nesvadbovoAMBASÁDORKA
    18. jan 2018    Čítané 1428x

    Koník spája - tak ako cukor, čaj a káva

    Tri deti, dve premotivované ambasádorky, hodiny času, cukrová diaľnica, litre čaju, veľa smiechu, dva chutné koláčiky, osem káv, tri prechádzky v kočíku a na konci úžasné spojenie chutí.

    To je v skratke náš deň. Ak sa chcete dozvedieť viac, uvarte si váš obľúbený čaj či kávu, odkrojte si z dobrého koláčika, zakuklite sa do teplej deky a poďte si tento deň vychutnať s nami.

    Ak ste na tom tak, ako my, káva, čaj a koláčiky pre vás predstavujú neodolateľnú kombináciu. Skrátka jeden bez druhého sú skvelé, ale keď sa spoja, zrazu je to iná liga. A tak v jeden zimný zasnežený deň prišiel nápad, spojiť svoje sily, poodhaliť niečo zo svojho súkromia a vtiahnuť vás prostredníctom fotiek do nášho sveta.

    Deň začal popradským a končil korunným. A medzitým bolo mnoho čarovných chvíľ. Tieto zábery nie sú hodiny stajlované, nie sú dokonalé, ale hlavne, nie sú umelé. Sú na ňom deti spokojné aj nespokojné. Šťastné a usmiate, ale aj unavené a urazené. Ženy bez skvelej vizáže, ale s vášňou pre to, čo robia. Sú tam rozsypané suroviny, deti bijúce sa o hračku, zapnutá telka, aby sme mali chvíľku čas a nosič, ktorý vôbec s ničím neladí, ale dieťatko je v ňom spokojné. Skrátka a jasne, sú odrazom bežných dní, presne takých, aké milujeme.

    Dali sme si odvážny cieľ, bez opatrovateliek a starých mám sa za pár hodín zoznámiť, porozprávať, posťažovať sa na problémy, ktoré o mesiac už upadnú do zabudnutia, vychutnať si dobrú kávu a upiecť a nafotiť dva dezerty. A čuduj sa svete, hoci sa stmievalo o pol štvrtej, ono nám to vyšlo 🙂.

    Inšpiráciou pre oba koláčiky boli naše obľúbené čaje od #popradske. Milujeme jablkovo škoricový čaj, a tak boli jablká a škorica základom rustikálnych galettiek. Úžasné na tomto dezerte je nie len to, že sa vám maslové cesto doslova rozplynie na jazyku, ale aj to, že ony majú byť tvarom nedokonalé. A aj vďaka tomu sú predurčené pre malé detské rúčky. Chalani sa nedali zahanbiť a my sme im len hovorili, ako na to. No nie je to úžasné, mať takýchto pomocníkov?

    Druhý koláč inšpiráciu čajom posunul ešte o úroveň vyššie. Rovno sme ho do neho pridali namiesto mlieka. A takto vznikla dekadentne čokoládová, neuveriteľne vláčna a earl grey-om prevoňaná bábovka. A keď si k nej dáte kopček šľahačky, posypete ju púdorvým #korunny cukrom a zapijete ju chutným espressom, tak garantovane zabudnete na akýkoľvek náročný deň a necháte sa unášať čarom tohto okamihu.

    A ak si chcete kúsok tejto, pre nás neopakovateľnej, atmosféry preniesť aj k sebe domov, na konci článku nájdete recepty otestované tými najprísnejšími jazýčkami.

    Tak nám dajte vedieť, či sa vám u nás páči a či si nás na virtuálnu návštevu do vašich domácností pozvete aj nabudúce 🙂

    Tento článok sme pripravili v spolupráci s Ivkou @lola777

    Ak máte chuť pridať sa ku skupinke venované korunnému cukru, nájdete nás tu: https://www.modrykonik.sk/group/10058/

    A ak si radi pochutnáte na popradských čajíkoch a káve, smelo sem: https://www.modrykonik.sk/group/9607/

    Pri príchode chalani "testovali terén" a rozhodovali sa, či bábätko bude mať dovolené vstúpiť. Avšak keďže im ešte nevie kradnúť hračky a robiť zle, dostala zelenú. Prvá potenciálna prekážka v spolupráci vyriešená 🙂 Mimochodom, sedia v stánku na predaj zmrzliny a či si vypýtate vanilkovú, alebo čokoládovú, dostanete arašidové chrumky 🙂

    Deň sme začali skvelou kávou, aby sme nazbierali energiu. To, že sukňa a kávovar majú rovnakú farbu je skutočne iba náhoda 🙂 Skúsili sme sa trošku pohrať aj s mliečnou penou a na konci sa nám už podarilo aj vytvoriť niečo, čo tvarom pripomínalo srdce!

