icon
avatar
lubos
2. apr 2019
1906 

Špargľa, kráľovná jari

Špargľa je v nemecky hovoriacich krajinách považovaná za kráľovskú zeleninu. Jej pestovanie a predaj viedli zakladateľov spoločnosti Asparagus až do Veľkých Levár a Kútov, kde už niekoľko rokov pestujú bielu aj zelenú špargľu a jahody, celú úrodu v bio kvalite. V rovnakej kvalite ponúka špargľu z Dunajského Klátova i spoločnosť Búšlak oil.

Veľká časť úrody končí na stoloch v zahraničí.

Dominantou obce Veľké Leváre je kostol Mena Panny Márie z roku 1723.

Dunajský Klátov je zase známy svojim vodným mlynom na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja.

Biela špargľa sa pestuje v riadkoch pokrytých tmavou a svetlou fóliou.

Zberom špargle nás previedol brigádnik Andrej.

Pozrite si nasledujúce kratučké video o zbere a následnom balení špargle (1:40 min.).

V Levároch okrem bielej špargle ekologicky pestujú aj jahody, pod fóliovníkmi aj holým nebom.

Prenosné fóliovníky pokrývajú významnú časť jahodových polí.

Jahody z fóliovníkov možno očakávať, podľa počasia, už v prvej polovici jari (druhá polovica apríla).

Uprostred každého fóliovníka sa nachádza papierový domček pre čmeliaky.

Viac o príprave a varení špargle sa dozviete v súvisiacom článku: Špargľa, kráľovná jari (postup a inšpirácie).

S pozdravom,

Ľuboš.

...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

#lubosovakuchyna #spargla

avatar

Dakujem za clanok, skoda ze prevazna cast konci v zahranici... Tesim sa na samozber 🙂

Odpovedz
8. apr 2016
avatar
lubos
autor

@zuzka38 pri samozbere sa zrejme stretneme... 😉

Odpovedz
8. apr 2016
avatar

skvelý článok... som milovníčka šprgle, už som sa nevedela dočkať apríla... ale takto som si "záhony" špargle nepredstavovala

Odpovedz
12. apr 2016
avatar
lubos
autor

@carrie4 veru, špargľa nie je veľmi známy druh na pestovanie na Slovensku. Zelená sa sadí do zeme vyššie a neprikrytá, stonky vykúkajú zo zeme do slnka.

Odpovedz
13. apr 2016
avatar

vratili sa spomienky..2r zberu spargle v Nemecku...

Odpovedz
13. apr 2016
avatar
lubos
autor

@jarmila2010 "spargelspinne" 😉

Odpovedz
13. apr 2016
avatar

ahojte, aj ja pravidelne okupujem tento stánok, vždy čakám na špargľové zahájenie sezóny

Odpovedz
13. apr 2016
avatar
lubos
autor

@017zuzana ja nakupujem od obchodníkov na trhoch a v obchodoch. Najradšej tenšie stonky.

Odpovedz
13. apr 2016
avatar

a kedy je otvorena podpikova predajna, hlavne teda na spardlu?

Odpovedz
13. apr 2016
avatar
lubos
autor

@mimikas 08:00 - 18:00, Po - Ne, celú sezónu.

Odpovedz
13. apr 2016
avatar

@lubos krasny pozdrav z Nemecka🙂 zijem tu v Schrobenhausene,mame tu sparglu takmer pred domom.Pravdupovediac,dam si ju malokedy🙂

Odpovedz
13. apr 2016
avatar
lubos
autor

@stellamaris ďakujeme! Dnes som 1x kúpil aj zelenú. Špargľa je prvým pestovateľským zázrakom jari a sezóna je veľmi krátka, tak šup-šup. Veľa zdaru prajeme!

Odpovedz
13. apr 2016
avatar

@lubos Neurobíš nejaké video o tom, ako špargľu pripravovať, k čomu sa to hodí ako príloha alebo do čoho sa to dáva, nejaké inšpirácie?

Odpovedz
14. apr 2016
avatar
lubos
autor

@trisp spravím.

Odpovedz
14. apr 2016
avatar

ja som robila včera zaečenú so šunkou, slaninkou a syrom Niva...len sa zaprášilo

Odpovedz
14. apr 2016
avatar

velmi rada robim spraglovy salat, ovarit sparglu (tak 5 min) a krabie tycinky (tak 1 min), nakrajat salat (kludne ladovy), vsetko spolu zmiesat a poliat dresingom (olivovy olej, sol, cierne korenie, citornova stava).. pripadne doladit zeleninou aku mate radi.. 🙂

Odpovedz
14. apr 2016
avatar
lubos
autor

@luvis ďakujeme za tip!

Odpovedz
14. apr 2016
avatar

Akurát si ju robíme 🙂

Odpovedz
17. apr 2016
avatar

Ano pestuje sa aj u nas v Kutoch.Tento tyzden mi svokor priniesol plnu tasku 😊

Odpovedz
1. máj 2016
avatar
lubos
autor

@katarinka289 čo s tou plnou taškou urobíš?

