icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

fowi
22. jan 2024

@krkavcia_mater ja som si žiadala ale pani mi povedala, že mi ho neschválili lebo sme nemali podaný návrh do dňa dovŕšenia 6M, takže stačí návrh. Čo som trochu nečakala keďže pri staršej nám to vyplatili a to mala 11M keď k nám prišla a návrh sme podávali keď mala vyše roka tak asi sa to zmenilo za posledné roky

ryskka
22. jan 2024

@krkavcia_mater nam bol tento prispevok vyplateny na zaklade pravoplatneho neodkladka potrebovali sme ale pravoplatnost

krkavcia_mater
22. jan 2024

@fowi ja tomu nerozumiem.. v usmerneniach nie je nič o veku. Aj tu ma každý inú skúsenosť. Zas je to vyplácané podľa ochoty úradničiek. Ako vždy.
A RODIČOVSKÝ ste si vybavovali už po právoplatnosti NO?

joannita
22. jan 2024

@krkavcia_mater jednorazovy prispevok pri zvereni dietata sa vyplaca, ked si PODATE navrh na sud do 6m dietata. Je to novy zakon, ktory ma tak max 1 az 2 roky. Predtym to bolo tak, ze vam dieta uz muselo byt ZVERENE na zaklade sudneho rozhodnutia do jeho 6m veku.

@fowi ak mate dieta osvojene a nie pestunsku, tak vam bol ten prispevok vyplateny neopravnene. Neviem aka je tam premlcacia lehota, ale ak na to pridu, budete ho musiet vratit....

kikuska_wedge
22. jan 2024

@krkavcia_mater je to po podani navrhu, dieta musi byt mladsie ako 6 mesiacov. Vid zakon https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

andrea_82
22. jan 2024

@krkavcia_mater ano, mne to bez problemov akceptovali a vyplatili. Sud sme mali asi az o mesiac na to.

fowi
23. jan 2024

@krkavcia_mater práveže tam je aj v tom tlačive, že treba podať návrh na súd DO 6M dieťaťa, ja som si to tam nevšimla a vedela som, že pri staršej mi to vyplatili aj keď mala vyše roka ALE my sme sa stali poručníkmi tak asi preto (to som zabudla napísať, tak aby nedošlo k nedorozumeniu @joannita )….tak mi to pani na úrade po zamietnutí aj vysvetlila, že pri nej nám to schválili a pri malom nie.

Rodičovský akože rodičovský či materskú? Lebo materskú som si na NO žiadala a zamietli mi ju na vykonateľnosť, MUSELA som priniesť právoplatnosť - to som tu v aug riešila a každá mamina mi písala inak, jedna že jej dali na vykonateľnoť, iná, že musela tiež čakať na právoplatnosť takže toto fakt netuším 🤷🏼‍♀️ materská mi skončila v polke nov a vtedy som si o rodičák žiadala, predosvojiteľský sme mali v polke okt takže vlastne až po ale to nie je už podstatné…či nie toto si chcela vedieť? 😅

kikuska_wedge
23. jan 2024

@fowi zaujala ma to s tou materskou. Prosim ta, zamietli ti ju formou rozhodnutia alebo ta len otocili od okienka?

sabina1996
23. jan 2024

Chcela by som sa Vás spýtať či ste si samé pisali návrh na osvojenie alebo kolízna vám pomáhala? Mali by ste nejaký vzor podľa čoho? Alebo čo k tomu treba?

andrea_82
23. jan 2024

@sabina1996 nam zatial vsetky navrhy pisali na urade, my sme uz len doplnili a vytlacili. Aj na posledny sud o osvojeni sme tak dohodnuti, ze nam to posle.

kikuska_wedge
23. jan 2024

@sabina1996 písala som si sama. Pri prvej adopcii som v podstate iba vymenila predosvojiteľskú za osvojenie. Predosvojiteľskú mi robila právnička. Pri druhej tiež sama, lebo sme nemali štandardný postup, menili sme petit z pestúnskej na osvojenie a chcela som preskočiť predosvojiteľskú. Ale keď s tým nemáš skúsenosť, určite oslov upsvar, nech ti s tým pomôžu.

fowi
24. jan 2024

@sabina1996 dali nám nejaký +- vzor ale písala som všetko sama, na to, že som niečo také písala prvý raz tak mi tetušky hovorili, že by som sa tým mohla živiť 🤣 takže je to pohoda, ak chceš, pošlem ti nejakú našu žiadosť (cenzurovanú OC)

@kikuska_wedge len na “okienku” ale teda, aby som bola presná na troch rôznych okienkach

kikuska_wedge
24. jan 2024

@fowi to je to co stale pisem dievcatam. Netreba sa nechat odbit a podat to pisomne. Pisomne to nezamietnu. A keby aj ano, ustredie to na odvolanie prizna.

fowi
24. jan 2024

@kikuska_wedge tak mne už je to teraz fuk 😅 ale ak budem riešiť niekedy tretiu adopciu, skúsim to poslať 😀

kikuska_wedge
24. jan 2024

@fowi mne uz tiez, ale pytam sa kvoli ziadatelom, co im v CDR odovzdavame deticky, aby sme im vedeli poradit

sabina1996
24. jan 2024

@kikuska_wedge my keď sme si preberali malého z CDR tak cca pár dni bol na hosťovačke a keď sme mali doložku o vykonateľnosti tak sme žiadali o preberaci protokol že mame malého doma aby som mohla žiadať materskú bez toho sociálka zamietne materskú. V CDR nám to najskôr nechceli vydať ale nakoniec volali sudcovi a ten potvrdil len to že mame na to nárok. Malého sme brali 7 septembra a 15 som už bola na materskej.