    Ale keďže nie len kávou je človek živý, urobili sme si aj tento výborný Rooibos limetka. Okrem príjemnej atmosféry aj upokojil napäté nervy, ktoré sme trošku mali z tohto nášho nového projektového dieťatka.

    Tak, začiatok by sme mali, môžeme sa do toho pustiť. Niet nad to mať pri práci takýchto šikovných pomocníkov. Vďaka nim nám to šlo skutočne od ruky!

    Myslíme si, že deti do kuchyne patria. Oni to tam milujú, tak prečo im nedopriať ten pocit, že sú nápomocní? A či bude v koláčiku o lyžičku škorice menej a pár gramov cukru viac, nič sa nevyrovná tomu zapáleniu v detských očkách.

    No ale keď ich to prestane baviť, môže to dopadnúť aj takto :D Toľko cukru na zemi som asi nevidela v celom mojom živote, ale Sami bol asi pol hodinu tak tichúčko, že sme ani nevedeli, že ho máme 🙂

    Kým sa chalani zabávajú a M. spinká, my môžeme pokračovať:

    A zatiaľ čo chalani spolupracovali, moja malá M. potrebovala mať maminu pri sebe. A tu máte dôkaz, že pečenie sa niekedy skutočne dá zvládnuť aj jednou rukou 🙂

    Ale ak náhodou potrebujete ruky obe, je super mať pri sebe nosiť, vďaka ktorému je dieťa spokojné a mamina môže pokračovať v rozrobenej práci 🙂

    Nooo, vyzerá to tak, že máme hotovo:

    Ale medzitým nezabúdame ani na pravidelný prísun kofeínu. A vidno, že Sami už má toho kávového hučania plné zuby :D

    Tak, a toto je výsledok nášho snaženia. Dva skvelé dezerty inšpirované čajom, ktoré úžasne dopĺňa chuť a vôňa kávy.

                                               Jablkovo-škoricové galettky

    • hrnček hladkej špaldovej múky
    • 1 a pol hrnčeka celozrnnej špaldovej múky
    • 1/2 hrnčeka studenej vody
    • 230 g studeného masla
    • štipka soli
    • 3 PL trstinového cukru od #korunny
    • 1 kg jabĺk
    • hrnček trstinového cukru od #korunny
    • 2 PL škorice
    • šťavu z polovice citróna

    Príprava je rýchla a nepotrebujete k nej žiadne špeciálne náradie. Všetky suroviny na cesto premiešajte v miske alebo na silikónovej podložke na kompaktnú hmotu. Zabaľte do sáčku a odložte do chladničky aspoň na hodinku.

    Medzitým ošúpte jabĺčka a nakrájajte ich na plátky. Prisypte cukor, škoricu a citrónovú šťavu.

    Po vychladnutí cesta ho rozdeľte na 4 kúsky a z každého vyvaľkajte nepravidelnú placku. Na ňu navrstvite plnku, nechajte voľných iba pár centimetrov. Tieto zahnite ponad náplň a preneste na plech.

    Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 50 minút.

                 Dekadentná earl grey čokoládová bábovka

    • 1 a pol hrnčeka kryštálového cukru od #korunny
    • 3 vajcia
    • 125g masla
    • 2dl veľmi silného earl grey čaju
    • 2 hrnčeky polohrubej špaldovej múky
    • 2 čl kypriaceho prášku
    • štipka soli
    • 120g horkej čokolády (použili sme 52percentnú)
    • práškový cukor od #korunny na posypanie

    V mixéri miešame vajcia s cukrom aspoň 5 minút. Pridáme maslo izbovej teploty a postupne prilievame čaj a zmes múky, soli a prášku do pečiva. Nakoniec pridáme roztopenú čokoládu.

