icon
avatar
shilou
26. mar 2017
16927 

Pesto z medvedieho cesnaku

Ešte ste pesto nerobili? Rozhodne to treba vyskúšať. Táto dobrota rastie iba dva týždne. My sme využili krásne slnečné počasie na prechádzku po lese, nazbierali sme  medvedí cesnak a spravili fantastickú dobrotu.

Zberajú sa iba listy. Majú výraznú vôňu cesnaku. Rastie voľne v prírode pri potoku, močarine, vo vlhkom prostredí

Listy nikdy nesušiť v sušičke! 

Vytratili by sa všetky liečivé účinky a zložky.

Môžu sa ale vysušiť prirodzene a použiť ako korenie do jedál. Tepelným spracovaním varením, pečením, grilovaním alebo dusením nestráca medvedí cesnak živiny.

Recept na pesto:

Potrebujeme

  • 300 g medvedí cesnak
  • 200 ml oleja (slnečnicový, sezamový, olivový, tekvicový)
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička soli
  • miska
  • sitko
  • mixér (klasický alebo ponorný)
  • nôž
  • fľaša s uzáverom   

Postup

Natrhané listy medvedieho cesnaku dáme do sitka a poriadne umyjeme pod tečúcou vodou. 

Umyté preložíme do misky.

Nasypeme do mixéra a pridáme k listom vytlačenú šťavu z citróna, olej a soľ.

Rýchlejšie sa to mixuje predsa len ponorným mixérom. Treba lístky roztrhať aspoň na polovicu. 

Ak je hustý treba pridať viac oleja, ak je naopak riedky, medvedí cesnak. Naložíme do pripravených fľiaš.

Dobrú chuť.

TOP TIP 

Do základného cesta môžete pridať rôzne druhy orechov, olivy, chilli papričky, kôpor, bazalka, rozmarín. 

PS: Z 1,5 kg listov (1 veľká misa ako na fotke) vyjde do 4 fľašiek horčicových. 

#pesto #medvedi_cesnak #recepty #vyroba 

avatar

Prosim Vas, kolko to vydrzi v poharikoch, akurat som ho mixla 🙂

Odpovedz
26. mar 2017
avatar
shilou
autor

@sunshine21 rok.....cize do dalsej sezony

Odpovedz
26. mar 2017
avatar

@shilou
Vsetci medvedi cesnak ospevuju...neni som si vedoma, ze som to niekedy jedla...vies mi popisat, ako to chuti?'.dakujem😍

Odpovedz
26. mar 2017
avatar
shilou
autor

@erikavesela ako cesnak...pre deti veľmi výrazná chuť. Pre deti je to veľmi ostré.

Odpovedz
26. mar 2017
avatar
shilou
autor

@erikavesela Jedna fľaška vydrží dosť dlho. Stačí dať trochu len, či už na chleba, pizzu alebo aj inde.

Odpovedz
26. mar 2017
avatar

@shilou Dakujem.
@erikavesela ako cesnak, vyborna polievka je z neho, tiez davam do liehu ako tinkturu, na chlebik s maslom... 🙂

Odpovedz
26. mar 2017
avatar
shilou
autor

@erikavesela nieje začo.

Odpovedz
26. mar 2017
avatar

@shilou zboznujem.ta

Odpovedz
26. mar 2017
avatar
shilou
autor

@veronav 😍 prečo?

Odpovedz
26. mar 2017
avatar

@shilou uz vdaka Tebe periem zadarmo a teraz este aj tato smakocinka 😘😍

Odpovedz
26. mar 2017
avatar
shilou
autor

@veronav 😂 Ešte pribudnú články pečený čaj, domáci med a iné 🙂

Odpovedz
26. mar 2017
avatar
shilou
autor

@veronav vanilkový cukor si robila?? Deti zbožňujú ten z trstinového cukru keď im dám na krupicovú kašu. Toho sa nemusím báť, žeby to nezjedli.

Odpovedz
26. mar 2017
avatar

@shilou maly ma 16m,takze este taketo nedavam,len ovocie,a malo peciem,ked ma chyti sleha aj to nam spravim 😀

Odpovedz
26. mar 2017
avatar

@shilou to sa len v chladničke drží? Sterilizovať sa to nedá? Nevieš prosím ťa

Odpovedz
26. mar 2017
avatar

@civediamo to aj mna zaujima, dik
@shilou

Odpovedz
26. mar 2017
avatar
shilou
autor

@civediamo
@girlie_konik nie, nesterilizuje sa. Vydrží jeden rok, čiže do ďalšej sezóny, len sa to musí držať v chladničke.

Odpovedz
26. mar 2017
avatar

@shilou dik. A neskusala si sterilizovat a drzat mimo chladnicky? Ze co to spravi?
Lebo ja to milujem a chcem si toho narobit viac

Odpovedz
26. mar 2017
avatar
shilou
autor

@girlie_konik neskúšala, ale kľudne vyskúšaj a napíš.

Odpovedz
26. mar 2017
avatar

@shilou no moje deti to miluju vobec im to nie je ostre...zalezi asi od dietata..

