernom plameni (teplo sa pomaly dostane do stredu chleba a roztopí syr). Mňam.
- polievka: Cesnačka z karfiolu (aj z mrazeného). Tu mám recept z roku 2016 s medvedím cesnakom. Ak ho nemáš, jednoducho do polievky pretlač strúčik cesnaku:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/message/gastrotip-14-kremova-cesnacka-bez-smo-ufry5q/
Ak nechceš karfiol, uvar deťom parádnu paradajkovú polievku z pretlaku.
- hlavné jedlo: Horniacke "nakyslô". Životabudič. Inak povedané, tradičné slovenské pho (obľúbená vietnamská polievka). Opäť všetko hoď do veľkého hrnca a nechaj variť bez mihutia oka. Budeš potrebovať bravčové mäso, kúsok údeného, šťavu z kyslej kapusty, celé zemiaky, jednoduché domáce cestoviny, chren, koreňovú zeleninu. Všetko z hrnca sa zje. Vydrží niekoľko dní v chlade.
Viac tu:
________________________

NEDEĽA (ak zostali suroviny, dáme ich dohromady)
- raňajky: Ak sa dá, miešané raňajky pre celú rodinu. Zaslúžite si to. Pridaj chlieb vo vajci, ak máš starší chlieb.
- polievka: Určite ďalší vývar, tentoraz hovädzí. To isté, ako pri kuracom, no tentoraz najprv upeč hovädzie mäso a rebrá v rúre pri teplote 220°C dohneda. Stačí 30 - 45 minút (ak začneš s mrazeným mäsom, o 15 minút viac). Vytopený tuk zlej do misky (bude sa hodiť neskôr), kosti vlož do hrnca, usadeniny v plechu zalej vodou a oškrab (ak nie sú čierne a spálené) a vlej do hrnca ku kostiam, zalej vodou a var so zeleninou ako kurací vývar, no 3 - 4 hodiny.
- hlavné jedlo: Živánska. Jednoducho všetko premiešaj dohromady (zelenina, kúsky slaniny, nakrájané mäso - napr. morčacie stehná, zemiaky, olej alebo tuk z vývaru, bylinky, korenia). Zabaľ do hliníkovej fólie vystlanej papierom na pečenie (zabráni kontaktu s hliníkom a aj pripáleniu k nemu) a peč pri 200°C 45 - 60 minút. Mňam!
Viac tu:
Žiaden živočíšny tuk nevyhadzuj, bude sa hodiť!
________________________

DEZERTY:
- Mrkvová bábovka, napr.:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/31775617/,
- Pečené buchty:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/33589591/
- Bublanina s makom:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/31955289/
- Tvarohový krém s višňami:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/36228420/
- Jablkové pité:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/36220674/
- Jednoduchá bezlepková roláda:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/34333609/
- Ľahký čokoládový cheesecake bez múky:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/31873617/
Omnoho viac dezertov tu:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/
________________________

ČO EŠTE NAPRÍKLAD NA RAŇAJKY:
- starší chlieb vo vajci,
- nátierky: avokádová, bryndzová, tuniaková,
- sladké raňajky: palacinky, ovsené lievance, vafle,
- hrudkový tvaroh s banánom, jemne osladený,
- ovocné pyré s piškótami (fakt výnimočne),
- muesli s mliekom,
- párky, párok v rohlíku pre zábavu.
________________________
ČO EŠTE JESŤ NA VEČERU:
- vždy prebytky, ak je to možné, ideálne polievky,
- pečivo alebo chlieb s nátierkou neurazí,
- rôzne kaše z mlieka alebo náhrady (ovsená, pšenová, pohánková),
- volské oko so zeleninou,
- čo bolo na obed premeň tak, aby z toho bolo "nové" jedlo, napr. ryžu so zemiakmi na rizoto.
________________________
Nauč sa piecť DOMÁCI CHLIEB, ak to ešte nevieš.
Ak máš čas a chuť, peč z kvásku (výživnejší a chutný chlieb).
Základný recept:
500g chlebovej múky (postupne nahraď ražnou, špaldovou, ...)
300g vlažnej vody (vždy 60% z množstva múky)
10g soli (vždy 2% z množstva múky)
Droždie na 500g múky
Riadne spolu vymies. Nechaj prvýkrát nakysnúť, vytvaruj, nechaj druhýkrát nakysnúť, peč pri 220°C do krásy. Recept možno upraviť na milión spôsobov. Pridaj bylinky, korenia, sušené paradajky, olivy, strúhané uvarené zemiaky, ...