Odpovedz
1. máj 2016
avatar

@lubos Urobila som polievku.Zvysok ocistim,obvarim a zamrazim

Odpovedz
2. máj 2016
avatar
lubos
autor

@katarinka289 máš páčik (like) 🙂

Odpovedz
2. máj 2016
avatar

Ja som robila dnes klasiku s holandskou omackou a pecene zemuaky v rure

Odpovedz
15. apr 2017
avatar

@lubos špargľu som prvý krát okoštovala pred 17 timi rokmi a práve v Nemecku.Podávali ju so zemiakmi a krémovou omáčkou...veľmi mi chutila😉 ...priznám sa,že ju bežne nekupujeme ale asi to zmením😉

Odpovedz
16. apr 2017
avatar
lubos
autor

@dankaa78 Tak to máš úžasnú pamäť... 😲 V sezóne je iba chvíľku, tak jej daj šancu. Všetko dobré prajem!

Odpovedz
17. apr 2017
avatar

Jej, ja tam bývam 🙂

Odpovedz
28. apr 2017
avatar
lubos
autor

@limoncino Tak to máš šparľu každý deň. 😝

Odpovedz
28. apr 2017
avatar

Na spargelhofe som jedla krémovu polievku a taku obvarenu podobne ako keď u nás zavaras uhorky, plus nato trochu oleja, bolo to ako šalát.. Inak ta robota jw makacka.. Sme sa vždy smiali, že solarium, fitnes3a ešte aj zarobíš 💪💪

Odpovedz
16. apr 2018
avatar

@zuzka38
@lubos samozber spargle? Ak áno, kde sa dozviem bližšie info, ďakujem.

Odpovedz
16. apr 2018
avatar

Hej info o samozbere? Ja som špargľu objavila minuly rok a tento mi automaticky konci v košíku. Len má mrzí že v plaste zabalená bio 😒

Odpovedz
16. apr 2018
avatar
lubos
autor

@tatramatka
@aksal1 ahojte! Reč bola o samozbere jahôd, ktorý sa za priaznivých podmienok ročne koná. Treba ísť napr. na stránku asparagus.sk a zavolat si na číslo v kontaktoch.

Odpovedz
17. apr 2018
avatar

@lubos ahoj lubos, prosim ta, mas radu pre mna? xcem robit z bielej spargle polievku, ale bez smotany, ked dam vyvar hovadzi bude chutna? alebo mas tip ako ju dochutit?

Odpovedz
18. apr 2018
avatar
lubos
autor

@zuzka38 ahoj! Áno, vývar bude výborná alternatíva vody, keď je silný, prilej aj vodu, nech Ti úplne neprebije jemnú chuť špargle. Ja veľmi rád najprv osmažím cibuľu na tuku (sladká chuť k jemne horkej špargli), pridávam cesnak a k špargli na zahustenie aj 1 - 2 zemiaky alebo karfiol alebo uvarenú bielu fazuľu. Časť polievky vždy rozmixujem do krémova a trochu prílohy v nej nechám na kontrast. Ak treba nahradiť kyslú smotanu, pridám trochu citrónovej šťavy.

Odpovedz
18. apr 2018
avatar

@lubos velmi ti dakujem, cibulka, spargla, zemiak a hovadzi vyvar je to mnam. 15m.to mala aj s psenom

Odpovedz
18. apr 2018
avatar

Mnam chute mi robite. aj na jahody aj sparglu. Prvykrat som ju tiez ochutnala pred 17 rokmi (a neverim ze je to uz tolko) v Nemecku ☺ kremova sparglova polievka, s holandskou omackou a zapekana so sunkou a syrom a maslom...

Odpovedz
21. apr 2018
avatar
lubos
autor

@usjak každý kuchár sa teší na špargľu, pretože je jasným znakom príchodu jari, jahôd, čerešní, hrášku, nových zemiakov, reďkovky, jarnej cibuľky, ...! Hurá, koniec škrobovej koreňovej zelenine! Špargľa, šunka a holandská omáčka je naozaj úžasná kombinácia...

Odpovedz
21. apr 2018
avatar

Špargľa je moja láska 😍 hlavne zelená, tú si robíme častokrát len tak, opraženú s vajíčkom. Mňam. 😊

Odpovedz
21. apr 2018
avatar

@lubos ahoj len ťa poopravim- až do Veľkých Levár 😉

Odpovedz
30. apr 2018
avatar
Komentár bol odstránený
avatar
lubos
autor

@adrewow ďakujem, opravím.

Odpovedz
30. apr 2018
avatar

Mnam, vdaka za info o samozbere jahod takto skoro;)

Odpovedz
2. apr 2019
avatar
lubos
autor

@isabellaa Určite sa treba predtým aspoň telefonicky informovať, nie vždy sa samozber aj uskutoční...

Odpovedz
2. apr 2019
avatar

Milujem sparglu. Dnes som robila roladu zo zelenej. Odporucam. Listkove cesto, kecup, pizzove korenie, sunka, syr a uvarena spargla, zrolovat, potriet vajcom a piect 👌

Odpovedz
25. apr 2019
avatar
lubos
autor

@justify ďakujeme za tip!

Odpovedz
25. apr 2019
avatar

zboznujem, ale neviem co s nou 🙂 tento blog mi aspon troska pomohol 🙂

Odpovedz
25. apr 2019
avatar

aka je cena spargle pri samozbere? dakujem

Odpovedz
29. apr 2019
avatar
lubos
autor

@lucopeda ahoj! Samozber špargle nie je poskytovaný, keď tak samozber jahôd, ale určite treba zavolať do prevádzky a informovať sa.

Odpovedz
29. apr 2019
avatar

@lubos ok vdaka

Odpovedz
29. apr 2019
avatar

Dobrý deň mám skúsení ľudí čo vedia zbierať sparglu keď

Odpovedz
11. apr 2020

Začni písať komentár...

sticker
Odošli