tomiholjubavi
20. dec 2020
2020 

Barbove Vianoce - Interview so svokrom, ako sviatky vyzerali kedysi

Môj svokor nikdy nevynechá príležitosť zalamovať rukami nad tým, ako „dnešná omladina“ robí všetko nesprávne. Aj včera mal tak výlev nad vianočným stromčekom. Tieto jeho morálno „náučné“ výklady zvyčajne u nás vyvolávajú podmienený reflex hluchoty 😀. No teraz mi napadlo, že si ho môžeme, pre zmenu, aj vypočuť.  Navrhla som mu, či nechce spraviť malé vianočné interview „na tie internety“ a on s nadšením súhlasil. Poučme sa teda 😀. 

Ja: Barba, včera ste označili kúpu vianočného stromčeku za  „Bohapusté míňanie.“ Odkiaľ ste teda brali stromčeky vy? Chodili ste ich vyťať? 

Svokor: Ále, čožeby! Také viedenské panské maniere sa u nás neujali. Zohnať jedličku by bolo veľmi drahé a zbytočné. My sme mávali „Badnje drvo“. Bol to veľký kus dreva, najčastejšie dubového. 

Ja: A ten ste ozdobili? 

Svokor: Nie. Ten sme spálili.  Na vianočné ráno,  otec so strýcmi odišli po Badnje drvo. Keď sa vrátili, postavili ho zvonku ku dverám, kde celý deň stálo až do večera. Vtedy sa naň spravili tri krížiky – jeden medom, jeden vínom a jeden medovinom. Potom sme okolo neho v kruhu spievali pesničky a keď prišiel čas, tata ho posekal sekerou potretom medom. Mama, medzičasom, doniesla zo stodoly trochu slamy a žita. Všetko sa to prinieslo do domu, hodilo do ohňa a kým Badnjak horel, babky a dedkovia sa modlili za šťastie v novom roku.  

Ja: Fíha! To znie skoro ako niečo zo starobylých slovanských rituálov. Dub bol Perúnov posvätný strom, sekera jeho zbraň a pálením dubu sa odháňala zima....  

Svokor: Ále prd! Jaký Perún!  Všetci predsa vedia, že na Vianoce sa páli dubové drevo, lebo najlepšie hreje a Ježiško má rád, keď je v jasličkách teplo. 

Ja: No, šak jako poviete. A čo ste jedli na slávnostnú večeru? Anica každoročne pripravuje jahňa...

Svokor: Kým som bol mladý, bolo neslýchané, aby sa ovce párili tak ako dnes. Jahniatka sa rodili až na jar. Na štedrý deň sme nejedávali veľa – vtedy sa držal pôst. Zato 25teho sme mali hostinu a fajnové pokrmy. Veľmi slávnostné jedlo bola napríklad sliepka. Mali sme 20 sliepok a v domácnosti nás bolo 11. Keby sme boli pažraví, raz dva by sme ich pojedli a potom by sme nemali ani vajcia, ani kuriatka. Mäso bolo vyhradené len na výnimočné príležitosti. Na Vianoce mama varila slepačiu polievku.... Odkedy som odišiel z domu, takú dobrú polievku som nejedol. Ale povedz na tých internetoch, nevesta, že to nie je len tvoja chyba, alebo neschopnosť navariť. Z tých smradľavých kureniec z obchodu, by ani moja mama dnes nedokázala prichystať jedlo ako kedysi.  Možno si pomyslíš, že sú to len reči starého chlapa a že každému lepšie chutilo v mladosti. No tie domáce kurence, čo sme si sami dochovali, boli také dobré, že by si ich vynikajúco pripravila aj ty. Nepotrebovali žiadne koreniny, ani dochucovania. 

Ja: To je teda kompliment...🙂 Okrem sliepky, mali ste aj niečo druhé? 

Svokor: Áno. Chovali sme dve svine. Pred zimou sa vždy jedna „spracovala“ a to sme jedli. Ak prišli hostia, dávali sa na stôl pršúty. Deti ich chceli, samozrejme, hneď zjesť, ale mali sme len 4 na celý rok, tak sa šetrilo. Strýc bol prísny. Kričal a odháňal nás, ale mamička nám vždy potajomky dala po plátku. 