Seriál s Lenkou Mančíkovou o pečení z kvásku na mojom Youtube kanáli začína tu:
https://www.youtube.com/watch?v=3DXAPYKnjM0
________________________
Prajem Ti veľa trpezlivosti a nápadov v tieto náročnejšie dni!
Ľuboš.
Odporúčame
Super 👍
Presne ako pise @ichbinich 🙏😂 "diky bodu za ty dary"😘
Aj ked pruser, mne sa po pol roku mimo dom vratil junior a vyzaduje taku echt staru domacku kuchynu (aspon mojej generacie), teda za sebou mam salat a rezne, strapacky, moravske kolace. V poradi je svieckova, segedin, bryndzaky (poziadavka je aspon 3 dni🤤), granadir, vepro-knedlo-dokelo, zemiakove placky....a potom uz hadam siahnem po niecon rychlom a odlahcenom😂🙏
...a este dodavam, SKVELE SPRACOVANE👏👏👏👏👏👍🔝
@ddaassuullaa Ďakujem! Vidím, že Ty máš vo všetkom jasno aj na dva týždne dopredu. 😲
@ddaassuullaa
Take pôstne si pyta 😀
Ale teda mas co robiut, same dobroty, ale nie take lavou zadnou...
@ichbinich on sa chudak postil pol roka. Nejedol zemiaky, normalne flakoty masa, ako je nauceny. No a kedze som naozaj priviazana doma, tak sa mozem realizovat😂 to este budeme vypekat, lebo tak to vyslo, ze v piatok sa oficialne z teenagera stane dospelak. Tak tu by bodol napad na nejaku tortu, mne zdochli myslienky ako som.doma😂
@ddaassuullaa
Tak nech si povie, aku tortu chce 😉
A potom pekne oslavte! 🎉
@lubos akotovazne? Zeny nevedia varit? 🙄😳 To ze je dieta doma? Ako ked chodi do ms/zs sa doma nevari? A nakupuje sa castejsie ako raz za tyzden? No som rada ze som vychovana a naucena nakupovat raz mesacne a zeleninu ovocie 2-3x mesacne.... Varim na 2-3dni ,nie kazdy den.... Toto ma dost zarazilo ze sme v dobe kedy sa treba pototo ked by mal byt nuekto doma zavtety 14dni.....
@lucinkab Ahoj! Je super, že máš nastavený režim. Chválim. Článok je možno určený pre ulietané ženy, ktoré navyše pracujú na plný úväzok a zostali nečakane doma. Sú zvyknuté spoliehať sa cez týždeň na školskú stravu, ktorá často poskytuje jediné teplé jedlo dňa. V mojom okolí sú ženy zaskočené situáciou a horšie zvládajú pobyt zdravých detí doma v izolácii. Manželka tiež pracuje z domu a riešime podobnú situáciu. Možno sa vieme navzájom inšpirovať. Aj od Teba.
Zvláštne. My inak cez týždeň takmer nevarime lebo sa stravujeme v práci a dieťa v škôlke.
Ale teraz sme tiež povinne doma...A keďže mám home office, neviem si predstaviť každý deň chystať jedlo.
V pondelok som uvarila jednu krémovu brokolicovu a bude na tri dni, spravila hrniec ryze, jeden deň orestovala pecienku, druhý deň z nej bude rizoto,...rybacia nátierka tiež musí vydržať aspon troje raňajky...ovsenu kašu tiež robím do viacerých misiek a je aj na olovrant aj na druhý deň na raňajky.
By som sa musela zblázniť variť každý deň....
@lubos No ved...A ešte fakt odporúčam navariť za hrniec napríklad gulášu, a po dozickach zmraziť. Ja mam v mrazničke napríklad aj drzkovu, pľúcka na smotane a knedlu 😊 a kopu ďalších hotových jedál, ktoré v prípade núdze len vyberiem a prevarim. A mrazený hrášok a pohárik pesta, geniálna 5 minútová polievka...pripadne mrazené pirohy a podobne.