    Bábovku vlejeme do formy, ktorú sme dôkladne vymazali maslom a posypali kakaom a múkou a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 40 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do koláčika nevytiahneme čisté.

    lola777
    18. jan 2018    Čítané 699x

    Dve ambasádorky v akcii

    Alebo recepty na bábovku s EARL GREY čajom a "škaredé" jablkové koláče. 

    Bol posledný vianočný sviatok Troch kráľov, keď som uspala mladšieho, tata už v práci, starší na prázdninách u babinky, pustila si koledy, urobila Cappucino a dala sa na rozoberanie stromčeka, ktorý to víťazne dotiahol až do konca Vianoc, aj keď som tomu, ešte pred sviatkami, veľké šance nedávala. Keďže som si splnila sen a dala konečne živý stromček, len problém bol v tom, že mne, aj deťom /dobre, hlavne mne/ chýba jedna dôležitá vlastnosť a to TRPEZLIVOSŤ, mali sme ho ozdobený už 11.decembra. 

    Pomedzi rozoberanie a popíjanie kávy občas mrknem net, či nie je niečo nové, čo by zamestnalo moju kreatívnu myseľ. Keďže som lenivý, ale zároveň akčný typ /áno, aj toto spojenie je možné/, potrebujem stále niečo nové, čo by mňa, aj deti zabavilo. A v tom mi prišla jedna nesmelá interná správa od novej ambasádorky Korunného cukru a jej návrh na spoluprácu. Nápad sa mi veľmi páčil, aj keď v praxi som si to nevedela moc predstaviť. Prešlo len pár dní, raňajkujeme a zvoní  zvonček. 

    To už? Prišiel na mňa divný pocit... Nikdy sme sa my, ani naše deti nevideli, budeme si vôbec rozumieť ? Budeme schopné popri troch akčných deťoch niečo ,,hodnotné" aj  vytvoriť ? Ale v tom sme otvorili dvere a všeeetky obavy sa zrazu rozplynuli... Bolo to všetko tak spontánne, že som si pripadala, akoby sme sa poznali už 100 rokov. Celý deň úplna pohoda, smiech a radosť z toho, čo vzniká. Pozývame vás, prežiť ho spolu s nami. 

    Ak ste na tom tak, ako my, káva, čaj a koláčiky pre vás predstavujú neodolateľnú kombináciu. Skrátka jeden bez druhého sú skvelé, ale keď sa spoja, zrazu je to iná liga. A tak v jeden zimný zasnežený deň prišiel nápad, spojiť svoje sily, poodhaliť niečo zo svojho súkromia a vtiahnuť vás prostredníctom fotiek do nášho sveta.

    Deň začal popradským a končil korunným. A medzitým bolo mnoho čarovných chvíľ. Tieto zábery nie sú hodiny stajlované, nie sú dokonalé, ale hlavne, nie sú umelé. Sú na ňom deti spokojné ,aj nespokojné. Šťastné a usmiate, ale aj unavené a urazené. Ženy bez skvelej vizáže, ale s vášňou pre to, čo robia. Sú tam rozsypané suroviny, deti bijúce sa o hračku, zapnutá telka, aby sme mali chvíľku čas a nosič, ktorý vôbec s ničím neladí, ale dieťatko je v ňom spokojné. Skrátka a jasne, sú odrazom bežných dní, presne takých, aké milujeme.

    Dali sme si odvážny cieľ, bez opatrovateliek a starých mám sa za pár hodín zoznámiť, porozprávať, posťažovať sa na problémy, ktoré o mesiac už upadnú do zabudnutia, vychutnať si dobrú kávu a upiecť a nafotiť dva dezerty. A čuduj sa svete, hoci sa stmievalo o pol štvrtej, ono nám to vyšlo.

    Inšpiráciou pre oba koláčiky boli naše obľúbené čaje od #popradske. Milujeme jablkovo škoricový čaj, a tak boli jablká a škorica základom rustikálnych galettiek. Úžasné na tomto dezerte je nie len to, že sa vám maslové cesto doslova rozplynie na jazyku, ale aj to, že ony majú byť tvarom nedokonalé. A aj vďaka tomu sú predurčené pre malé detské rúčky.