Okrem toho, každý rok sa robili aj koláče. Hlavne fritule. (Niečo ako šišky). Posýpali sa cukrom a kôrou citróna a mohol som ich zjesť koľko som len chcel. 

Ja: Mali ste aj nejaké špeciálne tradície? 

Svokor: Ani nie. Akurát sa išlo zvieratám dať dvojitú váru krmiva. Mali sme ovce, kozy, kravu, prasa a sliepky. Kone sme nemali – kôň je pre pánov – veľa žere a ešte viac stojí. Mali sme však somára. Volal sa Moro. Keď som bol dieťa, mal som ho tak rád, ako máš ty rada svoje psy. Vieš, nevesta, somár vôbec nie je hlúpe zviera.... Keď sme nakŕmili statky, išli sme do dediny na feštu. Ulice boli ozdobené feráliami a svietili, ako za bieleho dňa. 

Ja: Čo sú ferálie? 

Svokor: Ferálie sú lampy, ktorými sa lovia kalamáre. Keď som bol mladý, používali sa petrolejové. Dlho horeli a dávali veľa svetla. Na sviatky ich rybári preniesli z lodí na ulice a zišla sa celá dedina. Spievali sa koledy, deti sa spolu hrali a dospelí si navzájom ulievali víno – aby lepšie ťahali tón na polnočke. Veľmi som sa tešil, že môžem ísť do kostola. Cez rok sme len málo chodievali, lebo náš učiteľ bol odporný komunistický hnoj! Chodil striehnuť, či deti chodia na omše a tie, ktoré videl, potom v škole bil. Kvôli nemu nás mama nechcela brávať so sebou. Ale na Vianoce sme mohli! Bolo to nádherné a mali sme ako med dobrého farára. Vždy na Sv. Mikuláša sa obliekal do svojich najlepších šiat a nosil deťom sušené figy a kocky cukru. Už ani tí farári nie sú, čo kedysi...

Ja: To je milé, že sušené figy a kocky cukru...

Svokor: Veru. To boli jediné darčeky, čo sme dostali. 

Ja: Naozaj??

Svokor: Áno. Vyrastal som v povojnovom období a bola taká chudoba, akú si neviete s Tomicom ani predstaviť. Teraz bol len jeden rok epidémie – a aha, koľko ľudí schudobnelo. A predstav si šesť rokov po sebe hroznú, krvavú, celosvetovú vojnu. To nebolo, že ja som chudobný, ale sused má. Ani, že Juhoslávia je chudobná, ale Taliani majú. Keď som bol mladý, nikto nemal. Všetci sme žili v troskách zničeného sveta, ktorý sa ešte nezdvihol ani na kolená a nie, že postavil naspäť na nohy. Sušená figa od pánka farára bola pre nás darom hodným Vianoc. Dnes, keď vidím, koľko toho máte a malých vecí si nevážite, ani neviem, či vás ľutujem, alebo vám závidím. Celý život som prežil v šetrnosti a racionalizoval každú kunu, lebo tak ma to rodičia a okolnosti naučili. Buď rada, že to nepoznáš. Za tých 50 rokov, čo je medzi nami rozdiel sa svet zmenil natoľko, že zrazu je na ňom miesto aj pre bezstarostných a štedrých ľudí, ako si ty. 

Ja: Ďakujem.... Máte ešte nejaký odkaz pre „internety.“

Svokor: Hmmm...hmm...Áno. Nech všetci ľudia doprajú pekné sviatky svojim deťom. 

Ja: Nabádate snáď na „bohapusté plytvanie“? 😊

Svokor: To by som nikdy nepovedal! Dobre vieš, ako to myslím!. Aj z tej najväčšej chudoby, kedy je fritula a sušená figa darom, sa dajú spraviť krásne okamihy, ktoré sa pamätajú navždy. Vľúdna ruka otca, láskavé pohladenie mamičky a modlidba od babky boli pre mňa viac, než drahé dary. Som si istý, že každé dieťa si pamätá hlavne na lásku, ktorú dostalo. Ak je raz za rok zabalená v sviatočnej a výnimočnej atmosfére, ešte lepšie. 

