redakcia
17. máj 2019
2247 

Zákrok, ktorý môže pomôcť donosiť bábätko, zároveň môže spôsobiť aj veľké komplikácie: Ako prebieha cerkláž krčka maternice?

"Cerkláže krčka maternice sa bojím čím ďalej viac, ale ja si už moc vyberať nemôžem, mám za sebou 3 potraty a cerkláž je u mňa asi jediná a posledná možnosť, ako bábätko donosiť," píše jedna z mamičiek v diskusii a snaží sa o tomto zákroku nájsť nejaké informácie a hlavne skúsenosti mamičiek, ktoré ho už podstúpili.

Image title

Cerkláž krčka maternice je dnes už menej používaný operačný zákrok v oblasti hrdla krčka maternice. Aj napriek tomu ho občas nastávajúce mamičky v nevyhnutných prípadoch podstupujú. O čo ide? A pre koho je tento zákrok vhodný?

V akých prípadoch sa vykonáva

Cerkláž je operácia, ktorá sa vykonáva medzi 16.-26.tt tehotenstva pri nedostatočnosti krčka maternice (hrdla). Pri nedostatočnosti krčka maternice je maternicové hrdlo slabé a ťarchou bábätka v maternici sa tak môže začať otvárať a skracovať predčasne (tento údaj sa vyjadruje pomocou tzv. Cervix score). Nedostatočnosť krčka maternice a tým spôsobené predčasné otváranie a skracovanie potom môže zaviniť  potratpredčasný pôrod alebo  predčasný odtok plodovej vody.

  • Ak je nález mierny, je odporúčaný pokoj na lôžku a obmedzenie pohlavného styku, tehotná žena až do konca tehotenstva môže zostať doma, ale s kľudovým režimom.
  • Ak sa nález zhoršuje, je nutné podstúpiť hospitalizáciu v nemocnici, kde je absolútny pokoj na lôžku a tiež sú podávané lieky na tlmenie sťahov maternice, aby sa zabránilo predčasnému pôrodu.
  • Ak sú ťažkosti veľmi závažné, tak môže lekár odporučiť práve cerkláž krčka maternice, ktorá dokáže ustáliť otvárajúce sa hrdlo a tým zabrániť predčasnému pôrodu.

Ďalej sa operácia vykonáva u žien, ktoré už v minulosti prekonali predčasné pôrody a alebo samovoľné potraty po 12. týždni tehotenstva. Lekári cerkláž niekedy odporúčajú aj preventívne a to v prípade viacpočetného tehotenstva (od trojčiat vyššie).

Za akých podmienok môže dôjsť k cerkláži?

Podmienkou podstúpenie tohto zákroku je zdravý, vitálny plod v maternici a vyliečená prípadná pošvová infekcia. Lekári tiež zisťujú, z akého dôvodu u ženy v minulosti došlo k predčasným pôrodom alebo potratom. Zákrok je vhodný iba pre ženy, ktoré porodili predčasne alebo potratili z dôvodu nedostatočnosti krčka maternice, respektíve predčasne sa skracujúceho krčka maternice.

Používateľka z Modrého koníka sa zverila v diskusii, že má s týmto zákrokom pozitívnu skúsenosť: "Mne robili cerkláž v 17.tt, čakala som dvojčatá a pri kontrole v 17.tt mi doktorka zistila skrátený krčok na 1,2 cm. Bola som v nemocnici asi týždeň, robí sa to v krátkej narkóze, po zákroku som nesmela vstať ani na záchod, až na druhý deň ráno. Brala som potom len magnézium až do konca tehotenstva (8 tabliet denne). Čapík som mala teda skrátený už stále, celé tehotenstvo som preležala. Vôbec žiadne problémy spojené so zákrokom som ale nemala. Rodila som v 34 + 3, ale z iných dôvodov."

Image title

Kedy sa zákrok nevykonáva

Cerkláž sa nevykonáva, ak žena krváca alebo jej odtiekla plodová voda. Kontraindikáciou je tiež intraovulárna infekcia - infekcia, postihujúca plodové obaly, placentu alebo samotný plod, ale aj hrdlo maternice alebo maternicu. Prekážkou sú aj maternicové kontrakcie, ktoré nemožno utlmiť. Zákrok možno totiž vykonať len v prípade, že je maternica pokojná, bez kontrakcií. 

Na čo sa pripraviť

Cerkláž krčka maternice je krátky a jednoduchý výkon, ktorý sa ale vykonáva v celkovej narkóze, takže je nutné podstúpiť klasické predoperačné vyšetrenie. Cerkláž je zošitie svalov krčka maternice, čím sa oblasť krčka maternice spevní a nemôže sa ďalej otvárať. 