    Druhý koláč inšpiráciu čajom posunul ešte o úroveň vyššie. Rovno sme ho do neho pridali namiesto mlieka. A takto vznikla dekadentne čokoládová, neuveriteľne vláčna a earl grey-om prevoňaná bábovka. A keď si k nej dáte kopček šľahačky, posypete ju púdorvým #korunny cukrom a zapijete ju chutným espressom, tak garantovane zabudnete na akýkoľvek náročný deň a necháte sa unášať čarom tohto okamihu. A ak si chcete kúsok tejto, pre nás neopakovateľnej, atmosféry preniesť aj k sebe domov, na konci článku nájdete recepty otestované tými najprísnejšími jazýčkami.

    Pri príchode chalani "testovali terén" a rozhodovali sa, či bábätko bude mať dovolené vstúpiť. Avšak keďže im ešte nevie kradnúť hračky a robiť zle, dostala zelenú. Prvá potenciálna prekážka v spolupráci vyriešená. Mimochodom, sedia v stánku na predaj zmrzliny a či si vypýtate vanilkovú, alebo čokoládovú, dostanete arašidové chrumky. 

    Deň sme začali skvelou kávou, aby sme nazbierali energiu. (To, že Simonkina sukňa,  kávovar a káva majú rovnakú farbu je skutočne iba náhoda.) Skúsili sme sa trošku pohrať s mliečnou penou a na konci sa nám už podarilo vytvoriť niečo, čo aspoň tvarom pripomínalo srdce. Umenie Latte Art má svoje čaro, len to chce asi viac praxe, každý deň pracujem na zlepšení. 

    Ale keďže nie len kávou je človek živý, urobili sme si aj tento výborný Rooibos limetka na popíjanie popri práci. Okrem príjemnej atmosféry aj upokojil napäté nervy, ktoré sme trošku mali z tohto nášho nového projektového dieťatka.

    ALE DOSŤ ROZPRÁVANIA, IDE SA DO PRÁCE. 

    Myslíme si, že deti do kuchyne patria. Oni to tam milujú, tak prečo im nedopriať ten pocit, že sú nápomocní? A či bude v koláčiku o lyžičku škorice menej a pár gramov cukru viac, nič sa nevyrovná tomu zapáleniu v detských očkách.

    Malá M. by si zaslúžila medailu, že celý deň tak krásne s nami zvládla. Za celý deň ani jeden náznak plaču, naozaj krásne a roztomilé bábätko. 

    Ešteže nie je leto, lebo mravce by nás tu asi zožrali.  Toľko cukru na zemi som asi nevidela v celom mojom živote, ale Sami bol asi pol hodinu tak tichúčko, že sme ani nevedeli, že ho máme. 

    A zatiaľ čo chalani spolupracovali, malá M. potrebovala mať maminu pri sebe. A tu máte dôkaz, že pečenie sa niekedy skutočne dá zvládnuť aj jednou rukou. Ale ak náhodou potrebujete ruky obe, je super mať pri sebe nosič, vďaka ktorému je dieťa spokojné a mamina môže pokračovať v rozrobenej práci.

    Ale medzitým nezabúdame ani na pravidelný prísun kofeínu. A vidno, že Sami už má toho kávového hučania plné zuby.

    Tak, a toto je výsledok nášho snaženia. Dva skvelé dezerty inšpirované čajom, ktoré úžasne dopĺňa chuť a vôňa kávy.

     Jablkovo-škoricové galettky

    • hrnček hladkej špaldovej múky
    • 1 a pol hrnčeka celozrnnej špaldovej múky
    • 1/2 hrnčeka studenej vody
    • 230 g studeného masla
    • štipka soli
    • 3 PL trstinového cukru od #korunny
    • 1 kg jabĺk
    • hrnček trstinového cukru od #korunny
    • 2 PL škorice
    • šťavu z polovice citróna

    Príprava je rýchla a nepotrebujete k nej žiadne špeciálne náradie. Všetky suroviny na cesto premiešajte v miske ,alebo na silikónovej podložke na kompaktnú hmotu. Zabaľte do sáčku a odložte do chladničky aspoň na hodinku.

    Medzitým ošúpte jabĺčka a nakrájajte ich na plátky. Prisypte cukor, škoricu a citrónovú šťavu.

    Po vychladnutí cesta ho rozdeľte na 4 kúsky a z každého vyvaľkajte nepravidelnú placku. Na ňu navrstvite plnku, nechajte voľných iba pár centimetrov. Tieto zahnite ponad náplň a preneste na plech.

    Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 50 minút. Podávame s Jablkovo-škoricovým čajom od #popradske

    Dekadentná earl grey čokoládová bábovka

    • 1 a pol hrnčeka kryštálového cukru od #korunny
    • 3 vajcia
    • 125g masla
    • 2dl veľmi silného earl grey čaju od #popradske 
    • 2 hrnčeky polohrubej špaldovej múky
    • 2 čl kypriaceho prášku
    • štipka soli
    • 120g horkej čokolády (použili sme 52percentnú)
    • práškový cukor od #korunny na posypanie

    V mixéri miešame vajcia s cukrom aspoň 5 minút. Pridáme maslo izbovej teploty a postupne prilievame čaj a zmes múky, soli a prášku do pečiva. Nakoniec pridáme roztopenú čokoládu.

    Bábovku vlejeme do formy, ktorú sme dôkladne vymazali maslom a posypali kakaom a múkou a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 40 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do koláčika nevytiahneme čisté.

    Dúfame, že ste si dnešný skvelý deň užili spolu s nami. Vaše ambasádorky S & I .

    Ak ste obľúbenkyne môjho kávičko-čajového sveta, srdečne vás pozývam do skupinky Popradské kávy a čaje : https://www.modrykonik.sk/group/9607/

    A ak si pečenie ani len neviete predstaviť bez Korunného cukru, vitajte v Simonkinej /@nesvadbovo / voňavej skupinke ,,Tak chutí sladký život": https://www.modrykonik.sk/group/10058/

    Tak nám dajte vedieť, či sa vám náš spoločný deň páčil a či si nás na virtuálnu návštevu do vašich domácností pozvete aj nabudúce. Pretože už teraz máme plné hlavy nápado na ďalšiu spoluprácu. 

    lola777
    30. júl 2017    Čítané 208x

    Ľadová čajová drť Maté - energia a povzbudenie

    Povedali by ste na tieto letné drinky, že je to obyčajný čaj s medom ? Áno, je, len pripravený troška letnejšie. Ide o jednoduchú čajovú drť z neobyčajného čaju Maté. 

    Má presne takú chuť, akú mám rada. Obsahuje maté, jablko, čierny čaj, ibištek a moju obľúbenú mätu. Mám ho doma už celé mesiace a ja som ho otestovala až teraz... To keby som vedela, aký je super, už dávno po ňom nie je ani krabička. Chuť je osviežujúca, mierne ovocná. No proste pre mňa Nr.1. 

    Poďme na to. 

    Čajové vrecúčka Maté čaju si zalejeme vriacou vodou a luhujeme cca 8-10 minút. Urobila som ho schválne silnejší a do tohto pohára som dala dve vrecúška. Ak máte radi ešte silnejší, môžete vrecúčka dlhšie lúhovať a získate výraznejšiu chuť. Keď vychladne, nalejeme ho do jednotlivých priečinkov na ľad a dáme zmraziť /min. 2hod./.



    Maté má korene v južnej Amerike, kde dodnes patrí medzi najobľúbenejšie nápoje. Do Európy ho priviezol Krištof Kolumbus a hovorí sa mu aj „Poklad Indiánov“, pre ktorých je posvätný. Čaj z maté povzbudí vašu myseľ, posilní váš imunitný systém a pomôže odbúrať tukové bunky. Vyskúšajte tento životabudič, ktorý pre nás pripravili v kombinácii so šťavnatým jablkom. Chuť je osviežujúca, mierne ovocná. Čaj z maté vás povzbudí a dodá energiu na celý deň.


    A máme ľadové kocky, ktoré rozmixujeme. 

    Pridáme podľa chuti med, alebo cukor. Ja som dala troška domáceho púpavového medu.

    A môžeme servírovať. 

    Nalejeme do vysokých pohárov, zapichneme koliesko jablka a slamku. 

    Tadááá, ľadová čajová drť je na svete...a je úžasnááá. Určite tento čajík,  aj jednoduchý recept odskúšajte, stojí to za tu námahu. 

    Nazdravie s #popradske.

    Zaujímajú vás aj ďalšie tipy zo sveta kávy a čaju ? Srdečne vás pozývam do skupinky Popradské kávy a čaje: http://i.modrykonik.sk/Popradské_kávy_a_čaje ,
    kde vás čaká množstvo súťaží a testovačiek.