Ja: óÓó, to je pekné, týmto teda skončíme 😊

To je nádherné čítanie. A ten koniec mi vohnal slzy do očí. ❤️

20. dec 2020
20. dec 2020

❤️

20. dec 2020

Veľmi krásne interview.

20. dec 2020

Super....

20. dec 2020

Ja osobne milujem spomínanie starých rodičov a rodičov na svoje detstvo a mladosť.. vždy som rada počúvala keď moja mama alebo babka spomínali.. teraz som vďačná poslucháčka svokry, príbehy som už aj 3x počula ale vždy si ich rada vypočujem.. po mame mi ostal jej denník kde takto spomína na svoj život... Často smutné citanie, ale som za tie zositky moc vďačná..

toto, čo si napísala je asi najlepší rozhovor čo som tu kedy čítala.. úžasné naozaj.. ak sa ešte bude dať, budem rada ak ešte nejaký urobíš.. ďakujem..

20. dec 2020

Milá Miška, krásne a požehnané Vianoce 🎄 a hlavne pre svokra veľa veľa zdravia, nech ti ešte stihne povedať viac takýchto spomienok, lebo u teba nezapadnú prachom a cez tvoje (budúce) knihy 🙂 sa dostanú ku všetkým ❤

20. dec 2020

Až mi slza ukápla... Krásne, pokojné vianočné sviatky, nech ste všetci zdraví. ♥️

20. dec 2020

nadherne ❤ Toto by si mali povinne precitat vsetky zienky na MK. Aj moja svokra rozprava, ako bolo pocas vojny a tesne po nej. Dnesni ludia nemaju potuchy o tom, aky bol zivot. a teraz hundru, lebo nemozu ist kupit baliaci papier 🙏

Barbu pozdravujem a dakujem, ze sa s nami podelil o svoje spomienky. Krasne Vianoce vam vsetkym!

20. dec 2020

To je také smutno-krásne ❤️❤️❤️
Krásne Vianoce celej rodine prajem 🙏

20. dec 2020

krasne a zaujimave citanie😍

20. dec 2020

Tak toto ma.ozaj úprimne.dojadlo...krásne sviatky. Také s tou "pravou nemateriálnou hodnotou " ❤

20. dec 2020

Krásny rozhovor ❤️ aj som si poplakala. Krásne Vianoce prajem❤️

20. dec 2020

Super rozhovor 😊 ❤️ aj som sa zasmiala aj má zahrialo pri srdci

20. dec 2020

To je krásne ❤❤
Krásne Vianoce vám prajem 😊

20. dec 2020

Krásne... Predsa len je ten barba aj človek 🙂 a po tomto rozvihore ho už aj trocha viac chápeme v tej jeho setrnosti.. Prajem vám krásne sviatky

20. dec 2020

Krásne a pokojné sviatky. Nech je aký chce, predsa má aj srdce. Najlepšie ho poznáte vy dvaja s Tomicom. Opatrujte sa všetci, veľa zdravia.

20. dec 2020

Úžasné,ten barba hoci uhundrany ale už tak obľúbený si dnes zaslúži veľké objatie,naozaj nevieme čo je to chudoba

20. dec 2020

Krásny rozhovor ❤❤❤

20. dec 2020

castejsie ho spovedaj, taketo pribehy su na nezaplatenie a zasluzia si, aby ich aj dalsie generacie poznali...a konecne je aj jeho prehnana setrnost vysvetlena, detstvo prezite v obdobi po vojne musi zanechat stopy na cloveku...starkemu aj vam prajem krasne Vianoce ❤

20. dec 2020

krásne.... aj ked ho tu popisujes ako uhundraného staršieho pána, ale toto ma chytilo za srdce, pravdu má, sme príliš rozmaznaní a strácame úctu a vdačnosť,,,

20. dec 2020

@adri266 aj ty máš dar písania, tak by si mohla trochu vyspovedať svokru (keď sa s ňou stretneš) Môj dedo bol rok narodenia 1920, bol tichej povahy a iba keď mal vypité spomínal ako bol na fronte ďaleko v Rusku ale vtedy sme ho veľmi s bratom nepočúvali ☹

20. dec 2020

Miška, krásny rozhovor ❤

20. dec 2020

Veru, takú chudobu si my už nevieme predstaviť...