kikuska_wedge
25. jan 2024

@sabina1996 presne tento postup je správny. Sociálna poisťovňa nemá čo žiadať protokol. Jej dokladom má byť vykonateľné súdne rozhodnutie, na ktorom základe vykonávaš starostlivosť o dieťa. Lenže problém je v tom, že úradníci na okienkach na pobočkách nemajú odborné vedomosti a namiesto overenia si skutočností pošlú ľudí preč. V rámci BA kraja odporúčam všetkým žiadateľom, aby si dali tú námahu a išli podať žiadosť o materské na Zahradnícku 153.

kikuska_wedge
25. jan 2024

Dnes sme vybavili nový rodný list, trvalý pobyt, požiadali o vydanie novej karty poistenca a vydanie občianskeho preukazu. Herečka chcela byť všade prítomná, na úradníčky vykrikovala čau, kradla dokumenty, perá a trúsila rožok. Občiansky som rovno vymenila ja aj muž, lebo nám končí platnosť, dala som spraviť aj starším deťom. Ako mnohopočetná rodina sme prišli na to, že prístroj nevydá dosť lístkov na to, aby sme mohli ísť všetci dovnútra. Ale keďže sme nerozluční, tak sme to ignorovali a navalili sme sa tam všetci. Myslím, že z nás mali na fajront zážitok. Zajtra povybavujeme zvyšok, ale za jedno popoludnie to považujem za enormne dobrý výkon.

krkavcia_mater
25. jan 2024

@fowi mňa zaujíma rodičovský (zvykne byt po materskej) Ja na matersku nemam narok, nesplnam podmienku 270 dni poistenia.

krkavcia_mater
25. jan 2024

@kikuska_wedge Prosim vas a s rodičákom na UPSVAR mi tiez stačí NO?

kikuska_wedge
25. jan 2024

@krkavcia_mater urcite ti staci NO. Len si nie som ista, ci uz nemusi byt pravoplatne

sabina1996
25. jan 2024

@kikuska_wedge doložka o vykonateľnosti musí byt aj na prídavky aj na kocikovne aj na rodicak

kikuska_wedge
25. jan 2024

@sabina1996 vykonatelnost ano. Ale aj pravoplatnost? Ku kocikovnemu netreba, k rodinnym pridavkom ano a rodicak si nie som ista.

sabina1996
25. jan 2024

@kikuska_wedge my sme to mali naraz stále

sabina1996
25. jan 2024

@kikuska_wedge mne nechceli dat kocikovne pokial to nebolo právoplatne

kikuska_wedge
25. jan 2024

@sabina1996 vy ste to mohli mať naraz, ale v iných prípadoch sa právoplatnosť môže ťahať (ak sa doručuje rodičom, nepreberajú poštu, nemajú adresu trvalého pobytu a pod.). Ani mne nechceli dať kočíkovné bez právoplatnosti. Dokonca majú aj okienko na formulári žiadosti 🙂 Ale v zákone nie je uvedené, že to majú vyplatiť na základe právoplatnosti. Oni o tom vedia a riešia to tak, že naťahajú priznanie, spravia domáce šetrenie a pod., aby to nemuseli vyplatiť kým to nie je právoplatné. Je to smutné, ako k tomu pristupujú.

michaela329
31. jan 2024

Ahojte, podávame našu prvú žiadosť o NRS a odovzdali sme zatiaľ všetky tlačivá a pani na úrade teraz od nás požaduje potvrdenia o príjme po mesiacoch (potvrdenie k daniam o mzde už majú). Chcem sa opýtať, či nie je nejaký vzor alebo sa poradiť ako to má vyzerať. Keďže moja mzdová o tom ešte nepočula a boli sme v tom, že to tlačivo, ktoré sa dáva k daniam stačí 🤦

sabina1996
31. jan 2024

@michaela329 manžel je SZČO takze dával daňové priznanie a výpis príjmov z úctu a teraz keď sme podávali neodkladko tak cez finančnú správu(musíte mat občiansky nový na to) si vyžiadal potvrdenie o prijme ale súdu stačil výpis z úctu nakoniec a daňové. A ja robím v nemocnici tam som si na mzdovom pýtala potvrdenie o príjme za rok dali mi to v hrubom aj čistom🙂

michaela329
31. jan 2024

@sabina1996 my sme obaja zamestnanci, to tlačivo o mzde za minulý máme, to sme doložili. Ona ale chce za obdobie 01/23 - 01/24 (vrátane) a vyplatné pásky a ani výpisy z účtu neakceptuje. Že tlačivo. Moja mzdárka robí mzdy 30 rokov a o takej požiadavke ešte nepočula (že vždy stačilo to k daniam) a že či nemám vzor...

sabina1996
31. jan 2024

@michaela329 ja som mala len hlavičku nemocnice a svoje osobne údaje a pod tym vypísané mesiace a vedľa toho príjem v hrubom a čistom. Dole podpis mzdárky a riaditeľa nemocnice nič viac 🙂 mala som za posledných 12 mesiacov vrátane mesiaca kedy sme to podávali