Odpovedz
26. mar 2017
avatar

Ahojte je to ozaj dobrotka ,ja si ho davam va chlieb s maslom a tak na vrch ten posekany na drobno medvedi cesnak ..
Mne rastie v zahrade .posadila som si ho do chladku ..

Odpovedz
27. mar 2017
avatar

My nakrajany na drobunko zmiesame s maslom, trosinkou soli a mrazime kocky. Nasledne pouzivame na chlieb, do varenej ryze alebo na zemiaky.

Odpovedz
27. mar 2017
avatar

Mnam, my milujeme taketo pesto z medvedieho cesnaku, baby spenatu ci bazalky... vsetci, aj dcerka, takze pikantnost medvedieho cesnaku neprekaza vsetkym (klasicky cesnak ale nema rada, ani cibulu)... Apropos, nam nikdy "horcicovy" pohar nevydrzi dlhsie ako tyzden :D :D :D A nieto este rok, to by som musela mat plny sklad niekde :D

Odpovedz
27. mar 2017
avatar

Ja robim pesto tak ze kupim susene paradajky v oleji a pomixujem spolu s medvedim cesnakom. Ak je huste prilejem este trosku olivoveho oleja. Robim aj ciste ale s tymi paradajkami je to dokonale.

Odpovedz
27. mar 2017
avatar
shilou
autor

@majkaws waw

Odpovedz
27. mar 2017
avatar

@marielik78
@majkaws a baby, nemate teda skusenost, ze by sa to sterilizovalo? Dik

Odpovedz
27. mar 2017
avatar

@majkaws Uuuu, to by slo. Pripadne aj bez cesnaku 😀 Milujeme susene paradajky v akejkolvek podobe.

Odpovedz
27. mar 2017
avatar

@girlie_konik to som neskusala, ja to mam v chladnicke. Zvyknem si zarobit do horcicovych poharov tak 3 pohare s paradajkami a 1-2 bez a viac toho za rok nezjeme. Je to chutovo dost vyrazne, staci pridat do jedla tak pol lyzicky.

Odpovedz
27. mar 2017
avatar

@girlie_konik Nie, to veru nemam, asi by to uz nebolo ono ani, ten citron a sol sa tam davaju vlastne ako konzervant, ale je to cerstve, bez tepelnej upravy, takze plne potrebnych zivin, co sa o sterilizacii povedat neda... Mozno by to ale slo, ved skus.

Odpovedz
28. mar 2017
avatar

@erikavesela medvedi cesnak chuti ako cesnak len je omnoho jemnejsi. Mozu ho jest aj ludia ktory nemozu jest cesnak napriklad kvoli zlcniku

Odpovedz
28. mar 2017
avatar

@damind
Dakujem za odpoved...😉

Odpovedz
28. mar 2017
avatar
Odpovedz
28. mar 2017
avatar

@shilou odporúčam pridať citrón inak bude moc horky

Odpovedz
4. apr 2017
avatar

Flaska 370ml a 200ml mi vysla z 300g cesnaku a 125ml tekvicoveho oleja... Tak teraz neviem ci si sa v popise nesekla, ze z 1,5kg ti vyjdu 3 flasky... Alebo zeby som sa niekde sekla ja?

Odpovedz
4. apr 2017
avatar
shilou
autor

@resanka6 ahoj, hore v popise mam 4horčicové flašky až úplne po vrch.

Odpovedz
4. apr 2017
avatar
shilou
autor

@veeya ja dávam citrón, šťavu z neho, je to hore v popise.

Odpovedz
4. apr 2017
avatar

@shilou ja som si nevsimla, ďakujem 😙👍

Odpovedz
4. apr 2017
avatar
shilou
autor

@veeya máš pravdu, že bez citróna by to bolo také horké 🙂)

Odpovedz
4. apr 2017
avatar

@shilou len ja sa radšej držím takto receptov, preto som múdra za 10 sprostych🙂
A ani to nieje ž mojej hlavy že bez citróna horke.😉
Idem na ro a ďakujeme za receptik!

Odpovedz
4. apr 2017
avatar
shilou
autor

@veeya kamarátka teraz pridávala aj sušené paradajky a že eňo-ňuňo podľa jej slov. Keď donesie na ochutnávku napíšem.

Odpovedz
4. apr 2017
avatar
shilou
autor

@veeya ešte recepty budem pridávať. Moja mama robí úplne všetko. Má záhradu.

Odpovedz
4. apr 2017
avatar

Kazdopadne uz vidim kto ho bude jest... dala som ochutnat dcere aj muzovi a obaja krutili nosom 😀

Odpovedz
4. apr 2017
avatar
shilou
autor

@resanka6 Moje deti tiež nie🙂🙂 Neviem si predstaviť ešte chilli tam dať. Už teraz má grády 🙂🙂

Odpovedz
4. apr 2017
avatar

Dakujem za recepr

Odpovedz
7. apr 2018

Začni písať komentár...

sticker
Odošli