20. dec 2020

@sendy1977 juuj, nebola by to parádna iniciatíva, keby sa ženice z koníka povypytovali svojich starkých, rodičov, či svokrovcov a potom sme tu mali viaceré takéto rozhovory - trebárs z rôznych oblastí, regiónov, alebo z rôznych časových období. To by bolo pekné. Každý starší človek má o čom porozprávať 🙂
@adri266 čo povieš? príjmaš nomináciu? 🙂
rada by som si napríklad aj od @wudz prečítala taký 🙂

20. dec 2020

🥰

20. dec 2020

toto bolo krásne interwiew 😍 Barba opísal vtedajšie vianočné zvyky vskutku pútavo 🙂 Miši, ako som to čítala, tak mi pred očami bežal "film" skromných a dávno minulých Vianoc. Nemali to ľahké... my tu vyplakúvame kvôli tým tohtoročným, ale nik z nás, chvlalabohu, neprežil tie vojnové... buďme vďační a vážme si, čo máme. Kiežby bolo ľudstvo pokornejšie... ♥

20. dec 2020

Ak budeme pokračovať mohla by som vyspovedať dedka/pradedka(80r)ak si pospomina❤️len nech em vyzerať že sa niekde chcem nasilu votrieť 😋brltw ja som ti vždy písala že on nemôže byť zlý človek❤️❤️❤️

20. dec 2020

@veronicka88 ak budeme mať negatívne testy, tak pôjdeme na Štefana k svokrovcom a tiež sa ich vyspovedám 🙂

20. dec 2020

@sendy1977
@tomiholjubavi tak miska vymyslí tomu nejaké označenie...nech nájdeme články pod jedným🙂

20. dec 2020

@veronicka88 možeme "Vianoce kedysi" ? alebo niečo také. A jasné, spisuj, čakáme 🙂

20. dec 2020

@tomiholjubavi jasné,len keď človek klikne bude si vedieť vyhľadať na kope a prečítať...akonjanpo ceste od vás tvoj album s dejepisnymi pikoskami😜😜😜pôjdem v utorok s deťmi dedkovi popytam sa ho

20. dec 2020

Múdry to starý muž..... ❤️

20. dec 2020

Toto bolo krásne čítanie, až ma to dojalo. 💙

20. dec 2020

jooooj ma ten tvoj svokor predsa kusisko dobroty a lasky v tom ušomranom srdci, som to nie že čitala ale hltala a zaver je topka, veru starecká múdrosť sa v tom skrýva. pozdravuj ho a majte požehnané sviatky v rodinnej pohodičke a zdraví.

20. dec 2020

Miška, nádherné, dojemné, plné lásky, mám všade zimomriavky a slzy v očiach 🥰 Milujem, keď starí ľudia spomínajú a vedz, že isto vyspovedám manželovho starkého, keď tam pôjdeme. Nikdy mi nenapadlo zapísať to, ale teraz si uvedomujem, aké bohatstvo mi zostane, keď to urobím. Vďaka za skvelý nápad!

20. dec 2020

Ďakujem ti za tieto riadky.. a aj Barbovi... Hreju ma pri srdci.... Prajem vám šťastné a veselé, nech ste všetci zdraví ❤️❤️❤️

20. dec 2020

Čítala som to na 1 dúšok a prosím si viac a viac a viac

20. dec 2020

Krásne Vianočnésviatky prajem hlavne veľa zdravíčka a pohody 🎅🎄

20. dec 2020

@tomiholjubavi Baby, mna vzdy zamrazi, ked svokra rozprava o tom, ako raz sedeli v kuchyni a prisli vojaci. A ti nutili svokrinu mamu najprv zjest z polievky, pre pripad, ze by bola otravena 😲

20. dec 2020

Aké pekné ♥️ prajem vám krásne Vianoce

20. dec 2020

@adri266 už sa tešíme na rozhovor 🙂

20. dec 2020

Krásne, predsa má ten starý vrag veľké a dobré ❤️. A tá jeho šetrnosť nie je lakomosť. Keď zažil to, čo zažil, to človeka poznačí. Krásne sviatky celej rodinke.
A možno preto tak ľúbi Tvoju fenku, že mu menom pripomína somárika.