Pri operácii lekár vykoná pod sliznicou maternicového hrdla malý steh, ktorým hrdlo obkrúži a uzavrie. K výkonu sa používa zdvojené, nevstrebateľné vlákno, ktoré sa neskôr odstraňuje pri rutinnej prehliadke na gynekológii. Odstránenie stehu je jednoduché a nie je nijako bolestivé, občas ale môže byť sprevádzané slabým krvácaním.

Steh sa odstraňuje najneskôr v 38.tt, vždy však musí byť odstránený pred začiatkom pôrodných bolestí, teda pred začatím maternicových kontrakcií, inak bude spôsobovať komplikácie pri pôrode.

"Vybratie stehu nebolí. Doktorka u mňa ale mala problém steh vôbec nájsť a poriadne ho chytiť. Cítila som len tlak v bruchu ako pri menštruácii, ale nebolelo to. Potom sa môže stať, že bude žena trochu krvácať. Ja som len málinko špinila a potom už nič, " zveruje sa ďalšia používateľka v diskusii.

Režim po operácii

Zákrok vyžaduje zhruba týždennú hospitalizáciu. Spočiatku je nutné dodržiavať pokoj na lôžku a po zvyšok tehotenstva sa šetriť a dodržiavať kľudový režim. Táto operácia so sebou nesie určité riziko vzniku predčasných sťahov maternice, preto sa počas pobytu v nemocnici môžu podávať lieky na tlmenie týchto sťahov. Po zákroku sa zvyčajne užíva až do konca tehotenstva magnézium, ktoré zabraňuje vzniku maternicových sťahov alebo ich znižuje, ak sa už objavili.

Image title

Pôrod po cerkláži

Pôrod po cerkláži prebieha vo väčšine prípadov bežne. Po vybratí stehu ku koncu tehotenstva, sa čaká, až sa pôrod rozbehne. Je dôležité vybrať steh zavčasu, pretože neskoré vybratie môže priebeh pôrodu skomplikovať. Problémom môže byť tiež anatomická rigidita bránky, kedy je kvôli vykonanému zákroku bránka tuhá a nepoddajná a opäť komplikuje priebeh pôrodu.

Ďalšie používateľka má s cerklážou negatívnu skúsenosť, zverila sa s ňou do diskusie: "Tak u mňa dopadla cerkláž dosť zle. Čakala som dvojičky a v 21.tt som mala krčok skrátený na 2 cm, tak som tento zákrok podstúpila. Ale o dva dni po zákroku nastali problémy. Výtok, svrbenie, neustále tvrdnutie brucha a tak to išlo ďalej päť týždňov, až mi praskla plodová voda. Nemusím písať, že to bolo strašné obdobie, na pôrod v 26.tt je príliš skoro. O tri týždne po pôrode nám jedno dievčatko umrelo, ale druhé zabojovalo a je to šikulka. Aj cez všetko to trápenie, ktorým si prešla. Momentálne som dostala odvahu na ďalšie tehotenstvo, tak dúfam, že to tentoraz dopadne oveľa lepšie. "

Komplikácie, ktoré môžu pri zákroku a po ňom nastať

Cerkláž krčka maternice má, rovnako ako každá iná operácia, svoje riziká. Počas výkonu alebo po ňom môže dôjsť k týmto komplikáciám:

  • po cerkláži zostáva na krčku maternice jazva , ktorá môže byť niekedy pri pôrode príčinou anatomickej rigidity bránky - bránka je stuhnutá a nepoddajná - niekedy situáciu zachráni malý nástrih bránky a žene sa podarí porodiť prirodzene, v niektorých prípadoch je ale nutné pristúpiť k cisárskemu rezu
  • po operácii môžu vznikať predčasné sťahy maternice alebo môže dôjsť k odtoku plodovej vody

Cerkláž je zákrok, ktorý sa v dnešnej dobe už často nevykonáva. Možno ju podstúpila v minulosti aj vaša mamina. Táto operácia dokázala pomôcť donosiť veľa bábätiek, na druhej strane má aj svoje riziká. 

zdroj:

https://www.wikiskripta.eu/w/Cerclage

https://www.modrykonik.cz/snazime-se/nedostatecnost-delozniho-cipku/

Ja som podstúpila pri prvom tehotenstve, v 20tt. Všetko prebehlo bez komplikácií, aj celé tehotenstvo bolo v poriadku. Na vedľajšie komplikácie som ani nemyslela, všetko sa zbehlo tak rýchlo. Na poradňu som chodila potom každý týždeň. Pôrod som mala prirodzený, síce vyvolavany, koli tlaku a bielkovine, ale veľmi rýchli.

17. máj 2019

Začni písať komentár...

Odošli