Pesto z medvedieho cesnaku

Ešte ste pesto nerobili? Rozhodne to treba vyskúšať. Táto dobrota rastie iba dva týždne. My sme využili krásne slnečné počasie na prechádzku po lese, nazbierali sme medvedí cesnak a spravili fantastickú dobrotu.
Zberajú sa iba listy. Majú výraznú vôňu cesnaku. Rastie voľne v prírode pri potoku, močarine, vo vlhkom prostredí
.

Listy nikdy nesušiť v sušičke!
Vytratili by sa všetky liečivé účinky a zložky.
Môžu sa ale vysušiť prirodzene a použiť ako korenie do jedál. Tepelným spracovaním varením, pečením, grilovaním alebo dusením nestráca medvedí cesnak živiny.
Recept na pesto:
Potrebujeme
- 300 g medvedí cesnak
- 200 ml oleja (slnečnicový, sezamový, olivový, tekvicový)
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička soli
- miska
- sitko
- mixér (klasický alebo ponorný)
- nôž
- fľaša s uzáverom
Postup
Natrhané listy medvedieho cesnaku dáme do sitka a poriadne umyjeme pod tečúcou vodou. 
Umyté preložíme do misky.

Nasypeme do mixéra a pridáme k listom vytlačenú šťavu z citróna, olej a soľ.

Rýchlejšie sa to mixuje predsa len ponorným mixérom. Treba lístky roztrhať aspoň na polovicu.

Ak je hustý treba pridať viac oleja, ak je naopak riedky, medvedí cesnak. Naložíme do pripravených fľiaš.

Dobrú chuť.
TOP TIP
Do základného cesta môžete pridať rôzne druhy orechov, olivy, chilli papričky, kôpor, bazalka, rozmarín.
PS: Z 1,5 kg listov (1 veľká misa ako na fotke) vyjde do 4 fľašiek horčicových.
Odporúčame
@sunshine21 rok.....cize do dalsej sezony
@erikavesela ako cesnak...pre deti veľmi výrazná chuť. Pre deti je to veľmi ostré.
@erikavesela Jedna fľaška vydrží dosť dlho. Stačí dať trochu len, či už na chleba, pizzu alebo aj inde.
@shilou Dakujem.
@erikavesela ako cesnak, vyborna polievka je z neho, tiez davam do liehu ako tinkturu, na chlebik s maslom... 🙂
@shilou
@sunshine21
Dakujem
@erikavesela nieje začo.
@civediamo
@girlie_konik nie, nesterilizuje sa. Vydrží jeden rok, čiže do ďalšej sezóny, len sa to musí držať v chladničke.
@girlie_konik neskúšala, ale kľudne vyskúšaj a napíš.
Mnam, my milujeme taketo pesto z medvedieho cesnaku, baby spenatu ci bazalky... vsetci, aj dcerka, takze pikantnost medvedieho cesnaku neprekaza vsetkym (klasicky cesnak ale nema rada, ani cibulu)... Apropos, nam nikdy "horcicovy" pohar nevydrzi dlhsie ako tyzden :D :D :D A nieto este rok, to by som musela mat plny sklad niekde :D
@marielik78
@majkaws a baby, nemate teda skusenost, ze by sa to sterilizovalo? Dik
@girlie_konik to som neskusala, ja to mam v chladnicke. Zvyknem si zarobit do horcicovych poharov tak 3 pohare s paradajkami a 1-2 bez a viac toho za rok nezjeme. Je to chutovo dost vyrazne, staci pridat do jedla tak pol lyzicky.
@girlie_konik Nie, to veru nemam, asi by to uz nebolo ono ani, ten citron a sol sa tam davaju vlastne ako konzervant, ale je to cerstve, bez tepelnej upravy, takze plne potrebnych zivin, co sa o sterilizacii povedat neda... Mozno by to ale slo, ved skus.
@erikavesela medvedi cesnak chuti ako cesnak len je omnoho jemnejsi. Mozu ho jest aj ludia ktory nemozu jest cesnak napriklad kvoli zlcniku
Začni písať komentár...



Prosim Vas, kolko to vydrzi v poharikoch, akurat som ho mixla 🙂