20. dec 2020

Krasny clanok, Miska a ste stale pri mori?

20. dec 2020

On je preto taky šanovlivý,lebo mal tazky zivot.Krasne si to napisala❤️

20. dec 2020

Ten záver bol úžasný, toto by mali povinne všetci ľudia čítať, aby boli vďační za všetko, čo majú, pretože v dnešnej dobe je naozaj prebytok, ľudia si nevážia čo majú. Musia nosiť kúsok handričky na papuli a ešte aj to im vadí. Vtedy bolo zle a aj napriek tomu vedeli byť ľudia šťastní aj z maličkostí.

21. dec 2020

Naaadhera! 🥰 Pre mna balzam na dusu tieto Vianoce.. vdaka ☺️

21. dec 2020

@tomiholjubavi veľa ľudí vie písať, ale nemá dar písania. Veľa ľudí sa vie pýtať, ale nemá dar pýtania. Ty toto máš. Aby mi takýto "obyčajný" rozhovor medzi nevestou a svokrom, ktorý si vedia spraviť psie kúsky medzi sebou vohnal slzy do očí a navodil husiu kožu..... To už o niečom svedčí. Ďakujem tebe a aj barbovi za toto interview. 😘😘😘

21. dec 2020

Krasne.ako dieta som nedokazala ocenit ked dedko rozpraval pribehy z vojny.ako sa vtedy zilo.potom ked som bola starsia som ho rada pocuvala,ale zomrel prilis skoro.teraz lutujem,ze som ho nepocuvala viac,aby som to mohla rozpravat svojim detom.

21. dec 2020

Tak toto je naozaj krásne interview. Aj kvalitné. A obsahuje veľa dôležitých myšlienok. Tvoj svokor by mohol kľudne blogovať 🙂 Ja sa stále obávam, že tí starší ľudia raz odídu a kto nám bude dávať rozumy... Ďakujem. Pozdrav svokra, že mu prajem veľa zdravia a spokojnosti. A teda vlastne celej vašej milej rodinke💕

21. dec 2020

Ja mám 95-rocnu babku. Ta vždy spomína, že koláč (rozumej suchá akoby vianočka) mali len raz do roka - na Vianoce. A ona raz mala na Vianoce mumps a nemohla jesť, že ako strašne plakala. Keď som bola dieťa, tak moje najobľúbenejšie "rozprávky" boli príhody z detstva, ktoré mi rozprávala babka a jej sestra.

21. dec 2020

Miška, už dávno som nič krajšie nečítala 🙂 .

21. dec 2020

@veronika_april aj ja tu slzim ;)

21. dec 2020

Miška... pútavé a nádherné ako vždy... Ďakujem. Držte sa všetci a prežite pokojné a krásne sviatky...

21. dec 2020

Wow. Normalne mi osympaticnel Tvoj barba. A tento rozhovor by mal ist aj mimo kona, nech ludia vedia nech si vazia co.maju..

21. dec 2020

Nádhera. Toľko pravdy a múdrosti. Naozaj životné skúsenosti sú viac nez vsetky školy. A Miška,Tvoj svokor je múdry muž. A má Ťa veľmi rád,aj keď to niekedy tak nevyzerá.

21. dec 2020

Krásne a smutné zároveň...

21. dec 2020

Mišik, prajem krásne sviatky!❤

22. dec 2020

@tomiholjubavi krasne, dakujem za opät projemne citanie. Ja sa zial uz nemam koho opytat. Ale v mojej puberte mi babka o zvykoch casto rozpravala. Nielen o vianocnych. A boli to krasne stravene chvile s nou. Nezabudnutelne❤️

22. dec 2020

Bože to bolo krásne 🙏♥️

22. dec 2020

jedno z najzaujimavejsich interview ake som za poslednu dobu citala....cloveka prinuti sa zamysliet a zaroven sa ponori do inej doby....

26. dec 2020

Začni písať komentár...

Odošli