Špargľa, kráľovná jari
Špargľa je v nemecky hovoriacich krajinách považovaná za kráľovskú zeleninu. Jej pestovanie a predaj viedli zakladateľov spoločnosti Asparagus až do Veľkých Levár a Kútov, kde už niekoľko rokov pestujú bielu aj zelenú špargľu a jahody, celú úrodu v bio kvalite. V rovnakej kvalite ponúka špargľu z Dunajského Klátova i spoločnosť Búšlak oil.
Veľká časť úrody končí na stoloch v zahraničí.


Dominantou obce Veľké Leváre je kostol Mena Panny Márie z roku 1723.

Dunajský Klátov je zase známy svojim vodným mlynom na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja.

Biela špargľa sa pestuje v riadkoch pokrytých tmavou a svetlou fóliou.

Zberom špargle nás previedol brigádnik Andrej.
Pozrite si nasledujúce kratučké video o zbere a následnom balení špargle (1:40 min.).
V Levároch okrem bielej špargle ekologicky pestujú aj jahody, pod fóliovníkmi aj holým nebom.

Prenosné fóliovníky pokrývajú významnú časť jahodových polí.

Jahody z fóliovníkov možno očakávať, podľa počasia, už v prvej polovici jari (druhá polovica apríla).

Uprostred každého fóliovníka sa nachádza papierový domček pre čmeliaky.
Viac o príprave a varení špargle sa dozviete v súvisiacom článku: Špargľa, kráľovná jari (postup a inšpirácie).
S pozdravom,
Ľuboš.
...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Odporúčame
vratili sa spomienky..2r zberu spargle v Nemecku...
@jarmila2010 "spargelspinne" 😉
@stellamaris ďakujeme! Dnes som 1x kúpil aj zelenú. Špargľa je prvým pestovateľským zázrakom jari a sezóna je veľmi krátka, tak šup-šup. Veľa zdaru prajeme!
Ano pestuje sa aj u nas v Kutoch.Tento tyzden mi svokor priniesol plnu tasku 😊
@katarinka289 čo s tou plnou taškou urobíš?
@katarinka289 máš páčik (like) 🙂
Ja som robila dnes klasiku s holandskou omackou a pecene zemuaky v rure
Na spargelhofe som jedla krémovu polievku a taku obvarenu podobne ako keď u nás zavaras uhorky, plus nato trochu oleja, bolo to ako šalát.. Inak ta robota jw makacka.. Sme sa vždy smiali, že solarium, fitnes3a ešte aj zarobíš 💪💪
@tatramatka
@aksal1 ahojte! Reč bola o samozbere jahôd, ktorý sa za priaznivých podmienok ročne koná. Treba ísť napr. na stránku asparagus.sk a zavolat si na číslo v kontaktoch.
@zuzka38 ahoj! Áno, vývar bude výborná alternatíva vody, keď je silný, prilej aj vodu, nech Ti úplne neprebije jemnú chuť špargle. Ja veľmi rád najprv osmažím cibuľu na tuku (sladká chuť k jemne horkej špargli), pridávam cesnak a k špargli na zahustenie aj 1 - 2 zemiaky alebo karfiol alebo uvarenú bielu fazuľu. Časť polievky vždy rozmixujem do krémova a trochu prílohy v nej nechám na kontrast. Ak treba nahradiť kyslú smotanu, pridám trochu citrónovej šťavy.
Začni písať komentár...


Dakujem za clanok, skoda ze prevazna cast konci v zahranici... Tesim sa na samozber 🙂