@ivlo my sme zas masozravci....ked len kustik mäsa do jedla...ale fakt skoro každý deň. Šunka, slanina, ryby...veľa rýb...Sme traja ale jedno kura sa mi neoplatí piecť, lebo na druhý deň nemáme čo jesť 😂😂😂takže keď koleno, tak aspoň dve...keď kura, aspoň dve plus ďalšie dve tri nohy...A keď hovädzie...tak aspoň pol kila na tatarak 😂
Ja som kúpila tri kurata a naporcovala do mrazaku na chrbty prsia stehna.. jeden obed sú dve stehna a dve kridla plus ryža najedol sa aj chlap, nemame každý deň mäso polievku každý deň ale vydrží väčšinou dva tri dni.. Ale takto my fungujeme aj bez korony,.. jediný problém je že niektoré jedlá zohrievane dva x a viac mi nerobia dobre ani mužovi preto častejšie varím .. iné bude fakt keď budem v robote ale plán je ako to robila mama keď budem doma navariť na dva tri dni hlavne nech deti majú aspoň teplú večeru. A inak vývar je super keď sa zmiešaju bravčové kosti s kuracimi alebo hovadzie kuracie.. a varím dlhšie ako 90min..
@katarinka134 ahoj, ďakujem za komentár! Všetko dobré!
Nie všetky môžu vziat OČR a vyvarat ale len typy jedál sup do hrnca a var sa same
Ja som z tých, ktorá doma často nevarí, všetci sme sa vždy cez týždeň prestravovali buď v škole (dieťa), my v meste. A ešte k tomu neznášam varenie. Vďaka za albumy, určite ma k niečomu inšpirujú 😊 za mňa konečne na tej ploche niečo k čítaniu 😊
@miss_pavlova ďakujem! Prajem veľa úspechov!
@lubos
@brontvajka
@surriana
@eliska13
No ja ked som robila som varila vzdy ,do prace si s muzom nosime aj keddieta jedlo v ms vzdy bolo.doma navarene...no dnesne deti poznaju iba pizzu,mc donald,hranolky a langos ....vsetko polotovar alebo z fastfoodov...vidim to aj v nasej ms,deti nepoznaju zeleninu....nic.. moja ma 6r a vie navarit 2polievky a 1hlavne jedlo...zeny zobudte sa!
@eliska13 no...niekto nevari...ved načo?
Ja aj manžel aj dieťa mame teple jedlo v praci/škôlke.
Dieťa na raňajky neje nič, lebo ešte nie je hladné o 6 a o 8 už majú v škôlke chlebík a o pol 4 ešte jedia.
Manžel si dá dva rožky, jogurt a ide do roboty.
Ja si zmixujem nejaký jogurtovo proteinovy šejk a bežím.
Na večeru si spravíme bud praženicu alebo varené vajíčka, chlieb s nátierkou...proste "nevarene". Maximálne niečo zapečené v rúre, alebo pizzu z donášky keď veľmi chceme maškrtiť.
Cez týždeň sme spolu doma cca od pol 6, o 8 už je dieťa vo vani a Okolo pol 9 ho ukladám spať. Spratat kuchyňu vyložiť práčku, zaplatiť nejaký šek, pripraviť veci na zajtra...sprcha... a o 10 sme radi ze sme v posteli. A 5:20 mame už prvý budík, lebo manžel o 6 odchádza.
Povedz mi kedy by som v týždni varila...keď chceme trošku aj s malým byť...
Varíme len cez víkendy a tak aby bolo na pondelok /utorok do prace. A od stredy v kantine.
Ďakujem za nové inšpirácie. Jasné, že každý máme iné chute, pre niekoho veľa mäsa. Sú to dobré inšpirácie, ako môžeme využiť ďalšie potraviny a zaradiť niečo nové do jedálnička. Ja som sa inšpirovala v rozložení, nech viac striedam slané, sladké raňajky... viac nátierky, ktoré zabúdam... A nové polievky. Lebo polievky sa mi zdá, že dookola tie isté. ... Tiež pracujem, nestíham, ale momentálne sa všetko doma točí okolo jedla..
@lubos a presne s tým teplým jedlom, tiež viac zaradzujeme do jedálnička, aj teplé večere. ... U nás polievky viac tie hustejšie, cícerová, fazuľová, šošovicová, zemiaková na kyslo... tie sú top. Vývar deti nejak nemusia, tak sa prispôsobujeme.
Ale zistila som, že sme narobili zbytočne zásoby cestovín, lebo deti sa ich nejak objedli. Teraz nahrádzame čerstvými zemiakovými šúľancami, granadírom, haluškami,...
Ďakujem, podobne prajem veľa zdravia.
Začni písať komentár...



Aj bez karanteny a obmedzeni super tipy a isnpiracie, vdaka! ❤👏